![]() |
Kóstolom Csapat |
4/21/2022 9:15:03 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Sárospatak, Hercegkút, Sárazsadány, Tolcsva – 4 település Tokaj-Hegyalján, amiknek határában szőlő terem a 4Ház borokhoz. De miért pont 4Ház? „Az egyik első ültetvényünk a tolcsvai Serédi dűlőben van, 4 ház mellett. Mi nem is Serédinek hívjuk, hanem 4 háznak. 2016-ban, az első évjáratnak a java részét onnan készítettem, az az ültetvény adta a bázist. Innen jött az ötlet: legyen a borászat neve 4Ház.” – árulta el Stumpf Miklós, aki a tulajdonos és a borász is egyszemélyben. Igaz, az egész család a keze alá dolgozik: nyugdíjas szülei segítenek a szőlő művelésében, de a borok címkézésében is, míg húga (akit inkább a sommelier-k világa vonz, ilyen irányban képezi is magát, és hamarosan Tokajból írja a diplomamunkáját) a marketing feladatokat vállalta át.
Bár a pincészet 2016-ban alakult, a története 1978-ig nyúlik vissza – ekkor telepítette a család az első szőlőtőkéket Hercegkúton. A hobbit házaknak is nevezett pincesoron készítettek eleinte folyóbort, később csak a szőlőt értékesítették a mára 16 hektárosra duzzadt ültetvényről. Miklós is egészen más területen kezdett el dolgozni, de a kapcsolata nem szakadt meg a borvidékkel, és két diploma után végül újra az iskolapadba ült, hogy szőlész-borász szakmérnök legyen. „Mivel én először műszaki menedzser lettem, aztán közgazdász, és csak utána szőlész-borász, az én hitvallásom nagyon egyszerű: körző-vonalzó-acéltartály. A boraim kiszámíthatóak.” – mondja.
Furmint, sárgamuskotály, hárslevelű – a három legnépszerűbb tokaji szőlőfajtából készülnek a 4Ház szerethető, könnyen érthető borai. Alacsony alkoholtartalmúak, frissek, jóivásúak, hamar megkívánjuk belőlük a következő pohárral. Hétköznapiak, a szó jó értelmében, és ezt nem csak a könnyedségükre vonatkozik, de az árukra is, hiszen mindegyiket kétezer forint alatt megvehetjük. Sárgamuskotályból illatos, gyümölcsös habzóbor készül, ami a kerti partik sztárja lehet idén nyáron. A friss, karakteres hárslevelű baráti beszélgetések, könnyű vacsorák kísérőjeként lehet a kedvencetek, akárcsak a két fajta házasításából született Dry.
Stumpf Miklós több fajtával nem tervez dolgozni a jövőben sem, a már meglévőkkel szeretne inkább tovább kísérletezni. Érdeklik a természethű borok, a régebbi készítési eljárások, talán azt is hamarosan kipróbálja, hogyan erjednek a borok amfórában. A bort személyes dolognak tartja, amivel élményt ad annak, aki megkóstolja. De ezt az élményt szívesen fokozza egy dűlőtúrával egybekötött bemutatóval. Pincelátogatás helyett a borász terepjáróval kivisz az ültetvényekbe, mert azt vallja, hogy a szőlőnél kezdődik minden, és így könnyebb mesélni a borról. Szerintünk érdemes kipróbálni!
4Ház borokkal eddig leginkább Angliában, vagy itthon hotelekben, bárokban lehetett találkozni. A remek ár-érték arányú borokat végre bárki megkóstolhatja, hiszen mostmár webshopból is egyszerűen rendelhetőek: https://shop.4haz.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: 4Ház