![]() |
Kóstolom Csapat |
2/7/2023 2:39:18 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Jártatok már a Kóstolom Borbár VIP Borklubjában? 1-2 havonta terítékre kerül egy tematika, amit 12 ember (legalább) 12 boron keresztül részletesen megismer. A tizenkettő ebben az esetben semmiképpen nem egy tucat, sőt! Ilyenkor olyan borokat lehet megkóstolni, amik közül némelyik kereskedelmi forgalomban még/már nem elérhető, vagy éppen ritkán kerülnek a látókörünkbe, mert utolsó palackok, különleges évjáratok. Most elmeséljük nektek, hogy milyen volt a legutóbbi Borklub, hátha kedvet kaptok a következőhöz, és akkor már ti mesélitek mindenkinek az élményeiteket.
Januárban a rajnai rizlingek kerültek a középpontba, pontosabban az volt a kérdés, hogy ez a fajta valóban annyira jó, mint amilyen felhajtás van körülötte mostanában világszerte? A Borklubot Tar Ferenc és Pintér Zsolt tartotta – a borvilágban mindketten évtizedek óta otthonosan mozognak, és ezen az estén bebizonyosodott, hogy milyen jól működnek együtt, folyamatosan folytatták ugyanis egymás gondolatait. Információdús esténk volt, a vendégek pedig ezt kifejezetten élvezték, többen közülük visszajáró borbarátok voltak.
A rajnai rizlingek legnagyobb ismerője Magyarországon minden bizonnyal Tar Ferenc, aki elmesélte, hogy bő másfél évtizede kezdett el tudatosan rieslinget kóstolni, és akkor fogalmazódott meg benne a kérdés: hogy tud egy bor ennyire elegáns, mélyreható, sokrétű és komplex lenni? Sok-sok kóstolás után is a német stílus áll hozzá legközelebb, és parádés borsorral örvendeztette meg a kóstoló közönséget.
A vakkóstolón minden körben két bor került a poharakba, a különböző ízjegyeken keresztül pedig számtalan információ szóba került. A könnyed, vibráló, lendületes borok után az érettebb, markánsabb, rétegzett rajnaik kedvelői is elégedetten dőlhettek hátra. Azaz.. a borok leleplezése után többször kiderült, hogy nem mindig rajnai rizlinget kóstoltunk, hanem furmint volt a másik pohárban, ami az élénksavú rizlingek mellett tompábbnak tűnt, de nagyon szép borokat ismerhettünk meg mindkét fajtából.
A rizlingek esetében a teltség, erőteljes savak mellett a maradékcukor volt az X faktor, ami miatt kerekebb és teltebbek bizonyultak, mint a szikárabb, feszesebb furmintok. Ez nem azt jelenti, hogy a furmintok alulmaradtak, de nehezen összehasonlíthatóak ebben a viszonylatban. Abban teljes egyetértés volt, hogy magasan a német tételek vitték a prímet, azon belül is Pfalz és Rheingau vidékről érkezők bizonyultak közönségkedvencnek.
Szóba került, hogy a népszerű szőlőfajta most az USÁ-ban akkora favorit, hogy két év alatt a hatodik helyről a második legnagyobb rajnai rizling termelő vált az Egyesült Államokból, de bepillantást nyertünk a wachaui bortermelés kulisszatitkaiba is. Terítékre került a fajtára jellemző petrolosság, de nem maradhatott ki a gasztronómiában betöltött szerepe sem – a maradékcukros rizlingek például ázsiai ételek mellett verhetetlenek.
Az est végére senkiben nem maradt egy szemernyi kétség sem: a világ minden tájáról érdemes rajnai rizlingeket kóstolni! A borbárban mi mindenesetre mindent megteszünk, hogy bármikor kimagasló rajnai rizlingek közül tudjatok választani.
A következő VIP Borklub március 6-án lesz a Kóstolom Borbárban, ekkor a vörösborok királynője, a pinot noir kerül reflektorfénybe. Legalább 12 bor ezen az estén is kinyílik, a szőlőfajta titkait pedig ismét Tar Ferenc és Pintér Zsolt igyekszik megfejteni. Ez is kihagyhatatlan estének ígérkezik, ezért érdemes már most lefoglalni a 12 jegy egyikét!