A magyar borászat kitörési lehetőségei – minikonferencia a Tornai Pincészetben

Kóstolom Csapat

12/5/2017 5:08:49 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Pénteken a somlói Tornai Pincészet hagyományos, András-napi bormester találkozóján szakértő előadók beszéltek a klímaváltozásról, kereskedelemről és a támogatási rendszerről, gyakorlati tanácsokkal is szolgálva a termelőknek. Napjainkban ugyanis e három, kiemelten fontos változó együttes hatásával kell számolni a bortermelésben. A találkozó tanulsága, hogy ha jól használjuk adottságainkat és a meglévő közös tudást, akkor a magyar borászat előnyére fordíthatja e komoly veszélyeket hordozó változásokat. De ha nem jól reagál, akkor lemarad a nemzetközi versenyben.

 

Magyarországon kiemelkedően magas a termesztésben lévő szőlőfajták száma. Ha a kutatói intézményrendszer ezekről képes szervezetten információt gyűjteni, és ezt a tudást együttesen kezelve feldolgozni, akkor gyorsan és hatékonyan kideríthető, hogy mely fajták bírják legjobban a klímaváltozásból következő szélsőséges időjárási viszonyokat, és ezekre összpontosítva optimalizálható a termelés.

Ez azért különösen érdekes, mert az ágazat minden korábbinál jelentősebb támogatást kap a következő években, ráadásul ezek legalább 90%-a szőlőtelepítésre érkezik. Ahogy Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, az agrárkormányzat a telepítést stratégiai fontosságúnak tekinti. Ennek köszönhető, hogy 2004 óta az ország összes ültetvényének 40%-a megújult, a cél pedig a folyamat felgyorsítása. Nagyon nem mindegy, hogy mely fajták fogják meghatározni a következő évtizedeket.

A találkozó utolsó részében a hallgatóság brit és holland kereskedői esettanulmányokat ismerhetett meg. A harmadik kulcsfontosságú tényező ugyanis a kereskedői szemlélet alkalmazkodása a piac dinamikusan változó körülményeihez. Azokkal a módszerekkel és eszközökkel, amelyekre a mai magyar borkereskedelem épül, egyre kevésbé lehet érvényesülni. A magyar borászati ágazat összes szereplőjének érdeke, hogy adekvát módon szólítsa meg a potenciális fogyasztókat. Minőség, ár és kínálat tekintetében például minden esélyünk megvan arra, hogy egy feltörekvő piacon, amilyen mondjuk a lengyel, a magyar bor akár elsőszámú szereplő legyen, de erre egy-két borászat természetesen nem képes. Csak akkor valósulhat meg, ha az egész ágazat egységesen, koordináltan, azonos stratégiát követ.

Az András-napi bormester találkozón most második alkalommal adták át a Somlóért –Tornai Endre Emlékdíjakat, amelyet a Tornai Pincészet alapítójának emlékére hozott létre, és azok érdemlik ki, akik életművükkel meghatározó módon járulnak hozzá a térség fejlődéséhez. Borászat kategóriában idén Györgykovács Imre, kultúra és közélet kategóriában Kovács Norbert néptáncos-koreográfus érdemelte ki a díjat. A találkozó somlói termelők borbemutatójával zárult.

forrás: sajtóközlemény

Kóstolom Eseményajánló 17-12-13

Az előző rész óta megjártuk a Vinopianot, ahol Sándor Zsolt borait kóstolhattuk végig, elmentünk Az Év Bortermelője díjátadójára, ahol Szőke Mátyásnak gratulálhattunk, majd különféle színes spanyol borokat teszteltünk a belvárosban. 

 

Kóstolom Műhelytitkok - Borturisztikai magazin (I. rész)

 

Kóstolom Műhelytitkok - Borturisztikai magazin (II. rész)

 

A múltkori sikeres debütálás után még nagyobb lelkesedéssel vágtunk bele ebbe a vlogba: A Téli Balaton programjai kényeztettek minket napokon át. Balatonlellén kezdtünk a gasztropikniken, átmentünk a Jásdi Borteraszra, a Vörös Balatonra, majd a Badacsony következett, ahol megkóstoltuk a Balaton alapanyagát, a tokhalat, valamint felszerelkeztünk a Fata Pince újboraiból.

Események karácsony közeledtével
Most már tényleg itt van a nyakunkon a karácsony, így számos borvacsorával készülnek az éttermek és borászatok, illetve adventi ünnepségekre lehet majd ellátogatni országszerte. Nem lesz könnyű a választás, de talán ebben is tudunk segíteni számotokra. December 14-én egy teljes napos eseménnyel vár titeket az új, Budapesten nyílt Paletta, ahol a két házigazda, Bezerics Dániel, a Paletták tulajdonosa, és Tóth Ádám, a Pláne Badacsony vezetője vár titeket balatoni buborékosokkal, amelyet este egy vacsora zár majd. Ugyanezen a napon, csütörtökön, a Budai Gesztenyés Nagyvendéglő vár titeket egy borvacsorával, ahol a Béres Pincészet biztosítja a borokat. Pénteken egy igazi gasztro élménnyel gazdagodhattok, hiszen Egerben egy St.Andrea borvacsorán vehettek részt a Kedves Borbárban, ahol 6 különféle tapast állít majd össze a Nomád étterem séfje számotokra. Továbbá Keszthelyen a Pampetrics borbárban kóstolhatjátok végig az újdonságokat, ahol nemcsak magyar, de olasz, osztrák, és portugál tételekre is számíthattok. Szombaton, még ebben a hidegben is érdemes lesz ellátogatni a Balatonra, vagyis pontosabban Badacsonyba, hiszen karácsonyfa állítás lesz egy kis forraltborozással egybekötve a Badacsony Nyitva résztvevőivel, az Istvándy Borműhely alatt. Aki pedig a vörösborok által melegedne inkább egy zárt helyen, annak Pécsen tudjuk ajánlani a Kioszk borkóstolóját, ahol a Gergen Birtok borait tudjátok megkóstolni. Aki még vasárnap is érzi magában az erőt, az ellátogathat Egerbe, hiszen egy igazi túrázó karácsonyi sétálókóstolóval várnak titeket több helyszínen is. És természetesen, ha karácsony, akkor ne feledkezzetek meg Budapest számos pontján megtalálható adventi ünnepségekről és vásárokról, ahol igazán finom forralt borokat kóstolgatva vethetitek bele magatokat a karácsonyi hangulatba. Ahova érdemes ellátogatni: Vörösmarty tér, Szent István tér a Bazilika előtt, illetve a Szentlélek téri adventi vásár. Mindenkinek jó szórakozást kíván, a Kóstolom csapata. Írta: Káli Balázs    
A Badacsony értékeinek nyomában - interjú Nagy Istvánnal
Akárhányszor járok a Badacsonyban – márpedig évente minimum egyszer, a hagyományos Balaton-körbetekerés alatt erre járok – a Borbarátok neve mindig szerepel a helyiek által javasolt éttermek között. Ennek okáról Nagy Istvánt, az egyik tulajdonost kérdeztem.   - Mi a titka annak, hogy a Borbarátokat mindenki jó szívvel ajánlja? Az éttermünk története 1989-ig nyúlik vissza, abban az évben építettük. Már a kezdetek óta törekedtünk arra, hogy a környékre látogatókkal minél jobban megismertessük a Borbarátokat és a Badacsonyt. Az a cél, hogy egyre szélesítsük a portfóliót. Minden évben felújítunk valamit, a következő projekt például egy sokoldalú kerthelyiség kivitelezése lesz. - Mit kell erről tudnunk? A tervek szerint lesz rajta egy nagy játszótér a gyerekeknek, de a helyi művészek alkotásait is szeretnénk támogatni, így azokból is állandó kiállítást láthatnak az erre járók. Valamint egy komoly borbárt is akarunk nyitni. A környék alapanyagait használjuk majd, főként a bazaltot és a fát. - Ha már a környék alapanyagainál tartunk: az étteremnél is figyeltek arra, hogy a helyi megjelenjenek. Igen, teljes mértékben. Én megfogadtam magamnak azt, hogy minden évben öt új alapanyagot behozok a környékről az étlapunkra, és remélem, hogy ezt az elkövetkezendő hosszú-hosszú évek folyamán még tudom tartani. Persze, ennek azért vannak nehézségei. - Mint például? A beszerzés mellett a folyamatos minőségen tartás, valamint az, hogy az alapanyagokból újabb és újabb ételeket tudjunk kreálni. Szerencsére az a tapasztalatunk, hogy amit készítünk belőlük, azt a vendégeink nagyon szívesen fogadják. - Van a télnek most slágerfogása? Vannak kifejezetten téli fogásaink, hiszen ebben az időszakban inkább a nehezebb ételek, a marhahússal, a sértéshússal készülő ételek fogynak jobban. Mióta felvettük az étlapra a Balaton alapanyagát, a keszthelyi tokhalat, azóta hétvégente egyre többen keresik ezt is. - Milyen egy Borbarátok-féle keszthelyi tokhal? Igazából a vendég kérése szerint készítjük. Természetesen van az étalapon most egy variáció, ez roston tokhal egy speciális sütőtökös burgonyával és édesköménnyel. Legutóbb pedig a töreki bab – a Balaton másik választott alapanyaga – is csatlakozott a tokhalhoz, ebből babzakuszkát készítettünk és krumplipürével együtt kerültek a tányérra a hétvégi menü részeként. - Ha minden jól alakul, akkor jövőre már az új teraszon kérhetjük ezeket az ételeket? Igen, ez a terv.  Egy olyan modern, mégis hangulatos teraszt álmodtunk meg, amely a felújított szobákhoz és étteremrészhez passzol, ugyanakkor hamisítatlanul badacsonyi. Ezért gondoltunk a helyi művészekre is, ezért lesz a terasz félig nyitott – hogy a Badacsony panorámájáról se kelljen lemondanunk. Ha a Borbarátok csapata hasonló lelkesedéssel folytatja, mint eddig, akkor biztosak lehetünk benne, hogy továbbra is jószívvel ajánlják majd a helyiek őket az arra járóknak. Én a jövő évi Balaton-körbetekerést egy új teraszon elköltött ebédnyi időre biztosan megszakítom majd. Írta: Oláh Róbert 3:00 perctől láthatjátok az interjút Istvánnal:
Boroztunk a Borásszal – Sándor Zsolt kóstoló a VinoPianoban
Nem állíthatom, hogy ne lennék elfogult a Tűzoltó utcában található VinoPiano-val kapcsolatban: szinte megnyitása óta a kedvenc borbárjaim közé tartozik, nemrég pedig egy régi tartozást is sikerült törlesztenem, és végre ellátogattam a Borozz a Borásszal rendezvényükre is, ami régóta igyekszik még színesebbé tenni a pesti éjszakákat. Vajas Balázs néhány éves angliai kitérő után döntött úgy, hogy itthon próbál szerencsét, így kezdetben a Bartók Béla úton működtetett egy borbárt a VinoPianohoz hasonló koncepcióval, ami másfél éve a fővárosi berkekben már jól ismert Élesztő szomszédságában találta meg a végleges helyét. A szakácsként töltött évek a menüben is visszaköszönnek a különleges, ’rakd össze magad’ elven működő tapasbárban, ahol többek között a humuszt és a kacsamájpástétomot is Balázs készíti. Mindeközben a folyamatosan frissülő és bővülő borlap elsősorban kisebb pincészetek tételeire koncentrál, így találkozhatunk a somlói Kolonics Károly Családi Pincészet, a Szent György-hegyi Bencze Családi Birtok vagy a mátrai Losonci Bálint tételeivel is. Mi egy már szinte télbe hajló szerdai napon érkeztünk meg Sándor Zsolt kóstolójára, ahol már gyülekeztek az emberek, hét órára pedig az emeleten található VIP teremben találtuk magunkat a borász és jónéhány borkedvelő társaságában. A 6+1 tételt felvonultató borsor egy 2016-os hordóban erjesztett és érlelt, félédes (de valójában félszáraz érzetű) Zenittel indult. Zsolt már ekkor hangsúlyozta, hogy nem a piaci igényeket szeretné kielégíteni elsősorban, hanem a saját útját keresi minden szőlőfajtánál, ami a másodikként kóstolt Cserszegi Fűszeres esetében is azonnal egyértelmű volt. 24 órás héjon áztatás után került a nagyobb része tartályba, kisebb része pedig hordóba, majd palackozás előtt 2 hónappal lett házasítva. Hasonló stílusú Cserszegi Fűszeres valószínűleg nem sok (ha egyáltalán) található a piacon, Zsolt pedig a kezdetektől fogva azon dolgozik, hogy a fajtának olyan arcát mutassa meg, amit eddig másnak még nem sikerült. Már ekkor sejtettük, hogy ez lesz az egyik kedvencünk az esti borsorból. Zsolt igazi előadóművészként mesélt a még csipkerózsika álmot alvó Bükki-borvidékről, az organikus szőlőművelésről, a szakma szépségeiről és nehézségeiről. Tette ezt ráadásul két nyelven, hiszen a kóstolóhoz csatlakozott egy nemzetközi csapat is, így hol angolul, hol magyarul hallgattuk a történeteket hordóhasználatról, cukorfokokról és borstílusokról. A borász pedig nagyszerűen helyt állt, mesélt és kóstoltatott, mi pedig egy percig sem unatkozunk, és mire észbe kapunk már rosé és siller bort is kóstoltunk Zweigeltből. A 2016-os rosé eredetileg a ’cash flow’ miatt került be a portfólióba, ám csak a szezon végére engedte ki Zsolt a pincéből 5 hónapos finomseprőn érlelés után, amit olyan gyorsan elkapkodtak, hogy már csak a pincénél kóstolható néhány palack. A 2015-ös siller 24 óra héjon áztatás, és a roséhoz hasonlóan finomseprős érlelés után került hordóba, illetve tartályba 70-30% arányban, majd innen lett házasítva palackozás előtt. A siller után vörösborra váltottunk, ám a Zweigelt szőlőtől továbbra sem búcsúztunk el. Nemrég került csak palackba a tétel 18 hónapos új és használt hordóban történő érlelés után, de érezni, hogy kell még neki időt adni. Közben felmerült a kérdés, hogy miért éppen a Zweigelt, amire nagyon egyszerű választ kaptunk: ez van a borvidéken, ezzel kell dolgozni és a legjobbat kihozni belőle. Ebben az esetben ez egyértelműen sikerült is Zsoltnak. A kóstoló legizgalmasabb része pedig csak most jött, Anna Luca és a Purcsin személyében. A Cserszegi Fűszeresből készült narancsbor 4 napig erjedt héjon majd hordóban, amit 8 hónapos seprőn érlelés követett. Illatban és ízben egészen egyedi, a Zweigelt Válogatás párjának, a pince fehér csúcsborának készült, amire első kóstoláskor szakemberek még csak annyit mondtak „Zsolt, öntesd ki”. Idővel viszont a tannin szépen integrálódott, igazi különlegesség lett belőle, ám megosztó bor, ezt Sándor Zsolt is elismeri. Azt este legnagyobb kedvence azonban (legalábbis az én esetemben biztosan) a 2016-os Kisfekete volt (avagy purcsin, királyédes, gerzset, schlekentraube, römer blauer, pelyhes és még sorolhatnánk), amit egykor feltehetően a borvidék jellegzetes fajtájaként tartottak számon, habár pontos eredete ismeretlen, a filoxéra járványt követően pedig szinte teljesen eltűnt a régióból. A szóban forgó tétel alapanyaga a Tokaj Oremus génbank-megőrző munkájának köszönhetően érkezett Sándor Zsolt pincéjébe az ott megtalálható 50-60 tőkéről, miután Zsolt Varga Zsuzsanna doktori értekezésében olvasott róla. Aki azonban megkóstolná ezt a különlegességet, fel kell, hogy keresse Sándor Zsoltot a miskolci pincében, hiszen a Kisfekete 2016 nem forgalmi tétel. Mi csak annyit tudunk hozzáfűzni, hogy már tervezzük a kirándulást a kis-avasi pincébe. Addig pedig itt van nekünk a VinoPiano, Kisfekete nélkül, de Anna Lucával, és sok más felfedezésre váró különlegességgel. Cikket írta: Kun A. Luca
Kóstolom Műhelytitkok (II. rész) Borturisztikai Magazin
Két héttel ezelőtt valami új vette kezdetét: elindult a Kóstolom vlogja, melyben a csapatunk életével ismerkedhetnek közelebbről a nézők. Örömmel látjuk, hogy ilyen sok embernek tetszett már az első epizód is, így a mostanira még többet készültünk: kapott egy szebb általános dizájnt, de igyekeztünk a felmerülő témák hiteles arcait is megszólaltatni. De milyen témák merültek fel? A téli Balaton az elmúlt két hétben vissza-visszacsábított bennünket a partjára. Először a BL YachtClub által rendezett Gasztro Pikniken ettük végig a finomabbnál finomabb ételkölteményeket – híresen jó konyhával büszkélkedő éttermek települtek egy közös, fűtött sátor alá, hogy egyfajta sétálós, street-foodos fiesztával segítsenek minket a hideg ellen. A borleves és a fogasfilé között körbesétáltuk a kézműves karácsonyi vásárt, a jégpályát, a partról figyeltük a vitorlásverseny résztvevőit a Balaton közepén. Ezután autóba pattantunk, hiszen Csopakon már várt minket a Vörös Balaton. A Jásdi Borteraszon tartott tematikus borkóstoló lényege, hogy ismét a köztudatba kerüljenek a balatoni vörösborok, hiszen elhamarkodott kijelentés lenne azt állítani, hogy a magyar tenger partján csak fehérszőlő terem. Kiváló borászok mutatják be itt immár harmadik éve a legjobb vörösboraikat, a témáról bővebben is írtunk. Maradtunk az Északiparton, hogy meglátogassuk a Borbarátok éttermet és a Fata Pincét. Az étterem is felvette étlapjára az idei év egyik balatoni alapanyagát, a keszthelyi tokhalat, a Fata pincében pedig megkóstolhattuk az Újbort. Közben Nagy István mesélt nekünk néhány érdekes történetet múltról és jövőről. A mostani Epizódbor rovatot pedig egy szekszárdi vörös kapta, hogy az ország más szegleteibe is eljussunk. Nosztalgiáztunk kicsit ezzel a borral, hiszen októberben jártunk Szekszárdon, ahol négy pincét meglátogatva élveztük a vendéglátást és a finomabbnál finomabb borokat. Erről korábban videót is készítettünk, cikket is írtunk. Sok élmény ért minket ebben a két hétben, de Karácsonyig nem pihenünk! Találkozzunk két hét múlva is!
Megvan az idei Év Bortermelője díj győztese
December 7-én 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2017” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A 2017. Év Bortermelője díj nyertese: Szőke Mátyás „A bor különleges termék. Lelke van, egyénisége, története és történelme, még a palackban is fejlődik, először szebb lesz, majd bölcsebb, és a végén meghal. A gyümölcs megrothad, a virág elhervad, az étel megromlik - a bor az egyetlen, amely elmúlásában is emberi.” Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről. Szőke Mátyás kiváló boraival és a rengeteg munkával elért szerteágazó életművével méltán érdemelte ki az elismerő címet. Műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán megtanulta, hogyan kell a szőlőt művelni. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Mátyás sikereiben feleségének is nagy szerepe van, hiszen hosszú évek óta ő kíséri figyelemmel a szőlők gondos megmunkálását. A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait Chardonnay, Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat. Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, és figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Volt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatással volt rá. A borász rengeteget dolgozik, ám ha akad némi szabadideje, legszívesebben traktorjában ülve veszi szemügyre ültetvényeit, közben a természetben, az évszakok változásaiban gyönyörködve. „A munkás hétköznapok a modern kort, a hétvége a gyökereket ébreszti fel bennem. Amikor kezdtük, még jóval több kézimunkát kellett alkalmaznunk a területek megmunkálásában, azóta sokat fejlődött a világ.” Mit ígér Mátyás annak, aki ellátogat hozzá? „Minden hozzánk betérő vendéget szívesen látunk, ami nem csak egy borkóstolót jelent, hanem szeretném, ha maradandó élményekkel távoznának tőlünk. A borkóstoló alkalmával vendégeink megtekinthetik a pincészetet, megismerhetik borkészítési technológiánkat, majd megízlelhetik borainkat. Fontosnak tartom a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartást. Erőt, lendületet ad, és örömöt jelent, amikor azt látom, hogy a látogatók jól érzik magukat nálunk, és ízlenek a boraink. Zárszóként, csak természetes elfogultsággal tudunk szólni borainkról. Mint ahogy a régi borász mondás is szól: "Van a jó bor, a jobb bor, és a sajátunk." A díjért versengők közül, a jelölés során a hat legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben): Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék Figula Mihály - Balatonfüred-Csopaki borvidék Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék ifj. Szepsy István – Tokaji borvidék Szőke Mátyás – Mátrai borvidék     A Magyar Bor Akadémia Elnöksége
Bükki kitekintés Borbély Rolanddal
A Bükki borvidékkel először még a Budapesti Borbár Túrán ismerkedtem meg a Cultivini Borgalériában, ahol mély benyomást tett rám mindkét pincészetét képviselő borász, Sándor Zsolt és Borbély Roland is. Lenyűgözött az, hogy milyen bátran kísérleteznek bizonyos szőlőfajtákkal, és milyen érdekes tételeket tudnak felmutatni ebből a térségből. Valahogy nem állt össze a fejemben, hogy hogy lehetséges az, hogy ilyen keveset tudok a borvidékről és pincészeteiről annak ellenére, hogy ilyen komplexitásra és mélységekre is képes. Akkor és ott elhatároztam, hogy igyekszem bemutatni minél részletesebben a vidéket és lokálpatriótáit. Ezúttal Borbély Rolanddal beszélgettem a Gallay Pincészettől. Hogyan kezdődött a pincészet története, és miről kapta ezt az igen érdekes nevét? Felmenőid is foglalkoztak már borral, illetve szőlővel itt a Bükki borvidéken? A borászatunk neve anyai nagymamánkról kapta a nevét, Gallay Izabelláról. Ők négyen voltak testvérek, négy nővér, akiknél a Gallay név továbbörökítése megszakadni látszott, így számomra nem volt kérdés a névválasztás. Nekik volt szőlőjük, és borházuk a Tornai vár (mai Szlovákia területén) tövében, de mi teljesen új alapokon és új helyen kezdtük el megvalósítani a terveinket. A Pajzos Tokajnál, illetve Kovács Nimród borászatnál is dolgoztál korábban. Ezeknél a pincészeteknél azért teljesen más jellegű borok készülnek, mégis mi az a tudás, amit a mai napig tudsz hasznosítani akár még a saját pincészetednél is? A borászat egyrészt egy egzakt tudomány, másrészt pedig művészet. “Science and art” Több mint 15 éve kezdtem bort készíteni, nemsokkal utána vettem az első újhordóimat, majd a főiskolai diploma után Kaliforniában dolgoztam. Saját tapasztalatokon tanultam meg miben kell precíznek lennem a borkészítés során és hol engedhetek a gyeplőn. Ezeknél a pincéknél az általam készített borok most kezdenek a nemzetközi szintéren is sikereket elérni (Pajzos Aszú 2011, Kovács Nimród Battonage 2013, Syrah 2013 stb,stb stb) De a Gallay Blanc 2012 (pincénk első “hivatalos” évjárata) megjelenése után azonnal a Costes étterem menüjében szerepelt. Hány dűlőben vannak a szőlőterületeitek, és mekkora területen? 3 település 4 dűlőjében dolgozunk összességében közel 11ha területen. 0,5ha cserszegi fűszeres, 2 ha zweigelt, 3 ha pinot blanc és 5ha zenit itt a bükki borvidéken. Valamint 0,2ha kékfrankos az egri borvidéken. Van olyan dűlő, aminek kiemelt szerepe van nálatok?  Ha igen melyiknek és miért? Szinte mindegyik kiemelt figyelemmel bír, dűlőnként változnak a fajták, egyedül a Pittyén dűlőből szüretelünk 2 fajtát, zenitet és pinot blanc-t. Talán a Mályiban található Zúgó dűlő bizonyos részeinek vannak sajátos tulajdonságai, amire oda kell figyelnünk. A talajfelszín közelében több vízér is van. Mit jelent számodra a környezettudatos gazdálkodás? Egy olyan egyensúly rendszert, melyben a legkevesebb beavatkozással (permetezéssel) biztosítjuk azt a természetes közeget az ültetvényünkben és az azt körülvevő élettérben, ahol a szőlő a legjobban érzi magát. Mik a jellemző betegségek a szőlőben, ami ellen védekezni kell ebben a térségben? Az alapbetegségek nálunk is fel-felbukkannak, de nem okozott még nagy károkat egyik sem. Milyen szőlőfajtákkal dolgozol, és miért esett ezekre a választásod? Hogy látod ezeknek a piaci szerepét jelenleg? A fent is említett fajtákkal dolgozunk, amik valljuk be őszintén nem tartoznak a legismertebb és a legdivatosabb fajták közé. Ezt nem tartom hátránynak, sőt plusz motivációt jelentenek számomra. Egy igen “nagynevű” borász egyszer azt kérdezte tőlünk, “miért foglalkozunk zenittel, amikor az egy töltelékfajta és abból csak gyenge minőségű, vékony bor készíthető”? Én azóta is mosolygok ezen, a 2014-es és a most megjelenő 2015-ös NYÉKLÁDHÁZA (100% zenit) borunk pontról pontra rácáfol ezekre a jelzőkre. Egyébként csak halkan jegyzem meg, hogy jól is néznénk ki ha a bor nagysága, minősége a vastagságán múlna. Milyen fajtákkal dolgoznál ezeken felül, és miért? Kizárólag Kárpát-medencei fajták érdekelnek. A reduktív illetve oxidatív módon is készítesz borokat? Milyen bortechnológiai eljárásokat használsz? Úgy kell megválasztanunk a borkészítési technikánkat, amely előnyösebben mutatja meg a fajtánkat és termőterületünket (terroir), ezért nem hiszek abban, hogy egy adott fajta csak tartályos erjesztésnél mutatja meg igazán a nagyságát, mert ott a “leggyümölcsösebb” és a hordó karakter csak “elfedhet” és elvesz a bor élvezeti értékéből. Többnyire hordóban erjesztem a borokat és lehetőség szerint hosszabb-rövidebb ideig ezekben érleljük finomseprőn egészen palackozásig. Több borotok is üvegdugóval van ellátva, mi ennek az oka? Saját boraimhoz még soha nem használtam parafát, már a kezdetektől fogva ezzel a zárásmóddal akartuk lezárni a palackokat. Akkor rajtunk kívül talán egy vagy két magyar termelő használt ilyet. Rendkívül elegáns és a “dugó problémák is ki vannak zárva”. Egyre többet hallani a Bükki borvidékről, de talán még mindig kevés emberhez jutott el a híre. Mit gondolsz, hogy lehetne ezen segíteni, és neked ebben milyen szereped van ebben? Az előző száz év sajnos elég mostoha módon bánt a mi borvidékünkkel, a nagyszerű múlt ellenére a nulláról kell elkezdenünk mindent. Kiváló adottságok jellemzik a borvidéket, mégis kevés a piacképes termelő.   Hol tudjátok értékesíteni a boraitokat? Mik a fő értékesítési csatornák? Magyarországon elsősorban Budapesten, az ottani borbárokban és felsőkategóriás éttermekben értékesítjük a legtöbb borunkat, de már vidéken is szép eredményeket tudunk felmutatni ebben az értékesítési szegmensben. Egyre több kiváló étterem nyílik vidéken, melyek keresik a különleges minőségű, multiban nem kapható borokat. Ha érdekel, hogy mivel foglalkozik még a Kóstolom, akkor itt olvashatsz erről. Szeretnék naprakész lenni a Kóstolom híreiből. írta : Káli Balázs
Megjelent a szőlő-bor ágazat szabályozásának útmutatója
Többéves előkészítő munkát követően, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa támogatásával megjelent a szőlő-bor ágazat szabályozásának áttekintését segítő Útmutató. A kiadvány már elérhető az ágazatban dolgozó szakemberek számára. A szőlőtermesztéssel, borkészítéssel foglalkozó szakemberek számára mindig is fontos volt, hogy az ágazati szabályozással kapcsolatban naprakész tudással rendelkezzenek. A szabályozás megfelelő ismerete vagy éppen az ismeret hiánya a gazdálkodás eredményességét is komolyan meghatározhatja. Az Európai Unió borpiaci szabályozása az egyik legösszetettebb ágazati szabályozás, így az abban történő eligazodás sokszor nem megy segítség nélkül. Az Útmutató célja, hogy gyors és pontos iránymutatást nyújtson a rendelkezések megfelelő és eredményes alkalmazásához. Az Útmutató újdonsága a korábban megjelent borjoggal foglalkozó kiadványokhoz képest, hogy nem hagyományos könyv formájában, hanem lefűzhető, cserélhető lapos változatban jelent meg, így az a jogszabályi változásokkal mindig frissíthető. Tizenkét fejezetben foglalja össze a különböző rendelkezések tartalmát, egymásra épülésük logikáját. A fejezetek végén összefoglaló táblázat segít eligazodni az egyes szabályok között, megadva azok pontos helyét akár egy, akár több jogszabály foglalkozik az adott kérdéssel. A jogszabályi változásokról további hasznos és naprakész útmutatást a KOCCINTAS.HU honlapon a http://koccintas.hu/borjog menüben találhat, ahol az Útmutató meg is rendelhető. Sztanev Bertalan