Ozora Wine and Spirit - Hagyomány és Tudomány a Tolnai borvidéken

Kóstolom Csapat

10/30/2020 1:53:17 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

 

Ozora Wine and Spirit - érdemes megjegyezni a Tolnai borvidék új pincészetének nevét. Az 1800 lelket számláló település nevét eddig inkább egy pszichadelikus fesztiválról illetve egy reneszánsz várról ismerhettük, de idén tavasszal három család úgy döntött, hogy közös pincét alapítanak, amit Ozoráról neveznek el. Hagyomány és tudomány - ez a két szó, amellyel legjobban leírható a pince tevékenysége. Boraik megalkotásakor mind a tradicionális, mind a tudomány eszköztárát használó technológiákat alkalmazzák, hogy vendégeik poharába a legőszintébb italok kerülhessenek. 

 

A kezdetekről a tulajdonosok meséltek nekünk.

Szappanos Zsolt: "Ennek a pincének az elődje Szappanos pince néven futott, ez az én családnevem, az első szőlőtőkéket még a dédnagyapám ültette el. Éltük a kis pincék hétköznapjait, viszont elértünk egy olyan szintet, ami után már önmagunk nem tudtunk érvényesülni, illetve további álmokat szövögetni."  

Szabó Dávid: "A mi közös történetünk pedig egy vicces sztorival kezdődik. Vollt régen itt egy Ozorai Baráti Kör Egyesület, amibe gondoltam, hogy belépek az elszármazott családi kapcsolatok miatt, de az első megbeszélésen, amire elmentem, feloszlatták az egyesületet. Viszont megismertem Zsoltinak az apukáját, aki megadta a fiának a telefonszámát. Ezutá én felhívtam, hogy hallottam, hogy vannak borai, és szeretnénk ezt megkóstolni. Mi akkor már megörököltük a nagymamámtól a kis pincénket, és elkezdtünk ott borokkal foglalkozni, szerintünk elég jó minőségben, és gondoltam, hogy érdekelne a konkurencia itt helyi szinten. Így kezdődött ez a történet két évvel ezelőtt, akkor elkezdtünk összejárni, barátkozni. A nagy lökés az a covid karantén alatt történt, amikor 5 méter távolságról bort kóstoltunk meg beszélgettünk meg kemencés vacsorákat tartottunk. Akkor volt időnk picit lelassulni és foglalkozni az élettel meg az életben az értékekkel, és akkor döntöttük el, hogy megalakítjuk ezt a kis közösséget, az Ozora Wine&Spirit csapatot." 

Szappanos Zsolt: "A lényeg az, hogy elkezdtünk azon gondolkodni, hogy Ozora természeti adottságait, a szőlőtermesztést, a tradicionális borászatot egy új koncepcióba helyezzük és a tudomány eszközeivel kiegészítjük. Ez alatt azt értem, hogy lett egy harmadik család is ebben a közösségben, a Kovács család, és Kovács Attila egy pálinka szakember és fermentátor professzor. Azt gondoltuk, hogy  ennek a három családnak azokat a pozitív előnyeit, amit tudásban össze tudunk kapcsolni, azt tegyük bele ebbe a kis történetbe. Ez tud bennünket előre vinni, hogy megismertük egymást, hogy közelebb kerültünk egymáshoz, hogy megosztjuk egymással a gondolatainkat. Nyilvánvalóan legyen a bor a tudásunk szerint a legjobb, de szerintem ez egy eszköz arra, hogy meg tudjon valósulni valami olyan, ami dobog és pulzál bennünk." 

A tulajdonosok hitvallása szerint "Nálunk minden megvásárolt palacknak története van és e történet veled íródik tovább! A te döntésed hogy a megkezdett palack félig üres vagy félig tele van. A mi küldetésünk, hogy bármilyen utat is válassz, a mi italaink elkísérjenek az úton."

És hogy milyen borok vannak ezekben a palackokban első randihoz, kedvenc fellépő koncertjéhez vagy éppen régi és új barátokkal együtt ünnepléshez? Kattintsatok a videóra, mert mindenre van javaslatuk!

OZORA WINE & SPIRITS WEBSHOP

Powered by WineGroup: https://winegroup.hu/

Borászélet Ozorán - Ozora wine & Spirits csapata

Ifj. Lőrincz György (St. Andrea Borászat) és Pintér Zsolt (Kóstolom, WineGroup)

Bölcs Borász - Balogh Zoli, SAP

Grál Borpince - a Tolnai-Hegyhát gyöngyszeme
Mucsi Zalán alföldi származású, harmadik generációs borász, aki a kétezres évek elején Gyönkön nem csak a későbbi feleségébe, de a Tolnai Borvidékbe is beleszeretett. A Pelzberg-dűlőben talált rá arra az 1880-as években épült romos pincére, amit aztán az esküvőn összetáncolt pénzből megvásároltak - innen indult a Grál Borpince története 2008-ban.   Bár manapság gyakori, hogy a borászatokat a borászról nevezik el, itt nem ez történt, és ennek több oka is volt: a "Mucsi Pince" hangzása nem igazán tetszett a családnak, ráadásul alig 20 km-re tőlük van egy Mucsi nevű falu, és úgy gondolták, hogy nem lenne szerencsés, ha hosszasan kellene magyarázniuk, hogy hol is van a pince. Sokkal inkább szerettek volna a misztikum felé hajlani, és egy időtlen nevet választani, így született meg a Grál Borpince elnevezés. Ahogy a borász mondja: "A történelmet átszövik a Grál legendákról szóló történetek, és mi is szeretnénk azt hinni a borainkról, hogy aki ebből iszik, az örök életű lesz."      Magyarország legkisebb városában járunk, a nem egészen 1900 lelket számláló Gyönkön, ahol minden adott a lelassuláshoz, az elmélyüléshez. A völgyben megbúvó, sváb hagyományokkal rendelkező kisvárost környező dombokon szőlőültetvények és mintegy 300 pince található. A Tolnai-dombság, vagy ahogy itt a környéken emlegetni szokták, a Tolnai-Hegyhát nagyon tagolt terület, és vízrajz szempontjából igen gazdag, hiszen majdnem minden ötödik völgyben tavak vannak. A Grál Borpince szőlőültetvényeinek közelében is van egy nagy tórendszer, amit kisebb patakok, erecskék táplálnak, ezért nagyon kiegyenlített a mikroklímája a területnek. Talán ez a titka annak, hogy egy viszonylag nehezebb évjáratban is nagyon finom és érett gyümölcsöt tudnak szüretelni. A területeket kezdetektől fogva organikusan művelik, nem használnak felszívódó-, gyomirtó- és rovarölő szereket. Igaz, kicsit több munkával, de a természettel szimbiózisban magasabb minőségű borokat tudnak így készíteni, amik spontán erjednek, csak minimális ként kapnak, és közülük a vörösöket szűretlenül palackozzák. Márpedig itt többnyire vörösborok születnek, hiszen a mára 2,7 hektár területet elérő szőlőbirtok fő fajtája a kékfrankos - az öreg tőkés ültetvény mellett fiatal telepítésű osztrák klónok várják a termőre fordulást -, emellett kadarka, merlot, cabernet franc és szürkebarát osztozik még a területen. A Grál Borpince borai nagyon hamar ismertté  és elismertté váltak, a 2012-es évjárat a Borászportál 2015. évi "Magyarország legjobb kékfrankosa" címét érdemelte ki. Mucsi Zalán a pályája kezdete óta tölgyfahordóban érleli a borait, de három éve amforával is kísérletezik. Ha egy kicsit többet akar megmutatni a tájból, és az erősebb, strukturáltabb ízeket szeretné előtérbe helyezni, akkor hordót használ, de ha a kékfrankos mellett a másik kedvenc szőlőfajtájáról, a kadarkáról van szó, akkor szívesen használ amforát. A Grál borok nagyrészt a csúcsgasztronómiában találnak gazdára, vagy a pincénél, ahol télen 20-25 fő, nyáron a terasszal együtt 40 fő élvezheti a szívélyes vendéglátást és a kiváló borokat. Bár most épp egyik helyen sincs lehetőség a borfogyasztásra, szerencsére néhány kattintással házhoz is rendelhetjük és az otthonunkban élvezhetjük a tolnai ízeket. A borász szerint "Aki bizalmat szavaz nekünk a weboldalon keresztül, az remélhetőleg később, amikor már lesz erre lehetőség, személyesen is ellátogat hozzánk, mert kíváncsi lesz a pincénkre. A bor mindig közelebb hozza egymáshoz az embereket, és szerintem ez egy jó eszköz ennek elősegítésére."    És hogy mik a további terveik? "Mint minden cég megálmodójának, alapítójának, a tervem az, hogy ezt tovább szeretném adni. Nagyon bízom benne, hogy a fogékonyság meg is lesz a következő generációban, de én is még jóideig szeretném élvezni ennek az ízét, amit 2008 óta próbálunk kialakítani."     A Grál Borpince borait itt vásárolhatjátok meg: https://gralborpince.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify
Rekordszámú nevezés, hazai arany a pezsgők világbajnokságán
Aranyérmes a CSWWC-n a Kreinbacher Birtok magnum pezsgője   Rendhagyó körülmények között, de minden eddiginél több nevezéssel, mintegy 30 ország részvételével zajlott le idén a világ legrangosabb pezsgőversenye, a Champagne és Pezsgő Világbajnokság (CSWWC). Magyarországról a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgője kapott aranyérmet és további két ezüstöt is elhoztak. A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) nemcsak a legnagyobb, de egyben a legszigorúbb nemzetközi verseny, ahol kizárólag pezsgőket értékelnek. A zsűritagok az alapító Tom Stevensonnal az élen mind elismert specialisták, kimagasló kóstolási tapasztalattal. A két héten át tartó vakkóstoló során céljuk, hogy a világ legjobb pezsgőit díjazzák, így csak arany- és ezüstérmeket hirdetnek ki és mindhárom bíra egyetértése szükséges az éremhez. A versenyt idén hetedik éve rendezik meg, 2020-ban rekordszámú, 1073 nevezés érkezett be a világ mintegy 30 országából. Ebből mindössze 19 ország került fel az éremtáblázatra, összesen 128 arany és 237 ezüst született. A zsűri ezek közül választja ki az országonként és kategóriánként legjobbnak ítélt pezsgőket: a nagydíjakat, világbajnoki trófeákat és az abszolút világelsőt december 7-11. között, ezúttal online hirdetik majd ki.   Magnum pezsgőé a siker A hazai mezőnyből a somlói Kreinbacher Birtok pezsgőit díjazták egy aranyéremmel és két ezüsttel. Az aranyérmes Brut Classic 2016 Magnum tradicionális módon készül, palackos erjesztéssel és érleléssel. Különlegessége, hogy 1,5 literes, a pezsgő fejlődése szempontjából legoptimálisabb méretű palackban, három évig érlelték. Így lendületesebb, gazdagabb aromájú és lágyabb habzású pezsgő született meg. A tétel elegáns karkaterét a furmintra és chardonnay-ra jellemző gyümölcsösség mellett a finom érlelési jegyek adják. Az újabb nemzetközi visszajelzés elhivatott csapatmunka eredménye és fontos útjelző a Kreinbacher számára, hogy a szakma értékeli azt a stílust és minőséget, amelyet képviselnek. A Birtok 2015 óta indul a megmérettetésen, eddigi eredményeik a magnumok elsöprő sikerét jelzik. A korábbi évek összesen öt aranyérme közül négyet magnum palackkal érdemeltek ki és háromszor megkapták a legjobb hazai pezsgőnek járó trófeát is. A Kreinbacher két további pezsgője ezüstérmes: a Prestige Brut és a Prestige Brut 2016 Magnum, amely a Birtok legkiválóbb tételének évjáratos, hosszabban érlelt változata.   A Carassia – Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén sikerrel, két ezüstéremmel zárta a versenyt Blanc de Blancs és Classic Brut pezsgőjükkel.   Champagne-é és Olaszországé a legtöbb érem A CSWWC 2020 nemzetközi mezőnyében Franciaország és Olaszország egyaránt 47 aranyérmet szerzett. A tradicionális pezsgők szülőhelye, a franciaországi Champagne mellett az olasz Trento és Franciacorta régiók pezsgői is szépen szerepeltek. A champagne-ok között ismét tarolt a Louis Roederer, ők érdemelték ki az Év Pezsgőkészítője címet. A presztízs cuvée-k között a Cristal hat arannyal tűnt ki a mezőnyből. A csúcskategóriában aranyéremmel szerepeltek a Kreinbacher forgalmazásában itthon is elérhető házak: a hihetetlen részletgazdagságú Rare Champagne három aranyat kapott, a klasszikus eleganciát képviselő Deutz háztól az Amour de Deutz Rosé 2009-et díjazták. Az Oscar és a cannesi filmfesztivál kedvenceként ismert Piper-Heidsieck két aranyat érdemelt ki.   Így zajlott idén a világ legnagyobb pezsgőversenye 2020-ban az alapító szaktekintély, Tom Stevenson mellett Essi Avellan Master of Wine és Simon Stockton champagne-nagykövet vett részt az október 26-tól kezdődő, két teljes héten át tartó vakteszten. Márkus György champagne specialista, aki korábban tartalék bíraként és tavaly zsűritagként pontozott, idén az utazási korlátozások miatt nem tudott közreműködni. A három fős zsűri a verseny biztonságos és zavartalan lebonyolítása érdekében egy csendes angliai birtokra vonult el, ahol többszörös tesztelés után kezdték meg a munkát. Régiónként és stílusonként kóstolták végig a több mint 1000 beküldött tételt. A rendhagyó körülmények egyik pozitívuma volt, hogy a korábban Michelin-csillagos séf, Roger Jones főzött a résztvevőkre.   (Sajtóközlemény alapján. Fotók: Flashback – Barbay Csaba, Juhász Bogi, CSWW)
Bolgár borok bármikor, bárhol - ismerjétek meg a Yamantiev's Pincészetet!
A Yamantiev's Pincészet Bulgária déli részén, a görög határ közelében, az Arda folyó mentén található, a legközelebbi nagyvárostól 60 km-re. Az ivaylovgradi pince a '60-as évek végén épült, és a szocializmus alatt állami kézben volt. A Yamantiev család 1996-ban szeretett bele a hely érintetlen szépségébe és az elhagyatott pincébe, ezért azt 1997-ben kibérelték, majd 2000-ben meg is vásárolták. A kétezres évek elején ambíciózus felújítási és modernizálási munkálatokba kezdtek, amelynek köszönhetően mára modern technológiával és nagy kapacitással rendelkeznek. A jövő építése közben azonban a múlt is komolyan képbe került: a felújítás során ősi mozaikokat találtak, amik egy kétezer évvel ezelőtti római villával hozhatók kapcsolatba. A környékbeli régészeti felfedezések arra utalnak, hogy itt korábban is borkészítéssel foglalkoztak - ez is megerősítette őket abban, hogy ezen a helyen borászkodással kell foglalkozniuk.  A pincészet 100%-ban a család tulajdonában van, és a főbb munkafolyamatokat is ők végzik: a borász Ivana Yamantieva, a cég ügyeit Iylian Yamantiev egyengeti, a kereskedelemért pedig lányuk, Elena felel. A családfő-tulajdonos kiemelt figyelmet szentel a szőlőültetvények gondozásának - a szőlővel való foglalatosságot az emberrel való foglalkozáshoz hasonlítja, azt vallja, hogy a növényt is meg kell tanítani, fel kell készíteni arra, hogy a legjobbat nyújtsa magából. Miután kiismerték a terroir sajátosságait, folyamatosan változtattak az ültetvények fajtaösszetételén, hogy a lehető legjobb termést biztosítsák a borokhoz. A 80 hektáros birtokon ma főként Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir, Merlot-t, Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Viognier, Alicante Bushet és Muscat terem. Ezekből készíti a borokat Ivana, akinek a vágya mindig az volt, hogy valamit létre hozzon, és hogy a szenvedéllyel végzett munkájának gyümölcse minél több emberhez eljusson. Büszke arra, hogy borai egyedülálló alkotások, melyekkel üzenni tud a világ különböző tájaira. Azt mondja, amikor a borokat készíti, mindig elképzeli a fogyasztókat, akik a a lágyságot, a melegséget, a szeretetet érzik minden egyes kortyban.  Bulgáriában a bornak van hagyománya, viszont a borászatoknak nincs - azt vallják, hogy szinte minden szőlőfajta Trákiából származik, a vidék mégsem igazán jegyzett a borvilág mai térképén. Kevés bolgár pincészet van, a boraik pedig többnyire belföldön gazdára is találnak. A Yamantievs pince izgalmas, egyedi ízvilágú, tiszta boraival igyekszik bebizonyítani, hogy a bolgár borok márpedig érdemesek arra, hogy szélesebb körben megismerjék őket, ezt egyébként az elmúlt években elnyert számtalan díj is alátámasztja. Hazájukon kívül közel 40 országban vannak jelen a borkereskedőknél és a csúcsgasztronómiában, tavaly óta Magyarországon is. Intenzív, masszív kortyok, a nálunk megszokottnál kicsit magasabb alkohol, gyümölcsösség, fűszeresség - összetett, érdekes ízélményt nyújtanak ezek a borok, amiket érdemes megismerni. Itthon már nem csak a Kóstolom Borbárban ihatunk belőlük egy pohárral, hanem otthonunkba is megrendelhetjük. Komoly vadételekhez vagy komor téli estékhez pompás kísérők!   A termelő webshopja: https://yamantievs.wineshop.hu/borok Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify
Új néven és megújult külsővel lép tovább a Kovács és Lánya Borászat
Novembertől Sol Montis néven folytatja tovább a Kovács és Lánya Borászat.  A Kovács és Lánya borászat, amely eddig is több európai országba szállította legjobb borait, most folytatja a terjeszkedést: a tervek szerint egész Európában kaphatóak lesznek a mátrai borok, amelyekből 2021-ben plusz 150-160 ezer palackkal terveznek értékesíteni. A Mátra lábánál található, 110 hektáron gazdálkodó borászat új nevet és arculatot választott, mely az igényes vásárlókat célozza meg. Az új név a lokációra utal: a Sol Montis jelentése Naphegy, azaz ahol a nap és a hegy összeér. Ezt a képet örökíti meg a Mátra stilizált sziluettje felett lebegő, a hegy vonalait követő vonalvezetésű kortárs logotípia. A modern minimalista és hagyományosan elegáns stílust vegyítő címkék keskeny formája a lábunk előtti végtelen hosszan elnyúló termőföld égig érő látványát idézik fel. Mindez azért fontos a borászatnak, mert nemzetközi szintű technológiájuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek a helyi értékek védelmére. A borászat ugyan alig egy-egy órányi távolságra van Budapesttől és Egertől, mégis inkább önállóan, a Mátra legnagyobb szeretete mellett kíván megjelenni. Kovács Zita, a Sol Montis Borászat kommunikációs vezetője, az alapító-tulajdonos Kovács László lánya szerint: „A legfontosabb célunk, a kifogástalan minőség fenntartása mellett, hogy a meglévő hazai piac mellett nemzetközi piacok felé nyissunk. 2020-ban fejeztük be üzemünk bővítését, aminek így már 5000 hektoliter a befogadóképessége. Így a meglévő tudásunk és 110 hektáros birtokunk mellé a kapacitásunk is rendelkezésre áll, hogy nagy volumenben szolgáljuk ki a fogyasztókat. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a tudatos építkezésre, és hitünk szerint ehhez elengedhetetlen volt az új brand és arculat. Profi csapattal szerettünk volna dolgozni, akik megértik a céljainkat, akikkel együtt tudunk gondolkodni hosszú távon is. Így találtuk meg a Progressive Reklámügynökséget, akik munkájukkal minden elvárásunkat felülmúlták: az új márka friss, modern és karizmatikus, épp olyan, mint a borászatunk.”  „Nagy megtiszteltetés, hogy itthon elsőként segíthetünk borászatot a teljes brandváltásban, óriási lendülettel támogatjuk a Sol Montis márka nemzetközi térhódítását: mindent megteszünk annyak érdekében, hogy az új brand a lehető legmagasabb színvonalon működjön itthon és külföldön egyaránt. Sok munkával teli hónap áll mögöttünk és tényleg nagyon büszkék vagyunk a végeredményre: jól beazonosítható és kommunikálható, hiteles márkát hoztunk létre, mely mindhárom borcsaládnál fantasztikusan működik.  A klasszikus boroknál a borfajta jellegzetes tulajdonságára utaló motívum jelenik a színes címkéken, a prémium borcsaládnál a fogyasztók által már jól ismert illusztrációkat megőriztük, ezek alapozták meg az új borfajták karaktereinek stílusát. A birtokborok elegánsan letisztult címkéi a tartalomra helyezik a hangsúlyt.” - nyilatkozta Szabó Orsolya, a Progressive Reklámügynökség operatív igazgatója, partnere. A borok továbbra is kiválóak, három borszortimentből lehet választani, valamint új borok is bekerülnek a választékba: a klasszikus borok közé egy vörös cuvéé, a birtokborok közé pedig a chardonnay, valamint egy viognier. Két további prémium bor új, a márkához és a borhoz jobban illő nevet kap: a pincészet gyöngyöző félszáraz fehérbora, a Fruska Illangó néven folytatja tovább, mely „arra a szerelmes könnyedségre, a telt ízre utal, amely mindig játszani hív”. A klasszikus száraz traminit, a Gavallért Naplevente névre keresztelték, amely „aromáival és könnyű frissességével elkísér mindenkit akár egyedül, akár randevún, akár társaságban”.     (Sajtóközlemény alapján) 
Villa Tolnay - csoda a Csobáncon
  A svájci Philipp Oser, az európai borok kiváló ismerője, a jó ízlésű gurmand és szenvedélyes borgyűjtő egy kirándulás alkalmával járt először a Csobánc-hegyen, de azonnal elvarázsolta a hely, a kilátás a hegytetőről, ahonnan a Bakonytól a Tapolcai medencén át a szomszédos tanúhegyekig számtalan szépséget lehet látni. A Balaton-felvidék impozáns vulkáni tanúhegye rendkívüli adottságokkal bír, ami tökéletes a szőlőtermeléshez, viszont kellően távol esik a Balaton parti forgatagtól, így nem véletlenül érezte úgy, hogy megérkezett. A hegy közepén álló házról akkor még semmit nem tudott, a pincészet végül mégis annak korábbi tulajdonosáról kapta a nevét. A Csobánc-hegyi házban a második világháború idején a kor ünnepelt színésznője, Tolnay Klári lakott, aki a korabeli feljegyzések szerint különösen szerette az itteni nyugalmat, a szelíd tájat, a szép és csendes sétákat. A svájci tulajdonos a színésznő iránti tiszteletből a borászatát Villa Tolnaynak nevezte el. Bár már a mai generáció sem igazán ismeri Tolnay egykor híres filmjeit, de a megemlékezés nagyon kedves, a név könnyen érthető, jól megjegyezhető, illik a prémium borokat készítő pincéhez.    Philipp Oser mellett Nagy László borász és birtokigazgató is folyamatosan azon dolgozik, hogy a Badacsonyi borvidék felkerüljön a világ bortérképére. Ehhez azonban nekik is tisztában kell lenniük azzal, hogy a borvidék mit tud a külföldi borokhoz képest, ezért rendszeresen kóstolnak Franciaországban és Németországban, és az ott szerzett tapasztalataikat felhasználják a csobánci borok készítésénél. A 17 hektáros birtokon Olaszrizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Furmint, Kéknyelű, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Zöldveltelini, Merlot, Pinot noir és Cabernet sauvignon terem, ezekből készülnek az itthon és külföldön is egyre ismertebb, magas minőségű Villa Tolnay borok. Próbálgatják, szelektálják a fajtákat, hogy kiderüljön, melyik illik leginkább ebbe a környezetbe, ehhez a talajhoz, mikroklímához. Ahogy a borász fogalmaz: "Célunk maximálisan kihasználni a Badacsonyi borvidék adta lehetőségeket és palackba tölteni mindazt, amit itt látunk és az orrunkkal, ízlelőbimbóinkkal naponta érzünk."  A pincénél azonban nem csak a belbecsre, de a külcsínre is nagyon figyelnek: a palackok tavaly nyáron új, letisztult, elegáns címkét és impozáns viaszkapszulát kaptak, így a minőség első pillantásra szembetűnő. Az elnevezések is tükrözik a hely iránti tiszteletet, a Tenger vagy a Csobáncz sorozat már a nevével is azt sugallja, hogy a borkészítők szeretnek itt lenni, és meg akarják mutatni nekünk, borfogyasztóknak azt, hogy milyen borokat képes adni ez a csoda-hegy.  A Tolnay villa az elmúlt években kívül-belül megújult, és vendégházként is funkcionál. Sétálni egyet a szőlőtőkék között, gyönyörködni a lenyűgöző panorámában, kezünkben egy pohár borral - mindannyian vágyunk a nyugalomra, a tökéletes kikapcsolódásra, és a Csobánc-hegyen minden adott hozzá.      A termelő webshopja: https://villatolnay.wineshop.hu Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify
Kóstolj újbort, gólyát menthetsz!
Hagyományosan Márton-napra érkeznek az új évjárat első hírnökei, így van ez a Soproni borvidéken is, ahol a Vincellér Borbirtok dolgozik. Az idei újborok több szempontból is különlegesek a pince számára.   Az újborok népszerűségét több tényező adja. A borkedvelők felfokozott várakozása, a borok jó fogyaszthatósága, az újborokhoz kapcsolódó francia és olasz hagyományok, valamint itthon a Márton-naphoz kötődő gasztronómiai rendezvények mind hozzájárulnak ehhez. Persze azért az sem utolsó, hogy ezek a borok állnak a legközelebb a szőlőhöz gazdag, gyümölcsös illatukkal és ízükkel. A szőlőt nem zavarta meg a világban zajló felfordulás, szép volt az idei termés. A fertőbozi Vincellér Borbirtokon a mennyiséget említette Molnár Tibor „Titi” az idei évjárat egyetlen negatívumaként, ebből a minőségből többet is szívesen látott volna a pincében. Az idei mustok után pedig végre palackba kerültek a Vincellér újborok. „Jó pár éve készítünk újbort, fehéret zenitből, rozét és vöröset pedig zweigeltből. Ez utóbbi fajta különösen közel áll a szívünkhöz, mert édesapám honosította meg az országban, neki köszönhető, hogy ma foglalkoznak vele. A szüret végével az emberek egyre kíváncsibbak az új évjáratra, ezek a friss borok már előrevetítik, hogy mire lehet számítani, persze könnyed formában. Idén jól alakultak a körülmények, így a háromfajta újbort készítettünk a pincénél. A zenit finom marcipános, licsis karakterű, a rozénk idén tartalmasabb, lédús meggyel és cseresznyével, a vörös zweigelt pedig rumos, meggyes karakterű, némi finom tanninnal. Tavasszal megújítottuk a Vincellér borcsaládunk címkéit, a célunk a minket körülvevő és meghatározó Fertő-táj élőlényeinek hangsúlyosabb megjelenítése volt. A primőr bornál viszont a borok vidám karaktere köszön vissza a megújult címkékről, a pince jelképállata, a gólya vidám, bohókás betűk között jelenik meg” – mesélte Molnár Tibor „Titi”. Az idei év kihívásai sok újdonságot tanítottak, többek között azt, hogy a nehéz helyzetekben bizony mindenkinek jól jön a segítség. Ezért amikor a Soproni Madármentők Alapítvány a pince támogatását kérte, a Vincellér Borbirtok felajánlotta, hogy újborainak bevételéből palackonként 50 forintot adományoz jótékony célra. Az alapítvány vezetője, Bodnár Ágota több éve ment madarakat és kisvadakat, egyre többen fordulnak hozzá bizalommal, ha sérült állatot találnak. „Háromévnyi mentés után olyan sok megkeresést kaptunk, amit már nem lehetett önerőből finanszírozni, ezért idén tavasszal életre hívtuk az alapítványt. A legnagyobb kiadásaink az állatorvosi és a gyógyszerköltségek, az anyagi források előteremtése legalább akkora elhivatottságot igényel, mint maga a mentés. Sok adományt kapunk, a tárgyi juttatásokon túl azonban pénzbeli felajánlásokra is szükségünk van. Édesapám jó kapcsolatban van a Natura Vinotéka tulajdonosával, innen jött az ötlet, hogy felvegyük a kapcsolatot a Vincellér Borbirtokkal, akiknek még a logójukban is védett madár szerepel, egy gólya. Titi nyitott volt a megkeresésre, sikerült hamar megbeszélnünk a támogatás részleteit. Jól jön egy olyan forrás, amit szabadon tudunk felhasználni, és nem a saját pénztárcánkat terheljük a kezelések árával. Egyébként soproniként nagy vörösborfogyasztó vagyok, így külön örültem, hogy idén készült vörös újbor is. Már volt alkalmam megkóstolni a borokat, jó játék felfedezni az illatokat és az ízeket a pohárban.” „Tiszteletreméltó az a munka, amit Ágotáék a sérült madarakért, kisvadakért végeznek. A Fertő-parton jó hírük van, jól tudnak együttműködni a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal, enélkül persze nem is foglalkozhatnának védett madarakkal. A pincénél sokszor figyeljük a madarakat, annak külön örülünk, ha gólyát látunk. Mivel a párommal most várjuk első gyermekünk megérkezését, így a gólya hosszú időre a kedvenc madarunk lesz” – tette hozzá Molnár Tibor.   Vincellér Borbirtok: www.facebook.com/vincellerborbirtok Soproni Madármentő Alapítvány: www.facebook.com/sopronmadarmentes   (sajtóközlemény alapján. fotó: Máthé Daniella/Kisalföld)
Nyilvános tobozszüret a Follyban
A Folly idén is nyitvatartási időben rendezi meg a tobozszüretet az öthektáros arborétumban. 2020. november 7-én alpintechnikával szüretelik le az óriástobozú fenyők, az andalúziai jegenyefenyők és a tengerparti fenyők tobozait, hiszen ezek a tűlevelűek akár több tízméteresre is megnőnek. Az eseményt vezetett arborétumi séta és gyerekprogramok is kísérik. Egyedülálló élmény a Pinus coulteri, óriástobozú fenyők tobozszüretének megtekintése, hiszen a fák 10-15 méter magasak, érett tobozaik pedig 30–40 cm hosszúak és 10–20 cm szélesek is lehetnek. Éppen ezért csak alpintechnikával szüretelhetők szakember segítségével. A Follyban található egyik példány már 80 éves, a negyedik generációs tulajdonos, Folly Réka nagypapája ültette, a másik fa 60 éves, és még az édesapa, Folly Gyula ültette. Az ugyancsak szüretelésre váró három andalúziai jegenyefenyő (Abies pinsapo) életkora is eléri az 50-60 éves kort, de a két tengerparti fenyő (Pinus pinaster) is már 40 éves. Előbbit a látogatók arról is felismerhetik, hogy erősen viaszolt tűlevelei miatt műfenyőhatást kelt, utóbbi a kéttűs fenyők között a leghosszabb tűvel rendelkezik, látványos méretű, szép formájú tobozai vannak, kidudorodó pikkelycsúcsokkal. A tobozok kizárólag magfogás céljából kerülnek leszüretelésre, nem vihetők el, de a szüret napján a Folly egy-egy duglászfenyő, atlaszcédrus, feketefenyő vagy simafenyő tobozt ad ajándékba az odalátogatóknak. (Rossz idő esetén az esemény pótnapja: november 14., szombat.)A tobozszüretet gyerekprogramok és vezetett arborétumi séta is színesíti, ez utóbbin a negyedikgenerációs dédunoka, Folly Réka tulajdonos mesél majd a kert történetéről és kincseiről. A gyerekeknek szervezett kalandos séta során a kicsik megismerhetik az őszi arborétum növényeit, felfedezhetik az állatok nyomait, a kirándulás során szerzett kincsekből pedig a kézműves foglalkozás során levél- és terméskarkötőket készíthetnek. A látogatókat egy külön erre a napra összeállított speciális belépővel várják, amely a belépés mellett tartalmaz egy pohár forralt bort, forró alkoholmentes puncsot vagy teát, valamint egy csomag atlaszcédrusmagot is. A speciális jegy árairól a Folly honlapján és Facebook oldalán tájékozódhat   Program 2020.11.07. szombat (rossz idő esetén pótnap: 11.14. szombat) 1.  10.00 óra: Arborétum nyitás 2.  10.30 óra: vezetett túra indul a Nádasház elől Folly Réka vezetésével* * a részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni 10.26-tól a zsoldos.natalia@folly.hu e-mail címen lehet. A csoport maximális létszáma: 20 fő, a sétán való részvétel díja: 1000 Ft/fő. 3.  11.00 órától: Pinus coulteri tobozszüret 4.  11.00 órától: gyermekprogram (10 év alattiaknak, gyülekező a Nádasház előtt) 5.  14.00 órától: gyermekprogram (10-14 év közöttieknek, gyülekező a Nádasház előtt) 6.  Napközben: Abies pinsapo és a Pinus pinaster tobozszüret 7.  A speciális jegy árairól a Folly honlapján és Facebook oldalán tájékozódhat.   Pinus coulteri A Pinus coulteri, vagyis az óriástobozú fenyő az északi félteke legnagyobb tobozt nevelő fenyője. Eredeti élőhelye az Amerikai Egyesült Államokban van, Kalifornia száraz, törmelékes hegyoldalában. Vonzerejét tobozának mérete, súlya és különleges megjelenése adja. 30 centiméter hosszú, sárgásbarna gyantás, pikkelyei horgas csúcsúak.   Abies pinsapo Az andalúz jegenyefenyő sajátos alakú, dísznövényként Magyarországon is terjedő örökzöld. A jegenyefenyőktől szokatlan módon a meleg, száraz, napos helyeket kedveli, kiválóan tűri a szárazságot és a meszes talajt. Szekcionált hajtásnövekményei miatt úgy is nevezik, hogy kolbászfenyő. Az extra rövid, lekerekített végű vaskos tűlevelek erősen viaszoltak, ezért tapintásra műanyag hatást keltenek, mintha egy műfenyőt érintenénk. Fiatal korában gyönyörű formájú, nagyon látványos dísznövény.   Pinus pinaster A magyar nevén tengerparti vagy föveny fenyő a Földközi-tenger mellékén őshonos erdőalkotó fenyő, széles, többnyire lapos, kissé szétterülő koronával. Főleg a sovány, savanyú homokos talajokat kedveli, ezért leginkább a dűnéken és a partközeli helyeken találjuk meg. A mediterrán élőhelyén kívül viszonylag ritkán láthatjuk díszfaként. A kéttűs fenyők között a leghosszabb tűvel rendelkezik, látványos méretű, szép formájú tobozai vannak, kidudorodó pikkelycsúcsokkal. Pionír növény, az egyedek gyorsan nőnek.   (sajtóközlemény alapján)