Csobánci különlegességek

Kóstolom Csapat

12/20/2017 4:52:45 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Sok közös munka és élmény köt minket a Villa Tolnay pincészethez, így bár sok minden nem volt számomra újdonság, mégis azzal az izgatottsággal vártam a következő Kóstolom irodában megtartott belső kóstolót, mint bármely másik számomra kevésbé ismert pincészetnél. Nádasi András a pince martketingese és értékesítője mutatta be a borokat, de előtte természetesen beszélgettünk a pincészetről és a történetéről.

Élvezettel hallgattuk Andrást, hiszen teljesen mindegy hogy milyen témába kezdett bele, teljes odadással és részletekbe menő precizitással mesélt róla. Akár Tolnay Klári színésznőről, a villa korábbi tulajdonosáról, vagy a dugókról esett szó, teljes mértékben lekötötte a figyelmünket.

A pincészet első lépései 2004-re tehetőek, amikor is kijöttek az első Zöldveltelíni tételek. Ez volt a pincészet első szőlőfajtája, azóta szortimentjük igen széles skálán mozog. Meghatározó elemei az Olaszrizling, a Rajnai rizling, és a már említett Zöldveltelíni. A szőlőterületek nagyjából 20 hektáron terülnek e,l a környék látképét nagymértékben meghatározó vulkanikus tanúhegyeken: a Bács-hegyen, a Badacsonyon, illetve a Csobáncon, ahol a pincészet maga is felépült. A táj még képeken is magával ragadó, és a tulajdonosok igyekeznek ezeket a természet adta előnyöket megosztani másokkal is, mivel szállás lehetőség, de még egy kisebb vendéglátó rész is megtalálható a pincészetnél.

Természestesen a gasztronómiában való értékesítés presztízsnövelő hatását a pincészet is érzi : országszerte számos étteremben megtalálhatóak a tételeik. 

A Villa Tolnay életében is meghatározó a kiváló minőségű parafadugók használata, így erről is sokat beszélgettünk Andrással. A pincészet úgynevezett diam dugókat használ, ami egy préselt parafa dugó, és sokkal kevésbé hajlamos a TCA fertőzöttségre.

Természetesen a nagy mesélés közben egy-egy tételt mindig megkóstoltunk, és igyekeztem a borokról is annyi információt gyűjteni amennyit csak tudtam.

Egy 2016-os reduktív Olaszrizlinggel kezdtünk, visszafogott, de friss, üde tétel, nem túl magas alkohollal. Számomra kicsit kilógott a sorból hiszen nem volt olyan hangsúlyos és karakteres mint a többi, de természetesen egy indító tételnek tökéletes volt.

A második tétel a Rajnai rizling Tavasz volt, szintén reduktív tétel, nem túl testes, de a fajta jellégét szépen hozza, számomra ez egy komplexebb és izgalmasabb bor volt.

A harmadik tételnél maradtunk a rajnainál, de fahrodós változatát kóstoltuk meg. Számomra talán a legizgalmasabb bor, egyszerre hozta a terület adta ásványos karaktert, és némi őszibarackos ízeket is felleltem benne, ami igen meglepő volt számomra, de nagyon szép ízharmóniát alkotott. Magas extrakt tartalom és némi maradék cukor is volt a borban, úgy érzem, bőven van még benne potenciál és érdemes lenne egy jó pár évre eltenni és újrakóstolni a tételt. Nagy lehetőségek vannak benne a gasztronómia terén is.

A következő borral visszatekintettünk egy korábbi évjáratra, mivel egy 2015-ös Zöldveltelínit kóstoltuk, amely a Föld fantázia névre hallgatott. A pincészetnél három különböző Zöldveltelíni található, a Nap a nappali szüretre, a Hold az éjszakai szüretre utal, a Föld pedig egy olyan tétel, amely rövid ideig héjon volt áztatva. Itt sokkal inkább érződtek a hordós jegyek, de egyáltalán nem ültek rá a borra. 10 hónapig volt Stockinger hordóban, és 4 napon keresztül ázott héjon. .

Az utolsó két tétellel jöttek a Badacsonyi borvidék vörös borai. Elsőként a C cuvée, amely egy 2016-os Merlot, Cabernet Franc válogatás. Ez egy szűretlen, derítetlen tétel amely 60 százalékban volt Stockinger és 40 százalékban francia prémium hordóban. Az első korty után úgy éreztem hogy egy nagyon kicsit több a csersav, mint  kellene, de a végkincsengésében olyan szépen kisimult, hogy nem is volt kérdéses, hogy jó volt e hordóhasználat. Nekem azért tetszett ez a bor, hasonlóan a fahordós rajnaihoz, mivel úgy gondolom, már most is megállja a helyét, de  még jó pár év van még benne, hiszen még nem érte el a zenitjét. Végül egy 2016-os Cabernet franc hordóválogatást ittunk, amely a fajtára jellemző paprikás jegyeket visszafogotabban hozta, itt viszont a hordóhasználat nekem kicsit több volt, mint a cuvée esetében.

A kóstoló után úgy gondolom hogy, igen szép, letisztult szortimenttel rendelkezik a pincészet, nincs olyan tétel, amely valamilyen komolyabb kivetnivalót hagyna maga után. Továbbá, ha egy komolyabb tételhez jutnátok a pincészettől, érdemes megfontolni, hogy rögtön megbontsátok-e vagy érdemesebb eltenni néhány évre, hiszen számos tételük hordoz komoly potenciált, amelyet újra és újra megkóstolni felejthetetlen élmény lehet. 

írta : Káli Balázs

WINEMINUTE. BORÁSZATOKRÓL RÖVIDEN - FISCHER BIRTOK

WINEMINUTE. BORÁSZATOKRÓL RÖVIDEN - VILLA GYETVAI

ÜNNEPI VÁLOGATÁSOK ✨ személyesen a borászoktó

Borok és pezsgők Etyekről, kaliforniai szemlélettel készítve
Szijjártó Előd kóstoló a Kóstolom borbárban   Hagyománytisztelet és innovatív gondolkodás egyaránt jellemzi Szijjártó Elődöt, aki az Etyeki borvidéken idén készül az ötödik szüretére. A fiatal borász 2018-ban Kaliforniában, a Napa-völgy egyik meghatározó borászatában tanult és dolgozott, és az ott látottakat hasznosítva vágott bele a bor- és pezsgőkészítésbe. A Kóstolom borbárban május 17-én nem csak ezekből kaptunk kóstolót, de az élményeiből is. A pezsgő azonnal szerelem volt Előd számára, Etyeken pedig a kiváló minőségű pezsgőhöz adott a fajtaválaszték és a terroir, így neki a technológiát és a szakértelmét kellett hozzáadnia. Friss pezsgője chardonnay, pinot noir és pinot blanc fajtákból készült és 20 hónapot érlelte. A borász egyébként is hisz ezekben a fajtákban, az Etyeki borvidék pedig erős ezen a vonalon. „Etyek pezsgőre hivatott.” – mondja Előd, és ahhoz, hogy a lehetőségekből a maximumot hozhassa ki, a teljes munkafolyamatot kézben tartja, a pezsgőkészítés is nála történik. A buborékos kezdés után sauvignon blanc-ok, chardonnay-k és pinot noir-ok kerültek a poharakba, így rálátást kaphattunk az elsőgenerációs borász világfajtákkal kapcsolatos elképzeléseire. Újvilági stílusú, 2022-es sauvignon blanc-ja még nagyon friss, mi kóstolhattuk először az új évjáratot, de már most is érezhető rajta, hogy nagy sláger lesz nyáron. Az igazi meglepetést azonban a 2021-es sauvignon blanc okozta, ami 4 hordó válogatása és egyötöd részben acéltartályban héjon erjesztett bogyók és must egyvelegéből készült. Nagyon telt, őszibarackos, trópusi gyümölcsös ízvilágú bor, azonnal sokunk kedvencévé vált. A következő tétel, egy 2021-es chardonnay érett fehérhúsú gyümölcsösségét jól kiegészítették a hordó pörkölési aromái, és miközben ezt ízlelgettük, a borász sokat mesélt kaliforniai élményeiről. A frissen végzett borász által az interneten véletlenül kiválasztott pincészet egy csúcskategóriás, magas színvonalon borászkodó komplexum volt, ami Elődöt megtanította a precíz, tiszta, magas minőségű borkészítésre. A magas követelmények mellé párosuló borkészítési filozófia birtokában hazaérkezve elhatározta, hogy bort készíteni csak így érdemes, és ehhez azóta is igyekszik tartani magát. Pinot noirokkal folytattuk a sort, az etyekiek mellett azonban kaliforniai vöröset is kóstoltunk. Ízgazdagság, elegancia, komplexitás jellemezte a borokat, és a kóstolás során érdekes volt megtapasztalni, hogy egy nagy kaliforniai borászat és egy kis etyeki pince borainál egyaránt mennyire fontos az alapanyag tisztelete. Szijjártó Előd borai jellemző az újvilági precizitás és a tisztaság, amivel a különleges adottságú Etyeki borvidéken termő szőlőkből kiváló minőségű bort készít. A borkészítésre értékteremtésként tekint, nem termékkészítésként, így inkább alkotásként fogja fel azt a folyamatot, amíg a szőlőből bor lesz. Az ötödik szüretére készülő borászt arról is faggattuk, hogy hogyan képzeli el magát öt év múlva. Azt mondta, hogy az irányon nem változtat, de törekszik a még magasabb minőségre, és egy nagy pezsgős pincét szeretne – meg olyan barátokat, akik szeretik és élvezik a bort. A pezsgőknél izgalmasnak tartja a magnum palackban érlelést, így reményei szerint öt év múlva már egy komolyabb magnum sorral rendelkezik majd. Mi már nagyon várjuk, és bízunk benne, hogy még sok érdekességet kóstolunk a fiatal, elhivatott borásztól!    Következő eseményeink:          
Májusban visszatér Etyekre a SZŐLŐSKERTI PARTY!
Májusban visszatér Etyekre a SZŐLŐSKERTI PARTY! MÁJUS 20. „Ritmusra jár kéz és láb, teletöltik a pohárt!” Aki az etyeki pincéket ismeri, az hallott már a Szőlőskerti Partyról, sőt valószínűleg élvezte is már annak utánozhatatlan hangulatát. Májusban jön a következő buli! Hol máshol lenne igazán kerek egy majális, mint Etyeken? Nem kell tovább várnod: május 20-án óriási szőlőskerti partit csapunk! Hétágra süt a nap, beköszöntött a fröccsidő, nyílnak a pincék, sok-sok finom borral várva téged. Rajtad áll: kistermelői és gourmet ínyenc falatokkal párosíthatod a kóstolt tételeket. A fő show-t ezúttal a zene viszi: a giccspartytól a deep house-on át több műfaj és fellépő csap zenebonát, köztük számos DJ is keveri a talpalávalót a szőlőben. Vedd fel velünk a ritmust, élvezd a tavaszt teljes pompájában az etyeki Gasztrosétányon! Aubergine Pince   Padlizsánkrém, zakuszkakrém Hummusz naan kenyérrel Aubergine-kóstolótál: Serrano sonka, nápolyi szalámi, kecskesajt, naan kenyér, zöldségek Grillcsirkemell Kézműves hamburger BBQ – Pulled pork szendvics Magyaros lecsó 12:00 órától Aubergine Garden Party DJ PEPÉ-vel The Vine HRVSTD for You   Kedvenc The Vine tételeid: Eloquent: száraz, nem mindennapi Cserszegi fűszeres – Bianca házasítás Zöldbor: a portugál vinho verde stílusában zöld velteliniből készült száraz, élénk savaival csábító borkülönlegesség Etyek Shade of Gray: száraz, elzászi stílusú elegáns pinot gris More Than Words: félszáraz sauvignon blanc, gyöngyöző borkülönlegesség   Balian Grande Cuvée: vadonatúj zászlóshajótételünk, amely száraz kései szüretből született. A Zenit – Zöld veltelini házasítás a megismételhetetlen alkalmak bora, hiszen féléves finomseprős, majd féléves zempléni tölgyes érlelést is kapott.   Kézműves házi szörpök   ZOÁD Wine   Kedves Vendégeinket borainkkal, már klasszikus rózsafröccsünkkel, többféle szörppel is várjuk. A nemrég megnyitott középső panoráma teraszunkról pedig a pazar kilátásban gyönyörködhetnek a hozzánk érkezők. Mindeközben a legkisebbek kis játszóterünket élvezhetik, reméljük, nagy örömükre!   Újhegyi Kerekes Pince   A ház bora és pálinkája Saját készítésű mangalicakolbász, -szalámi és -sonka Kemencés töki pompos a présház mögött   Árpás Laci – Sonkamester   2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek Délvidéki ízek: kemencés és grillételek   Halmi Pince   Saját termesztésből, helyi kistermelői termékeinkkel várunk: folyóborok szörpjeinkkel ízesített fröccsök (levendula, ibolya, bodza) pálinkák szörpök kézműves ecetek   Sápi Gyümölcsbor   Kínálatunk: kürtőskalács, lángos, valamint a már jól ismert gyümölcsborok, borkása és pálinkása.   RezeDa Terasz   00 órától: Budai projekt zenekar  00 órától: Insanah-val dub techno és @Szepesvariszabolcs közreműködésében deep/melodic/organic/progressive zene szól   Kertiparti menü Dudok János konyhafőnök ajánlásával:   - Marhahúsos babgulyás  - Málnakrémleves ropogós karamellás morzsagolyókkal - Grillezett camembert sajt rusztikus tepsis zöldségekkel, áfonyakrémmel  - Újhagymás tejfölben érlelt sertésszűzérmék fűszeres morzsában, majonézes burgonyával - Mézes-mustáros csirkemell baconbe göngyölve, kerti salátával, édesburgonyával - Csirkecombpaprikás galuskával, uborkasalátával - Vaslapon sült sertéskaraj cheddar sajtos tallérburgonyával, lyoni hagymával - Kávéházi karamellszelet    Etyeki borászatok széles választékával, saját készítésű szörpökkel, etyeki kávéval, sörökkel várunk szeretettel a RezeDa Teraszon!   Tátrai Pince   Kóstoló és vásár a Pincészet termékeiből   Etyek Vintage – powered by Cukorborsó   Nápolyi pizzaparty sok-sok újdonsággal Big Green Egg és mindaz, ami kisül benne (burgerek, wrapek, finomságok, mindez gluténmentes verzióban is) Egyéb Cukorborsó-finomságok Velünk lesz ismét a Pátyi Levendulás Kert és a Déberling Családi Pincészet Déltől lazulás DJ Sági Andrással és a Partyselfie-vel 19:00 órától Giccsparty (’80-as, ’90-es évek zenéi)   Várunk téged is szeretettel, finom ételekkel, italokkal és jó hangulattal!   