Csobánci különlegességek

Kóstolom Csapat

12/20/2017 4:52:45 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Sok közös munka és élmény köt minket a Villa Tolnay pincészethez, így bár sok minden nem volt számomra újdonság, mégis azzal az izgatottsággal vártam a következő Kóstolom irodában megtartott belső kóstolót, mint bármely másik számomra kevésbé ismert pincészetnél. Nádasi András a pince martketingese és értékesítője mutatta be a borokat, de előtte természetesen beszélgettünk a pincészetről és a történetéről.

Élvezettel hallgattuk Andrást, hiszen teljesen mindegy hogy milyen témába kezdett bele, teljes odadással és részletekbe menő precizitással mesélt róla. Akár Tolnay Klári színésznőről, a villa korábbi tulajdonosáról, vagy a dugókról esett szó, teljes mértékben lekötötte a figyelmünket.

A pincészet első lépései 2004-re tehetőek, amikor is kijöttek az első Zöldveltelíni tételek. Ez volt a pincészet első szőlőfajtája, azóta szortimentjük igen széles skálán mozog. Meghatározó elemei az Olaszrizling, a Rajnai rizling, és a már említett Zöldveltelíni. A szőlőterületek nagyjából 20 hektáron terülnek e,l a környék látképét nagymértékben meghatározó vulkanikus tanúhegyeken: a Bács-hegyen, a Badacsonyon, illetve a Csobáncon, ahol a pincészet maga is felépült. A táj még képeken is magával ragadó, és a tulajdonosok igyekeznek ezeket a természet adta előnyöket megosztani másokkal is, mivel szállás lehetőség, de még egy kisebb vendéglátó rész is megtalálható a pincészetnél.

Természestesen a gasztronómiában való értékesítés presztízsnövelő hatását a pincészet is érzi : országszerte számos étteremben megtalálhatóak a tételeik. 

A Villa Tolnay életében is meghatározó a kiváló minőségű parafadugók használata, így erről is sokat beszélgettünk Andrással. A pincészet úgynevezett diam dugókat használ, ami egy préselt parafa dugó, és sokkal kevésbé hajlamos a TCA fertőzöttségre.

Természetesen a nagy mesélés közben egy-egy tételt mindig megkóstoltunk, és igyekeztem a borokról is annyi információt gyűjteni amennyit csak tudtam.

Egy 2016-os reduktív Olaszrizlinggel kezdtünk, visszafogott, de friss, üde tétel, nem túl magas alkohollal. Számomra kicsit kilógott a sorból hiszen nem volt olyan hangsúlyos és karakteres mint a többi, de természetesen egy indító tételnek tökéletes volt.

A második tétel a Rajnai rizling Tavasz volt, szintén reduktív tétel, nem túl testes, de a fajta jellégét szépen hozza, számomra ez egy komplexebb és izgalmasabb bor volt.

A harmadik tételnél maradtunk a rajnainál, de fahrodós változatát kóstoltuk meg. Számomra talán a legizgalmasabb bor, egyszerre hozta a terület adta ásványos karaktert, és némi őszibarackos ízeket is felleltem benne, ami igen meglepő volt számomra, de nagyon szép ízharmóniát alkotott. Magas extrakt tartalom és némi maradék cukor is volt a borban, úgy érzem, bőven van még benne potenciál és érdemes lenne egy jó pár évre eltenni és újrakóstolni a tételt. Nagy lehetőségek vannak benne a gasztronómia terén is.

A következő borral visszatekintettünk egy korábbi évjáratra, mivel egy 2015-ös Zöldveltelínit kóstoltuk, amely a Föld fantázia névre hallgatott. A pincészetnél három különböző Zöldveltelíni található, a Nap a nappali szüretre, a Hold az éjszakai szüretre utal, a Föld pedig egy olyan tétel, amely rövid ideig héjon volt áztatva. Itt sokkal inkább érződtek a hordós jegyek, de egyáltalán nem ültek rá a borra. 10 hónapig volt Stockinger hordóban, és 4 napon keresztül ázott héjon. .

Az utolsó két tétellel jöttek a Badacsonyi borvidék vörös borai. Elsőként a C cuvée, amely egy 2016-os Merlot, Cabernet Franc válogatás. Ez egy szűretlen, derítetlen tétel amely 60 százalékban volt Stockinger és 40 százalékban francia prémium hordóban. Az első korty után úgy éreztem hogy egy nagyon kicsit több a csersav, mint  kellene, de a végkincsengésében olyan szépen kisimult, hogy nem is volt kérdéses, hogy jó volt e hordóhasználat. Nekem azért tetszett ez a bor, hasonlóan a fahordós rajnaihoz, mivel úgy gondolom, már most is megállja a helyét, de  még jó pár év van még benne, hiszen még nem érte el a zenitjét. Végül egy 2016-os Cabernet franc hordóválogatást ittunk, amely a fajtára jellemző paprikás jegyeket visszafogotabban hozta, itt viszont a hordóhasználat nekem kicsit több volt, mint a cuvée esetében.

A kóstoló után úgy gondolom hogy, igen szép, letisztult szortimenttel rendelkezik a pincészet, nincs olyan tétel, amely valamilyen komolyabb kivetnivalót hagyna maga után. Továbbá, ha egy komolyabb tételhez jutnátok a pincészettől, érdemes megfontolni, hogy rögtön megbontsátok-e vagy érdemesebb eltenni néhány évre, hiszen számos tételük hordoz komoly potenciált, amelyet újra és újra megkóstolni felejthetetlen élmény lehet. 

írta : Káli Balázs

WINEMINUTE - borokról.röviden. I Ezzel biztosan nem fogtok mellé lőni: Skrabski Sauvignon Blanc 2021

BORPÁRBAJ KÜLÖNKIADÁS! - két borfanatikus, ha összecsap! Pintér Zsolt vs. Tar Feri

WINEMINUTE - borokról.röviden. I Ha többre vágysz: Simigh Családi pince Cabernet Sauvignon Rosé 2015

Malatinszky borkóstoló - James Suckling borajánlása
Tökéletes borok és filozofikus gondolatok - ez jellemezte a Kóstolom borbár június 8-i borkóstolóját, amit Malatinszky Csaba tartott. A villányi borászat, a Malatinszky Kúria gondolata 1997 januárjában fogalmazódott meg a tulajdonons-borász fejében, az első szürete pedig még annak az évnek a szeptemberéhez köthető. A hobbinak indult borászkodás rövid idő alatt komoly, sokak által elismert borászattá vált, melyről külföldi boros szakemberek is elismerően nyilatkoznak. Ezeknek az elismeréseknek a hatására született meg ennek a kóstolónak a gondolata is. Az első magyarországi sommelier kurzust elvégző Malatinszky Csaba világhírű helyeken nyert bepillantást a borászok világába. Külföldi kóstolási élményei során tapasztalta, hogy Medocban a nagy évjáratokban különleges cabernet francok készülnek, és egy ilyen borkóstolón megfogalmazódott benne a vágy, hogy ezzel a szőlőfajtával szeretne foglalkozni. Ma a 30 hektáros birtokon 12 hektáron van cabernet franc. Hogy ő is különleges borokat készít belőlük, mi sem bizonyítja jobban, hogy Steven Spurier, a neves borszakíró, aki a Decanter magazin egykori főszerkesztője egy londoni boros rendezvényen Malatinszkyt „Monsieur Cabernet Franc”-ként mutatta be. A június 8-i kóstolón szintén egy nemzetközi szaktekintély, James Suckling által magasan pontozott borok kerültek a poharakba. James egy amerikai bor- és szivar szakértő, a Wine Spectator európai borokkal foglalkozó rovatának vezetője. Évente mintegy négyezer bort kóstol egyedi stílusával: nem nézegeti a bor színét, nem vizsgálja az illatát, hanem egyből belekortyol, mert azt vallja: ha a kortyban megvan a harmónia, akkor jónak fogja ítélni. A bort olyannak tartja, mint a zenét, a lényeg a harmónia. A legfontosabb, hogy kimozdítson a hétköznapokból és érzéseket adjon, mint a zene, az irodalom vagy a szerelem. Nos, James Suckling négy Malatinszky bort is 92 pont felett értékelt, ami egészen egyedülálló a borvilágban. A Kóstolom borbárban pedig ezt a négy bort, és még néhány Malatinszky tételt kóstolhattunk most végig, és mi is felfedezhettük azt a harmóniát, amit a sokat tapasztalt külföldi szakemberek. A borsor igazán impozáns volt: Signatura Rajnai Rizling 2019 Nobless Chardonnay BIO 2018 Nobless Cabernet Sauvignon BIO 2015 Novum Conception BIO szűretlen 2020 // James Suckling – 92 pont Nobless Cabernet Franc 2015 // James Suckling – 95 pont Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2013 // James Suckling – 98 pont Malatinszky Cabernet Franc Maghari // James Suckling – 96 pont Ráadásul a hét boros kóstoló után még nem tudtunk leállni, így egy 2012-es Malatinszky Cabernet Franc-nal zártuk az estét. Tartalmas, strukturált, igazán élményszámba menő borok voltak. A kóstoló közönségben rengeteg kérdés megfogalmazódott, így az összetett ízek mellett az est során egy izgalmas beszélgetés is kerekedett. Mondhatnánk, hogy egyedülálló élmény volt, és ez részben igaz is, hiszen ezeket a borokat úgy kóstolni valóban élmény, hogy közben Malatinszky Csaba osztja meg velünk a gondolatait a borokról, az életről, a világról. Az élmény boros része azonban most bárki részére elérhető, a magasan pontozott borok ugyanis megrendelhetőek a Malatinszky Kúria webshopján: https://shop.malatinszky.hu/borcsomagok/1671/james-suckling-borajanlasa      szöveg: Szabó Hajnalka fotó: Kóstolom borbár 
Remekeltek a magyar pezsgők a 2022-es Decanter World Wine Awards-on
A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői is aranyérmet vihettek haza a világ legrangosabb bor- és pezsgőversenyéről.   Idén 19. alkalommal rendezték meg a Decanter World Wine Awards-ot, a világ legnagyobb borversenyén négy platina mellett kilenc magyar tétel kapott aranyérmet, kiemelkedve a nemzetközi mezőnyből. Külön büszkeség, hogy a világ legbefolyásosabb bor- és pezsgő-megmérettetésén a somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgője és Brut Classic pezsgője is egy-egy aranyérmet hozott el. Budapest, 2022. június 7. A Decanter World Wine Awards (DWWA) a világ legtekintélyesebb és legbefolyásosabb borversenye, melyre idén mintegy 18 244 tételt neveztek 54 országból. A tételek elbírására pedig mintegy 250 borszakértő gyűlt össze Londonban, köztük 41 Master of Wine és 13 Master Sommelier. Az eredményeket a DWWA június 7-én tette közzé, a szervezők Magyarországnak összesen 4 platinát, 9 aranyat, 57 ezüstöt és 70 bronzérmet osztottak ki. A szigorú zsűrizés alapján kizárólag 95 pont felett adnak aranyérmet, míg platina díjjal az aranyérmeket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket (97-100 pont). Magyarország sikerét jelzi, hogy a négy platinával és kilenc arannyal díjazott tételek között Tokaj mellett egy-egy balatoni és egri tétel is szerepel, a hazai tradicionális pezsgők pedig újabb két aranyéremmel lettek gazdagabbak. Kiemelkedő sikerrel zártak a Kreinbacher pezsgők A Kreinbacher Birtok nyolcadik éve szerepel megszakítás nélkül az éremlistán pezsgőivel. Tradicionális pezsgői és borai még a legtöbbet tapasztalt sommeliér-ket is meglepik, illetve képesek kiemelkedni egy rendkívül erős nemzetközi mezőnyből is. A 2022-es DWWA-ra nevezett tételek közül a Prestige Brut 96 pontot, a Brut Classic pezsgő pedig 95 pontot elérve aranyérmet nyert el. A Prestige Brut, mely a Birtok legkiemelkedőbb tétele illatban citrusokkal és fehérhúsú gyümölcsjegyekkel nyit, melyet kalács gazdagít. Kristálytiszta pezsgő, melyet a citrusosság mellett lédús gyümölcsösség, ananász és finom érlelési jegyek jellemeznek. Hosszú utóízén a grapefruit és némi sósság vezet végig, kifejezetten friss karakterét a válogatott chardonnay és a furmint alapboroknak köszönheti. A DWWA jellemzésében a Prestige Brut komplex és fejlett aromáit, vibráló stílusát emelte ki érdemként. A Brut Classic pedig egy igazán friss és elegáns tétel, amely illatában olyan ígéretes aromákat sorakoztat fel, mint a citrusok, fehérvirágok és mandula. A chardonnay alapozza meg a friss és elegáns összképet, de a furmintra jellemző kellemes kesernye is megjelenik. Ízében a grapefuit és lime mellett csonthéjasok, birs és érlelési jegyek, toast és pirított mandula is megjelennek. Lendületes, telt habzású tétel, utóíze határozottan ásványos, sós karaktert ad neki. A DWWA jellemzésében a Brut Classic tiszta, fehérhúsú gyümölcsös profilját és érlelési jegyeit, hosszát hangsúlyozta erősségként. Mindezek mellett kellemes meglepetés, hogy a Kreinbacher Birtok egyik bora, a 2020-as szüretelésű Juhfark tétele is bronz minősítést nyert el a megmérettetésen, a helyi fajtára jellemző, kellemesen gyümölcsös aromájának köszönhetően.   A Kreinbacher Birtok Kreinbacher József 2002-ben vásárolta első dűlőit a Somló hegyen és alapította meg a Kreinbacher Birtokot, mely mára mintegy 60 hektárra nőtt, pezsgő alapboraihoz pedig további 20-30 hektárról szüretel. A Kreinbacher-féle borok és pezsgők egyedi sajátossága, hogy a helyi fajtákra és a terroir több millió éves vulkáni örökségére építenek. Tradicionális pezsgőik elkészítésekor évről-évre a furmint, a chardonnay és pinot noir optimális házasítását keresik, az eredményt palackos erjesztés és két év érlelés formálja teljessé. Az első itt készített pezsgők 2014-ben mutatkoztak be, melyek rögtön az évben díjakat nyertek. Az elkövetkező esztendőkben sem volt hiány sikerekből: a DWWA-n az arany- és ezüstérmeken túl 2017-ben és 2018-ban is platinát kaptak, míg a CSWWC Champagne és Pezsgő Világbajnokságon négyszer érdemelték ki a legjobb hazai pezsgőnek járó National Champion – Best Hungarian Sparkling Wine trófeát. „A kezdetektől fogva hittünk abban, hogy tudunk olyan pezsgőt készíteni, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét. Célunk, hogy az szakértő közönségen felül a szélesebb körökhöz is eljuttassuk a pezsgőzés különleges élményét és erőfeszítéseinket az elért eredmények is tükrözik. Szakmai csapatunkkal minden évben nívós díjakat tud elhódítani, ez alól az idei sem kivétel. Megtisztelőnek, egyúttal munkánk kiváló visszaigazolásának tartom az idei Decanter World Wine Awards-on elnyert díjainkat” – nyilatkozta Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketingvezetője. *** A DWWA 2022 versenyről Eredmények ezen a linken: https://www.decanter.com/wine-news/decanter-world-wine-awards-2022-results-announced-480910/ A szigorú zsűrizés vakon, panelekben történik, a bírák országonként és borvidékenként, szín és szőlőfajta, valamint stílus, évjárat és árkategória szerint kóstolnak. *** Kreinbacher Birtok: https://www.kreinbacher.hu/
Polgár Pincészet - Villány
A Villányi borvidék ikonikus borászának, Polgár Zoltánnak a borai és a történetei egyaránt magával ragadóak, és van is miről mesélnie. 1974-ben feleségével mindketten a Kertészeti Egyetem padjait koptatták, amikor arról álmodoztak, hogy Villányban szeretnének élni, ahol szőlőt termelhetnek és a saját borukat ihatják. A következő évben el is telepítették az első szőlőjüket Kisharsányban, aztán lett újabb szőlő, pince, panzió… Sorra jöttek az újabb álmok, és ők mindet valóra is váltották. A Polgár Pincészetnél mára már 65 hektáron gazdálkodnak, a fajtaválaszték pedig igen széles. Fehérszőlők közül chardonnay, hárslevelű, muscat ottonel és olaszrizling alkotják a szortimentet, a vörösborok pedig cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos, merlot, portugieser és syrah fajtákból készülnek. A szőlőtermesztés és a borkészítés során nem használnak az élő szervezetre káros anyagokat, ahogy fogalmaznak: „Környezettudatos manufakturális borokat termelünk.” A világra nyitott és világlátott Polgár Zoltán hisz Villányban, a Villányi Borvidék különlegességében, a villányi földben termelt szőlő különleges energiájában és a kézműves igényességgel készített boraik tisztaságában. Alázatossággal és elhivatottsággal készített elegáns boraiért nem csak a vendégeik rajonganak, de a pincészet az évtizedek során számos szakmai díjat is kapott, 1996-ban pedig Polgár Zoltánt választották az Év Borászának. A rengeteg elismerésen kívül büszke arra is, hogy a szakmában a kezdeti lépéseit a dédnagyapjának köszönheti, és életművével előtte is tiszteleghet. A borok és a szállás mellett egy igazi kuriózum is tartozik a Polgár Pincészethez: a középkori, meghitt hangulatot árasztó Polgár Bortrezor, ahol a villányi dűlők legszebb borai és a környék egyedülálló pincerendszere vár a látogatókra. Számos olyan borgyűjtő van, akik elkötelezett hívei a borbefektetésnek, boraik minőségét pedig a legoptimálisabb helyen kívánják megóvni, de sokuk lakhelye nem teszi lehetővé ehhez az ideális környezetet. Ezen kívül Polgárék a saját muzeális boraikat is itt őrzik, amiket az első évjárattól mindig eltettek, így a Bortrezorban mára többszáz féle Polgár bor sorakozik. Igazi időutazásban vehet részt, aki eljut ide. Díjnyertes Polgár borok, tradicionális magyar ételek, mediterrán udvarral és igényesen berendezett szobákkal ellátott panzió – Polgáréknál minden a bor és a vendégek körül forog. Ha valaki elmélyülne a villányi borok világában, akkor is rengeteg információval gazdagodhat, de ha csak egy kellemes kikapcsolódásra vágyik, akkor sem fog csalódni. A panzióhoz konferencia terem is tartozik, így üzleti tárgyalásokhoz, több napos csapatépítésekhez is remek a helyszín. A komoly megbeszélést pedig könnyedén levezethetünk egy lazító borkóstolóval.   A Polgár Pincészet boraival akár az otthonunkban is megismerkedhetünk, elég csak szétnézni a webshopjukon: https://polgarpince.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: Polgár Pincészet - Facebook 
5Ház Borbirtok
Fiatal somlószőlősi pince az 5Ház Borbirtok, akiket receptre kellene felírni azoknak, akik még csak most ismerkednek a somlói borokkal – persze a borvidék régi rajongói sem fognak csalódni, ha megismerik őket. Boraikat nem az elmélyült somlói karakter jellemzi, inkább a frissesség, de a vulkanikus jegyek itt is jól érvényesülnek, így akik ebben a műfajban a kicsit könnyedebb, közérthetőbb borokat keresik, azoknak jelezzük, hogy megtalálták. A borászkodást 2019 óta számítják a természetközeli szemléletű birtoknál, ahol 3,5 hektáron gazdálkodnak, de folyamatosan telepítenek, bővülnek. A jelenlegi területen juhfark, furmint, olaszrizling és hárslevelű terem. A belőlük készült borok az elmúlt három évjáratban más és más jellegűek lettek, hol az egyik, hol a másik mutatja a legszebb formáját. Olaszrizlingből gyöngyözőbort is készítenek, ami igazán jól felvezeti a borsort. Borászuk, Weingartner Olivér külföldi bio borászatokban szerzett tapasztalatait ötvözi a helyi adottságokkal, és az eddigi visszajelzések szerint ez az ötvözet nagyon tetszik a borkedvelőknek. A 2020-as évjáratban még a könnyen fogyasztható, reduktív borokon volt a hangsúly, de 2021-ben már nyitottak a kénmentes, naturális irányba. Bár bio minősítéssel nem rendelkeznek, a természethű szőlőtermesztés és borkészítés fontos a pincénél, hiszen hosszú távon szeretnék óvni a környezetet és az egészségünket is. 5Ház Borbirtok – valószínűleg mindenkinek az első kérdése, hogy honnan az elnevezés? A válasz pedig nagyon egyszerű: öt présház lett átalakítva szálláshellyé, így a borozás után akár a kedvenc szőlőfajtánkról elnevezett szobában térhetünk nyugovóra. Juhfark, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű és Somlai (ami a somlói cuvée-ről lett elnevezve) az öt présház neve, ráadásul mindegyik apartmanból egy saját pincébe juthatunk. A pincerendszer központja pedig a 120 fős kupolaterem, így az 5Házra akkor is számíthatunk, ha nagyobb rendezvényt szerveznénk. Rendezvényben egyébként is tele vannak ötletekkel, nyáron is több kisebb-nagyobb eseménnyel, piknikkel színesítik a somlói kavalkádot, érdemes figyelni a híradásokat. A vendégek a szobafoglaláshoz hétvégenként borkóstolót is kapnak, de kisebb-nagyobb társasággal bármikor bejelentkezhetünk, szívesen bemutatják a szortimentjüket. Aki mostanában nem jár a Somlón, az is megkóstolhatja az 5Ház Borbirtok borait, hiszen már elérhetőek a pince webshopján:https://shop.5hb.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: 5Ház Borbirtok - Facebook     
Idén is "Kóstold Körbe!" a Balatont, és kóstolj BalatonBorokat!
Hetedik alkalommal mutatták be a balatoni borászatokat és vendéglátó vállalkozásokat tömörítő Balatoni Kör egyesület „Kóstold Körbe!” kiadványát a Szántód és Tihany között közlekedő kompon. A tóhoz tartozó 3 megyét, 6 borvidéket bemutató kiadványban idén összesen 68 minőségi, egész éves vendéglátást képviselő helyet találunk. A „Kóstold Körbe!” füzet megtalálható minden, a kiadványban szereplő helyszínen, és segít eligazodni a vendégeknek, ha család- vagy kutyabarát helyet keres, esetleg tóparti éttermet vagy romantikus szállást, rendezvényhelyszínt, borászatot, pálinkafőzdét vagy exkluzív hotelt.   A kiadvánnyal egyidőben debütáltak az új, 2021-es évjáratú BalatonBorok. A BalatonBor olaszrizling szőlőfajtából készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, idén már a 7. évjárat került palackokba.   Pintér Zsolt, a BalatonBor projektvezetője az idei BalatonBorokról: „Második éve jövünk ki ezzel a vagány, új címkével, ami a borászoknak és a borfogyasztóknak is nagyon tetszik. A borászok egyre inkább ráéreznek erre a stílusra, nagyon feszes, friss, gyümölcsös, jóivású borokat készítenek, amik gyorsan elfogynak. Egyre többen szeretnének ebbe a közösségbe tartozni, és akik benne vannak, érzik is ennek a sikerét, így mostanra többen mernek nagyobb mennyiséget készíteni belőlük, és reméljük, hogy a következő évben még több borász vállalkozik erre, mert látszik, hogy van rá kereslet. Szeretnénk, ha a Balatonon mindenhol kapható lenne, vendéglátóhelyeken, boltokban, ezért arra biztatjuk a vendéglátósokat, kiskereskedőket, hogy keressék ezeket a borászokat, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy az ide látogató vendégek ilyen borokat tekintsenek a régióban alapnak. Ha ez lenne a Balaton alapbora, az elég előre mutató lenne az egész borvidék szempontjából, és ezután meg tudjuk mutatni a komolyabb borainkat is. Ha süt a nap, ülünk a teraszon, vagy vitorlázunk, esetleg az ebéd mellé meginnánk egy pohár bort – a BalatonBor minden helyzetben tökéletes választás. Azt érezzük, hogy roppan a gyümölcs, kedvünk van belőle még egy pohárhoz. Ez az a bor, amit bármikor, bárhol jó inni.”   Dobosi Győző, a régiós bormárka egyik létrehozója a mindennapok megélésére hívta fel a figyelmünket.: „Vannak hétköznapi borok, amiket nem azért nevezünk így, mert értéktelen, alább való, hanem egyszerűen több hétköznap van, mint ünnepnap, szükség van ilyen borokra is. Én azt javaslom mindenkinek, hogy tartson legalább egy ilyen bort a hűtőjében, ami nem egy megtervezett borfogyasztásra való, hanem a spontán estékre. Ha például egy stresszes nap végén az ember hazaér a munkahelyéről, és szétnéz, hogy mit egyen, és rámosolyog ez az üveg bor, máris jobb kedvre derül. Összeüt gyorsan egy nagyon egyszerű ételt, mondjuk főz egy tésztát, közben roppan a csavarzár – ezekből a hétköznapi pillanatokból van több, és ezeket kell szerintem jól megélni. Ünnepelni mindenki tud, de megélni a mindennapjait sokkal kevesebben. Azt gondolom, hogy a BalatonBor erre egy jó társ.”   Pach Gábor pálinkamester, a Gyümölcs Wellness Központ tulajdonosa is a régiós összefogásra is felhívja a figyelmet: „Azért tartom jónak ezt az egész BalatonBor sztorit, mert tényleg arról szól, amit nagyon sokan hiányolunk itt a Balaton parton: ha például fürdőnadrágban bemegyünk egy parti helyre, akkor ott szeretnénk meginni egy jó balatoni bort, és nem alsókategóriás borokból válogatni, csak azért, mert egy strandbüfében, strandruhában nem jár más. Szeretnénk olyan bort kapni, ami jól fogyasztható, tisztán és fröccsként is jó bor. A BalatonBor ezt megtestesíti, ár-érték arányban is rendben van. Azt gondolom, hogy egyre jobban értik a borászok, hogy ezt miként kell készíteni, én pedig akár a déli parton, akár az északi parton kérek egy deci bort bármelyikből, akkor körülbelül tudom, hogy mire számíthatok, nem ér nagy meglepetés, mert biztos, hogy egy korrekt bort kapok. Fontos, hogy a régióban fogjunk össze, és egymás termékeit tartsuk, egymást ajánljuk, és legyünk közösen erősek. A BalatonBornak pedig épp ez az egyik küldetése.”    Ebben az évben eddig 18 balatoni borászat kezdhette meg a BalatonBor palackozását, egységes megjelenés alatt: Cseh Családi Pincészet, Barna Pince, Dombi Pince, Laposa Birtok, Zelna Borászat, Hujber Pincészet, Veszprémi Pince, Gyukli Pince, Fata Pincészet, Tagyon Birtok, Koronczai Pince, Dobosi Birtok, Bogáromi Borbirtok, Istvándy Pincészet, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Feind Pincészet, Szeremley Birtok, Pócz Pincészet.      
4Ház
Sárospatak, Hercegkút, Sárazsadány, Tolcsva – 4 település Tokaj-Hegyalján, amiknek határában szőlő terem a 4Ház borokhoz. De miért pont 4Ház? „Az egyik első ültetvényünk a tolcsvai Serédi dűlőben van, 4 ház mellett. Mi nem is Serédinek hívjuk, hanem 4 háznak. 2016-ban, az első évjáratnak a java részét onnan készítettem, az az ültetvény adta a bázist. Innen jött az ötlet: legyen a borászat neve 4Ház.” – árulta el Stumpf Miklós, aki a tulajdonos és a borász is egyszemélyben. Igaz, az egész család a keze alá dolgozik: nyugdíjas szülei segítenek a szőlő művelésében, de a borok címkézésében is, míg húga (akit inkább a sommelier-k világa vonz, ilyen irányban képezi is magát, és hamarosan Tokajból írja a diplomamunkáját) a marketing feladatokat vállalta át. Bár a pincészet 2016-ban alakult, a története 1978-ig nyúlik vissza – ekkor telepítette a család az első szőlőtőkéket Hercegkúton. A hobbit házaknak is nevezett pincesoron készítettek eleinte folyóbort, később csak a szőlőt értékesítették a mára 16 hektárosra duzzadt ültetvényről. Miklós is egészen más területen kezdett el dolgozni, de a kapcsolata nem szakadt meg a borvidékkel, és két diploma után végül újra az iskolapadba ült, hogy szőlész-borász szakmérnök legyen. „Mivel én először műszaki menedzser lettem, aztán közgazdász, és csak utána szőlész-borász, az én hitvallásom nagyon egyszerű: körző-vonalzó-acéltartály. A boraim kiszámíthatóak.” – mondja.   Furmint, sárgamuskotály, hárslevelű – a három legnépszerűbb tokaji szőlőfajtából készülnek a 4Ház szerethető, könnyen érthető borai. Alacsony alkoholtartalmúak, frissek, jóivásúak, hamar megkívánjuk belőlük a következő pohárral. Hétköznapiak, a szó jó értelmében, és ezt nem csak a könnyedségükre vonatkozik, de az árukra is, hiszen mindegyiket kétezer forint alatt megvehetjük. Sárgamuskotályból illatos, gyümölcsös habzóbor készül, ami a kerti partik sztárja lehet idén nyáron. A friss, karakteres hárslevelű baráti beszélgetések, könnyű vacsorák kísérőjeként lehet a kedvencetek, akárcsak a két fajta házasításából született Dry. Stumpf Miklós több fajtával nem tervez dolgozni a jövőben sem, a már meglévőkkel szeretne inkább tovább kísérletezni. Érdeklik a természethű borok, a régebbi készítési eljárások, talán azt is hamarosan kipróbálja, hogyan erjednek a borok amfórában. A bort személyes dolognak tartja, amivel élményt ad annak, aki megkóstolja. De ezt az élményt szívesen fokozza egy dűlőtúrával egybekötött bemutatóval. Pincelátogatás helyett a borász terepjáróval kivisz az ültetvényekbe, mert azt vallja, hogy a szőlőnél kezdődik minden, és így könnyebb mesélni a borról. Szerintünk érdemes kipróbálni! 4Ház borokkal eddig leginkább Angliában, vagy itthon hotelekben, bárokban lehetett találkozni. A remek ár-érték arányú borokat végre bárki megkóstolhatja, hiszen mostmár webshopból is egyszerűen rendelhetőek:  https://shop.4haz.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: 4Ház
miklóscsabi pincéje
„Móri születésű vagyok, mesterségemet tekintve pedig nem is borász, hanem kertészmérnök. Szőlészként diplomáztam Kecskeméten, és ha valaki Móron születik, a családjában van egy kis hobbi szőlő, a végzettsége pedig szőlész, akkor valójában egyenes út vezet oda, hogy ha az ember megáll egy pince előtt, amin talál egy eladó táblát, akkor minden kis vagyonkájából, és még azon is túl megpróbálja valahogyan megszerezni. Ez történt velem is, amikor 25 évesen megvettem Móron az Ezerjó utca 3-at. Onnantól ez lett az életemnek a középpontja, minden családi összejövetel, baráti rendezvény helyszíne, ahol minden évben el is fogyott az a párszáz liter bor, ami az első években készült.” – kezdi mesélni a pincéjének történetét Miklós Csabi. Akik ismerik a Móri borvidék borait, egészen biztos, hogy találkoztak már a miklóscsabi pincéje boraival is. Az elmúlt húsz évben a szőlőültetvény területe 8 hektárra nőtt, a néhány száz liter helyett pedig évente letöltenek 40-50 ezer palack bort. Közepes testű, friss, ropogós, jóivású boraikat leginkább a hétköznapokra szánják, ezért is lett a szlogenjük a „Szenvedélyes hétköznapok”. Fehérboros borvidék a Móri, Miklós Csabiéknál a fő fajta a borvidék büszkesége, az ezerjó, ezen kívül chardonnay, rajnai rizling zöldveltelini, sauvignon blanc, pinot blanc, leányka és királyleányka terem, meg egy kis kékfrankos, hogy rozé is legyen a sorban. Ropogós, penge, feszes fehérborok készülnek itt, amik közül ízlés, hangulat és társaság függvénye, hogy mit választunk: kertipartihoz leánykát, nagy családi vacsorához ezerjót, filmezéshez zöldveltelinit, ha pedig valami különlegeset kóstolnánk, ott van a rajnai rizling. Sokoldalú, sokarcú a Móri borvidék, ahol minden fajta meg tudja mutatni a saját jó tulajdonságait, a terroir hatás nem annyira intenzív. Ezzel együtt bizonyos dűlők igazán emblematikusak, mint például a Csóka vagy a Kőhalmi dűlő - érdemes megjegyezni a nevüket. A Móri borvidéken nem véletlenül terjedt el az ezerjó, a borászok régóta tudják jól, hogy kedvenc szőlőfajtájukban ezernyi lehetőség rejlik - miklóscsabi pincéjében is különböző stílusú borok készülnek belőle. Mindennapok borának a zamatos, lüktető Roger Mórt ajánlják, a pince egyik legfontosabb bora, az Ezredes pedig egy hordós érlelésű ezerjó. De ne feledkezzünk meg a Csodáról sem, amiben töppedt és túlérett szemek is vannak, így némi maradékcukorral mutatja meg az ezerjó édes arcát.  A móri borászt sokan a kedves szójátékokra épülő elnevezésekkel, a figyelemfelkeltő boroscímkékkel, valamint közvetlen stílusával azonosítják. Miklós Csabi fiatalon került Kaliforniába egy borászathoz traktorosnak, és ekkor volt szerencséje szőlészeti és bormarketing előadásokba belehallgatni. Sok érdekes dolgot tanult, de a legfontosabb, amit megjegyzett, hogy mennyire fontos a hitelesség. Az első borok palackozásától kezdve arra törekszik, hogy aki a borait megismeri, az őt is megismerje – a szakma iránti elkötelezettségét, a humorát, közvetlenségét. „Csoda, hogy nem rontottam el…” – írta fel az első hordó borára, de Ipacs Géza grafikus, aki a címkét tervezte, ezt a hosszú szöveget lerövidítette, a borra csak annyi került, hogy „Csoda”. Így indult a játék a fantázianevekkel, és hamar kiderült, hogy a település, Mór neve igen jó alapja a szójátékoknak. Demi Mór, Roger Mór, Marilyn Mórról, Depeche Mór… - mosolyt csal az emberek arcára, és máris kíváncsiak lesznek erre az apró borvidékre, amiről nem annyira a tradíciók, inkább az élmény jut eszünkbe. Élmény pedig van itt bőven. A borok mellé számtalan programot is ajánlanak, lehetőség van hegymászásra, főzőcskézésre, pizzasütésre, virágkötészetre. Borkóstoló, dűlőtúra, esküvő vagy csapatépítő – mindenre van ötletük, és garantált a vidámság. A bort legjobb ott megkóstolni, ahonnan származik, de ha az előző látogatás óta kifogyott a készlet, vagy ismerkednétek a borokkal, mielőtt kiruccantok Mórra, szemezgessetek a pince webshopjából: https://mikloscsabi.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: miklóscsabi pincéje  
Balaton Bor az első Hungarian Wine Summit-on
Idén első alkalommal került megrendezésre a Hungarian Wine Summit, amelyen a hazai és a nemzetközi borszakma számos képviselője vett részt – kereskedők, borszakírók, sommelier-k, Master of Wine-ok. Március 23-24-én a szakmai közönség sétálókóstolón és mesterkurzusokon ismerkedhetett a magyar borokkal, borstílusokkal, és a borászok is lehetőséget kaptak arra, hogy közvetlenül bemutassák boraikat, filozófiájukat. Az eseményen az érdeklődők a BalatonBor standjánál is kóstolhattak, és szerencsére kóstoltak is szép számmal. Dobosi Győző, a régiós bormárka egyik létrehozója mesélt a visszajelzésekről: „Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a borokra. A vendégeknek meg tudtuk mutatni, hogy milyen borokat készítünk olaszrizlingből a Balaton északi és a déli partján, és élvezték, hogy ilyen jól érezhető a különbség a tó környéki termőhelyeket összehasonlítva, miközben jól érezhető az egységes stílus. Sokan találkoztak már vele, bár még mindig jónéhányan rácsodálkoznak arra, hogy ez nem egy-egy pincéhez, hanem egy régióhoz köthető, ami ráadásul több borvidéket fog össze. A külföldi kereskedők közül többen jelezték, hogy szeretnének exportálni BalatonBort, de ezen a téren még van tennivalónk. Egy-egy termelő jellemzően alacsonyabb palack számmal jön ki a piacra, emiatt a külföldi értékesítést még jobban ki kell találnunk. Tényleg nagyon jó visszajelzés volt nekünk is, hogy ilyen jól fogadták a borainkat. A külföldiek ismerték a fajtát, de magát a BalatonBor sztoriját nem, erről sokat kellett mesélnünk. Ami kellemes meglepetés volt, hogy akik ide jöttek, azok nagyon képben vannak azzal, hogy a Balaton környékén milyen fajták vannak, tudják jól, hogy mi az olaszrizling, a kéknyelű, a juhfark, és nem chardonnay-t akarnak tőlünk inni, hanem az itt jellemző szőlőfajták borait. Összességében nagyon pozitívak a tapasztalataink a Wine Summit kapcsán, örülünk, hogy részt vehettünk rajta.” „A balatoni borászok elmúlt 7 éves szakmai munkája kezd szépen lassan beérni. Az olaszrizling a termékpiramis minden lépcsőjén egyre szebb arcát mutatja, és a BalatonBor egy igazi best-buy, gyümölcsös mindennapok borává nőtte ki magát. Az elsődleges cél, és ezt mindig hangsúlyozzuk, hogy legyen egy stabil alapbor a Balaton körül, amit minden vendéglátóhelyen, kereskedésben, vegyesboltban jóleső érzés viszontlátni. Nagyon bíztatóak a külföldi pozitív visszajelzések, és néhány borásznak talán már van is 1-2 raklap BalatonBora, amit félre tud tenni exportra, miután a hazai igényeket kiszolgálta, de ez még nem az a mennyiség, amivel érdemben a nemzetközi piacra ki lehet lépni. Ezen dolgoznunk kell, a termelők részéről magasabb bizalom kell, hogy nagyobb mennyiséget merjenek palackozni, illetve el kell kezdenünk a stabil exportkapcsolatok felé nyitni és a terméket minél szélesebb körbe promótálni.” – egészítette ki Pintér Zsolt, a BalatonBor Projektvezetője. Az idei I. és II. Bírálaton a BalatonBor névhasználati jogát az alábbi pincék kapták meg: Istvándy Pincészet Hujber Pincészet Zelna Borászat Dobosi Pincészet Gyukli Pince Koronczai Pincészet Pócz Pincészet Veszrpémi Pince Feind Pince Tagyon Birtok Fata Pince Szeremley Birtok Bujdosó Pincészet Cseh Családi Pince Bogáromi Pince Barna Pince Laposa Birtok Dombi Pince Az Hegybor névhasználati jogát az alábbi pincék kapták meg: Zelna Borászat Martinus Birtok Tagyon birtok Dobosi Birtok Tánczos Pince Androsics Pince Végh Testvérek Cseh Családi Pincészet Dombi Pince III. Bírálat időpontja: Június 01. csütörtök – Szentantalfa Dobosi Birton (BalatonBor, Hegybor) MINTÁK ÉS JELENTKEZÉSI LAP LEADÁSI HATÁRIDEJE: Legkésőbb 2022.05.28.  (3 palack / nevezett tétel), az alábbi helyszínen Dobosi Birtokközpont: 8272 Szentantalfa, Fő u. 81. (08:00 – 15:00) Kérjük, ha szeretnétek mintát leadni, töltsétek ki a Jelentkezési lapot, és küldjétek el nekünk emailben, a potenciális palackszámot megjelölve erre a címre:  balatonbor@kostolom.hu JELENTKEZÉSI LAP >>>  https://bit.ly/jelentkezesi_lap BalatonBor Szabályzat >>>  https://bit.ly/balatonbor_szabalyzat Hegybor szabályzat >>>  https://bit.ly/hegybor_szabalyzat BALATONBOR PODCAST és VLOG A BALATONBORRÓL >>> 10 kérdés amit mindig is tudni akartál a BalatonBorokról Dobosi Győző és Pintér Zsolt >>> 10+1 tény a BalatonBorról  Miért érdemes csatlakozni a BalatonBor & Hegybor termelői közösségbe? >>> Vesztergom Balázzsal készített interjút, itt tudjátok megnézni.