Aki rajong a remek Rajnai rizlingekért, az bizonyára találkozott már a Cseri Pincészet boraival, akik igazán elkötelezettek a fajta iránt, de nem csak ezért érdemes őket megismerni. A családi borászatot 2012-ben alapította Cseri Róbert és Norbert, azóta készítik egyre ismertebb és elismertebb boraikat a Pannonhalmi borvidéken, Nyúlon, egy völgykatlanban. A pincében a döntéseket a kezdetektől Norbert hozza meg, de a szőlészeti munkákat néhány éve átvette tőle a fia, Barnabás, aki már tudatosan választotta a szőlész-borász pályát. Az adminisztrációért és a logisztikáért a családfő felesége, Eszter a felelős, a család legfiatalabb tagja, Auguszta pedig Ausztriában tanul International Wine Business szakon. Így együtt alkotnak egy jól működő családot, így együtt működtetnek egy csodálatos borokat alkotó vállalkozást.
A borvidék egyik legifjabb borászata 10 hektárról szüreteli kedvenc fajtáit: a kiemelt helyen kezelt Rajnai rizling és Merlot mellett Tramini, Sauvignon blanc, Pinot blanc, Irsai Olivér, Kékfrankos és Cabernet franc is található a szortimentben. Cseriék ha tehetnék - ha a magyar fogyasztóközönség tolerálná ezt -, csak Rajnai rizlinggel foglalkoznának. A borvidéki kommunikációnak is része, hogy ez a fajta otthon érzi magát Pannonhalmán, de a Cseri család különösen sokat tesz azért, hogy megmutassák: mennyire sok arca van a Rajnai rizlingnek. Annyira kedvelik az ebből készült borokat, hogy Barnabás fél évet töltött a moseli Dr Loosen borászatban, hogy megtanulhassa, hogy az általuk kedvelt stílusú Rajnait hogyan kell elkészíteni, Magyarországon ugyanis mások általában nem így készítik a borokat ebből a fajtából. A moseli borokban mindig van egy kis maradékcukor, alacsonyabb az alkoholtartalma, de feszesek a savai, így egy nagyon kedves, jól iható bor kerül a palackokba - pont ilyen a Barni's Riesling, ami a római számokkal jelölt sorozatban a II. Secundus elnevezést kapta.
Többféle Rajnai rizlinget készítenek, más-más stílusban, és mivel a talajszerkezet viszonylag egységes, így az egyes termőterületeken inkább az érési stádiumot különítik el, több körben szüretelnek, s a szőlőt ezután különféle technológiával dolgozzák fel. A II. Secundus és a IV. Quartus reduktív technológiával készül, de utóbbinak az alapanyaga két héttel később kerül a pincébe, ráadásul egy évet pihen tartályban, így alacsonyabb cukor és kicsit magasabb alkoholtartalommal, de ugyanolyan szerethetően kerül a borkedvelők elé. Az emelkedő számsor egyre komolyabb beltartalmat ígér, a VI. Sextus minden évben készül, a VII. Septimus és a VIII. Octavus viszont csak kiemelkedő évjáratokban. Olyan bor is van a sorban, ami eddig mindössze egyszer került palackba, ez a X. Decimus, egy késői szüretelésű Rajnai rizling 120 gramm maradékcukorral - ez egyébként nem csak a pincében volt az első édes bor, de a borvidéken is.
A családi borászat nagyon izgalmas vörösborokat is készít, a szőlőterületek 30%-án például Merlot terem, amiből készül rozé, alap- és prémium vörösbor, többek között a pince csúcsvörösének, a Legendának is ez az egyik alkotóeleme a Cabernet franc mellett. A meglepően mediterrán jellegű vörösboraikat kóstolva sokan gondolják azt, hogy villányi vagy szekszárdi vöröseket isznak, pedig csak arról van szó, hogy a kékszőlőik nagyon jól érzik magukat az itteni déli lejtőkön.
De nem csak a szőlők, hanem Cseriék is jól érzik magukat ott, ahol épp most vannak. Bár a kétezres évek elején még nem gondolták volna, hogy valaha borokkal fognak foglalkozni, amikor ez mégis megfogalmazódott bennük, éjt nappallá téve dolgoztak azért, hogy megvalósítsák az álmukat. "Felülmúlja az elképzeléseinket mindaz, amit sikerült elérnünk. Bár ha tudtuk volna, hogy mennyi munka van ennek a létrehozásában, lehet, hogy nem mertünk volna belevágni, de imádjuk, hogy nálunk minden arról szól, hogy kiváló borokat készítsünk. Fantasztikus életünk van!"- mondja Cseri Eszter.
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup