Kóstolom Csapat |
|
12/12/2017 12:37:06 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Akárhányszor járok a Badacsonyban – márpedig évente minimum egyszer, a hagyományos Balaton-körbetekerés alatt erre járok – a Borbarátok neve mindig szerepel a helyiek által javasolt éttermek között. Ennek okáról Nagy Istvánt, az egyik tulajdonost kérdeztem.
- Mi a titka annak, hogy a Borbarátokat mindenki jó szívvel ajánlja?
Az éttermünk története 1989-ig nyúlik vissza, abban az évben építettük. Már a kezdetek óta törekedtünk arra, hogy a környékre látogatókkal minél jobban megismertessük a Borbarátokat és a Badacsonyt. Az a cél, hogy egyre szélesítsük a portfóliót. Minden évben felújítunk valamit, a következő projekt például egy sokoldalú kerthelyiség kivitelezése lesz.
- Mit kell erről tudnunk?
A tervek szerint lesz rajta egy nagy játszótér a gyerekeknek, de a helyi művészek alkotásait is szeretnénk támogatni, így azokból is állandó kiállítást láthatnak az erre járók. Valamint egy komoly borbárt is akarunk nyitni. A környék alapanyagait használjuk majd, főként a bazaltot és a fát.
- Ha már a környék alapanyagainál tartunk: az étteremnél is figyeltek arra, hogy a helyi megjelenjenek.
Igen, teljes mértékben. Én megfogadtam magamnak azt, hogy minden évben öt új alapanyagot behozok a környékről az étlapunkra, és remélem, hogy ezt az elkövetkezendő hosszú-hosszú évek folyamán még tudom tartani. Persze, ennek azért vannak nehézségei.
- Mint például?
A beszerzés mellett a folyamatos minőségen tartás, valamint az, hogy az alapanyagokból újabb és újabb ételeket tudjunk kreálni. Szerencsére az a tapasztalatunk, hogy amit készítünk belőlük, azt a vendégeink nagyon szívesen fogadják.
- Van a télnek most slágerfogása?
Vannak kifejezetten téli fogásaink, hiszen ebben az időszakban inkább a nehezebb ételek, a marhahússal, a sértéshússal készülő ételek fogynak jobban. Mióta felvettük az étlapra a Balaton alapanyagát, a keszthelyi tokhalat, azóta hétvégente egyre többen keresik ezt is.
- Milyen egy Borbarátok-féle keszthelyi tokhal?
Igazából a vendég kérése szerint készítjük. Természetesen van az étalapon most egy variáció, ez roston tokhal egy speciális sütőtökös burgonyával és édesköménnyel. Legutóbb pedig a töreki bab – a Balaton másik választott alapanyaga – is csatlakozott a tokhalhoz, ebből babzakuszkát készítettünk és krumplipürével együtt kerültek a tányérra a hétvégi menü részeként.
- Ha minden jól alakul, akkor jövőre már az új teraszon kérhetjük ezeket az ételeket?
Igen, ez a terv. Egy olyan modern, mégis hangulatos teraszt álmodtunk meg, amely a felújított szobákhoz és étteremrészhez passzol, ugyanakkor hamisítatlanul badacsonyi. Ezért gondoltunk a helyi művészekre is, ezért lesz a terasz félig nyitott – hogy a Badacsony panorámájáról se kelljen lemondanunk.
Ha a Borbarátok csapata hasonló lelkesedéssel folytatja, mint eddig, akkor biztosak lehetünk benne, hogy továbbra is jószívvel ajánlják majd a helyiek őket az arra járóknak. Én a jövő évi Balaton-körbetekerést egy új teraszon elköltött ebédnyi időre biztosan megszakítom majd.
Írta: Oláh Róbert
3:00 perctől láthatjátok az interjút Istvánnal: