![]() |
Kóstolom Csapat |
3/9/2023 10:15:47 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A rajnai rizlingnek világszerte óriási rajongótábora van, és itthon is egyre inkább szeretik és keresik a borfogyasztók. Az ízgazdag, jósavú, általában alacsonyabb alkoholtartalmú borok között a citrusosabb, gyümölcsösebb, valamint az érettebb, petrolosabb ízvilág kedvelői egyaránt találnak kedvenceket. A rajnai rizlingnek kifejezetten jól áll egy kis maradékcukor, és külföldön – főleg Németországban és Ausztriában – régóta hódítanak a félszáraz, félédes változatok, Magyarországon azonban a minőségi kategóriát még sokan kizárólag a száraz borokhoz társítják. Egészen addig, amíg meg nem kóstolnak egy maradékcukros rajnai rizlinget…
A Pannonhalmi borvidék egyik legismertebb pincészete a Cseri Pincészet, akiknek a neve összefonódik a rajnai rizlinggel. Elsőként ők kezdték el tudatosan kommunikálni, hogy ez a szőlőfajta jól érzi magát Pannonhalmán, és a borvidékük kiemelkedő fajtája lehet, mára pedig már nem kérdés, hogy hazánkban a rajnai rizling kiemelkedő termőterületének nevezhető a Pannonhalmi borvidék mészben gazdag talaja. Az alig több mint egy évtizedes múltra visszatekintő családi borászat a rajnai rizlinget tűzte a zászlajára, a szőlőfajtának szentelt sorozatuk hamarosan nyolc tagúra bővül. Ebben a sorban megmutatják, hogy a szüret időpontjától és a feldolgozás módjától függően egy területről milyen sokféle stílusú bort lehet készíteni. A boraik egyelőre nagyrészt Magyarországon elérhetőek, de céljuk, hogy a nemzetközi boros színtéren is megmérettessék magukat.
Cseriéknek jó rálátásuk van a nemzetközi borvilágra, és a család második generációs ifjú borászának, Barninak az első igazán emlékezetes bor egy moseli stílusú könnyű rizling volt a német DrLoosen Pincétől. Akkor még senki nem sejtette, hogy néhány év múlva Barni a szakmai gyakorlatát ennél a neves borászatnál fogja tölteni, és itt köteleződik el végérvényesen a rajnai rizlingek iránt.
A Cseri rajnai rizling sorában a II. sorszám és a Secundus elnevezés mellett a címkén még valami szerepel: Barni’s Riesling. Az ifjú Cseri Barnabás kézjegyét magán viselő bor harmonikus, jóivású, mindenkit levesz a lábáról. Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy egy félszáraz borba szerettek bele első kortyra, de ennek a kategóriának inkább hazánkban van egy kicsit pejoratív értelmezése. Ez a borstílus azonban tőlünk Nyugatra nem csak elfogadott, de kifejezetten kedvelt is. Külön neve is van: Kabinettnek hívják. Németországban régebben a Kabinett legalább félszáraz, de inkább félédes vagy édes borok gyűjtőfogalma volt, a nem kierjesztett maradékcukor sokkal élvezhetőbbé, izgalmasabbá tette a rajnai rizlingeket. Mára a technológia fejlődésével egyre több száraz Kabinett rizling is készül, de Németországban továbbra is ez a borászatok belépő kategóriájú rizlingje. Aki tehát Kabinett rizlinget rendel, számol azzal, hogy a bora maradékcukrot tartalmaz. Ausztriában ezzel szemben a Kabinett nem feltétlenül a belépő borokat jelenti, inkább már egy komolyabb minőségi kategóriát jelöl, és kötelező a bort szárazra erjeszteni.
A Rajnai rizling sorozat Secundusa tehát eddig is a német Kabinett kategóriának felelt meg, de hamarosan egy új bort is megismerhetünk a pincészettől. A tíz tagúra tervezett sorból eddig az I., a III. és a IX. sorszámú hiányzott – mivel a számozás a szüreti időponthoz kötött, ezért nem sorrendben követik egymást a számok -, de napokon belül színre lép az I. bor, a Primus. Az alacsony alkoholtartalmú, 47 gramm maradékcukorral rendelkező rajnai rizling a hazai borokhoz szokott kóstolóknak bizonyára talán kicsit idegen lesz, de érdemes ismerkedni azzal a Németországban közkedvelt stílussal.
Ahol pedig meg is kóstolhatjátok a Cseri borokat: