Szökőút a felvidéken

Kóstolom Csapat

10/6/2018 5:16:31 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Szentantalfán vad felhők kergetőznek a nappal, amikor útra kelünk. Természetesen a Dobosi család senkit nem enged el reggeli nélkül, így hiába a hegyen völgyön keresztülszőtt terepjárás, tart az energia. Az útvonal gyönyörű, valószínűleg ezért Panoráma út a neve. Keressétek a zöld táblácskákat, ha a Balaton felvidéken jártok, megéri letérni a betonról néha!


A nap első állomás a Vászolyi Sajtmanufaktúra, ahol Reményik Károly bemutatja messze földön híres sajtjainak lelőhelyét: végigvezet minket az üzemen, elkísérhetjük a sajtokat születésüktől a felcseperedésükön át a szülői házból való kiröpülésig. Igazán informatív és érdekes a túra, a végére tartogatott kóstoló pedig még jobban megkedvelteti velünk az itt készülő remekeket.


Mire indulunk tovább, a nap végérvényesen kisüt, így egy csodavilágban tekerhetjük át a napot. Hullámzó völgyek, őszülő táj, csendes kis falucskák, kolostorromok, nyugalom, színek, illatok. Gyukli Krisztián pincéjét keressük, Balatonfüredig kell menni érte.


Krisztián filozófiája egészen különleges, a természetközeli felfogása, a szenvedélye és a szakmai tudása egyaránt lenyűgöz bennünket, ráadásul a borai alátámasztják a mondókáját. Kóstolunk párlatot, kóstolunk újbort, majd kinézünk a Solaris ültetvénybe, mely nagy büszkesége. A rezisztens szőlőfajta olyan jól érzi magát Balatonfüreden, hogy már júliusban szüretelték kiváló cukor-, és savtartalommal, az újbor nagyon ígéretes.


Az ebédet a szintén egész évben nyitva tartó Neked Főztemben fogyasztjuk el. A hely érdekessége, hogy a „helyi, minőségi és szezonális” szentháromságot annyira komolyan veszi, hogy napi étlap van a reggeli piacjáráshoz igazodva. Az ételek hibátlanok, az ízek, a tálalás ötcsillagos, így a jóllakott ember boldogságával tekerünk tovább.


Egészen a Bergmann Cukrászdáig, hiszen a desszerttel direkt vártunk. Háromféle finomságra is benevezünk, a krémes természetesen nem maradhat ki, de a pisztáciás és a gyümölcsös variációk után is repetáért kiáltanánk – ha nem lennénk napok óta csordultig tele. Természetesen a Bergmannéknak külön kifejlesztett kávéból azért iszunk egyet-egyet.


Utolsó állomásként a Szent Donát Birtokon vár minket Kovács Tamás, hogy az újborok kóstolgatásával zárjuk a napot. Aki már volt a birtokon tudja, hogy a bort az itteni panorámával elegyítve egészen sok gondjáról megfeledkezik az ember. A vidék fölött úszó felhők hol sötétbe borítják a tájat, hol átengedik a napsugarakat, hogy ámulhassunk ezer színen.
A nap alapigazsága: járt utat járatlanért mindenképp hagyj el (ha mountain bike van alattad).

Oláh Róbert

Youtube - https://www.youtube.com/kostolom-csapat

Facebook - https://www.facebook.com/kostolomwineout

Instagram - https://www.instagram.com/kostolom_wineout/

Videó is hamarosan érkezik az 5. napról, addig is nézzétek meg az előző napok hangulatfelvételeit:

 
Médiatámogató paartnerünk:

A Badacsonytól a Nivegy-völgyig (Balatoni-KÖRtúra 3-4. nap)

Sümeg és környéke (Balatoni-KÖRtúra első nap)

Megnyitott a Kóstolom Borbár!

Egész évben Balaton! Balatoni KörTúra - Körbetekertük a Balatont
A hazai turizmus gyakran csak a nyári hónapokra korlátozódik, amely kihat a gazdaságra, vendéglátásra, munkerő-problémákra is. Ennek egyik ellenpontjaként alakult meg 2014-ben a Balatoni KÖR, amely helyi vendéglátósok és borászok összefogásából született meg, tagjaik pedig egész évben nyitva tartanak. Őket kereste fel a Kóstolom Csapata, az általánossal szembe menve – októberben. Balatoni KörTúra elnevezéssel az egész évben nyitva tartó Balaton szellemiségében látogatta meg a Kóstolom Csapata a Balatoni KÖR tagjait, méghozzá a tó körüli kiváló infrastruktúrát kihasználva, kerékpárral. Ennek megfelelően a cél is kettős volt: bemutatni, hogy a balatoni régió természeti és turisztikai kínálata túlmutat a strandok adta lehetőségeken, valamint egy, a környezetvédelemre épülő aktív turizmus promótálása. A túrával és a meghatározott célokkal kapcsolatosan Pintér Zsolt (Kóstolom Ügyvezető) elmondta: „Hiszem, hogy az össznemzeti boldogság faktor is magasabb lenne, ha 7 hónapon keresztül nem csak a nyarat várnánk, majd 2 hónapig azon keseregnénk, hogy már elmúlt, miközben túrázni, kirándulni, jókat enni-inni egész évben lehet. A kínálat már megvan, csak a keresletet kell megteremtenünk, ez pedig csak és kizárólag rajtunk múlik.” Az egész éves Balaton nyitva tartásával nemcsak a hazai turizmust lehet fellendíteni, hanem gazdaságilag is egy élhető régiót lehet működtetni az itt élők részvételével, amely a sokszor emlegetett munkaerő-problémákra is megoldást nyújthat. A Balatoni KÖRtúrával kapcsolatosan Gyukli Krisztián (Gyukli Pince, Balatoni KÖR alelnöke) elmondta: „A Balatoni Kör Egyesület tagjai tudják, hogy a tóhoz érkező vendégek egyre nagyobb része várja a kiemelkedőt és a személyre szabott élményt. A Kör tagjai hisznek továbbá abban, hogy aki ezt az igényt kielégítő magas színvonalú szolgáltatást nyújtja, az tud csak hosszú távú tervet vizionálni. A Balaton-Körtúra ezen kiemelkedő minőséget nyújtó állomások mentén végighaladva állított össze egy átfogóképet arról, hogy miért érdemes a tóra, mint egy magas életminőséget garantáló élettérre gondolni a jövőben.” A túrától folyamatosan készültek részletes beszámolók szöveges és videós formátumban is: Cikkek: 1. https://www.kostolom.hu/Hir/500/hagyomanyok-nyomaban-20180930 2. https://www.kostolom.hu/Hir/501/a-badacsony-mesel 3. https://www.kostolom.hu/Hir/503/eszakrol-delre-balatonikortura 4. https://www.kostolom.hu/Hir/502/szokout-a-felvideken 5. https://www.kostolom.hu/Hir/504/a-nem-is-olyan-lapos-del 6. https://www.kostolom.hu/Hir/506/izekkel-teli-vegjatek Videók: 1. https://www.youtube.com/watch?v=mQUjAb83OOM 2. https://www.youtube.com/watch?v=qGSqYO24d0o 3. https://www.youtube.com/watch?v=YQ90LyOx4c0 4. https://www.youtube.com/watch?v=q5oTLWfPkec 5. https://www.youtube.com/watch?v=if02eUccIqM Youtube - https://www.youtube.com/kostolom-csapat Facebook - https://www.facebook.com/kostolomwineout Instagram - https://www.instagram.com/kostolom_wineout/ A túra útvonala a következő volt: 1-2. nap: Hagyományok nyomábanA Balaton-felvidékbe könnyű beleszeretni: varázslatos, ősi, egyedülálló. Egly Márk Sümeg történelméről mesél nekünk, eltekerünk az országban egyedülálló zalaszántói sztúpához, majd belefeledkezünk a Balatoni KÖR őszi gasztroforgatagába, hogy másnap már Szigligeten és a Badacsonyban folytassuk az íz-, és élményvadászatot! 3-4. nap: A Badacsony mesélA Laposa család magyarázza el nekünk, hogy mitől különleges a Badacsony, miben hisznek ők, mesélnek az összefogásról, amely az egész régió felfogását pozitív irányba mozdította. Mi pedig végig kóstoljuk a környék ízeit – legyen az szilárd, vagy folyékony. Másnap a Káli-medence irányában hagyjuk el a partot, ahol további kiváló vendéglátóhelyeket keresünk sorra – valamint a kihagyhatatlan Hegyestűt. 5-6. nap: Éljen a gasztronómiaA Balaton-felvidék az otthona számos ismert és elismert étteremnek, vendéglátóhelynek. Ez a két nap tényleg nyálcsorgató lesz: Vászolyi Sajtmanufaktúra, Neked Főztem, Kalóz, Márga, nem is beszélve a kiváló Balatonfüred-Csopaki pincészetekről. Bergmann Ernő mesél a BalatonBor fagyiról, meg arról, hogyan lehet elkészíteni az ország legjobb krémesét. Hajdú Attila kerékpár nyergében csatlakozik hozzánk és bemutatja, hogy mibe szeretett ő bele. 7-8. nap: Ha délre érünkMegérkezünk Délre. Az ország egyik legjobb pálinkafőzdéjében a szakma fortélyait lessük el, szép idő esetén vitorlázni megyünk, pezsgőzünk, kilátózunk, majd a gyümölcsök wellness-ét megirigyelve a BL YachtClubban mi is a pezsgőfürdő habjai közé merülünk. A zárónapon további borkóstolók várnak majd, ebédre a régió talán leghíresebb étterme, a Kistücsök, desszertre pedig az idén is Top 10 cukrászdába kerülő Villa Gréta fogad.
A balatoni vendéglátás jövője a fiatalok kezében van
A Balatoni-KÖR gondolatisága nem marad örökség nélkül: a Siófoki Szakképzési Centrumban, amelyhez az egész Balatoni régió hozzátartozik nemcsak hagyományos, hanem felnőttképzésben is készítik fel a diákokat a vendéglátó szakma fortélyaira, mutatják meg nekik az ebben rejlő szépséget és felfedezésre váró potenciált. A Balatoni-KÖR pedig már most segíti a felnövőben lévő generációt. Hogy hogyan kapcsolódnak ők ketten össze? Az alábbi interjúból ez is kiderül.  A Siófoki Szakképzési Centrum egyik kiemelt rendezvénye volt a tavaly ősszel megrendezett, gasztronómiai versennyel kiegészült Krúdy-napok. A megmérettetést a nagy érdeklődés eredményeként idén is megtartják, némi csavarral persze. A gasztronómiai versenyben változik a tematika, egyre többen mérkőznek meg a Balaton Fiatal Séfje vagy éppenséggel a Balaton Fiatal Cukrásza-díjért. Ennek apropójaként beszélgettünk Szamosi Lóránt főigazgatóval, akinél a szakmai utánpótlás nevelésében elhivatottabb személlyel még nem találkoztam: Legutoljára, amikor beszélgettünk még előttetek állt a gasztronómiai versennyel kiegészült Krúdy-napok rendezvény, most pedig hirtelen eltelt egy év és már a második ilyen eseményre készülődtök. Óhatatlanul adja magát a kérdés: hogyan sikerült a tavalyi? Úgy gondolom, hogy ami a kitűzött célokat illeti a tavalyi rendezvényünk minden korábbi várakozásunkat felülmúlta. Mindenképpen egyedit, hasznosat és maradandót szerettünk volna alkotni, ami – mások visszajelzése szerint is – sikerült. Ebben szerepe volt a verseny egy teljesen új megközelítésének, hiszen mi egy balatoni regionális megmérettetésben gondolkoztunk. Ez teljesült. A sikerben mindenképpen szerepe volt a változatos programoknak, köztük a szakmai előadásoknak, amelyeket Herczeg Ágnestől és Tóth Balázstól hallhatott a diákközönség. Végül, de nem utolsósorban komoly szerepe volt a sikerben a Balatoni-Körrel folytatott együttműködésünknek is, amely egyedivé tudta tenni a versenyt. Azok számára, akik esetleg lemaradtak volna a tavalyi megmérettetésről: össze tudnád foglalni pár mondatban, hogy miről is szól ez a rendezvény? Az iskola névadójának, Krúdy Gyulának három kötődése vitathatatlan: a gasztronómiához, az irodalomhoz és Siófokhoz. Ennek szellemében szervezi meg iskolánk évtizedek óta a Krúdy-napot. Itt egyszerre kap főszerepet a gasztronómia, az irodalom, de a turisztikai ágazat és a kereskedelmi verseny is. Ezeken a területeken vannak bemutatók, versenyek és színes előadások. A gasztronómia kiemelt terület természetesen, ahol a tavalyi évben először rendeztünk balatoni régiós gasztronómiai versenyt a Krúdy-nap keretein belül. Kiosztásra került a Balaton Fiatal Séfje, a Balaton Fiatal Cukrásza és Balaton Fiatal Pincére megtisztelő cím, illetve a legjobban teljesítő iskolai csapatnak a Balatoni Kör Vándorkupa. Balaton körüli, valamint a régióhoz tartozó vendéglátós iskolák versengtek a díjakért, olyan fővédnökök felügyelete alatt, mint Csapody Balázs a Kistücsökből vagy Sárközi Ákos a Borkonyhától. Milyen változtatások, változások lesznek a verseny menetében? Tavaly a hungarikumok (ételek és italok) körül forgott a megmérettetés. Idén, mivel Mátyás király Emlékév is van, ezért a reneszánsz ételek kerültek fókuszba. Nagy örömünkre szolgál az, hogy sikerült nemzetközivé tenni a versenyt az idei esztendőben, hiszen a horvátországi Porecs (Siófok testvérvárosa) tavaly még csak bemutatóval volt jelen, idén viszont már versenyezni is fognak. Mindenképpen színesíteni fogják a rangos rendezvényt. Bővítettük a belföldi meghívottak körét is, amelynek elsősorban az egymástól való tanulás lehetőségének megadása volt az oka. Ki idén a rendezvény fővédnöke, illetve honnan hívtatok még zsűritagokat, kikre tudtok támaszkodni? A rendezvény fővédnöke Csapody Balázs, Gundel-díjas szakember, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-vezetője, a Balatoni-Kör tagja. A zsűritagokat idén elsősorban úgy igyekeztünk összeválogatni, felkérni, hogy mindenképpen legyen valamilyen kötődésük az új trendekhez, és lendületet hoztak a magyar gasztronómiába. Nem mellesleg akkor döbbentünk meg, mikor kiderült, hogy konkrétan mennyien kötődnek a Krúdyhoz, mivel nálunk végeztek - bár természetesen ez a helyi csapatnak semmiféle előnyt nem fog