január 27.

Európa mértani közepén, Tállyán az elmúlt egy-két évtizedben több ígéretes, új pincészet jött létre. A Tokaj-Hegyalján korábban kevésbé elismert település magas minőségű dűlői, az elkötelezett borászok, a kulturális hagyományok, az évek óta megrendezésre kerülő Kerekdomb fesztivál mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy Tállya sokak által keresett, biztos ponttá váljon a borvidék térképén.
Szűcs Ferenc az 1990-es évektől egyre nagyobb figyelemmel kísérte a hazai és a külföldi gasztronómiai és borvilágot, rendszeresen járta a borvidékeket, és idővel megfogalmazódott benne, hogy vesz egy házat a Tokaji vagy az Egri borvidéken. Zsadányi Lászlóval a közös érdeklődési kör kapcsán ismerkedett meg, és az ő unszolására döntött a Tokaji borvidék, azon belül is Tállya mellett, ahol 2012-ben megalapította a Szűcs Pincészetet. Viccesen mondja, hogy a borász szinte hamarabb megvolt, mint a szőlőterület, de a választás jónak bizonyult, hiszen Hudák István a pincészet indulása óta folyamatosan biztosítja a szőlészeti és borászati folyamatok zökkenőmentességét.
A pincészet jelenleg 6,5 hektár területen gazdálkodik nagyrészt történelmi első osztályú dűlőkön (Bohomály, Hasznos, Patócs, Somszög, Tökösmály), és céljuk, hogy a dűlőket és a fajtákat jól bemutató, jó minőségű, jól iható borokat készítsenek. Ezeket most és a jövőben is főként furmintból képzelik el, ami ezekben a dűlőkben különösen szép arcát mutatja, de hárslevelűből is találunk náluk dűlőszelektált tételt. Szárazakat és édeseket, fajtaborokat és házasításokat egyaránt készítenek évről évre. A szőlőben és a pincében is a természetességre helyezik a hangsúlyt, a területeken organikus művelést folytatnak, nem használnak felszívódó szereket. A borok érlelése fahordókban, valamint egy kevéssé ismert érlelő edényben, "kerámia tojásban" történik. Ez utóbbi ugyan plusz aromákat nem ad a borhoz, de kidomborítja annak gyümölcsösségét, és izgalmas kísérletezésre ad lehetőséget. Ezeknek köszönhetően egyen borok helyett a fajtát és a termőhelyet kihangsúlyozó, izgalmas furmintok és hárslevelűk kerülnek a palackokba, amit szívesen ismertetnek meg a borkedvelőkkel, akik jóidőben akár 35-40-en is ellátogathatnak a tállyai pincészethez.
A Szűcs Pincészet szortimentjében nem csak a saját nevüket viselő borokat találhatunk, hanem olyanokat is, amik a település nevét viselik. Ennek oka, hogy a pincészet a Tállya Wines szövetkezet tagja, ahol a Tállya környéki dűlőkről származó borok házasításával mutatják meg a településhez tartozó területek kiválóságát a Tállya furmint, Tállya hárs, Tállya késői szüret borokkal.
A jó borok készítése mellett a közösségi összefogás erősítése is fontos szempont számukra, ennek egyik legismertebb eredménye a Kerekdomb fesztivál létrehozása, amin évről évre egyre több embernek mutatják meg a helyi értékeket. A Szűcs Pincészet közel egy évtizede elkötelezett a tállyai dűlők, a borok, a helyi kultúra iránt, ennek elismeréseként a névadó-alapítót 2020-ban a Tokaji Borlovagrend borlovagává avatták.
A pincészet webshopja: https://szucspinceszet.wineshop.hu/
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup
A Balatoni Kör elnöksége szembesült azzal, hogy az egyesület dinamikus fejlődése miatt válaszúthoz érkezett és a továbblépésnek elengedhetetlen feltétele egy szervezeti átalakulás, ezért az egyesület elnöke és teljes elnöksége felajánlotta lemondását. Az elnökség ügyvivőként folytatja tovább a munkáját, a következő közgyűlésig, melyet a legkorábbi időpontban megtartunk, mihelyt a pandémia helyzet jogilag lehetővé teszi.
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup
Borász? Van honlapja? Akkor nevezzen!
