A Szent György-hegy, a Balaton-felvidék egyik tanúhegye nem csak látványos bazaltoszlopairól ismert, de egyre inkább a kiváló helyi borokról is. A Badacsonyi borvidékhez tartozó hegy remek adottságait az utóbbi időben egyre többen felismerték, bár a szőlőművelés nem újkeletű itt.
Magyarországon mindössze két hegy van, ami szőlőkultúrával körül ültetett, a Szent György-hegy és a Somló. Azt már elődeink is felismerték, hogy ennek a hegynek az északi, a déli, a keleti és a nyugati oldala is értékes termőterület, nagyon jó az ökoszisztémája, számos állat- és növényfaj él itt, olyanok is, amik az ország más tájain nem élnek meg. Mind a talaj, mind a klíma kiváló a borszőlő termeléshez, ráadásul a bazaltorgonák nem csak szépek, de mellettük kálium, kalcium és magnézium keletkezik, amit a szőlő jól tud hasznosítani, és ez megmutatkozik a borokban is. Azonban abban, hogy az elmúlt években egyre több új borászat jelent meg a hegyen, nem csak a kiváló természeti adottságok, de a helyi közösség összetartása, emberközelisége is közrejátszott.
Vannak persze olyanok is, akik ugyan csak néhány éve palackozzák a boraikat, de hosszú évtizedek, vagy akár évszázadok óta itt élnek, itt dolgoznak. UJVÁRI felirat például a 2015-ös évjárat óta olvasható a palackokon, holott a jelenleg is művelt területük bizonyíthatóan 1850 óta a család tulajdonában van. A kis családi pincészet 0,65 hektáros területén a közel 70 éves tőkéken a borvidék kedvelt fajtáit, olaszrizlinget és szürkebarátot termelnek. Az olaszrizling országosan elterjedt fajta, a Balaton környékén különösen az, UJVÁRIék ezért is tartják fontosnak megmutatni, hogy náluk milyenek az ebből készült borok. A mikroborászat az évjáratok különbözőségeit mutatja meg kiváló boraival, kísérletezések helyett azonban a hagyományokat helyezik előtérbe. Ahogy a borász, Ujvári Vivien fogalmaz: "Nekünk az értékmegőrzés a fontos. Az embernek ragaszkodnia kell a gyökereihez, ezen a területen pedig már az üknagyapánk is szőlőt művelt, és mi szeretnénk ezt minél szebben megőrizni a jövő számára." Az értékmegőrzésben, azaz a szőlőművelésben, borkészítésben az egész család részt vesz. Bár a fiatal borász főállásban Tokaj-Hegyalján dolgozik, az édesapja és a keresztszülei a távollétében is tevékenykednek a szőlőben és a pincében, de a fontos munkafázisokat vagy az erjedő borok kóstolását mindig együtt végzik el.
Az összefogás itt kicsiben és nagyban, a családi munkában és a Szent György-hegyi programokban egyaránt jelen van.
"Sok jó ember gyűlt itt össze, sok jó program szerveződött az elmúlt évtizedben." - mondja Ujvári Vivien, aki azt is elárulta, hogy az évek óta népszerű "Szent György-hegy hajnalig" eseményen mindig a Pláne Badacsony Borterasz szortimentjében találkozhatunk a boraikkal, de amíg nincsenek rendezvények, addig sem kell búslakodnunk, ha egy UJVÁRI bor társaságában gondolnánk nosztalgiázva a Balaton-felvidéki nyarakra. Bármikor rendelhetünk belőlük a pince új webshopján, ami itt érhető el:
https://ujvari.wineshop.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup