Kóstolom Csapat |
|
3/1/2020 8:26:49 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok, Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek.
A Csopaki Kódex termelők egyike a Koralevics Pince, amelyről a tulajdonos, a pincemunkás, a pincemester, a borász, az értékesítő, a mindenért a mindenkori felelős – egyszóval a borosgazda, Koralevics Károly mesélt.
"A családi borászat alapjait 2004-ben raktuk le, ekkor történt az olaszrizling telepítése, és elkezdődött az 1831-ben épült pince és présház felújítása-bővítése. Néhány év múlva egy másik Csopakra jellemző fajtát, a furmintot is eltelepítettük. A „birtok” kicsi, de most már a bruttó területünk 2,2 hektár. Olaszrizlingből 0,7 hektár, furmintból egy fél hektár van, és van telepítés előtt álló területünk is. Területeink Csopakon a Nagykúti és a Hegyalja dűlőben találhatók, a Kódex várományos borok a Nagykúti dűlőből származnak.
A szőlőterületek művelését az egyik vezető csopaki borászat segítségével végezzük úgy, hogy ebből családunk is részt vállal. 2017-ben nagy változás történt, mert áttértünk a bio permetezésre. Izgalmas kísérlet! A pincét és présházat is próbáljuk környezettudatosan üzemeltetni, ezért annak energiaellátását gyakorlatilag teljes mértékben napelemek biztosítják.
Pincénk tárolókapacitása 90 hektoliter, felerészben tölgyfa hordót, felerészben acél tartályt használunk.
Több mint tíz évig a szüretelt szőlőt a helyszínen feldolgoztuk és a bort értékesítettük, de 2017-től a szőlő nagyobbik hányadát értékesítjük és csak kisebb részéből készül palackozott bor - olaszrizling, furmint és e kettő fajta házasításából készült borokat palackozunk. Boraink spontán erjesztéssel készülnek, majd erjesztés után minimum 6 hónapig érlelődnek hordóban, vagy acél tartályban. A forgalomba hozatal előtt a palackozott borok további 2-6 hónapig pihennek a munkapincében. A palackozás természetesen a birtokon belül történik, és palackozott boraink többségét is a pincénél értékesítjük, de ma már egy-egy étterem és borbolt kínálatában is találhatóak Koralevics borok.
Célunk kis mennyiségű, jó minőségű borok készítése, felhasználva a hagyományos ismereteket és a korszerű borászati eljárások adta lehetőségeket úgy, hogy a bor születésének folyamatába nem, vagy csak nagyon keveset avatkozzunk be. "