Kóstolom Csapat |
|
3/29/2022 12:08:25 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Idén első alkalommal került megrendezésre a Hungarian Wine Summit, amelyen a hazai és a nemzetközi borszakma számos képviselője vett részt – kereskedők, borszakírók, sommelier-k, Master of Wine-ok. Március 23-24-én a szakmai közönség sétálókóstolón és mesterkurzusokon ismerkedhetett a magyar borokkal, borstílusokkal, és a borászok is lehetőséget kaptak arra, hogy közvetlenül bemutassák boraikat, filozófiájukat.
Az eseményen az érdeklődők a BalatonBor standjánál is kóstolhattak, és szerencsére kóstoltak is szép számmal.
Dobosi Győző, a régiós bormárka egyik létrehozója mesélt a visszajelzésekről: „Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a borokra. A vendégeknek meg tudtuk mutatni, hogy milyen borokat készítünk olaszrizlingből a Balaton északi és a déli partján, és élvezték, hogy ilyen jól érezhető a különbség a tó környéki termőhelyeket összehasonlítva, miközben jól érezhető az egységes stílus. Sokan találkoztak már vele, bár még mindig jónéhányan rácsodálkoznak arra, hogy ez nem egy-egy pincéhez, hanem egy régióhoz köthető, ami ráadásul több borvidéket fog össze.
A külföldi kereskedők közül többen jelezték, hogy szeretnének exportálni BalatonBort, de ezen a téren még van tennivalónk. Egy-egy termelő jellemzően alacsonyabb palack számmal jön ki a piacra, emiatt a külföldi értékesítést még jobban ki kell találnunk.
Tényleg nagyon jó visszajelzés volt nekünk is, hogy ilyen jól fogadták a borainkat. A külföldiek ismerték a fajtát, de magát a BalatonBor sztoriját nem, erről sokat kellett mesélnünk. Ami kellemes meglepetés volt, hogy akik ide jöttek, azok nagyon képben vannak azzal, hogy a Balaton környékén milyen fajták vannak, tudják jól, hogy mi az olaszrizling, a kéknyelű, a juhfark, és nem chardonnay-t akarnak tőlünk inni, hanem az itt jellemző szőlőfajták borait.
Összességében nagyon pozitívak a tapasztalataink a Wine Summit kapcsán, örülünk, hogy részt vehettünk rajta.”
„A balatoni borászok elmúlt 7 éves szakmai munkája kezd szépen lassan beérni. Az olaszrizling a termékpiramis minden lépcsőjén egyre szebb arcát mutatja, és a BalatonBor egy igazi best-buy, gyümölcsös mindennapok borává nőtte ki magát. Az elsődleges cél, és ezt mindig hangsúlyozzuk, hogy legyen egy stabil alapbor a Balaton körül, amit minden vendéglátóhelyen, kereskedésben, vegyesboltban jóleső érzés viszontlátni.
Nagyon bíztatóak a külföldi pozitív visszajelzések, és néhány borásznak talán már van is 1-2 raklap BalatonBora, amit félre tud tenni exportra, miután a hazai igényeket kiszolgálta, de ez még nem az a mennyiség, amivel érdemben a nemzetközi piacra ki lehet lépni. Ezen dolgoznunk kell, a termelők részéről magasabb bizalom kell, hogy nagyobb mennyiséget merjenek palackozni, illetve el kell kezdenünk a stabil exportkapcsolatok felé nyitni és a terméket minél szélesebb körbe promótálni.” – egészítette ki Pintér Zsolt, a BalatonBor Projektvezetője.
Az idei I. és II. Bírálaton a BalatonBor névhasználati jogát az alábbi pincék kapták meg:
Az Hegybor névhasználati jogát az alábbi pincék kapták meg:
III. Bírálat időpontja:
Június 01. csütörtök – Szentantalfa Dobosi Birton (BalatonBor, Hegybor)
MINTÁK ÉS JELENTKEZÉSI LAP LEADÁSI HATÁRIDEJE:
Legkésőbb 2022.05.28. (3 palack / nevezett tétel), az alábbi helyszínen
Dobosi Birtokközpont: 8272 Szentantalfa, Fő u. 81. (08:00 – 15:00)
Kérjük, ha szeretnétek mintát leadni, töltsétek ki a Jelentkezési lapot, és küldjétek el nekünk emailben, a potenciális palackszámot megjelölve erre a címre: balatonbor@kostolom.hu
JELENTKEZÉSI LAP >>> https://bit.ly/jelentkezesi_lap
BalatonBor Szabályzat >>> https://bit.ly/balatonbor_szabalyzat
Hegybor szabályzat >>> https://bit.ly/hegybor_szabalyzat
BALATONBOR PODCAST és VLOG A BALATONBORRÓL >>> 10 kérdés amit mindig is tudni akartál a BalatonBorokról
Dobosi Győző és Pintér Zsolt >>> 10+1 tény a BalatonBorról
Miért érdemes csatlakozni a BalatonBor & Hegybor termelői közösségbe?
>>> Vesztergom Balázzsal készített interjút, itt tudjátok megnézni.