Orosz Gyula Családi Pincészete   Kóstoló és vásár a Pincészet termékeiből   Stelázsi – Kultúrspricc   Játszókert labdákkal, kis autókkal, csocsóval, gyurmával, és más kézműves eszközökkel. Gasztronómiai kínálat: Spárgakrémleves Grilltányér tarjával, csirkével és hagymás burgonyával Szarvashamburger Minifánkocskák Magyaros tál Sajtválogatás a jó borokhoz   Rókusfalvy Birtok   Szombat: 10:00 Kitárul a Birtok pinceajtaja 10:00 DJ a szőlőben: DJ Palo 11:00 Finomságokat kínál a Rókusfalvy Fogadó 11:00 A Rétescake kóstoló kitelepülése 13:00 Pincetúra pohárral a kézben 14:00 DJ a szőlőben: Andrew J & Jász Andris live act 17:00 DJ a szőlőben: Teomo 19:00 Budai House Clique presents: Høffmann b2b Colbora   Optimus Winery Kibővített terasz Kézműves borok és gyöngyöző borok Hagyományos eljárással készült pezsgő Különleges borkoktélok (levendulás rozékoktél, bodza blanc, vintonic) Pálinka Must Frissen őrölt Lavazza-kávék, növényi tejjel is Hegedűs Sajtműhely   Szombat: 12:00 órától kétszemélyes SajtVarázs-tál (sült szijjács, héjában sült burgonya, kukoricacsipsz, bagett, répahasábok) 15:00 órától sajtkóstolóval egybekötött tárlatvezetés Ordagombóc baracklekvárral Jelentkezés és bővebb információ: hegedussajtmuhely.hu
Élménytúrával debütált a Nivegy-völgy bor- és bringatérképe
Közel harminc kilométer tekerés, ragyogó napsütés, balatoni panoráma, ízletes borok – röviden így foglalhatjuk össze az első Nivegy-völgyi e-bike élménytúrát, ahol a résztvevők minden állomáson eredetvédett helyi borokat kóstolhattak. A programmal egyidőben mutatták be az E-bike élménytúra megállók térképét, amely segít abban, hogy a jövőben bárki könnyedén megszervezhessen egy hasonló túrát, felfedezze a helyi kulturális és természeti értékeket, és megismerje a Nivegy-völgyi borokat. A térkép nem csak a megállónak ajánlott borászatok elérhetőségeit tartalmazza, de a kikapcsolódáshoz szükséges fontos információkat is. Feltüntették rajta az étkezési- és szálláslehetőségeket, az e-bike kölcsönzőt, a bankkártya- és SZÉP kártya elfogadó helyeket, de még azt is, hogy hol látják szívesen a négylábú kedvenceket. A visszajelzések szerint igazán felhasználóbarát. Május első hétvégéjén jóhangulatú csapat indult útnak a Dobosi Birtokközponttól, hogy a Nivegy-völgy dombjai és szőlőtőkéi között kerekezve megismerje a környék szépségeit és borait. Budapesttől Vas megyéig az ország több pontjáról érkeztek vendégek, akiknek nagyon tetszett ez az újszerű élmény kombináció – a félórás bringázás és a félórás borászat látogatás kellemes sormintája. Nem csak a táj volt változatos, de a borbemutatók is, így a Nivegy-völgyi eredetvédelmi borok sokszínűségét is megismerték a résztvevők, akik kifejezetten élvezték, hogy ott kóstolhatták a bort, ahol termett, és annak a kezéből, aki termelte. A Végh testvérek Nivegy Olaszrizlinget kínáltak, míg a Szabó és Fia Pincészetnél egy ásványos juhfark került a poharakba. A Hegyestű mellett tekerve érkezett a csapat a Martinus Borházhoz, ahol országos borversenyen aranyérmet nyert olaszrizlinget kínáltak, majd az Agyaglik-dűlőn keresztül a szentantalfai Kisspincéhez érkezve Terápia olaszrizling várt a megfáradt kirándulókra. A végállomás, akárcsak a kiindulópont, a Dobosi Birtokközpont volt, ahol az indulás után bő öt órával egy dűlős olaszrizlinggel zárult a kirándulás. „Hagyományteremtő céllal indítottuk el ezt a túrát, amit szeretnénk a jövőben minden tavasszal és ősszel megismételni. A célunk azonban az, hogy mindenki önállóan is összeállíthassa a saját túraútvonalát,és az év bármely időszakában felfedezhesse a Nivegy- völgyet, ezért jelentettünk meg egy térképet, ahol minden információt feltüntettünk a környékbeli látnivalókról és pincékről. Akár ezt az útvonalat is végig bringázhatják és ugyanezeket a borokat is kóstolhatják, de számtalan lehetőség vár az idelátogatókra. Mindenkit arra biztatunk, hogy jöjjenek el hozzánk, ismerjék meg ezt a bájos völgyet a saját tempójukban.” – osztotta meg velünk Dobosi Győző, a program ötletgazdája.   A Nivegy-völgy falvai egész évben várják az idelátogatókat, és a tavaly ősszel megrendezett közös boros programot idén egy még sokrétűbb rendezvény követi. Október 7-én a Nivegy-völgyi borok mellett egy neves osztrák pincészet borait és történetét is megismerhetik majd azok a borkedvelők, akik eljönnek Szentantalfára. Az őszi piknikre a szervezők izgalmas boros programokkal és vendég éttermekkel is készülnek, így érdemes már most beírni ezt a napot a naptárba. Az őszi programok előtt viszont azt javasoljuk mindenkinek, hogy tavasszal és nyáron is pattanjon kerékpárra, e-bikera, és fedezze fel a környék látnivalóit és borait!   A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.   Képek: Dobosi Birtok Központ Szöveg: Szabó Hajnalka (Borkaller)    
