március 10.

Budapesten gyűlt össze az 50 legjobb magyar borász, hogy egy rendkívül exkluzív program keretein belül, a Borászok Borásza Kóstoló Körön ismerkedjenek egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel.
Hagyományosan a március 3-án megrendezett Borkonferencia keretein belül hirdették ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának, azaz a Borászok Borásza díj jelöltjeinek névsorát. A konferenciát követően pedig megrendezték a Borászok Borásza Kóstoló Kört, azt a rendkívül exkluzív eseményt, ahol az ötvenek találkoztak, és egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel ismerkedve leadták első szavazatukat a végső győztesre. Kik is ők ötvenen és miért éppen ők kerülhettek be ebbe a nagyon impozáns nevekből álló körbe?
Minden évben a Borászok Borászai, azaz a korábbi évek győztesei közös konszenzus alapján állítják össze az ötven fős jelöltlistát, majd ezt követően átruházzák a döntés jogát a jelöltekre, akik kétkörös szavazás keretein belül választják meg maguk közül a legjobbat. A Borászok Borásza Kóstoló Körön már le is bonyolították a voksolás első fordulóját. A szavazatok összesítése után a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány hamarosan nyilvánosságra hozza az öt főből álló döntős névsort, akikre a második fordulóban szavazhatnak majd az ötvenek.
A nagyszerű borász teljesítmények mellett a civil pártfogást is díjazza az alapítvány a Borászok Barátja díjjal, amelyre idén a következő személyiségeket jelölték (abc sorrend): Ambrus Lajos (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), Ipacs Géza (elismert képzőművész, grafikus, több ikonikus boros arculat tervezője), Kézdy Dániel (Borgyűjtő, borkereskedő, borszakíró), Kling József (Elismert borszakíró, a Gusto főszerkesztője), Kovacsik Tamás (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa), és Ripka Gergely (Borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője)
A szavazás izgalmas folyamata tehát elindult, hamarosan megtudjuk, hogy kik kerültek a döntőbe, az április 21-i Borászok Borásza Díjátadógálán pedig kiderül, hogy ki lesz a Borászok Borásza és ki nyeri a Borászok Barátja díjat!
A Borászok Borásza 2023 Jelöltjei:
|
||
Árvay János |
|
Légli Géza |
Balassa István |
Liptai Zsolt |
|
Balla Géza |
Losonci Bálint |
|
Bárdos Sarolta |
Luka Enikő |
|
Barta Károly |
Makai Gergely |
|
Bock József |
Malatinszky Csaba |
|
Bolyki János |
Maurer Oszkár |
|
Bott Frigyes |
Mérész Sándor |
|
Bukolyi Marcel |
Mészáros László |
|
Bussay Dorottya |
Miklós Csaba |
|
Csetvei Kriszta |
Molnár Péter |
|
Dúzsi Tamás |
Nagy László |
|
Eszterbauer János |
Pálffy Gyula |
|
Franz Weninger |
Sebestyén Csaba |
|
Frittmann János |
Szabó Gyula |
|
Gál Tibor |
Szászi Endre |
|
Gere Attila |
Szepsy István ifj. |
|
Heimann Zoltán |
Szilagyi László |
|
Homonna Attila |
Takler Ferenc |
|
Horváth "Ráspi" József |
Tarnóczi Zoltán |
|
Ipacs Szabó István |
Tiffán Ede |
|
Karner Gábor |
Várszegi György |
|
Kiss Gábor |
Vesztergombi Ferenc |
|
Konyári Dániel |
Vida Péter |
|
Kovács Tamás |
Wille-Baumkauff Márta |
„Bogrács, grill és barbecue, hozzá a bor legyen jó”
Mostantól hivatalos: a barátságos idő és az új energiák Etyekre is megérkeztek. Ennek örömére márciusban Dűlőbisztró pikniket tartanak a helyiek, amelyre a szokásos vendégszeretettel és finomságokkal készülnek. A főszerep a tűzön készült falatoké, a BBQ-é és a grillé lesz, amelyek mellé több helyről lüktető ritmusok, táncra perdítő dallamok szólnak. Vegetáriánus vendégeinkről sem feledkezünk meg: sajttálak, pizzák és mártogatósok is készülnek a Gasztrosétányon. Kóstolj újabb és újabb borokat a virágos fröccstől a komoly vörösekig, koccints velük egy új kezdetre, és frissülj fel a télbúcsúztató Etyeki Pikniken!
