Kóstolom Csapat |
|
1/30/2023 4:11:11 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
„Régen mindenkinek volt itt egy zsebkendőnyi területe, és mindenki próbálta megteremteni magának azt, amit megevett, megivott, így a dédszüleim is készítettek saját maguknak bort az akkori technológia és adottságok alapján” – meséli Sümegi Ákos, akinek nevét mára a saját pincéje viseli szülőfalujában, Bátán. – „Gyerekként én is sokat jártam a szőlőhegyre, ahol dédnagyapám művelte a szőlőt, de akkor még nem gondoltam, hogy valaha ezzel fogok foglalkozni.”
Ákos a Szekszárdi borvidék kis falujából Bajára, majd Budapestre került, de gyakran hazalátogatott. Az édesapja ekkoriban a kárpótlás útján visszakapott területeken termelt szőlőt, amit eleinte más pincéknek értékesített, de aztán három kóracél tartállyal nekiállt az önálló borok készítésének - az egyikbe fehérbor, a másikba rozé, a harmadikba vörös került. A fiát eközben az interneten fellelhető borkészítési titkok, trükkök felkutatására biztatta, hogy minél jobb legyen a végeredmény, majd 2013-ban a családi kupaktanács úgy döntött: a borok elérték azt a színvonalat, hogy érdemes velük piacra lépni. Innentől számítják a pince indulását.
Az első területeken kékfrankos, merlot és zenit volt, a többi fajtát a családtagok választották. „Édesapám a vörösek közül a cabernet franc-t szerette nagyon, a chardonnay-t és a viogniert pedig én választottam ki.” – árulja el a borász. – „A chardonnay egy rendkívül sokoldalú fajta, nagyon jól mutatja a terroirt, és a pezsgő alapbortól a battonage technologiával készített borig számtalan lehetőséget rejt magában. Mellé az Újvilágban népszerű viogniert választottuk, amiből egyelőre fajtabort készítünk.”
A pincénél egyébként is fajtaborok készülnek, mert a tulajdonos úgy gondolja, hogy a jó házasításhoz a fajtáknak egyenként is nagyon jónak kell lenniük, nem szeretne „kényszerházasságot”. Ha már mindegyik bornak önálló karaktere és stílusa van, mindegyik jól megállja a helyét a piacon, akkor lehet akár egy bikavérben is gondolkozni – bár ehhez először kadarkát kellene telepíteni… Szóval mostanában még ne keressük a polcokon a Sümegi Ákos bikavéreket, de előbb-utóbb valószínűleg ennek is eljön az ideje.
Van szerencsére más, amit lehet keresni, hiszen a bátai pincészet borai két kategóriában is elérhetőek. Az alap borok fehér címkével, a válogatások sötét címkén elegáns rézszínű felirattal készülnek. Az alap szortimentben részben vagy egészben acéltartályban készült, jó ár-érték arányú borok vannak, a felsőbb kategóriában pedig izgalmas hordó válogatásokat találhatunk viognier vagy kékfrankos fajtákból.
Igazi családi vállalkozás a Sümegiéké. Az alapításban oroszlánrészt vállaló édesapa sajnos már nem él, de Ákos édesanyja és párja is aktívan kiveszik a részüket a munkából. A borászati feladatokat azonban a pince névadója végzi, minden pohár bor az ő kézjegyét viseli.
Sümegi Ákos számára fontos a természetközeliség. Igaz, így a vadak is előszeretettel látogatják az ültetvényeket… a borász azonban inkább a kiváló borokra koncentrál.
S hogy mik a legközelebbi terveik? Régóta kérdezik tőlük, hogy mikor lesz lehetőség helyben bort kóstolni. A közeljövőben egy kóstolóhelyiség kialakításán fognak dolgozni, hogy személyesen is be tudják mutatni büszkeségeiket a borkedvelőknek. Addig azonban néhány delikát üzletben vagy borbárban lehet hozzájuk jutni, vagy megrendelhetőek a pincészet webshopján: https://shop.sumegiakospinceszete.hu/borok
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: Sümegi Ákos Pincészete, WineGroup