Steigler Rosé - a nyár bora
Májusban végre egyre több időt tölthetünk a szabadban, és akár egy parányi erkélyen borozgatva, akár egy nagy kertben a baráti sütögetés mellé egyre gyakrabban kívánunk meg egy pohár rozét. A Kaméleon borcsaládunkkal lefedjük a boros színskálát: fehér, rozé és vörös is van közöttük. Ebben a sorozatban a házasításainkat mutatjuk meg, és ahogy egy kaméleon, úgy ezek a borok is folyamatosan alkalmazkodnak – nálunk az évjáratokhoz. Természetesen ezek a borok ugyanúgy bio minősítésűek, mint a fajtaboraink, hiszen mára minden területünkön így termesztjük a szőlőt.   A Steigler Pincészetnél ez a bortípus nem szerepelt a kezdetektől a repertoárban, de annyian keresték, hogy úgy döntöttünk: lesz rozénk, de nem állunk be a sorba, és inkább egy tartalmasabb bort készítünk belőle. A rozékhoz általában korábban szokás szüretelni a szőlőt, mint a vörösborokhoz, hiszen ezekből lesznek a magasabb savú, alacsonyabb alkoholtartalmú borok. Mi viszont teljes érettségben szüreteljük a bogyókat, és a vörösborhoz felhasználható szőlőből veszünk ezekhez a borokhoz is alapanyagot, csak éppen azonnal kipréseljük. Az érett szőlőből kicsöpögő lé már tartalmazza a kellő színanyagot, és a gyümölcsös-virágos jegyei is megmaradnak, viszont az érettségnek köszönhetően nagyobb beltartalommal és általában 13% körüli alkohollal rendelkeznek.   A rozéinkat nem egy szezonra szánjuk, így most is két évjáratból kóstolhatjuk a rózsaszín kedvenceket. 2021-ben fele részben pinot noir, és egy-egy negyed részben merlot és kékfrankos alkotják a Steigler rozét. A kipréselt lét azonnal hűtött tartályba tettük, hogy megőrizzék frissességüket, ropogósságukat, majd a külön-külön erjedt borokat novemberben házasítottuk. Ezután tél végéig mindig érleljük még a palackban, mielőtt forgalomba kerülnek – ilyenkorra tudjuk megmutatni, hogy milyen a rozé szerintünk. 2021-ben a pinot noir túlsúlynak köszönhetően az epres-málnás ízvilág hangsúlyosabb. Salátákhoz, lazachoz, gyümölcstortához egyaránt remek választás.   2022-ben viszont 60% kékfrankos és 40% pinot noir alkotta azt az egyveleget, ami az évjáratban a legjobban kifejezte azt, amit mi a rozéról gondolunk – a Kaméleon borcsaládunk pedig erre is jó játékteret ad, hogy a cuvée-inkben mindig alkalmazkodjunk az adott év sajátosságaihoz. A kékfrankos túlsúlyának köszönhetően itt a szilvás és meggyes karakter került előtérbe. Mi most egy grillezés mellé nyitottunk egy (két…) palackkal, és nem bántuk meg!   A borkedvelők általában nagy tetszéssel fogadják a rozénkat, főleg a tartalmassága és a sokszínűsége miatt. Cseppet sem egysíkú, inkább egy emlékezetes borról van szó, és bár nem kérdés, hogy fröccsnek is nagyon jó, de mégis van benne egy kis plusz, ami a könnyed, egynyári rozékra nem jellemző. Bár tartályban erjesztjük, de az ízvilága akár egy hordós rozé komplexitásával is felveszi a versenyt. Igazán jó kísérője a késő tavaszi-kora nyári estéknek.     Rendeld meg 2+1-es ajánlatunkban:  
ELINDULT A NEVEZÉS A 42. ORSZÁGOS BORVERSENYRE
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei évben 42. alkalommal rendezi meg a legnagyobb hagyományú termelői bormustrát. A borversenyre a nevezéseket 2023. május 5-éig várja a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az orszagosborverseny.hu honlapon. A bírálatra május 17-18. között Budapesten kerül sor.   Az Országos Borverseny (OBV) a háromszintű kiválasztási rendszeren alapuló borverseny, melyre az ország mind a 22 borvidékéről nevezhetnek a borászatok. A hegyközségi, borvidéki borversenyek komoly szereppel bírnak a nevezett tételek előzetes minősítésében. Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és az OBV szervezőbizottságának elnöke szerint: „Az Országos Borversenyt a folyamatos szakmai irányítás és fejlődés jellemzi.  Szervezése nem öncélú, hanem egyúttal, az elért eredmények, pontszámok visszajelzést jelentenek a termelőnek és a borvidékeknek. A háromszintű szakmai fórum kiváló szakmai alapot jelent a borvidékek és a birtokok minőségi fejlesztésében, irányok meghatározásában. A termelői közösségnek a hiteles szakmai minősítés jelent garanciát, a kapott pontszámok, eredmények az ágazati szereplők véleményét tükrözik, hiszen a bírálatot családi borászatok tulajdonosai, borászati üzemek neves borászai végzik, kiegészítve az oktatás, kutatás, szakújságírás, kereskedelem és gasztronómia képviselőivel. Az ágazat megújulása az ágazati szereplők nélkül megkerülhetetlen. A szakmaközi szervezet kiemelt hangsúlyt fektet a borvidékekre és az eredetvédelemre. Az Országos Borverseny ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztóknak eligazodást biztosít a sokszínű magyar borok világában. ˝ A 2023. évi Országos Borverseny egyben egy nagyobb szakmaközi vállalásunk előkészítését is jelenti. Az idei OBV egy még nagyobb szabású promóciós program minőségi kiválasztási rendszerének alapját képezi. Az Ágazati Stratégiában megfogalmazott egységes kiválasztási rendszer elvével összhangban, az Országos Borverseny súlya is átértékelődött. 2017-től ugyanis a HNT által szervezett kül- és belpiaci promóciós eseményeken bemutatkozó borászatok kiválasztásának alapjává vált. A HNT elnöke külön kiemelte, hogy a HNT 2,6 milliárd forint projektösszegű pályázatot nyújtott be a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programra, melynek célja a magyar bor, mint nemzeti örökség és annak eredetvédelmi rendszerének népszerűsítése. Jelenleg a pályázat utolsó adminisztrációs munkálatai zajlanak. A magyar bor népszerűségének növeléséhez erős hátteret jelent az a komplex borpromóciós program, amelyet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa indított a szakmaközi bormarketing járulék létrehozásával. A szakmai közmegegyezéssel elfogadott bormarketing járulék biztosítja az önerőt és egyben a Vidékfejlesztési Program pályázat alapját. További információ: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa sajto@hnt.hu Tel.: +36 1 413 75 27 Facebook: hegykozseg Web: www.hnt.hu
HEIMANN ZOLTÁN a Borászok Borásza!
heimann zoltán a Borászok Borásza! Ő kapja a 17. Csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán! A 2023. április 21-én este Budapesten megtartott Díjátadó Gálán Heimann Zoltánt választották a tizenhetedik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat. A miniszterek, államtitkárok, diplomaták, a gazdasági és kulturális élet véleményformálói, valamint a jelölt és győztes borászok jelenlétében megtartott exkluzív eseményt Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, a díj alapítója nyitotta meg, majd köszöntőt mondott Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, a 2010-es év Borászok Borásza is.  Gratulálunk a győzteseknek! Borászok Borásza: heimann Zoltán   Borászok Barátja: Ripka Gergely   A Jövő Borásza Ösztöndíjasa: Hock Péter   hogyan választották meg az ötvenek a Borászok Borászát? A pontos szabályok szerint, a Borászok Borásza jelöltjei, azaz az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei állították össze. Innentől kezdve az ötvenek kezében volt a döntés, akik egy-egy szavazatukkal, két forduló alatt választották meg a végső győztest. Az első forduló után alakult ki az alábbi ötfős döntő: A második fordulóban szintén az ötveneknek volt szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kellett választaniuk. Ez alapján lett Heimann Zoltán a 17. Borászok Borásza, így ő kapja a 17. csillagot Budapest belvárosában, a Zrínyi utcában található Borászok Borásza Csillagok Sétányán. A koccintással egybekötött avatást május 5-én, 11.00 órakor tartják; érdemes követni az ezzel kapcsolatos részletekért a Borászok Borásza Facebook oldalát (facebook.com/Boraszokborasza).   a Borászok Barátja díj A Borászok Borászai azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét díjazták, megválasztották a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra: Erre a díjra is a Borászok Borászai jelöltek, szavazati joguk pedig (mellettük) az ötveneknek volt. 2023-ban Ripka Gergely lett a Borászok Barátja, aki az 50 jelölttől egy-egy palack bort is kapott, és Borászok Barátjaként mindig szívesen látott vendég a borászoknál.   