A kis hegy, ahol nagy borok készülnek

Kóstolom Csapat

1/25/2017 8:45:16 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

A Káptalantótin található Sabar Borház 2009-es alakulása óta eltelt pár év, a borászat területe is szépen bővül, jelenleg több, mint 7 hektárt művelnek. A kezdetekről, az alakulásról és jövőbeni terveikről is beszélgettünk a borászat vezetőjével, Ádám Gáborral, és természetesen megkóstoltuk boraikat is:


A Sabar Borház egy fiatal pincészet, mi a története?


Alföldi születésű, "vidéki srácként" mindig vonzott a természetközeli élet, a mezőgazdaság, a hagyományok. Jánoshalmán, a családomban mindennapos volt a tisztességes, kemény munka, a földre megbecsüléssel tekintettek. Szüleim pályája azonban már nem a mezőgazdaság felé tartott és nálam is úgy hozta a sors, hogy közgazdasági egyetemre mentem. Több külföldi ösztöndíjat követően, szép karrierívet futottam be nagy cégeknél, majd társaimmal együtt saját céget alapítottunk, amely mára több országban tevékenykedik. De valami mégis hiányzott... Ezt az űrt tölti be most az életemben a bor, amire titkon mindig is vágytam. Alkotás, értékteremtés... Úgy érzem, hogy a mai romboló világunkban a föld az egyik legnagyobb kincs. Azzal tesszük a legjobbat, ha műveljük. Ennek megvalósításában Nagy László volt segítségemre, akivel együtt dolgoztuk végig a Sabar Borház első hat évét. Laci jó érzékkel nyúlt a területekhez, fajtákhoz és nemzetközi mércével mérve is kiegyenlített, magas minőségű bor szortimentet alakított ki a Sabarnál. A jelenlegi csapattal ezt a szellemiséget visszük tovább és igyekszünk tovább hangolni, finomítani, gazdagítani.


Mi hozott Badacsonyra? Van valami kötődésed a helyhez?


Borkedvelőként sokfelé megfordultam, kóstoltam, ismerkedtem, de valahogy az itteni táj volt rám a legnagyobb hatással. Ezt nem igazán lehet megfogalmazni, ezt érzi az ember. Energia árad ezekből a hegyekből, ennek a tájnak kisugárzása van... 


Mi vitt rá a borászkodásra?


A kevésbé ismert, kicsit elfeledett és újra felfedezésre váró termőhelyekben rejlő potenciál volt az, ami igazán vonzott és izgatott. És persze egy idilli kép, hogy a pince előtt lévő diófa árnyékában a saját boromat kortyolgatom... Azóta tudom, hogy egy pincészet vezetése, a rengeteg adminisztráció már kevésbé idilli, de mégis megéri. Létrehozni valami jót és megosztani másokkal és látni az ő örömüket - ez a munkánk legszebb része, ez ad erőt a folytatáshoz.


Kik felelnek a borház működésért?


A borászat mindennapjait én irányítom, de mondhatom, hogy a Sabarnál csapatmunka zajlik. Minden területen tapasztalt és lelkes emberek dolgoznak a közös célért a szőlőmunkáktól, a borkészítésen, jövedéki ügyintézésen és marketingen át egészen az értékesítésig. A szőlőben Répási Tamás fogja össze a teendőket, aki a borászat alapítás óta velünk dolgozik. A borokért Földi Bálint felel, aki múlt év eleje óta erősíti a csapatot. Feleségem, Krisztina fotósként segíti a pince kommunikációját.


A Sabar-hegy kevésbé ismert: milyen adottságokkal bíró terület ez?


Mi csak úgy emlegetjük, hogy a kis hegy, ahol nagy borok készülnek :) A Sabar-hegyre Nagy Laci segítségével találtam rá, amely nyugati lejtőjén egyrészt ideális kitettségben van a szőlő, másrészt az anyagos talaj jó vízmegtartó képességű, ami a forró években a kívánatos savtartalom megőrzésében segít bennünket. Ugyanakkor nem nélkülözi az altalaj mélyen fekvő rétegeiben a Badacsonyra jellemző vulkáni ásványokat sem, így az itteni borokról bizton elmondható, hogy igazi badacsonyi karakterrel bírnak.


Hol találhatóak a szőlőterületeitek és mekkorák? 


Jelenleg bő 6 hektár területtel rendelkezünk Káptalantóti község területén, ám ebből mindössze 2,5 hektár a termő szőlőterület. A közelmúltban megváltam bizonyos területektől mely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Termő területeink jelenleg csak a Sabar-hegyen vannak: egy közel 30 éves Olaszrizling, valamint egy általunk telepített, fiatal Cabernet Franc ültetvény. Májusban telepítettünk Rajnai Rizlinget a Csobánc és Bács hegy között található Hercegföld-dűlőben. Idén tavaszi telepítésre vár közel egy hektár Kékfrankos a Sabar-hegyen. Boraink jelentős része vásárolt szőlőből készül. Néhány termelővel évek óta folyamatos kapcsolatban állunk, így a Bács-hegy, a Csobánc, a Badacsony-hegy valamint a badacsonyörsi Örsi-hegy több, kiváló adottságú dűlőjéből kerül hozzánk szőlő 


Milyen szőlőfajtákkal dolgoztok?


Fehér fajták vannak többségben, de rozét és vörösbort is készítünk. Balatoni pinceként, fő fajtánk az Olaszrizling, erre építjük pincénk identitását. Olaszrizlingből 2015-ben három különböző stílusú és kategóriájú bor is készült. Emellett a badacsonyi kuriózum Kéknyelű, valamint Szürkebarát, Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc és Muscat Ottonel található meg a kínálatunkban (bár ez utóbbi kettő "kifutó" tétel a kínálatunkban, 2016-tól már nem készítünk bort ezekből a fajtákból). Kékfrankosból Rozé, Cabernet Sauvignon-ból és Franc-ból pedig vörösbor készül a birtokon.


Mely bor (fajta, évjárat), amely a leginkább meghatározó volt a borház életében?


Az első tételek mindig emlékezetesek, még akkor is, ha ez nekünk éppen a csapadékos 2010-es évjárat volt. A 2010-es Olaszrizling egy nagyon jól iható és meglepően tartalmas bor volt. Ha csak rá gondolok, szinte érzem a számban, fel tudom idézni a zamatát. A piacra lépésünk nagyon jól sikerült, rögtön pozitív fogadtatásra találtunk a borszerető emberek körében. Gyorsan terjedt az új pince híre, ajánlottak, kézről-kézre adtak minket, pontosabban a borainkat. Természetesen azóta készítettünk a 2010-esnél jóval komolyabb, többszörös díjnyertes, dűlő-szelektált tételeket is. A 2013-as év nagyon szép tételeket hozott, mellyel vetekszik a 2015-ös is, de a még tartályban és hordóban pihenő 2016-ostól -  a nehéz évjárat ellenére is - nagyon szép borokat várunk.


Milyen jövőbeni terveitek vannak? 


A következő időszakban a vendéglátás fejlesztése lesz fókuszban. A helyi vendégfogadás több aspektusában is fejlődni szeretnénk, a Sabar-hegyen új kóstolópincét, a Káptalantóti központjában lévő vinotékánk épületében és annak szomszédjában pedig szálláshelyeket alakítunk ki. A vendéglátás, a kóstolók és különféle rendezvények kialakításában és szervezésében Tóth-Gruber Viktorra és párjára Nikire számítunk, akik sokak számára a Villa Fioréből lehetnek ismerősek. A szőlőművelésben és borászatban pedig tovább folytatjuk a finomhangolást, annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. 


Azt, hogy a Sabar-borház örömmel osztja meg másokkal is borait mi sem mutatja jobban, mint hogy három palackot kaptunk tőlük, hogy mi is megtapasztaljuk azt az élményt, amelyet ez a pincészet nyújtani tud. Balatoni borászat lévén természetesen Olaszrizlingeket, valamint egy Muscat Ottonelt kóstoltunk: ebben a sorrendben. Mindhárom bor alapanyaga 2015-ben látta meg a napvilágot. 

Nem hivatásos, de gyakorló borkóstolóként elmondhatjuk, hogy a tipikus balatoni ásványosság megjelenik mindhárom borban, emellett pedig mindegyik tételnek jellemzője a gazdag gyümölcsös ízvilág.  Szépen hozzák a fajta jelleget, érződik rajtuk a tudatos és szeretetteli munka. Mindkét Olaszrizling látott hordót, míg a Muscat Ottonel csupán reduktív technológiával készült. 


A 2015-osOlaszrizling Hegybort a Gault&Millau kalauz a  következőképpen jellemezte: 

"Virágos, gyümölcsös illatú, szájban az illat folytatásaként gyümölcsös aromavilágú bor, benne friss alma, barack. Élénk korty, szép gyümölcsösséggel, kellemes lecsengéssel. A szájban nagyon fiatalos, a savak élénkek, vibrálóak. Jó szerkezetű, szép egyensúlyú bor, érlelési potenciállal. Jól iható."


A Muscat Ottonelről a Sabar honlapon található rövid leírás: 

Rendkívül illatos, csak úgy ontja magából a virágos, szőlős és zöldfűszeres jegyeket. Reduktív eljárással készült, könnyed, légies, élénk savgerincű száraz bor a Csobánc és Bács-hegy közötti Hercegföld dűlőről. Az igazi nyári kedvenc!


És ezzel mi is csak egyet érthetünk, nekünk a hideg télbe becsempészte a balatoni nyár emlékét. 


