A kis hegy, ahol nagy borok készülnek

Kóstolom Csapat

1/25/2017 8:45:16 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

A Káptalantótin található Sabar Borház 2009-es alakulása óta eltelt pár év, a borászat területe is szépen bővül, jelenleg több, mint 7 hektárt művelnek. A kezdetekről, az alakulásról és jövőbeni terveikről is beszélgettünk a borászat vezetőjével, Ádám Gáborral, és természetesen megkóstoltuk boraikat is:


A Sabar Borház egy fiatal pincészet, mi a története?


Alföldi születésű, "vidéki srácként" mindig vonzott a természetközeli élet, a mezőgazdaság, a hagyományok. Jánoshalmán, a családomban mindennapos volt a tisztességes, kemény munka, a földre megbecsüléssel tekintettek. Szüleim pályája azonban már nem a mezőgazdaság felé tartott és nálam is úgy hozta a sors, hogy közgazdasági egyetemre mentem. Több külföldi ösztöndíjat követően, szép karrierívet futottam be nagy cégeknél, majd társaimmal együtt saját céget alapítottunk, amely mára több országban tevékenykedik. De valami mégis hiányzott... Ezt az űrt tölti be most az életemben a bor, amire titkon mindig is vágytam. Alkotás, értékteremtés... Úgy érzem, hogy a mai romboló világunkban a föld az egyik legnagyobb kincs. Azzal tesszük a legjobbat, ha műveljük. Ennek megvalósításában Nagy László volt segítségemre, akivel együtt dolgoztuk végig a Sabar Borház első hat évét. Laci jó érzékkel nyúlt a területekhez, fajtákhoz és nemzetközi mércével mérve is kiegyenlített, magas minőségű bor szortimentet alakított ki a Sabarnál. A jelenlegi csapattal ezt a szellemiséget visszük tovább és igyekszünk tovább hangolni, finomítani, gazdagítani.


Mi hozott Badacsonyra? Van valami kötődésed a helyhez?


Borkedvelőként sokfelé megfordultam, kóstoltam, ismerkedtem, de valahogy az itteni táj volt rám a legnagyobb hatással. Ezt nem igazán lehet megfogalmazni, ezt érzi az ember. Energia árad ezekből a hegyekből, ennek a tájnak kisugárzása van... 


Mi vitt rá a borászkodásra?


A kevésbé ismert, kicsit elfeledett és újra felfedezésre váró termőhelyekben rejlő potenciál volt az, ami igazán vonzott és izgatott. És persze egy idilli kép, hogy a pince előtt lévő diófa árnyékában a saját boromat kortyolgatom... Azóta tudom, hogy egy pincészet vezetése, a rengeteg adminisztráció már kevésbé idilli, de mégis megéri. Létrehozni valami jót és megosztani másokkal és látni az ő örömüket - ez a munkánk legszebb része, ez ad erőt a folytatáshoz.


Kik felelnek a borház működésért?


A borászat mindennapjait én irányítom, de mondhatom, hogy a Sabarnál csapatmunka zajlik. Minden területen tapasztalt és lelkes emberek dolgoznak a közös célért a szőlőmunkáktól, a borkészítésen, jövedéki ügyintézésen és marketingen át egészen az értékesítésig. A szőlőben Répási Tamás fogja össze a teendőket, aki a borászat alapítás óta velünk dolgozik. A borokért Földi Bálint felel, aki múlt év eleje óta erősíti a csapatot. Feleségem, Krisztina fotósként segíti a pince kommunikációját.


A Sabar-hegy kevésbé ismert: milyen adottságokkal bíró terület ez?


Mi csak úgy emlegetjük, hogy a kis hegy, ahol nagy borok készülnek :) A Sabar-hegyre Nagy Laci segítségével találtam rá, amely nyugati lejtőjén egyrészt ideális kitettségben van a szőlő, másrészt az anyagos talaj jó vízmegtartó képességű, ami a forró években a kívánatos savtartalom megőrzésében segít bennünket. Ugyanakkor nem nélkülözi az altalaj mélyen fekvő rétegeiben a Badacsonyra jellemző vulkáni ásványokat sem, így az itteni borokról bizton elmondható, hogy igazi badacsonyi karakterrel bírnak.


Hol találhatóak a szőlőterületeitek és mekkorák? 


Jelenleg bő 6 hektár területtel rendelkezünk Káptalantóti község területén, ám ebből mindössze 2,5 hektár a termő szőlőterület. A közelmúltban megváltam bizonyos területektől mely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Termő területeink jelenleg csak a Sabar-hegyen vannak: egy közel 30 éves Olaszrizling, valamint egy általunk telepített, fiatal Cabernet Franc ültetvény. Májusban telepítettünk Rajnai Rizlinget a Csobánc és Bács hegy között található Hercegföld-dűlőben. Idén tavaszi telepítésre vár közel egy hektár Kékfrankos a Sabar-hegyen. Boraink jelentős része vásárolt szőlőből készül. Néhány termelővel évek óta folyamatos kapcsolatban állunk, így a Bács-hegy, a Csobánc, a Badacsony-hegy valamint a badacsonyörsi Örsi-hegy több, kiváló adottságú dűlőjéből kerül hozzánk szőlő 


Milyen szőlőfajtákkal dolgoztok?


Fehér fajták vannak többségben, de rozét és vörösbort is készítünk. Balatoni pinceként, fő fajtánk az Olaszrizling, erre építjük pincénk identitását. Olaszrizlingből 2015-ben három különböző stílusú és kategóriájú bor is készült. Emellett a badacsonyi kuriózum Kéknyelű, valamint Szürkebarát, Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc és Muscat Ottonel található meg a kínálatunkban (bár ez utóbbi kettő "kifutó" tétel a kínálatunkban, 2016-tól már nem készítünk bort ezekből a fajtákból). Kékfrankosból Rozé, Cabernet Sauvignon-ból és Franc-ból pedig vörösbor készül a birtokon.


Mely bor (fajta, évjárat), amely a leginkább meghatározó volt a borház életében?


