A kis hegy, ahol nagy borok készülnek

Kóstolom Csapat

1/25/2017 8:45:16 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

A Káptalantótin található Sabar Borház 2009-es alakulása óta eltelt pár év, a borászat területe is szépen bővül, jelenleg több, mint 7 hektárt művelnek. A kezdetekről, az alakulásról és jövőbeni terveikről is beszélgettünk a borászat vezetőjével, Ádám Gáborral, és természetesen megkóstoltuk boraikat is:


A Sabar Borház egy fiatal pincészet, mi a története?


Alföldi születésű, "vidéki srácként" mindig vonzott a természetközeli élet, a mezőgazdaság, a hagyományok. Jánoshalmán, a családomban mindennapos volt a tisztességes, kemény munka, a földre megbecsüléssel tekintettek. Szüleim pályája azonban már nem a mezőgazdaság felé tartott és nálam is úgy hozta a sors, hogy közgazdasági egyetemre mentem. Több külföldi ösztöndíjat követően, szép karrierívet futottam be nagy cégeknél, majd társaimmal együtt saját céget alapítottunk, amely mára több országban tevékenykedik. De valami mégis hiányzott... Ezt az űrt tölti be most az életemben a bor, amire titkon mindig is vágytam. Alkotás, értékteremtés... Úgy érzem, hogy a mai romboló világunkban a föld az egyik legnagyobb kincs. Azzal tesszük a legjobbat, ha műveljük. Ennek megvalósításában Nagy László volt segítségemre, akivel együtt dolgoztuk végig a Sabar Borház első hat évét. Laci jó érzékkel nyúlt a területekhez, fajtákhoz és nemzetközi mércével mérve is kiegyenlített, magas minőségű bor szortimentet alakított ki a Sabarnál. A jelenlegi csapattal ezt a szellemiséget visszük tovább és igyekszünk tovább hangolni, finomítani, gazdagítani.


Mi hozott Badacsonyra? Van valami kötődésed a helyhez?


Borkedvelőként sokfelé megfordultam, kóstoltam, ismerkedtem, de valahogy az itteni táj volt rám a legnagyobb hatással. Ezt nem igazán lehet megfogalmazni, ezt érzi az ember. Energia árad ezekből a hegyekből, ennek a tájnak kisugárzása van... 


Mi vitt rá a borászkodásra?


A kevésbé ismert, kicsit elfeledett és újra felfedezésre váró termőhelyekben rejlő potenciál volt az, ami igazán vonzott és izgatott. És persze egy idilli kép, hogy a pince előtt lévő diófa árnyékában a saját boromat kortyolgatom... Azóta tudom, hogy egy pincészet vezetése, a rengeteg adminisztráció már kevésbé idilli, de mégis megéri. Létrehozni valami jót és megosztani másokkal és látni az ő örömüket - ez a munkánk legszebb része, ez ad erőt a folytatáshoz.


Kik felelnek a borház működésért?


A borászat mindennapjait én irányítom, de mondhatom, hogy a Sabarnál csapatmunka zajlik. Minden területen tapasztalt és lelkes emberek dolgoznak a közös célért a szőlőmunkáktól, a borkészítésen, jövedéki ügyintézésen és marketingen át egészen az értékesítésig. A szőlőben Répási Tamás fogja össze a teendőket, aki a borászat alapítás óta velünk dolgozik. A borokért Földi Bálint felel, aki múlt év eleje óta erősíti a csapatot. Feleségem, Krisztina fotósként segíti a pince kommunikációját.


A Sabar-hegy kevésbé ismert: milyen adottságokkal bíró terület ez?


Mi csak úgy emlegetjük, hogy a kis hegy, ahol nagy borok készülnek :) A Sabar-hegyre Nagy Laci segítségével találtam rá, amely nyugati lejtőjén egyrészt ideális kitettségben van a szőlő, másrészt az anyagos talaj jó vízmegtartó képességű, ami a forró években a kívánatos savtartalom megőrzésében segít bennünket. Ugyanakkor nem nélkülözi az altalaj mélyen fekvő rétegeiben a Badacsonyra jellemző vulkáni ásványokat sem, így az itteni borokról bizton elmondható, hogy igazi badacsonyi karakterrel bírnak.


Hol találhatóak a szőlőterületeitek és mekkorák? 


Jelenleg bő 6 hektár területtel rendelkezünk Káptalantóti község területén, ám ebből mindössze 2,5 hektár a termő szőlőterület. A közelmúltban megváltam bizonyos területektől mely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Termő területeink jelenleg csak a Sabar-hegyen vannak: egy közel 30 éves Olaszrizling, valamint egy általunk telepített, fiatal Cabernet Franc ültetvény. Májusban telepítettünk Rajnai Rizlinget a Csobánc és Bács hegy között található Hercegföld-dűlőben. Idén tavaszi telepítésre vár közel egy hektár Kékfrankos a Sabar-hegyen. Boraink jelentős része vásárolt szőlőből készül. Néhány termelővel évek óta folyamatos kapcsolatban állunk, így a Bács-hegy, a Csobánc, a Badacsony-hegy valamint a badacsonyörsi Örsi-hegy több, kiváló adottságú dűlőjéből kerül hozzánk szőlő 


Milyen szőlőfajtákkal dolgoztok?


