![]() |
Kóstolom Csapat |
5/17/2024 7:52:24 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
„Engem igazából az húzott bele a boros világba, amikor fiatal koromban ráeszméltem, hogy ugyanaz a szőlőfajta, tulajdonképpen majdnem ugyanazok a tőkék mennyire más bort adnak attól függően, hogy milyen talajon teremnek. Szerintem ez nagyon érdekes dolog, hogy tudunk kóstolni valamit, ami egyébként finom, meg egy kicsit lelazulunk tőle, de mellette a sokmillió évvel ezelőtt keletkezett talajról is hordoz információkat. Ugyanabból a fajtából, ugyanabból az évjáratból ugyanaz a borász teljesen különböző borokat tud készíteni.” – meséli Kovács Tamás, a Szent Donát Ökológiai Borbirtok tulajdonosa és borásza, aki a szortimentjének kialakításánál kifejezetten a Balaton-felvidék kőzettípusainak a szőlőre gyakorolt hatását vette alapul.
A Balatonfüred-Csopaki borvidéken 16 hektáron gazdálkodó családi birtok három fő szőlőfajtájából: furmintból, olaszrizlingből és kékfrankosból készíti legemlékezetesebb borait. A borok könnyen felismerhetőek, hiszen elnevezésük és címkeviláguk is a talajt és a dűlőket mutatják be. Csopakon egyébként is van kultúrája ennek, az öregek is tisztában voltak azzal, hogy a vöröstalajnak és a sárga színű márgás talajnak más a bora, és a filoxéra után, amikor az egész környéket beültették olaszrizlinggel, ezek az eltérések még inkább kiütköztek. Már akkoriban is tudták, hogy milyen sokat számít, hogy a dűlő keletre néz vagy nyugatra, illetve mennyire van közel a tóhoz. Az utódok is megőrizték ezt a tudást, a csopaki borok „bibliája” pedig mára a Csopaki Kódex lett, ami kifejezetten a dűlős olaszrizlingekre fókuszál.
A Szent Donát Borbirtok jelentős területei Csopak-Paloznakon és Tihanyban találhatóak, az új telepítések pedig a káli Fekete-hegyen. A Balaton-felvidék három fő kőzettípusán, vöröshomokkő máladékon, különböző márgákon és vulkanikus területeken egyaránt folyik szőlőtermelés, így van játéklehetőség: ugyanabból a szőlőfajtából akár teljesen különböző borokat is tudjanak mutatni a pincéből. Amit azonban semmiképpen ne hagyjunk ki, ha Szent Donát borokat kóstolunk, az a Márga furmint, a Magma kékfrankos és egy olaszrizling, hiszen ezek mutatják be legjobban azt, hogy mit gondolnak a pincénél a borkészítésről.
Csopakon a Szitahegyi úton található borbirtokon nem csak a borok, de a pazar kilátás is elvarázsolja a látogatókat. Korábban jónevű étterem is működött itt, de miután a birtok kezdte elveszíteni borászat jellegét, a munkaerőhiány pedig egyre inkább begyűrűzött, a tulajdonos a változtatás mellett döntött. Mára letisztult a hely funkciója: a vendégek végre mélyrehatóbban megismerhetik a borokat, meglátogathatják a pincét. A kilátás nem változott, így a borteraszról egy pohár bor mellett most is megcsodálhatjuk a naplementét, de a fókusz a borokra helyeződött. Csütörtöktől szombatig már most is nyitva a terasz, kedden-szerdán egyelőre bejelentkezés után mehetünk, de nyáron öt napos nyitvatartással várják a látogatókat.
Nem csak a bor, de a jazz is megalapozza a jó hangulatot, így idén a borteraszon jazz estek is lesznek. Az eseményekre a regisztráció és az asztalfoglalás elengedhetetlen, hogy annyian élvezhessék ezeket az estéket, ahányan kényelmesen elférnek a helyen. Lágy dallamok, bor, egy kis harapnivaló, és a megunhatatlan panoráma – ez vár azokra, akik a Szent Donát terasz programjaira ellátogatnak.
Aki a személyes látogatás előtt vagy után is megkóstolná a borokat, itt böngészhet a kínálatból: https://shop.stdonat.hu/borok
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
szöveg: Szabó Hajnalka
fotó: St.DONAT Facebook oldal