Az első tételek mindig emlékezetesek, még akkor is, ha ez nekünk éppen a csapadékos 2010-es évjárat volt. A 2010-es Olaszrizling egy nagyon jól iható és meglepően tartalmas bor volt. Ha csak rá gondolok, szinte érzem a számban, fel tudom idézni a zamatát. A piacra lépésünk nagyon jól sikerült, rögtön pozitív fogadtatásra találtunk a borszerető emberek körében. Gyorsan terjedt az új pince híre, ajánlottak, kézről-kézre adtak minket, pontosabban a borainkat. Természetesen azóta készítettünk a 2010-esnél jóval komolyabb, többszörös díjnyertes, dűlő-szelektált tételeket is. A 2013-as év nagyon szép tételeket hozott, mellyel vetekszik a 2015-ös is, de a még tartályban és hordóban pihenő 2016-ostól -  a nehéz évjárat ellenére is - nagyon szép borokat várunk.


Milyen jövőbeni terveitek vannak? 


A következő időszakban a vendéglátás fejlesztése lesz fókuszban. A helyi vendégfogadás több aspektusában is fejlődni szeretnénk, a Sabar-hegyen új kóstolópincét, a Káptalantóti központjában lévő vinotékánk épületében és annak szomszédjában pedig szálláshelyeket alakítunk ki. A vendéglátás, a kóstolók és különféle rendezvények kialakításában és szervezésében Tóth-Gruber Viktorra és párjára Nikire számítunk, akik sokak számára a Villa Fioréből lehetnek ismerősek. A szőlőművelésben és borászatban pedig tovább folytatjuk a finomhangolást, annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. 


Azt, hogy a Sabar-borház örömmel osztja meg másokkal is borait mi sem mutatja jobban, mint hogy három palackot kaptunk tőlük, hogy mi is megtapasztaljuk azt az élményt, amelyet ez a pincészet nyújtani tud. Balatoni borászat lévén természetesen Olaszrizlingeket, valamint egy Muscat Ottonelt kóstoltunk: ebben a sorrendben. Mindhárom bor alapanyaga 2015-ben látta meg a napvilágot. 

Nem hivatásos, de gyakorló borkóstolóként elmondhatjuk, hogy a tipikus balatoni ásványosság megjelenik mindhárom borban, emellett pedig mindegyik tételnek jellemzője a gazdag gyümölcsös ízvilág.  Szépen hozzák a fajta jelleget, érződik rajtuk a tudatos és szeretetteli munka. Mindkét Olaszrizling látott hordót, míg a Muscat Ottonel csupán reduktív technológiával készült. 


A 2015-osOlaszrizling Hegybort a Gault&Millau kalauz a  következőképpen jellemezte: 

"Virágos, gyümölcsös illatú, szájban az illat folytatásaként gyümölcsös aromavilágú bor, benne friss alma, barack. Élénk korty, szép gyümölcsösséggel, kellemes lecsengéssel. A szájban nagyon fiatalos, a savak élénkek, vibrálóak. Jó szerkezetű, szép egyensúlyú bor, érlelési potenciállal. Jól iható."


A Muscat Ottonelről a Sabar honlapon található rövid leírás: 

Rendkívül illatos, csak úgy ontja magából a virágos, szőlős és zöldfűszeres jegyeket. Reduktív eljárással készült, könnyed, légies, élénk savgerincű száraz bor a Csobánc és Bács-hegy közötti Hercegföld dűlőről. Az igazi nyári kedvenc!


És ezzel mi is csak egyet érthetünk, nekünk a hideg télbe becsempészte a balatoni nyár emlékét. 


írta: Kalmár Borbála


Még több hír

Csopaki Kódex 2019 Szüret utáni területbejárás

Borpárbaj I. Elődöntő: Kézdy Dániel és Dr. Fiáth Attila a Kóstolom Borbárban!