írta: Kalmár Borbála


Még több hír

Csodás borvidékeink - Szeretlek Magyarország

Kóstolom Borbár - Hamarosan nyitunk // Kávé és olasz borok tesztje

Olasz meló: Planeta Winery Sicily

Hétvégi extravaganzzza - augusztus 17 – 19
Péntek : Fata Bor- és Pezsgőbár hivatalos megnyitó Badacsonyba egy hely ahol a borokon felül, különleges pezsgőket is kóstolhattok. A Borbarátok és Fata Pince megnyitja, kapuit az érdeklődők számára, és a bár nyitónapján egy egyedi borsorral vár titeket. A két tulajdonos, Nagy gergely, és Nagy István nyitják majd meg az eseményt, és az este későbbi részében „Boggie”, Csemer Boglárka zenéjét élvezhetitek. A termőhely hangjai #4 Aki a Balaton és a Szent György-hegy közelében jár, azt a Bencze Családi Birtok várja az immár negyedik alkalommal megtartandó borvacsorájára. Elmesélik a kezdetet, az utat, ahogy a nagyvárosból a szőlőbe, a szabad ég alá kerültek. A kóstolósorozatot birtokuk természethű tételei, melyeket Kiss O'Shea Dániel séf izgalmas, szezonra hangolt kóstolómenüje és válogatott bakelit lemezeik kísérik!  Szombat : Nyári ünnep - Nyitva a Pince! Még mindig Szent György-hegyen járunk. Szombaton a Nyári Pince vár benneteket egy egész napos programra, melyen együtt ünnepelhetitek a nyarat zenével, kóstolással, naplementével és hullócsillagnézéssel. A jó hangulathoz a Pasco és TG gitárduó fog zenélni nektek.  Dj a szőlőben ll Parti Szél Vége a Paloznaki Jazzpikniknek, de a Homola Borteraszon nem áll meg az élet, ezúttal a Parti Szél birtok cuvée kerül bemutatásra, de természetesen lesz zene, napagyák, és harapnivalók is a kikapcsolódáshoz. Vasárnap : Oroszlányi Borfesztivál Vasárnaptól hétfőig tombol Móron az első Oroszlányi Borfesztivál. A rendezvényen nyolc pincészet borait kóstolhatod, illetve a OKSZÍK - Szabadtéri Színpad jobbnál jobb zenekarokkal vár minden fesztiválozót.   Péntek – Szombat - Vasárnap : Boglári Balaton Fesztivál 2018 Már 42. alkalommal kerül megrendezésre a déli parton a Boglári Balaton fesztivál. A borászatokon és a gasztronómián felül, lesz retro filmvetítés, tűzijáték, lézershow, vizibicikli verseny, főzőverseny, horgászverseny, vidámpark, koncertek. Mindenkinek jó szórakozást kíván: Káli Balázs és a Kóstolom Csapata
Heti Eseménybomba augusztus 13-19
Újabb hét, újabb boros programok! Közeledünk a nyár végéhez, úgyhogy mindenki használja ki a szabadidejét, amíg tart ezt a csodaidő! 😉  Szerda:  Gálné Dignisz Éva, Borász a házban teszt  Budapesten, a Palack nagysikerű tesztszerdáinak rendhagyó kiadásán a Gál Szőlőbirtok borait kóstolhatjátok végig. A kunsági pince borásza, Gálné Dignisz Éva személyesen jön el hozzátok, hogy bemutassa nektek öt kiváló tételét.   Csütörtök:  Legyen valami pezsgés! // Winelovers Afterwork  Imádod a buborékokat, de unod már a fröccsöt? Akkor itt az idő egy kiadós pezsgésre!  Az augusztusi Afterworkön ugyanis több mint 40 pezsgő, gyöngyöző- és habzóbor társaságában élvezheted a meleg nyári estét a Széll Kálmán tér szomszédságában, a városmajori Oscar Barban. Csatlakozz és pezsdülj egyet a nyár utolsó csütörtöki kóstolóján!  Borjour Borhajó 4.  Tízenegy top borászattal a fedélzeten körözhettek a Margitsziget és Nemzeti Színház között a Zsófia Hajóval a Dunán! A hatalmas tetőteraszon korlátlanul kóstolhatjátok a kiállító borászatok borait és gyönyörködhettek Budapest fényeiben, miközben DJ-nk zenél és ti csak suhantok a hidak alatt.   Péntek:  A termőhely hangjai #4  Aki a Balaton és a Szent György-hegy közelében jár, azt a Bencze Családi Birtok várja az immár negyedik alkalommal megtartandó borvacsorájára. Elmesélik a kezdetet, az utat, ahogy a nagyvárosból a szőlőbe, a szabad ég alá kerültek. A kóstolósorozatot birtokuk természethű tételei, melyeket Kiss O'Shea Dániel séf izgalmas, szezonra hangolt kóstolómenüje és válogatott bakelit lemezeik kísérik!  Szombat:  Nyári ünnep - Nyitva a Pince!  Még mindig Szent György-hegyen járunk. Szombaton a Nyári Pince vár benneteket egy egész napos programra, melyen együtt ünnepelhetitek a nyarat zenével, kóstolással, naplementével és hullócsillag nézéssel. A jó hangulathoz a Pasco és TG gitárduó fog zenélni nektek.  Vasárnap:  Oroszlányi Borfesztivál Vasárnaptól hétfőig tombol Móron az első Oroszlányi Borfesztivál. A rendezvényen nyolc pincészet borait kóstolhatod, illetve a OKSZÍK - Szabadtéri Színpad jobbnál jobb zenekarokkal vár minden fesztiválozót.   Remélem ezen a héten is sikerül megtalálnotok a kedvenc programotokat. Uhh és el ne felejtsétek figyelni minden este a hullócsillagokat, akár otthonról egy pohárka borral! Hullócsillagos, kívánságos, gyönyörű hetet kíván Liszai Csilla és a Kóstolom Csapata! 
Az Év Strandétele idén egy gofrisütőben készülő tócsni, a Gofcsi
Az idei versenynek több újdonsága is volt. A díjat alapító Balatoni Kör úgy döntött, hogy Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz bisztrók) és Bezerics Dániel (Paletta bisztrók), akik a korábbi években rendre megnyerték a versenyt, ezúttal inkább a zsűriben vegyenek részt a gasztro újságíró zsűri mellett, így a Balatoni Kör tagjai idén nem indulhattak a versenyen. Az erős mezőnyben az Év Strandétele díjat idén a Gofcsi fantázianevű gofrisütőben kisütött tócsni nyerte. Megálmodója, Szikra Gabi szerint a dödöllére is emlékeztet a tészta alap, ami az egyik legfontosabb hagyományos zalai-somogyi étel.1290 forintba kerül a két szelet újfajta krumplis gofri, rá tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és ráolvadó kecskesajt, pirított vöröshagyma és lilahagyma kerül. Kacsapörc feltéttel is lehet kérni. A Konyhám tavaly az év felfedezettje díjat hozta el a balatonfenyvesi strandra, Tortizza nevű ételükkel. Idén már sokkal több helyi alapanyaggal dolgoznak és terveik szerint télen Fonyódra költöznének A Téli Konyhám néven, amivel első ízben négy évszakos BeachFood hellyé válhatnak. Idén az Év Felfedezettje a zamárdi strandra hawaii idillt varázsoló Tiki Beach Bisztró lett. Velős pirítóssal neveztek, de csodajó nyári ételük a görögdinnyés gazpacho, italválasztékuk is lehengerlő, koktél fronton saját kreációjuk a Bahama Marci mindent visz. Desszertjeiket sem szabad kihagyni. A színes székekkel már messziről kedvesen invitáló helyen garantált a chill out élmény, nemcsak szörfösöknek és fiataloknak, hanem családosoknak is. Sorra nyílnak a minőség iránt elkötelezett új helyek a tóparton és már a retro, illetve nem újhullámos büfé kategóriából is döntőbe került egy hely, a balatonmáriai Fröccsterasz és Strandgrill Erika, akik az egyik legnagyobb strandklasszikust újragondoló Lángos nuggets-szal neveztek.A legbiztatóbb fejlemény az, hogy ebben a kategóriában is érzékelhetően javul a kínálat, a büfék egy része már felismerte a megújulás szükségességét, ami nem szükségképp jelent újhullámos választékot, kommunikációt és arculatot, mert enélkül is lehet korrekt a strandvendéglátás, akár nagyüzemi méretekben is, sőt: ez esetben talán még inkább lehet saját készítésű alapanyagokkal, szószokkal és szigorú minőségi követelményekkel dolgozni. Balatonmárián a kikötőben két éve nyílt újhullámos bisztró, a Port Burger is döntőbe került, szentgyörgyvári tokhalból készült kolbásszal újragondolt TokDog nevű ételükkel. Az északi partról viszont csak a Mango Beach bisztró fért be idén a döntőbe. Inkább nívós bisztró konyha révén lettek kulthely a környéken. Már évekkel ezelőtt úttörők voltak a györöki strand kínálatának megújításában. Az általuk nevezett omaha marhaszegyes „Marhajoó” baguett mézes mustárral lényegében pastrami és elképesztően finom, könnyű strandétel. Ha egyszer megkóstoltuk, másodszor is fogunk kérni. Ilyenkor sajnálja a zsűri, hogy nem adhatja több ételnek a fődíjat. A verseny előválogatását idén is a We Love Balaton portál végezte, a végső döntést pedig három gasztro-újságíróból (Magyar Konyha, Index, We Love Balaton) és a Balatoni Kör tagokból álló szakmai zsűri hozta meg. A versenyt szervező Balatoni Kör szóvivője, Kardos Gábor szerint sorra nyílnak az újabb strandbisztrók a Balatonnál, és a tapasztalatok szerint a korábbiak is újítanak, fejlődnek, ezért a verseny évről évre szorosabb. Gasztrotrendként a minőségi kreatív szendvicseket lehet kiemelni és a globális gyorsétel ikonok helyett a hazai strandkonyha klasszikusait igyekeznek inkább újragondolni. Az üdülőrégió ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör célja az Év Strandétele díjjal az volt, hogy ebben a kategóriában is legyen valamilyen szakmai elismerés és erősödjön a verseny. Másik fő törekvésük a tájidegen elemek helyett balatoni alapanyagok népszerűsítése a büfékben, ami nemcsak egészségesebb és gasztronómiailag magasabb minőség, de gazdaságilag is sokkal kedvezőbb a régiónak, ha a helyi termelőket részesítjük előnyben. Ezt szolgálja a kör három éve meghirdetett Beach Food programja is. A cél, hogy frissen, helyi alapanyagokból készített kreatív ételek jelenjenek meg minél több helyen a jellemzően import mirelit tömegáruval, például a hekkel szemben - mondta Kardos Gábor, aki szerint a Beach Food sikere már a retro büfék egy részét is megújulásra ösztönzi, ami végre elvezethet az egész balatoni strandkínálat javulásához. A zsűrizés közben készített fotóinkat az alábbi albumban tekinthetitek meg
Koncerttel nyitja meg kapuit Badacsony Bor- és Pezsgőbárja!
A Badacsonyban több évtizede sikerrel működő Borbarátok Étterem és Panzió, valamint a Fata Pincészet tulajdonosai júliusban új vállalkozást indítottak a népszerű balatoni településen. A családi vállalkozás legújabb generációja, Nagy István és Nagy Gergely az eddig működő egységeik mellett júliusban - tesztüzemben - megnyitották a Fata Bor- és Pezsgőbárra elkeresztelt új vendéglátó helyüket, amely a közkedvelt Római úton található. A bár kínálatában nemcsak saját boraik szerepelnek, hanem a környékbeli borászok legkiválóbb tételei is, valamint kézműves sörök, különleges szörpök és kávék várják a betérő vendégeket. “A bár ötlete onnan eredt, hogy ugyan családi borászatunk, a Fata pince, már 1927 óta várja vendégeit a diófa árnyékában a ház udvarában, a borainkat azonban még közelebb szerettük volna hozni a közönséghez, a Római úthoz, és egyúttal a borozás élményét szerettük volna egy kényelmes, beszélgetős térrel is gazdagítani. Ezért a Borbarátok vendéglő udvarán, közvetlenül az út mellet nyitottuk meg a Fata Bor- és Pezsgőbárt, ahol a pincénk borai mellett környékbeli borászatok választékát is bemutatjuk, valamint balatoni pezsgő és gyöngyözőkből is lehet kóstolni, de aki kávékülönlegességeket vagy házi szörpöket próbálná ki, az sem fog csalódni.” Nagy Gergely, tulajdonos A Borbarátok Étterem szomszédságában épült bár adottságai közé tartozik, hogy az éhes vendégek akár a bár asztalainál is tudnak meleg ételt fogyasztani, ugyanakkor pedig az is talál magának szabad asztalt, aki inkább csak a borválaszték miatt érkezik Badacsonyba. A Bár idén július óta fogadja a vendégeket, most viszont a tulajdonos testvérpár szeretné egy ünnepélyes megnyitóval is hivatalossá tenni az új egység létrejöttét. A megnyitóra augusztus 17-én 19:30-kor kerül sor, ahol a tulajdonosok köszöntője után fellép Csemer Boglárka “Boggie”, aki ingyenes koncerttel szórakoztatja majd a közönséget. A tulajdonosok egyéb meglepetésekkel is készülnek az érdeklődőknek: így például lesz kizárólag ezen az estén elérhető alap- és prémium borsor, valamint különleges borkorcsolyával is várják vendégeiket ezen a jeles alkalmon. Fata Pince Bor és Pezsgőbár Badacsony, Római út 88. Megnyitó időpontja: 2018.08.17, 19:30
Hétvégi extravaganzzza - augusztus 10 – 12
Sopronba a Somlóval ismerkedhettek, Budapesten Tokajjal, de számos balatoni program is vár titeket, többek között ezen a hétvégén veszi kezdetét a Balatonfüredi Borhetek. Péntek: Jó kis program este kilencig 5.0 ! Ismerkedés Somlóval Sopronban, a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra- üzletben a somlói Kőfejtő Pince fiatal borászának, Tóth Péternek három borát kóstolhatjátok végig, PIKNIK PONT falat és persze egy kis Kakasbonbon kíséretében. Breitenbach Élőzenés Borvacsora - A Naphegy Étterem Teraszán Újra Budapesten, a Naphegy Étterem és Teraszon a tokaji Breitenbach Pince borait kóstolhatjátok végig egy borvacsora keretében. Az 5 tételes borsor a borokkal harmonizáló, különleges menüsorral, B. Kiss István, a Breitenbach Pince tulajdonosa és Kovács Antal örökös magyar bajnok Sommelier előadásában kerül bemutatásra. Az est hangulatát Christian Olah zongoravirtuóz fokozza. Szombat: Rizling duett a Cseri Pincével / Reggiecsökkentés koncert Aki pedig Badacsonyban tölti a hétvégét, azt sok szeretettel várják egy egész napos borkalandra a Sabar Borházban.  Vendégük lesz Cseri Norbert és Barni a Cseri Pincészettől, akik személyesen hozzák el és mutatják be remek Pannonhalmi Borvidékről való rajnai rizlingjeiket és párosítják a badacsonyi Sabar olaszrizlingekkel.  Este nem fog véget érni ám a móka. Ugyanis kóstoló után 20 órától 22 óráig a Reggiecsökkentés fog zenélni nektek. Szent Donát Matiné - Róma és a Balaton a régész szemével Az augusztus nem csak a szőlő érésének kezdete, hanem Szent Donát ünnepe is, így a Szent Donát Birtok egy érdekes előadással vár titeket. A balácai Villa Romana régészei, Kovács Loránd Olivér és Kiss Alexandra a visszarepítenek kicsit a múltba, hogy megismerkedhessetek Szent Donát történetével és a korszakkal. Az előadás során persze a borokról is szó esik, és megrostálhatjátok a birtok három parcella tételét is Péntek-Szombat-Vasárnap: Balatonfüredi Borhetek ~ 2018. Ezen a hétvégén veszi kezdetét a már minden évben alig várt Balatonfüredi Borhetek, de természetesen nem csak ezen a héten kapcsolódhattok ki a Tagore sétányon, hiszen egészen szeptember 3-ig tart a rendezvény. A sétányt újra megtöltik a pincészetek, a színházi előadások, a koncertek, és természetesen ti is, ha jól szeretnétek érezni magatok és ellátogatnátok egy ilyen zenés és kulturális programokkal tarkított érdekes tételekkel teli eseményre.   Mindenkinek jó szórakozást kíván: Káli Balázs és a Kóstolom Csapata
Heti Eseménybomba augusztus 7-12
Ezen a héten szokást követően megdől az idei melegrekord. Ennek szörnyű tüneteinek a kezeléséhez megfelelő mennyiségű folyadék bevitele ajánlott a szervezetünkbe. Úgyhogy ebben szeretnénk nektek segíteni és ajánlani egy pár szuper boros eseményt a hétre. Érezzétek jól magatokat és óvakodjatok a szomjúságtól!  Szerda: Rendhagyó stílusok teszt A Palackban minden héten egy tematikus kóstolón vehettek részt, ahol rendhagyó tételekkel ismerkedhettek meg. A rosé nem csak könnyed laza nyári bor, egy villányi vörös pedig nem csak komoly nagy testű tétel lehet, ezeket a sztereotípiákat igyekszenek levetkőzni ezeken kóstolókon. Az este végén kihirdetik a nyertes bort és a résztvevők között ez a tétel kisorsolásra kerül. Csütörtök: Zweigelt klubkóstoló Budapesten a Borbázis Borkereskedésben egy Zweigelt témájú klubkóstoló kerül megtartásra. Az esemény nyitvatartási időn kívülre esik, hogy kényelmesebben tudjátok együtt élvezni a bemutatásra kerülő nedűket, melyek ebből a különleges fajtából készültek. Péntek: Jó kis program este kilencig 5.0 ! Ismerkedés Somlóval Sopronban, a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra- üzletben a somlói Kőfejtő Pince fiatal borászának, Tóth Péternek három borát kóstolhatjátok végig, PIKNIK PONT falat és persze egy kis Kakasbonbon kíséretében. Breitenbach Élőzenés Borvacsora - A Naphegy Étterem Teraszán Újra Budapesten, a Naphegy Étterem és Teraszon a tokaji Breitenbach Pince borait kóstolhatjátok végig egy borvacsora keretében. Az 5 tételes borsor a borokkal harmonizáló, különleges menüsorral, B. Kiss István, a Breitenbach Pince tulajdonosa és Kovács Antal örökös magyar bajnok Sommelier előadásában kerül bemutatásra. Az est hangulatát Christian Olah zongoravirtuóz fokozza. Szombat: Rizling duett a Cseri Pincével / Reggiecsökkentés koncert Aki pedig Badacsonyban tölti a hétvégét, azt sok szeretettel várják egy egész napos borkalandra a Sabar Borházban.  Vendégük lesz Cseri Norbert és Barni a Cseri Pincészettől, akik személyesen hozzák el és mutatják be remek Pannonhalmi Borvidékről való rajnai rizlingjeiket és párosítják a badacsonyi Sabar olaszrizlingekkel.  Este nem fog véget érni ám a móka. Ugyanis kóstoló után 20 órától 22 óráig a Reggiecsökkentés fog zenélni nektek. Fúzió Chill Out Ha pedig Eger környékén vagy, akkor a Gál Tibor Fúzióban várnak mindenkit egy Chill Out estre, ahol Funk Gears zenél majd nektek, és elképesztően izgalmas, sokszínű bakelit állományából keveri az igazán funky zenénket a borozgatáshoz. Reméljük mindenkinek sikerül megtalálnia kedvenc programját a listánkban. Szép hetet és jó kóstolást kíván Liszai Csilla és a Kóstolom Csapata! ;)  
Hétvégi extravaganzzza - augusztus 3 - 5
Igazi nyári hétvége lesz, igazi balatoni programokkal. Paloznakon Jazzpiknik, borvacsora a Tagyon hegyen, de Egerben is vár titeket a St. Andrea Borászat. Lássuk a hétvégi kínálatot! Csütörtök – Péntek – Szombat 7. Paloznaki Jazzpiknik 2018 Itt van újra Balaton egyik legnagyobb gasztro és zenei fesztiválja. Paloznak három napig a jazz balatoni fővárosa lesz, de persze a zene produkciókon felül számos dologban elmélyülhettek. Balatoni gasztronómia, fényfestés, környékbeli borok, gyerekprogramok, minden ami kellhet egy igazi kikapcsolódáshoz. Péntek: Zenés borvacsora - Hirschl Laurával A Tagyon Birtok szeretné átadni a ”Tagyoni Életérzést ” számotokra egy zenés borvacsora keretein belül. A három fogasos ételsorhoz természetesen Tagyon Birtok borait kóstolhatjátok meg, illetve mindehhez Hirschl Laura zenei előadés járul hozzá. Istvándy Jenő Pincészete Borkóstoló Mosónmagyaróváron a Borháló a szentbékkállai Istvándy Jenő Pincészetet látja vendégül. Megismerhetitek a Káli medencében szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó család történetét, és természetesen a boraikat is. A hat tételből álló borsor révén több szőlőfajtát és évjáratot is bemutatnak számotokra. Péntek – Szombat : Agárdi BorPart A Velencei-tónál is kikapcsolódhattok és borozhattok a hétvégén, hiszen a környékbeli borászatok lesznek bemutatva a két napos Agárdi Borpart eseményen. Persze lesznek vendég borászatok is Mórról, Mádról, és Dörgicséről is. Szombat: St.Andrea Rózsatánc Ünnep 2018 A Rózsatánc Ünnepe idén második alkalommal kerül megrendezésre a St. Andrea Borászatnál. A borok mellett zenei és kulturális programokra is számíthattok, illetve Dr. Lőrincz György borásszal egy pincetúrán és egy mesterkurzuson is részt vehettek. Egy üveg borral a Szabadság hídon 2 Itt a nyár, tehát újra ideje elfoglalni a Szabadság-hidat az autósok elől szombaton, hogy borozzatok, zenéljetek, piknikezettek, csillagot nézzetek, vagy amit csak szeretnétek, semmi kötöttség, de azért mindenkinél jó, ha van egy üveg bor. Mindenkinek jó szórakozást kíván: Káli Balázs és a Kóstolom Csapata
Bohém Légyott
Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Szent György-hegy mára kultikussá vált rendezvényét, a Gilvesy Pincészet által megálmodott Bohém Légyottot. Az 5 évvel ezelőtt még csak kis létszámú borvacsorával elindult rendezvény az évek során egynapos fesztivállá, 2018-ra pedig szimpózium beszélgetésekkel bővített kihagyhatatlan eseménnyé nőtte ki magát. Az eredetileg építészmérnök Gilvesy Robertet a kilencvenes években Kanadából csábította el a Balaton és az utánozhatatlan hegymagasi látkép. Az akkor még csak romos falakból álló, egykor az Esterházy családhoz tartozó présházba új életet leheltek, a kis birtok pedig szépen lassan 15 hektárra duzzadt. 2012-ben megvolt a pincészet első szürete, 2013-ban pedig már ezek a borok biztosították a jó hangulatot az első Bohém Légyotton, köztük a névadó Bohém, a pincészet fehér birtokházasítása, mely Robert szerint “most már nem egy bor, hanem a könnyű, vidám, teraszra való boraink közös halmaza, a vulkanikus Szent György-hegy modern, friss lenyomata. Életforma bor.“ Ezen információk tudatában vettük az irányt mi is egy meleg pénteki napon a Szent György-hegy felé, hogy a pincészet meghívására részt vegyünk a szimpóziumon és hogy egy ízig-vérig bohém szombat estével búcsúztassuk a júniust. Kis csapatunk nem véletlenül visszatérő látogatója a környék tanúhegyeinek (legutóbb a Bencze Családi Birtok borvacsoráján vendégeskedtünk), ahol nehéz eldönteni, hogy a panoráma, vagy a vulkanikus talajról született borok vesznek le minket hamarabb a lábunkról. A pincéhez érkezve gyanúsan kevés vendéget láttunk, ekkor már sejtettük, hogy valamit elnéztünk, feltételezésünk pedig hamarosan beigazolódott: a szigligeti várral tarkított balatoni látképet a közeli Nemesgulácson található romos épületre cseréltük, ahol már zajlottak a szakmai előadások, amelyek középpontjában a vulkanikus területeken termesztett borok álltak. PÉNTEK Elsőként a szicíliai Planeta-tól érkezett Tóth Patrícia előadásán ismerkedhettünk meg a sziget 5 különböző helyszínén (Menfi, Vittoria, Noto, Etna, Capo Milazzo) is gazdálkodó borászattal, ezen belül is az Etna vidékén található, 2012-ben Sciaranuova és Montelaguardia szőlősorai között épült Feudo di Mezzo birtokkal, melyért évek óta a magyar borász felel. A pincészet a még ma is aktív vulkán északi lejtőin műveli az immár 10 éve telepített, elsősorban Nerello Mascalese és Carricante fajtákból álló ültetvényt, amelyek Szicília őshonos szőlői közé tartoznak. Ezen ültetvények termése adta a gerincét a 6 tételből álló kóstolónak: a sort indító Brut Metodo Classico után a poharunkba került még Etna Rosso és Etna Bianco is, valamint fehér és vörös Eruzione 1614, mely nevét a vulkán egyik leghosszabb, 10 éven át tartó kitöréséről kapta. Talán nem meglepő, hogy a kóstoló vége felé, 6 fantasztikus bort megismerve már a szicíliai repülőjáratok között böngésztünk, hogy tovább bővíthessük az itt megszerzett ismereteinket. A második előadással már nehezebb dolgunk volt, hiszen itt a szervezők választás elé állítottak minket: míg az egyik teremben Alex Maltman, a University of Aberystwyth professzorának segítségével merülhettünk el mélyebben a geológiában, a másik helyszínen a berlini Ursula Heinzelmann, sommelier és gasztronómus tartott egy kurzust az érdeklődőknek a sajt-bor párosításról. A helyzet végül úgy hozta, hogy az utóbbin vettünk részt, nem kis örömünkre, hiszen a közel egy órás előadás alatt négy kiváló sajtot kóstolhattunk az északi partról, melyhez a Volcanic Wines of Pannonia borászainak egy-egy tétele párosult. Különböző borvidékekről, de egyaránt vulkanikus talajról érkezett Pinot Noir, Juhfark, Zöldveltelíni és Rajnai Rizling sorban a faszenes lágy tehénsajt, a 6 hónapos juhsajt, a félkemény kecskesajt és a vászolyi Balaton Sajt mellé. Ursula vezetésével igyekeztünk megtanulni a sajtokra is szakértőbb szemmel nézni, megérteni a kapcsolatot az ízek, illatok és állagok között, mindeközben olyan kérdéseket körbejárva, hogy vajon a tejet adó állat életkora hatással van-e a sajt ízére (hiszen azt már rég tudjuk, hogy a legelő talajszerkezete igen). A napot végül az eddigi helyszínt hátra hagyva, a Gilvesy Pincészet teraszán zártunk, ahol a már korábban említett Volcanic Wines of Pannonia tagjai és tagjelöltjei várták az érdeklődőket. A 7 borászat (Gilvesy Pincészet, Válibor, Káli Kövek, Pálffy Pincészet, Losonci Pince, Bott Frigyes és Somlói Vándor, valamint a tagjelölt Holdvölgy) összefogásával született kezdeményezés célja összefogni és elsősorban nemzetközi szinten ismertebbé tenni a Pannon-medence vulkanikus talaján gazdálkodó, kiváló minőségre és természetességre törekvő magyar pincéket. Itt találkoztunk először Szabó Gyula kiváló köveskáli Zöldveltelínijével, de nem hagytuk ki a már régóta nagy kedvencnek számító Fekete-hegy Olaszrizlinget a szomszédos Pálffy Gyula pincéjéből sem, a Holdvölgy Vision névre keresztelt száraz birtokválogatásáért pedig többször is visszatértünk a kóstolóasztalhoz. Az időközben eleredt eső sem szegte kedvét a társaságnak, az estét lezáró, a budapesti ESCA által megálmodott vacsora késés nélkül való megkezdése szinte lehetetlennek tűnt a lelkes kóstolni vágyó borkedvelőknek köszönhetően. Lassan azonban mindenki búcsút intett a szigligeti panorámának, talán annak köszönhetően, mert mind tudtuk, hogy holnap még visszatérhetünk ide a Bohém Légyott második napjára. SZOMBAT Így másnap, szombaton már ismerősként tértünk vissza az idei évben minden érzékszervet megmozgató rendezvény az elmaradhatatlan Gilvesy borok mellett a rendezvény idei gasztro felelősével, Fehér Gáborral (ESCA), valamint a zenei aláfestésről gondoskodó Parno Graszt együttessel közösen pezsdítette fel a hegymagasi életet. Míg a birtok lenti teraszán Big Green Egg-ben készült a mangalica tarja a bográcsos lecsó mellé vagy az erdei gomba a juhtúrós pirítóshoz (és ezt a listát még hosszan folytathatnánk természetesen), addig a naplemente utolsó sugarainak az eltűnése után az Oláh József vezette roma népzenei együttes cigányzenéje segített felvenni a hideg ellen a harcot (a Ruppert Mártontól kapott Sauvignon Blanc pálinka mellett persze). Eötvös Károly szerint “Nem is hegy ez, hanem dombormű… Van-e még ily ragyogó foltja több a kerek világnak?” A minden bizonnyal költőinek szánt kérdésére a mi válaszunk egyértelműen nem, hiszen nehezen idézünk fel olyan helyszínt, ami vetekedhet ezzel a panorámával, vagy bármilyen élménnyel, amit itt, a Szent György-hegyen az utazó tapasztalhat. De nem is keresünk ilyet, mert ezen a délutánon amúgy sem tudnánk jobb időtöltést elképzelni, mint a szalmabálákon való merengés egy pohár Tarányi Rajnai Rizling társaságában (talán csak ha a pohárba Váradi Furmint kerül, de ezen a téren már nem jutott konszenzusra a kis társaságunk). Abban viszont kivétel nélkül egyetértettünk, hogy a jövőben mi is az évről-évre visszatérő vendégek közé fogunk tartozni. írta : Kun Luca