Interjú Blazsovszky Péterrel, a Babel sommelier-jével

Kóstolom Csapat

5/9/2018 9:44:43 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Blazsovszky Péterrel még az Olaszrizling Szerintünk eseményen találkoztam januárban. Sokat beszélgettünk a borokról, gasztronómiáról és a sommelier világról. Már akkor is könnyen megtaláltuk a közös hangot, és ott kezdett el igazán érdekelni a Babel, ahol Péter, mint sommelier dolgozik. Olyannyira megfogott koncepciójuk és szellemiségük, hogy természetesen egy interjút is megbeszéltünk, amelyet alább olvashattok. 

Sommelier pályafutásod előtt sok mindenben kipróbáltad magad. Ha jól tudom, még gyerekszínész is voltál… Mi sodort végül ebbe az irányba?

A gyerekszínészi múltamról azt lehet mondani, hogy összességében előnyömre vált. Emberek előtt sokat beszéltem és megtaláltam a saját hangomat. Amikor bor-étel párosítással találkoztam először, akkor szerettem bele ebbe a speciális szegmensébe a szakmának.

Mi az, ami igazán motiválni tudott?

Asztal mellett dolgozni mindig izgalmas, de hogy ebben teljesen szabad kezet is kapok, ez tudja adni a plusz löketet. Milyen párosítás? Mit kínálok? Hogyan kínálom? Teljesen rám van bízva. Nem könnyű vadidegen embereknek kevésbé ismert pincészetek mikrotételeit eladni, és ez az, ami a kihívás és izgalom tud lenni. A vendéglátás elképesztő emberismeretre tanít, kihez hogy kell szólni, és számomra minden este egy fellépés.

Mit gondolsz mi a Babel erőssége, mivel tudtok kitűnni? Mit gondolsz a fine dining kifejezésről?

Formabontók vagyunk. Ez óriási lehetőség és nehézség is egyben. Én ebben a szerepkörben nagyon jól érzem magam, szeretek szembe menni a trendekkel. A fine dining-ot ebben a formában el kéne engednünk már egy ideje. Ha visszaemlékszünk, az utóbbi 10 évben elképesztő fejlődésen ment át a magyar gasztronómia és mindenhol teleírták a menüket technológiai szakszavakkal. Az újdonságok megélése jó volt így együtt, de ennek lett egy sznob felhangja. Kicsit már erőltetett, és visszás tud lenni.

Honnan jött a koncepciótokba a természetközpontúság?

Csak egy névhez köthető: Veres István. Egy olyan belső erő jön át belőle az ételein keresztül, ami szerintem művészi szint. A természet azon szépsége, ami nem sok. A kevesebb néha már több. A természetes letisztultságot nem újragondolja, nem túlspilázza, hanem átfuttatja saját magán és a tányérra varázsolja.

Célotok elhozni egy Michelin csillagot a jövőben?

Mindenki örülne egy ilyesfajta elismerésnek, de számunkra nem cél minden áron. A saját nevemben azt tudom mondani, hogy az egyediségünket feladni ezért nem éri meg. Mi járjuk a saját utunkat, és ha ez egyszer megfelel egy ilyen elismerésnek, akkor annak majd nagyon örülni fogunk.

Egyedül dolgozod ki a borsort az étteremben vagy ez egy közös munka Veres Istvánnal, a Babel chefjével?

Hozzánk tartozik a Kiosk, a Beef Bar, a Babel és hát az egész cégnél egy hónappal ezelőtt én voltam az egyetlen sommelier. Nagyon jól hangzott, hogy head-sommelier, de nem volt más. A Babel-ban teljesen szabad kezet kapok, onnan rendelek és azt, amit csak szeretnék. A borpár pedig szerintem egy interpretáció. Ahogy a séf a saját személyiségét teszi bele az ételekbe, én úgy próbálom a sajátomat a borpárokba. Persze maximálisan tiszteletben tartva az étel egyéniségét.

Hogy folyik ebben az esetben a munka? Megszületik egy étel és ahhoz próbálsz egy bort párosítani vagy akár fordítva is?

Nálunk az étel az első. A vacsoráknak nem emelkedő íve van, hanem minden fogás, és ezen belül minden íz egyenértékű kell, hogy legyen. Az ételekben a belső egyensúlyt keressük. Ez azért érdekes, mert - ha borpárt keresek -, egy ilyen jellegű ételhez nem ízeket párosítok, hanem struktúrákat és egyensúlyokat. Tehát hasonló alkotóelemek és hasonló egyensúly! Nem emelünk ki a borral konkrét alkotóelemet, mert az megbontja az ételen belüli arányokat.

Nagy sikert aratott a tojásos nokedlitek. Mit gondolsz, ennek mi az oka?  A magyar ételeket is igyekeztek újragondolni?

Az egyszerűsége volt szerintem a sikere, mert szerintem az újragondolás ideje is lejárt. Nem újragondolás, amit Veres István csinál nálunk. Szerintem nem attól magyar egy étel, hogy 400 évvel ezelőtt is készítették az őseink, hanem hogy mi magyarok készítjük. A nokedli egy örök sláger volt, de levettük a menüről, hogy ne ezért térjenek be hozzánk. Ez teljesen tudatos volt. Természetesen azért vissza is került azóta.

A Babel borlapját néhány pezsgőn és kettő portóin kívül kizárólag magyar borok erősítik. Kitűzött célod, illetve célotok megismertetni a hazai pincészeteket fogyasztókkal? 

Igen, ez mondhatni hitvallásom. Azt gondolom, hogy minden évben születnek itthon világszínvonalú borok, csak meg kell találni őket. Igenis fontos, hogy ha idejön valaki Kaliforniából, akkor ne akarjon Napa-völgyi Chardonnay-t inni. Nálunk vannak olyan borok, amelyek csak nálunk kaphatók, és erre nagyon büszke vagyok. A külföldieknek előszeretettel adok egy kis gyorstalpalót Magyarország borkultúrájának történelméről és fontos tudnivalóiról, hogy ezzel is népszerűsítsük a hazai borokat. Jelenlegi kínálatunkban közel 220 hazai tétel szerepel.

Mit gondolsz a fogyasztói kultúráról itthon a borok tekintetében? Vannak negatív tapasztalataid?

A borértő és borszerető réteg egyértelműen növekszik. Amire viszont nagyon nagy szükség lenne, az a nyitottság: aki hozzánk betér, az hagyja kint a fékeket. Az előítéleteket el kell tudni engedni, ez visz minket előre, és szerintem ez nem csak a gasztronómiára értendő, hanem az élet minden területére.

Először az Olaszrizling szerintünk rendezvényen találkoztunk és beszélgettünk. Mit gondolsz a Furmint és az Olaszrizling kiemelt szerepéről itthon. Lehet ez a kitörési pontunk külföldre?

5-6 évvel ezelőtt ezt nem mondtam volna, de én a Hárslevelűt nagyobb fajtának tartom, mint a Furmintot. Több okból is. Bár a Furmint tökéletesen megmutatja a talaj apró rezdüléseit, de úgy gondolom, hogy 100% furmintként picit marcona tud lenni. Nekem a Hárslevelű adja hozzá a rétegzettséget és az eleganciát, nagyobb potenciált látok benne. A házasításban látom igazán a jövőt. Az Olaszrizling és a Balaton északi partja számomra egy hatalmas nagy szerelem. Olyan mélységből tért vissza, ami szerintem szenzációs, és ezen felül a dűlőket, az évjáratot, a talajt is meg tudja mutatni.

Van időd eljárni pincészetekhez, illetve kóstolókra? Hol találkozol új és izgalmas tételekkel, amit szívesen beteszel a borlapra?

Nincs időm, nem tudok utazni. Mivel az elsők között kezdtünk el csak magyar borokkal foglalkozni, ez az utóbbi időben úgy állt be, hogy a pincészetek maguk mutatják be tételeiket. Bár pihenni kizárólag borvidékre megyek és azért ott próbálok újdonságokat felfedezni.

Szoktál járni versenyekre, hogy megmérettesd magad?

Nem, és nem is fogok. Ez egyszerűen nem az én világom. Számomra nem ezek a versenyek és versenyfeladatok adják ennek a szakmának a savát-borsát, nekem a kommunikáció és az étel-bor párosítás a lényeg. De természetesen le a kalappal a kollegák előtt, akik ekkora lexikális tudással rendelkeznek és megmérettetik magukat.

Ezen a szinten, ahol most állsz milyen eszközök vagy módszerek révén lehet még tovább fejleszteni a tudásod?

Minden egyes kóstolás, legyen az akár egy hibás bor, az mindig egy tanulás. Én annak a híve vagyok, hogy minél többet kell tudatosan kóstolni, engem ez visz előrébb. Ha ez ember étteremben dolgozik, és oda teszi magát, nyitott a világra, akkor minden nap fejlődni tud.

Van kedvenc borvidéked, pincészeted?

Tokaj vitathatatlanul a világ egyik legjobb adottságaival bíró régiója. Elképesztő potenciál van benne. Ezen felül a Balaton északi partja és a Mátrai borvidék áll hozzám legközelebb. Külön kiemelném azonban Csopakot, ahol nekem is van kevés saját olaszrizlingem.

Szabadidődben milyen típusú bort fogyasztasz szívesen? 

Én nagyon nagy pezsgős vagyok. De azok a fehérborok is közel állnak hozzám, amelyekben szép savak mellett némi maradék cukor is van. Ezen kívül a hűvösen elegáns, összetett, de nem túl nehéz vörösöket kedvelem.

Melyik az a borvidék szerinted, amely nem kap elég figyelmet, de mégis van mit mutatnia?

A Mátra, mindenképpen. Bár minden borvidék az útkeresésnél tart, én úgy gondolom, hogy ez jó és szükséges is. Az biztos, hogy szenzációs adottságú területeink vannak!

Gondolkodtál rajta, hogy átadod tudásodat, és tanítani fogsz?

Inkább tapasztalatom van, mint tudásom, én úgy mondanám. Régebben is tartottam előadásokat, boresteket, ezeket élvezem is. Attól függ, hogy milyen keretek között és mire lenne igény, de izgalmas lenne, ez nem is kérdés.

 

írta : Káli Balázs

fotók : Kóstolom, Pintér Árpád, Boldog Attila, Benkő M. Fanni

Rizling Tavasz 2018.05.19. beharangozó

Kóstolom Műhelytitkok 12 - A Balatonnál

Tavaszi Etyeki Piknik 2018

“Lépten-nyomon állítunk egy Mária szobrot” Különleges borkóstoló hazánk (talán) legvallásosabb borászaival
Hit és vallás nélkül lehet élni, de nem hiszem, hogy érdemes. Lőrincz György - mostanra már mondhatom, hogy mindegy melyikük - olyan letisztultan tárja elénk életfilozófiáját, hogyha annak csak tizedrészét is interpretáljuk, megpróbáljuk megvalósítani vagy meglátni egy-egy napban, már jobb emberré is válunk. És, nem mellesleg, mindketten bort is készítenek. Kiválóakat. “Elhatároztam, hogy imakönyvet írok az ateisták számára.(…) Feladatom nehézségével tisztában vagyok. Tudom, hogy ezt a szót, Isten, ki se szabad ejtenem. Mindenféle más neveken kell róla beszélni, mint amilyen például csók, vagy mámor, vagy főtt sonka.” Lőrincz György (St. Andrea Pincészet) a tőle megszokott alázattal és izgalommal nyitja meg immár sokadik borkóstolóját a St. Andrea budapesti borbárjában, amelynek ezúttal a csapadékos 2014-es évjárat szülötte, az Igazán elnevezésű bor áll majd a középpontjában. A fenti idézet azonban nem tőle származik, hanem e szavakkal indítja Hamvas Béla időt álló klasszikusát, és amely óhatatlanul eszembe jut, ahogy átnézem a borkóstolóról írt jegyzeteimet. Megérkezvén a kóstolóra a borbár ajtajában az idősebb és ifjabb Lőrincz György mellett még egy ismerős arc várakozik: gyermekkorom magyar popkultúrájának ikonikus alakja, Ákos. Hogy miért? Mert a debütáló palack elnevezése nem véletlen egybeesés Ákos 2014-ben íródott Igazán című zeneszámával. Hamvas, Ákos, ateisták, Lőrinczgyörgyök, borok és Nagy-Eged-hegy, Budapest, én. Lássuk. Én nem kérek mástCsak elég időt Szőlőt telepíteni, borokat készíteni, pincét építeni nem pár hétre való kötöttség és elfoglaltság, hanem több generációra, jó esetben évszázadokra előre tekintő kihívás. A St. Andrea pincészetet vezető Dr. Lőrincz György vallja, hogy legalább 300 évre néz előre. Azt, hogy tervei szépen haladnak pedig igazolja a mellette álló következő generáció, aki futballkarierjét hagyta ott, hogy vezesse a pincészet körüli szőlészeti munkákat és néha, ha édesapja engedi, a borokhoz is hozzányúljon. Amelyből akár olyan sikertörténet is születhet, mint az Ajándék elnevezésű bor. (Az Ajándékról szóló cikkünk itt) Ketten nemcsak a pincészetben egészítik ki egymást, hanem a borbár képzeletbeli pódiumán is tökéletes duót alkotnak: félszavakaból is értik egymást, pontosan tudják, hogy mikor kell csendben maradni és a másikat hallgatva figyelni. Gyuri, mint az egri borvidék egyik vezető borászatának szíve-lelke pedig nemcsak a pincészet jövőjében, hanem az egész borvidékében is gondolkozik. "Elején tartunk még a minőségi borkészítésnek" - mondja - "A múlt bele van írva életünkbe, a jelent most csináljuk, a jövő Isten kezében van." IgazánÉrteni, követni ŐtLőrincz György hisz benne, hogy amit a címkére ír meghatározó jelentőséggel bír, mondja, hogy ezáltal tudja eljuttatni a többi emberhez is azt a szeretetet, amely benne lakozik, amely az ő életének és tetteinek mozgatórugója. Tündökölj, Örökké, Merengő, Áldás, Boldogságos, Szeretettel - mesélnek a címkék.  A nap első kóstolt bora az Egyetlen elnevezést kapta, amely egy évjárat egy hordónyi bora; nevében pedig Szűz Máriára utal. Chardonnay, Sauvignon Blanc és Hárslevelű házasítás. Ezt követi a Mária, amely a Nagy-Eged-hegyen lévő Mária szobor alóli szőlőből származik (Furmint-Chardonnay). "Lépten-nyomon állítunk egy Mária szobrot. Itt is van már egy" - mutatnak a fiúk a borbárban elhelyezett alkotásra.  De hogyan is lehetséges megfogalmazni ateisták számára azt a hitet, amely egyből két Mária bort is eredményezett, ráadásul nem is akármilyet? Azt hiszem, hogy mindabban a tiszteletben érhető ez tetten, amellyel a gyümölcshöz nyúlnak a hó elolvadásától kezdve egészen a szüret befejeztéig. A megismételhetetlen és egyedi természetet töltik évről évre palackba, szakértelmüket pedig mélységes alázat támasztja alá. És a hegy csodája.  Nagy-Eged-HegyA Nagy-Eged-hegy különleges kőzetű, nem riolittufa, hanem szürke, triászkori mészkő. Erre a triász mészkőre a tengerből egy mészmárga alapú, sárgásfehér üledék, a nummulitesz mész rakódott le. Ez az anyag ma a Nagy-Eged-hegy legjellemzőbb altalaja. Fedő talaja sekély rendzina talaj. A dűlő egészen speciális mikroklímával rendelkezik. A szinte merőlegesen beeső napsugarakat sok helyen a sziklás mészkő talaj visszaveri, így több fokkal melegebb hőmérsékletet hoz létre a talaj felszíne felett. Itt tavasz egészen korán érkezik. A meredek,déli lejtők és a viszonylag sekély talajok miatt a csapadék viszonylag hamar lefut, így a hegyoldal száraznak mondható.St. Andrea területe: 6,5 hektár.Szőlőfajtái: Kékfrankos, Kadarka, Csóka, Pinot Noir, Syrah, Merlot, Chardonnay, Furmint. Aki félt és remélÉs meghív, hogy lássA két bevezető fehérbort a borvidék egyik jellemző fajtájából, Kadarkából készült újabb két bor követi a sorban. A Kadarka nehéz műfaj: egy igazán érzékeny lelkületű gyümölcsöt takar ez az elnevezés. Elég egy rosszkor bekövetkező eső és a szőlőszemek burka máris szétreped, mindemellett pedig a Botrytys sem bánik éppen kesztyűs kézzel ezzel a fajtával. Jó évjáratban a végeredmény viszont minden vesződségért kárpótolja a termelőt és fogyasztót: a kóstolt két Kadarka letisztult, elegáns, gyümölcsös, könnyed, nem tanninhangsúlyos, igazán szerethető bor. Azaz minden benne van, amely az egri borokról kialakult sztereotípiánkban nincsen. IgazánÉs ezzel el is érkezünk a nap várva várt bemutatkozó borához (bár én már az előbbieket is igencsak vártam), az Igazánhoz. Bikavér, ráadásul a legjobbakból, az utóbbi időszak egyik legnehezebb évjáratából. Klisé lenne csupán, hogy annyi szeretetet kapsz vissza, amennyit te magad is beleadsz?! Nem hiszem. Ahelyett, hogy bogyókról, könnyedségről, gyümölcsökről beszélnék azt tudom tanácsolni, hogy mindenki ízlelgesse ezt a Bikavér-etalon bort. És tegyen el belőle pár palackkal, hogy minden évben megcsodálhassa, hogy mennyit fejlődött. Összetétele: Kékfrankos 41%, Syrah 24%, Merlot 20%, Pinot noir 9%, Kadarka 6% A pincészet otthonául szolgáló Egerszalók község híres zarándokhely is egyben, hiszen évszázadokra visszamenőleg jegyeztek már fel itt csodákat. A végtelenségig hinni valakiben vagy valamiben - nevezzük ezt akárhogy - , tenni a boldogulásunkért, azt hiszem, hogy minden egyes embernek kötelessége. És ha valamit lehet tanulni a két Lőrincz Györgytől, életszemléletükből, akkor az mindenképpen ez: szeretetet kell tudni adni, ezáltal válunk jobb emberré és meglátjuk majd, hogy az élet megjutalmaz minket.  Csak időtA borkóstoló szigorú menetrendje ugyan az Igazánnal csúcsosodik ki és ér véget, de én még nem távoztam el úgy St. Andrea borkóstolóról, hogy ne kóstoltam volna Lőrincz Györgyék kedvenc fajtáját, a Pinot Noirt. Így, mindazok számára, akik ráérősre fogták a hétfő delet (igen, pontosan ez a megfelelő elindítása egy hosszú munkahétnek), vagy csak a két György lenyűgöző stílusa késztette maradásra őket, még érkezik egy Ajándék és két Pinot Noir a Nagy-Egedről. Mindig ilyen borokat kéne innunk. Én nem kérek mást Kóstolt borok: Egyetlen Egri Cuvée Grand Superior 2016Mária Egri Cuvée Grand Superior 2016Kadarka 2016Nagykadarka 2016Igazán Egri Bikavér Grand Superior 2014Valóban Méltó Egri Pinot Noir 2015Nagy-Eged-Hegy Egri Pinot Noir 2015 Ajándék 2016 A borokat a 2018-as év séfje, Barna Ádám által megálmodott falatok kísérték, amelyek egytől-egyig pompás ízköltemények voltak. A meghívásért, borokért, testi és lelki felüdülésért külön köszönet Lőrincz Györgynek; a helyszínért, tökéletes kiszolgálásért (minden egyes bornak külön, karakteréhez illő pohár) pedig a St. Andrea Wine & Gourmet Bárnak. A dőlt betűvel szedett szövegek összeolvasva Ákos Igazán c. számának refrénjét adják ki.  Fotók: Busák Attila írta: Kalmár Borbála
Rizling Tavasz és pünkösdi boros események
Bizonyára mindenki várja már a pünkösdi hétvégét, ugyanis ismét rengeteg jó boros programmal várnak titeket a szervezők szerte az országban. Péntek: Egy kis hazai 1.0 - Borvacsora Szentesi József helyi borász boraival Budaörsön, a Csaka Pince vár benneteket egy négyfogásos borvacsorával. Megismerhetitek a Szentesi Pince borait Erdőcs Gábor chef válogatott menüsorának kíséretében. Szekszárdi Nyitott Pincék 2018 Péntektől egészen hétfőig tombol az idei Szekszárdi Nyitott Pincék. Húsz szekszárdi pince nyitja meg kapuit a bor iránt érdeklődőknek. A résztvevő pincék közül sokan egyedi programmal is készülnek. Hogy kényelmessé tegyék ezt az idilli hétvégét, még ingyenes buszjárat is közlekedik majd szombaton és vasárnap. St.Andrea Napbor Ünnep Idén 4. alkalommal kerül megrendezésre a St. Andrea Napbor Ünnep. Ez az esemény az év egyik legjobban várt zenei, gaszrtonómia, és kultúrális rendezvénye, amelyet ez alkalommal 2 napig is élvezhetünk. Lesz borbár, pincetúra Lőrincz Györggyel, apró falatok, desszert, kávé, DJ és még sok más kihagyhatatlan program. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ugyhogy semmiképpen se felejtsétek el felvenni a kapcsolatot a St. Andrea Borászattal. Szombat: Pünkösdi Nyitott Pince program Borkóstolóval, pincelátogatással és különleges tanösvényükkel várja vendégeit a Béres Szőlőbirtok a mesebeli Erdőbényén. A rendezvény keretében végigkísérhetitek a szőlő „életét”, megismerkedhettek termesztésének, gondozásának és feldolgozásának valamennyi fázisával, illetve a vulkanikus kőzetekkel és az itt élő állatokkal, növényekkel is, ha követitek "A szőlőművelő ember és a természet" elnevezésű tanösvényüket. Rizling Tavasz 2018 Szombaton kerül sor a Rizling Generáció immár szokásos éves rendezvényére. Ez az egyesület a Balatonfüred-Csopaki fiatal borászokat fogja össze. Idén a Balaton étteremben fog kiállítani 21 pincészet, illetve kóstolhatóak lesznek a 2017-es BalatonBorok is. A borkóstolás mellett kísérő rendezvényeken is részt vehettek: megtekinthetitek Somogyi Krisztina festőművész Ízek és Érzelmek című festménysorozatát, illetve élvezhetitek Dr. Szente István geológus-paleontológus előadását. Pünkösdi nyitott pince Tóth Katival A Pünkösdi hosszúhétvégén kinyitja kapuit Egerben a Tóth Ferenc Pincészete, ahol Tóth Kati fogja vendégül látni pincebemutatásra, beszélgetésre az érdeklődőket és borkedvelőket, illetve egy-egy legújabb évjáratú Gyöngyöző és Egri Csillag kerül majd kóstolásra. Ezen kívül a két nap folyamán 15% kedvezménnyel tudtok náluk vásárolni. Vasárnap: Pünkösdi Nyitott Pince Napok Végül, de nem utolsó sorban egész napos programmal és családias hangulattal vár minden új és régi vendéget a Kökény és Fia Családi borászat Cegléden. Mindenkinek szuper jó hétvégét és jó időt kíván: Liszai Csilla és a Kóstolom Csapat      
Közös gondolkodás, nem csak Rizlingekről
„Közös tőről fakadunk”, hangzik a Balafonfüred-Csopaki borvidéken tevékenykedő Rizling Generáció egyesület jelmondata. Mindezt természetesen nem kell szó szerint venni, hiszen nem minden tag származik a borvidékről, mégis, eszmeiségük, céljaik ugyanazok: öregbíteni a borvidék jóhírét, kitűnő borokkal ellátni az érdeklődő borisszákat. Az egyesület 2015-ben, a balatonfüredi bornapokon jelentette be megalakulását és azóta töretlen lelkesedéssel támogatják egymás munkáját. Tagjaik olyan fiatal, másod, harmad vagy éppen sokad generációs borászok, akik a Balatonfüred és Csopak körül elterülő borvidéken foglalkoznak szőlővel és borkészítéssel. Ha valaha körbenézünk ezen a lenyűgöző tájon, akkor minden bizonnyal irigykedve tekintünk rájuk. Legtöbbjüknek örök balatoni panoráma szolgáltatja munkájához a hátteret, akinek pedig nem, mesebeli falvak – Vászoly, Pécsely, Dörgicse – nyújtanak tökéletes színpadot. A borász szakma azonban ma már jóval túlmutat az ahogy sikerül adta lehetőségeken, a borfogyasztó közönség is egyre ritkábban elégszik meg a nem minőségi borozgatásokkal. Fejlődni, a sablonosból kitörni minden bizonnyal lehet egyedül is, de tanulás útján, közösen gondolkozva fejlődik csak igazán az ember. "…hisszük, hogy együtt, bizalommal, tapasztalataink megosztásával és a közös kétkezű munkánkkal könnyebben érhetjük el, mindannyiunk közös célját.Az egymás pincészeteinél tartott borkóstolók az őszinte beszélgetések alkalmául szolgálnak, melyek egyértelműen a borok minőségi javulását hozzák magukkal, hisz figyelünk és adunk egymás tapasztalataira.”– Gyukli Krisztián a Rizling Generáció elnöke. A Rizling Generáció tagjai azonban nem csupán egymás segítésére tettek esküt, hanem a borvidék fejlesztésén, szőlőterületek megmentésén, bormarketing stratégia kialakításán is együtt dolgoznak. Többek között az egész balatoni régiót összefogó Balatoni KÖRrel immár harmadjára dobták piacra friss, reduktív Olaszrizlingjeiket, amely a nagy sikerre való tekintettel idén még több palackszámban kerul a boltok polcaira. Hogy miért is van ennek jelentősége? Az egységes brand kialakításával a borászok törekvései közé tartozik nem csupán egy termék létrehozása, hanem a szőlő felvásárlási ár stabilitásának megteremtése, a mezőgazdaság szőlő és borágazata fenntarthatósága és továbbvitele. A közös kóstolásnak, kirándulásoknak, gondolkodásnak pedig megvan az eredménye: évről évre szebb tételek kerülnek palackokba, nő a tagok ismertségének a presztizse, hiszen nem egymás ellen, hanem egymásért is dolgoznak. Az egyesület alapulása után határozott úgy, hogy legszebb boraikat minden év májusában megmutatják az érdeklődő nagyközönségnek: teszik mindezt Balatonfüreden, egy sétálókóstoló keretein belül, amelynek a Rizling Tavasz elnevezést adták. A rendezvény idén harmadjára kerül megrendezésre, a kiállított borok mindegyike szigoró előkóstoláson ment keresztül, így biztosítják a fogyasztók felé a garantált minőséget. Idén az egyesület tagjai kicsit változtatnak a jól bevált sétálókóstoló sémán és szeretnék, ha a talajon keresztül mutatnák be tételeiket, felhívva a figyelmet a borvidék adta terroir jelentőségére, kiemelkedő szerepére. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy neves földtani professzort kértek fel előadásra a témában, így az érdeklődő közönség egy szakember által nyerhet bepillantást a talajtani kulisszatitkokba. Azok számára, akik a művészetek iránt elhivatottak, pedig egy festménykiállítással szeretnének kedveskedni. Mindamellett, hogy első kézből lehet megismerkedni a borászokkal és remek tételeikkel, egy egészen új, ropogós újdonság: egy hete tartották meg a Balaton-felvidéki Borversenyt, amelyen a borrégió legjobb száraz bora, borászata minősítést a Fodorvin Családi Pincészet nyerte el, így az ő tulajdonukba került a borverseny által alapított vándordíj is, amelyet minimum egy évig birtokolnak majd. A Rizling Tavasz jegyében meghívtuk belső kóstolónkra az egyesület pár tagját. Pintér Zsolt összefoglalója következik: „A belső kóstolónkra Vesztergomi Andrea, Tánczos Zoltán és Dobosi Győző látogatott el. A borokat megszokottan vakon kóstoltuk és egy jót beszélgettünk. A borvidék, a szőlő és a borkultúra iránti tisztelet és szeretet mindegyikükből árad. Ugyan eredetileg csak Győző családja foglalkozik borral, de a többiek esetében is érezni, hogy a szőlő és a borkészítés nélkül már el sem tudnák képzeli az életüket. Talán ezt keressük mind a borban, hogy kicsit kiszakadjunk a globalizáció csapdájából és visszatérjünk a természethez. Kódolva van az emberben a föld, a természet és néha megfeledkezünk róla az irodában, nagyvárosainkban, hogy mire is van igazán szükségünk. Nem szeretnék demagógnak tűnni és a borra visszavezetni mindent, de úgy gondolom a szőlő és a borkultúra sok esetben nyerő alternatíva a kikapcsolódni vágyók számára. gyönyörű természeti környezet, csupa szív emberek társaságában egy folyékony történet, végtelen mese, erről szól a rizling Tavasz rendezvény.” Jegyrendelés a Rizling Tavaszra itt.  A belső kóstolónkról videó is készült, amelyet itt tudtok megnézni.  írta: Kalmár Borbála
Borzene - Irodalom, zene és borkultúra találkozása a RaM Colosseumban
Komplex felnőttkori lelkivilágunkat, érdeklődési körünket, viselkedés formánkat nem örökségbe kaptuk, hanem a szüleink által belénk nevelt sémák eredményeképpen fordulunk valami felé teljes mellszélességgel, mint ahogyan ugyanezen elvtől vezérelve fordulunk el ugyanakkor valami felől a gondolkodási képességünk különösebb igénybe vétele nélkül. Ki tudja mi lenne ma a munkám, ha a tizedik születésnapomon a szüleim ahelyett, hogy megengedték, hogy belekortyoljak a boros poharukba, inkább befizetnek egy ejtőernyős ugrásra?! Lehet, hogy ezzel a pár korttyal pecsételődött meg annak idején a sorsom. De ami ennél sokkal inkább valószínűbb, hogyha a szüleim nem rángatnak el hónapról hónapra komoly zenei koncertekre, nem hallgattatnak velem Mozartot, nem iratnak be zenei iskolába, majd zeneiskolába és fizetnek be budapesti buszos opera kirándulásokra, nem feltétlenül érdeklődnék a komoly zene világa iránt és ezáltal minden bizonnyal lelkileg is szegényebb lennék. Mindig is szomjaztam a művészetek iránt, így amikor egyetemre Pestre kerültem, örömmel töltött el, hogy tárt karokkal vár a hazai művészeti világ: legyen szó színházról, kiállításról vagy egy-egy zenei előadásról. Szó, ami szó, Budapest népe kulturális szempontból sokkal inkább el van kényeztetve, mint a vidéki érdeklődő értelmiség. A fővárosi kulturális élet egyik fellegvára, a RAM Colosseum nem kis feladatot tűzött maga elé: az Experidance Produkcióval karöltve úgy döntöttek, hogy komolyzenei koncerteket ötvöz borkóstolókkal. A következő előadáson irodalmi alkotásokat és klasszikus zenei harmóniát fűzi össze a borok iránti rajongással. „Napjainkban egyre nehezebb feladatot vállal magára az a művész vagy művész csapat, aki töltődésre, kikapcsoldósára – a hétköznapoktól elemelve – pozitív elvonatkoztatásra szeretné bírni közönségét, nézőit. A szürke hétköznapok mellett kell az ÉLMÉNY, óhatatlanul kellenek az ÜNNEPEK! Kell, hogy apropó legyen egy jó színház kedvéért ünneplőbe öltözni kívül és belül.” A zene iránti rajongásomat és az ötlet pazarságát megkoronázandó az első előadáson a Balatoni borrégióért sokat tevő, személyes ismerősöm Gyukli Krisztián prezentálja majd legkiválóbb tételeit. Krisztián Németországból tért haza, hogy átvegye a Balatonfüreden lévő családi pincészetet és mozgat meg azóta is minden követ annak érdekében, hogy a pincészet szebbnél szebb babérokat tudjon learatni. Többek között hazánkban elsőként telepítette a rezisztenciájáról elhíresült Solaris szőlőfajtát, amely palackozva is olyan kiváló formát mutat, hogy garantáltan senki sem válik rezisztenssé a nem mindennapi borral kapcsolatosan. És ha már reformokra törekszik a saját családi birtokukon, miért ne tenné meg ugyanezt a Balatonfüred-Csopaki borvidéken? A sokadik generációs, ifjú borászokból álló Rizling Generáció elnökeként példamutatóan koordinálja az együtt tanulást, együtt kóstolást és a közös fejlődést. Mindaz aki hallja, hogy milyen elhivatottsággal képes beszélni a borvidék jövőjébe vetett hitéről, nem biztos, hogy nem gondolkozik el maga is az esetleges borász életforma váltásról. Az előadás sorozat további borászait még egyelőre titok lengi körül, így inkább csak azokról írok, amelyet biztosan tudunk. Az első előadásra május 17-én kerül sor, jegyek az alábbi linkre kattintva kaphatóak, illetve ha követitek vlogunkat, akár most meg is nyerhetitek! A játék május 15-ig tart.  írta: Kalmár Borbála
2018-ban is Gere Jazz Fesztivál - Dolce vita életérzés a villányi dombok között
A villányi Gere Attila Pincészetnél, a Gere Birtokon 2018. június 8-9. között ismét megrendezik – ezúttal már hetedik alkalommal – a Gere Jazz Fesztivált. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre. A hazai jazz kiválóságai mellett idén fellép Nicola Conte, a legtáncosabb jazz képviselője, aki hazánkban elsőként a fesztiválon játszik új lemezéről. A Magyarország legdélebbi szőlőültetvényei között megrendezésre kerülő fesztivál idén is jól csengő hármashangzatba rendezi a Gere-borokat, a kifinomult gasztronómiát és az igényes dzsesszzenét. Olasz dallamok, toszkán hangulat és minőségi borok várják a Villányba látogatókat június második hétvégéjén. A gasztronómiai kínálat, ahogyan mindig, most is fontos részét képezi a fesztiválnak, a Gere Birtok Mandula éttermének séfjei igazi itáliai ízekkel készülnek. A legklasszikusabb olasz fogások kerülnek terítékre, izgalmas tálalásban. Lesz paradicsomos toszkán pacal parmezánnal és pesztóval, tépett bárány focacciával és rukolával, garnélás zöldfűszeres rizottó, osso bucco, vegetáriánus lasagne, a grillen pedig hal, csirke, saltimbocca és báránylapocka sül majd, amihez friss salátát kínálnak. Ha már dolce vita, a desszertek is Olaszországba repítenek, a tiramisu mellett kajszibarackos panna cotta cantuccinivel és ricottás rumbaba is várja az édesszájúakat. Ezen a hétvégén a villányi frizzante a jégbe hűtött Gere Frici gyöngyözőbor lesz, ami minden Gere Jazz Fesztiválon a közönség kedvence. A nyári melegben semmi nem esik olyan jól, mint az üde fehér és rosé Frici, amit idén Camparival is kínálnak, hogy izgalmas alternatívát nyújtsanak az aperol spritz helyett. A gyümölcsös fehérek és rozék igazi szomjoltók, és az sem számít szentségtörésnek, ha a szódásüveghez nyúlunk. A könnyedebb Portugiesert, Athus cuvée-t és Merlot-t azoknak ajánlják, akik még nyáron sem akarnak lemondani a vörösborokról, ráadásul finom savaikkal remekül illenek a paradicsomos, olasz fűszerekkel készült ételekhez, és természetesen olyan csúcsborokat is nyitnak, mint a Kopar vagy a Solus, amivel igazán feldobják a Jazz Fesztivál nyári estéit. Gasztronómiai sztárvendégként a Gere család meghívására vendégségbe jön az olasz Sirk család, akik a Michelin-csillagos La Subida étterem tulajdonosaiként képviselik az olasz gasztronómiát, és a vendéglátóhelyük finomságaiból adnak ízelítőt, így sajtokat, sonkákat és olívaolajat hoznak magukkal Friuli-Venezia Giulia régióból. A kortárs jazz rajongóinak örömére a fesztivál első fellépője a méltán híres Rákfogó zenekar, mely nemcsak a klasszikus Rákfogó újraéledését ünnepli, hanem Szakcsit is, aki idén 75 éves, és 60 éve zongorázik színpadon, mindenki legnagyobb örömére. A zenekar megújult formában, az egykori formáció kísérletező szellemiségében az egykori jazz-rock örökzöldek mellett Szakcsi Lakatos Béla legújabb szerzeményeit is bemutatja. A Kéknyúl Hammond Band egyedülálló színfoltja lesz a fesztiválnak. A Kéknyúl zenekar az országban egyedülálló felállásban játszik szórakoztatónak mondott orgonás jazz-funk-bluest. A vezető szerep mellett a basszus is a Hammond orgonára hárul, amihez dob, gitár és impozáns ütős-fúvós kar játssza a kíséretet. A műsor javát saját dalok alkotják, amit a nagy öregek iránti tiszteletből néhány klasszikus darab feldolgozása tesz teljessé. A második nap első fellépője a Balázs Elemér Group lesz. A népszerű zenekart 2000-ben alapította