Kóstolom Csapat |
|
9/20/2017 2:10:13 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy a Balaton nem csak a híres „szezonban” várja tárt karokkal a pihenni, kikapcsolódni vágyókat, hanem egész évben, igen, még akkor is, amikor a Balaton nem a fürdőzők, hanem a korcsolyázók paradicsoma. Jó példa erre a Badacsony lábánál fekvő családi üzemeltetésű Borbarátok Vendéglő.
Történetük a jelenlegi tulajdonosok dédszüleihez nyúlnak vissza, hisz elmondásuk szerint a borok és a szőlő szeretetét olasz dédnagyapjuktól, a vendéglátás iránti elkötelezettséget pedig dédnagyanyjuktól örökölték. Ezek mindegyike egyértelműen fontos erény egy igazán hangulatos és minőségi badacsonyi étterem üzemeltetéséhez.
A Borbarátok 1989-ben nyitotta meg kapuit első vendégei előtt, akkor még teljes egészében családi jelenléttel és részvétellel a munkafolyamatokban. Azóta – sok más Balaton parti vendéglátóhellyel ellentétben – rengeteg változáson ment át a családi vállalkozás. Az étterem bővült, most már a kerthelységben ücsörögve is el lehet fogyasztani egy kora őszi, vagy kellemes tavaszi ebédet. Fontos szempont az étterem életében, hogy folyamatosan kövessék vendégeik igényeit, és ennek megfelelően fejlődjenek. Tavaly az étterem belső terei teljes felújításon estek át, hogy egy új, a mai igényeket kielégítő, és ételkínálatukhoz is jobban passzoló környezetet jöjjön létre. Ezenkívül folyamatosan újabb és újabb fejlesztéseken törik a fejüket, ezzel is hozzájárulva a Balaton környéki minőségi gasztro kialakításához.
Az étteremben folyamatosan változó étlap arról árulkodik, hogy igyekeznek mindig az aktuálisan beszerezhető, friss alapanyagokból készíteni ételeiket. Fő irányuk a magyar konyha alapanyagai – úgy mint rántott mangalicatarja - , kicsit újragondolva, de akad a kínálatban pulled pork bagel, céklakrém leves, belga csokoládékrém, és még sorolhatnám. Nem szeretnének leragadni a hetvenes évek balatoni vendéglátó életérzésében, inkább tartják a ritmust a kornak megfelelő minőségi, újragondolt, de garantáltan mindenki tetszését elnyerő gasztronómiával.
Azokra is gondoltak, akik esetleg több napot töltenének el láblógatva, borozgatva Badacsonytomajon, ugyanis a Vendéglő feletti emeleten egy panzió is kialakításra került, ahol a szobák hűen a balatoni léthez, szőlőfajták neveit viselik – így megeshet, hogy a Zweigelt, a Rózsakó, vagy akár a Cabernet Sauvignon szobában térhetünk nyugovóra. Néhány felelős állattartó dolgát megkönnyítendő, a gazdik és kedvenceik – kutya, macska, hörcsög, tengeri malac – együtt is érkezhetnek a szállásra.
A Balaton mellet természetesen elképzelhetetlen lenne egy étterem balatoni borok nélkül – főleg, ha már a név is erre utal. A Borbarátokhoz nem csak az ételekért érdemes ellátogatni, hanem finom boraik miatt is. Az ételek mellé ugyanis a környékbeli pincék és a Fata Pince borait fogyaszthatjuk – vagy csak egyszerűen beülhetünk egy pohár borra – mely utóbbi szintén a család tulajdona, ezzel is még többet hozzátéve a hely atmoszférájához, családi hangulatához. A hagyományos Olaszrizling mellett olyan különleges tételekkel is találkozhatunk itt, mint a bodzabor, az ürmösbor, vagy akár egy kedvcsináló Kéknyelű törkölypálinka. Egyszóval mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb frissítőt.
Az étterem egyik fő ismérve, amit már számtalan helyen olvashattunk egyszer-egyszer betérő vendégektől, vagy visszajáróktól, hogy a személyzet rendkívül segítőkész, figyelmes és kedves. Nem is igen akad olyan ember, aki ne térne vissza újból, ha már egyszer volt szerencséje egy Borbarátoknál egy ebédre a bazalttufák szomszédságában. Manapság egyre több helyen találkozni kitűnő éttermekben és szállásokon munkájukban megfáradt, nem igazán szívélyes személyzettel, de a Borbarátoknál ez elképzelhetetlen. A család nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ha már nem is minden feladatot ők látnak el a portájukon, és segítségére van szükségük, olyasvalakit válasszanak erre a feladatra, aki szívvel-lélekkel bánik a vendégekkel. Betérve hozzájuk valóban úgy érezheti az ember, mintha egy nagy család fogadná őt szeretettel a saját otthonában – mindezt finom borok és Pazar ételek társaságában.
Mi mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy akár egy hűvős őszi hétvégén is bátran látogasson el egy kellemes ebédre, vagy vacsorára, biztosan nem fog csalódni, vagy bánkódni a rosszidő miatt.
Írta: Vogel Sára
Ha érdekel, hogy mivel foglalkozik még a Kóstolom, akkor itt olvashatsz erről.
Szeretnék naprakész lenni a Kóstolom híreiből.