Március óta az elsődleges kommunikáció az online térbe került át. A vásárlók a szupermarketeken kívül nem az éttermekben, nem a borbárokban, hanem az interneten találkoznak először egy borral. Külföldiek esetében ez sokszorosan igaz: nem utaznak hozzánk, nem keresik fel a pincészeteket. A honlapok szerepe felértékelődött. Akinek nincs működő honlapja, az láthatatlan. És a magyar borászatok honlapjai piacképesek? Nem minden esetben. A Hungarianwines.eu éppen ezért most meghirdette az első Interwine Díjat, egy versenyt, ahol kivételesen nem borok, hanem honlapok versenyeznek. A nevezési határidő 2021. január 20., így a téli, eseménytelen hetek alatt, a bezártságban minden borászat szánhat egy kis időt a honlapja frissítésére. Fontos: a nevezést már most meg lehet ejteni pár kattintással, a honlapot viszont január 20-ig lehet még csinosítani, csak január 21-étől fogják értékelni a zsűritagok.
Jelentkezés
https://hungarianwines.eu/interwine/#jelentkezes
Hogyan zajlik a verseny?
A verseny első fordulójában SEO-, design-, webfejlesztő- és médiaszakemberek értékelik a weboldalakat, és juttatják döntőbe a legjobbakat. A közönség is szerepet kap – ezáltal megmozgatva a borkedvelőket –, ugyanis a borfogyasztó szavazók is döntőbe juttathatnak néhány borászatot. A döntőben pedig nemzetközi szakértők bírálnak majd: világhírű, az online kereskedelemben és médiában jártas szakemberek pásztázzák majd a magyar borászatok honlapjait! Ott van a zsűriben a svéd sommelier világbajnok, a Tasted.wine tulajdonosa, Andreas Larsson, de zsűrizni fog a legnagyobb borkereső böngésző, a „boros google”, azaz a Wine Searcher szerkesztője, Don Kavanagh is. Ugyancsak elfogadta felkérésünket Lucy Shaw, a legfontosabb brit trade magazin, a Drinks Business főszerkesztője. Zsűrizni fog a legfrissebb Decanter Wine Retail díjazott, a kelet-közép-európai borok legjobb angliai kereskedése, a Novel Wines társtulajdonosa, Zsiga György.
Zsűritagok
https://hungarianwines.eu/interwine/#zsuri
Több mint 5 millió forint értékű díjak
A győztes komoly médiacsomagot kap: többek között online megjelenést a Drinks Business, a Decanter.com és a Wine Searcher oldalakon, de Andreas Larsson is készít számára egy kóstolóvideót. Elsősorban annak érdemes nevezni, akinek angol verzió is van a honlapján, de csak magyar nyelvű honlappal is lehet nevezhetni, számukra is él Andreas Larsson ajánlata több online megjelenéssel együtt.
A verseny főtámogatója az Agrármarketing Centrum, az ő segítségükkel sikerül ilyen parádés megjelenéseket biztosítani a győztes számára, és az egész verseny nem valósult volna meg az AMC támogatása nélkül.
Díjak
https://hungarianwines.eu/interwine/#dij
REKONTIR – 2 millió Ft értékű üzleti tanácsadói csomag
A REKONTIR Magyarország vezető EU pályázat- és projektmenedzsment cége, jellemzően az ötlettől a fenntartási időszak végéig segítik ügyfeleiket, a projektmenedzsmenten túl építész tervezői, műszaki tanácsadói, hitel menedzsment és egyéb szolgáltatásokkal. A REKONTIR az Interwine Díj kiemelt támogatója és különdíjat is ajánlott fel, a díjazott egy komplex üzleti tanácsadói csomagot kap 2 millió Ft értékben, amely a következőket tartalmazza: teljes üzleti folyamatok áttekintése, üzletfejlesztési-, értékesítési és marketing tanácsadás, fejlesztési igények felmérése, koncepció tervek elkészítése új projektötlet esetén.
REKONTIR
https://rekontir.com
További különdíjak
A győztesen kívül a különdíjasok is értékes díjaknak örülhetnek, a fent említett REKONTIR üzleti tanácsadó csomagon kívül ugyanis még további különdíjak találnak majd gazdára. A borászatok már a jelentkezéskor megjelölhetik, hogy melyik különdíjnak örülnének legjobban (aki például most cserélte le az összes címkéjét, az aligha szeretne címketervezést nyerni).
– Wineglass Communication különdíj
A díjazott egy egyalkalmas kommunikációs konzultációt vagy egy sajtóközleményt választhat, amelyet a Wineglass Communication díjazottal egyeztetett témában elkészít és sajtólistára kiküld.
Wineglass Communication
https://wineglass-communication.hu
– Lazenne különdíj
A díjazott egy 6 palackos Lazenne Pro wine trolley-t kap, melynek értéke 60 000 Ft.
Lazenne
https://lazenne.com
– Chris Dry különdíj
A különdíj gazdája 1 órás online SEO tanácsadást kap a főbb hibák gyakorlatias megoldási javaslataival.
Chris Dry
https://chrisdry.com
– Spoti Studio különdíj
A díjazott egy egyedi SPOTI filmes csomagot kap, melynek tartalma egy 1+2 snittből (packshot+ 2 beauty snitt) álló, utómunkázott, zenével, animációval ellátott kisfilm.
Spoti Studio
https://spotistudio.com
– Peltan-Brosz különdíj
A díjazott borászat egy közeljövőben piacra kerülő borához nyomdakész grafikai címketervet készít.
Peltan-Brosz
http://peltan-brosz.com
-Hungarianwines.eu különdíj
A díjazott féléves Hungarianwines.eu előfizetést kap (elkészül az angol nyelvű profiloldala 5 bor adatlapjával, illetve havonta egy angol nyelvű hír készül róla). A díj értéke 120 000 Ft.
Hungarianwines.eu
https://hungarianwines.eu
(sajtóközlemény alapján)
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup
A somlóvásárhelyi Barcza Pincészet szellemiségére egyszerre jellemző a múlt tisztelete és a jövő építése. A Somló hegy déli oldalán a legmagasabban elhelyezkedő pince közvetlenül a hely egyik látványossága, a népnyelvben csak Kőkonyhának hívott, sokezeréves bazaltoszlop csoport mellett található - Barczáék borterasza is innen kapta a nevét. A területet és a pincét 1920-ban vásárolta Barcza Bálint ükapja, így egy épp száz éves birtokon készülnek a borok, amiket kóstolva elmerenghetünk az időtlenségen.
A múltban saját felhasználásra termeltek szőlőt, boraikat csak 2011 óta palackozzák, és ekkor kezdtek el a területeiken az ökológiai művelés szabályainak megfelelően dolgozni. Jelenleg 5 hektáron gazdálkodnak, fő fajtáik a furmint, az olaszrizling, a hárslevelű és a juhfark, amikről Barcza Bálint szívesen mesélt nekünk.
A somlói juhfark létjogosultságát a borvidéken ma már senki nem vitatja, pedig a 90-es években, amikor elterjedt a Somló-hegyen, az akkori borászok nem igazán hittek benne. Hirtelen mindenki ezt a juhok farkára emlékeztető hosszú, hengeres fürtjéről elnevezett fajtát kereste, amihez egy különleges legenda is kapcsolódik. A XVIII. században a Habsburg ház és más európai uralkodó házak tagjai is azért fogyasztotak somlói bort, mert úgy vélték, hogy ettől garantáltan fiú utódot nemzenek. A bort karakteressége, tüzessége miatt férfiasnak tartották, és elnevezték a nászéjszakák borának. Persze nem volt elég a jól hangzó történet, a népszerűséghez az is kellett, hogy jó borok készüljenek a somlói juhfarkból, de tény, hogy hamar megkerülhetetlenné vált a borvidéken. Időközben a borászok is kitanulták minden csínját-bínját, és egyre magasabb minőségű borokat készítettek a somlói jegyeket jól közvetítő fajtából. Manapság egyébként is felértékelődtek a helyi szőlőfajták, a borkedvelők világszerte azt keresik, hogy milyen ízjegyek passzolnak egy adott helyhez, a juhfark pedig igazán otthonra lelt itt Somlón.
Sokan nem tudják, de a furmint is egy nagyon fontos fajta a Somlói borvidéken. A filoxéravész előtt a legelterjedtebb szőlőfajta volt, amit utána kevesen telepítettek újra, de Tokajon kívül Somlón is megszakítás nélkül termesztik, és csodálatos borokat készítenek belőle. Az itteni furmintok nagyon ásványosak, szinte már sósak, bennük van az összetéveszthetetlen Somló karakter.
Barcza Bálint véleménye szerint azonban a fajtaborok mellett a házasításokban is óriási potenciál van. A világ számos borvidékén a gazdák nem a szőlőfajtákra helyezik a hangsúlyt, hanem a helyi adottságokat jól közvetítő házasításokra, az itt termő fajták pedig jól vissza tudják adni a Somló-hegy egyedi terroirját. Izgalmas "Somló" cuvée-jében meg is mutatja, hogy "mit tud ez a hegy".
A borász legszívesebben a pincénél meséli el a történetüket és kóstoltatja a borokat, de amíg a személyes találkozásra nincs lehetőség, a borokat addig is megkóstolhatjuk, hiszen 2020 végén elindult a pincénél az online borértékesítés.
A Barcza Pincészet webshopja itt található: https://barczabor.wineshop.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup
"Én is ilyen finom borokat akarok készíteni, meg akarom tanulni ennek a szép szakmának minden fortélyát!" - határozta el a borsodi fiú, amikor először kaliforniai borokat kóstolt. Akkor még nem sejtette, hogy néhány év múlva a pincéjének a neve Michelin csillagos éttermek borlapjá tűnik fel, de azt eldöntötte, hogy ha lesz saját pincéje, akkor azt az anyai nagymamájáról fogja elnevezni. Ismerjük meg a bükki Gallay Kézműves Pincét !
Borbély Roland családjában korábban nem a szőlőművelés jelentette a mindennapi megélhetés forrását, a nyékládházi szőlőbe is inkább hétvégenként jártak ki. Ő is más pályára készült, de egy borkóstolási élmény felülírta az eredeti terveket. Néhány év múlva aztán már szőlész-borász diplomájával a zsebében nekivágott, hogy közelről tanulmányozza azokat a borokat, amiknek a kóstolása olyan nagy hatással volt rá. Kaliforniába utazott, ahol két évig ismerkedett az újvilági borkészítéssel, a megszerzett tapasztalattal hazatérve pedig a Tokaji borvidéken, a Pajzos-Megyer Pincénél kezdett el dolgozni. 2012-re már minden - a tudáson kívül 10 hektár szőlő és saját borászati felszerelés - is adott volt, hogy önálló vállalkozást indítson, így megalapította a Gallay Kézműves Pincét. És hogy miért lett a neve Gallay? A családi legenda szerint az anyai nagymama és három lánytestvére gyakran sopánkodott, hogy senki nem örökíti tovább a Gallay nevet, ezért az unoka elhatározta, hogy a pince elnevezésével viszi tovább a felmenői nevét. A nagymama nem csak a kedves gesztus, de a kiváló borok miatt is büszke lenne az unokájára!
A bükki borászatnál összesen 11 hektár szőlőt művelnek Nyékládháza, Mályi és Miskolc környékén, a szortimentet jelenleg hat szőlőfajta alkotja: zenit, pinot blanc, zweigelt, kékfrankos, turán és kabar. A legelső lépések inkább a tanulási folyamatot segítették, legtöbbjük azonban hosszú távon is bevált. A zenit szőlőfajta például még a nyolcvanas évek közepén, az állami szőlőtelepítések során került arra a területre, amit később Borbélyék megvásároltak. A zenitet az ország más borvidékein legtöbben reduktívan készítik, esetenként egy kis maradékcukorral, félszáraz borként hozzák forgalomba, ők viszont a hordóban erjesztett és érlelt, száraz változatra voksolnak. Úgy gondolják, így adja vissza a termőhelyi adottságokat, és ebben a formában lett a család kedvenc fajtája. De nem csak ők szeretik így, hiszen a Magyar Borszakírók két éve a 2015-ös évjáratú zenitet a 12 legjobb magyar fehérbor közé választották. A borász másik nagy favoritja a kabar, amit inkább Tokaj-Hegyaljáról ismerhetünk, de egyre biztosabbnak tűnik, hogy értő kezek között a Bükkben is csodákra képes. Jelenleg tartályban erjesztve, seprőn tartva készül, de ne legyenek kétségeink, a jövőben bizonyára több változatát is megismerjük majd a ma még nem túl elterjedt fajta borának.
"Évek óta folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket, hogy a Bükki borok milyen magas minőségűek. Egy ideig azt gondoltuk, hogy szerencsénk volt az adott évjáratokkal, de aztán bebizonyosodott, hogy szenzációsak a dűlőink adottságai, minőségüket tekintve a borvidéki rangsorban is előkelő helyen állunk. Az évek során eldőlt: én nem is szeretnék más borvidéken borászkodni. Egyrészt itt hazai pályán vagyunk, másrészt hiba lenne nem kihasználni a termőhely adottságainak előnyeit. Nekünk a Bükk a szívünk csücske." - zárja beszélgetésünket Borbély Roland.
A Gallay Kézműves Pince webshopja: https://gallaypince.wineshop.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
#magyarbortiszom
A WineGroup és a WineShop a közelgő karácsony alkalmából a magyar borfogyasztás elősegítése, és a magyar bortermelői szektor támogatása érdekében a közösségi médiában kezdeményezést indított #magyarbortiszom névvel, hiszen az ünnepi asztal csak akkor lesz teljes, ha azon kiváló minőségű magyar borok is megtalálhatók.
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, most belépési akcióval, indulási költségek nélkül, vedd fel velünk a kapcsolatot!
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify