4Ház

Kóstolom Csapat

4/21/2022 9:15:03 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Sárospatak, Hercegkút, Sárazsadány, Tolcsva – 4 település Tokaj-Hegyalján, amiknek határában szőlő terem a 4Ház borokhoz. De miért pont 4Ház? „Az egyik első ültetvényünk a tolcsvai Serédi dűlőben van, 4 ház mellett. Mi nem is Serédinek hívjuk, hanem 4 háznak. 2016-ban, az első évjáratnak a java részét onnan készítettem, az az ültetvény adta a bázist. Innen jött az ötlet: legyen a borászat neve 4Ház.” – árulta el Stumpf Miklós, aki a tulajdonos és a borász is egyszemélyben. Igaz, az egész család a keze alá dolgozik: nyugdíjas szülei segítenek a szőlő művelésében, de a borok címkézésében is, míg húga (akit inkább a sommelier-k világa vonz, ilyen irányban képezi is magát, és hamarosan Tokajból írja a diplomamunkáját) a marketing feladatokat vállalta át.

Bár a pincészet 2016-ban alakult, a története 1978-ig nyúlik vissza – ekkor telepítette a család az első szőlőtőkéket Hercegkúton. A hobbit házaknak is nevezett pincesoron készítettek eleinte folyóbort, később csak a szőlőt értékesítették a mára 16 hektárosra duzzadt ültetvényről. Miklós is egészen más területen kezdett el dolgozni, de a kapcsolata nem szakadt meg a borvidékkel, és két diploma után végül újra az iskolapadba ült, hogy szőlész-borász szakmérnök legyen. „Mivel én először műszaki menedzser lettem, aztán közgazdász, és csak utána szőlész-borász, az én hitvallásom nagyon egyszerű: körző-vonalzó-acéltartály. A boraim kiszámíthatóak.” – mondja.  

Furmint, sárgamuskotály, hárslevelű – a három legnépszerűbb tokaji szőlőfajtából készülnek a 4Ház szerethető, könnyen érthető borai. Alacsony alkoholtartalmúak, frissek, jóivásúak, hamar megkívánjuk belőlük a következő pohárral. Hétköznapiak, a szó jó értelmében, és ezt nem csak a könnyedségükre vonatkozik, de az árukra is, hiszen mindegyiket kétezer forint alatt megvehetjük. Sárgamuskotályból illatos, gyümölcsös habzóbor készül, ami a kerti partik sztárja lehet idén nyáron. A friss, karakteres hárslevelű baráti beszélgetések, könnyű vacsorák kísérőjeként lehet a kedvencetek, akárcsak a két fajta házasításából született Dry.

Stumpf Miklós több fajtával nem tervez dolgozni a jövőben sem, a már meglévőkkel szeretne inkább tovább kísérletezni. Érdeklik a természethű borok, a régebbi készítési eljárások, talán azt is hamarosan kipróbálja, hogyan erjednek a borok amfórában. A bort személyes dolognak tartja, amivel élményt ad annak, aki megkóstolja. De ezt az élményt szívesen fokozza egy dűlőtúrával egybekötött bemutatóval. Pincelátogatás helyett a borász terepjáróval kivisz az ültetvényekbe, mert azt vallja, hogy a szőlőnél kezdődik minden, és így könnyebb mesélni a borról. Szerintünk érdemes kipróbálni!

4Ház borokkal eddig leginkább Angliában, vagy itthon hotelekben, bárokban lehetett találkozni. A remek ár-érték arányú borokat végre bárki megkóstolhatja, hiszen mostmár webshopból is egyszerűen rendelhetőek:  https://shop.4haz.hu/

 

Powered by WineGroup

Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat

 

Kövess minket csatornáinkon:

FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/

INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/

LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup

PODCAST Spotify

 

Szöveg: Szabó Hajnalka

Fotó: 4Ház

WineShop - Nem webshop, hanem egy felület, ahol a borászokat és a fogyasztókat összekötjük - Borok közvetlenül a termelőtől!

Interjú egy borásszal - Beszélgetés Czurda Henrikkel és Szabó Hajnival (Borkaller)

Miért érdemes BalatonBort készíteni és vásárolni?

miklóscsabi pincéje
„Móri születésű vagyok, mesterségemet tekintve pedig nem is borász, hanem kertészmérnök. Szőlészként diplomáztam Kecskeméten, és ha valaki Móron születik, a családjában van egy kis hobbi szőlő, a végzettsége pedig szőlész, akkor valójában egyenes út vezet oda, hogy ha az ember megáll egy pince előtt, amin talál egy eladó táblát, akkor minden kis vagyonkájából, és még azon is túl megpróbálja valahogyan megszerezni. Ez történt velem is, amikor 25 évesen megvettem Móron az Ezerjó utca 3-at. Onnantól ez lett az életemnek a középpontja, minden családi összejövetel, baráti rendezvény helyszíne, ahol minden évben el is fogyott az a párszáz liter bor, ami az első években készült.” – kezdi mesélni a pincéjének történetét Miklós Csabi. Akik ismerik a Móri borvidék borait, egészen biztos, hogy találkoztak már a miklóscsabi pincéje boraival is. Az elmúlt húsz évben a szőlőültetvény területe 8 hektárra nőtt, a néhány száz liter helyett pedig évente letöltenek 40-50 ezer palack bort. Közepes testű, friss, ropogós, jóivású boraikat leginkább a hétköznapokra szánják, ezért is lett a szlogenjük a „Szenvedélyes hétköznapok”. Fehérboros borvidék a Móri, Miklós Csabiéknál a fő fajta a borvidék büszkesége, az ezerjó, ezen kívül chardonnay, rajnai rizling zöldveltelini, sauvignon blanc, pinot blanc, leányka és királyleányka terem, meg egy kis kékfrankos, hogy rozé is legyen a sorban. Ropogós, penge, feszes fehérborok készülnek itt, amik közül ízlés, hangulat és társaság függvénye, hogy mit választunk: kertipartihoz leánykát, nagy családi vacsorához ezerjót, filmezéshez zöldveltelinit, ha pedig valami különlegeset kóstolnánk, ott van a rajnai rizling. Sokoldalú, sokarcú a Móri borvidék, ahol minden fajta meg tudja mutatni a saját jó tulajdonságait, a terroir hatás nem annyira intenzív. Ezzel együtt bizonyos dűlők igazán emblematikusak, mint például a Csóka vagy a Kőhalmi dűlő - érdemes megjegyezni a nevüket. A Móri borvidéken nem véletlenül terjedt el az ezerjó, a borászok régóta tudják jól, hogy kedvenc szőlőfajtájukban ezernyi lehetőség rejlik - miklóscsabi pincéjében is különböző stílusú borok készülnek belőle. Mindennapok borának a zamatos, lüktető Roger Mórt ajánlják, a pince egyik legfontosabb bora, az Ezredes pedig egy hordós érlelésű ezerjó. De ne feledkezzünk meg a Csodáról sem, amiben töppedt és túlérett szemek is vannak, így némi maradékcukorral mutatja meg az ezerjó édes arcát.  A móri borászt sokan a kedves szójátékokra épülő elnevezésekkel, a figyelemfelkeltő boroscímkékkel, valamint közvetlen stílusával azonosítják. Miklós Csabi fiatalon került Kaliforniába egy borászathoz traktorosnak, és ekkor volt szerencséje szőlészeti és bormarketing előadásokba belehallgatni. Sok érdekes dolgot tanult, de a legfontosabb, amit megjegyzett, hogy mennyire fontos a hitelesség. Az első borok palackozásától kezdve arra törekszik, hogy aki a borait megismeri, az őt is megismerje – a szakma iránti elkötelezettségét, a humorát, közvetlenségét. „Csoda, hogy nem rontottam el…” – írta fel az első hordó borára, de Ipacs Géza grafikus, aki a címkét tervezte, ezt a hosszú szöveget lerövidítette, a borra csak annyi került, hogy „Csoda”. Így indult a játék a fantázianevekkel, és hamar kiderült, hogy a település, Mór neve igen jó alapja a szójátékoknak. Demi Mór, Roger Mór, Marilyn Mórról, Depeche Mór… - mosolyt csal az emberek arcára, és máris kíváncsiak lesznek erre az apró borvidékre, amiről nem annyira a tradíciók, inkább az élmény jut eszünkbe. Élmény pedig van itt bőven. A borok mellé számtalan programot is ajánlanak, lehetőség van hegymászásra, főzőcskézésre, pizzasütésre, virágkötészetre. Borkóstoló, dűlőtúra, esküvő vagy csapatépítő – mindenre van ötletük, és garantált a vidámság. A bort legjobb ott megkóstolni, ahonnan származik, de ha az előző látogatás óta kifogyott a készlet, vagy ismerkednétek a borokkal, mielőtt kiruccantok Mórra, szemezgessetek a pince webshopjából: https://mikloscsabi.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: miklóscsabi pincéje  
Balaton Bor az első Hungarian Wine Summit-on
Idén első alkalommal került megrendezésre a Hungarian Wine Summit, amelyen a hazai és a nemzetközi borszakma számos képviselője vett részt – kereskedők, borszakírók, sommelier-k, Master of Wine-ok. Március 23-24-én a szakmai közönség sétálókóstolón és mesterkurzusokon ismerkedhetett a magyar borokkal, borstílusokkal, és a borászok is lehetőséget kaptak arra, hogy közvetlenül bemutassák boraikat, filozófiájukat. Az eseményen az érdeklődők a BalatonBor standjánál is kóstolhattak, és szerencsére kóstoltak is szép számmal. Dobosi Győző, a régiós bormárka egyik létrehozója mesélt a visszajelzésekről: „Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a borokra. A vendégeknek meg tudtuk mutatni, hogy milyen borokat készítünk olaszrizlingből a Balaton északi és a déli partján, és élvezték, hogy ilyen jól érezhető a különbség a tó környéki termőhelyeket összehasonlítva, miközben jól érezhető az egységes stílus. Sokan találkoztak már vele, bár még mindig jónéhányan rácsodálkoznak arra, hogy ez nem egy-egy pincéhez, hanem egy régióhoz köthető, ami ráadásul több borvidéket fog össze. A külföldi kereskedők közül többen jelezték, hogy szeretnének exportálni BalatonBort, de ezen a téren még van tennivalónk. Egy-egy termelő jellemzően alacsonyabb palack számmal jön ki a piacra, emiatt a külföldi értékesítést még jobban ki kell találnunk. Tényleg nagyon jó visszajelzés volt nekünk is, hogy ilyen jól fogadták a borainkat. A külföldiek ismerték a fajtát, de magát a BalatonBor sztoriját nem, erről sokat kellett mesélnünk. Ami kellemes meglepetés volt, hogy akik ide jöttek, azok nagyon képben vannak azzal, hogy a Balaton környékén milyen fajták vannak, tudják jól, hogy mi az olaszrizling, a kéknyelű, a juhfark, és nem chardonnay-t akarnak tőlünk inni, hanem az itt jellemző szőlőfajták borait. Összességében nagyon pozitívak a tapasztalataink a Wine Summit kapcsán, örülünk, hogy részt vehettünk rajta.” „A balatoni borászok elmúlt 7 éves szakmai munkája kezd szépen lassan beérni. Az olaszrizling a termékpiramis minden lépcsőjén egyre szebb arcát mutatja, és a BalatonBor egy igazi best-buy, gyümölcsös mindennapok borává nőtte ki magát. Az elsődleges cél, és ezt mindig hangsúlyozzuk, hogy legyen egy stabil alapbor a Balaton körül, amit minden vendéglátóhelyen, kereskedésben, vegyesboltban jóleső érzés viszontlátni. Nagyon bíztatóak a külföldi pozitív visszajelzések, és néhány borásznak talán már van is 1-2 raklap BalatonBora, amit félre tud tenni exportra, miután a hazai igényeket kiszolgálta, de ez még nem az a mennyiség, amivel érdemben a nemzetközi piacra ki lehet lépni. Ezen dolgoznunk kell, a termelők részéről magasabb bizalom kell, hogy nagyobb mennyiséget merjenek palackozni, illetve el kell kezdenünk a stabil exportkapcsolatok felé nyitni és a terméket minél szélesebb körbe promótálni.” – egészítette ki Pintér Zsolt, a BalatonBor Projektvezetője. Az idei I. és II. Bírálaton a BalatonBor névhasználati jogát az alábbi pincék kapták meg: Istvándy Pincészet Hujber Pincészet Zelna Borászat Dobosi Pincészet Gyukli Pince Koronczai Pincészet Pócz Pincészet Veszrpémi Pince Feind Pince Tagyon Birtok Fata Pince Szeremley Birtok Bujdosó Pincészet Cseh Családi Pince Bogáromi Pince Barna Pince Laposa Birtok Dombi Pince Az Hegybor névhasználati jogát az alábbi pincék kapták meg: Zelna Borászat Martinus Birtok Tagyon birtok Dobosi Birtok Tánczos Pince Androsics Pince Végh Testvérek Cseh Családi Pincészet Dombi Pince III. Bírálat időpontja: Június 01. csütörtök – Szentantalfa Dobosi Birton (BalatonBor, Hegybor) MINTÁK ÉS JELENTKEZÉSI LAP LEADÁSI HATÁRIDEJE: Legkésőbb 2022.05.28.  (3 palack / nevezett tétel), az alábbi helyszínen Dobosi Birtokközpont: 8272 Szentantalfa, Fő u. 81. (08:00 – 15:00) Kérjük, ha szeretnétek mintát leadni, töltsétek ki a Jelentkezési lapot, és küldjétek el nekünk emailben, a potenciális palackszámot megjelölve erre a címre:  balatonbor@kostolom.hu JELENTKEZÉSI LAP >>>  https://bit.ly/jelentkezesi_lap BalatonBor Szabályzat >>>  https://bit.ly/balatonbor_szabalyzat Hegybor szabályzat >>>  https://bit.ly/hegybor_szabalyzat BALATONBOR PODCAST és VLOG A BALATONBORRÓL >>> 10 kérdés amit mindig is tudni akartál a BalatonBorokról Dobosi Győző és Pintér Zsolt >>> 10+1 tény a BalatonBorról  Miért érdemes csatlakozni a BalatonBor & Hegybor termelői közösségbe? >>> Vesztergom Balázzsal készített interjút, itt tudjátok megnézni.  
Legjobb nyaralásom - Nyaraló24
A Balaton mellett üzemelő Nyaraló 24 - https://www.nyaralo24.hu -  Szálláshely Közvetítő Bt. egy családi vállalkozás, mely balatoni szálláshelyeket közvetít. A honlapot megálmodó és megalkotó csapat a ’90-es évek óta foglalkozik szálláshelyek kiadásával, illetve később a 2000-es évek derekán szolgáltatási köre bővült szálláshelyek üzemeltetésével különböző alvállalkozók és saját dolgozói segítségével. A hosszú évek tapasztalatai és a sok ráfordított idő, illetve az oldalak folyamatos fejlesztésébe fektetett munka jelzi a sok-sok elégedett és visszatérő vendéget. A Nyaraló 24 nagy rutinnal és kiváló, hozzáértő módon közvetít nyaraló tulajdonod és a nyaralni vágyók között. A Balaton északi és délipartján is számos, minden igényt kielégítő ház várja a nyaralni, kikapcsolódni vágyókat. A házakat mind egytől egyig személyesen felkeresik a Nyaraló 24 munkatársai és helyszínen kötnek szerződést a szálláshely tulajdonosaival. Mivel, így egy előválogatás után kerülhetnek csak fel a kiadni szánt ingatlanok a weboldalakra, szinte garantálható, hogy igényes, tiszta, gondozott környezetben is találja majd az odaérkező vendég a szálláshelyet. A háztulajdonosokkal való személyes kapcsolattartás fontos és elengedhetetlen. Többek között így biztosítható, hogy a vendég azt kapja, amit szeretne és elégedett legyen. Ami a legfontosabb. Nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi és igényes, sok esetben extrákkal rendelkező házak ajánlására és felvételére. A Nyaraló 24 weboldal használata rendkívül logikus és egyszerű. Ha valaki esetleg mégis elakadna, vagy csak elbizonytalanodna, az oldalon található telefonszámon mindig készséges, udvarias és segítőkész ügyintéző nyújt segítséget. Aki a házakat és a tulajdonosokat is személyesen ismeri. Akára foglalásban is segítenek, vagy különböző testhezálló ajánlatokat készítenek a leendő vendégek igényeihez mérten. Annak függvényében, hogy gyermekekkel, esetleg kutyával, medencés, vagy partközeli házat szeretnének. A foglalás menete is rendkívül egyszerű. Az időpont kiválasztása után a szükséges adatok beírását követően a rendszer automatikusan kiszámolja a nyaralás díját. Csupán egy minimális előleget kell átutalni a Nyaraló 24 részére és így véglegesítve is van a foglalása, amiről a vendég számlát kap. A foglalási folyamat után egy foglalási dokumentumban szerepel az összes fontos adat mint,a szállás pontos címe, az üdülés ideje, a szálláshely üzemeltetője és esetleg felmerülő egyéb költségek. A fennmaradó összeget a vendég direkt a tulajdonosnak fizeti mielőtt elfoglalja a szállást. A Nyaraló 24-nél természetesen SZÉP Kártyás fizetésre is van lehetőség. A nyaralók biztonságát is fontosnak tartják, így egy külön linken utasbiztosítást is tudnak kötni. Érdemes időben gondolni a nyaralásra és nem az utolsó pillanatra hagyni a foglalást. Persze nagyon sok ház jakuzzival és szaunával is rendelkezik, így ezáltal akár a tavaszi,őszi szezonban is kellemes időtöltést biztosít. Hiszen a Balatont nem csak nyáron érdemes meglátogatni, mert minden évszakban más és más arcát mutatja. - I LOVE BALATON - Ne felejtsétek, ha Balatonra mennétek és szállást kerestek, érdemes körbenézni a Nyaraló 24 - https://www.nyaralo24.hu - felületén Itt tudtok az északi parti szállások köztt keresgélni >>> ÉSZAKI PART Itt pedig a déli parti kínálatot tudjátok megtekinteni >>> DÉLI PART
FEKETE PINCE SOMLÓ & FRIENDS
- FEKETE PINCE KÓSTOLÓ RIESZ GÁBORRAL, A PINCÉSZET TULAJDONOSÁVAL ÉS BORÁSZÁVAL -    Gyertek és töltsetek el egy estét Gáborral, a saját boraival, illetve néhány olyan meglepetés tétellel, amit Ő hoz el nekünk!  Gábor összeválogatott egy-két olyan bort, amiket mindenképpen szeretné, ha megkóstolnánk, vagy azért, mert ezek a tételek inspirálták őt, vagy mert valamiért nagy hatással voltak rá, vagy mert kedves barátaitól származnak!   - BORSOR -  Fekete Pince Tramini 2021 Fekete Pince Hárslevelű 2016 Fekete Pince Olaszrizling 2017 Fekete Pince Juhfark 2018 Fekete Pince Hárslevelű 2019 Csetvei Pincészet Olaszrizling "Kő" 2020 Csetvei Pincészet Juhfark 2019 Barcza Pincészet Kékfrankos 2019   - A Fekete pince sztori -    A Fekete Pince alapítója Fekete Béla bácsi a Somló hegy Nagy Öregje, aki a nyugdíjas éveinek közeledtén kezdte el a szőlőművelést és a borkészítést és alakította ki egyedi stílusát. Boraira a hozamkorlátozás mellett jellemző a hosszú érlelés, amit az átlagnál magasabb extrakt és alkohol kisér, így hozva egyensúlyt agazdag mineralitással, robosztus savszerkezettel rendelkező Somlaira.    Fekete Béla 80-as éveiben kezdte keresni a pince folytatásának jövőjét. A családon belül ezt nem találta meg, így a piacra vitte a pincét és a hozzá tartozó közel 3,5 hektáros termőterületet. 2014-ben 3 barát állt össze, hogy megőrizze a pince értékét és megvásárolták a Béla bácsitól. Az első pillanattól kezdve a már felépített történet folytatásán tevékenykedve kezdték fejleszteni a pincét. Az első 2015-ös évjárattal sikerült bemutatni, hogy a pince nem tért le az Alapító által lefektetett útról.   A sikeres indulást az egyik barát tragikus halála törte meg, de a hegy adottságaival és természettel való közös érték teremtés új erőre bíztatta az egyik tagot, Gábort, aki az örökösökkel és barátjával megegyezve belevágott az egyedüli folytatásba. Ma már Norbi (a pince szőlésze) és Gábor közösen munkálkodik a pince jelenén és jövőjén már közel 4,5 hektáron.   Mivel tradíció és a fenntarthatóság van a fókuszban előtt, így már 5 éve bio gazdaságként működik a pince.  A pince által művelt főbb fajták a hárslevelű, juhfark, furmint, olaszrízling, chardonnay.    A termőhely adta értékek és a borvidékre jellemző nemes fehér fajták kifinomult eleganciája egymás mellett vannak jelen borokban, harmónikus, komplex egységet alkotnak mindig, akár egyik, akár másik válik egy pillanatra dominánsabbá.   - JEGYEK -  JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 8.900,- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS A BORKORCSOLYÁT IS.   https://kostolomborbar.hu/termek/fekete-pince-somlo-and-friends/    
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Köveskáli Furmint Napok! Február 25-27.
Negyedjére gyűlnek össze a furminttermelő borászatok Köveskálon  Február utolsó hétvégéjén, a Furmint Február jegyében Köveskál Gasztrofalu vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal negyedszer rendezik meg a Furmint Napok - Köveskál eseményt. A rendezvény szervezőinek (Pálffy - Köveskál, a Káli Kövek Borászat, és a Káli Art Inn) elsődleges célja, hogy megmutassák a Balaton környéki Furmint borokban rejlő potenciált, felhívják a figyelmet a szőlőfajta szerepére a borrégióban és egy remek hangulatú hétvégi programot biztosítsanak mindazok számára, akik minőségi boros-, és gasztroélményre vágynak Köveskálon, a Káli-medence ékszerdobozában. Pénteken egy szakmai nappal indul az esemény, amelynek fő témái az exportpiacban rejlő lehetőségek, valamint a vulkanikus borok kommunikációja országhatáron kívül. Pálffy Gyula, a Köveskáli Furmint Napok házigazdája mesélt arról, hogy miért fontos számukra a furmint, és milyen kérdéseket vet fel a fajta termesztése a Balatonnál:  „Hazánkban a furmint becsületbeli ügynek számít, legalább annyira, mint az olaszrizling. Az elmúlt 15 évben a fajta hosszú utat járt be, és már egyre jobban kezdjük megismerni a borvidékek és dűlők közötti különbségeket, sőt, érlelés szempontból is egyre magabiztosabban látjuk a fajta életútját. Tudjuk, hogy Hegyalján a furmintok szikárak és feszes savszerkezetűek, a Balatonon gazdagon hömpölygő gyümölcsösek és az ország többi részén is egyre több izgalmas tételt kóstolunk, különböző stílusban. Persze nem ennyire egyszerű a helyzet, borásztól és termőterülettől, klóntól, évjárattól is függ a fajtából készült tételek karaktere. Ezzel sok újat ugyan nem mondtunk, de abban biztosak vagyunk, hogy a minőség egyre stabilabb és az exportpiacon is kezdik megismerni és megszeretni a fajtát. Nyílván a furmintot nem tömegbornak szánják a borászok, hanem igazi különlegességnek és tipikus ”hegybornak”, holott nagyon könnyed és jóivású tételek is születnek belőle, sőt, egyre gyakrabban alapja rendkívül izgalmas pezsgőknek és része a hazai csúcsgasztronómiának is. A Furmint Február (Vajdahunyad várában szervezett sétáló kóstoló) esemény sajnos az idei évben elmarad, de ettől még a február marad a furmint hava, és Köveskálon, ennek megfelelően negyedjére összegyűlnek a borosgazdák, hogy megvitassák a fajtával kapcsolatos gondolataikat péntek este, egy szakmai kóstolón. Szombaton kislétszámú mesterkurzusokon, különböző tematika alapján, a fajta szekértőivel és borászokkal tudnak közösen kóstolni a látogatók izgalmas tételeket, délután pedig egy nagyobb merítésből lehet majd válogatni a Köveskáli „Kultúrban”, egy klasszikus sétáló kóstoló keretében. Itt közel 30-40 Furmintot lehet kóstolni több mint 20 borászattól és mindamellett, hogy jobban megismerkedhetünk a borászokkal és a tételekkel, egy megismételhetetlen napot tölthetünk a Balaton-felvidék ékszerdobozában, Köveskálon.” Pénteken a rendezvényre meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás legkitűnőbb Furmintjait, szombaton pedig már a nagyközönség is megismerkedhet a Furmint gasztronómiában betöltött szerepével a külön erre a hétvégére összeállított, a fajtára hangolt menüsorok segítségével a Káli Art Innben, a Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-ben , a Kővirág Étteremben és a Mi a Kő Étteremben. A Művelődési Házban pedig szombat délután egy Sétáló Kóstoló keretében kóstolhatunk balatoni Furmintokat!  Emellett pedig mindazok számára, akik időben bebiztosítják a helyüket, a szombati nap folyamán a  szervezők izgalmas beszélgetésekkel is készülnek, amelyeket a borágazat jeles képviselői moderálnak. Három különböző témában zajlanak majd a beszélgetések 11:00-től 12:30-ig. A Káli Art Innben a fajta nemzetközi sikereiről hallgathatunk meg egy beszélgetést, a „Sikeres Furmintok a nagyvilágban” Mesterkurzus keretében. Ezzel egy időben, a Pálffy Pincészetben a furmintból pezsgőt készítő borászok beszélgetnék, a Káli Kövek Borászatban pedig a „Vulkanikus Furmintok hazánkban” című Mesterkurzus zajlik majd. A szakmai beszélgetések mellett a kötetlen borozásokból sem lesz hiány, hiszen a pincészetek a teljes rendezvény alatt várják az érdeklődőket.   Program:  Február 25. - péntek Szakmai nap Káli Gourmet Bistro & Delicatesse – Furmintra hangolt borvacsora az érdeklődöknek   Február 26. - szombat 11:00-12:30 Pálffy Pincészet – Furmint alapú pezsgők >>> JEGYEK Moderátor: Moderátor: Káli Ildikó / Sommelier, borszakíró, bortanfolyami oktató, a Magyar sommmelier szövetség tiszteletbeli elnöke 11:00-12:30 Káli Art Inn – Sikeres furmintok a nagyvilágban >>> JEGYEK Moderátor: Kézdy Dániel / Furmint Február, Kálvária Pince 11:00-12:30 Káli Kövek - Vulkanikus Furmintok hazánkban > JEGYEK Moderátor: Angerman Öcsi / Sommelier Onyx, Riedel Ambassador 15:00-18:00 Sétáló kóstoló a „kultúrban” (Művelődési Ház)   Kísérőprogramok: Élőzenés Borvacsora az Emmet Ray Experience zenekarral – Káli Art Inn 18.00 – 21.00 Termelői piac, helyi termelők kínálatával + Rolling Chef food Truck – Kultúrház előtti szabadtér 10.00 – 18.00 “Buszmegálló” furmint történeti workshop  Magazin Galéria - Tárlatvezetés   Furmintra hangolt menüsor elérhető a rendezvény egész ideje alatt a Káli Art Innben, a Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-ben, a Kővirág Étteremben és a Mi a Kő Étteremben.   Február 27. – vasárnap Pálffy Pincészet Dűlőtúra – Feketehegyen lévő szőlők és pince megtekintése borkóstolóval egybekötve Indulás : 10.00 órakor a Pálffy Borteraszról (Köveskál, Fő u. 40.) Időjárás függvényében és min. 10 fő jelentkező esetén  Időtartam kb.2 óra Feketehegyen lévő szőlőink és pince megtekintése borkóstolóval , Részvételi díj : 4000 FT/ fő Regisztráció: palffy.borterasz@gmail.com / vagy a helyszínen( Borteraszon) péntek, szombati napon   Káli Gourmet Bistro & Delicatesse – Furmintra hangolt ebédmenü az érdeklődöknek   Sétáló kóstolón kiállító borászatok listája: Aranysörte Kézműves Borászat - Pflanzner Sándor Barta Pince – Ujvári Vivien Béres Szőlőbirtok és Borászat – Hanyik Gábor Borbély Családi Pince - Borbély Tamás Egly - Egly Márk Fekete Pince Somló – Riesz Gábor Fodorvin - Fodor Gyula Garamvári Szőlőbirtok – Baranyai Péter Gilvesy - Gilvesy Róbert Homola Pincészet - Nagyváradi Péter KáliKövek - Szabó Gyula Kreinbacher - Várszegi György Laposa - Laposa Bence Légli - Légli Ottó Palkó Zsolt Pálffy Pince - Pálffy Gyula SKIZO - Sike Balázs Skrabski - Sümegi Gábor Szászi Pince – Szászi Endre Szent Donát - Kovács Tamás Szignárovits-Maka Pince Trombitás Borház - Trombitás Tamás A szervező a változtatás jogát fenntartják a részt vevő borászok tekintetében. Készült az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatásával. A Furmint Napok rendezvényre történő belépés és a maszkhasználat szabályait az aktuális COVID-19 járvánnyal kapcsolatos rendeletek szabályozzák. Felhívjuk figyelmüket, hogy ezek a kormányzati intézkedések hatására változhatnak a rendezvény időpontjáig. Üdvözlettel, A szervezőkPálffy Pince, Káli Art Inn, Káli Kövek Az eseményekről bővebb információ, illetve jegyvásárlási lehetőség az alábbi weboldalon: JEGYEK >>> https://furmintnapokkoveskal.wineshop.hu/esemenyek
Rádpuszta Szőlőbirtok
A Balatonlelle melletti Rádpuszta Szőlőbirtokot szőlészek és borászok alapították 1998-ban, akkor még kifejezetten a szőlőtermelésre fókuszálva. A 11 tulajdonos által jegyzett birtok mára 90 hektárosra nőtt, 2014 óta pedig saját borokkal is büszkélkedhetnek. Bő öt évvel ezelőtt a tulajdonosok a szőlőterület mellett egy elhanyagolt, de történelmi múlttal rendelkező épülethez jutottak, ami régen a Festeticsek birtokában volt, egyik szárnyát borházként, a másikat állatok tartására használták. A teljes felújítás óta itt történik a feldolgozás és a borok tárolása is, de maradt hely egy közel ötven fős kóstoló helyiség kialakítására is. A 180 éves múltat tiszteletben tartva a tetőgerendákat meghagyták eredeti állapotukban – szerencsére a múlt és a jövő jól megfér itt egymás mellett.  A kóstolóterem fölötti rész kialakítása még várat magára, de nem sokáig, hiszen innen csodálatos a kilátás a Balatonra – remélhetőleg ezt hamarosan a vendégek is megcsodálhatják. A 90 hektáros területen sok szőlőfajta elfér, vannak közöttük régi kedvencek, de a szakmabeliekből álló tulajdonosi kör szereti a fajtákkal való kísérletezgetéseket is. A korábbi borász, Nikl Olga – aki most tanácsadóként vesz részt a birtok életében – kifejezetten szerette a chardonnay-t és a pinot noirt, ezekkel a borokkal szép eredményeket értek el itthon és külföldön egyaránt. Utódja, Podmaniczky Péter hisz az új fajták térnyerésében, így a következő években bizonyára sok izgalmas újdonsággal találkozhatunk majd a boraik között. A Rádpuszta Szőlőbirtok nevét még csak mostanában tanulják a borkedvelők, de akik találkoztak már a boraikkal, azok a címkéikre is biztosan emlékeznek. A lovakat ábrázoló boroscímkéknek kedves helyi vonatkozása van. Rádpusztát sokan az itteni gasztro birokról ismerik, ahol nem csak jónevű csárda, de ismert lovas központ is van lovagló órákkal, lovas terápiás foglalkozásokkal. A két hely között kapcsolat nem üzleti, csak baráti, de a szőlőbirtok tulajdonosai úgy gondolták, hogy a helyre jellemző lovas világot szívesen megjelenítik a boraikon is. A prémium és az alap borcsalád egyaránt erre épül, de jól elkülönül a két kategória. Egy kedd estére például bátran válasszunk egy irsai olivért, egy olaszrizlinget, egy rozét vagy egy cabernet sauvignont – az egyszerű lovas címkés palackokban korrekt, hétköznapi bort találunk. A prémium borok – mint a chardonnay, a szürkebarát, a rajnai rizling, a dűlőszelektált olaszrizling vagy a merlot – elegánsabb palackba kerültek, a címkéjükre dombornyomott lófej került, az elnevezéseknél pedig a korábbi díjnyertes lovak nevét olvashatjuk. Akarat, Szellő, Csendes vagy Bíbor régebben a versenyeken varázsolták el a nézőket, most pedig a borkedvelők estéit aranyozzák be.   Dél-Balatoni kirándulásnál ezentúl nem csak a lovas programok iránt érdeklődők, de a borkedvelők is remek célpontra lelnek Rádpusztán, érdemes bejelentkezni egy jó borkóstolóra a Szőlőbirtokra! Aki pedig otthon ízlelgetné a pincészet jó ár-érték arányú borait, az válogasson kedvére a webshopjukon: https://radpuszta.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup  
Lezajlott az idei év első bírálata - Kiderül, mely borászatok palackozhatnak idén BalatonBort!
Lezajlott az idei év első bírálata! Kiderül, mely borászatok palackozhatnak idén BalatonBort! Január 26-án, szerdán, a Dobosi Birtokközpontban összegyűlt a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság, hogy végigkóstolják a borászok által leadott mintákat. A nap végére kiderült, melyik borok feleltek meg a BalatonBor minősítés követelményeinek!   „Az idei év elsődleges célja, hogy átlépjük a 100 000 palackos határt és a Balatonparton a HORECA szektorban kiemelt helyre kerüljön a BalatonBor. A termelők egyre jobban érzik, hogy a BalatonBor milyen szerepet tölt be a régiós termékpiramisban és a stílust is nagyon szépen sikerült összehangolni az évek során.  Idei évben a bíráló bizottsággal közösen megállapítottuk, hogy nemzetközi szakmai szinten is nagyon erős lett a Balaton borrégió alapterméke.” – foglalta össze a bírálat tapasztalatait Pintér Zsolt, a projekt vezetője, a Kóstolom ügyvezetője és WineGroup projekt sales & marketing vezetője A következő borászatok palackozhatnak idén BalatonBort: Istvándy Pincészet Hujber Pincészet Zelna Borászat Dobosi Pincészet Gyukli Pince Koronczai Pincészet Pócz Pincészet Veszrpémi Pince Feind Pince Tagyon Birtok Fata Pince Szeremley Birtok Bujdosó Pincészet „A Balatonon a minőség soha nem volt annyira fontos, mint most, és ennek a szintjét meghúzni közös érdekünk. A BalatonBorból még nem sikerült annyit készíteni, ami ne fogyott volna el a következő évjáratig, nálunk is egyre több készül belőle évek óta. Ez a többi pincénél is jellemző, 2022-ben az a célunk, hogy még több kisebb és nagyobb pince beálljon a márka mögé, és együtt átlépjük a bűvös 100.000 palackot az éves BalatonBor mennyiséggel. Azt tapasztaljuk, hogy évről évre egyre jobb minőségű, egységesebb stílusú borok készülnek, és a bírálat során egyre többen válnak jogosulttá arra, hogy BalatonBort palackozzanak. A környékbeli vendéglátósok pedig, akik eleinte nem igazán értették ezt a koncepciót, mostmár inkább azért panaszkodnak, hogy hamar elfogynak a borok, mert egyre népszerűbbek. Azt gondolom, hogy ez is egy nagyon jó formája a Balaton és a balatoni borok kommunikációjának.” - Dobosi Győző Idén még két BalatonBor / HegyBor bírálat kerül megrendezésre: 2022. március 23. szerda – Szentantalfa (BalatonBor, Hegybor) 2022. június 01. szerda – Szentantalfa (BalatonBor, Hegybor)   >>> Facebook oldal <<< >>> Instagram <<<