Saját termesztésből, helyi kistermelői termékeinkkel várunk:
Etyeki borászatok széles választékával, saját készítésű szörpökkel, etyeki kávéval, sörökkel várunk szeretettel a RezeDa Teraszon!
Powered by Cukorborsó:
Öltsd magadra a tavasz virágait, és készíts magadról tavaszköszöntő képet a Debreczeni Pince feldíszített fotósarkában, amivel etyeki és szekszárdi borokat nyerhetsz!
Az Instagramon Tavaszköszöntő Nyereményjátékkal készülünk, ahol 3 résztvevő számára 2 db-os Debreczeni & Ferenczi borokat tartalmazó ajándékcsomagot sorsolunk ki.
Ételek:
Sült kolbász
Csirke gyrostál
Mustáros csirkecomb tepsis krumplival
Zöldséges rizottó
Pecsenyezsíros kenyér
Rétes
Italok:
Debreczeni Pincészet & Ferenczi Szőlőbirtok, etyeki és szekszárdi borai
Citromos „menzatea”
A rajnai rizlingnek világszerte óriási rajongótábora van, és itthon is egyre inkább szeretik és keresik a borfogyasztók. Az ízgazdag, jósavú, általában alacsonyabb alkoholtartalmú borok között a citrusosabb, gyümölcsösebb, valamint az érettebb, petrolosabb ízvilág kedvelői egyaránt találnak kedvenceket. A rajnai rizlingnek kifejezetten jól áll egy kis maradékcukor, és külföldön – főleg Németországban és Ausztriában – régóta hódítanak a félszáraz, félédes változatok, Magyarországon azonban a minőségi kategóriát még sokan kizárólag a száraz borokhoz társítják. Egészen addig, amíg meg nem kóstolnak egy maradékcukros rajnai rizlinget…
A Pannonhalmi borvidék egyik legismertebb pincészete a Cseri Pincészet, akiknek a neve összefonódik a rajnai rizlinggel. Elsőként ők kezdték el tudatosan kommunikálni, hogy ez a szőlőfajta jól érzi magát Pannonhalmán, és a borvidékük kiemelkedő fajtája lehet, mára pedig már nem kérdés, hogy hazánkban a rajnai rizling kiemelkedő termőterületének nevezhető a Pannonhalmi borvidék mészben gazdag talaja. Az alig több mint egy évtizedes múltra visszatekintő családi borászat a rajnai rizlinget tűzte a zászlajára, a szőlőfajtának szentelt sorozatuk hamarosan nyolc tagúra bővül. Ebben a sorban megmutatják, hogy a szüret időpontjától és a feldolgozás módjától függően egy területről milyen sokféle stílusú bort lehet készíteni. A boraik egyelőre nagyrészt Magyarországon elérhetőek, de céljuk, hogy a nemzetközi boros színtéren is megmérettessék magukat.
Cseriéknek jó rálátásuk van a nemzetközi borvilágra, és a család második generációs ifjú borászának, Barninak az első igazán emlékezetes bor egy moseli stílusú könnyű rizling volt a német DrLoosen Pincétől. Akkor még senki nem sejtette, hogy néhány év múlva Barni a szakmai gyakorlatát ennél a neves borászatnál fogja tölteni, és itt köteleződik el végérvényesen a rajnai rizlingek iránt.
A Cseri rajnai rizling sorában a II. sorszám és a Secundus elnevezés mellett a címkén még valami szerepel: Barni’s Riesling. Az ifjú Cseri Barnabás kézjegyét magán viselő bor harmonikus, jóivású, mindenkit levesz a lábáról. Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy egy félszáraz borba szerettek bele első kortyra, de ennek a kategóriának inkább hazánkban van egy kicsit pejoratív értelmezése. Ez a borstílus azonban tőlünk Nyugatra nem csak elfogadott, de kifejezetten kedvelt is. Külön neve is van: Kabinettnek hívják. Németországban régebben a Kabinett legalább félszáraz, de inkább félédes vagy édes borok gyűjtőfogalma volt, a nem kierjesztett maradékcukor sokkal élvezhetőbbé, izgalmasabbá tette a rajnai rizlingeket. Mára a technológia fejlődésével egyre több száraz Kabinett rizling is készül, de Németországban továbbra is ez a borászatok belépő kategóriájú rizlingje. Aki tehát Kabinett rizlinget rendel, számol azzal, hogy a bora maradékcukrot tartalmaz. Ausztriában ezzel szemben a Kabinett nem feltétlenül a belépő borokat jelenti, inkább már egy komolyabb minőségi kategóriát jelöl, és kötelező a bort szárazra erjeszteni.
A Rajnai rizling sorozat Secundusa tehát eddig is a német Kabinett kategóriának felelt meg, de hamarosan egy új bort is megismerhetünk a pincészettől. A tíz tagúra tervezett sorból eddig az I., a III. és a IX. sorszámú hiányzott – mivel a számozás a szüreti időponthoz kötött, ezért nem sorrendben követik egymást a számok -, de napokon belül színre lép az I. bor, a Primus. Az alacsony alkoholtartalmú, 47 gramm maradékcukorral rendelkező rajnai rizling a hazai borokhoz szokott kóstolóknak bizonyára talán kicsit idegen lesz, de érdemes ismerkedni azzal a Németországban közkedvelt stílussal.
Ahol pedig meg is kóstolhatjátok a Cseri borokat:
Ha február, akkor farsangi mulatság, a jókedvből pedig Etyeken ezúttal sem lesz hiány! Nézz ki az Etyeki Piknik februári kiadására, és ne feledd otthon a jelmezed vagy álarcodat sem, mert egyes pincészeteknél jelmezversenyen vehetsz részt. Melegedj át forró finomságokat kóstolva: a farsangi fánktól a különleges forralt borokon át az ínyenc tálakig sokszínű kínálattal várunk. Nyerj a tombolán, és dúdold közben az egyik bakelitünk dalát, érezd jól magad, és kergesd el velünk a telet február 18-án!
Jóllehet a Gasztrosétány mindig várja a vendégeit és januárban egy klassz kis eseménnyel már el is kezdték az idei szezont, azért nem árt mindig egy-egy újabb csalogató programmal emlékeztetni a közönséget arra, hogy miért is érdemes Budapest szőlőskertjébe látogatni. Nos, például azért, mert az Etyeki Piknik 12 keretein belül minden hónapban valami izgalmas, tematikával színesítik az egyébként is közismerten kiváló pincesori hangulatot.
A Februári Pincenyitogató a farsang kultúrkörét állítja a középpontba. Mindig finomakat lehet enni (és persze inni) az etyeki Gasztrosétányon, de friss, mosolygós fánkért önmagában is érdemes kilátogatni ide; az pedig lesz többféle változatban. A farsangi hangulatot azonban nem csak ettől várhatjuk majd, hiszen lesz jelmezverseny is, sőt a Rezedánál még a bakelitlemez-gyűjteményüket is előveszik, hogy a füleknek is kedveskedjenek. De lesz matiné és tombola is, kiváló ételek, tüzes és forró italok, szóval minden, mi szem-szájnak ingere.
A szervezők hangsúlyozzák, hogy idén is az „Egész évben Etyek” mottójukat fogják követni, amelynek megfelelően havonta jelentkeznek majd tematikus, borkulturális eseményeikkel, a jól ismert etyeki hangulattal, így márciusban a Dűlőbisztró, áprilisban pedig a már legendás Tavaszi Etyeki Piknik majd. A Piknik weboldalán a teljes év programja elérhető már, alább pedig a Borkorcsolya kínálata böngészhető végig:
– PROGRAM és KÍNÁLAT –
Ételeink:
Italaink:
Jártatok már a Kóstolom Borbár VIP Borklubjában? 1-2 havonta terítékre kerül egy tematika, amit 12 ember (legalább) 12 boron keresztül részletesen megismer. A tizenkettő ebben az esetben semmiképpen nem egy tucat, sőt! Ilyenkor olyan borokat lehet megkóstolni, amik közül némelyik kereskedelmi forgalomban még/már nem elérhető, vagy éppen ritkán kerülnek a látókörünkbe, mert utolsó palackok, különleges évjáratok. Most elmeséljük nektek, hogy milyen volt a legutóbbi Borklub, hátha kedvet kaptok a következőhöz, és akkor már ti mesélitek mindenkinek az élményeiteket.
Januárban a rajnai rizlingek kerültek a középpontba, pontosabban az volt a kérdés, hogy ez a fajta valóban annyira jó, mint amilyen felhajtás van körülötte mostanában világszerte? A Borklubot Tar Ferenc és Pintér Zsolt tartotta – a borvilágban mindketten évtizedek óta otthonosan mozognak, és ezen az estén bebizonyosodott, hogy milyen jól működnek együtt, folyamatosan folytatták ugyanis egymás gondolatait. Információdús esténk volt, a vendégek pedig ezt kifejezetten élvezték, többen közülük visszajáró borbarátok voltak.
A rajnai rizlingek legnagyobb ismerője Magyarországon minden bizonnyal Tar Ferenc, aki elmesélte, hogy bő másfél évtizede kezdett el tudatosan rieslinget kóstolni, és akkor fogalmazódott meg benne a kérdés: hogy tud egy bor ennyire elegáns, mélyreható, sokrétű és komplex lenni? Sok-sok kóstolás után is a német stílus áll hozzá legközelebb, és parádés borsorral örvendeztette meg a kóstoló közönséget.
A vakkóstolón minden körben két bor került a poharakba, a különböző ízjegyeken keresztül pedig számtalan információ szóba került. A könnyed, vibráló, lendületes borok után az érettebb, markánsabb, rétegzett rajnaik kedvelői is elégedetten dőlhettek hátra. Azaz.. a borok leleplezése után többször kiderült, hogy nem mindig rajnai rizlinget kóstoltunk, hanem furmint volt a másik pohárban, ami az élénksavú rizlingek mellett tompábbnak tűnt, de nagyon szép borokat ismerhettünk meg mindkét fajtából.
A rizlingek esetében a teltség, erőteljes savak mellett a maradékcukor volt az X faktor, ami miatt kerekebb és teltebbek bizonyultak, mint a szikárabb, feszesebb furmintok. Ez nem azt jelenti, hogy a furmintok alulmaradtak, de nehezen összehasonlíthatóak ebben a viszonylatban. Abban teljes egyetértés volt, hogy magasan a német tételek vitték a prímet, azon belül is Pfalz és Rheingau vidékről érkezők bizonyultak közönségkedvencnek.
Szóba került, hogy a népszerű szőlőfajta most az USÁ-ban akkora favorit, hogy két év alatt a hatodik helyről a második legnagyobb rajnai rizling termelő vált az Egyesült Államokból, de bepillantást nyertünk a wachaui bortermelés kulisszatitkaiba is. Terítékre került a fajtára jellemző petrolosság, de nem maradhatott ki a gasztronómiában betöltött szerepe sem – a maradékcukros rizlingek például ázsiai ételek mellett verhetetlenek.
Az est végére senkiben nem maradt egy szemernyi kétség sem: a világ minden tájáról érdemes rajnai rizlingeket kóstolni! A borbárban mi mindenesetre mindent megteszünk, hogy bármikor kimagasló rajnai rizlingek közül tudjatok választani.
A következő VIP Borklub március 6-án lesz a Kóstolom Borbárban, ekkor a vörösborok királynője, a pinot noir kerül reflektorfénybe. Legalább 12 bor ezen az estén is kinyílik, a szőlőfajta titkait pedig ismét Tar Ferenc és Pintér Zsolt igyekszik megfejteni. Ez is kihagyhatatlan estének ígérkezik, ezért érdemes már most lefoglalni a 12 jegy egyikét!
„Régen mindenkinek volt itt egy zsebkendőnyi területe, és mindenki próbálta megteremteni magának azt, amit megevett, megivott, így a dédszüleim is készítettek saját maguknak bort az akkori technológia és adottságok alapján” – meséli Sümegi Ákos, akinek nevét mára a saját pincéje viseli szülőfalujában, Bátán. – „Gyerekként én is sokat jártam a szőlőhegyre, ahol dédnagyapám művelte a szőlőt, de akkor még nem gondoltam, hogy valaha ezzel fogok foglalkozni.”
Ákos a Szekszárdi borvidék kis falujából Bajára, majd Budapestre került, de gyakran hazalátogatott. Az édesapja ekkoriban a kárpótlás útján visszakapott területeken termelt szőlőt, amit eleinte más pincéknek értékesített, de aztán három kóracél tartállyal nekiállt az önálló borok készítésének - az egyikbe fehérbor, a másikba rozé, a harmadikba vörös került. A fiát eközben az interneten fellelhető borkészítési titkok, trükkök felkutatására biztatta, hogy minél jobb legyen a végeredmény, majd 2013-ban a családi kupaktanács úgy döntött: a borok elérték azt a színvonalat, hogy érdemes velük piacra lépni. Innentől számítják a pince indulását.
Az első területeken kékfrankos, merlot és zenit volt, a többi fajtát a családtagok választották. „Édesapám a vörösek közül a cabernet franc-t szerette nagyon, a chardonnay-t és a viogniert pedig én választottam ki.” – árulja el a borász. – „A chardonnay egy rendkívül sokoldalú fajta, nagyon jól mutatja a terroirt, és a pezsgő alapbortól a battonage technologiával készített borig számtalan lehetőséget rejt magában. Mellé az Újvilágban népszerű viogniert választottuk, amiből egyelőre fajtabort készítünk.”
A pincénél egyébként is fajtaborok készülnek, mert a tulajdonos úgy gondolja, hogy a jó házasításhoz a fajtáknak egyenként is nagyon jónak kell lenniük, nem szeretne „kényszerházasságot”. Ha már mindegyik bornak önálló karaktere és stílusa van, mindegyik jól megállja a helyét a piacon, akkor lehet akár egy bikavérben is gondolkozni – bár ehhez először kadarkát kellene telepíteni… Szóval mostanában még ne keressük a polcokon a Sümegi Ákos bikavéreket, de előbb-utóbb valószínűleg ennek is eljön az ideje.
Van szerencsére más, amit lehet keresni, hiszen a bátai pincészet borai két kategóriában is elérhetőek. Az alap borok fehér címkével, a válogatások sötét címkén elegáns rézszínű felirattal készülnek. Az alap szortimentben részben vagy egészben acéltartályban készült, jó ár-érték arányú borok vannak, a felsőbb kategóriában pedig izgalmas hordó válogatásokat találhatunk viognier vagy kékfrankos fajtákból.
Igazi családi vállalkozás a Sümegiéké. Az alapításban oroszlánrészt vállaló édesapa sajnos már nem él, de Ákos édesanyja és párja is aktívan kiveszik a részüket a munkából. A borászati feladatokat azonban a pince névadója végzi, minden pohár bor az ő kézjegyét viseli.
Sümegi Ákos számára fontos a természetközeliség. Igaz, így a vadak is előszeretettel látogatják az ültetvényeket… a borász azonban inkább a kiváló borokra koncentrál.
S hogy mik a legközelebbi terveik? Régóta kérdezik tőlük, hogy mikor lesz lehetőség helyben bort kóstolni. A közeljövőben egy kóstolóhelyiség kialakításán fognak dolgozni, hogy személyesen is be tudják mutatni büszkeségeiket a borkedvelőknek. Addig azonban néhány delikát üzletben vagy borbárban lehet hozzájuk jutni, vagy megrendelhetőek a pincészet webshopján: https://shop.sumegiakospinceszete.hu/borok
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: Sümegi Ákos Pincészete, WineGroup
Március 3-án már a 11. Borkonferencia jön – a programról részletesen
Bormarketing stratégia, zérótolerancia, eredetvédelem, generációváltás, szőlőtermesztés és klímavédelem, kóstolós masterclassok? Ez csak néhány téma, amiről szó lesz március 3-án, a 11. Borkonferencián.
A március 3-i Borkonferencia már elérhető programját böngészve úgy tűnik, valóban húsbavágó és igen aktuális témákat feszegetnek majd a tavaszi eseményen. Vélhetően a legtöbb szakmabelit az éppen készülő nemzeti bormarketing stratégia érdekli leginkább, amelyről rögtön a konferencia elején kaphatunk majd tájékoztatást. Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos beszél majd az ekkor már ismerhető részletekről.
