Kóstolom Csapat |
|
10/30/2020 1:53:17 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Ozora Wine and Spirit - érdemes megjegyezni a Tolnai borvidék új pincészetének nevét. Az 1800 lelket számláló település nevét eddig inkább egy pszichadelikus fesztiválról illetve egy reneszánsz várról ismerhettük, de idén tavasszal három család úgy döntött, hogy közös pincét alapítanak, amit Ozoráról neveznek el. Hagyomány és tudomány - ez a két szó, amellyel legjobban leírható a pince tevékenysége. Boraik megalkotásakor mind a tradicionális, mind a tudomány eszköztárát használó technológiákat alkalmazzák, hogy vendégeik poharába a legőszintébb italok kerülhessenek.
A kezdetekről a tulajdonosok meséltek nekünk.
Szappanos Zsolt: "Ennek a pincének az elődje Szappanos pince néven futott, ez az én családnevem, az első szőlőtőkéket még a dédnagyapám ültette el. Éltük a kis pincék hétköznapjait, viszont elértünk egy olyan szintet, ami után már önmagunk nem tudtunk érvényesülni, illetve további álmokat szövögetni."
Szabó Dávid: "A mi közös történetünk pedig egy vicces sztorival kezdődik. Vollt régen itt egy Ozorai Baráti Kör Egyesület, amibe gondoltam, hogy belépek az elszármazott családi kapcsolatok miatt, de az első megbeszélésen, amire elmentem, feloszlatták az egyesületet. Viszont megismertem Zsoltinak az apukáját, aki megadta a fiának a telefonszámát. Ezutá én felhívtam, hogy hallottam, hogy vannak borai, és szeretnénk ezt megkóstolni. Mi akkor már megörököltük a nagymamámtól a kis pincénket, és elkezdtünk ott borokkal foglalkozni, szerintünk elég jó minőségben, és gondoltam, hogy érdekelne a konkurencia itt helyi szinten. Így kezdődött ez a történet két évvel ezelőtt, akkor elkezdtünk összejárni, barátkozni. A nagy lökés az a covid karantén alatt történt, amikor 5 méter távolságról bort kóstoltunk meg beszélgettünk meg kemencés vacsorákat tartottunk. Akkor volt időnk picit lelassulni és foglalkozni az élettel meg az életben az értékekkel, és akkor döntöttük el, hogy megalakítjuk ezt a kis közösséget, az Ozora Wine&Spirit csapatot."
Szappanos Zsolt: "A lényeg az, hogy elkezdtünk azon gondolkodni, hogy Ozora természeti adottságait, a szőlőtermesztést, a tradicionális borászatot egy új koncepcióba helyezzük és a tudomány eszközeivel kiegészítjük. Ez alatt azt értem, hogy lett egy harmadik család is ebben a közösségben, a Kovács család, és Kovács Attila egy pálinka szakember és fermentátor professzor. Azt gondoltuk, hogy ennek a három családnak azokat a pozitív előnyeit, amit tudásban össze tudunk kapcsolni, azt tegyük bele ebbe a kis történetbe. Ez tud bennünket előre vinni, hogy megismertük egymást, hogy közelebb kerültünk egymáshoz, hogy megosztjuk egymással a gondolatainkat. Nyilvánvalóan legyen a bor a tudásunk szerint a legjobb, de szerintem ez egy eszköz arra, hogy meg tudjon valósulni valami olyan, ami dobog és pulzál bennünk."
A tulajdonosok hitvallása szerint "Nálunk minden megvásárolt palacknak története van és e történet veled íródik tovább! A te döntésed hogy a megkezdett palack félig üres vagy félig tele van. A mi küldetésünk, hogy bármilyen utat is válassz, a mi italaink elkísérjenek az úton."
És hogy milyen borok vannak ezekben a palackokban első randihoz, kedvenc fellépő koncertjéhez vagy éppen régi és új barátokkal együtt ünnepléshez? Kattintsatok a videóra, mert mindenre van javaslatuk!
Powered by WineGroup: https://winegroup.hu/