jelenteni. A teljesség igénye nélkül: Kumli András – MÁK Bisztró, Kasza Roland – CORSO Enoteka & Bistro, Szilágyiné Szőke Ágnes – Villa Gréta, Bergmann Ernő – BERGMANN Cukrászda. A rendezvény a Balatoni-KÖRrel karöltve született meg, ahogyan idén is számítotok a segítségükre, úgy tavaly is az ő közreműködésük eredményeként kerültek kiosztásra a díjak. Ha jól tudom, volt olyan például, aki tanulmányi továbbképzésre kapott lehetőséget egy-egy helynél. A győztes diákoktól milyen visszajelzéseitek vannak? A legnagyobb elismeréssel szóltak a gyakorlati helyekről, ahol lehettek. Többen jelezték is, hogy hasonló munkahelyen szeretnék kezdeni szakmai pályafutásukat. Köszönet mindezért Tóth Balázsnak (BL Yach Club), Nagy Istvánnak (Borbarátok), Nagy-Golyán Nikolettának (Kalóz Strandbisztró), a Bergmann Cukrászdának, Váli Péternek (Válibor Pincészet és Vendégház). Beszéljünk egy kicsit a terveitekről: mi a Siófoki Szakképzési Centrum küldetése? Milyen jövőképre készítitek fel a diákokat, mit szeretnétek elérni? A szakképzés ma már nyugodtan mondhatjuk, hogy a jövő „tudománya“. Már azt is illik tudni előre, hogy mely szakma lesz a következő 10-15 év új hivatása. Természetesen nehéz összehasonlítani az ipari szakmákat a szolgáltató ágazattal, vagy éppen az informatikával. Mint szakképzési centrumnak, mindenképpen az a célunk, hogy a munkaerőpiacon kelendő, a szakmát magas szinten űző, és a legmodernebb ismeretekkel felvértezett diákokat képezzünk ki. Legyen védjegy a tudást illetően, hogy hol végzett a tanuló. Nagyon fontosnak tartjuk az innováció és a kreativitás együttes jelenlétét tanulóinknál, erre egyébként bőven nyílik lehetőség a gasztronómiai ágazatban is. Főigazgatói pályafutásod alatt mi az a számodra legnagyobb élmény, vagy melyek azok az élmények, eredmények, amelyekre a leginkább büszke vagy?Tíz éve vagyok főigazgató, nagyon komoly és szép eredményeket értek el diákjaink ezen idő alatt. Van egy nagyon fontos és kedves hagyományunk 2009 óta. Ekkor alapítottuk meg a Somogyi TISZK Kiváló Tanulója Díjat, amely a változások után átalakult Siófoki SZC Kiváló Tanulója Díjjá. Ilyenkor tényleg a jók közül is a legjobbak kapják meg elismerésüket felkészítő tanáraikkal együtt. Szerintem ezek a legszebb és egyben legbüszkébb pillanatok számomra minden évben. Itt látszik a legjobban kollégáim munkájának az eredménye. Szerencsére minden évben a bőség zavarával küzdünk. A nagyközönség számára idén is nyitott a verseny, ők mire számítsanak? Lesznek-e kísérő rendezvényeitek? Természetesen nyitott a nagyközönség számára a rendezvény. Lesz megint Gasztro-falu (solymász és íjász bemutató, kóstoló reneszánsz ételekből), szakmai bemutatók, díszcsomagoló-, turisztikai és nyelvi versenyek, Országos Krúdy prózamondó verseny, pályaorientációs kiállítás.   lejegyezte: Kalmár Borbála
ÉLMÉNYSZÜRET a Gasztrosétányon október 20-21-én!
A Piknikek után megkezdődik az őszi-téli szezon az etyeki Gasztrosétányon. Ebben az időszakban három tematikus eseménnyel is készülnek a helyiek és bíznak benne, hogy igazi, indián nyárhoz méltó időben fogadhatják az éhes és szomjas érdeklődőket. A szezon az Élményszüret a Gasztrosétányon elnevezésű rendezvénnyel kezdődik. Bár idén az egész országban nagyon hamar kezdődött a szüret és Etyeken is leszedték már a szőlőt, élményeket itt mindig, most is lehet majd szüretelni. A pincékben pedig lehet kóstolni mustot, murcit, sőt helyenként már újbort is, bár ez utóbbinak hagyományosan Márton-napon van az ideje. Szerencsére arra az alkalomra is készülnek majd a helyiek. Nagyon sokféle finomságot lehet itt majd megkóstolni a körte- és sütőtökkrémlevestől a mustban pácolt kacsacombon és különböző délvidéki finomságokon és kacsamájas zsíros kenyéren keresztül a tunkedliig és a vörösboros csokitortáig. Sőt a csokoládéműhelyben a bonbonkészítő workshopon saját magunk is elkészíthetjük a kedvenc édességünket. Természetesen a tüzes pálinkák és zamatos borok sem maradhatnak el! Az Élményszüret után Libadalommal jelentkeznek a szervezők - amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást -, karácsony előtt pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével. Lássuk tehát a dátumokat, amikor különösen érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni:  ÉLMÉNYSZÜRET A GASZTROSÉTÁNYON: 2018. október 20-21.  LIBADALOM A GASZTROSÉTÁNYON: 2018. november 11.  ADVENT A GASZTROSÉTÁNYON: 2018. december 2. Az alábbi részletes anyagban közöljük az Élményszüret pincéinek programját és kínálatát: 1. Gingalló Csokoládéműhely (Szombaton tart nyitva.) Bonbonszüret - kézműves bonbonok és díjnyertes csokoládék kóstolója Forró csokoládé - nem csak sofőröknek! 10:00 óra: Bonbonkészítő workshop  14:00 óra: Csokikészítő bemutató 2. Aubergine Pince Őszi rozmaringos körteleves és sütőtökkrémleves Barna sörös pulled chicken szendvics Grillcsirke és tarja görög tésztasalátával Körtés, ricottás pohárkrém 3. Desszert Pince Vörösboros csokitorta, gesztenyés vaníliatorta és friss almás pite 4. Milán Pince  Szüreti töltött káposzta Mustban pácolt kacsacomb birsalmás, pezsgős káposztával Almás és meggyes pite Házi szörpök, bor- és pálinkakóstoló 5. Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet Szőlőágyon sült hús körettel és erdélyi miccs faszénen sütve Paraszt csorba húsgombóccal Tarpa pálinkák (fürtős meggy, szilva, vilmos körte, kajszi) A Sobol pincészet borai 6. Árpás Laci Sonkamester Pincéje 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek Délvidéki ízek, kemencés és grillételek Tárkonyos csirkeragu leves, sonkatál, marhapofa, bbq sertésborda hagymás törtburgonyával, házi savanyúságok 7. Halmi Pince  Szörpök, gyógynövények, folyóborok és borpárlatok kóstolója és vására 8. Château Újhegy Egytálételek, palacsinta, etyeki bor 9. Kácsor „Kíra” Pince Libatepertőkrémes kenyér, lecsó és bableves  Házi rétesek, Kézmíves juhtúrós pogácsa és házi sütemények. Gyümölcspálinkák és borkóstoltatás Alma-, körte-, és dióvásár 10. Tátrai Pincészet A pincészet borainak kóstolója és vására 11. Rezeda Terasz Nyírségi gombócleves, pörkölt és krumpliprósza Édesburgonya gnocchi és mézes almás fánk Forralt bor kardamommal 12. Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek) Helyben sütött puszta burger pirított parasztkenyérrel 13. Debreczeni - Ferenczi Családi Borászat (Szekszárd) Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására Grillételek, zsíros kenyér és rétes 14. Dvorák Pince  Szüreti babgulyás, csülkös körmös pacal, pincepörkölt  Sült oldalas és csülök párolt káposztával, grilltál 15. Etyeki Sajtútállomás  Sajtkülönlegességek kóstolója és vására 16. Rókusfalvy Birtok:  A Birtok borainak kóstolója és vására Must- és murcikóstoló Borkorcsolyák: kacsamájas zsíros kenyér és friss házi pogácsa 17. Buzál-Mórocza Pince: Sváb hagyományok a konyhában: „Tunkolj” velünk tunkedlit! Friss must   Forrás: sajtóközlemény
Borsmenta Sajtóklub V. rész: Narancssárga pillangók és áttetsző tündék a nagy Rajnai Rizling vakkóstolón
Jó hangulatúra sikeredett a legutóbbi Borsmenta Sajtóklub kóstoló, mindenekelőtt köszönhetően annak a váratlan ténynek, hogy a tervezett 8 helyett végül 15 féle Rajnai Rizlinget kóstoltunk meg, a biztonság kedvéért (mindent az olvasókért) pedig tételenként legalább háromszor. No, és persze nem utolsósorban azért is, mert a sorból igazán csupán egy tétel alól lógott ki a lóláb, a többiek egymással versengtek a dicsőséges dobogós helyekért, és csak úgy záporoztak a rendre igen magas pontszámok, mint valami olimpiai korcsolya döntőben a tökéletes kűrök után. De ne siessünk ennyire előre, mert a történet még jóval korábban elkezdődött. A tavalyi Nagy Rajnai Rizling vakkóstolón, ahol 25 tételt kóstoltunk meg szűk körben az irodában, megfázás miatt 25 Rajnai Rizlingnek nem éreztem sem az illatát, sem az ízét, így kicsit csalódottan, abszolút nem alkoholmámorban baktattam az orromat lógatva hazafelé. Amikor napokkal a rendszeres Borsmenta Sajtóklub (a mi is ez sztori itt) előtt ismét ágynak estem hasonló tünetegyüttessel, mint legutóbb, már rettegtem, hogy hiába minden latin bölcselet, én bizony bele fogok lépni abba a bizonyos folyóba kétszer. Így, a biztonság kedvéért feláldoztam magam a hősiesség oltárán és még egy home office-t is beiktattam a kóstoló előtti nagy napon, hogy fitten, üdén és mindenre felvértezett szaglószervvel jelenjek meg a kétheti szeánsz helyszínén: hol máshol, mint a mi kis ékszeres skatulyánkban, a Kóstolom Borbárban. Pikk-pakk összegyűlt annyi Rajnai Rizling a kóstolóra, hogy ki is kellett vennünk pár tételt mondván, hogy pezsegnek, majd a pezsgőkóstolón jól esnek felpattintani, koncentráljunk most inkább a csendesebb társakra. A nagy mennyiség, ráadásul az ország több borvidékének (Pannonhalma, Balatonról innen-onnan, Mátra, Kunság, Etyek-Buda) neves képviselői az egyes cimkéken már előre azt engedték sejtetni, hogy talán bizony a hazai Rajnai Rizling készítés nagyon is rendben van. A sor végeztével sem gondoltam, vagy gondoltuk ezt másképp, habár határozottan boldogabban tudtam, illetve tudtuk mindezt kimondani (alkoholmámor ugye). Egy olyan bort sem