Balázs Elemér, és azóta számos nagy sikerű magyar és nemzetközi koncerten léptek fel, és több díjat is megnyertek. A zenekarvezető és dobos mellett Kiss Flóra, Szakonyi Milán, Balázs József, Komjáti Áron, Lakatos „Pecek” Krisztián és Czibere József fog nekünk a Gere Jazz Fesztiválon zenélni. A Barabás Lőrinc Quartet a hetvenes évek szabad levegőjű, improvizatív jazz-rockos világát idézi fel, ami igazán frissen szólal meg a négy fiatal, huszonegyedik századi nagyvárosi, kozmopolita muzsikus szűrőjén áteresztve. A fesztivál olasz sztárfellépője a legdzsesszesebb tánczene és a legtáncosabb jazz létrehozója, Nicola Conte, akinek hamarosan megjelenő új lemezéről is hallhatnak dalokat a fesztivál résztvevői. Az idén hetedik alkalommal életre hívott programsorozat mostanra hagyományt teremtett a nyári fesztiválok között, és Villányba várja azokat, akik a borok, a zene és a gasztronómia elhivatott rajongói. Gere Attila és családja várhatóan idén is maradandó élményekkel ajándékozza meg az ezen az exkluzív, olasz hangulatú kerti partin résztvevő vendégeket. PROGRAMjúnius 8. (péntek)20:00 Rákfogó zenekar22:00 Kéknyúl Hammond Band június 9. (szombat)18.00 Balázs Elemér Group20.00 Barabás Lőrinc Quartet22.00 Nicola Conte (ITA) További információk: www.gerejazz.hu   forrás: sajtóközlemény
Rendkívüli hétvégi programajánló
Idén áprilisban érkezett meg a nyár, és hogy ez nem csak egy múló áprilisi bolondéria tanúskodik a most hétvégi időjárás is: 28 fok és rengeteg napsütés garantálja, hogy ne a szobánkban búslakodjunk, hanem mozduljunk ki valamerre. Hm… merre is? Hát hova máshova is mozdulhatnánk ki, mint az idei év első legnagyobb szabadtéri boros fővárosi rendezvényére, a Rosaliára (tudom-tudom, én is vidéki vagyok, nem csak a fővárosból áll a világ!), ahol, ha esetleg nem ismernénk az ország borászatai rozé felhozatalának színe-javát kóstolhatjuk  végig, esténként andalító koncertek mellett. Szabadtéri rendezvényt, talán mondanom sem kell, mindig kockázatos vállalkozás rendezni, hiszen az elmúlt évek tanulságaiból kiindulva jöhet vihar, jégeső, akár még hó is. Ha hihetünk az előrejelzésnek, akkor idén jól dolgoztak a rendezvény őrangyalai; és ha a globális felmelegedés áldásos tevékenysége ebben az irányban folytatódik, ki tudja, talán pár év múlva már idei évjáratú rozékat is kortyolhatunk májusban?! (na jó, azt talán mégsem) Na de lássuk csak, miért is érdemli ki a fesztivál, hogy eheti programajánlónkban csak és kizárólag őket ajánljuk: először is adott a mesebli impozáns környezet, hiszen Vajdahunyadvár szolgál majd díszletül, a korán kelőket idén közös jóga várja, aki boros tudását tesztelné, az is megteheti, de gyerekkel is érdemes jönni, hiszen a szervezők kifejezetten gyerekbarát programokat is ígérnek, mondván, hogy 2018 a gyermekek éve (és a Kékfrankosé, amely szintén kiváló rozé alapanyag). A street food bűvészei mellett idén 76 kiállító borász várja majd a vendégeket, zömében rozéval, de az igazi inyencek is találhatnak kedvükre valót, hiszen olasz Proseccokat is lehet majd kóstolni, és ha Olaszország, akkor nem hiszem, hogy ne lenne olyan stand, ahol ne tudnánk Aperol Spritzet fellelni. A háromnapos fesztivál, amely a szeptemberi Budavári Borfesztivál kistestvére ingyenesen látogatható, a részvétel csupán egy fesztivál pohár megvásárlásához kötött. Aki elég gyors volt, az még tudott magának kristálypoharat kérni, de a kényelmesek rendelkezésére álló helyi gravírozó is bármit, akár ittas aranyköpést is rávés majd a pohárra annak érdekében, hogy a rendezvény még sokáig emlékezetes maradjon. Ha még mindez a beharangozó nem lett volna elég ahhoz, hogy kilátogassatok a fesztiválra, hát még egyet hozzá tehetek: mi ott leszünk.  írta: Kalmár Borbála
Indítsd Rozéval a nyarat! - Rosalia fesztivál
Május 11-13. között újra pezsegni fog a Liget, zöldbe öltöznek a fák, rózsaszínben látjuk a világot, és három napig csak örülünk, hogy egy kicsit az Én helyett fontosabb a Mi, és hogy létezhetünk az ittben és a mostban. Idén hetedik alkalommal rosék, pezsgők, finom borok, street food, koncertek, minden idők leggazdagabb családi programjai és persze szerelem vár mindenkit Budapest legnagyobb szezonnyitó borfesztiválján. Több mint 50 borász borai mellett a trendi street food ételek legfrissebb kínálata is bemutatkozik. A színpadon minden este koncert és éjszakába nyúló buli szórakoztatja a borozókat: fellép többek között a New Level Empire, a Hősök, Lóci játszik, és DJ Juhász Laci. A Fonó izgalmas és fiatalos folklór programmal készül: néptáncos flashmob a Hősök teréről, bemutatkozik az örökvidám Vadrózsák Néptáncegyüttes, részesei lehetünk az egykori táncházmozgalom újra gondolt hangulatának. Gasztronómia A roséhoz, gyöngyöző és habzó borhoz, pezsgőhöz szinte bármilyen étel illik, amit szívesen fogyasztunk sétálás közben. A fénykorát élő „street food” irányzat változatos gasztronómiai kínálattal készül az idei Rosaliára is. Felfedezésre vár a bisztró konyha kínálata, sajtok és sonkák világa, a kemencés buci és pita, kolbászkák kenyértölcsérben, lepénykenyérben kínált hazai felvágottak, vasalós lepény, burgerek házikészítésű cipóval. A tenger gyümölcseit kedvelő vendégek füstölt lazacot is kóstolhatnak, és nem hiányozhat a fish and chips sem. Az édesszájúak sem maradnak éhesek, lesz kifejezetten a Rosaliára megálmodott kürtőskalács, bonbonok, csokoládés finomságok, macaronok, főzött fagylaltok, rétesek és finom kávé. Fesztivál színpad A Rosalia színpada idén is gazdag zenei kínálattal készül, igazi nyáreleji borozgatós és egyben bulizós hangulat szórakoztatja a vendégeket. Május 11-én, pénteken 16.30-kor jazzes hangulatot teremt a Stúdió11, közreműködik többek között Szőke Nikoletta. Őket követi a Koalabell, egy feltörekvő fiatal zenekar. 20.30-kor a New Level Empire lép színpadra, akik kellőképp felpezsdítik a hangulatot a nagy buli előtt, amikor is DJ Juhász Laci szolgáltat változatos zenét. A közönségtől függően bármi előfordulhat: hiphop, rnb, house, dnb, rock vagy akár dubstep. A szombat ismét jazz hangulattal indul. 14.30-tól „Az Év Fiatal Jazz-zenésze” verseny nyertesei lépnek a nagyközönség elé: Farkas Zsolti Quartet, valamint Richter Ambrus és zenekara. Később következik a The Big Bunny Hall Swinger Club, aki nem ismeretlen a hazai szintér számára, hiszen a csapat majd mindegyike egykor a népszerű Honeyball zenekarban játszott. 18.30-tól a Mongooz and the Magnet lép színpadra, akik különleges elegyét képviselik a vérbeli rock&rollnak, a szétesős funknak és az érzelgős soulnak. A koncert után éjfélig DJ Juhász Laci keveri a zenét. A vasárnapot a népzene és a folklór határozza meg, a megszokottól eltérően nagyon vidám és fiatalos stílusban. A Fonó Budai Zeneház ismét nagyszerű programot állított össze. Kora délután kezdődik a varázslat: először a Vadrózsák Néptáncegyüttes lép fel, akiket élő zenekar kísér. Őket követi a Dalinda, majd a Budapest Bartók és Kertész Táncegylet. 16 órától a Poklade zenekar játszik délszláv népzenét, akik mellett a Tabán néptánccal és táncházzal készül. Az este nagy fellépője a Nagy-Szín-Pad! tehetségkutató tavalyi nyertese, a Lóci játszik zenekar lesz. Figyelem, aki egyszer elmegy egy Lóci koncertre az szinte egyből rajongóvá válhat! Liget Bora választás Kerestetik a tavasz legnépszerűbb roséja! A nagy népszerűségnek köszönhetően idén is folytatódik a Liget Bora választás a Rosalián. Közel 40 kiváló rosé verseng a kitüntető címért – van köztük csendes és buborékos is. Aki szeretne részt venni a szavazáson, nem kell mást tennie, mint a versenyben induló rosék közül minél többet megkóstolni, majd a 3 legkedvesebb bort ízlés alapján rangsorolni. Aki szavazatát a helyszínen sétáló hostesseknek adja le, meglepetésben részesül. Butlers Borkvíz Bár Nincs is jobb hely a boros ismereteink elmélyítéséhez, mint egy impozáns enteriőr. A Butlers lakberendezési üzlet által kialakított sátor modern hangulata méltó helyszínt nyújt a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága borismereti játékaihoz. 2018 a Kékfrankos éve, így előtérbe kerülnek a fajtával kapcsolatos tudnivalók, érdekességek. Amire a játék során választ kaphatunk: vajon el tudjuk-e dönteni egy Kékfrankos roséról, hogy valódi vagy sem? Meg tudjuk mondani, hogy melyek Magyarország legjelentősebb Kékfrankos-termő borvidékei? Felismerjük a Kékfrankos legjellegzetesebb illatait? Az interaktív sátorba beléphet és próbára teheti tudását bárki, aki rendelkezik egy Rosalia logós kóstolópohárral. A játék végén mindenkire garantált nyeremény vár! Családi programok 2018 a Családok éve, így a Rosalia olyan programokkal is készül, ahol a kisebb és nagyobb gyerekek is találnak maguknak aktív, kreatív, szórakoztató elfoglaltságot. A ZigZag Mesesarok kényelmes babzsákfoteleiben egészen különleges élmény lesz mesét hallgatni. Szombaton kortárs mesék szólnak Dávid Ádám író tolmácsolásában, vasárnap pedig autentikus meséket mond Soós Emőke kicsiknek, majd a felnőtteknek. A Rosalia Fesztiválon a gyerekek kipróbálhatják, milyen autót vezetni, közlekedni. A ŠKODA KRESZ Parkban felállított közlekedési táblák és lábbal hajtható kisautók mókás, de biztonságos szórakozást nyújtanak a kicsiknek. A Liget Budapest Projekt az Art Parkkal és a Néprajzi Múzeummal karöltve számos izgalmas gyerek-, és családbarát programmal érkezik a fesztiválra. Hagyományőrző kiállításokkal, kézműves foglalkozásokkal, mindent eldöntő versenyekkel és hetedhét országra szóló mesékkel igyekszik elvarázsolni az aprónépet. A Rosalia alatt a Városliget hatalmas füves területei, focipályái, bmx és roller pályája, játszóterei nyújtanak teljes kikapcsolódást a családok számára. Újdonságok a Rosalián Egyedi pohár a vállalkozó kedvűeknek! Aki a Rosalia Fesztivál helyszínén regisztrál a Hello Biznisz weboldalon, névre szóló pohárra tehet szert! A T-Systems Hello Biznisz standjánál kalligráfusok várják a látogatókat, hogy a poharaikra rajzolják a nevüket, vagy az általuk kitalált rövid üzenetet. Városképkeret- Budapest Veled! Aki szereti a finom borokat és nem akarja kihagyni a Budapest Borfesztivált sem, annak nem kell mást tennie, mint felkeresni a Fővárosi Önkormányzat által felállított „Budapest Veled” fotópontot a Rosália területén és egy hangulatos fotót készíteni. A publikált képek tulajdonosai között a Rosalia után ajándékokat sorsolnak ki. Testébresztő jóga A Városliget ideális környezet a testi-lelki feltöltődéshez. Éppen ezért idén a Rosalia összefogott a hazai jógamozgalom egyik legfontosabb műhelyével, az Amrita Jógaközponttal, hogy vasárnap, közvetlenül a nyitás után, kis ízelítőt adjanak az Iyengar jóga csodálatos világából, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Jöhetnek gyerekek, tinik és felnőttek, 10:30-tól 11:30-ig a színpad előtt! Aki tudja, hozza magával saját jóga matracát.   A Rosalia – Rosé és Pezsgő Liget nyitvatartása: Május 11. péntek 14-24 óra között Május 12. szombat 12-24 óra között Május 13. vasárnap 10-21 óra között Belépés: ingyenes. A borkóstoláshoz 1500 forintért kristály kóstolópohár vásárolandó. Aki elővételben vesz poharat, május 6-ig kedvezményesen juthat pohárhoz. A rendezvény fizetőeszköze az 500 forintért bérelhető és feltölthető Festipay fesztiválkártya, illetve ingyenesen használható az érintés nélküli MasterCard PayPass és VISA payWave bankkártya. Tölts el egy szép májusi napot a városligeti fák árnyékában, beszélgess, borozgass, falatozz, élvezd a koncerteket és válaszd ki idei kedvenc rosédat, pezsgődet! www.rosalia.hu