Fehér fajták vannak többségben, de rozét és vörösbort is készítünk. Balatoni pinceként, fő fajtánk az Olaszrizling, erre építjük pincénk identitását. Olaszrizlingből 2015-ben három különböző stílusú és kategóriájú bor is készült. Emellett a badacsonyi kuriózum Kéknyelű, valamint Szürkebarát, Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc és Muscat Ottonel található meg a kínálatunkban (bár ez utóbbi kettő "kifutó" tétel a kínálatunkban, 2016-tól már nem készítünk bort ezekből a fajtákból). Kékfrankosból Rozé, Cabernet Sauvignon-ból és Franc-ból pedig vörösbor készül a birtokon.


Mely bor (fajta, évjárat), amely a leginkább meghatározó volt a borház életében?


Az első tételek mindig emlékezetesek, még akkor is, ha ez nekünk éppen a csapadékos 2010-es évjárat volt. A 2010-es Olaszrizling egy nagyon jól iható és meglepően tartalmas bor volt. Ha csak rá gondolok, szinte érzem a számban, fel tudom idézni a zamatát. A piacra lépésünk nagyon jól sikerült, rögtön pozitív fogadtatásra találtunk a borszerető emberek körében. Gyorsan terjedt az új pince híre, ajánlottak, kézről-kézre adtak minket, pontosabban a borainkat. Természetesen azóta készítettünk a 2010-esnél jóval komolyabb, többszörös díjnyertes, dűlő-szelektált tételeket is. A 2013-as év nagyon szép tételeket hozott, mellyel vetekszik a 2015-ös is, de a még tartályban és hordóban pihenő 2016-ostól -  a nehéz évjárat ellenére is - nagyon szép borokat várunk.


Milyen jövőbeni terveitek vannak? 


A következő időszakban a vendéglátás fejlesztése lesz fókuszban. A helyi vendégfogadás több aspektusában is fejlődni szeretnénk, a Sabar-hegyen új kóstolópincét, a Káptalantóti központjában lévő vinotékánk épületében és annak szomszédjában pedig szálláshelyeket alakítunk ki. A vendéglátás, a kóstolók és különféle rendezvények kialakításában és szervezésében Tóth-Gruber Viktorra és párjára Nikire számítunk, akik sokak számára a Villa Fioréből lehetnek ismerősek. A szőlőművelésben és borászatban pedig tovább folytatjuk a finomhangolást, annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. 


Azt, hogy a Sabar-borház örömmel osztja meg másokkal is borait mi sem mutatja jobban, mint hogy három palackot kaptunk tőlük, hogy mi is megtapasztaljuk azt az élményt, amelyet ez a pincészet nyújtani tud. Balatoni borászat lévén természetesen Olaszrizlingeket, valamint egy Muscat Ottonelt kóstoltunk: ebben a sorrendben. Mindhárom bor alapanyaga 2015-ben látta meg a napvilágot. 

Nem hivatásos, de gyakorló borkóstolóként elmondhatjuk, hogy a tipikus balatoni ásványosság megjelenik mindhárom borban, emellett pedig mindegyik tételnek jellemzője a gazdag gyümölcsös ízvilág.  Szépen hozzák a fajta jelleget, érződik rajtuk a tudatos és szeretetteli munka. Mindkét Olaszrizling látott hordót, míg a Muscat Ottonel csupán reduktív technológiával készült. 


A 2015-osOlaszrizling Hegybort a Gault&Millau kalauz a  következőképpen jellemezte: 

"Virágos, gyümölcsös illatú, szájban az illat folytatásaként gyümölcsös aromavilágú bor, benne friss alma, barack. Élénk korty, szép gyümölcsösséggel, kellemes lecsengéssel. A szájban nagyon fiatalos, a savak élénkek, vibrálóak. Jó szerkezetű, szép egyensúlyú bor, érlelési potenciállal. Jól iható."


A Muscat Ottonelről a Sabar honlapon található rövid leírás: 

Rendkívül illatos, csak úgy ontja magából a virágos, szőlős és zöldfűszeres jegyeket. Reduktív eljárással készült, könnyed, légies, élénk savgerincű száraz bor a Csobánc és Bács-hegy közötti Hercegföld dűlőről. Az igazi nyári kedvenc!


És ezzel mi is csak egyet érthetünk, nekünk a hideg télbe becsempészte a balatoni nyár emlékét. 


írta: Kalmár Borbála


Még több hír

Tasting Friends S01E01

Kóstolom Csomag Unboxing (2. rész) #otthonkostolom

Kóstolom Csomag Unboxing (1. rész) #otthonkostolom

A világ Top boréttermei között a Madách téri Fiaker
A Fiaker Bisztró&Borbár Award of Excellence kitüntetést nyert el   A Wine Spectator bormagazin 1976 óta kerül kiadásra New York-ban, évtizedek óta a legfajsúlyosabb véleményformálók közé tartozik a borszakmában. 1981 óta kiadott globális listájuk a világ leginkább ajánlott boréttermeit veszi sorba. A bekerüléshez komoly borkínálat szükséges. A budapesti Madách térnél található Fiaker Bisztró&Borbár széles választékkal, évjárat mélységekkel, a korabeli Osztrák-Magyar Monarchia mai országainak boraival lett méltó a nemzetközi ajánlásra. Az elismerés azt bizonyítja, hogy regionális kínálattal is lehet olyan szakmai színvonalat képviselni, amely világviszonylatban is megállja a helyét.   Szép minőséget, minél szélesebb rétegben A Fiaker nem kíván szűk rétegek borétterme lenni. Nem pozícionálja magát fine dining kategóriába és nem kizárólag finewine lelőhely. Sokkal inkább az Európában már megszokott, szűkebb, de minőségi bisztró ételkínálattal egészítik ki a borok nyújtotta élményt. Árazása sem elrugaszkodott, bátran be lehet térni akár csak egy kávéra, süteményre is. A borkínálatot a tulajdonos Kálmán András DipWSET nemzetközi borakadémikus állította össze. Alapját a budai KisBécsben évek óta forgalmazott osztrák borok adják és ez épült tovább a Monarchia területeivel, közte hasonlóan nagy hangsúlyt kaptak a magyar tételek. Rajtuk kívül szlovén, horvát, szerb, erdélyi, szlovák és észak-olaszországi borok is állandó jelleggel kóstolhatók. A szélesség mellett, amibe napjaink könnyed, populáris, megfizethető borai is beleférnek, figyelnek a mélységre is. Kiemelt tételekből több évjáraton keresztül izgalmas visszatekintésre nyílik mód. A Fiaker Bortrezorjában jelenleg 1993-ig találhatunk borokat, de különleges pezsgők, magnum tételek is fellelhetők. A Fiaker Bisztró&Borbár a Budán található KisBécs nagytestvére. Utóbbiban a lokális igényeket szolgálják ki meleg villásreggelitől esti könnyed vacsorákig. Mindemellett borüzletként, borbárként is üzemel, illetve a közép-európai tételeket képviselő bornagykereskedés bázisául szolgál. A KisBécs többször került be a budapesti TOP10 borbár közé.     Sajtóközlemény alapján 
Segítség a palackban! - Adományátadás a Szent László Kórháznak
Sikerrel zárult a Pajzos Zrt. adománygyűjtő promóciója. A borászat a koronavírus elleni küzdelmet támogatta MEGYER TOKAJ márkájú adománygyűjtő borával. A június 10.-én zárult akció során közel másfél millió forint gyűlt össze, amellyel a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítványt támogatják   Az 1.402.500 Ft adományról szóló táblát június 25-én adta át ünnepélyes keretek között Laurent Comas, a Pajzos Zrt. ügyvezető igazgatója dr. Mathiasz Dórának, az alapítvány kuratóriumi tagjának. „Ezúton köszönjük az adománnyal a kórház személyzetének a kitartást és a hősies munkát, ami még nem ért véget. Köszönetet mondunk egyúttal minden lelkes fogyasztónknak, hiszen ez az adomány a fogyasztóink adománya. Büszke vagyok a csapatomra is, mert annak ellenére, hogy nem multicég vagyunk, hanem egy kis-és középvállalkozás, ebben a kihívásokkal teli időszakban lelkesen dolgoztunk az ügy érdekében, és jelentős támogatás gyűlt össze. Öröm volt megtapasztalni azt is, hogy mind az Auchan Magyarország Kft, mint pedig beszállító partnereink rugalmas együttműködésükkel lehetővé tették az adománygyűjtő bor rekord gyorsaságú piacra kerülését és forgalmazását. ”- mondta Laurent Comas. Az átadáson jelen volt dr. Müller Péter, a Dél-pesti Centrumkórház orvosigazgatója, dr. Szlávik János, a kórház infektológus főorvosa, alapítványi-kuratóriumi tag, Jankai Ágnes alapítványi-kuratóriumi tag, valamint a N.A.P. nyomda és a Borüveg-THM Kft. képviselői. Az átadást követően dr. Mathiasz Dóra alapítványi-kuratóriumi tag elmondta: „Szeretnénk megköszönni és kiemelni, hogy amikor a küzdelem sűrűjében voltunk, azokban az időkben ezek a dolgok adtak erőt, mert minden nap kaptunk valamilyen figyelmességet az emberektől. A kis- és középvállalkozások nélkül sokkal nehezebben ment volna ez a küzdelem.”   A kampányban együttműködő kereskedelmi partnerek: Auchan Magyarország Kft., Galéria 12 kávézó, Kóstolom borbár, Nosztalgia étterem, Füge bolt, Laurel étterem, Borfalu Bortéka Együttműködő beszállító partnerek: László Zsuzsi grafikus, Borüveg THM, N.A.P. nyomda, Procork Kft.     A Pajzos Zrt. több mint 25 éve készíti a tokaji borvidék ikonikus borait. A kiváló természeti adottságokkal rendelkező Pajzos dűlő és a jelentős történelmi hagyományokkal bíró Megyer dűlőből kikerülő boraik - Pajzos és Megyer márkanevek alatt - a prémium tokaji minőséget képviselik. Ezt támasztja alá, hogy a Pajzos az első pincészet Magyarországon, amely két különböző Tokaji Esszenciájára is kapott 100 pontot a Wine Advocate-től (Robert Parker, Neal Martin). A szőlőművelés és a borkészítés iránti szenvedély mellett a titok nyitja a földtani adottságok kihasználása, a történelmi hagyományok megőrzése, és nem utolsósorban a piacorientáltság, a fogyasztók igényeinek maximális kielégítése tudatos és professzionális módon. A vállalat céljai közé tartozik a magyar bor, azon belül is a Tokaji borvidék elismertségének, népszerűségének növelése mind a hazai, mind a nemzetközi piacon.    Sajtóközlemény alapján
A PEZSGŐ SZTORI - Országos Laposa Pezsgő premier hétvége június 20-21-én!
Pár éve a Laposa család megálmodta, hogy egyszer majd elkészítik saját, badacsonyipezsgőjüket. Telt az idő, épült a Hableány, az új birtokközpontban pedig egy pezsgő üzemis helyet kapott. A birtok borásza, Laposa Zsófi fáradhatatlanul járt a Prosecco borvidékre,kóstolt, majd indult a kísérletezés. A prosecco készítésben és a metodo martinotti eljáráselsajátításában Luca Antiga, számos olasz Prosecco pince tanácsadója nyújtott segítséget. Első körben 2 pezsgő készült, egy furmint és egy szürkebarát alapú, melyek premierjejúnius 20-21-én lesz! • A Laposa Birtokon brunchal, közös pezsgőbontással, üzemlátogatásokkal, a frissTeraszonpezsgő pop party-val, a Hableányban külön erre a hétvégére megalkotott menüvel készülnek.• Június 20-tól július 20-ig országszerte számos kiemelt étteremben lehet poharazva kóstolni a Laposa Pezsgőket. LAPOSA PEZSGŐ BRUT – Furmint alapú pezsgő„A Furmint egy igazi felfedezés. A nagyon kellemes cédrus és ananász illat után érkezik egykis sósság, ami a savakkal kiegészülve elegánssá és határozottá teszi a pezsgőt. Mindig kellmég egy pohárral!” – Luca Antiga LAPOSA PEZSGŐ EXTRA DRY – Szürkebarát alapú pezsgő„A Szürkebarát lágy és elegáns. Az illatok fehér virágokra emlékeztetnek, a zamat pedigtagadhatatlanul badacsonyi. Mindkét pezsgő buborékjai nagyon kellemesekés finomak, de a pohárban is csodásan mutatnak.” – Luca Antiga Laposa Zsófi régi álma valósult meg, melyről így mesél:„A tartályos erjesztésű pezsgőkészítés igazi mérnöki kihívás és nem egyszerű feladat.Számomra az alkotás és a precizitás találkozása. Régen voltam ennyire izgatott a pincében,mint az idei évben – persze ennek az új borászati üzem is az egyik oka. Nálunk az egészcsalád rajong a pezsgőkért. Bencével közösen kóstoltunk, utaztunk és döntöttünk a Charmattechnológia mellett. A tervezési folyamattól kezdve, egészen a végeredményig, ő isvégigkövette a pezsgő életútját és mindenben támogatott.A pezsgőkészítés számomra olyan feladatot jelentett, amely motivált, hogy új dolgokatismerjek meg és fejlődjek. Minden percét élveztem és szívtam magamba a tudást. 6pincészetnél voltam gyakornok Prosecco régióban és többször magánúton is jártam arra,hiszen csodálatos vidék. Szaktanácsadónkkal, Luca-val nagyon jó együtt dolgozni. Hálásvagyok neki, hogy megvitathatom vele a szakmai kérdéseket, hiszen a prosecco készítésközpontjában él és dolgozik. Ebben a két tételben benne van a szívem-lelkem. Fogadjátok szeretettel!”   A Laposa Birtok tanácsadója, Luca Antiga is mesélt a közös munkáról: „Egy közös ismerősön keresztül jutottam el Badacsonyba, de akkor már sokat hallottamerről az izgalmas borászatról, ami az olasz szakemberek szerint is kiváló fehérborokat készít.Egy csodálatos borászati központ fogadott. Fantasztikus volt látni a szőlőültetvényeket avulkánok oldalában és megérteni a birtok felépítését. Elkezdtünk gondolkodni, kóstolni, ésvégül a Szürkebarát illetve a Furmint fajta mellett döntöttünk. Nem volt egyszerű választás,de hallgatni kell a megérzéseinkre is. A bor szerelem!  