A Kvaszinger család közel egy évszázaddal ezelőtt kezdett el szőlőtermeléssel foglalkozni a Tokaji borvidéken, Olaszliszkán, a borászatukat azonban ifjabb Kvaszinger László indította el 2013-ban. A borkínálatukban bármilyen alkalomra válogathatunk, Tokaj-Hegyalja minden arcát felfedezhetjük, hiszen borokkal még csak most ismerkedőkhöz és borértőkhöz szóló borok egyaránt készülnek náluk Furmintból, Hárslevelűből és Sárgamuskotályból. A szortimentben találunk száraz bort, késői szüretelésűt, szamorodnit, aszút, sőt, újabban habzó bort is.
A Kvaszinger Borászat egyik legnépszerűbb bora évek óta a Bűvös elnevezésű késői szüretelésű Sárgamuskotály, amit leginkább a fiatalok kedvelnek, akik a száraz boroktól még egy kicsit idegenkednek. Az elmúlt évtizedben azonban egyre többen keresik a tokaji borok közül a szárazakat, nekik az alap kategóriában a Tokaj Dry házasítást javasolják, de akik a ma oly divatos buborékos italokért rajonganak, ők ezt a Furmint-Hárslevelű cuvée-t habzóborként is megkóstolhatják, ha a Pukkancsot választják.
Ha valaki inkább egy érleltebb, gondolkodósabb bort keres a vacsora mellé, annak egy dűlőszelektált Furmintot ajánlanak a Hatalos dűlőről. Ez a dűlő van a legrégebben a család tulajdonában, az alapok is ide kötődnek. A borász üknagyapja, Kvaszinger Ödön a Vay báró intézőjeként dolgozott a borvidéken, és egy éjszaka egy futár kopogtatott nála az üzenettel, miszerint a báró elkártyázta az összes készpénzét, s az intéző küldjön pénzt a kasszából. Kvaszinger visszaüzent neki, hogy a kassza üres, készpénzt nem tud küldeni, de van egy szőlő terület, amit ő nagyon szívesen megvásárolna, és ebből lehetne gyorsan készpénz. A báró beleegyezett, így 1929-ben megtörtént az adás-vétel, és a család tulajdonába került egy 4 hektáros terület a Hatalos dűlőben. Hogy jó döntés volt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a család azóta is szőlőműveléssel foglalkozik, az ükunoka jelenleg több mint kétszer akkora területről szüretel, és a Kvaszinger név alatt évek óta magas minőségű borokat kóstolhatunk.
A borvidéken megoszlanak a vélemények a szamorodniról, de a Kvaszinger Borászatnál nagyon fontosnak tartják, hogy ennek a különlegességnek a száraz és az édes változatát is megmutassák a borkedvelőknek. Kvaszinger László nagyon hisz a szamorodniban, ha leszűkítené a termékpalettáját, ettől akkor sem válna meg. Ha valaki izgalmas, magas minőségű édes tokajit kóstolna, de nem aszú kategóriában, akkor mindenképpen ajánljuk, hogy ezt kóstolja meg, de vendégeknek, welcome drinkként is kínálhatjuk. Persze a piramis csúcsán egyértelműen a pincészet 6 puttonyos aszúja, a Relique foglal helyet.
Olaszliszkán, a Bodrog partján jelenleg egy kültéri kóstoló teraszon lehet megismerni a Kvaszinger borokat, de reményeik szerint hamarosan egy egész évben működő, impozáns kiszolgáló és borértékesítő hellyel is bővülnek, ahová az év bármely napján betérhetnek a vendégek egy pohár borra vagy egy palack borért. A pince webshopjában viszont addig is érdemes körül nézni, és rendelni néhány palack tokajit.
A webshop elérhetősége: https://kvaszinger.wineshop.hu/