kóstoltam az este folyamán, amelynek nem örülnék szívből, ha ajándékba kapnám (kedves barátaim, nektek szól: idén még lesz névnapom, szülinapom, mikulás és jézuska), no de haladjunk csak szépen sorban, kezdjük mindjárt azzal: ... hogy mi is az a Rajnai Rizling? A Rajnai Rizling nem egy huszadik századi szőlőfajta, olyannyira nem, hogy a róla szóló írásos megemlékezés egészen az 1300as évekre datálódik vissza. A fajtát magukénak titulálják a németek és az osztrákok egyaránt, de ez legyen az ő vitájuk, nekünk végülis mindegy, merrefelé őshonos a szőlőfajta. Illata és ízvilága ezerarcú lehet, legsűrűbben mégis a méz, zöldalma, rózsa, őszibarack és egyéb csonthéjasok köszönnek belőle vissza (hm... és egy kis ázott kutya meg petrol), a magas maradékcukor pedig egészen fantasztikusan áll neki. Kiváló szerkezete miatt a terroirt még kezdő borszakértők is könnyedén kiérezhetik belőle. A kóstolóinkon a szabványos, lexikoni mellett aztán egy bátor huszárvágással ezerarcú borleírások is előfordulhatnak, így Rajnai kapcsán ide tartozik még a narancssárga pillangó képében tovaillenő bor, vagy az áttetsző, sziporkázó tünde is. * Ezen fantaszikusan szerethető tulajdonságai miatt szerintem egy teljesen reduktív eljárással készített magas maradékcukrú (aka. édesebb, már-már félszáraz bor kategóriájú) elegáns Rajnai Rizling boldoggá tud tenni a borok világával még éppen csak ismerkedő egyéneket is, így ne féljünk bátran ilyen palackot választani ajándékként a megszokott, unalomig ismert Irsai Olivér helyett. Annak pedig, aki már nem szűz Rajnai Rizling terén, nyugodtan válasszunk számunkra sok kellemes pillanatot szerzett pincétől akár vakon is ebből a fajtából, mert bizonyosan nem okoz csalódást most sem. Hogy miért van ez így? Mert a Rajnai Rizling hálás szőlőfajta, nem hisztis, kedveli a hűvösebb klímát, így még a kevésbé napsütéses nyarak vagy kevésbé kedvezően fekvő termőterületek is hagynak hátra szívet melengető igazán izgalmas tételeket. ... miket kóstoltunk? Vabrik - 2011Babarczi Borászat - 2017Kerekes Pince - 2016Cuk – 2017 (Szlovákia)Bencze Családi Birtok - Aries - 2015Gál Pincészet - 2017Huber – 2014 (Ausztria)Pannonhalmi Apátsági Pincészet - 2017Huber - 2017Cseri Pincészet – Barni - 2017Sabar Borház – 1118 - 2017Villa Tolnay – Tavasz - 2016Nagy Gábor és Társa - 2015Kislaki Bormanufaktúra - 2015Káli Kövek - 2017 ... milyen eredmények születtek? Egy pincészet kivételével mindenki 80 pont feletti átlagot kapott, így bizton állíthatom, hogy mindegyik bor pompás választás. Az első helyezettnek járó képzeletbeli trófeát egyöntetűen Légli Géza, alias Kislaki Bormanufaktúra bora vitte el, míg a második helyen a számomra eddig ismeretlen nadapi Nagy Gábor végzett – hasonlóképpen egyöntetű életigenlés mellett. Tőle egy paraszthajszállal maradt csak el a Villa Tolnay Tavasz kreációja, amely többek között azért is volt lehetséges, mert én a Sabar Borház tételét valamivel jobban csíptem (dicső negyedik hely egyébként a zseniális Földi Bálint alkotása). ... mit nyert Légli Géza? A borát övező általános széles mosolyú elégedettség és ragyogó dicsfény mellett az ő neve ékesítheti a pompás, hónap borát hirdető Kóstolom Borbár tábláját; azaz az ő borát is egy hónapig, vagy a készlet erejéig biztosan megkaphatjátok nálunk poharazva vagy elviteles formátumban is. Valamint azt, hogy most csak az ő boráról írok jellemzést. ... Kislaki Riesling 2015 A jó bor hűen tükrözi nemcsak a terroirt, hanem alkotója személyiségét is. Így ez a Rajnai Rizling számomra pont olyan, mint maga Légli Géza, aki ahol megjelenik, pozitív kisugárzásával, szórakoztató mondanivalójával mindig jókedvre deríti „közönségét“. A bor percenként ölt új és új alakot, benne van az összes évszak: a tavaszi szellő könnyed melegséget igérő meggyízű kacaját pillanatok alatt váltja fel az őszibarack telt, harsányabb vidámsága, amely már az októberi, aszúsodó szőlőszemekre jellemző botritiszes fenhangot sem nélkülözi, hogy a hideg téli hónapok a kókuszillatokkal teli Thaiföldön a tengerpart mellett érjenek utol bennünket. Illat- és ízorgia egyetlen pohár selymes kortyú borban, és mire megérkezik a következő, már egy zöldalma és vaníliaillatú álomban találom magam. Kóstoljátok, igyátok, vegyétek és vigyétek. Szeressétek.   cikket írta: Kalmár Borbála fotók: Vető Gábor Ha kedvet kaptatok Rajnaikat kóstolni, itt a kiváló alkalom.  És akik nélkül nem lett volna teljes a Borsmenta Sajtóklub és akiknek a tollából hasonló izgalmakkal átszőtt szösszeneteket olvashattok: Szabó Edit (Borsmenta), Zacsek Ágnes (Wine is Fine Blog), Kriston Orsi (Vince), Horváth Ági, Tóth Zoltán (Ihatóbb.hu), Hatvani Szabolcs (Borsmenta), Káli BalázsNagy köszönet a házihölgynek, Pintér Zsanettnek, aki szorgalmasan töltögetett és gondoskodott arról is, hogy legyen mivel fojtani az alkoholt *más tollával ékeskedek (Tóth Zoltán), mert kivételesen nem én bocsájtkoztam ilyen merész szimbolizmusba
