Kvaszinger Borászat

Kóstolom Csapat

5/6/2021 7:30:09 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás
A Kvaszinger család közel egy évszázaddal ezelőtt kezdett el szőlőtermeléssel foglalkozni a Tokaji borvidéken, Olaszliszkán, a borászatukat azonban ifjabb Kvaszinger László indította el 2013-ban. A borkínálatukban bármilyen alkalomra válogathatunk, Tokaj-Hegyalja minden arcát felfedezhetjük, hiszen borokkal még csak most ismerkedőkhöz és borértőkhöz szóló borok egyaránt készülnek náluk Furmintból, Hárslevelűből és Sárgamuskotályból. A szortimentben találunk száraz bort, késői szüretelésűt, szamorodnit, aszút, sőt, újabban habzó bort is. 
A Kvaszinger Borászat egyik legnépszerűbb bora évek óta a Bűvös elnevezésű késői szüretelésű Sárgamuskotály, amit leginkább a fiatalok kedvelnek, akik a száraz boroktól még egy kicsit idegenkednek. Az elmúlt évtizedben azonban egyre többen keresik a tokaji borok közül a szárazakat, nekik az alap kategóriában a Tokaj Dry házasítást javasolják, de akik a ma oly divatos buborékos italokért rajonganak, ők ezt a Furmint-Hárslevelű cuvée-t habzóborként is megkóstolhatják, ha a Pukkancsot választják. 
Ha valaki inkább egy érleltebb, gondolkodósabb bort keres a vacsora mellé, annak egy dűlőszelektált Furmintot ajánlanak a Hatalos dűlőről. Ez a dűlő van a legrégebben a család tulajdonában, az alapok is ide kötődnek. A borász üknagyapja, Kvaszinger Ödön a Vay báró intézőjeként dolgozott a borvidéken, és egy éjszaka egy futár kopogtatott nála az üzenettel, miszerint a báró elkártyázta az összes készpénzét, s az intéző küldjön pénzt a kasszából. Kvaszinger visszaüzent neki, hogy a kassza üres, készpénzt nem tud küldeni, de van egy szőlő terület, amit ő nagyon szívesen megvásárolna, és ebből lehetne gyorsan készpénz. A báró beleegyezett, így 1929-ben megtörtént az adás-vétel, és a család tulajdonába került egy 4 hektáros terület a Hatalos dűlőben. Hogy jó döntés volt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a család azóta is szőlőműveléssel foglalkozik, az ükunoka jelenleg több mint kétszer akkora területről szüretel, és a Kvaszinger név alatt évek óta magas minőségű borokat kóstolhatunk. 
 
A borvidéken megoszlanak a vélemények a szamorodniról, de a Kvaszinger Borászatnál nagyon fontosnak tartják, hogy ennek a különlegességnek a száraz és az édes változatát is megmutassák a borkedvelőknek. Kvaszinger László nagyon hisz a szamorodniban, ha leszűkítené a termékpalettáját, ettől akkor sem válna meg. Ha valaki izgalmas, magas minőségű édes tokajit kóstolna, de nem aszú kategóriában, akkor mindenképpen ajánljuk, hogy ezt kóstolja meg, de vendégeknek, welcome drinkként is kínálhatjuk. Persze a piramis csúcsán egyértelműen a pincészet 6 puttonyos aszúja, a Relique foglal helyet. 
Olaszliszkán, a Bodrog partján jelenleg egy kültéri kóstoló teraszon lehet megismerni a Kvaszinger borokat, de reményeik szerint hamarosan egy egész évben működő, impozáns kiszolgáló és borértékesítő hellyel is bővülnek, ahová az év bármely napján betérhetnek a vendégek egy pohár borra vagy egy palack borért. A pince webshopjában viszont addig is érdemes körül nézni, és rendelni néhány palack tokajit. 
A webshop elérhetősége: https://kvaszinger.wineshop.hu/
 
 
 

Powered by WineGroup

Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat

 

Kövess minket csatornáinkon:

FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/

INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/

LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup

PODCAST Spotify

 

Szöveg: Szabó Hajnalka

Fotó: WineGroup

WineShop.hu I Közvetlenül a termlőtől I #magyarbortiszom

#magyarbortiszom - Közvetlenül a termelőtől!

Borászélet Ozorán - Ozora wine & Spirits csapata

„KÓSTOLD KÖRBE A BALATONT!”
- Kiadvány bemutató és BalatonBor premier -   Immár hatodik alkalommal mutatták be a – balatoni borászatokat és vendéglátó vállalkozásokat tömörítő- Balatoni Kör egyesület „Kóstold Körbe!” kiadványát, a siófoki Mala Garden Design Hotelben. A 2014-ben alakult egyesület 42 tagja jelenleg 54 vendéglátóhelyet képvisel a tó körül, akik számára az igényes környezeten, a helyi alapanyagokra épülőgasztronómián és az egész éves vendéglátáson túl az is érték, hogy egymást ajánlják. Idén először nemcsak a Balatoni Kör tagjai szerepelnek az informatív, fotókkal illusztrált kiadványban, hanem további balatoni vendéglátók is, akik ugyanezeket az értékeket vallják.  „Egyesületünk fő mozgatórugója az értékvédelemben, összefogásban, közös gondolkodásban rejlik, így konkurenciaharc helyett, jó szívvel ajánljuk egymást. A Balatoni Kör fő célkitűzése, az egész éves Balaton, ma már nem utópisztikus álom, hanem a valóság.  Idén nyáron valószínűleg rekordszámú látogató várható a tó körüli településeken, és sokan nagymértékű áremelkedéstől tartanak. Megnyugtathatok mindenkit, hogy a kiadványban megtalálható helyek nem terveznek irreális árkorrekciókat, ők azok, akik hosszútávra terveznek és 10-20 év múlva is szeretnék vendégül látni a Balatonhoz érkezőket. A „Kóstold Körbe!” füzet megtalálható minden, a kiadványban szereplő helyszínen, és segít eligazodni a vendégnek, ha például kutya- vagy családbarát helyet keres, esetleg tóparti éttermet vagy romantikus szállást, rendezvényhelyszínt, borászatot, pálinkafőzdét vagy exkluzív hotelt. Kérjük a vendégekeinket, hogy kóstolják körbe a Balatont!” - mondta Szilágyi Lajos, a „Kóstold Körbe!” kiadvány szerkesztője, a Balatoni Kör elnöke.  A Balatoni Kör tagjai szerda reggeli gyűlésükön döntöttek arról is, hogy mintegy egymilló forint értékű utalvánnyal segítik a pandémia alatt megfeszítette munkát végző egészségügyi dolgozók kikapcsolódását.  „KÖNNYŰ, FRISS, NYÁRIDÉZŐ, EGYSÉGES...”  Az új, 2020-as évjáratú BalatonBorok is 2021. május 19-én a siófoki Mala Garden Design Hotelben debütáltak a nagyközönség előtt.  A BalatonBor olaszrizling szőlőfajtából készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel az előírt feltételeknek. A BalatonBor összefogásról és az idei évjáratról Dobosi Győző a BalatonBor projektvezetője mesélt:  „A BalatonBor szerintem mára több mint egy termék. Ez az első régiós közös terméke a Balatonnak, ami mögött a borászok összetartása és barátsága áll. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az elmúlt év kihívásai ellenére a 6. évjárat is palackba került. Évről évre népszerűbb a termék a fogyasztók körében is, a legtöbb palack nem egészen egy év alatt elfogy a pincékből és a polcokról. Nemcsak a palackban lévő bor minőségi, hanem az arculat is igazán balatoni, jól mutat az asztalon, a boros poharak mellett. Szeretnénk, hogy a fogyasztókhoz még közelebb kerüljön, hiszen tisztán és fröccsnek i finoms, ez a balatoni borpiramis alapja, innen kell, hogy induljanak a jó balatoni olaszrizlingek, erre lehet építeni.”  Ebben az évben eddig 15 balatoni borászat kezdte meg a BalatonBor palackozását, ami több mint 64.000 palackszámot jelent.  Idén (a bemutató napjáig), az alábbi borászatok akik palackozhatnak BalatonBort, egységes megjelenés és márka alatt:  ✓ Gyukli Pince  ✓ Feind Pince  ✓ Zelna  ✓ Hujber Pincészet  ✓ Lídia Borház  ✓ Istvándy Pincészet  ✓ Fata Pince  ✓ Dobosi Pincészet és Vendégház  ✓ Bujdosó Pincészet  ✓ Tagyon Birtok  ✓ Veszprémi Pince  ✓ Cseh Családi Borpince  ✓ Szeremley Birtok  ✓ Laposa Birtok  ✓ Bogáromi Borbirtok 
Knehr Pince - Hajós
  A Hajósi pincefalu talán a legismertebb pincesor Magyarországon, 1200 pincéjével a borkedvelőknek és a népi építészet rajongóinak egyaránt kedvelt kirándulóhelye. Knehr István itt alapította meg 2013-ban a Knehr Pincét, igaz, a családban már jóval korábban is foglalkoztak szőlőtermeléssel és borkészítéssel. Őseik háromszáz éve települtek Hajósra, s ahogy a környéken számos családban, úgy náluk is apáról fiúra szállt a borkészítés hagyománya. A feldolgozás ma is a nagyszülői pincében történik, de közel egy évtizede már nem csak saját örömükre készítenek borokat, hanem értékesítik is azokat.    A jelenleg valamivel több mint fél hektáros birtokon Olaszrizling, Zweigelt, Kékfrankos és Cabernet franc terem. Utóbbiból csak kevesen készítenek fehérbort, de Knehréknél ezt is kóstolhatunk, a különlegesség azonban egy teljesen hétköznapi okból született. Eleinte nem termett fehérszőlő fajtájuk, de annak tudatában, hogy szinte minden társaságban vannak, akik csak a fehérborokat szeretik, a választék bővítése miatt készítették el az első fehér Cabernet franc-t. A vendégek viszont annyira megszerették, hogy a bor azóta is a szortiment része maradt. A család igazi kedvence viszont a Zweigelt, amit "Jámbor" fantázianévvel illetnek, mert olyan szelíd, könnyű, gyümölcsös vörösbor készül a fajtából, amiről azonnal ez a szó jutott eszükbe, amikor megkóstolták. Az "Ábránd" nevű Olaszrizlinghez is tartozik történet: Knehr István a kezdetektől szeretett volna ebből a népszerű fehér fajtából területet, de az öreg ültetvény, amit újra telepítettek, nehezen adta magát. Munka közben gyakran ábrándoztak róla, hogy ha itt végre Olaszrizling lesz, vajon milyen bort lehet majd készíteni belőle, így az első palackozásnál adta magát a név: legyen Ábránd!  Knehr István hisz abban, hogy jó bort csak egészséges, szép szőlőből lehet készíteni, és a termést minél természetesebben kell feldolgozni. A vörösborok derítés és szűrés nélkül kerülnek a palackokba, de a fehéreknél is kísérleteznek a szűretlen borokkal. A folyamatot nem siettetik, a borokat akkor palackozzák, ha úgy gondolják, hogy az a legjobb formáját mutatja.  A Hajósi pincefaluban mindig történik valami, a Knehr Pince pedig igyekszik részt venni ezekben a történésekben. A Pincenyitogató rendezvényeken állomáspontként vannak jelen, de a pince ajtaját egyébként is szívesen tárják szélesre a borkóstoló vendégek előtt, egyszerre 15-20 főt tudnak fogadni. Az egykori nagyszülői pince mellett további két présházat is megvásároltak, hogy a palackos borérlelés mellett a vendégfogadást is tovább fejlesszék, így a jövőben még több bort tudnak készíteni, amit még több borkedvelőnek tudnak megmutatni. Tervek vannak tehát, ahogy tiszta, jó borok is, érdemes őket megismerni!  Aki járt már Hajóson a Knehr Pincében, és újra kóstolná a boraikat, az ezentúl a pince új webshopjában is megtalálja azokat, aki meg eddig még nem kóstolta, azért nézzen szét, és válogasson kedvére!  A pincészet webshopja: https://knehrpince.wineshop.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup, Knehr Pince
Pannonhalmi Főapátság pincészete