IV. Borpárbaj, Kovács Antal VS. Szik Mátyás

Köveskáli Furmint Napok 2020
Február utolsó hétvégéjén ismét Furmint Napokat tartanak Köveskálon. A Balaton-felvidéki gasztrofaluban ezen a napon három mesterkurzus és egy sétáló kóstoló is várja a népszerű fehér szőlőfajta kedvelőit.    Pálffy Gyula, a Köveskáli Furmint Napok házigazdája mesélt arról, hogy miért fontos számukra a furmint, és milyen kérdéseket vet fel a fajta termesztése a Balatonnál:   "A 90-es évek vége felé telepítettünk furmintot, mert a kutatásaink alapján kiderült, hogy régebben itt ez volt a fő fajta, és kíváncsiak voltunk, hogy mit lehet kihozni belőle a vulkanikus talajon. Az is lényeges szempont volt, hogy azok a szőlőfajták, amikből akkor a borokat készítettük, mint például az olaszrizling vagy a tramini, a melegebb évjáratokban nem mindig adnak olyan alapanyagot, nem tudják azt a savszerkezetet biztosítani, amit mi elvártunk. Bejöttek a számításaink, mert furmintból szinte minden évjáratban sikerült jó borokat készítenünk, és ezek nem csak nekünk tetszenek, de szép sikereket is értünk el velük.  A régióban néhány pincénél, például a Jásdi Pincészetnél vagy a Szent Donát Birtoknál már volt furmint akkor is, amikor mi elkezdtünk ezzel foglalkozni. Szerintünk úgy tudjuk kihozni a fajtából a legtöbbet, ha megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, ezért már öt éve szervezünk egy zártkörű szakmai kóstolót azoknak a balatoni borászoknak, akik furminttal foglalkoznak - erre idén is a szombati rendezvény előtt, pénteken este kerül sor.  Az olaszrizling a balatoni borászokat elkényeztette, mert lényegesen könnyebb vele dolgozni, főként, hogy a furmintot még mostanában kezdjük kiismerni. Persze nem akarjuk leváltani az olaszrizlinget a Balaton környékén, de mindenképpen gondolkodnunk kell a furmintról is, főleg a meleg évjáratokban. A fajta nem csak önállóan kerül palackozásra, nálunk a Pálffy Pincészetnél például a Riválisok borunk olaszrizling és furmint házasításából készült. De a pezsgőkészítésnél is érdemes figyelni rá, a Kreinbacher Szőlőbirtok eredményei bizonyítják, hogy világszinten is komoly eredményeket lehet elérni vele. Az idei mesterkurzusainkon ezekre a témákra is kitérünk, és megmutatjuk, hogy számolni kell a furminttal a Balatonnál."     Nézzük, mikre számíthatnak azok, akik ellátogatnak Köveskálra február 29-én:     Manapság nem mehetünk el szó nélkül a globális felmelegedés mellett, így nem véletlen, hogy a Káli Art Inn-ben a téma: Klímaváltozás hatása a furmintra: Balaton - Somló - Tokaj. Három különböző adottságú kiemelkedő termőterület furmintjain keresztül vitatja meg a témát Cartwright Éva moderálásával Kovács Tamás a Szent Donát Birtoktól, Balassa István a Balassa Pincészettől, Kolonics Károly a Kolonics Családi Pincétől valamint a Béres Szőlőbirtok és Pincészet képviselője.  https://kostolomborbar.hu/termek/furmint-napok-mesterkurzus-1-setalo-kostolo-kombinalt-jegy/   A Káli Kövek Pincészetnél a Furmint házasítások kerülnek porondra, itt Kézdy Dániel, a Furmint Február és a Furmint Day főszervezője kérdezi a borászokat arról, hogy milyen fajta mellett látják a furmint házasításban a legtöbb lehetőséget. A Káli Köveket Szabó Gyula borász képviseli, a vendégborászok pedig Pálffy Ati a Pálffy Pincétől és Homonna Attila a Homola Pincészettől.  https://kostolomborbar.hu/termek/furmint-napok-mesterkurzus-2-setalo-kostolo-kombinalt-jegy/   A furmint nagyszerű alapanyagot ad a buborékos italoknak, így népszerű mesterkurzusnak ígérkezik a Furmint alapú tradicionális erjesztésű pezsgők című beszélgetés, melyet Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség Elnöke vezet. A Pálffy Pincében megrendezésre kerülő esemény házigazdája Pálffy Gyula, a vendégborászatok pedig a Kreinbacher Birtok, a Garamvári Szőlőbirtok, valamint a Dereszla Pincészet.  https://kostolomborbar.hu/termek/furmint-napok-mesterkurzus-3-setalo-kostolo-kombinalt-jegy/   Mindhárom mesterkurzusra kombinált jegy vásárolható, amely érvényes a délutáni Köveskáli Furmint Napok 2020 Sétáló kóstoló a "kúltúrban" rendezvényre is - de aki csak a kóstolóra szeretne jönni, azt is megteheti. https://kostolomborbar.hu/termek/koveskali-furmint-napok-2020-setalo-kostolo-a-kulturban/   A résztvevő borászok sora pedig igen impozáns:    Balassa István (Tokaj-Hegyalja)Béres Szőlőbirtok és Borászat (Tokaj-Hegyalja)Borbély Családi Pincészet (Badacsony)Csali Szőlőbirtok (Balaton-felvidék) Csobánci Bormanufaktúra (Badacsony)Dereszla Pincészet (Tokaj-Hegyalja)Egly Szőlőbirtok és Borászat (Balaton-felvidék)Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak)Garamvári Szőlőbirtok (Balatonboglár)Gilvesy Pincészet (Badacsony) Homola Pince (Balatonfüred-Csopak, Homonna Attila - Tokaj-Hegyalja)Jásdi Pince (Balatonfüred-Csopak) Káli Kövek Borászat (Balaton-felvidék) Kolonics Károly (Nagy-Somló) Kreinbacher Birtok (Nagy-Somló)Laposa Birtok (Badacsony) Légli (Balatonboglár)Pálffy Pince (Balaton-felvidék) Petrányi Pince (Balatonfüred-Csopak) Skizo (Badacsony) Skrabski Pince (Balatonfüred-Csopak) Szent Donát Birtok (Balatonfüred-Csopak) Trombitás Borház (Balaton-felvidék) Villa Tolnay (Balaton-felvidék) Von Beöthy Pince (Badacsony)     A rendezők a változtatás jogát fenntartják a program és a részt vevő borászok tekintetében.      További információk és jegyvásárlás:   https://kostolomborbar.hu/termek/furmint-napok-mesterkurzus-1-setalo-kostolo-kombinalt-jegy/   https://kostolomborbar.hu/termek/furmint-napok-mesterkurzus-2-setalo-kostolo-kombinalt-jegy/   https://kostolomborbar.hu/termek/furmint-napok-mesterkurzus-3-setalo-kostolo-kombinalt-jegy/   https://kostolomborbar.hu/termek/koveskali-furmint-napok-2020-setalo-kostolo-a-kulturban/                        