Ízekkel teli végjáték
Fáradt testeinket a BL Yachtclub pezsgőfürdőjének habjai közé mártjuk. Egészen különleges ez a wellness: nem sok balatoni panorámás pezsgőfürdőről tudok a tó körül. Vacsorára már nem visszük túlzásba az étkezést, de a málnás panna cottát így sem ússzuk meg: annak ellenére, hogy kerékpártúrán vagyunk, valószínűleg több kilóval nehezebben térünk majd haza. A konyhában azt is elárulják, hogy komoly minőségi előrelépés történt a színfalak mögött: a szezonális, helyi alapanyagokon lesz a hangsúly, méghozzá kicsit tovább gondolva a megszokottat. Másnap reggel a kikötőben sétálunk, nézzük a csendesen hullámzó Balatont. A víz csodakék színű, az égen csak elvétve akad egy-egy felhő. Elindulunk a Pócz Pincészet felé. Pócz József háztáji reggelivel fogad (benne a különleges mangalicazsíros pirítóssal, majd megnézzük a technikát a pincében. És ha már a pincében vagyunk, megkóstolunk egy-két újbort, meg egy két korábbit is. Végül a nyugágyakban váltjuk meg a világot és értünk egyet abban, hogy a Balaton ősszel is gyönyörű, sőt! Egyetlen szakaszunk maradt letekerni: a zárás a Balaton egyik leghíresebb éttermében, a Kistücsökben lesz. Elmegyünk egy útjavító brigád mellett, akik biztos, ami biztos – amennyiben visszafelé is arra megyünk – rendelnek pár sört. Sokszáz éves tölgyfasoron, csodálatos épületek között tekerve érjük el az éttermet. Csapody Balázs mesél nekünk az egész éves Balaton koncepciójáról, arról, hogy miért felesleges csak a nyárban gondolkozni. Közben pedig végigesszük magunkat a menün, az előételek, főételek és desszertek vetésforgóban keringenek az asztalon: mindenki mindent meg akar kóstolni. Van itt szarvasszalámi, marhanyelv, tojássaláta ikrával, töreki bableves, gyöngytyúk, szarvasborjú és somdesszert, hozzájuk passzoló borok. Az élmény hihetetlen, méltó befejezése ez a nyolcnapos túránknak, ahol a Balaton vidékét keresztül kasul bejárva, sok hegyet megmászva, sok völgybe legurulva felfedeztük az egész évben nyitva tartó helyeket, beszélgettünk vendéglátóinkkal. És megértettünk valamit a filozófiájukból, abból, hogy miért szerelmesek ők a magyar tengerbe, miért döntöttek a minőség mellett a mennyiség helyett. Láttuk az őszi Balaton gyönyörű színeit, felfedeztük rejtett zugait. Az időjárás végtelenül kegyesen bánt velünk, így napsütésben élvezhettük végig a hetet, azonban a meglátogatott helyek színvonala a biztosíték arra, hogy mostohább körülmények között is mosolyt csaltak volna az arcunkra. Nálunk innentől kezdve az őszi Balaton kötelező program lesz. Hallgassatok ránk és ti se hagyjátok ki! Írta: Oláh Róbert Írta: Oláh Róbert Youtube - https://www.youtube.com/kostolom-csapat Facebook - https://www.facebook.com/kostolomwineout Instagram - https://www.instagram.com/kostolom_wineout/ Hangulatvideónk a 7. - 8. napunkról:  
A nem is olyan lapos Dél
A pálinkakóstoló ellenére fitten kelünk és egy kellemes reggeli tekeréssel érkezünk meg a Bujdosó Szőlőbirtokhoz Balatonlellére. Házigazdánk újbort kóstoltat velünk, ehhez azonban az acéltartályok tetejére kell másznunk. A kilátás gyönyörű, de nem szívesen innék végig egy borsort a magasban: mindenesetre kávé helyett is tökéletes ez a napindítás. A bringákat feldobjuk a platóra és kimegyünk egészen az Ibituba dűlőig. Ahol leesik az állunk. A túra egyik legszebb panorámája (nyilván ez magasfokú szubjektivitás). A távolban sorakoznak a tanúhegyek, előttük sütkérezik a Balaton, a dél rendezett szőlőterületei pedig egészen az orrunkig tartanak. Bujdosó Feri meséli, hogy nagyon sokat sétálnak, túráznak, kerékpároznak a vidéken. Amin nem is lehet csodálkozni. Egy izgalmasan kanyargó úton száguldunk le egészen a Garamvári Szőlőbirtokig. Baranyai Peti körbevisz minket az óriási üzemen: hatszázezer palack bor, százezer pezsgő készül itt évente. Újborokat kóstolunk, majd az (egyik) pince mélyén a különféle hordótípusokat is tesztelhetjük egy-egy boron. Nagyon érdekes élmény. Az ebéd egy óriási vegyestál, melyet pezsgővel kísérünk. Peti is kivisz minket a hegyre, a híres Sínai dűlőt látogatjuk meg: náluk még fenn van a kékszőlő egy része és az időjárást elnézve ez jó döntés volt, hiszen csodálatos vénasszonyok nyarát élvezhetünk éppen. A birtoktúra után elköszönünk és Kötcsének vesszük az irányt. Árkon-bokron keresztül visz az út, nem ragaszkodunk a betonhoz. Így sikerül számos gyönyörű pillanattal és tájképpel, valamint egy defekttel gazdagodnunk. Szerencsére az évek folyamán megtanultam, hogy defektjavító szett nélkül még vécére se menjek ki, így hamar folytatjuk az utunkat a Gutman Borpince felé. Gutman Laci sajnos szintén egy óriási ételes tálcával fogad, az ételek pedig megint annyira jól néznek ki, hogy meg kell kóstolnunk mindent. Környékbeli sajtok, húsok, zöldség a kertből, ráadásnak eszméletlenül csípős helyi paprika. Természetesen mindenki teszteli, így egy darabig könnybe lábadt szemmel beszélgetünk tovább. Kisétálunk a ház fölött elterülő szőlősbe és Koppány vérét kortyolgatva (a legenda szerint Kötcsén négyelték fel a vezért, így Laci a prémium vörösborát stílusosan innen nevezte el) figyeljük, amint a horizont alá bukik az őszi nap. Egyetlen szakasz maradt. Írta: Oláh Róbert Youtube - https://www.youtube.com/kostolom-csapat Facebook - https://www.facebook.com/kostolomwineout Instagram - https://www.instagram.com/kostolom_wineout/ Hangulatvideónk a 7. - 8. napunkról:  
Északról Délre: Balatoni-KÖRtúra
Vagy szerencsés csillag alatt születtünk, vagy az ég is látja, hogy nemes a túra célja: a hatodik reggel is ragyogó napsütésre kelünk. A Fürjes Villa reggelizőjében már csatlakozik is hozzánk Hajdu Attila (egykori válogatott labdarugónk és legendás fradikapus, jelenleg büszke és profi balatoni vendéglátós), hogy egy-egy kávé után elinduljunk a Söptei Pincéhez.Fent fejedelmi reggeli vár: libamáj, csülök, paradicsomos harcsa, háztáji felvágottak – csupa olyan étel, melyet a magyarokon és az angolokon kívül napindítónak egyetlen nemzet sem tudna befogadni. Szerencsére akad borpárlat az emésztéshez, valamint a vezetett pincelátogatással le is járunk néhány kalóriát. Hajdu Attila után még két kerékpárossal bővül a csapat: A déli partról Tóth Balázs és felesége, Krisztina csatlakoznak hozzánk, hogy együtt tekerjük be Balatonudvariig a dombokat. Ötfős csapatunk vidáman kering a felvidéken, de mielőtt megéhezhetnénk, a Kalóz Sportbisztróban már elénk is terem az ételek tömkelege: gourmet burger, fish and chips, csevapcsicsa bizonyítja, hogy a street food nem feltétlenül olajban tocsogó lángost jelent a Balatonnál sem. És ha már elindultunk a vászolyi úton, Hajdu Attila megmutatja büszkeségét, a dombok közepén mosolygó vendégházukat. Gyönyörű, letisztult, igényes terek, ízléses berendezés, elképesztő panoráma. A pincében készülő Olaszrizling pedig olyan ígéretes, hogy mi már nagyon várjuk Attila első borait! Ha másért nem is jönnénk Vászoly felé Balatonudvariból, hát tekerjünk fel azért, hogy megfordulva elállhasson a szavunk. A kék szín ezernyi, csak nők által behatárolható árnyalatában sütkérezik a délutáni napfényben a tó, ráadásul a feltekerés legurulást vonz maga után, így fülig érő szájjal gyűjtjük a lelki pillanatképeket. És ezt folytathatjuk Tihanyban. A kötelező apátsági panoráma nem maradhat ki (ettől kötelező). Távoli vitorlásokat figyelünk és mosolygunk. Vannak helyek, ahová nem kellenek szavak. Az elmúlt napok alapján tudok mondani vagy ötvenet. Elkapunk egy délutáni kompot Tihanyrévből, lepakolunk a szállásunkon, majd utcai ruhában indulunk el Pach Gábor, a fenegyerek pálinkakóstolójára. Miután megismerjük a Vissza a jövőbe című filmből lopott pálinkafőző gépezet működési elvét, kóstolgatni kezdjük, hogy mit tud a rézszörnyeteg és mestere. És mindannyiunk nevében írhatom, hogy soha ilyen intenzív pálinkaélményünk még nem volt. Mintha gyümölcsökbe harapnál: egy illat-, idő-, és térutazás. Előtted az alma, a körte, a málna, gyermek vagy és a bodzabokor alatt játszol, az alföldön szedett, mézédes és egészséges termés között lubickolsz. És hiába a lekóstolt mennyiség – Gábornál „csak” egy-egy centet iszol, azonban a „nem sokat, hanem sokfélét” szlogen alapján működik – nem lesz rosszullét, nincs émelygés, vagy másnap fejfájás. Színtiszta gyümölcsöt iszol, vízen kívül másnak nincs is hozzá köze. A nagyjából két kilométeres esti séta a szállásunkig hamar eltelik: nem csoda, hiszen ezernyi élmény ért minket ma is. Kezd annyira sok lenni, hogy attól félek, túlcsordul az élményméterünk és már be sem tudjuk fogadni. De azért rajta leszünk. Oláh Róbert Youtube - https://www.youtube.com/kostolom-csapat Facebook - https://www.facebook.com/kostolomwineout Instagram - https://www.instagram.com/kostolom_wineout/ Hangulatvideónk a 5. - 6. napunkról: