miklóscsabi pincéje

Kóstolom Csapat

4/7/2022 7:33:26 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

„Móri születésű vagyok, mesterségemet tekintve pedig nem is borász, hanem kertészmérnök. Szőlészként diplomáztam Kecskeméten, és ha valaki Móron születik, a családjában van egy kis hobbi szőlő, a végzettsége pedig szőlész, akkor valójában egyenes út vezet oda, hogy ha az ember megáll egy pince előtt, amin talál egy eladó táblát, akkor minden kis vagyonkájából, és még azon is túl megpróbálja valahogyan megszerezni. Ez történt velem is, amikor 25 évesen megvettem Móron az Ezerjó utca 3-at. Onnantól ez lett az életemnek a középpontja, minden családi összejövetel, baráti rendezvény helyszíne, ahol minden évben el is fogyott az a párszáz liter bor, ami az első években készült.” – kezdi mesélni a pincéjének történetét Miklós Csabi.

Akik ismerik a Móri borvidék borait, egészen biztos, hogy találkoztak már a miklóscsabi pincéje boraival is. Az elmúlt húsz évben a szőlőültetvény területe 8 hektárra nőtt, a néhány száz liter helyett pedig évente letöltenek 40-50 ezer palack bort. Közepes testű, friss, ropogós, jóivású boraikat leginkább a hétköznapokra szánják, ezért is lett a szlogenjük a „Szenvedélyes hétköznapok”.

Fehérboros borvidék a Móri, Miklós Csabiéknál a fő fajta a borvidék büszkesége, az ezerjó, ezen kívül chardonnay, rajnai rizling zöldveltelini, sauvignon blanc, pinot blanc, leányka és királyleányka terem, meg egy kis kékfrankos, hogy rozé is legyen a sorban. Ropogós, penge, feszes fehérborok készülnek itt, amik közül ízlés, hangulat és társaság függvénye, hogy mit választunk: kertipartihoz leánykát, nagy családi vacsorához ezerjót, filmezéshez zöldveltelinit, ha pedig valami különlegeset kóstolnánk, ott van a rajnai rizling. Sokoldalú, sokarcú a Móri borvidék, ahol minden fajta meg tudja mutatni a saját jó tulajdonságait, a terroir hatás nem annyira intenzív. Ezzel együtt bizonyos dűlők igazán emblematikusak, mint például a Csóka vagy a Kőhalmi dűlő - érdemes megjegyezni a nevüket.

A Móri borvidéken nem véletlenül terjedt el az ezerjó, a borászok régóta tudják jól, hogy kedvenc szőlőfajtájukban ezernyi lehetőség rejlik - miklóscsabi pincéjében is különböző stílusú borok készülnek belőle. Mindennapok borának a zamatos, lüktető Roger Mórt ajánlják, a pince egyik legfontosabb bora, az Ezredes pedig egy hordós érlelésű ezerjó. De ne feledkezzünk meg a Csodáról sem, amiben töppedt és túlérett szemek is vannak, így némi maradékcukorral mutatja meg az ezerjó édes arcát. 

A móri borászt sokan a kedves szójátékokra épülő elnevezésekkel, a figyelemfelkeltő boroscímkékkel, valamint közvetlen stílusával azonosítják. Miklós Csabi fiatalon került Kaliforniába egy borászathoz traktorosnak, és ekkor volt szerencséje szőlészeti és bormarketing előadásokba belehallgatni. Sok érdekes dolgot tanult, de a legfontosabb, amit megjegyzett, hogy mennyire fontos a hitelesség. Az első borok palackozásától kezdve arra törekszik, hogy aki a borait megismeri, az őt is megismerje – a szakma iránti elkötelezettségét, a humorát, közvetlenségét.

Csoda, hogy nem rontottam el…” – írta fel az első hordó borára, de Ipacs Géza grafikus, aki a címkét tervezte, ezt a hosszú szöveget lerövidítette, a borra csak annyi került, hogy „Csoda”. Így indult a játék a fantázianevekkel, és hamar kiderült, hogy a település, Mór neve igen jó alapja a szójátékoknak. Demi Mór, Roger Mór, Marilyn Mórról, Depeche Mór… - mosolyt csal az emberek arcára, és máris kíváncsiak lesznek erre az apró borvidékre, amiről nem annyira a tradíciók, inkább az élmény jut eszünkbe.

Élmény pedig van itt bőven. A borok mellé számtalan programot is ajánlanak, lehetőség van hegymászásra, főzőcskézésre, pizzasütésre, virágkötészetre. Borkóstoló, dűlőtúra, esküvő vagy csapatépítő – mindenre van ötletük, és garantált a vidámság.

A bort legjobb ott megkóstolni, ahonnan származik, de ha az előző látogatás óta kifogyott a készlet, vagy ismerkednétek a borokkal, mielőtt kiruccantok Mórra, szemezgessetek a pince webshopjából: https://mikloscsabi.wineshop.hu/

 

Powered by WineGroup

Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat

 

Kövess minket csatornáinkon:

FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/

INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/

LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup

PODCAST Spotify

 

Szöveg: Szabó Hajnalka

Fotó: miklóscsabi pincéje

 

BORPÁRBAJ - Interaktív boros játék - nem csak borkedvelők részére

Borpárbaj - Rákóczi Feri és Bálint Gyuri

WINEMINUTE. BORÁSZATOKRÓL RÖVIDEN - FISCHER BIRTOK

Bakos Borászat - Nadap
Csupán néhány éve indult a Velencei tó környékének új borászata, de máris izgalmas borokkal és komoly elismerésekkel rendelkeznek. A Bakos Borászat szőlőültetvényei Nadapon vannak, a pincéjük Sukorón, boraikkal pedig remélhetőleg egyre több helyen találkozhatunk a jövőben. Az első generációs borászat életében a 2020-as volt az első szüret, és amíg a covid járvány miatt a gyerekek otthon tanultak, a családfő is az ismereteit gyarapította: szőlész-borász végzettséget szerzett. Felesége korábban környezetgazdálkodási agrármérnöknek tanult, így a növények iránti érdeklődés nem újkeletű Bakoséknál. Eleinte csak nézegették a szőlőhegyet, majd egyre több környékbeli bort kóstoltak, Szentesi József nadapi borai pedig teljesen elvarázsolták a házaspárt. Több szüreten is megfordultak, míg egyszercsak megszületett az elhatározás: komolyabban kellene ezzel foglalkozni. Hamarosan megvették az első parcellákat, és elkezdődött a Bakos Borászat története. Igaz, eleinte inkább csak saját maguknak akartak bort készíteni, aztán szépen lassan kitanulni ennek minden csínját-bínját. Az első évjárat azonban olyan jól sikerült, hogy a barátaik noszogatására elindultak egy helyi borversenyen, és közel száz tétel közül a tó körüli legjobb bornak járó címmel tértek haza. A korai siker jó alapnak bizonyult, a lelkesedésük pedig azóta is töretlen. Bakosék Sukorón találták meg azt a parasztházat, amibe beleszerettek, és nem csak autentikusan felújították, de egy részét átalakították pincészetté acéltartályokkal, hordókkal. Akik előre bejelentkeznek, itt tudják kóstolni a borokat a 2020-as évjárattól – egyelőre főleg rajnai rizlingeket többféle elgondolásban, de a pince kékfrankosból és cabernet sauvignonból házasított rozéja is népszerű a vendégek körében. A 40 éves rajnai tőkék már elég idősek ahhoz, hogy a talaj ásványosságát visszaadják, az erős hozamkorlátozás pedig igazán koncentrált ízeket eredményez, így nem csoda, hogy aki kóstolja, azt rabul ejti. Az új technológiák és a régi, hagyományos borkészítési módok ötvözésével születő borok egyre izgalmasabbak, és ezt idén ősszel a Budapest Borfesztivál látogatói is megtapasztalhatták, akik egy pop-up kóstolón ismerkedtek a Bakos Borászattal és boraikkal. A pozitív visszajelzések új lendületet adtak az idei szüreti időszakra, ami egy kihívásokkal teli évjáratban mindenképpen jól jön. A jelenlegi egy hektáros terület a jövőben fokozatosan bővül, a cél a mesebeli 7-es szám. A fehérborok mellett pár év múlva vöröseket is kóstolhatunk a sukorói pincében, a Bakos házaspár a filoxéra előtti magyar fajtákkal tervez kísérletezni, és az elszántságukat ismerve biztosak lehetünk benne, hogy nem szokványos borokkal rukkolnak elő. A lelkesedés pedig nem csak rájuk, de a gyermekeikre is jellemző, akik kíváncsian követik szüleiket a szőlőbe és a pincébe, és nem lenne meglepő, ha hármójuk közül idővel többen is folytatnák majd az elkezdett munkát. Wood, Art, Barátnőm – a letisztult címkevilágú borok neveit könnyű megjegyezni, így ha ízlettek, nem lesz nehéz visszaidézni, hogy melyikből rendeljünk néhány palackkal. A borászat webshopjában mindegyik megtalálható: https://bakosboraszat.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify     szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: Bakos Borászat - Facebook
Izgalmas boros játéksorozatban verseng az ismert médiaszemélyiség
Izgalmas boros játéksorozatban verseng az ismert médiaszemélyiség – most kiderül, hogy milyen borokat szeret Rákóczi Feri   A magyar bornak sokszáz éves hagyománya van, a borágazat azonban folyamatos kihívásokkal küzd. A borkultúrára és a minőségi borfogyasztásra sokan igyekeznek felhívni a figyelmet – november 16-tól például mentesülnek a reprezentációs adó megfizetése alól azok a cégek, akik közvetlenül a borászattól szerzik be a borokat. A magyar borok sokszínűségét játékos formában is népszerűsíteni lehet, jó példa erre a Kóstolom Borbárban évek óta sikerrel futó BORPÁRBAJ sorozat, ami november 25-én kihelyezett helyszínen, a pázmándi Bálint Boráriumban kerül megrendezésre. Az egyik versenyző ezúttal Rákóczi Feri lesz, aki szintén hisz a magyar borokban, a magyar borászokban.   Borgladiátorok a pincében Lövések nem dördülnek a pázmándi Szőlőhegyen, de izgalmakban egészen biztosan nem lesz hiány. A BORPÁBAJON a kihívó fél Bálint „gasztrokult” Gyuri, a Velencei-tó környékének ismert vendéglátósa, aki saját bort is készít. Kihívottja Rákóczi „csakegykorty” Feri, aki számos hazai borásszal ápol jó kapcsolatot, és imád sztorizni. Nagyon örült a kihívásnak, hiszen a saját vendéglátóhelyén is kiemelt helyen szerepelnek a magyar borok, és végre egy izgalmas párharc keretében mutathatja meg kategóriakedvenc borait a nagyérdeműnek. A játékmester Pintér Zsolt, a Kóstolom Borbár egyik tulajdonosa, aki már alig várja november utolsó szombatját. Szerinte Feri annak ellenére, hogy nem szakmabeli, nagyon otthonosan mozog a hazai borászok között, jó történetei vannak. Az is szimpatikus benne, hogy nem szeretné „túlszakmázni” a borokat, számára a legfontosabb ismertetőjegyek a „minőségi” és a „finom”. Bálint Gyuri ismert szereplője a borvidék életének Pázmánd környékén, nagyon jó vendéglátóhelyet üzemeltet, a borkészítéshez is ért, szóval a szakmai előny az ő oldalán van, ennek ellenére Rákóczi Feri magabiztosan áll a közönség elé, és úgy gondolja, hogy ő fog győzni.   Hogy mire számíthatunk? Egy laza boros estére, ahol mindenki csak nyerhet. De mi az a BORPÁRBAJ?   A Kóstolom Borbár csapata néhány éve egyedülálló boros játékkal szállt be a borkultúra népszerűsítésébe. A vicces, innovatív eseményen két játékos száll a boros ringbe, ahol 5 kategóriában mutatják meg azokat a borokat, amik szerintük a közönség kedvencei lehetnek. A megmérettetés a BORPÁRBAJ nevet kapta, ami azóta egyébként a Kóstolom Kft. által levédetett kifejezés.   A BORPÁRBAJ egyaránt élvezetes profi borkóstolóknak és amatőr borkedvelőknek, hiszen lehet a borokat értékelni, pontozni, de a legfontosabb mindig az, hogy ízlik vagy sem. A vendégek 2 x 5 bort hasonlítanak össze, és mivel előre nem tudják, hogy milyen bor van a pohárban (milyen borvidékről származik, ki a borász, milyen szőlőfajtából és melyik évjáratban készült), így külső befolyás nélkül valóban csak azt kell eldönteniük, hogy melyikből innának szívesen még egy pohárral.A szavazás a modern technika segítségével történik: a vendégek egy applikáció letöltése után a telefonjukon adják le szavazataikat a számukra jobban tetsző borra. Amikor a játékmester leleplezi az adott forduló győztesét, mindkét párbajozó elmeséli, hogy miért gondolja azt, hogy a vendégek mellette teszik le a voksukat.   A borgladiátorok november 25-én 19 órától mérkőznek meg Pázmándon a Bálint Boráriumban.   A párbajozók invitálását itt is megnézhetitek:   Jegyvásárlás, további információk: KATTINTS IDE    
„A rendezvény mostanra elérte a célját és a célközönségét is” - A Nivegy-völgyi Borpiknik tapasztalatai
Ragyogó napsütés, mesés panoráma, izgalmas borok és ízletes ételek várták a borkedvelőketoktóber első hétvégéjén a Balaton-felvidéki Dobosi Birtokközpontban. Az idén harmadikalkalommal megrendezett esemény mostanra elérte a célját és a célközönségét is, és aborászok teljes mértékben át tudták adni a Nivegy-völgyi életérzést: a borokat, avendégszeretetet, a gyönyörű völgy látványát, a szőlő tiszteletét és azt az összefogást,aminek itt évszázados hagyománya van. Szakmailag is igazán eredményes volt a rendezvény, sok közös gondolat elindult a nap során.Idén először egy nemzetközileg is elismert borászat, az osztrák Domäne Wachau is jelen voltboraival és eszmeiségével. A délelőtti mesterkurzuson Szik Mátyás örökös sommelier bajnok,borászati tanácsadó, és Pintér Zsolt, a Kóstolom Borbár és a WineGroup egyik tulajdonosa aNivegy-völgyi termékpiramist hasonlította össze a híres Wachau borvidéki mintával. ANivegy-völgyi eredetvédett borokban és a helyi összefogásban óriási potenciál van, azépítkezéshez pedig sok hasznos, jól működő példát lehet beemelni a szomszédainktól. ADomäne Wachau szövetkezeti mintára épülő borászat, akik önállóan nehezen tudtak volna apiacra lépni magas minőségű borokkal, közösségként viszont komoly nemzetközi sikerekretettek szert. A Balaton környékén is elindult egy erős közösségi együttműködés a BalatonBorkapcsán, amit a következő években szeretnének még magasabb szintre emelni. A közösségibormárka turisztikailag is sokat tudna segíteni a régió fejlődésében, ennek jelentősége azosztrák példán is jól látható. A gondolatébresztő előadáshoz a két borpiramis különbözőlépcsőfokain elhelyezkedő borokat kóstolhattak a résztvevők, ezzel is szemléltetve ahasonlóságokat és a különbözőségeket. A tanulságos mesterkurzus után a borászok a saját boraikat kínálták az ország számospontjáról érkezett borkedvelőknek. S hogy milyen fontos az együttműködés, azt az iserősítette, hogy az ételeket két Balatoni Kör tag food truck, a Creative Kitchen Truck és azEgy Csipet Nádas biztosította. A környezetnek, a kellemes élő zenének, a jó boroknak és afinom falatoknak köszönhetően mosolygós és elégedett emberek töltötték meg a DobosiBirtokközpont területét. „Lesz folytatás!” – árulta el Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője, aki az eseményötletgazdája és főszervezője is egyben. – „Azt tervezzük, hogy az október eleje ezentúl errőlfog szólni nálunk, de több borász felvetette, hogy tavasszal is tartsunk hasonló eseményt,hiszen a vendégek visszajelzései alapján szükség és kereslet is van az ilyen jellegűrendezvényekre.”  Esemény videója ide kattintva megtekinthető:   A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.    Sajtóközlemény alapján Fotó: Szabó Miklós
Borpiknik a Nivegy-völgyben
Borpiknik a Nivegy-völgyben Október első hétvégéjén kerül megrendezésre a Nivegy-völgyi Borpiknik, amelynek ezúttal isa Dobosi Birtokközpont ad otthont. A résztvevő tíz pincészet a környékbeli falvakból érkezik,a házigazda Szentantalfa mellett Tagyonról, Szentjakabfáról, Óbudavárról, Balatoncsicsórólés Zánkáról hozzák el a borászok a pincéjükre legjellemzőbb borokat.A Balaton környékére nem csak nyáron érdemes ellátogatni. Egész évben gyönyörködhetünka folyton változó természetben, és a többi évszakban talán még jobban esik felfedezni atérség egyre ismertebb borait. Az október 7-i Nivegy-völgyi Borpiknik egy emberléptékű,mégis izgalmas boros rendezvény, ahol a borkóstolás élményét az elbűvölő táj továbbfokozza.Hogy egy kis területen is születhetnek nagy borok, azt tavaly már bebizonyították a Nivegy-völgyi borászok. Akkor egy mesterkurzus keretében híres külföldi borvidékek boraivalversengtek, és nem csak megállták a helyüket, de esetenként még jobbnak is viszonyultak avakkóstolás során. Idén is lesz lehetőség szakmai összehasonlításra, ezúttal a BalatoniBorpiramis és a neves osztrák borvidék, Wachau Kódexének párhuzamait és eltéréseitboncolgathatjuk Szik Mátyás örökös sommelier bajnok vezetésével.Aki viszont csak élvezni szeretné a Nivegy-völgyi borokat egy kötetlen kóstolón, azokat egylaza borpikniken várja tíz helyi és egy osztrák borászat, amikhez a harapnivalót két food truckbiztosítja. A helyeket érdemes bebiztosítani előzetes jegyvásárlással, de a piknik jellegébőladódóan korlátozottan a helyszínen is lehet majd jegyet venni. A Nivegy-völgyi Borpiknik programja:- 11.00 – 13.30: Mesterkurzus Szik Mátyás örökös sommelier bajnokkalTéma: Balaton Borpiramis és a Wachau Kódex párhuzam(a mesterkurzusra külön belépőjegy váltása szükséges)- 14.00 – 18.00: Borpiknik 10 helyi és 1 osztrák borászattalAz 5000 Ft-os belépőjegy az összes kiállító borászat borainak kóstolásárafeljogosít, valamint egy 1000 Ft-os ételkupont is tartalmaz- 18.00 – 20.00: Borpiknik folytatása egy Nivegy-völgyi borlappal(nem belépőjegyes program) A résztvevő borászatok:- Dobosi Borbirtok- Dombi Pince- Holló Pince- Kisspince- Lídia Borház- Martinus Borház- Szabó és Fia Borpince- Tagyon Birtok- Tánczos Pince- Végh Testvérek- Domäne Wachau – AusztriaVendég éttermek (food truck)- Creative Kitchen Truck – Street food- Egy Csipet Nádas – nápolyi pizzák Hasznos információk a rendezvényről:Jegyvásárlás: https://dobosi.com/products/nivegy-volgyi-bor-piknikAz esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/986340339270389A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre. További információkkal kapcsolatban szívesen állok rendelkezésre:Szabó Hajnalkaszabo.hajnalka@kostolom.hu+36304745558
A Borfesztivál, ahol egyszerűen ott kell lenni
  Budapest Borfesztivál - a SPAR támogatásával szeptember 7-10. között a Budavári Palota teraszain Több, mint 30 év alatt sokunk számára már-már természetessé vált, hogy a nyártól méltó módon, egy felejthetetlen parti keretében búcsúzzunk. Nincs is erre jobb alkalom, mint a pazar díszletek között megrendezett Budapest Borfesztivál, mely idén számos újdonsággal, káprázatos kínálattal és hatalmas területtel várja a borkedvelő nagyközönséget. A borok szerelmesei idén elismert hazai borászatok változatos bor- és pezsgőkínálatából kóstolhatják meg a magyar borkultúra színe-javát, díszvendégként pedig Dél-Amerika mutatja be borainak és konyhájának jellegzetes íz- és aromajegyeit. Idén, először a Borfesztivál történetében megnyitja kapuit a Borkult – SPAR VIP sátor és a Mitiszol? Party VIP sátor a nagyközönség előtt, mely különleges élményeket és privilégiumokat nyújt a VIP karszalaggal rendelkező vendégeknek. Szintén az újdonságok körét bővíti a Sunday Brunch, mely az utánozhatatlan hangulatban és környezetben elköltött fine dining falatozás élményét kívánja megalkotni, mindezt kellemes élő zenei háttérrel. Latin-Amerika a színek és ízek hazája A Budapest Borfesztivál vendége Dél-Amerika lesz: négy ország területéről mintegy 12 borászat tételeit kóstolhatja a borkedvelők serege a díszvendég standjainál. Érdemes lesz kipróbálni egy latin temperamentummal fűszerezett Cabernet sauvignont, Merlot-t vagy Pinot noirt! Aki fejest ugrana a távoli kontinens kultúrájába, annak csobbanjon a poharába egy Malbec az Andok oldalából vagy egy Tannat az Atlanti óceán partjáról. A fehérborok kedvelőinek pedig roppanóan friss gyümölcsös Sauvignon blanc-ok, Chardonnay-k és Pinot grigio-k mellett alkalom nyílik egy-két ritkább, ám annál különlegesebb fajta megismerésére. Megkóstolhatjuk a tengerszint felett 3000 méter magasan termesztett szőlőből készült argentin borokat, megízlelhetjük a tradicionális chilei borkülönlegességeket, de a feltörekvő Brazíliából és Uruguayból is érkeznek izgalmas tételek. Interaktív szakmai programok, az ajándék garantált – VinAgora & Kóstolom Interaktív Bortér A Borfesztivál idén is felállítja az évek óta népszerű interaktív sátrát, ahol játékos környezetben próbálhatják ki a látogatók, mennyire értenek a borokhoz, a borkultúrához. Aki végigmegy a VinAgora és a Kóstolom Borbár közösen megalkotott kvízkérdésein, kiderítheti, hogy vajon „kezdő borkostoló”, „haladó borfogyasztó” vagy „vérbeli borrajongó” szinten mozog a borok világában. A tudásukat tesztelni vágyók borászati eszközök felismerésével, bortotóval, illatminták azonosításával, fajtabor meghatározásával mérhetik fel bortudományuk szintjét, sőt még kipróbálhatják borbíráló képességüket is a VinAgora egy díjnyertes borának pontozásával. A résztvevők kedves ajándékkal, emlékkel gazdagodnak a játék végén. A borászat szakmája és a borkóstolás technikája iránt érdeklődők az interaktív sátor szomszédságában izgalmas mesterkurzusokon vehetnek részt a Kóstolom Winebar Buda szervezésében. A pop-up borkóstolókat a Kóstolom meghívott borászatai tartják minden nap 16:00–19:00 óra között, akikkel személyesen tudnak találkozni és beszélgetni a borkedvelők. 19:00 órától minden nap zenei programmal, DJ-vel várja a Kóstolom stand a borkedvelő vendégsereget a Csikós udvarban. Borászatok: Bakos Borászat | Bubbly shop I Cseri Pincészet I Domäne Wachau | Fischer Birtok - Szent György-hegy és Burgenland| Holdvölgy Birtok | Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok | Kóstolom WineBar Buda | Kreinbacher Birtok I Pajzos Tokaj Borászat | Skrabski Pince | Steigler Pincészet | ST. DONAT Ökológiai Birtok és Borászat| Szijjártó Előd Borászat I TR művek I Villa Tolnay   Részletes progamok: https://www.kostolom.hu/Esemeny/13899/vinagora-kostolom-interaktiv-borter-i-kostolom-winebar-buda Izgalmas borok, érdekes beszélgetések a SPAR-ral! A SPAR Magyarország exkluzív italválasztékát megéri felfedezni a Budapesti Borfesztiválon! A különleges, válogatott magyar borok mellett, kihagyhatatlan akciókkal is vár a SPAR Borplacc, ráadásul minden harmadik elfogyasztott ital után, a negyedik ajándék! A SPAR Magyarország 2007-ben lett a Budapest Borfesztivál fő támogatója, azóta is elkötelezetten segíti a magyar agrárium legkiemelkedőbb produktumait, a magyar borokat és borászatokat. Pénteken és szombaton 17:30-kor a SPAR Borplaccon, a Főőrségi Palota mellett izgalmas pódiumbeszélgetések keretében a látogatók beleshetnek a hazai borászatok titkaiba, és alkalmuk lesz jobban megismerkedni a pezsgőkkel. Pénteken a „magyar tenger” borvidékeinek jellemző fajtáiról, nedűiről cserélnek eszmét a Feind Pincészet, a Laposa Birtok és a Figula Pincészet szakemberei. Szombaton pedig a Sauska Borászat, a Kreinbacher Birtok, a Törley Pezsgőpincészet és a Fehérvári Borbirtok munkatársai elemzik az egyre népszerűbb pezsgőfogyasztás trendjét. Ínyencekre hangolva A Gourmet Udvar különlegességei mellett bőven lesz felfedezni való a gasztronómiai kínálat étlapján. A hazai ízek rajongói megkóstolhatják a Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúra hidegtáljait és házi tepertőjét vagy falatozhatnak a Máltai Manufaktúra hazai, prémium alapanyagokból készült, különleges grillzöldséges csigájából vagy fahéjas-szilvás rózsatornyából. Az extrém élvezetek kedvelői osztrigát kóstolhatnak citrommal az Osztrigasommelier standjánál, melynek elmaradhatatlan kiegészítőjeként egy pohár champagne teszi majd teljessé az ízélményt. Az XXL Catering a hagyományos húsételek mellett idén frissen elkészített lazaccal és hozzá ropogós salátaválogatással is készül.  A lágyan olvadó francia sajtkülönlegességgel, rá különböző feltétek széles választékával vár mindenkit a Raclette by Lili, a SZEGA pedig elhozza a világ sajtjait, és kiváló sonkáit, legyen az spanyol vagy olasz, mely kitűnő párosítása lesz egy-egy pohár bornak. Az igazi street food ételek sorát a balatonfenyvesi ANGUS tenyészetből származó, marhahúsból készült prémium burgereket kínáló Zing Burger kezdi meg, melyet a hamisítatlan olasz konyha képviselője, a Pizza Me követ klasszikus és különlegesen elkészített pizzáival. A NEMO Fish and Chips kínálatából is érdemes lesz válogatni, aki pedig biztosra szeretne menni, az a már jól ismert sétáló menüket is megtalálja. A Bolka Desszert Butik helyben sütött császármorzsája, különböző csokoládékülönlegességei és bon-bonjai elérhetőek lesznek idén is, a hedonisták kedvéért egy kis szarvasgombával fűszerezve. Dél-Amerika ízeinek sokszínűsége Latin-Amerika konyhájáról az ínycsiklandó tengeri herkentyűktől kezdve a változatosan elkészített krumplival körített, egzotikusan fűszerezett húsokig bármi eszünkbe juthat. De vajon minek köszönhető ez az ízkavalkád? A válasz a kontinens sokszínű népességében rejlik. A kisebb-nagyobb számban előforduló afrikai, spanyol, olasz és keleti népek alakították ugyanis a területre jellemző kultúrát, így a gasztronómiát is. Az idei Borfesztiválon a NEMO étterem kínálatában négyféle tradicionális étel is felsorakozik, közöttük a choritos (kék kagyló), melyet kétféleképpen is el fognak készíteni a hozzáértők. Egy másik nagy klasszikus a friss, nyers halhúsból készült, chili paprikával fűszerezett, citruslevelekben tálalt cevice, mely az étterem étlapján „lazac, friss lime-os zöldséges ragu” formájában szerepel. A hagyományos, kontinentális ízeket kedvelők kipróbálhatják a Pescado frito-t, avagy a rántott tengeri halat, sült krumplival tálalva. A Smokey Monkies BBQ kínálatával már korábban találkozhattak a gyakorlott Borfesztivál látogatók, ugyanis nem ez az első szereplésük e rangos rendezvényen. Vétek lenne kihagyni az általuk készített chilei fehérkolbászos, chimichurris vagy az argentin marhahúsos szendvicset. Ritka kincsek, izgalmas felfedezések Az Oroszlános udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek standnál ritka kincsekre bukkanhatunk, ahol a „kincs” státuszt a VinAgora Nemzetközi Borverseny szigorú szakmaisága szavatolja: csütörtökön és pénteken a Dominium Pincészet, valamint a Pannon Tokaj Pincészet nyitja a rendezvényt, szombaton és vasárnap Káli Balázs hozza el nekünk a Balaton-felvidék élettel teli, ásványos borait. Szintén a hétvége főszereplője lesz a Szalóczi Pincészet, akik Tokaj-Hegyaljáról, Tállyáról érkeznek a szintén VinAgora ezüstérmes Furmint-Hárslevelű házasításukkal. A Borfesztivál All-Stars program keretében azok a hazai tételek kerülnek bemutatásra, amelyek az idei évben valamely magasan jegyzett nemzetközi megmérettetésen kimagaslóan szerepeltek, és kóstolhatók a Palota udvarain. Szeptemberi esemény lévén kézenfekvő, hogy a borászatok a szüretet követően elkészült új boraikat egy Borfesztivál színvonalú rendezvényen Premierként mutassák be a nagyközönségnek. Sokadik éve teszik még izgalmasabbá az eseményt azzal, hogy a látogatóknak először nyílik lehetőségük megkóstolni az itt debütáló tételeket. Ajándék kóstoló a VinAgora-nyertes borokból A Budapest Borfesztivál idén is megajándékozza vendégeit egy, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen díjat nyert bor kóstolásával.  A VinAgora standjában kiszolgáló szakemberek készséggel látnak el információval minden VinAgora Borverseny iránt érdeklődőt a megmérettetés folyamatáról, magáról a borbírálatról és a kóstolt borokról.   Michelin-csillagos élmények A Budavári Palota egyik legszebb részén, a Habsburg-kapuval határos Halászó gyerekek teraszán kap ismét helyet az öt kivételes éttermet felvonultató Chef Market Gourmet Udvar. A Yama Budapest Étterem és a FELIX Kitchen & Bar a tavalyi sikeres bemutatkozás után most ismét elfogadta meghívásunkat, míg a Michelin-csillagos 42 Restaurant, a Pavillon de Paris és a Bombay idén először érkezik a Borfesztiválra. Az éttermeknél egy-egy fogást bor-étel párosításban is meg lehet majd kóstolni, mert hiszünk benne, hogy egy jó bor a megfelelő ízekkel társítva egyedülálló borélményt nyújthat. A pazar ételekhez a kiváló borválasztékot a Mitiszol? Wine & Champagne Bar szolgáltatja, mely organikus és natúr tételeivel, valamint habzóitalokkal lesz jelen. Sunday Brunch A brunch nem csak az étkezésről szól, hanem egyfajta társadalmi esemény, amelyet a családtagok és barátok közösen élveznek, lehetőséget adva a kellemes beszélgetésekre. A Budapest Borfesztivál ezt az életérzést emeli egy magasabb szintre az idén debütáló Sunday Brunch programjával, mely a Borfesztivál és Chef Market szervezésében, 5 kiváló étterem közreműködésével jött létre. A brancsolni vágyók szombaton 11 és 14 óra között a Halászó gyerekek teraszon, extra kényelemben, fedett VIP területen élvezhetik a csodás dunai panorámát élő zenei háttérrel, miközben a legkiválóbb fine dining kóstoló falatok kerülnek felszolgálásra óránként. Az igazi luxus élményért a jegyár többek között tartalmaz egy pohár champagne-t, korlátlan vízfogyasztást és egész napos belépést a Mitiszol? Party VIP, valamint a Borkult – SPAR VIP sátorba is. Fenntarthatóság és kényelem karöltve A Borfesztivál idén változtat egy régi szokásán: a pénztárakhoz érkezve a látogatók a poharuk mellé nem kapják meg automatikusan a már jól ismert, elegáns, nyakba akasztható pohártartó szütyőt, de ez nem jelenti azt, hogy mostantól kényelmetlenebbé válik a borozgatás. A szütyők természetesen idén is rendelkezésre állnak bárki számára, de a fenntarthatóság jegyében csak azokhoz kerül, akik tényleg szeretnének maguknak. A kézzel varrott pohártartókat az Oroszlános udvarban lévő Máltai Manufaktúra Pont standjánál lehet egyszerűen elkérni. A standnál pedig megcsodálhatók és megvásárolhatók a Máltai Manufaktúra további gyönyörű, szintén kézzel készült termékei. Rögtön a stand mellett található a Magyar Máltai Szeretetszolgálat food truckja, a piros-fehér színű logót viselő büfékocsi, ami nem csupán kivételes ízeket vonultat fel, de társadalmi küldetése okán évről évre népszerű állomás a fesztiválozók körében. A hagyományokhoz híven a leghátrányosabb településekről származó minőségi termékek széles palettáját sorakoztatják fel, legyen szó csatnikról, lekvárokról, szörpökről vagy újrahasznosított használati tárgyakról, amelyek a Felzárkózó Települések Programhoz (FETE) köthető helyi műhelyekben készültek. Látszólag vakáció A Budapest Borfesztivál idén 26. alkalommal rendezi meg idén ősszel a Jótékonysági Borárverést, mely során a Magyar Máltai Szeretetszolgálat különböző projektjeinek megvalósulásához járul hozzá. A magyar borászok idén egy három éve mellőzött célkitűzéshez ajánlották fel legkülönlegesebb tételeiket, ugyanis az idei árverésen a Máltai tábor számára kerül felajánlásra az összegyűjtött bevétel. Az elsősorban mozgássérült fiataloknak rendezett tábort hosszú kényszerszünet után 2024-ben újra megszervezi a Máltai Szeretetszolgálat. Miként korábban, a szervezés most is az adománygyűjtéssel kezdődik: a 26. Jótékonysági Borárverésen tett felajánlások összege a hetedik Máltai Ifjúsági Mozgássérült Tábor megvalósításához járul hozzá.   A Budapest Borfesztiválra a csütörtöki belépőjegyek 7.300, a pénteki és szombati jegyek 7.900, a vasárnapiak 6.500 forintért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a rendezvény hivatalos weboldalán. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a 2023-as VinAgora Nemzetközi Borverseny boraiból. Nincs más hátra, mint tollat ragadni, és nagy, piros betűkkel beírni a naptárba: „Borfesztivál a barátokkal szeptember 7-10. között a Budavári Palotában!”
Pezsgő & Brunch - Így telnek a vasárnapok Etyeken
Ezúttal egy vasárnapi programmal jelentkezik az etyeki Rókusfalvy Birtok: a Pezsgő & Brunch izgalmas ízekkel, aranyló buborékokkal és „chill-hangulattal”, valamint élő és elektronikus zenével várja vendégeit augusztus 13-án!   A brunch kifejezés mára beépült a nemzetközi szótárba és a magyarban is egyre sűrűbben használjuk, de vajon ismerjük az eredetét? Alapvetően egy kreatív szóösszetételről beszélünk, amely az angol ’breakfast’ (reggeli) és ’lunch’ (ebéd) szavakból épül fel, illetve amely a reggeli ideje utáni, de még ebéd előtti étkezéseket jelöli, gyakorlatilag egy kiadós ebédnek is beillő reggelit jelent. Van azonban egy többletjelentése is, ugyanis jellemzően vasárnapi „műfajról” van szó, amikor nem kell korán kelni, van idő kényelmesen, ínyenc módjára hosszabb időt eltölteni a reggelivel és kipihenni az egész hét és az előző este fáradalmait. Az augusztus 13-i Pezsgő & Brunch éppen ezt az utánozhatatlan hangulatot teremti meg a Rókusfalvy Birtokon a ház pezsgőihez komponált bőséges és fantasztikus ételkínálattal, valamint 10 órától élő, 14 órától kora estig pedig elektronikus zenével. Minden szempontból lehet majd itt töltődni, hiszen olyan finomságokkal készülnek, mint a füstölt lazacos-avocadós bagel, sonkás-sajtos croissant, kecskesajtos-bazsalikomos szendvics és lángos, grillezett supreme csirkemell, mangalica tartja vagy az Etyeki Hófehér, sült hagymás röszti burgonya, polenta vagy az édesszájúaknak császármorzsa házi baracklekvárral, belga gofri juharsziruppal és friss gyümölcsökkel, valamint tápiókapuding meggyraguval. Érdemes követni a részleteket a Pezsgő & Brunch facebook eseményében, javasolt időben lefoglalni a helyünket, nehogy lemaradjunk egy valóban maradandónak ígérkező élményről, válasszuk ki időben a nekünk legjobban tetsző lehetőséget!
Pezsgőkonferencia és Pezsgőünnep zárja a nyarat augusztus 31-én Etyeken!
A PEZSGŐKONFERENCIÁT immár ötödik éve rendezik meg Etyeken és elmondható, hogy az esemény rendelkezik néhány olyan alapvetéssel, amelyek a kezdetektől fogva változatlanok: az esemény mindig aktuális témákat boncolgat az előadásai és kerekasztal-beszélgetései révén, a legkiválóbb hazai és nemzetközi szakemberek mondják el gondolataikat, számos kóstoló színesíti a programot, és egy igazán igényes „gasztro-kulturális” élmény, a Pezsgőünnep zárja a szakmai fórumot. Az augusztus végi konferencia is megtartja ezeket az értékeket: az izgalmas témákat több kóstolóval egybekötött birtokbemutató és masterclass is színesíti majd, amely mellett gasztronómiában és buborékos italokban is világszínvonalat ígérnek a szervezők.     Borászok és borkedvelők, profik és a buborékos italok rajongói is megtalálják a számításukat a Pezsgőkonferencián és Pezsgőünnepen, ez egyértelműen kiderült az elmúlt évek tapasztalataiból. A programterv szerint lesznek egyetemi szintű előadások is, de nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők a nagyon várt vezetett kóstolókkal színesített birtokbemutatókra és masterclassokra, illetve arra, hogy a programon keresztül megmutassák azt, hogy bor és pezsgő elsősorban nem alkohol, hanem kulturális érték.     Az előadások listáját böngészve rögtön látszik, hogy impozáns birtokokkal „találkozhatnak” a résztvevők, hiszen megismerhetik és „megkóstolhatják” a Champagne Henri Giraud házat Stephane Barlein kereskedelmi igazgató jóvoltából, Pepe Raventós pedig online előadás keretein belül mutatja be a Raventós-i Blanc-t. Figyelemmel kísérhetjük a szomszédban lakó konkurencia munkáját,hiszen Peter Szigeti egy masterclass keretein belül beszél az osztrák Sekt PDO-ról.    A fenntarthatóság manapság megkerülhetetlen téma, nem véletlen tehát, hogy a szervezők ezen az eseményen is figyelmet szentelnek a témának, és Kató András jóvoltából három fantasztikus tétel kóstolóján keresztül tesznek majd rendet az organikus, biodinamikus és natúr pezsgők témájában. A borok világában is egyre erősödő trend csökkentett alkoholos és alkoholmentes termékek témaköre, amelyet érdemes komolyan venni, elemezve és felkészülve a jövő fogyasztói igényeire; ebben Evans Victoria magyar sommelier bajnok lesz majd a segítségünkre. Etyeket egyre több helyen kezdik a magyar pezsgő fővárosaként emlegetni, ezért – és készülőben lévő Etyeki Eredetvédett Pezsgő miatt – kihagyhatatlan ez a téma, Szövényi Áron beszél majd az „Etyeki Pezsgőről – etyeki szemmel”. Mind a budapesti Borkonferencia, mind az etyeki Pezsgőkonferencia a kezdetektől kiemelt figyelmet szentelt a bor marketingjének, amely ezúttal is fókuszba kerül, Bárczi-Elek Ágnes (Müller, beszerzési igazgató), Boldizsár Máté (Salt Étterem, társtulajdonos), Egly Márk (Egly Szőlőbirtok), Koch Pálma (Koch Borászat, szőlész-borász mérnök) és Müller Kornél (Törley, ügyvezető igazgató) elemzi a feltörekvő ágazati trendek marketing értékét.   A komoly szakmai program, a vezetett kóstolók és érdemi viták után a pezsgő kulturális és gasztronómiai értékét helyezik középpontba. Biztosan fantasztikus élményt kínál majd a Pezsgőünnep, hiszen egy valódi fieszta veszi ekkor kezdetét: szenzációs pezsgők és champagne-ok mellé kreál felejthetetlen fogásokat Pallag Dávid (Rutin Budaörs) és Csonka Dávid (Rókusfalvy Fogadó), amelyet követően a Vince standján a fenntarthatóság jegyében készült nemzetközi pezsgőválogatást kóstolhatunk meg, az Etyeki Pezsgőbárban pedig az etyeki tételeket kóstolhatjuk végig, mindezt Iván Szandrának (zongora) és Jász Andrásnak (szaxofon) köszönhetően élő zene kíséretében.   A részletes program megtalálható az esemény weblapján, amelyet érdemes végig böngészni, hiszen valóban kihagyhatatlannak tűnik az ötödik etyeki Pezsgőkonferencia augusztus 31-én.
Bor és Jazz Etyeken
Bor és Jazz Etyeken Nyáresti „gasztro-koncert” varázslatos környezetben!   Július 21-én, pénteken Éliás Gyula Jr-ral hangolnak a hétvégére Etyeken – az ehhez társított varázslatos környezet, a friss és zamatos borok és csúcsgasztronómia minden bizonnyal utánozhatatlan élménnyel szolgál majd!   Július 21-én, pénteken a minden alkalommal különleges gasztronómiai élmények mellet a jazzé lesz a főszerep Etyeken, a Rókusfalvy Birtokon. Könnyű beleképzelni magunkat egy varázslatos, szőlős környezetbe, ahol fantasztikus zene, ízletes pezsgőkhöz és borokhoz társított ízek teremtik meg az utánozhatatlan nyáresti hangulatot. Pontosan ez várható most pénteken, hiszen a Sauvignon Blanc Színpadon Éliás Gyula Jr. Jazzkvartettje varázsolja majd el az érdeklődőket este nyolc órától.   Érdemes igyekezniük az érdeklődőknek, ha nem akarnak lemaradni egy szinte minden érzéket kényeztető, felejthetetlen kalandról. A vendégek különböző lehetőségek közül választhatnak, akár open bar-jellegű vendéglátást vagy pezsgős vendégfogadást is igényelhetnek. A szervezők különböző helyszínekkel is készülnek, le lehet csapni a legjobb koncerthallgatási területekre, hiszen akár kiemelt ülőhelyet is igényelhetünk a szőlőskert teraszán, ahonnan nem csak a programra nyílik csodás kilátás.     A zene és a borvidék stílusát kiválóan tükröző, borok és pezsgők mellé a Rókusfalvy Fogadó álmodott meg ízletes falatkákat és természetesen „befűtik” a nyáresték elengedhetetlen kellékét, a grillt is, hogy minden közelben lévő érdeklődőt is a helyszínre csalogassanak, akik esetleg nem értesültek időben a programról. További részletek és helyfoglalásért érdemes meglátogatni a https://rokusfalvyetyekwebshop.myshoprenter.hu/borjazz oldalt.