Egy olyan szenvedélyes kollégával pedig, mint Zsófi, nagyon élvezetes a közös munka.  Karakteres pezsgők születtek, telt ízvilágúak és elegánsak, szép savszerkezettel. Nagyonösszetettek, igazi felfedezés mindkét tétel. Nem akartuk a proseccot lemásolni, a cél az volt,hogy a közös szakmai munka során különleges magyar pezsgők szülessenek, olyanok, amikbeleillenek a Laposa Birtok stílusába.”   A PREMIER HÉTVÉGE PROGRAMJAI A LAPOSA GASZTROBIRTOKON 2020. június 20-21.• LAPOSA BIRTOK terasz: AZ ELSŐ PEZSGŐ felbontása!!! (limitált résztvevővel)Június 20. szombat 10:00: Pezsgős Brunch és premier Laposa Zsófival és Bencével a birtokteraszán. • HABLEÁNY Június 20-21. – 3 fogásos degusztáció (ebéd/vacsora), a pezsgőhöz komponálva:3 fogás + két pohár pezsgő és egy pohár Zeus a desszerthezJúnius 20. 17:00 és 19:00 Üzemlátogatás: Hogyan készül a Laposa pezsgő? – Idegenvezetésés kóstoló Laposa Zsófival. (A 17 órai üzemlátogatásunk betelt, a 19 óraira vannak mégszabad helyek!)  • FRISS TERASZ – Június 20. délutáni matiné és PezsgőPopParty a frissteraszon (16:00-22:00) A LAPOSA PEZSGŐ ORSZÁGOS PREMIER RÉSZTVEVŐ ÉTTERMEI ÉS BORBÁRJAI:Budapesten:DiVinoMazel TovJardinetteAlessio Café and RestaurantPannonia GasztrohajóBúsuló JuhászKét Szerecsen Bisztró és KávéházInterContinental BudapestHaris ParkKóstolom Borbár Vidéken:Laposa Gasztrobirtok: Laposa Birtok terasz, Hableány, frissTerasz, Szőlőhegy BisztróSVÉTasztalErhardt Étterem (Sopron)Lamaréda Étterem (Győr)Gusto13 (Veszprém) Rosinante Fogadó és Étterem (Szigetmonostor)PalKonyha Panzió, Speiz (Palkonya)67 Sigma Étterem (Székesfehérvár)Zip's Brewhouse (Miskolc)Macok Bisztró és Borbár (Eger)Platán (Tata)Jankovich (Rácalmás)Kistücsök (Balatonszemes)Mala Garden (Siófok)Mi A Kő (Köveskál)Aura Hotel (Balatonfüred)BL YachtClub (Balatonlelle)Tölgyes Kúria (Rizapuszta / Badacsony)Pláne Badacsony borterasz (Badacsonytomaj)Vánkos (Badacsonyörs)Kikötő Étterem (Szigliget)Halászkert (Balatonfüred)Konyha-Kert Bisztró és Bár (Balatonszepezd) Villa Delikát (Balatonfüred)    Sajtóközlemény alapján 
Új honlap mutatja be az egri borokat
A digitális tér jelentősége nemcsak ezekben a hónapokban, hanem hosszú távon is egyre fontosabb az életünkben. Még egy olyan terméknél is, mint a bor, ami alapvetően offline élvezhető. Az Egri Borműhely borászai ezért kommunikációs csatornáikat tovább bővítve idén tavasszal bemutatják új honlapjukat. A 2018-ban alapított egyesület célja az Egri borvidék ismertségének növelése, kiemelten fókuszálva a fiatal, akár kezdő borfogyasztókra. Ennek érdekében indították el kommunikációs projektjüket Egri Bor Most néven, eddig olyan közösségimédia-csatornákon keresztül, mint a Facebook és az Instagram. „Az új eszköz célja is az, hogy a jelenleg megszokott honlapsablonoktól eltérően mutassuk be az Egri borvidéket az online térben. Ennek megvalósításában az edukáció mellett kiemelt szerepet szánunk a szórakoztatásnak. Ez sok érdekes, aktuális és vizuálisan vonzó témával valósítható meg. Az egribormost.hu honlap segítségével a borfogyasztók széles körét szeretnénk elérni, hogy megmutassuk nekik, mennyi energia, frissesség és lendület van az Egri borvidékben és az itteni borászokban” – fogalmazza meg Gál Tibor borász.  A cél elérése érdekében egy nem statikus honlap készült. A közösségi média és az online magazinok világától inspirálva olyan felületet alakítottak ki, amely folyton változik, és megjeleníti azokat a tartalmakat, amelyek izgalmasak lehetnek a borvidék aktuális történései iránt érdeklődőknek. Aki felmegy az oldalra, tájékozódhat borkóstolókról, boros eseményekről, újságcikkeket, interjúkat olvashat, megnézheti, hogy milyen a szőlő a dűlőkben, vagy éppen ki házasít egri bikavért. „A borkedvelők számára kialakított kommunikációs felületeinken azért használjuk a kezdetektől az Egri Bor Most nevet, mert pont ezt szeretnénk megmutatni: milyenek ma az egri borok, milyenek a mindennapok a borvidéken” – ad betekintést a kommunikációs stratégia hátterébe ifj. Lőrincz György borász.  Honlap: https://www.egribormost.hu/     Az Egri Borműhelyről Az Egri Borműhelyt olyan egri borászok közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre, akik számára világos volt, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében. 2016-ban ültek le először erről beszélgetni. Az irányt a borkínálat továbbfejlesztése, a meglévő márkák pontosítása és a legmagasabb borkategória meghatározása rajzolta ki. A gyakorlatban mindez az egri bikavér megerősítését, az egri csillag piaci megszilárdítását, a Szépasszony-völgy újradefiniálását, az egységes Egri palack megalkotását és bevezetését, valamint azt a törekvést jelenti, hogy igyekeznek vonzóvá tenni a helyi borokat a fiatal fogyasztók számára. Az Egri Borműhely tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.   Sajtóközlemény alapján.  Fotók: Busák Attila, Nemes Róbert, Gál Tibor Pincészet
Csopaki Kódex termelők - Guden Kisbirtok
A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok,  Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek.   A Guden Kisbirtok területe nem nagy, mindössze 1,2 hektár, erről készíti Molnár Szabolcs borász az évi mintegy 4500 palack bort olaszrizlingből és kékfrankosból. Ennek fele a Slikker és a Kertmög dűlőben található, innen kerülnek ki a Kódex borok. A birtok azonban nem csak amiatt figyelemre méltó, mert ilyen kis területről ilyen sok magas minőségű bort készítenek. Aki meghallja Guden Vitéz legendáját, az azonnal megérti, hogy a három jóbarát miért élesztette újra a XI. századi birtokot 2012-ben. Pedig ők igazából nem is terveztek közös borbirtokot... Az egész úgy kezdődött, hogy a paloznaki plébános 2011-ben megkereste Molnár Szabolcsot, a Jásdi Pincészet borászát, és megmutatta neki a Slikker-dűlő nem éppen jó állapotú ültetvényét. De mielőtt a borász határozott nemet mondott volna rá, elkezdett mesélni Guden vitézről. Guden - akinek a keresztnevét azóta sem tudja az utókor - Szent László seregében szolgált, de egy csata előtt sejtette, hogy nem fog visszatérni, így birtokát, szőlőit, szántóit, erdőjét, jószágait az egyházra hagyta. A veszprémi érseki levéltárban máig olvasható végrendeletében mindezért cserébe csupán annyit kért, hogy emlékezzenek meg szolgálatairól, és a lelkéért évente egyszer misét mondjanak. Molnár Szabolcsnak tetszett a történet, el is mesélte két barátjának, Gősi Péternek és Csidei Zoltánnak, végül így hárman közös pincét alapítottak, és felélesztették az időközben elsikkadt hagyományt: a paloznaki templomban minden október harmadik szombatján a mise a vitéz lelkéért szól.  A Guden Kisbirtokon a kezdetektől magas minőségű borok készülnek, az egykori vitéz szőlője, a Slikker dűlő olyan jó terület, hogy az onnan származó borok megfelelnek a Csopaki Kódex szigorú előírásainak. De ezen túl is az indulás óta számtalan díj nyertesei, ennek ellenére a legenda köré épült pincészet továbbra is egy szerelemprojekt, ahol a tulajdonosok olyan bort készítenek, amit a kedvük tartja - az meg a fogyasztók nagy szerencséje, hogy történetesen az alapanyag is kiváló, a hozzáértő kezek közül pedig remek borok kerülnek ki. Olyanok, aminek minden kortyából érezni, hogy csopaki, a jobbik fajtából. Guden vitéz büszke lenne rá, hogy a birtoka méltó utódok kezébe került!  
Csopaki Kódex termelők - Jásdi Pincészet
A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok,  Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek.   A Csopaki Kódex termelői között van egy Borászok Borásza díj birtokos is - Jásdi István 2017-ben kapta meg a kitüntető címet. Az 1998-ban alapított pincészet jelenleg 17 hektáron gazdálkodik, a Kódex borokat a Siralomvágó és a Lőczedomb adja, de a többi csopaki, lovasi területről is ígéretes borok készülnek évről évre. Molnár Szabolcs borász évente 130 ezer palack felett bábáskodik, a szortiment pedig széles, hiszen a fő fajta, az olaszrizling mellett furmint, chardonnay, szürkebarát, cserszegi fűszeres, kékfrankos és cabernet franc is van Jásdiéknál.  A Jásdi Pince alapítása után két évvel a Balatoni Nemzeti Parktól a "2000. évben a Balaton-felvidék legszebb pincéje" címet kapta, de az épület nem csak a szépsége, hanem a története miatt is figyelemre méltó. A XVIII. században épült pince az ezernyolcszázas évek közepétől Ranolder János veszprémi püspök családi borgazdaságának a központja volt, itt alapozták meg a csopaki borok hírnevét. A korabeli borászati feljegyzések szerint a kor legmagasabb borászati színvonalán folyt a munka, például az addig vegyesen szüretelt szőlőket itt válogatták szét először. Az itt készült borok nem csak a környékbeliek körében, de Bécsben, Pozsonyban, Varsóban és Pesten is nagy népszerűségnek örvendtek. Az 1800-as évek végén azonban a filoxéra itt is kipusztította a szőlőket. A XX. század elején az új ültetvényeket gondozó vincellér a kor egyik legkiválóbb szakembere, Bakonyi István volt, annak a Bakonyi Károly szőlőnemesítőnek az édesapja, akinek többek között a cserszegi fűszeres fajtát is köszönhetjük.  Az épület később fél évszázadon keresztül állami gazdasági tulajdon volt, innen került elég romos állapotban a Jásdi család tulajdonába, akik szerencsére megmentették az utókornak. A 40 méter hosszú pince nem csak esztétikai felújításon esett át, de egyben korszerű szőlőfeldolgozó és borászati felszerelést is kapott. Ranolder püspök emlékét a pincénél egy fehér és egy vörös házasítás őrzi, Bakonyi Károly tiszteletére pedig cserszegi fűszerest is palackoznak.   Jásdiék szőlőültetvényeinek nagy része már saját telepítés, de a múltból vannak még 30 év feletti tőkék is. A pincénél, mint Csopakon ez jellemző, leginkább az olaszrizlingben hisznek, ami különböző művelődési módok mellett más-más arcát mutatja - ha kell, a szigorú eredetvédelemnek megfelelő Kódex bor lesz belőle, de nem tartják ördögtől valónak a jó savú fröccsbort sem, hiszen az a lényeg, hogy az ünnepekre és a hétköznapokra egyaránt kerülhessen jóféle Jásdi bor az asztalra.   Az olaszrizling annyira fontos fajta a Jásdi Pincénél, hogy évekkel ezelőtt útjára indították az Olaszrizling Szerintünk rendezvényt, ami azóta is töretlen sikerrel kerül megrendezésre. A másik fontos esemény a pincészet életében a Vörös Balaton, ami a tó környékén termett kékszőlők borait állítja középpontba. De az év többi napján sem kell nélkülözni a pince szellemiségét: a csopaki Jásdi Borterasz minden évszakban nyitva áll a vendégek előtt, és a Vinotékából is bármikor fel lehet tölteni az otthoni készletet. Budapesten pedig Jásdi Attila a lakásborbárjában várja a Jásdi borok szerelmeseit. 
Segítség a palackban! Adománygyűjtő bor a piacon
„Ebben a nehéz egészségügyi, gazdasági és társadalmi helyzetben sokan gondolkodunk azon egyénileg és vállalati szinten is, hogy hogyan tudnánk segíteni és még több értelmet adni tevékenységünknek, mindamellett, hogy a borászat is talpon marad. Szeretnénk kivenni a részünket a közösségért folytatott küzdelemben.” (Laurent Comas, Pajzos Tokaj Zrt. ügyvezető)   A Pajzos-Tokaj Zrt. egy új, speciálisan erre a célra címkézett MEGYER TOKAJ márkájú adománygyűjtő borral jelenik meg a piacon: április 22-től már az Auchan hipermarketekben lesz kapható országszerte az adománygyűjtő bor 1.500,- forint fogyasztói áron, amiből a cég palackonként 500,- forintot adományoz tovább a koronavírus ellen küzdő Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítvány számára.   „Sokan szeretnének segíteni ebben a helyzetben, de nem mindig tudják, hogyan tegyék, erre kínál megoldást az adománygyűjtő bor. Amellett, hogy a magyar borfogyasztás iránti elkötelezettséget is erősítjük, együtt segítjük a fogyasztóval a koronavírus elleni küzdelmet palackonként 500,- forinttal, és a borászat is megtarthatja dolgozóit, munkatársait. A cél nem csak a túlélés, annál sokkal több: most számítanak igazán az együttműködések, a partnerkapcsolatok, ezért ezúton köszönjük az Auchan Magyarország Kft-nek, aki ebben üzleti partnerünk, a Borüveg-THM Kft., a N.A.P. Nyomda s.r.o. és a Procork Kft. palack, címke és csavarzár főbeszállítóinknak, akik szintén hozzájárultak a bor megjelenéséhez.”- mondta Laurent Comas.             Segíts Te is! Vásárold meg a Megyer Tokaj száraz bort, és 500,- Ft-ot adományozunk a nevedben a Szent László Kórház Alapítványának a koronavírus elleni küzdelem támogatására.   Részletek a www.pajzos-megyer.com oldalon.         (sajtóközlemény alapján)    
Csopaki Kódex termelők - Söptei Pincészet
A Csopaki Kódex hazánk legszigorúbb eredetvédelmi rendszere. A csopaki, paloznaki, lovasi, alsóörsi, felsőörsi dűlőkről Hegybor és Dűlős bor elnevezéssel kerülhetnek palackba az olaszrizlingek és a furmintok,  Csopaki Kódex borként pedig azok, amik a Kódex szigorú előírásainak is megfelelnek.     A Csopaki Kódex termelőinek egyike a Söptei Pincészet, akik Csopakon, Balatonfüreden és Pécselyen közel 7 hektáron termelnek olaszrizlinget, chardonnayt, pinot blanc-t, szürkebarátot, sárgamuskotály, kékfrankost és merlot-t, de a borvidékről további 3 hektárról vásárolnak fel szőlőt. Az évi 40-50 ezer palackba egyaránt kerülnek Csopaki Kódex borok, HegyBor, BalatonBor, illetve könnyedebb és testesebb fehérborok, rozé, vörösbor, sőt, egyes években desszertbor is készül. A borász Söptei Zsolt, a családi pincészet nevét adó testvérpár egyik tagja, ő koordinálja, hogy a szőlőt teljes biológiai érettséggel szüreteljék, majd reduktív technológiával erjesszék. A fehérboroknál tartályos érlelést, míg a vörösboroknál fahordós érlelést alkalmaznak. A fehérborok érlelése 6-12 hónapig, míg a vörösboroké 18-36 hónapig tart. A pincészet filozófiája, hogy gyümölcsös, magas beltartalmú, hosszú utóízű és eltarthatóságú borokat készítsenek.    A család immár öt generáció óta foglakozik szőlőtermesztéssel, és borkészítéssel. Az ötödik generációt Zsolt, és testvére Róbert képviseli. Ükapjuk, Söptei János az 1850-es években települt át a Szombathely mellett levő Söpte községből az akkori Nemespécselyre, ahol kezdetben hobbiként művelte a szőlőtermesztést. A  család az első csopaki területet 1972-ben vásárolta meg, ezután építettek a szőlő feldolgozására és borkészítésre is alkalmas pince-présházat. A tudatos birtokfejlesztés viszont csak két évtizeddel később, 1994-ben indult el, miután borkereskedelmük jelentős eredményeket ért el, és elhatározták, hogy ők is a magyar gasztronómia szereplőivé válnak. Zsolt és Róbert ezután öt éven keresztül évente két alkalommal, összesen 3 hónapig Németországban fejlesztették szőlőművelési tudásukat, ahol teljes szemléletváltáson estek át. Nem csak a reduktív borkészítés alapjait ismerték itt meg, de egy teljesen modern, működőképes gazdasági képet is, ami miatt végül eldöntötték, hogy szőlővel, borászattal, és a szorosan hozzá kapcsolódó egész éves vendéglátással fognak foglalkozni. A fejlődés azóta is töretlen, ami a szőlőterületek bővítésére, a feldolgozóra, a technológiára, a pincére, a palackozóra és a készáruraktárra egyaránt kiterjedt.  A termesztett fajták közül az olaszrizling kapja a főszerepet, ami a balatoni kategória rendszerbe nagyon jól beilleszkedik. Ez a szőlőfajta az alapja a Csopaki Kódex boroknak, a HegyBornak és a BalatonBornak egyaránt. Egyedi ízvilágú boraik számos nemzetközi és országos borversenyen kaptak rangos elismerést.  A Söptei Pincészet tagja számos egyesületnek (Balatoni Kör, Rizling Generáció, Balaton Riviéra), kezdeményezésnek, ami a Balaton két hónapos nyári strandszezonjának megváltoztatásán dolgozik. Mindannyiuk célja, hogy a Balaton ne csak a nyári zsúfolásig telt partról szóljon, hanem az év többi hónapjáról is, vagyis az egész éves Balatonról. Mindarról a nyugodtságról, szépségről és egyedi adottságokról, amit Magyarországon egyedül a Balaton régió tud nyújtani.   A tradicionális családi gazdaságukban kialakult filozófiájuk, hogy a borászat mellett üzemeltett éttermi munkával együtt kimagaslóan hozzá tudjanak járulni Magyarország fejlődő bor- és gasztronómiai kultúrájához. Ezért mindig szem előtt tartják, hogy éttermükben olyan ízletes, és a mai kornak megfelelő ételek készítsenek, amihez balatoni karaktert hangsúlyozó boraikat hozzá tudják kóstoltatni, azaz a boraik stílusához tervezik az ételeiket. Magyaros bisztró jellegű konyhát vivő éttermük évek óta szerepel a Magyarországi Top 100-as listán.  A családi vállalkozásban a borokért Söptei Zsolt, míg az ételekért testvére, Söptei Róbert vállal kezességet.