Már csak a téma mibenlétél fogva is ez igen erős felütésnek ígérkezik, de tovább olvasva a programot, a későbbiekben sem fognak a résztvevők unatkozni. Lesz szó például a generációváltásról is, amellyel kapcsolatban Gere Andrea mondja el az ikonikus villányi pincészet személyes tapasztalatait.
A szakma profi művelőinek igazi csemege lesz Dr. Zsófi Zsolt, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem habitált egyetemi docense, intézetvezetőjének szőlőtermesztési előadása vagy az Agrárminisztériumot képviselő Gál Péter domináns szőlőfajtákról és az eredetvédelemről szóló prezentációja. Az erősen elméleti témákat kiválóan fogja illusztrálni és frissíteni a két kóstolós (!) fajta masterclass, amelyeknek keretein belül Kamocsay Ákosnak és Kiss Gábornak köszönhetően közelebbről is megismerkedhetünk az Irsaival, Cserszegivel és a Merlot-val. Ezek mellett a szőlőbirtokok mérethatékonyságáról is tanulhatunk Rábai László és Kovács Zoltán jóvoltából, valamint megismerkedhetünk Kiss Zsófia advanced sommelier nemzetközi tapasztalataival is.
A konferencia végére pedig igazi csemege érkezik, hiszen az interaktív kerekasztal-beszélgetés témája az alkoholfogyasztással szembeni zérótolerancia lesz, amelyre olyan nagyágyúk érkeznek, mint Knezsik István, az autós nagykoalíció elnöke, Óberling József ezredes úr, rendőrségi főtanácsos, dr. Bátki Pál, ügyvéd, közlekedési szakjogász, illetve természetesen a téma borász szószólói.
A www.aborkonferencia.hu oldalon is nyomon követhetjük a program alakulását és minden további részletet és jelentkezési feltételt is megtalálunk. Végül, de nem utolsósorban, ne feledjük, hogy az elmúlt években bevezetett hagyomány szerint ezen az eseményen hirdetik ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát, azaz itt ismerhetjük meg a Borászok Borásza díj idei jelöltjeit!
A Magyar Borszakírók Köre a megalakulása, azaz 2016 óta minden évben díjazza a tagok által az előző évben kóstolt magyar borokat. A legtöbb jelölést kapó 12-12 fehér- és vörösbort két bizottság vakkóstolón értékeli és pontozza, és mindkét kategóriában egy-egy bor kapja meg végül a Magyar Bor Nagydíjat. Az elismerés először került a Pannonhalmi borvidékre, a fehérborok közül ugyanis a Cseri Pincészet Septimus Rajnai Rizling 2019-es évjárata bizonyult a legjobbnak.
Az apró borvidék nagy bora az alig egy évtizede alapított Cseri Pincészetből került ki, akiknek a neve ismerősen cseng a rajnai rizlingek rajongóinak. Cseriék különösen kedvelik ezt a fajtát, így ebből többféle stílusban kerülnek ki borok a kezük alól a nyúli pincében. Római számokkal jelölt sorozatuk VII. tagját, a Septimust kiemelkedő évjáratokban készítik. A családi borászat ifjú borásza, Cseri Barnabás fél évet töltött a moseli Dr Loosen borászatban, hogy ellesse az általuk kedvelt stílusú rajnai rizlingek titkait, itthon ugyanis más filozófia mentén készülnek a borok ebből a fajtából. Ez az elismerés is jól bizonyítja, hogy jó úton járnak, hiszen kifejezetten erős mezőnyben sikerült kiérdemelniük a Magyar Bor Nagydíj 2022 Fehér kategóriájának győzelmét.
A 2022-es Super 12 lista ABC sorrendben:
Fehérborok:
Vörösborok:
Cseri pincészet webshop: https://cseripinceszet.wineshop.hu/
VII. Septimus Rajnai Rizling: https://cseripinceszet.wineshop.hu/borok/444/vii-septimus-rajnai-rizling-s-2020
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotók: Cseri pincészet
Folytatódik az Etyeki Piknik 12 rendezvénysorozat:
az első állomás a Borkorcsolya január 21-én!
Január 21-én a Borkorcsolyával folytatódik az Etyeki Piknik 12 rendezvénysorozat! Etyek szerelmesei jól tudják, hogy ez csupán az első idei esemény, hiszen hónapról-hónapra jönnek majd az izgalmas tematikus programok.
Igazán hangulatos elnevezést kapott az idei első Gasztrosétány esemény: a Borkorcsolya a nevéhez méltó izgalmas programokkal és gasztronómiai kínálattal vár minden érdeklődőt. Érdemes tehát január 21-én Etyekre látogatni, hogy igazán jóízűen kóstoljunk bele az új évbe, raktározzunk be minél többet a finom téli falatokból! Az év első Etyeki Piknikjén biztosan jól fog csúszni a sokféle gőzölgő forralt bor, tea, puncs, grog, forró csoki és számos vérpezsdítő ital. Természetesen nem hiányozhatnak mellőlük a gasztromeglepetések sem: akár a disznótoros finomságok, akár a szarvaspörkölt híve vagy, a megfelelő harapnivaló borpárosítással várnak rád a helyszínek. Falatozás közben hallgathatsz jazzt élőben vagy lemezen, de hüttés harmonika is gondoskodik a szívmelengető etyeki alaphangulatról.
A szervezők hangsúlyozzák, hogy idén is az „Egész évben Etyek” mottójukat fogják követni, amelynek megfelelően havonta jelentkeznek majd tematikus, borkulturális eseményeikkel, a jól ismert etyeki hangulattal, így februárban a Pincenyitogató, márciusban pedig a Dűlőbisztró következik majd. A Piknik weboldalán a teljes év programja elérhető már, alább pedig a Borkorcsolya kínálata böngészhető végig:
– PROGRAM és KÍNÁLAT –
Különleges, több százéves és újkori recept alapján készített forralt borokat kóstolhattok a pincészetnél a Borivók Társaságával közös program keretében.
Megszokott erdélyi finomságaink mellett idei évtől vegetáriánus vendégeinket a nemzetközi konyha legjobb ízeivel várjuk. Januárban az indiai kultúrából merítve édesburgonyás, csicseriborsós curry-t kóstolhatnak nálunk.
További kínálatunk mindenevő vendégeink számára:
Elővesszük a bakelitlemez-gyűjteményünket. Nosztalgiázzatok velünk miközben az etyeki borászatok színe-javának BORKORCSOLYA ajánlatait kósoltjátok Dudok János konyhafőnök összeállításában:
Forró kardamomos rozéval, etyeki kávéval, sörökkel, saját készítésű szörpökkel várjuk a hozzánk érkezőket.
Vásárolj palackos tételeinkből az első negyedévben, és legyél te is borklubtag! Részletek a pincészetnél.
A hagyományőrző helyszín ínycsiklandó gasztronómiai kínálattal várja vendégeit: fő fogásunk a szarvaspörkölt vörösborosan, borókabogyóval, hagymás törtburgonyával.
Borkorcsolyáink:
A Debreczeni Pince az alábbi programokkal várjuk vendégeinket:
„Neuberger Hütte" a Debreczeni Pincében, avagy alpesi hangulatú sí- és korcsolyaszünet az Újhegyi úton!
Melegedő tábortűz az épület előtt
13:00-18:00 harmonikazene a fűtött télikertünkben
Ételek:
- Májgaluskaleves
- Székelykáposzta
- Bajor fehér kolbász, bajor káposztával és édes mustárral
- Sült oldalas
- Kocsonya
- Apfelstrudel vaníliaszósszal
- Kaiserschmarrn (Császármorzsa) házi baracklekvárral
- Pecsenyezsíros kenyér
Italok:
- Etyeki és szekszárdi borok és kétféle forralt bor
- - Citromos „menzatea”
10:00 – Nyílik a Birtok pinceajtaja
10:30 – Birtok-Matiné vetítés
11:00 – Ínyencségeket tálal a Rókusfalvy Fogadó
13:00 – Pincetúra pohárral a kézben
14:00 – Élőzenei koncert – Estage Duo Jazz