Kóstolom Csapat |
|
12/20/2017 4:52:45 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Sok közös munka és élmény köt minket a Villa Tolnay pincészethez, így bár sok minden nem volt számomra újdonság, mégis azzal az izgatottsággal vártam a következő Kóstolom irodában megtartott belső kóstolót, mint bármely másik számomra kevésbé ismert pincészetnél. Nádasi András a pince martketingese és értékesítője mutatta be a borokat, de előtte természetesen beszélgettünk a pincészetről és a történetéről.
Élvezettel hallgattuk Andrást, hiszen teljesen mindegy hogy milyen témába kezdett bele, teljes odadással és részletekbe menő precizitással mesélt róla. Akár Tolnay Klári színésznőről, a villa korábbi tulajdonosáról, vagy a dugókról esett szó, teljes mértékben lekötötte a figyelmünket.
A pincészet első lépései 2004-re tehetőek, amikor is kijöttek az első Zöldveltelíni tételek. Ez volt a pincészet első szőlőfajtája, azóta szortimentjük igen széles skálán mozog. Meghatározó elemei az Olaszrizling, a Rajnai rizling, és a már említett Zöldveltelíni. A szőlőterületek nagyjából 20 hektáron terülnek e,l a környék látképét nagymértékben meghatározó vulkanikus tanúhegyeken: a Bács-hegyen, a Badacsonyon, illetve a Csobáncon, ahol a pincészet maga is felépült. A táj még képeken is magával ragadó, és a tulajdonosok igyekeznek ezeket a természet adta előnyöket megosztani másokkal is, mivel szállás lehetőség, de még egy kisebb vendéglátó rész is megtalálható a pincészetnél.
Természestesen a gasztronómiában való értékesítés presztízsnövelő hatását a pincészet is érzi : országszerte számos étteremben megtalálhatóak a tételeik.
A Villa Tolnay életében is meghatározó a kiváló minőségű parafadugók használata, így erről is sokat beszélgettünk Andrással. A pincészet úgynevezett diam dugókat használ, ami egy préselt parafa dugó, és sokkal kevésbé hajlamos a TCA fertőzöttségre.
Természetesen a nagy mesélés közben egy-egy tételt mindig megkóstoltunk, és igyekeztem a borokról is annyi információt gyűjteni amennyit csak tudtam.
Egy 2016-os reduktív Olaszrizlinggel kezdtünk, visszafogott, de friss, üde tétel, nem túl magas alkohollal. Számomra kicsit kilógott a sorból hiszen nem volt olyan hangsúlyos és karakteres mint a többi, de természetesen egy indító tételnek tökéletes volt.
A második tétel a Rajnai rizling Tavasz volt, szintén reduktív tétel, nem túl testes, de a fajta jellégét szépen hozza, számomra ez egy komplexebb és izgalmasabb bor volt.
A harmadik tételnél maradtunk a rajnainál, de fahrodós változatát kóstoltuk meg. Számomra talán a legizgalmasabb bor, egyszerre hozta a terület adta ásványos karaktert, és némi őszibarackos ízeket is felleltem benne, ami igen meglepő volt számomra, de nagyon szép ízharmóniát alkotott. Magas extrakt tartalom és némi maradék cukor is volt a borban, úgy érzem, bőven van még benne potenciál és érdemes lenne egy jó pár évre eltenni és újrakóstolni a tételt. Nagy lehetőségek vannak benne a gasztronómia terén is.
A következő borral visszatekintettünk egy korábbi évjáratra, mivel egy 2015-ös Zöldveltelínit kóstoltuk, amely a Föld fantázia névre hallgatott. A pincészetnél három különböző Zöldveltelíni található, a Nap a nappali szüretre, a Hold az éjszakai szüretre utal, a Föld pedig egy olyan tétel, amely rövid ideig héjon volt áztatva. Itt sokkal inkább érződtek a hordós jegyek, de egyáltalán nem ültek rá a borra. 10 hónapig volt Stockinger hordóban, és 4 napon keresztül ázott héjon. .
Az utolsó két tétellel jöttek a Badacsonyi borvidék vörös borai. Elsőként a C cuvée, amely egy 2016-os Merlot, Cabernet Franc válogatás. Ez egy szűretlen, derítetlen tétel amely 60 százalékban volt Stockinger és 40 százalékban francia prémium hordóban. Az első korty után úgy éreztem hogy egy nagyon kicsit több a csersav, mint kellene, de a végkincsengésében olyan szépen kisimult, hogy nem is volt kérdéses, hogy jó volt e hordóhasználat. Nekem azért tetszett ez a bor, hasonlóan a fahordós rajnaihoz, mivel úgy gondolom, már most is megállja a helyét, de még jó pár év van még benne, hiszen még nem érte el a zenitjét. Végül egy 2016-os Cabernet franc hordóválogatást ittunk, amely a fajtára jellemző paprikás jegyeket visszafogotabban hozta, itt viszont a hordóhasználat nekem kicsit több volt, mint a cuvée esetében.
A kóstoló után úgy gondolom hogy, igen szép, letisztult szortimenttel rendelkezik a pincészet, nincs olyan tétel, amely valamilyen komolyabb kivetnivalót hagyna maga után. Továbbá, ha egy komolyabb tételhez jutnátok a pincészettől, érdemes megfontolni, hogy rögtön megbontsátok-e vagy érdemesebb eltenni néhány évre, hiszen számos tételük hordoz komoly potenciált, amelyet újra és újra megkóstolni felejthetetlen élmény lehet.
írta : Káli Balázs