Lengyel Ottó 2001-ben vásárolt szőlőterületeket Tokaj-Hegyalján, az abaújszántói Sátor, Bea és Kassa-város dűlőkben, és ekkor alapította meg az azóta is családi vállalkozásként működő pincéjét. A helyszín választás nem véletlen, a borász és felesége is a településről származik, és a felmenőik is itt foglalkoztak szőlőműveléssel. Igaz, leginkább csak saját felhasználásra készítettek borokat, a mai pincében azonban még mindig vannak olyan hordók, amik a nagypapa monogramjával vannak megjelölve.
Lengyel Ottó Pincéjénél a borvidék kedvelt fajtáiból, Furmintból és Hárslevelűből készülnek a borok, melyek minősége már a szőlőben eldől: az alacsony tőketerhelés és a késői szüret miatt koncentráltak, az évjárat sajátosságait magukon hordozók. A magas cukorfokra érő szőlőkből gyakran félédes vagy édes borokat, aszús években tokaji aszút, szamorodnit és fordítást is készítenek, de száraz borok is rendszeresen vannak a pince szortimentjében.
Egy borásztól talán a legszebb gesztus, ha a gyermekéről nevezi el a borát. Lengyel Ottónak három gyermeke, és mindhármukról elnevezett borai is vannak, a borai közül azokat választotta ki, amiket méltónak tartott arra, hogy a számára legkedvesebbeket képviselje. Az "Attila király", a "Csaba királyfi" és a "Réka királynő" borok kereskedelmi forgalomba ugyan nem kerültek, de a pincénél megkóstolhatók, a nevek viselői pedig igazán büszkék a saját boraikra.
A Lengyel családban nem csak a hagyományos borkészítés iránt elkötelezettek, de a hagyományos vendéglátás iránt is. A két pincéjük egybenyitásánál kialakított kóstoló teremben egyszerre akár 50 főt is le tudnak ültetni, és egész évben folyamatosan tartanak borkóstolókat az érdeklődőknek. A vendégházuk a pincétől 300 méterre található, így nem probléma, ha egy kicsit hosszabbra nyúlik egy borozós este, sőt, a tervek szerint a borkóstolókat a jövőben akár itt is lehet tartani. Lengyel Réka, a tulajdonos lánya a kóstolókról mesélt nekünk: "A vendégeink a borkóstolók után mindig nagyon jó hangulatban, elégedetten távoznak, és sokan ezért a jó hangulatért térnek vissza hozzánk. Jók a visszajelzések a borokról, de azt is mindig kiemelik, hogy mennyire szeretik, hogy nálunk elveszíthetik az időérzéküket. Egy nagy borászatnál talán kötöttebbek a szabályok, de mi akár az egész esténket rájuk tudjuk szánni, mesélünk a szőlőről, a borkészítésről, a borokról. Persze, ezt könnyű megvalósítanunk, hiszen itt mindent családi összefogással végzünk, a szőlőmunkálatoktól a borkóstoló tartásáig, a család minden tagja kiveszi a részét a munkából, így igazán magunkénak érezzük az egészet."
Remélhetőleg hamarosan újra élettel telik meg a kóstoló helyiségük, és újra személyesen mutathatják be a borokat a vendégeknek, de aki addig is hamisítatlan tokaji ízekre vágyik, az nézzen szét a webshopban, és válogasson a Lengyel Ottó Pincéjének borai között:
https://lengyelpince.wineshop.hu/