A Pannonhalmi borvidéken található Magyarország egyik legrégebbi szőlészeti és borászati hagyományokkal rendelkező borászata, a Pannonhalmi Főapátság pincészete. A pince története 996-tól eredeztethető, az itt letelepedő bencés szerzetesek ekkor élesztették újra a vidék ősi szőlő- és borkultúráját. A múlt újkori felélesztése 2002-ben történt, amikor megalapították a jelenlegi pincészetet, ahol a múltbéli gyökerek tiszteletben tartásával, a hagyományok őrzésével, de a korszellemnek megfelelően technológiai újításokkal készítik a kiváló borokat. Az ötven hektáros szőlőbirtok kétharmad részén fehér-, egyharmadán kékszőlőt termeszenek, előbbiből rajnai rizlinget, sauvignon blanc-t, fűszeres traminit, olaszrizlinget, királyleánykát, chardonnay-t, pinot blanc-t és viognier-t, míg utóbbiból pinot noirt, merlot-t és cabernet franc-t. Ezekből készülnek a Pannonhalmi Főapátság fajtaborai és házasításai klasszikus és prémium szegmensben. A pincészet újkori történetének közel húsz éve alatt kialakult bormátrixban elhelyezkedő borok elnevezései is a bencés hagyományokhoz kötődnek. De vajon mit jelent a Hemina vagy az Infusio? A vörös- és a fehérborok között is találunk Heminát, a mai kor ízlésének megfelelő borok neve viszont ezerötszáz évvel korábbról származik. A VI. század elején élt Szent Benedek, a bencés szerzetesközösség alapítója, aki a Regulában, egyfajta szabálykönyvében azokat az alapelveket, iránymutatásokat megfogalmazta, amelyeket ma is követnek a közösségben élő bencés szerzetesek. Ebben a fogyasztás mértékéről is szó esik, a hemina pedig a napi bencés borfogyasztási mértékegység megnevezése. Szent Benedek annak idején azt mondta, hogy a bencéseknek nem való a bor, de őket erről meggyőzni nem lehet, ezért így próbált iránymutatásul szolgálni a napi mértéket illetően, igaz, a hemina nem egy konkrét űrmérték, hanem egy személyre szabott mérték. A pincészet két közkedvelt bora erről kapta a nevét. A Pannonhalmi Főapátság pincészetének csúcsbora a 2006-os évjárat óta egy merlot-cabernet franc házasítás, az Infusio, amely elnevezés eredete a XVII-XVIII. század fordulójára tehető. Írásos hagyományok tanúskodnak arról, hogy ekkoriban három kategória létezett a bencéseknél a borban. Az egyik az úgynevezett cselédbor, ami az uradalmi szolgáltatásból származó szőlőt dolgozta fel inkább nagy mennyiségben, mintsem magas minőségben. A másik a konventbor, azaz misebor, ezt használták ugyanis a liturgiákhoz, de ugyanezt a bort kancsóba töltve kapta a közösség a mindennapos étkezésekhez is. A legjobb minőségű bort pedig infusiónak nevezték, ez a nagy ünnepek, egyedi találkozások, emlékezetes alkalmak díszbora volt, amit úgy szolgáltak fel, hogy egy szerzetes testvér a közösség asztalánál körbejárt és a palackból töltötte be a pohárba a bort: infusio tehát ezt a betöltést jelentette, ami így enged következtetni a névválasztásra. Így kapta a Főapátság ünnepi tétele az Infusio nevet. Hasonlóan érdekes történeteket hallhatnak azok, akik ellátogatnak Pannonhalmára, ahol lehetőség van megismerni a feldolgozási technológiát is. A Főapátság pincészete egy nyitott látványműhelyként turistákat is fogad, akik vezetett pincelátogatáson pillanthatnak be az itt folyó munkába, megismerhetik a pincészet ars poeticáját, és egy kommentált borkóstolón is részt vehetnek. A szabadtéri kóstolóteraszon nyáron jazzkoncerteket, kulturális eseményeket is szoktak rendezni, amihez a kertre nyúló táj képe, az apátsági levendulaültetvények látványa ad egy erős vizuális impulzust. De ha valaki csak egy pohár borral a kezében gyönyörködne a tájban és élvezné az életet, arra is megvan a lehetősége és szabadsága. A pannonhalmi kirándulás előtt vagy helyett viszont szemezgethetünk a pincészet webshopjából is, hogy mielőbb megismerhessük az izgalmas elnevezésekhez tartozó borokat. A webshop elérhetősége: https://apatsagipinceszet.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup
Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince
A Balatonboglári borvidéken, Kőröshegyen található Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince története 1979-ig nyúlik vissza. Ekkor költözött a család Balatonföldvárra, ahol egy kisebb szőlőskertet vásároltak és pince építésbe kezdtek. Igaz, eleinte csak hobbi szinten foglalkoztak szőlőtermeléssel, talán akkor még ők sem gondolták, hogy ez később egy komoly szőlőbirtokká növi ki magát. Podmaniczky Péter gyermekkorától sokat segített az otthoni szőlőben, sőt, iskolásként még az osztálypénzt is szüreteléssel gyűjtötték össze. Nem csoda, hogy hamar megfertőzte a kertészkedés szeretete, és eldöntötte: ő is ezzel szeretne foglalkozni. A család a kilencvenes évek elején kezdett komolyabb szőlőtelepítésbe, és azóta is folyamatosan bővítik a területeiket, jelenleg 20 hektárról szüretelnek.    Jónéhány szőlőfajtával dolgoznak, de a legkedvesebb mind közül talán a Rajnai rizling. Igaz, hogy nagy figyelmet igényel, mert melegebb évjáratokban az alkoholtartalma az egekbe szökik, a savtartalmát pedig elveszíti, de az odafigyelést nagyon meghálálja. Olyannyira, hogy idén tavasszal Berlinben egy nemzetközi borversenyen aranyérmet kapott - a család nagyon büszke rá, hogy a Rajnai rizling hazájában ilyen sikereket tudtak vele elérni. A tere-fere fantázianevű bort egy kellemes beszélgetés kísérőjének ajánlják leginkább. A szortimentből azonban az igazi közönségkedvenc a Mr Irsay, azaz egy könnyed Irsai Olivér, címkéjén egy múlt század eleji fürdőruhában feszengő úriemberrel, és Miss Rozé, vagyis egy Pinot noir és Cabernet sauvignon házasításából készített rosé, amihez a címkén egy csókos száj hozza meg még inkább a kedvet. A fantázianeves borokból többet is találunk a pincénél, a Feketerigó egy Merlot alapú vörös cuvée, míg a Fehért Holló a névadó madárhoz hasonlóan ritka Pinot blanc szőlőfajtából készült.  A kedves elnevezésű, könnyedebb borokon kívül elegánsabb, komolyabb tételeket is kereshetünk Podmaniczkyék pincéjénél.  A Kőröshegyi területeken a Kékfrankosból készülnek igazán szép vörösborok, az érett, komplex fehérborok kedvelőinek pedig a Chardonnay-t érdemes megkóstolniuk. A termékpiramis a jövőben még magasabbra épül majd, a Kőröshegyi sorozat fölé a komoly terméskorlátozással termelt szőlőikből a legszebb évjáratokban készülő borokat szánják. De a szőlőfajták tekintetében is várható még bővülés, a Dél-Balatoni területek kiváló adottságainak és a tulajdonosok kísérletező kedvének köszönhetően még sok izgalmas borra számíthatunk.   Bár pincelátogatásra, borkóstolásra helyben nincs lehetőség, a Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince balatonföldvári borkimérésében szívesen látják a borkedvelőket, akik hazavinnének néhány palackkal a kedvenceikből. Akik viszont inkább kényelmesen, otthonról rendelnék meg a boraikat, azok is megtehetik, ha felkeresik a pince webshopját: https://podmaniczkypince.wineshop.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup              
Kerekhegy 67 Pince
Kerekhegy 67 - meg sem lepődnénk, ha egy mesekönyvben egy házikóra kiszögezett táblán látnánk ezt a feliratot, pedig az elnevezéshez egy nagyon is valóságos borospince tartozik a Villányi borvidéken. A borvidék nyugati felén, a hegyszentmártoni szőlőhegyen egy régi pince címe ez, és ha már a tulajdonosok a borokon keresztül egyébként is a termőhely értékeit szeretnék bemutatni, a névválasztásnál e mesebeli elnevezés mellett tették le a voksukat.  Az apa-fia vállalkozást 2016-ban indította Mester Ákos és Mester Áron. Külföldi utazásaik során kaptak kedvet a borászkodáshoz, ahhoz, hogy legyen saját szőlőterületük, saját pincéjük. Bár több magyar borvidéken körülnéztek, a választásuk végül a Villányira esett, az itteni borok stílusa állt igazán közel az elképzeléseikhez. Hiszik, hogy a magyar borvidékek közül Villány különösen alkalmas arra, hogy a nemzetközi szinten is versenyképes, a külföldi fogyasztók számára is értelmezhető borok készüljenek a klasszikus bordói fajtákból. A paletta azonban igencsak színes, aki megismerkedik a Kerekhegy 67 pince boraival, talál közöttük vörösből és fehérből is magyar és nemzetközi fajtát egyaránt, így Hegyszentmártonról megismerhetjük a kárpát-medencei bortermelés egy tömörített formáját. Kékfrankos, Portugieser, Cabernet sauvignon, Merlot, Hárslevelű és Chardonnay szerepel a szortimentben, ami hamarosan a borvidék egyik fő fajtájával, Cabernet franc-nal bővül majd. A Kerekhegy 67 pincénél a szőlőt saját területen a család termeli és szüreteli, a borok is a saját pincéjükben érnek, de a közbeeső folyamathoz, a szőlő feldolgozásához szakavatott villányi borászok segítségét veszik igénybe. A szüreti időpont megválasztásától a borok érleléséig azonban minden folyamat az ő felügyeletük alatt van, a koncepciót, a borok stílusát is Mesterék határozzák meg. Persze a terveik között az szerepel, hogy ez a hiányzó láncszem is hozzájuk kerüljön, így néhány év múlva már olyan borokat kóstolhatunk tőlük, melyeknek minden cseppje a család munkáját dicséri.  Tervek ezen túl is vannak bőven, a birtokot a jövőben nem csak feldolgozóval, de szálláshellyel is szeretnék bővíteni. A borokat azonban már most érdemes felfedezni, akárcsak a pincét Hegyszentmártonban. Aki ellátogat a Kerekhegyre, ott megtapasztalhatja a Villányi borvidék nyugati szegletének szépségét, nyugalmát, a szőlőben kóstolhatja a tőkék előző évjáratainak termését. A család a személyes borélményben hisz, a vendégek úgy élvezhetik legjobban a boraikat, ha megismerik a helyet is, ahonnan az származik. Ahogy mondják, a hely megköveteli magával szemben az alázatot. Az itt élők közül sokan kis parcellákon most is maguk művelik a szőlőt, mint ahogyan korábban, amikor sem világi, sem egyházi nagybirtokok nem voltak errefelé, hanem a Dráva menti gazdák művelték a szőlőseiket. Ez a paraszt-polgári szőlő és borkultúra az, amit közvetíteni szeretnének. "Reméljük, hogy egyre többen látogatnak el hozzánk, és ők is felfedezik maguknak azt a hagyományos, de egyben a modern idők elvarásainak megfelelni igyekvő életformát, amit mi itt kialakítottunk. A boraink is természetesen, de modern felfogásban készülnek. Ez a pince hitvallása is egyébként, hogy megteremtsük az egyensúlyt a hagyomány és a modernitás között." - mondja Mester Ákos.  A tulajdonosok szerint a pincét legjobban megismerni azon keresztül lehet, ha valaki megkóstolja a szűretlenül palackozott, új felfogásban készült 2019-es évjáratú Portugieserüket, valamint a Kerekhegy 67 csúcsborát, a komplex, de egyben játékos Achatius cuvée-t 2017-ből, ami Cabernet sauvignon és Merlot házasítása. Az ismerkedés legkényelmesebb módja pedig az, ha valaki ellátogat a pincészet webshopjába, ahonnan azonnal meg is rendelheti a borokat: https://kerekhegy67.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup
Borbély Családi Pincészet
Amikor Borbély Gyula és neje, Gabriella nászajándékba megkapták az első szőlőterületüket, legmerészebb álmaikban sem gondolták volna, hogy néhány évtized múlva 21 hektáros szőlőbirtokot igazgatnak majd, a fiuk pedig elnyeri "Az Év Bortermelője Magyarországon" megtisztelő címet. Borbély Tamás szokta is mondani viccesen, hogy ő már az anyatejet is lopószárral szívta magába, és ha ez nem is fedi teljesen a valóságot, az egészen biztos, hogy együtt cseperedett a szülei által ’81-ben újratelepített szőlőültetvénnyel. A pályaválasztása így nem is volt kérdés, és az azóta sorra érkező elismerések folyamatosan alátámasztják a döntés helyességét. Ma már a kisfia is nagy örömmel szaladgál a szőlőtőkék között - ki tudja, talán egy jövőbeni Év Bortermelője csodálkozik rá épp a szőlőrügyekre?  A Borbély házaspár felmenői inkább hobbi szinten, kiegészítésként foglalkoztak szőlővel, a Borbély Családi Pincészet alakulását így 1996-tól datálhatjuk. Ekkor került palackba a család első évjárata, és ettől az időponttól fejlesztik folyamatosan a családi vállalkozást. Jelenleg 21 hektár területen gazdálkodnak, amin Olasz rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Rózsakő, Muscat Ottonel, Zeus, Rajnai rizling, Furmint, Irsai Olivér és Pinot noir terem. Ennél nagyobb területet nem is terveznek, hiszen ahogy a nevük is mutatja: ők egy családi pincészet. A szőlőben végzett munkáktól a vendéglátáson át, a fesztiválokon való borkínálástól a háttérben folyó papír munkákig mindenben részt vesz valaki a családból, amit ennél nagyobb birtokméretnél már nem feltétlenül tudnának kézben tartani. Fejlesztés, felújítás, modernizálás persze folyamatosan van, hiszen a modern eszközök is hozzájárulnak ahhoz, hogy a megtermelt szőlőből a lehető legjobb minőségű borokat tudják készíteni.  "Tüzes borok, vulkáni ízek" - hangzik Borbélyék szlogenje. A badacsonyi szőlőhegyről származó borokat általában az ásványos ízek kedvelői keresik, de a pincészet széles termékpalettáján mindenki talál az ízléséhez passzoló bort. A család férfi tagjai az Olasz rizlingre esküsznek, ami annyira a szívük csücske, hogy a területeiknek több mint felén ez található. Több stílusban is megmutatják az Olasz rizling sokszínűségét, egyértelműen ez a fő fajtájuk. A "Karós" például hatvanéves, bakművelésű tőkékről szüretelt szőlőből készül, és mindössze ezer palack készül belőle évjáratonként. A "Tomaj" a borvidék három jellegzetes szőlőfajtájából, Rózsakő, Olasz rizling és Kéknyelű házasításával készült, míg a "Bács hegy" az egyik ikonikus szőlőterületükről kikerülő Olasz rizlingből készült. A "Fröccsnekisjó" a fajta laza, könnyed, hétköznapi arcát mutatja meg, de akik inkább valami igazán ünnepit kóstolnának, azoknak az Olasz rizlingből készült Jégbort ajánljuk. Persze a család hölgy tagjainak is van kedvence, "Gabriella" néven egy izgalmas száraz Muscat Ottonelt kóstolhatunk, aminek a palackozását a ház asszonya harcolta ki vagy két évtizede, Borbély Diána pedig a Rajnai rizlingért rajong.  A fesztiválokon, nyári eseményeken legtöbben az egynyári, reduktív borokat, a vidám fantázianevekkel ellátott Mosolygóst, Bóbitát, Nemszárazt keresik, főleg azok, akik a borokkal még csak most ismerkednek, vagy a szabadsággal járó lazaságra vágynak. Az évek során viszont egyre többen nyitnak a komolyabb, komplex borok felé, a pincéhez inkább az utóbbiakért látogatnak el egyre többen. A borkészítés és a borturizmus szorosan összekapcsolódik a Borbély családnál. A birtokközpont vendégházában régen rengeteg német turista megfordult, ekkoriban alakult ki, hogy a szállás mellé borkóstoló is járt, később pedig erre tudatosan figyeltek, folyamatosan fejlesztették a lehetőségeket. A pincénél a borkóstoló helyiségben akár 60 vendéget is le tudnak ültetni, de a Római úton nyitott borteraszukon is örömmel látják a borkedvelőket.  Akik már ismerik a Borbély borokat, azoknak azért ajánljuk a webshopjukat, hogy otthon is kényelmesen megkóstolhassák a már jól ismert ízeket, de akik még csak most ismerkednek a családi borászat remekeivel, azoknak is érdemes szétnézni a kínálatban, és lehet, hogy a kóstolás után már tervezik is a pincelátogatást Badacsonytomajra.  A pincészet webshopja: https://borbely.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup    
Lengyel Ottó Pincéje
Lengyel Ottó 2001-ben vásárolt szőlőterületeket Tokaj-Hegyalján, az abaújszántói Sátor, Bea és Kassa-város dűlőkben, és ekkor alapította meg az azóta is családi vállalkozásként működő pincéjét. A helyszín választás nem véletlen, a borász és felesége is a településről származik, és a felmenőik is itt foglalkoztak szőlőműveléssel. Igaz, leginkább csak saját felhasználásra készítettek borokat, a mai pincében azonban még mindig vannak olyan hordók, amik a nagypapa monogramjával vannak megjelölve.    Lengyel Ottó Pincéjénél a borvidék kedvelt fajtáiból, Furmintból és Hárslevelűből készülnek a borok, melyek minősége már a szőlőben eldől: az alacsony tőketerhelés és a késői szüret miatt koncentráltak, az évjárat sajátosságait magukon hordozók. A magas cukorfokra érő szőlőkből gyakran félédes vagy édes borokat, aszús években tokaji aszút, szamorodnit és fordítást is készítenek, de száraz borok is rendszeresen vannak a pince szortimentjében.  Egy borásztól talán a legszebb gesztus, ha a gyermekéről nevezi el a borát. Lengyel Ottónak három gyermeke, és mindhármukról elnevezett borai is vannak, a borai közül azokat választotta ki, amiket méltónak tartott arra, hogy a számára legkedvesebbeket képviselje. Az "Attila király", a "Csaba királyfi" és a "Réka királynő" borok kereskedelmi forgalomba ugyan nem kerültek, de a pincénél megkóstolhatók, a nevek viselői pedig igazán büszkék a saját boraikra.     A Lengyel családban nem csak a hagyományos borkészítés iránt elkötelezettek, de a hagyományos vendéglátás iránt is. A két pincéjük egybenyitásánál kialakított kóstoló teremben egyszerre akár 50 főt is le tudnak ültetni, és egész évben folyamatosan tartanak borkóstolókat az érdeklődőknek. A vendégházuk a pincétől 300 méterre található, így nem probléma, ha egy kicsit hosszabbra nyúlik egy borozós este, sőt, a tervek szerint a borkóstolókat a jövőben akár itt is lehet tartani. Lengyel Réka, a tulajdonos lánya a kóstolókról mesélt nekünk: "A vendégeink a borkóstolók után mindig nagyon jó hangulatban, elégedetten távoznak, és sokan ezért a jó hangulatért térnek vissza hozzánk. Jók a visszajelzések a borokról, de azt is mindig kiemelik, hogy mennyire szeretik, hogy nálunk elveszíthetik az időérzéküket. Egy nagy borászatnál talán kötöttebbek a szabályok, de mi akár az egész esténket rájuk tudjuk szánni, mesélünk a szőlőről, a borkészítésről, a borokról. Persze, ezt könnyű megvalósítanunk, hiszen itt mindent családi összefogással végzünk, a szőlőmunkálatoktól a borkóstoló tartásáig, a család minden tagja kiveszi a részét a munkából, így igazán magunkénak érezzük az egészet."  Remélhetőleg hamarosan újra élettel telik meg a kóstoló helyiségük, és újra személyesen mutathatják be a borokat a vendégeknek, de aki addig is hamisítatlan tokaji ízekre vágyik, az nézzen szét a webshopban, és válogasson a Lengyel Ottó Pincéjének borai között: https://lengyelpince.wineshop.hu/     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: WineGroup, Lengyel Ottó Pincéje