Kóstolom Csapat |
|
11/23/2023 7:18:23 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Csupán néhány éve indult a Velencei tó környékének új borászata, de máris izgalmas borokkal és komoly elismerésekkel rendelkeznek. A Bakos Borászat szőlőültetvényei Nadapon vannak, a pincéjük Sukorón, boraikkal pedig remélhetőleg egyre több helyen találkozhatunk a jövőben.
Az első generációs borászat életében a 2020-as volt az első szüret, és amíg a covid járvány miatt a gyerekek otthon tanultak, a családfő is az ismereteit gyarapította: szőlész-borász végzettséget szerzett. Felesége korábban környezetgazdálkodási agrármérnöknek tanult, így a növények iránti érdeklődés nem újkeletű Bakoséknál. Eleinte csak nézegették a szőlőhegyet, majd egyre több környékbeli bort kóstoltak, Szentesi József nadapi borai pedig teljesen elvarázsolták a házaspárt. Több szüreten is megfordultak, míg egyszercsak megszületett az elhatározás: komolyabban kellene ezzel foglalkozni. Hamarosan megvették az első parcellákat, és elkezdődött a Bakos Borászat története. Igaz, eleinte inkább csak saját maguknak akartak bort készíteni, aztán szépen lassan kitanulni ennek minden csínját-bínját. Az első évjárat azonban olyan jól sikerült, hogy a barátaik noszogatására elindultak egy helyi borversenyen, és közel száz tétel közül a tó körüli legjobb bornak járó címmel tértek haza. A korai siker jó alapnak bizonyult, a lelkesedésük pedig azóta is töretlen.
Bakosék Sukorón találták meg azt a parasztházat, amibe beleszerettek, és nem csak autentikusan felújították, de egy részét átalakították pincészetté acéltartályokkal, hordókkal. Akik előre bejelentkeznek, itt tudják kóstolni a borokat a 2020-as évjárattól – egyelőre főleg rajnai rizlingeket többféle elgondolásban, de a pince kékfrankosból és cabernet sauvignonból házasított rozéja is népszerű a vendégek körében. A 40 éves rajnai tőkék már elég idősek ahhoz, hogy a talaj ásványosságát visszaadják, az erős hozamkorlátozás pedig igazán koncentrált ízeket eredményez, így nem csoda, hogy aki kóstolja, azt rabul ejti. Az új technológiák és a régi, hagyományos borkészítési módok ötvözésével születő borok egyre izgalmasabbak, és ezt idén ősszel a Budapest Borfesztivál látogatói is megtapasztalhatták, akik egy pop-up kóstolón ismerkedtek a Bakos Borászattal és boraikkal. A pozitív visszajelzések új lendületet adtak az idei szüreti időszakra, ami egy kihívásokkal teli évjáratban mindenképpen jól jön.
A jelenlegi egy hektáros terület a jövőben fokozatosan bővül, a cél a mesebeli 7-es szám. A fehérborok mellett pár év múlva vöröseket is kóstolhatunk a sukorói pincében, a Bakos házaspár a filoxéra előtti magyar fajtákkal tervez kísérletezni, és az elszántságukat ismerve biztosak lehetünk benne, hogy nem szokványos borokkal rukkolnak elő. A lelkesedés pedig nem csak rájuk, de a gyermekeikre is jellemző, akik kíváncsian követik szüleiket a szőlőbe és a pincébe, és nem lenne meglepő, ha hármójuk közül idővel többen is folytatnák majd az elkezdett munkát.
Wood, Art, Barátnőm – a letisztult címkevilágú borok neveit könnyű megjegyezni, így ha ízlettek, nem lesz nehéz visszaidézni, hogy melyikből rendeljünk néhány palackkal. A borászat webshopjában mindegyik megtalálható: https://bakosboraszat.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: Bakos Borászat - Facebook