Bosszantó borhibától a világhírig: buborékok földjén

Kóstolom Csapat

1/18/2019 8:46:08 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Azzal még a leglaikusabb borfogyasztó is tisztában van, hogy a pezsgő, vagyis champagne feltalálása Dom Perignon nevéhez köthető, kevesebben tudják viszont, hogy ahhoz, hogy a mai formájában tudjuk élvezni eme nemes italt, már női rafinéria is szükségeltetett. Vajon hány buborék fér el egy palackban, miért nem champagne a pezsgő, és egyáltalán, hol található és milyen jövő vár a borvidékre? Tegyünk egy kis virtuális kirándulást a Buborékok földjére!

Kezdjük is mindjárt az alapoknál: Champagne, ami jelen esetben egy borvidéket és nem egy buborékos italt takar, Párizstól északkeletre fekszik, mintegy száz kilométerre a francia fővárostól. Központja Reims. Bár elsősorban pezsgőiről híresült el ez a vidék, kissé nehezen érthető módon borokat is termelnek ezeken az esővel igen sűrűn áztatott földeken. Talán, mert néha túl sok nekik a buborékból. (?) A hűvös éghajlatot jótékonyan befolyásolja az óceán közelsége, ez, és a mészkőben gazdag talaj a felelős a champagne penge savaiért.

A klimatikus adottságok és egyenetlen évjáratok következtében a nagy pezsgőházak az állandó minőség megőrzése érdekében előszeretettel házasítják a különböző évjáratok alapborait, évjáratos champagne csak különösen jó években születik. Míg az előbbi akkor kerül kereskedelmi forgalomba, amikor az élvezeti értéke a csúcson van, az évjáratos pezsgők megfelelő tárolás mellett több évtized elteltével is pompásan fogyaszthatóak. A Premiere Cru és a Grand Cru besorolású területekről csupán háromféle szőlőből készülhet el a champagne: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay.

Hogyan született meg a champagne? Dom Perignon (1638-1715) apát 29 évesen kezdte meg működését a Hautvillersi apátságban, ahol többek között az ő felelősségi körébe tartozott a borok beszerzése és tárolása. A szélsőséges időjárásnak köszönhetően az erjedés gyorsan leállt télen a borokban, az idejekorán lepalackozott alkoholban pedig bőven maradt még cukor, amely tavasszal, a meleg elérkeztével elindított egy második erjedést. Dom Perignon ma valószínűleg csodálkozna, ha tudná, hogy a világ legnagyobb becsben tartott alkoholjának presztízse rejlik abban, amely számára csak gondot okozott és amely probléma megoldásán ő egész életében dolgozott. *

Az alkoholos erjedés és az élesztő munkájának összekapcsolódását majd Louis Pasteur fedezi föl, a degorzsálás feltalálása pedig Dom Perignon munkásságához képest kétszáz évvel későbbre datálható és özvegy Clicquot asszony nevéhez fűződik. Ekkor, azaz a 19. század derekán indult el a pezsgő a nemzetközi hírnév útján.

A champagne-i területen megtermelt pezsgők rövid idő alatt eredetvédelem alá kerültek, az elnevezést, még az eljárás elnevezését (method champenoise) is levédették. Így azt a szót, hogy Champagne csak az ezen a borvidéken megtermelt és előállított pezsgőkre lehet ráírni. Nem kell sokat törnünk a fejünket azon, hogy ez az eredetvédelem vajon mennyire veri az egekbe a pezsgők árát, miért keresik egyre többen szerte a világon a buborékos italt rejtő palackokat.

A 2008-as nagy gazdasági világválság előtt olyan jól fogytak ezek a pezsgő nedük, hogy félő volt, hogy a borvidék nem lesz képes kiszolgálni a világ igényeit. Azóta kissé visszaestek az eladások, azonban a fellépő esetleges hiányra új megoldást kell találni, így az sem elvetett gondolat, hogy a későbbiekben még több várost, ezzel együtt pedig még több termőterületet csatolnak majd hozzá a borvidékhez.

A pezsgőt körülölelő misztikum nem csak minket, egyszeri fogyasztókat érdekel. Olyan hírességek, mint XVI. Lajos, Marie Antoinette, Winston Churchill vagy a divattervező Coco Chanel személyes kultuszt építettek a pezsgőkhöz kapcsoló viszonyuk köré, míg Ian Fleming hősét emelte piedesztálra azzal, hogy James Bond csak Bollinger pezsgő kíséretében volt hajlandó lebonyolítani számos nőügyét. 

Megszületésével egyidejűleg a champagne világa a tudomány számos új területére is kapukat nyitott: ma tudósok foglalkoznak azzal, hogy a készítési eljárásból kikalkulálják, hogy mennyi buborékot rejt egy adott palack. A Digital Journal cikke szerint egy átlagos pohárban 16 millió gömbölyű gyönyörűség gyöngyözik a felszínre, vagy válik kortyunk hű kísérőjévé.

A bor, illetve a pezsgők nagy rajongói előszeretettel hangoztatják ezen nedük egészségmegőrző szerepét, a hírneves díva, Marilyn Monroe pedig  még napi szépségrutinjába is bevette a champagne-t:

„Esténként egy csepp parfümmel a bőrömön bújok az ágyba és reggelente egy pohár Piper-Heidsieck champagne-t iszom, hogy átmelegítsem a testem.”

