Kóstolom Csapat |
|
10/6/2017 1:38:07 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Az őszi és téli szezonban legalább három eseménnyel, elsőnek az október 21-22-én megrendezendő Élményszürettel készül a gyönyörűen megújult etyeki Gasztrosétány!
Gyönyörűen megújult Etyeken a Gasztrosétány – az Újhegyi pincesor szilárd, bazaltkockás útburkolatot kapott, eltűntek a légvezetékek és beton villanyoszlopok, helyettük szép kandeláberek világítanak, igényes padok, hulladéktárolók és egyéb térbútorok teszik igényessé és praktikussá a környezetet – és ezt a fejlődést szeretnék is kihasználni a helyi pincék és kézművesek. A januári Etyeki Piknikig tartó őszi, téli időszakban legalább három alkalommal készülnek izgalmas rendezvényekkel. Elsőnek október 21-22-én rendezik meg az Élményszüret a Gasztrosétányon elnevezésű rendezvényüket, amelynek apropóját a szüret zárása adja. Ennek megfelelően a nyitott pincékben több helyen is lehet majd mustot és murcit kóstolni vagy ki lehet próbálni a fokolást, de akár a pincék műhelytitkaiba is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a pincetúrák keretein belül. Éhes sem marad senki, jól lehet majd lakni a szőlővel cipóban tálalt sajtlevestől az újhegyi módra készült sült csülkön és sonkakülönlegességeken keresztül a szüreti gulyásig vagy a házi rétesig, a gyerekek pedig házi szörpöt és lekvárt kóstolhatnak.
Az Élményszüret után Libadalommal jelentkeznek a szervezők - amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást -, karácsony előtt pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét a helyi kézműves vállalkozók részvételével. Lássuk tehát a dátumokat, amikor különösen érdemes lesz az Etyek-Budai borvidék szívébe látogatni:
§
Élményszüret a Gasztrosétányon: 2017. október 21-22.
§
Libadalom a Gasztrosétányon: 2017. november 11.
§
Advent a Gasztrosétányon: 2017. december 2.
Az alábbi részletes anyagban közöljük a Gasztrosétány idei első őszi eseményének ajánlóját és részletes programját:
Élményszüret a Gasztrosétányon
2017. október 21-22.
Mindkét nap 10.00 órától nyitott pincékkel és ínycsiklandó ételekkel várja vendégeit a Gasztrosétány. A szüret zárásaként a legnemesebb borok mellett mustot és murcit is lehet kóstolni.
A pincék programja és kínálata:
1. Aubergine Pince
ú Etyeki padlizsán és zakuszkakrém
ú Borok mellett bajor sörkülönlegességet is kóstolhat
ú Hagyományos vasárnapi ebéd: rántott szelet hagymás tört burgonyával
2. Milán Pince
ú Egészben sült sertéskaraj szőlőmártással, rozmaringos burgonyával
ú Szüreti gulyás és töltött tormalevél
ú Házi almás és meggyes rétes
3. Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet
ú Kolozsvári rakott káposzta és húsgombócos paraszt csorba, erdélyi miccs faszénen
ú Szilágyi Apjafia pálinkák, Zenit gyöngyözőbor, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling, Kékfrankos Rose, Zöld Veltelini
4. Árpás Laci Sonkamester Pincéje
ú
2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek
ú
Kemencés és grillételek
5. Halmi Pince
ú
Szörpök, gyógynövények, lekvárok, folyóborok és borpárlatok kóstolója és vására
6. Kácsor „Kíra” Pince
ú
Alma és dióbél vásár, libatepertő-krémes kenyér és juhtúrós pogácsa
ú
Borkóstoló
7. Tátrai Pincészet
ú A pincészet borainak kóstolója és vására
8. Rezeda Terasz
ú Sajtleves szőlővel cipóban
ú Són sült csirke rozmaringos burgonyával és házi csalamádéval
ú Brownie fagyival
9. Debreczeni - Ferenczi Családi Borászat (Szekszárd)
ú Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására
ú Must- és murcikóstoló és fokolás
ú Grill ételek, zsíros kenyér és palacsinta
10. Dvorák Pince
ú
Gulyásleves és csülkös-körmös pacalpörkölt
ú Sült csülök újhegyi módra tepsis burgonyával és
grill tálak
ú
Almacsinta
11. Etyeki Sajtútállomás
ú
Sajtkülönlegességek kóstolója és vására
12.
Rókusfalvy Birtok:
ú
Pohárral a kézben - rendhagyó pincetúra vezetett borkóstolóval
ú
Friss mustkóstoló
ú
Borkorcsolyák: friss házi pogácsa és mini-rétes variációk
Sajtóközlemény
Ha érdekel, hogy mivel foglalkozik még a Kóstolom, akkor itt olvashatsz erről.
Szeretnék naprakész lenni a Kóstolom híreiből.