a Jövő Borásza A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már hatodszor írta ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak és a nyertes Hock Péter többek között 1.000.000 forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra. Nyereményének lényege a tanulás és tapasztalatszerzés lehetősége az alábbi módokon: a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatása szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél tiszteletjegy a Borjog és Bormarketing Konferenciára meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre A következő kiírás is hamarosan elérhető lesz, érdemes meglátogatni majd a Borászok Borásza honlapját a részletekért. Annyit már most lehet tudni, hogy az időzítés a hagyományok szerint alakul, amely alapján november 15-ig lehet pályázni borászati, szőlészeti vagy bormarketing témában a következő Jövő Borásza Ösztöndíjért.   Ezúton is gratulálunk a győzteseknek és a jelölteknek!
E-bike túra a Nivegy-völgyben
Aprócska ékszerdoboz a Balaton-felvidéken a Nivegy-völgy, aminek öt falvát – Tagyont, Szentantalfát, Szentjakabfát, Óbudavárt és Balatoncsicsót – mintha csak egy festő pöttyözte volna a vásznára. Közel van ide a Balaton, de kellőképpen távol a nyüzsgő tópart, és a környék tele van felfedezésre váró történelmi és természeti értékekkel. És ne feledjük, hogy egy borvidéken járunk, ahol évszázadok óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Aki ide eljut, és megtapasztalja a helyiek vendégszeretetét, később is visszavágyik. A Balaton környékén jóideje népszerűek a biciklitúrák, sokan alakítják úgy a hétvégéjüket, vagy akár egy hosszabb szabadságot is, hogy a tó körül kerekezhessenek. Akik a mozgást összekötnék a környék szépségeinek, valamint a Nivegy-völgy ízletes borainak a felfedezésével is, azokat a jövőben egy térképpel segítik a helyi borászok, így bárki könnyedén összeállíthatja a saját túraútvonalát. A térkép bemutatója egy közös e-bike túrával összekötött eseményen lesz május 6-án, ahol bő öt óra alatt 5 helyi borászatot is megismerhetnek a résztvevők. A lankás terület és az e-bike miatt azok számára is élvezetes a túra, akik nem túl gyakran pattannak kerékpárra. A túra ötletgazdája Dobosi Győző, aki a 300 éves Dobosi Birtok vezetője. A kiindulási pont és a végállomás egyaránt náluk, a szentantalfai birtokközpontban lesz, ahol megismerhetjük a Dobosi család borászati filozófiáját, és a teraszukról egy pohár borral a kezünkben megcsodálhatjuk a varázslatos balatoni kilátást is. Az e-bike túra második állomása ezúttal a Balázs-hegyi templomrom, ahonnan a csapat Óbudavárra kerekezik a Végh Testvérek Boráldájába. A családi pincészetben a környék jellegzetes fajtáiból készülnek reduktív és fahordós borok, amiknek a születéséről is mesélnek majd. Balatoncsicsón a Szabó és Fia Borpince várja a kirándulókat. A pincészet generációk óta foglalkozik borkészítéssel, sok érdekességet tudhatunk meg tőlük a túrának ezen a pihenőpontján. A Tagyon-hegyen a Martinus Borterasz másfél évtizedes múltat tudhat magáénak, a családi örökségre épült borászat azonban egyre ismertebb – hallgassuk meg az ő történetüket is! Innen az Agyaglik-dűlőn keresztül teker a társaság Szentantalfára a Kisspincéhez, az e-bike túra utolsó megállójához. Az itteni borbemutató után pedig a Dobosi Birtokközpontban ér véget a kirándulás, ahonnan élményekkel telve távozhatnak a résztvevők. A Nivegy-völgyi borok olyan sokszínűek, akárcsak a környék természeti és kulturális értékei. A május 6-i túrán azonban a Balaton-felvidék jellegzetes fajtájának, az olaszrizlingnek a különböző arcait mutatják be a borászok. Hegybor és Dűlős bor kategóriában is izgalmas tételek készülnek, ezeket ismerhetjük meg a túra pihenőin. Fontosnak tartjuk a felelős borfogyasztást, így a pincéknél kóstoló mennyiség kerül a poharakba. Bár a hatályos szabályok nem tiltják a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, azt azonban előírják, hogy tilos kerékpározásra alkalmatlan állapotban biciklivel közlekedni. Ezt mi is így gondoljuk, ezért építettük fel így a túránkat. A Nivegy-völgyi borászok szeretettel várnak minden érdeklődőt május 6-án, az első közös e-bike túrán, vagy a későbbiekben azokat, akik a térkép alapján saját maguk állítják össze az útvonalukat. Kerekedjetek fel ti is, kerekezzetek a szépséges tájakon, és fedezzétek fel közben hazánk egyik izgalmas boros régióját! És bár idén ez az első olyan program, ami a borászok összefogásával jön létre, október 7-én egy nagyobb körben is találkozhatunk velük, érdemes már most tervezni ezzel a dátummal is! >>További információ és jegyvásárlás<<   Szöveg: Szabó Hajnalka /Borkaller/ Képek: Dobosi Birtok & Balaton Bike tour
Bor, bringa, balatoni panoráma
Nivegy-völgyi e-bike élménytúra eredetvédett borokkal Igazán komplex élmény vár azokra, akik május 6-án ellátogatnak a festői szépségű Nivegy-völgybe: egy izgalmas e-bike túrával várják az érdeklődőket, ahol a környék látnivalói mellett a helyi borászatokat is felfedezhetik. A túra állomásai a borospincéknél lesznek, ahol a borászok bemutatják a dűlőket,mesélnek a borkészítésről – meg persze egy kis kóstolót is mutatnak a Nivegy-völgyi eredetvédett borokból. Vannak, akik a boros élmények miatt keresik fel a völgy apró falvait, mások a vidéki vendégszeretetre vágynak, de az aktív turizmusnak is egyre több hódolója van. Kerékpárút eddig is volt a Balaton körül, és bortúrákat is szerveznek rendszeresen, de ezek ötvözésében vannak még lehetőségek. A szervezők ezt felismerve találták ki azt az útvonalat, amit az első közös túrán bemutatnak. A május 6-i e-bike túrával egyidőben egy térképet is megjelentetnek, ami megmutatja a környék természeti és kulturális értékeit, valamint a helyi borászatokat. Akik most nem tudnak csatlakozni, azok ennek segítségével a jövőben akár saját túrát is könnyedén tervezhetnek. „Sok kezdeményezés van a Nivegy-völgyben, ami arra irányul, hogy megmutassuk a környezetünk és a boraink sokszínűségét. Hiszünk abban, hogy az összefogásban erő van, és együtt tudjuk igazán megmutatni, hogy milyen értékes vidéken élünk. Az e-bike is olyan innovatív, mint a mi összefogásunk, és bízunk benne, hogy mások is annyira fogják szeretni ezt az ötletet, mint mi, és sokan velünk tartanak.” – mondta el Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője, aki a túra ötletgazdája. A túra útvonala:1. Indulás a Dobosi Birtokközponttól2. Balázs-hegy (templomrom)3. Óbudavári Liget, Végh Testvérek Borálda (kóstoló)4. Balatoncsicsó, Szabó és Fia Borpince (kóstoló)5. Tagyon-hegy, Martinus Borterasz (kóstoló)6. Agyaglik-dűlőn keresztül az utolsó állomás, Kisspince Szentantalfán (kóstoló)7. Végállomás: Dobosi Birtokközpont (kóstoló) A túra tervezett időtartama 5 – 5,5 óra, és azok is teljesíteni tudják, akik nem gyakorlott kerékpártúrázók. A túra ára tartalmazza az e-bike bérlést, a túravezetést, öt helyszínen borászati bemutatót, valamint pincészetenként 0,5 dl bort. (A megállóknál lehetőség van ivóvíz töltésére és mosdó használatra.) További részletek az esemény aloldalon >> Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a KRESZ nem tiltja a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, tilos viszont kerékpározásra alkalmatlan állapotban biciklivel közlekedni. A pincéknél kóstoló mennyiség kerül a poharakba, így megismerhetjük a borvidék borait, de a felelősségteljes borfogyasztásra is figyelünk. A Nivegy-völgy öt falva – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó -, valamint a szomszédos Zánka egész évben várja az idelátogatókat, és a tavaly ősszel megrendezett közös boros programot idén egy még sokrétűbb rendezvény követi. Október 7-én a Nivegy-völgyi borok mellett egy neves osztrák pincészet borait és történetét is megismerhetik majd azok a borkedvelők, akik eljönnek Szentantalfára. Az őszi piknikre a szervezők izgalmas boros programokkal és vendégéttermekkel is készülnek, így érdemes már most beírni ezt a napot a naptárba. Az őszi programok előtt viszont azt javasoljuk mindenkinek, hogy tavasszal és nyáron is pattanjon kerékpárra, e-bikera, és fedezze fel a környék látnivalóit és borait! A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre. További információkkal kapcsolatban szívesen állok rendelkezésre:Szabó Hajnalkaszabo.hajnalka@kostolom.hu+36304745558   Szöveg: Szabó Hajnalka /Borkaller/ Képek: Dobosi Birtok & Balaton Bike tour