Ennek a hatékonyságát pedig mindenki próbálja ki maga, ha nem is egy munkába sietős reggelen, de ráérős hétvégéken mindenképpen érdemes.

 

* Valójában Christopher Merret (1614-1695) brit fizikus írta le elsőként a pezsgőkészítés alapjait, megelőzve ezzel Dom Perignont. A champagne-i borvidékhez hasonló klimatikus viszonyokkal rendelkezik Anglia déli része, ahol az elmúlt évekből már kiváló pezsgők kerültek piacra, így csupán idő kérdése, hogy mikor kezdik a britek lerombolni a franciák Dom Perignon-legendáját. 

 

cikk: Kalmár Borbála

Villány Kétkeréken V. - Kalandozva

Villány Kétkeréken IV. - Szomjasan

Villány Kétkeréken III. - Szárnyalunk

L'Atelier du Champagne - A pezsgő műhely
A szeptember az iskolakezdés, a tanulás, az újrakezdés időszaka. Tanulni soha nem késő, az ismereteinket rengeteg témakörben bővíthetjük, és egyre többen vannak, akik a gasztronómiáról vagy éppen az italokról szeretnének alaposabb ismereteket elsajátítani. Ott van például a franciák kiemelkedő minőségű pezsgője, amit mindig is valami misztikum lengett körül. Azt sokan tudják, hogy miért hívják champagne-nak, de azt talán kevesebben, hogy mit jelent, ha címkén azt olvassuk: Blanc de Blanc. Mit jelent vajon a Non-Vintage, és mi a különbség a Premier Cru és a Grand Cru dűlők között? Akik ezekre a kínzó kérdésekre keresik a választ, azok ősztől L'Atelier du Champagne - azaz a pezsgő műhely kóstolóin merülhetnek el a champagne világában. A kiscsoportos tanműhely persze jónéhány champagne kóstolásával mélyíti el az ismereteket, így az elméleti és a gyakorlati képzést is kipipálhatjuk.    A champagne szerelmesei számára már ismerősen csenghet a Varros&Co, de akiknek még nem, azoknak érdemes megtanulniuk, hogy kikhez fordulhatnak, ha mondjuk egy évfordulóra valami különlegeset, de nem elcsépeltet keresnek. A fiatal házaspár, Turóczi Anett és Varró Lóránt először lakásra gyűjtöttek, de a megtakarított pénzüket végül champagne-ba fektették - hittek abban, hogy mások is szeretik annyira a francia buborékokat, mint ők, és szerencsére nem tévedtek, különben jó sokáig tartott volna meginniuk a készletet. Ma már egyre több privát vásárló és gasztronómiai partner keresi a kisebb champagne házaktól származó italokat. Jelenleg öt márkát forgalmaznak, többek között az egyre ismertebb Palmer champagne-okat, de heteken belül bővül a repertoár. Különböző árkategóriájú és minőségű champagne-ok vannak a szortimentben, de nem várható el, hogy laikusként valaki különbséget tudjon tenni a kategóriák között, így aztán hiánypótlónak szánják ezeket a képzésnek álcázott kóstolókat, hogy könnyebb legyen rátalálni, hogy kinek mi ízlik. "Az a legdrágább champagne, ami nekem nem ízlik" - mondja Anett, és ebben maximálisan egyetértünk, hiszen annak lehet igazán élményt, jó érzést adni, aki ismeri a saját champagne stílusát. Azért nem kell megijedni, a pezsgő műhelyeken nagyjából negyedrészt lesz információ átadás, háromnegyedrészt pedig kóstolás, de szabad kérdezni, vitatkozni, egyet nem érteni. Persze szóba kerül majd technológia, meg egyéb buborékos italok is, de az est végére mindenki tudja fogja, hogy miért és mikor válasszon champagne-t, és mi a különbség a hétköznapibb és az elegánsabb vonal között A champagne kétségtelenül luxustermék, de ha valaki bizalmat szavaz neki, megértheti, hogy miért tekintik annak. Aki teheti, idén ősszel tanuljon egy kicsit a champagne-okról, merüljön el a luxusban!       szöveg: Szabó Hajnalka fotó: Varros&Co
Az év legnagyobb SVÉT-rendezvényéhez ezúttal egy nemesi kúria pazar kertje biztosítja a kulisszákat.
AUGUSZTUS 1-JÉN INDUL A REGISZTRÁCIÓ! Az előzetes regisztráció azért fontos, hogy a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVET) éves nagyrendezvénye ne válhasson tömegrendezvénnyé és megmaradhasson annak, ami mindig is volt: egy szerethető gasztrorandevúnak.   Regisztrálj még ma!    2019.szeptember 8., vasárnap - Stílusos Vidéki Éttermiség újratöltve   1 hangulatos, nemesi kúria 17 tagétterem, 2 vendégétterem 2019. szeptember 8-án Rácalmáson, a Jankovich-kúriában.   Minden eddiginél különlegesebb helyszín, a Stílusos Vidéki Szállodák vendégeskedése, illetve az ő jóvoltukból a reggelizés lehetősége, gasztroszínpad, megannyi workshop, előadás, gyereksarok, környezettudatos tálalási szemlélet, regionális alapanyagok és Tóth Vera esti koncertje várja a vidéki gasztronómia elkötelezett híveit Rácalmáson a Magyar Turisztikai Ügynökség által támogatott SVÉT 11.0 nagyrendezvényén.   A HELYSZÍNRŐL: Rácalmás, alig 50 percnyi autóútra fekszik Budapesttől. A XVIII. századi nemesi kúria nyitott terei pazar kulisszákat kínálnak a találkozónak és talán nem túlzás azt állítani, hogy a helyszínválasztás különlegesebb, mint valaha.   Jankovich Kúria Hotel és ÉtteremA JANKOVICH-KÚRIÁRÓL: A 2016-ban nyert felvételt a Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalomba. A gasztrokoncepció kialakítója Ruprecht László, a hely különlegessége, hogy a Hankook gumiabroncsgyár közelségét kihasználva a nemzetközi konyha mellett koreai konyhát is visz. A Jankovich-kúria persze nem csupán étterem: magas szintű szállodai és wellness szolgáltatásainak köszönhetően itt a testen kívül a lélek szintén felüdül.    A TALÁLKOZÓN RÉSZTVEVŐ ÉTTERMEK:   1. Almalomb Hosszúhetény2. Anyukám Mondta – Encs3. Erhardt Étterem Sopron4. GUSTO 13 – Veszprém5. Gusteau Kulináris Élményműhely – Mád6. IKON Étterem – Debrecen7. Jankovich Kúria Hotel és Étterem8. Kistücsök Étterem – Balatonszemes9. La Maréda Étterem Győr10. Macok Bisztró és Borbár – Eger11. MANDULA Étterem és Bor-Bár – Villány12. Nomád Hotel – Noszvaj13. Pajta - Őriszentpéter14. PalKonyha – Palkonya15. Platán Restaurant & Café - Tata16. Rosinante Étterem – Szigetmonostor17. Viator Apátsági Étterem – Pannonhalma   MEGHÍVOTT VENDÉGEK:   Pannónia Gasztrohajó – Budapest 67sigma – Székesfehérvár   KÖZÖS NEVEZŐ: Közös nevező mindig van és ez nem csak a vendéglátás szeretete, hanem az ételekben kötelezően megjelenítendő azonos alapanyag is. Az egyik ezúttal a Jankovich-kúria jelképe, az alma lesz, míg a másik opció, egy regionális alapanyag hangsúlyos szerepeltetése abból a térségből, ahonnan adott étterem érkezik. A SVÉTlapon így a menü által kirajzolódik hazánk íztérképe is.   EZT ISSZUK MAJD:   Borok – Laposa Birtok, Royal Tokaji, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Thummerer Borászat, Gedeon Birtok, Borbély Pincészet Sörök – a fesztivál zöldalmás sörét a séfsöröket a Zip’s Brewhouse készíti Pálinkák – Bestillo, Szicsek Kávé – Nespresso, Black Sheep Olajok - Grapoila     KÖRNYEZETVÉDELEM: A Stílusos Vidéki Étterem nemet mond a környezetterhelésre, ezért az eseményen a Kitchy Design 100%-ig lebomló termékeiben kínáljuk ételeinket.   PROGRAMOK:   2019.szeptember 7. 19.00 – jótékonysági vacsora a Jankovich-kúriában (regisztráció szükséges!)  2019.szeptember 8.   9.00 - stílusos reggelizés a Stílusos Vidéki Szállodák standján (állófogadás a télikertben, külön regisztráció szükséges!) 12.00 – a SVÉT-éttermek nyitása 12.00 – gasztroszínpad (a színpadon szakmai beszélgetések, workshopok váltják egymást (pálinkakóstolás – Gönczi Barack, kávékóstolás – Nespresso, csokoládé kóstolás és workshop – Harrer csokoládé, kenyérsütés kovásszal – Ormós Gabriella, Kovászlabor, olajkóstolás – Grapoila, séfsörök bemutatója – Zip’s Brew House). 12.00 – Mini SVÉT, avagy játszóház a legkisebbek számára 19.00 – Tóth Vera koncert   ÚJDONSÁGOK A FESZTIVÁLON:   FESZTIVÁLTÉRKÉP: A SVÉT 11.00 helyszíni térképe a regisztrációnál vehető át. A lapon szavazásra buzdítunk. Add le kedvenc fesztiválételed online a karszalagodon látható vonalkóddal együtt regisztrációs felületünkön, hogy te nyerd meg a 2 fős álomvacsorát a Pannónia Gasztrohajón!   ÚTLEVÉL: Szintén a regisztrációnál vehető át a 2019/2020-as SVÉT gasztroútlevél.   REGISZTRÁCIÓ: Az eseményre 3000 főt várunk. Regisztrálni 2019. augusztus 1-től lehet három idősávban: 12.00, 14.00 és 16.00-ra.   FIZETÉSI MÓDOK: A regisztrációs díj 3000 Ft-ja teljes egészében levásárolható. Ezt az összeget kuponok formájában adjuk oda, ezen felül készpénzzel és bankkártyával lehet fizetni.   KÖZLEKEDÉS: transzfer a vasútállomástól a rendezvény helyszínére. A vonatok Budapestről a Déli Pályaudvarról indulnak.   VILLÁMINFÓK:   Dátum: 2019. szeptember 8., vasárnap (10.00-18.00) Helyszín: 2459 Rácalmás, Jankovich Miklós köz 1. Házigazda: Jankovich-kúria, Rácalmás Résztvevők: 17 Stílusos Vidéki Étterem + 2 meghívott étterem Tematika: Alma és regionalitás Regisztráció: szükséges (augusztus 1-től: https://regisztracio.svet.hu/ Mindig friss hírek: svet.hu, facebook.com/stilusos   Fotók: a helyszínről, a vendéglátó Jankovich Kúriáról, és a tavalyi rendezvényről itt:   https://www.dropbox.com/sh/sa6og3z38yie1vg/AAAMCQ-XSVcuKwNVFO1q1nlxa?dl=0&fbclid=IwAR1humxXwcDd4e2pBv6ydLCSpAU9s1y2oQiFuhYaX2ybSHs55vHQQjzrT7c   A SVÉT MOZGALOMRÓL:   Több kiváló étterem összefogásával a Szentendrei-szigeten található Rosinante Fogadóban 2012 februárjában jött létre az első gasztrorandevú, amely közel hozta egymáshoz a fogékony közönséget és az akkor még nyolc innovatív vidéki konyhát vezető séfet. A jelenleg 17 vidéki étterem közös nevezője a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás. A cél mindezek népszerűsítése évi egy nagy, illetve több kisebb rendezvény keretén belül azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az ínyenc utazók fókuszába új, kevéssé ismert kulináris desztinációk kerüljenek.   További információ: Kitzinger Szonja stílusos sajtókommunikátor 06/70 940 0821 szonja@svet.hu     (forrás: sajtóközlemény)
A Zelna borok a partra költöztek – megnyitott a Zelna Borbár és Vinotéka
Organikus borokat és ínycsiklandó tapasokat kínál Balatonfüred gasztronómiai kínálatának legújabb üdvöskéje   Balatonfüred, 2019. augusztus 27. – Art Deco belső térrel, a borvidék legszínesebb borválasztékával, és innovatív fogásokkal hívogat a balatonfüredi kikötő szomszédságában megnyílt Zelna Borbár és Vinotéka. A stílusos belsőépítészeti megoldások, a hangulatos, árnyas terasz és az ízletes tapasok mellett Füred legújabb borbárja elsősorban a Zelna borokról szól, de bőven tartogat újdonságokat is.   Talán közhely, mégis igaz, hogy a borbárral a fiatal borászcsalád régi vágya valósult meg: egy hely, ahol boraikat kifinomult, mégis családias környezetben, szélesebb közönségnek is megmutathatják. A Zelna Borbár és Vinotékában a borászat teljes szortimentje kóstolható, sőt, akár haza is vihető.   A Zelna borok mellett találunk izgalmas tételeket más környékbeli termelőktől is. A borvidék sokszínűségét a Rizling Generáció tagjainak legszebb borain keresztül szeretnék megmutatni a tulajdonosok, elsősorban olyan fajtákkal, amelyek a Zelna Borászat választékában nem találhatók meg.   A környék talán legszínesebb és legszélesebb borlapjáról természetesen nem hiányozhatnak a borászat névjegyeként jegyzett Bárka birtokborok sem, melyek néhány hónapja jelentek meg a piacon. A vörös és fehér Bárkát a borászat legfontosabb fajtái alkotják, és a dűlős olaszrizlingekhez hasonlóan hordós érlelést is kaptak. A borászat célja, hogy a Bárka birtokborokon keresztül évről-évre megmutathassa saját stílusát, az évjáratok, a fajták és a területek egyediségét.   A vörös és fehér házasítások mellett néhány nappal ezelőtt, a borbárral egyidőben debütált a borászat első, saját pezsgője is. A mindössze 600 palackos mikrotétel 100%-ban furmintból készült, tradícionális eljárással. Különlegessége, hogy az alapbor 4 hónapon keresztül hordóban is érett, a pezsgő pedig több mint másfél évig pihent palackban a degorzsálás előtt.   A bor nem jár egyedül. Legalábbis a Zelna Borbárban biztosan nem. Kállai Csaba séf olyan, gondosan válogatott, innovatív fogásokat alkotott, amik tökéletesen passzolnak a borokhoz. A mártogatósok, pástétomok, hús- és sajtválogatások mellett olyan ételeket is kóstolhatunk, mint a pestóval és fonnyasztott paradicsommal kínált ricottagolyók vagy a zöldfűszeres, citrusos mangalica sárgabarackkal.   A Borbár karakteres, art decoval fűszerezett belső tereiben a terazzo, a fa és a réz dominál, az pedig különösen jó hír, hogy mindezt, a borokkal és a tapasokkal együtt, egész évben élvezhetjük!   A borászatról   A Zelna Borászat története közel 6 évvel ezelőtt, néhány hektár szőlővel és egy fiatal párral, Lukács Lillával és Barabás Barnával indult. Elsőgenerációs borászcsalád az övék, modern pincéjükben két balatonfüredi és egy balatonszőlősi dűlőből, összesen 15 hektárról készítenek borokat. Boraikkal a fajták és a területek egyedi karakterén túl azt is igyekeznek megmutatni, amit a környezetükről és a világról gondolnak. A természetközeli szemléletet jól mutatja, hogy a kezdetektől fogva organikusan gazdálkodnak, az idei évtől pedig minden saját területük minősítetten bio.   Cím: 8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3-5. Nyitvatartás: Hétfő – Vasárnap 12:00 – 24:00 www.zelnaborbar.hu   (forrás: sajtóközlemény)
Különleges közösségi boros kóstoló a Dunán
Három régiós bormárka találkozásának lehetnek szemtanúi az érdeklődők a Budapest Hajón, ahol a legvagányabb olaszrizlingek, rajnai rizlingek és a portugieser alapú házasítások mellett közel 20 fiatalos borász társaságában búcsúztatjuk a nyarat. Mindezt kétórás sétahajózással a Duna legszebb budapesti szakaszán a Winelovers River Night vol.3. keretében augusztus 29-én. „5-6 éve kezdődött minden. Akkor kristályosodott ki, hogy össze kell fogni és foglalni a régió borait. Hamarosan megalakult a szervezet, majd 2016-ban elkészültek az első BalatonBorok” – mesél a kezdetekről Pintér Zsolt, a Balatoni Kör boros „tagozatának” projektmenedzsere. Az idei évben már 19 pincészet mintegy 60 ezer palack, a szabályzatnak megfelelő BalatonBor forgalomba hozására kapott engedélyt. Bármi is legyen a kifutása, a BalatonBor sok másik borvidék számára etalon lett. 2018-ban jött létre ehhez hasonlóan a PH-Érték, vagyis a borvidéki alapbor. „Lezajlott egy csendes forradalom sok borvidéki borászatnál is, hatalmas fejlődés történt az ültetvények korszerűsítésétől kezdve a pincetechnológián át a generációváltásig mindenhol. Eljött az a pont, hogy borvidékként kommunikáljuk magunkat a közösség erejét bevetve, egységben” – mondja Illés Tamás, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének kereskedelmi és marketingvezetője. Kicsit más történet a 2018-ban debütált villányi REDy márka, ott tulajdonképpen házon belül volt már egy előkép, jelesül a Villányi Franc. „Ennek a nagy formátumú, prémium bornak a fiatalos, bulizós, könnyed ellenpólusát, egy igazi, nyárestén akár lehűtve is kiváló bisztróbort szerettük volna létrehozni” – mondja Kovács Boglárka Dóra, a márkát gondozó Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. marketing vezetője. A célok és az eszközök közösek: az adott borvidékek (új) arcának megtalálása és kommunikálása. Ennek egyik állomása az augusztus 29-i Winelovers River Night vol.3., ami több okból is különleges: így együtt hárman Budapesten ritkán „lépnek fel”, a Dunán meg pláne nem. A vendégeknek most egyetlen belépő áráért közel 50 bor kóstolására van lehetőségük, emellett beszélgethetnek a három közösségi bormárka közel 20 nagykövetével is. A kóstolót választható vacsorafalatok mellé a Kreinbacher Prestige Brut pezsgő kíséri. Limitált mennyiségben rendelkezésre állnak még helyek a VIP részlegen, ahol elkülönített helyen kóstolhatnak a vendégek extra tételeket (Kreinbacher pezsgőt és Szepsy bort). Mindeközben a hajó 19 órakor kifut, hogy két teljes órán át ringatózzon a lemenő napban Budapest csodás kulisszái között (útvonal: Vigadó tér – Margitsziget – MÜPA – Vigadó tér).  Időpont: 2019. augusztus 29., 18:00-22:00 Helyszín: Budapest Hajó, Vigadó tér VIDEÓ HELYE (https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=8xrpLogbwm4) A rendezvénnyel kapcsolatban még több részletet talál annak weboldalán, és Facebook oldalán.   (forrás: sajtóközlemény, fotó: Szabó Kata)  
Fókuszban Eger a Budapest Borfesztiválon
Az őszi boros szezont ismét a szeptember 5-9. között tartó, több tízezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivál nyitja, ahol idén a kiemelt téma Eger lesz. Az Egri Bor Most kezdeményezés keretében a borkóstolás mellett számos egyéb programon lehet megismerni az Egri borvidéket.   Boregyetem   A Boregyetem előadás- és kóstolósorozata minden évben egy aktuális témát érint, és idén szintén Eger-fókuszú lesz, ugyanis a nemrég alakult Egri Borműhely tagjai tartanak majd izgalmas előadásokat. Szeptember 2-án a MOM Kulturális Központban a hallgatóság megismerkedhet az egri csillagokkal és bikavérekkel és azok szabályozásával, valamint a borászok bemutatják az új borvidéki palackot. Emellett a régió természeti adottságai, a szőlőfajták, a házasítások szerepe, az elmúlt évek kihívásai és az arra adott válaszok is mind-mind terítékre kerülnek, 10 bor kóstolása közben.   Borfesztivál   A fesztivál négy napja alatt is el lehet merülni az Egri borvidékkel kapcsolatos tudni- és kóstolnivalókban. A rendezvény kiadványában a kiállítók és a programok mellett az Egri borvidékre vonatkozó információkat olvashatnak a vendégek, így érdemes lesz tüzetesen végigböngészni az oldalakat. Standdal a Dula Pincészet, az Egri Korona Borház, a Juhász Testvérek Pincészete, az Ostoros és Soltész Családi Pincészet, a Petrény Winery, a Thummerer Pince és a Tóth Ferenc Pincészet lesz kint. Változatos stílusú borokat kóstolhatnak náluk a látogatók, a könnyed, reduktív fehérektől kezdve a komoly, nagytestű vörösekig.   Érdemes figyelni a fesztivál ideje alatt az egri pincészeteknél is a Pár Borpár nevű szakmai kóstolóprogramot, ami interaktív módon közvetít borismeretet, akár a laikusoknak is. A részt vevő standoknál előre meghirdetett borpárokat kínálnak úgy, hogy azok egyike ingyen kóstolható. A két tétel hasonlít egymáshoz, ám valamiben mégis különböznek: lehet ugyanaz a bor két évjáratból, alap vagy prémium kategóriából, vagy míg az egyik tartályos, a másik hordós érlelést kapott.   A Nébih Borkvíz Bárban szintén szakmai ismeretekhez lehet jutni, természetesen játékos formában. A sátorban számtalan érdekes, borral és az Egri borvidékkel kapcsolatos játék várja az érdeklődőket. A megszerzett tudás mellett az ajándék sem marad el, sőt garantált.   Mindig érdekes élmény, ha maguk a borászok mesélnek arról, hogyan lett végül ez a hivatásuk, mi történik a szőlőben, a pincében, milyen volt átélni egy-egy kihívással teli évjáratot, hogyan készítik a házasításokat, melyik a kedvenc boruk. A borfesztivál pénteki napján a Savoyai színpadon 17-18 óra között egy-egy pohár borra várják az érdeklődőket, akik mindezeket megtudhatják.      Jótékonysági borárverés   A Budapest Borfesztivál és a Máltai Szeretetszolgálat közösen rendezi meg szeptember 12-én a Jótékonysági borárverést. A pincészetek által felajánlott palackokra cégek és magánszemélyek egyaránt licitálhatnak, hogy aztán a befolyt összegből a Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodáját támogassák, ahol a legszegényebb helyi családoknak segítenek visszatérni a munka világába. Az eseményre az Egri Borműhely tagjai egy válogatást ajánlottak fel egri bikavérekből és csillagokból, a csomagban több évjáratból találhatóak különleges, limitált számú tételek, magnum és dupla magnum palackok.   (forrás: sajtóközlemény)  
Hungarian Gettogether 2.0
Idén második alkalommal rendezték meg az online borszakírók versenyét, a Hungarian WebWineWritingot. A versenyzők  magyar és angol nyelvű írásaikkal nevezhettek a "Márkaépítés borban", a "Ritka fajták térhódítása" és a "Borturizmus másként" kategóriákban. Összesen 57 nevezés érkezett, ezek közül választotta ki az egyes kategóriák zsűrije azt a 3-3 cikket, amik köztött a közönség szavazata döntött. A díjak a szakmai különdíjakkal együtt a móri Csetvei Kertben egy boros rendezvényen kerültek átadásra, ahol a meghívott vendégek jónéhány magyar borvidék borait is megkóstolhatták.    A magyar nyelvű kategóriák mindegyikét a Pécsi Borozó szerzői nyerték, Ercsey Dániel, Győrffy Zoltán és Balázsné Magyar Dorottya nyereménye többek között egy 4 napos magyarországi szakmai bortúra volt, emellett a legtöbb szavazatot kapott Ercsey Dániel egy őszi spanyolországi bortúrát is nyert teljes ellátással és sok-sok kóstolóval. Persze jópár palack bor és cava is emlékezteti majd a versenyzőket a szép eredményeikre.  A szakmai különdíjak közül a Sánta Zoltán Emlékdíjat dr Veszelszki Ágnes, a Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját Geri Ádám és Juan Sebastian Giraldo, míg az Akó kiadó díját Győrffy Zoltán kapta.  E sorok írójaként érzelmileg is kötődöm a rendezvényhez - a tavalyin az egyik kategória nyerteseként részt vehettem a magyarországi bortúrán, ahol három és fél nap alatt 1300 km-t tettünk meg, 14 különböző programon vettünk részt, és életre szóló emlék az a boros kirándulás. Idén zsűritagként kapcsolódtam a versenyhez, és nagy élmény volt elsők között olvasni a "Ritka fajták térhódítása" kategória írásait.    A díjátadó előtt és után a több mint kétszáz szakmabeli vendég igazán szép boros felhozatalból válogathatott. A házigazda móri Csetvei Pincészet mellett itt volt az egri Tóth Ferenc Pincészet, a soproni Taschner Bor- és Pezsgőház, Hegyaljáról a TR Művek és a Zsirai Pincészet, Neszmélyről a Hilltop, a Badacsonyi borvidékről a Sabar Borház és a Borbély Pincészet, a Hajós-Bajai borvidékről a Koch Borászat, Somlóról a Tornai Pincészet, Etyekről az Etyeki Kúria, Villányból a Csányi Pincészet, a Pannonhalmi borvidékről pedig a Babarczi Szőlőbirtok, de néhány cavát is megkóstolhattunk Spanyolországból. Bár most inkább a borászokkal és a kollégákkal beszélgettünk, nem jegyzeteltem borokról, de ha egy szubjektív top hármas listát kellene mondanom, Tóth Ferencék Egri Csillaga, a Csetvei Pinot Noir és a TR Művek Édese biztosan benne lenne.    Amikor a péntek délutáni csúcsforgalomban elindultunk, nem annyira értékeltük, hogy egy néhány órás programért Mórra utazunk, de az érkezés után már nem volt kétséges: ez a helyszín megért egy kis buszozást. A szőlőtőkék között kialakított rendezvénytérről fantasztikus a kilátás, jól látható a színpad, jól kiépített az infrasturtúra, és borospohárral a kézben a tőkéről szőlőszemeket csipegetni egyszerűen jó dolog.  Izgalmas helyszín, izgalmas borok,  és egy fél nap "magunk között" - nem is tudnánk jobb körítést elképzelni egy szakmai megmérettetés lezárásához. Gratulálunk a nyerteseknek!       szöveg, fotó: Szabó Hajnalka
Szubjektív beszámoló a Balatonfüredi Borhetekről
Harmincas, csinos hölgyek a pult előtt, egyikük tétován megszólal: - Valami édeset szeretnénk!  - Édeset nem tudok adni, az összes borunk száraz. - Én gondoltam amúgy, hogy az igazi vörös nem is édes! - mondja halkabban a barátnőihez fordulva.    A beszélgetés a Balatonfüredi Borheteken zajlott, ahol három napig egy baráti borászat, a Thetis Birtok pultjánál segítettem borokat ajánlani. Az utóbbi időben általában olyan rendezvényekre jártam, amik kifejezetten a bor köré szerveződtek, többnyire szakmai-, vagy a bor iránt érdeklődő közönséggel, így kíváncsi voltam, hogy milyen borokat keresnek ott, ahol sokan csak strandról hazafelé menet állnak meg egy hosszúlépésre, vagy a nyaralás egyik estéjére terveznek egy görbe estét. Elárulom: mindenfélét.  Igen, egészen sokan kerestek édes bort, ami nálunk nem volt, vagy más gyümölcsbort, olyat, ami nem szőlőből van - viszont sok embert meg lehetett győzni, hogy kóstoljanak meg valamit a mi borainkból, és a többség nem bánta meg, hogy hagyta magát eltéríteni az eredeti szándékától. Olyanok is voltak szép számmal, akik azért jöttek, mert korábban kóstoltak már valamit a pincészettől, vagy pont azért, mert még sohasem. Ezt a nyitottságot szerettem legjobban, na meg a közönség sokszínűségét. Rövid idő alatt sok visszajáró vendégünk lett, közöttük olyanok is, akiket később is mosolyogva emlegettük - például a "Zenitesek". A hétvége legnépszerűbb bora nálunk a 2017-es Zenit volt, ami a Vinagora Borversenyen arany érmet kapott - nem véletlenül. Aki egyszer megkóstolta, általában újra sorba állt egy következő pohárért. Első este négy fiatal vagány srác jött a pulthoz, és a Zenitről eszükbe jutott egy foci csapat, ezért abból kértek fröccsöt. Igyekeztünk meggyőzni őket, hogy ebből a borból ne fröccsöt igyanak, inkább kóstolják meg tisztán. Szerintem nem mertek ellenkezni... mindenesetre kértek 4 pohár bort, és külön szódát. Aznap este még ötször jöttek vissza, másnap kétszer, annyira beleszerettek a borba, hogy ezután nem akartak mást inni.  Egy japán lány a magyar barátnőjével kóstolt nálunk olaszrizlinget. Végül öt palackkal vásároltak belőle, és bár fogalmuk sem volt, hogy ezt hogy juttatják haza Japánba, úgy döntöttek, hogy ez lesz a magyarországi szuvenír, mert annyira megszerették.  Sokféle vendég megfordult a Borheteken, sokféle ízléssel, de szerencsére van választék, itt biztosan mindenki megtalálja a neki megfelelő bort. Néhányat én is ajánlok azok közül, amiket megkóstoltam:  Figula Pincészet: Sóskút Olaszrizling 2018 - Idén Figula Mihály kapta a "Borászok Borásza" megtisztelő címet, ezért úgy gondoltam, a borvidék ikonikus borát, az olaszrizlinget ettől a pincészettől mindenképpen megkóstolom. A Sóskút Olaszrizling virágos-ásványos jegyei azonnal meggyőztek, hogy jó helyre került az a díj, és ez a szőlőfajta tényleg ezen a környéken adja a legjobb borokat.  Gyukli Pince: Solaris bio 2018 - Ha valaki izgalmas, tartalmas bort keres, kóstolja meg a a Solarist, amit hazánkban kizárólag a Gyukli Pincészetnél találhatunk meg. Azoknak is ajánlom, akiknek fontos a környezettudatosság, és vegyszermentes gazdálkodásból származó borokat keresnek.  Zelna Borászat: Penke Pinot Gris 2016 - A családi borászathoz köthető a legújabb balatonfüredi borbár is, de a Borheteken is érdemes ellátogatni a standjukhoz. A Penke Pinot Gris végtelenül elegáns, de nem hivalkodó, úgy jó, ahogy van. Új dimenzióba helyezi a sokak által lesajnált szürkebarátot.  Thetis Borászat: Zenit 2017 - Három napig ennél a borászatnál kínáltam a borokat, így minden visszajelzést elsőként hallottam, és erre a borra csupa jót mondtak. Kevesen ismerik ezt a fajtát, de akik egyszer megkóstolták, általában újra visszajöttek. Egyszerre gyümölcsös és fűszeres és tartalmas, nagyon komplex bor.  Arias Pince: Turán - A borvidékre a fehérborok jellemzőek, de vannak nagyon jó vörösök is, ezek közül most a különlegességre vágyóknak ajánlok egyet. A fajtát sok borászatnál festőszőlőként használják, kevesen palackozzák önállóan, azokból viszont nagyon érdekes, mély borok születnek, aminek én is nagy rajongója vagyok. Az arra fogékonyak egyébként itt a boroscímkékbe is bele fognak szeretni!    A Balatonfüredi Borhetek szeptember elsejéig várja a vendégeket. A borválaszték és a környezet is megér egy kiruccanást!      szöveg és fotó: Szabó Hajnalka
A Balatonfüred-Csopaki borvidék
A Balatonfüred-Csopaki borvidék a Balaton északi partjának Balatonalmádi és Zánka közötti részén található. Nagy múltra tekint vissza itt a szőlőtermesztés és a borkészítés, levéltári adatok szerint 1082-ben a veszprémi püspöknek már volt csopaki szőlőterülete. A borvidék két bortermelő körzetet, a Balatonfüred-Csopakit és a Zánkait foglalja magába, de borait tekintve még változatosabb. Balatonfüred környékére a testesebb, tüzesebb borok jellemzőek, míg Csopak környékére inkább a lágyabbak, visszafogottabbak.    A környék legjellemzőbb szőlőfajtája az olaszrizling - a "csopaki olaszrizling" fogalom, sokak szerint a fajta ezen a vidéken adja a legjobb borokat. Ezen kívül található még itt szürkebarát, rajnai rizling, furmint, ottonel muskotály, sauvignon blanc, tramini, zenit. Vörösborokat főként kékfrankosból, zweigeltből, merlotból, cabernet francból, cabernet sauvignonból készítenek.   A térségben megalkotott Csopaki Kódex a borvidék hagyományos fajtáját, az olaszrizlinget helyezi középpontba, és célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme. A védjegyével ellátott borok megfelelnek az ország legszigorúbb minőségi- és eredetvédelmi szabályainak.    A borvidék települései:  Balatonfüred-Csopaki körzet: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszőlős, Balatonudvari, Balatonvilágos, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly Zánkai körzet: Balatoncsicsó, Monoszló, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Zánka    A terület időjárását a közeli Bakony hegység és a Balaton határozza meg. Jellemző a sok napfény. Talaja változatos, van itt vörös homokkő magas vasoxid tartalommal, dolomit, márga, mészkő, vulkáni tufa. A borvidék talaja gazdag kalciumban, magnéziumban és káliumban.   A borvidéken több kisebb-nagyobb borászat található, ezek a teljesség igénye nélkül:  Béla és Bandi Borászat   Dobosi Pincészet Feind Borház   Figula Pincészet   Gyukli Pincészet Homola Pincészet   Jásdi Pince   Pántlika Pincészet   Petrányi Pince   Söptei Pincészet Szent Donát Birtok   Tamás Pince   Thetis Birtok   Vesztergom Pince   Zelna Borászat   A pincészetekkel számos rendezvényen találkozhatunk, de vannak, akikhez kifejezetten rendezvényt társíthatunk, mint például a Jásdi Pince vagy a Homola Pincészet.  A Jásdi Pince épülete már az 1800-as években is fontos szerepet töltött be a borvidék életében, a korabeli feljegyzések szerint is a kor legmagasabb színvonalán folyt itt a borászati munka. A Jásdi család tulajdonába húsz éve került az épület, és a felújításnál ők is a legmodernebb feldolgozó eszközök beszerzésére törekedtek. A pincében folyó kimagasló munkát a szakma is elismeri, 2017-ben Jásdi István lett a Borászok borásza. Jásdiék a balatoni szőlőket is felkarolták: nagy szerepük van abban, hogy az "Olaszrizling szerintünk" rendezvény az elmúlt tíz évben egyre nagyobb érdeklődés mellett mutatja be a népszerű szőlőfajta sokféleségét. A Jásdi Borteraszon zajlik évek óta a Vörös Balaton rendezvény is, ami azt hivatott bemutatni, hogy bár a Balatont legtöbben a fehérborokkal azonosítják, a térségben vannak figyelemreméltó, elegáns, komplex vörösök is.  A Homola Pincészet egy évtizede van jelen Paloznakon, de azóta több területen is sokat tettek a borvidék ismertségéért. Nem csak boraikat és a borteraszukon rendszeresen megrendezésre kerülő rendezvényeket, de Sáfránkert vendéglőjüket is sokan ismerik. Ennél többen talán csak a Paloznaki Jazzpikniket, amivel Homoláék idén nyolcadszor vonzottak többezres tömeget a parányi Balaton parti településre. A rendezvényre annyira jellemző a lokálpatriotizmus, hogy itt  saját boraikon kívül kizárólag néhány környékbeli pincészet borait kínálják a vendégeknek.        szöveg: Szabó Hajnalka fotó: Kóstolom, Szent Donát Birtok