A tettenért klímaváltozás
Néhány gondolat az idei, 11-ik „Olaszrizling szerintünk” témájához: -A mérsékelt égövön-különösen a 45. és 49-ik szélességi fok között kevés növény van, amelynek paramétereivel annyit foglalkoznak, mint a szőlőével. A NÉBIH archívumaiból –ha lenne ilyen- föl lehetne rajzolni borvidékeink klímájának alkoholban, savakban kifejezett alakulását is. Nehéz lenne egy szőlésznek borásznak bemesélni, hogy ma ugyanolyan klimatikus körülmények között termelünk, mint akár 20 évvel ezelőtt. -1999-ben az egykori TSz. szőlő ágazatvezetője, akinél akkoriban nagyobb szakértőt nem ismertem, azt állította, hogy az Olaszrizling nem alkalmas 17 mustfoknál magasabbra. -Ernyőművelést alkalmaztak akkoriban a legkorszerűbb, szakcsoportos ültetvényeken, ahol a fürtzóna a talajtól több mint egy méterre volt, a legtöbb helyen függönyön, másfélszer ilyen magasan. Tőkénként 3-5 kilót termeltek. -A szüret időpontja – úgy száz éve változatlanul - október második hete volt. -Az Olaszrizlingnek a piacon rossz híre volt, nem volt kialakult stílusa sem. Botritiszes és éretlen tételek váltakoztak a piacon. A minőségi kategóriákat az alkohol volumen %-hoz kötötték. -Eltelt két-három év és 2000-ben, 2003-ban Csopakon már a túl magas alkohol volt a problémánk – igaz, közben áttértünk a középmagas kordonra, csökkentettük az ültetvények terhelését, növeltük a lombfelületet és ráadásul- akkoriban azt hittük, hogy kivételesen - nagyon meleg nyarak jöttek. A Balaton vízszintje 70 centire csökkent. -A gasztronómia új irányai és saját elképzeléseink is hozzájárultak ahhoz, hogy a piacon a fej-nehéz borok helyett egyre inkább a könnyedebb, karakteres, jó savú borokat kezdték keresni. Ilyennek alkottuk meg a Csopaki Kódex paramétereit is. Egyre korábban szüretelünk. Egyre gyakrabban szeptember első felében. Talán még az a kérdés hány évtized után tekinthetünk klimatikus változásokat egy hosszabb trend részének. -Az elmúlt két évtizedben  több-kevesebb sikerrel egy-egy évjáratra  kerestünk szőlészeti, borászati megoldásokat a megfelelő minőség eléréséhez.  Zöldmunka, árnyékolás. Egyre többre értékeltük a magasabban fekvő, keleties fekvésű, jó víz ellátottságú ültetvények termését. -Az új telepítéseknél is felértékelődtek a magasabb, keleti és jobb víz- ellátottságú területek. -Eddig valószínűleg szerencsénk volt a csapadékellátottsággal. Az utolsó pillanatban-mint tavaly is-általában megérkezett az eső.  A Balaton vízszintje ma 120 cm. Talán a csapadék éves eloszlása változott. -Nem sok segítséget kaptunk a borászati kutatóintézeti hálózattól. Ma is a szocializmusban fejlesztett klónokat telepítjük, nem születtek a megváltozó körülményekhez alkalmazkodó fajták vagy fajta-változatok. A hosszú távú megoldásoknál nem mondhatunk le a kutatóintézeti háttérmunkáról. -Még mindig nagy tartalékaink vannak a borászati munkában. A 2019-es szüret 6,8-7,5 ezrelékes savaiból a palackozásra jó, ha 5,5-6 ezrelék marad. Az Olaszrizlingre, mint fajtára nem panaszkodhatunk. Elviselte változó igényeinket, jól alkalmazkodott a lerövidült tenyészidőhöz és a megváltozott művelésmódokhoz.  Az új körülmények között is képes jó minőségre, egyenletes mennyiségű termésre. Kérdés meddig bírja? Van miről beszélgetnünk. 11-ik alkalommal jövünk össze 31-én Csopakon, a Borteraszon. Pénteken este, zárt körben evvel a nagyon divatos témával fogunk foglalkozni. A csapból is a klímaváltozás folyik, ilyenkor különösen fontos, hogy ne ragadjunk le a sajtó-színtű közhelyeknél. Ezért olyan előadó tartja a bevezetőt, akiknek munkássága garancia a színvonalra és a közhelyes gondolkodás elkerülésére. Szathmáry Eörs akadémikus, evolúció biológus, akinek kutatási területe az élet keletkezésétől az emberi nyelv keletkezéséig terjed.  Gondolkodása különösen megtermékenyítő lehet számunkra. Az élő szervezetek változásokra való reakciói szerinte, sok tekintetben azonos sémákat követnek. Két további rövid előadás Szabó Zoltáné és Bakó Ambrusé közelebb visz bennünket a szőlőhöz, a borhoz illetve aktuális problémáinkhoz. A 24 Olaszrizling termelőtől az előadásokat követő szakmai kóstolásra olyan borokat várunk, amelyekkel illusztrálják az abnormális (különösen meleg, különösen csapadékos vagy kivételesen normális) évjáratok által okozott változásokat ill. az azokra adható rövid és hosszabb távú szakmai válaszokat. Jó lenne, ha a 11-ik „Olaszrizling szerintünk”-ön összegeznénk, amit ma tudunk és a fajta, tágabban pedig a magyar szőlő és bortermelés jövőjéről való közös gondolkodást indítanánk el. Február 1-én, szombaton délután az a 120 borszerető, aki jegyhez jutott, a Jásdi és a Szt. Donát borteraszon belekóstolhat huszonnégyünk   tételeibe – a 19-es Olaszrizling hegyborba és kedvenc dűlős tételeinkbe, közben beszélgethet a 24 bortermelővel – akár a klímaváltozásról is.  Jásdi István   Február 1. 14:00-18:00 Jásdi Borterasz & Szent Donát Birtok Jegyvásárlási link: https://kostolomborbar.hu/termek/olaszrizling-szerintunk-2020-kezdes-szent-donat/ Fotó: Kóstolom Kft.
A klímaváltozás egyik nyertese lehet a kékfrankos?
Ötödik alkalommal ültek össze a Jásdi borteraszon a balatoni borászok – az idei évben egy vendégborászattal kiegészülve - megvitatni az idei év fő témáját: Hogy alakul a kékfrankos helyzete hazánkban és milyen kitörési lehetőségünk van az exportpiacon. Az aktuális témák mellett, napjaink egyik legnagyobb kihívása is szóba került a borászok között, az pedig nem más, mint az egyre jobban érzékelhető klímaváltozás.   A rendezvényen a következő borászatok tulajdonosai és képviselői voltak jelen: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet - Figula Pincészet - Guden Kisbirtok - Homola Pincészet - Jásdi Pince - Kislaki Bormanufaktúra - Pálffy Pince - Petrányi Pince és Borterasz - Szent Donát Birtok - Villa Tolnay Borház - Heimann Családi Birtok - Ikon Pincészet - Von Beöthy Pince   A zárt ajtók mögött tartott szakmai kóstolón, minden borász kedvenc kékfrankos tételét kóstoltatta a kollégákkal és vitatták meg az aktuális témákat a fajta szemszögéből. A zöldmunkától a terméskorlátozáson át, a szüreti időpont megválasztásán, az erjesztésen keresztül, egészen az érlelésig, palackozásig ütköztek a nézőpontok.   A házigazda, Jásdi István kiemelte:   „Azon túl, hogy az ember szívesen találkozik jó borok mellett jó barátokkal, más hozadéka is van annak, hogy ötödször jövünk össze, kóstoljuk meg és mutatjuk be vendégeinknek is vörös borainkat egy fehér borosként elkönyvelt borvidéken.  Sokkal tudatosabbá és talán öntudatosabbá is tett bennünket ez az öt esztendő és a találkozók. Tisztában vagyunk termőhelyünk erényeivel és látjuk az utat, amelyik még előttünk van. Nincsenek illúzióink a piaccal kapcsolatban, de csöppet sem vagyunk borúlátóak a balatoni vörösök jövőjével kapcsolatban. Igen, a Kékfrankos a vörösök Olaszrizlingje, azt pedig már kezdjük kiismerni, ami nem azt jelenti, hogy ne kóstolnánk nagyszerű franc-okat vagy akár Sangiovese-t.”   A társaság együttesen közel 200 főt foglalkoztat egész évben, ami a szőlőben történő idénymunkák és az erősebb vendégforgalmú időszakokban többszörösére is felduzzadhat. A borászat mellett, ahol a szőlőmunkások és pincemunkások teszik ki a munkaállomány 60%-át, többen üzemeltetnek egész évben vendéglátóhelyet, borteraszt, éttermet és szállást is. A változó körülmények, torzuló piaci helyzet, a nagy horderejű befektetések és pályázatok is hatással lehetnek a vállalkozásukra, árazásra és termékek értékesítésére.   „Nehezíti a helyzetünket, hogy torzítják a piacot a nem egyformán hozzáférhető pályázatok és az eredményükként alacsonyabb költségekkel megjelenő, velünk  versenyző termékek. Lássuk azért ebben is az előnyt. Arra szorít bennünket az egyenlőtlen verseny, hogy jobban, hatékonyabban, jobb borokat termeljünk, mert csak így bízhatunk abban, hogy egyszer  érdemes lesz Csopakon, Badacsonyban szőlőt telepíteni, a tájat és régi épületeit megőrizni és a történelmi dűlőkben nemcsak a nyaraló építés és a panorámás úszómedence ígéretét látják majd a befektetők.” – Jásdi István   A klímaváltozás során az elmúlt tíz évben közel egy hónapot tolódott több fajtánál a szüreti időpont alakulása. Új szemléletmód szükséges a szőlőben és a borok esetében is, hogy a változásban lévő klimatikus viszonyok mellett, meg tudjanak felelni a piac által támasztott magas elvárásoknak.     „A klímaváltozás 100%-ban érzékelhető kihívás, amiből a kékfrankos inkább profitálni látszik: korábban érik, így már szeptember közepétől szüreteljük. Hűvösebb években is lehet rá építeni, mert elég szépen beérik és jobban bírja az esőt.”  - ifj. Heimann Zoltán   A nehézségek ellenére egy pozitív fejlődést érez a borok és a piaci növekedés szempontjából is a szakmai grémium. Egyre többen kíváncsiak idehaza és országhatáron túl is az egyedi karakterű termőhelyi karaktert felmutató borokra. Olyan tételek készítése lesz izgalmas a jövőben, ami a fajta lehetőségei keresztül a termőhely és a borász üzenetét is hitelesen tudja közvetíteni. Ez ugyan már régóta kiemelt téma szakmai körben is, de most már egyértelműen körvonalazódott, hogy az olaszrizling mellett a kékfrankos lett a másik zászlóshajó a régióban, ahogy azt Figula Mihály is kiemelte a rendezvényen: „Az olaszrizling vörös párja egyértelműen a kékfrankos.”   „Az eddigi megkeresésék alapján abszolút exportképes a fajta, csak megfelelő mennyiségi és minőségi feltételeket kell biztosítani. Sajnos nekünk egyelőre még nincsen megfelelő mennyiségünk egy tétel exportálására a kékfrankosból. Az érdeklődések alapján eddig úgy látjuk, az amerikai illetve a skandináv országok piacán érdeklődnek legjobban a fajta iránt.” – ifj. Pálffy Gyula   Heimann Zoltán szerint is nagyon alkalmas a fajta az exportpiacra:   „Hiszünk benne, hogy az lehet, bár nekünk az első sikert eddig a kadarka hozta meg. Mi Heimannok, csakúgy, mint itthon, külföldön is az igényes éttermekre, borkereskedésekre célzunk: ott pedig egyéniség kell és ezt hozza a kékfrankos!”   Szombaton egy szűk vendégkör is megkóstolhatta a borokat egy jó hangulatú sétáló kóstolón a Jásdi Borteraszon, ahol a borászokkal személyesen is találkozhatott a borissza vendégsereg.Január 22.-én  a Kékfrankos tematikát folytatjuk a  Kóstolom Borbárban: Vendégünk: Kovács Tamás - Szent Donát Birtok - és Robert Stark - Nador Wines -  Jegyek és további információ: https://kostolomborbar.hu/termek/a-kekfrankos-nyolc-arnyalata/ Fotó: Kóstolom, Bagi Péter
Csopaki Kódex - csúcsborok a legszigorúbb elvárásoknak is megfelelve
Az olaszrizling hazánk egyik legelterjedtebb szőlőfajtája, aki valaha ivott bort, az szinte biztos, hogy kóstolt már olaszrizlinget. A Csopaki borvidéken is elterjedt volt már évszázadokkal ezelőtt, de a filoxéravész utáni újratelepítések során, az 1900-as évek elején lettek itt teljes olaszrizling táblák. Igaz, ennek korábban nem is volt túl nagy jelentősége, régebben a különböző szőlőfajtákat együtt szüretelték, inkább az volt a lényeges, hogy jóivású bor készüljön belőle. Az viszont hamar kiderült, hogy a helyi talajt, a klímát különösen szereti ez a fajta, és a csopaki olaszrizling egy idő után fogalommá vált.   A helyi termelőkben régóta igény volt arra, hogy legyen egy eredetvédelem, hiszen itt mindenki egy szőlőfajtában gondolkodik, így aztán 2010-ben öt falu (Csopak, Alsóörs, Felsőörs, Lovas és Paloznak) termelői összefogtak, és létrehozták a Csopaki eredetvédelmi rendszert. 2017-re ez eljutott a hivatalos eredetvédelemig, és már Miniszteri rendelet mondja ki, hogy milyen a legmagasabb minőségű csopaki bor.   5 falu 220 hektárján nagyjából 100.000 palack készül az eredetvédelem által Hegybornak és Dűlőbornak besorolt csopaki borokból. A Hegyborban különböző dűlők házasítása is megengedett, a Dűlőbornál viszont csak a feltüntetett dűlőből származhat a szőlő, ami legalább 85%-ban olaszrizling, ezen kívül csak a furmint az engedélyezett szőlőfajta ezeknél a boroknál. Van viszont egy ennél is szigorúbb szabályozás, ami a Dűlőborok szabályrendszerét is tovább csiszolja, ez a Csopaki Kódex elnevezést kapta, és ezt a védjegyet csak azok a borok viselhetik, melyek elkészítésénél további kritériumokat is figyelembe vettek. Azon kívül, hogy a szőlő csak meghatározott területekről származhat, a metszés, a zsendülés és a szüret időszakában, majd a pincemunkák során is ellenőrzik a termelőket, hogy ezeknek az előírásoknak 100%-ban megfeleljenek, végül egy, a termelőktől független bíráló bizottság dönti el, hogy a kész bor forgalomba kerülhet Csopaki Kódex védjeggyel, vagy marad Dűlőbor. Minden Kódexes bor Dűlőbor ugyanis, de nem minden Dűlőbor Kódexes bor. Csopakit az vesz, az iszik, aki rajong érte, aki kötődik ide, akinek tetszik ez a kulturális többlet, a magas minőség. Itt ugyanis dűlőket iszik az ember. A Csopaki Kódex szigorú előírásai miatt a különbségeket a dűlők adják, nem a borász keze. Két különböző talajtípus van a környéken, a márga és a permi vörös homokkő, eltérő összetétellel, és ezek eltérő savszerkezetet adnak, ami érezhető a borokon. Ezért is van értelme összekóstolni a Jásdit, a Szent Donátot, a Söpteit, a Homolát, a Petrányit. Nem a mindennapok borairól beszélünk, egyedül a Jásdi Csopaki rizling érhető el szélesebb körben, de a többi bort csak helyben, Csopakon, vagy a csúcsgasztronómiában lehet megkóstolni. Csopaki Kódexes borokból mintegy tizenötezer palack készül évente. Aki a Csopaki Kódex védjegyet látja a palackon, az tudja, hogy mire számíthat. Ez garancia arra, hogy egyensúlyos, megfelelő savakkal, aromaprofillal, ízhosszal rendelkező bort kóstolhat.  A Csopaki Kódex a vájtfülű borkedvelőknek szól, akik a nüansznyi különbségeket keresik, akik nem a mennyiségre, hanem a minőségre, sőt, a csúcsminőségre kíváncsiak.
Egy család, akiknek az élete a Borbarátok és a borbarátok körül forog 
Vannak életutak, amik teljesen egyértelműnek tűnnek. Ha belegondolunk, ott, ahol az olasz felmenőkkel rendelkező dédnagyapa a szőlő és a bor szerelmese, a dédnagymamának pedig az emberek vendégül látása a legkedvesebb elfoglaltsága, ott meg sem lepődünk, hogy a leszármazottak éttermet, borászatot és borhotelt üzemeltetnek. Badacsonyban a Borbarátok Vendéglő harminc éve fogadja a betérőket, és az idők során a család egyre több vállalkozást vitt sikerre. Fata Pince, Borbarátok Vendéglő és Panzió, Hotel Bonvino Wine & Spa - Badacsonyban az elmúlt évtizedekben jónéhány hely kötődik a Nagy család nevéhez. A Borbarátokkal indultak, de voltak álmaik, terveik, és igyekeztek ezeket szépen sorban megvalósítani. Persze a mai felgyorsult világban nem tudnak évtizedekre tervezni, de vannak alap elképzelések, amiket aztán mindig a megváltozott igényekhez csiszolnak. Nagy István mesélt arról, hogy mennyire izgalmasnak tartja az elmúlt éveket, mert a világ olyan változásokat hozott, ami több ötletet, innovációt tett lehetővé, mint amire eredetileg gondoltak. Most is épp két vonalon bővülnek: a hegyen apartmanok épülnek, hogy még több vendéget tudjanak fogadni, de a borászati technológiai fejlődés is folyamatos.  Az Olaszországból származó ősök nevét viselő Fata Pince az a családi borászat, akiknek fontos, hogy jó minőségű borokon keresztül mutassák meg mindazt, amit Badacsony tud. Régi álom valósult meg a modern borászati eszközök érkezésével és annak az új technológiának a bevezetésével, amivel már az új borokat is palackozni fogják. Most évente 22-23 ezer palack Fata bor kerül az asztalra, többnyire a pincénél és a badacsonyi vendéglátóhelyeiken, de a jövőben ennek dupláját szeretnék értékesíteni, és országosan is megismertetni a pincét a borkedvelőkkel. Azokért dolgoznak, akik érdeklődnek a badacsonyi borok iránt, akik ismerik, vagy meg akarják ismerni a helyi szőlőfajtákat, és azt, hogy mit tudnak nyújtani a badacsonyi borok. Ilyen egy családi vállalkozás, ahol minden a bor és a vendéglátás körül forog. 
Cabernet franc és terroir Villányban
A Villányi borvidék 2019-ben már ötödízben rendezi meg Villányban a cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc&Franc - Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe, rangos hazai és külföldi szakértők előadásában. A rendezvényen természetesen nem marad el a szokásos Top12 bemutató sem a classicus, premium és super premium villányi cabernet franc borokból. A fórum egyik különlegesnek ígérkező élménye a muzeális villányi francok kóstolója lesz.   Terroir, Vineyards & Vintages A Villányi borvidék 2019. november 22-én, pénteken 9.30 órától rendezi meg az V. FRANC&FRANC Fórumot, melynek a villányi Bock Borászat konferenciaterme ad otthont. A szakmai tanácskozás középpontjában, ahogy a korábbi években is, a cabernet franc szőlőfajta és a belőle készített borok állnak. Az idei téma a terroir szerepét járja körül, a dűlőket veszi górcső alá, illetve az évjáratok jelentőségére is kitérnek majd az előadók. Elsősorban a villányi termőtáj mind jobb és mélyebb megismerése a cél, amelyet azonban idén is nemzetközi kontextusba helyeznek, elismert hazai és külföldi szakértők előadásaival és felszólalásaival. A villányi borok kiválasztását minden évben egy szakmai zsűri végzi, amelynek Horkay András DipWSET, a CEWI vezetője, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc bizottság tagjai és a nevező borászok a tagjai. Az idei évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra a szakmai fórumon:   classicus Szemes Pince Cabernet Franc 2018 Bakonyi Péter Pincéje Cabernet Franc Siklós 2017 Lelovits Tamás Pincészete Cabernet Franc 2017   premium Gere Attila Pincészete Villányi Franc Csillagvölgy-dűlő 2017 Heumann Pincészet Trinitás Villányi Franc 2016 Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2016 Ruppert Borház Villányi Franc 2015 Sauska Villányi Franc 2015 Gere Tamás & Zsolt Pincészete Villányi Franc Várerdő-dűlő 2012   super premium Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Mandolás 2016 Csányi Pincészet Teleki Tradíció 1881 Villányi Franc – Kopár 2015 Mokos Pincészet Villányi Franc 2015   A délelőtti program bevezető előadását "Fókuszban a terroir. A Villányi termőtáj egyedi értékei" címmel dr. Czigány Szabolcs, a PTE TTK Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi docense és dr. Teszlák Péter a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos munkatársa tartják meg. Ezt „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból címen követ a nap egyik sokak által várt pontja, azaz a 3 classicus – 6 premium – 3 super premium franc kóstolása, amelyet Horkay András DipWSET, a CEWI igazgatója vezet le. A délelőtti programot dr. Szabó Géza egyetemi docens, a PTE TTK FFI Turizmus Tanszék vezetője és Závodi Bence PhD hallgató közös előadása zárja, „Bor -turizmus, -kultúra, -gasztronómia, -imázs a 25 éves Villányi-Siklósi Borúton” címmel.   Az ebédszünetet követően „Terroir a palackban” címen érkezik, Darrel Joseph, Bécsben élő amerikai borszakíró a fajta jellemző nemzetközi termőtájait veti össze 3 különböző régióból származó cabernet franc segítségével. A korábbi évek érlelési és erjesztési kísérletei után az idei évben a cabernet franc fajtát érintő borvidéki kutatás az egyes kiemelt dűlők jellegzetességeit mutatja be 10 különböző ültetvényről származó bormintán keresztül. A területek egyedi adottságairól „Franc-ok a dűlőkből” címmel Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. ügyvezetője számol be. A fórum zárását előzi meg az egyik legizgalmasabb kóstolósor, a muzeális borok Villányból hat tétele. Horkay András szakmai tolmácsolása mellett a következő borok idézik fel az elmúlt évtizedek néhány évjáratát: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Cabernet Franc 2008 Polgár Pince Cabernet Franc Barrique - Családi válogatás 2007 Weninger & Gere Pincészet Cabernet Franc Selection 2006 Csányi Pincészet Chateau Teleki Villány - Villányi Cabernet Franc 2002 Tiffán Ede Pincészet Cabernet Franc 1999 Bock Pince Villányi Cabernet Franc 1993   A 150 fős fórumon 40 fő belépőjegyet vásárló borkedvelő is részt vehet a szakmai meghívottak mellett, a jegyek ára 19.900 Ft, jegyvásárlás a www.jegymester.hu oldalon lehetséges. A tavalyi fórumról készült film megtekinthető itt.   Franc&Franc Kóstolónap 2019   2019. november 23-án, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhet meg 250 borrajongó a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapon több, mint 25 pincészet 40 cabernet franc borát lehet megkóstolni. A pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítják a szervezők. A részvételi díj tartalmazza: a borkóstoló nap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta); az egyes helyszínek közötti transzfert; a kínált borkorcsolyákat, falatkákat; ebédet; egy kóstolópoharat; kóstolófüzetet jegyzetelési lehetőséggel; egy Villányi Franc emléktárgyat.   A tavalyi kóstolónapról készült kisfilm megtekinthető itt. Jegyvásárlás csak elővételben a www.jegymester.hu oldalon lehetséges, a jegyár 20.900 Ft. A program részleteiről további tájékoztatás az alábbi oldalon érhető el: www.villanyiborvidek.hu     A Villányi Franc   A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült bort, – premium és super premium minőségben – Villányi Franc-nak nevezzük. Ebben az elegáns borban a borvidék vezértermékét tisztelhetjük. A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények 15%-át teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is. A Villányi Franc premium borként egy éves hordós érlelés után kerül forgalomba, 6000 liter készülhet egy hektárnyi szőlőből, míg a super premium Villányi Franc egy évet hordóban, majd egy évet palackban is eltölt, mielőtt megkóstolhatnánk, ráadásul itt csupán 3500 liter bort ad egy hektár szőlő.   ******************************************************************* További információ: Kovács Boglárka Dóra marketing vezető +36 30 575 5245 marketing@villanyiborvidek.hu   Franc&Franc Fórum programterv   Villány, 2019. november 22., péntek   Köszöntők 9:30-9:35 Bock József elnök, Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 9:35-9:40 Debreczeni Mónika birtokigazgató, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet   Szakmai előadások 9:45-10:30 Fókuszban a terroir. A Villányi termőtáj egyedi értékei. Előadó: Dr. Czigány Szabolcs egyetemi docens (PTE TTK Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék), Dr. Teszlák Péter tudományos munkatárs (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) 10:30- 12:00 „Egység a sokszínűségben”: Franc-ok Villányból. 3 classicus – 6 premium – 3 super premium franc. Előadó: Horkay András DipWSET, a CEWI igazgatója 12:00-12:45 Bor -turizmus, -kultúra, -gasztronómia, -imázs a 25 éves Villányi-Siklósi Borúton. Előadó: Dr. Szabó Géza habilitált egyetemi docens, tanszékvezető (PTE TTK FFI Turizmus Tanszék), Závodi Bence PhD hallgató.   EBÉDSZÜNET   Délutáni szekció 14:00-17:00 14:00- 15:00 „Terroir a palackban” Terroirok összehasonlítása 3 különböző régióból származó Cabernet Franc-on keresztül. Előadó: Darrel Joseph nemzetközi borszakíró 15:00 -16:00 „Franc-ok a dűlőkből” Villányi kísérletek a Cabernet Franc fajtával. Előadó: Ruppert Ignác ügyvezető, Cellarius Kft. 16:00-16:50 Muzeális borok Villányból. Előadó: Horkay András 16:50-17:00 A Franc Fórum 2019 évi értékelése. Előadó: Horkay András & Bock József   (forrás: sajtóközlemény)  
Villány Kétkeréken - filmpremier
A Villány Kétkeréken egy színes útifilm, ami azoknak is tud újdonságot mutatni, akik úgy gondolják, jól ismerik a Villányi borvidéket. A Kóstolom csapata nyolc nap alatt kerékpározta körbe a borvidék településeit, miközben folyamatosan forgott a kamera, és az úti élményekről egy bő félórás film is készült. Szó esik itt hitvallásokról és utakról, múltról, jelenről és jövőről.  De meséljen erről a film készítője, Oláh Róbert.  "A film megmutatja, hogy mit tud ez a borvidék, elsősorban borturisztikai vonatkozásban, hiszen a Kóstolom is egy borturisztikai vállalkozás, egyértelmű, hogy most is - akárcsak a tavalyi, a Balatoni Kör tagjait bemutató utunkon - erre voltunk kíváncsiak. De mint tudjuk, a bor nem csak magáról a borról szól, hanem sok esetben ez egy filozófia, hozzátartoznak az emberek, a hitvallásuk, az, ahogy vélekednek a világról, azon belül pedig Villányról. Megjelenítjük persze a szigorúan vett boros környezetet is, de a dűlőkön, a pincéken túl megmutatjuk a természeti látnivalókat, a helyi gasztronómiát, és a jelenen kívül szóba kerül a múlt, de kitérünk a jövőre is.   Bevallom, korábban csak átutazóban jártam itt, és meglepett, hogy milyen színes bor szempontjából is a legdélebbi borvidékünk. A fejekben Villány még mindig úgy él, hogy itt készülnek a testes vörösborok, és persze, azok is itt vannak, azokról lett híres a borvidék, de közben megjelent egy fiatalos lendület, ami sokkal változatosabbá tette az itteni választékot. Úgy érkeztem ide, hogy korábban igazából a fehérborokat szerettem, de a nyolc nap hatására ez az arány már legalább 55-45%-ra változott a vörösök javára, az út után pedig konkrétan egy hónapig eszembe sem jutott fehérbort inni. Egy végtelenül összetett világot ismertem itt meg, elképesztően jó borokkal, életem eddigi top öt boros élményéből három biztosan most keletkezett.  A sokszínűség mellett az összefogás is nagyon szimpatikus, azt láttuk, hogy a helyi borászok jól tudnak együttműködni. Felismerték, hogy együtt többre mennek, mint külön-külön, és ha közösen ide csábítják a vendégeket, akkor mindenkinek jut. A nagynevű borászok is beszálltak például a közösségi bormárka, a RedY népszerűsítésébe, nekik pedig valószínűleg nem jelent számottevő plusz bevételt, hogy részt vesznek ebben. Mindenki látja, hogy egységben az erő, ha közösen fejlődnek, az az egész Villányi borvidéknek jót tesz."    A Villány Kétkeréken egy legendás borvidék hangulatát próbálja átadni a hiteles arcai és hangjai által. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy hátra dőlünk és élvezzük. Egy kis kedvcsináló: Villány Kétkeréken - beharangozó A film a II. Villányi Aranykóstoló filmpremiert követően hivatalosan is elérhető lesz a Kóstolom csapat Youtube csatornáján:  https://www.youtube.com/kostolom-csapat     fotó: Gastroturismo  
Szekszárd palackban
Közös gondolkodás eredményeként született meg néhány éve a Szekszárd Palack, ami a minőség és az elkötelezettség fokmérője lett a borvidéken. Az ebbe töltött borokat és az elmúlt évek tapasztalatait szeretnék megosztani a szekszárdi borászok október 22-én, egy budapesti sétálókóstolón.    A palack Egy hároméves folyamat után, 2015-ben készült el a Szekszárd Palack, amibe kizárólag a borvidék kiemelt borfajtái, a szekszárdi bikavér, kékfrankos és kadarka tölthetőek. Mivel ezek a borok az eleganciáról, a gyümölcsösségről és a fűszerességről szólnak, egyértelmű volt, hogy a burgundi palacktípus lesz az ideális választás. A szabványos palackhoz képest viszont egy egyedibb, hosszabb, extravagánsabb üveg mellett döntöttek, amelyen kívülről négyszer körbefut a Szekszárd felirat, és látható rajta a borvidék logója.   A palackba kerülő borokat vakkóstolás alapján választják ki, ezzel biztosítva a hibátlan, fajtajelleget vagy borstílust képviselő, termőhelyi karakterű borokat.   „Nagyon fontosnak tartom a Szekszárd Palackot, hiszen fókusz nélkül nem lehet sikeres egyik borvidék sem. A palackkal egységes stílust tudunk teremteni, ami ugyancsak erősíti a bizalmat a fogyasztóinkban. Hozzám csak pozitív visszajelzések jöttek eddig, még az Egyesült Államokból is” – osztja meg Takler András borász a palackkal kapcsolatos gondolatait.   Beszéljenek a számok   A borvidék által vezetett statisztika leköveti a borászok tapasztalatait, és évről évre növekvő tendenciát mutat minden szegmensben. 2015-ben még csak 14 borászat töltött Szekszárd Palackba, 2019-ben pedig már 20. A borvidéki bírálaton megfelelt és így palackba tölthető borok száma évi 27-ről 45-re emelkedett, ebből a kékfrankos aránya a legnagyobb (2015-ben: 12, 2019-ben: 16), ezt a bikavér követi (2015-ben: 11, 2019-ben: 14), majd a kadarka, ami viszont a legnagyobbat ugrotta a két dátum között (2015-ben: 4, 2019-ben: 15). A megrendelt palackszámok is a kereslet bővülését mutatják, míg a projekt kezdetekor 190.000 darab üveget szállított a gyár, az utolsó teljes évben, 2018-ban 305.000-et.   A statisztika mellett fontos szempont a fogyasztói reakció is. A borboltosok, sommelier-k közvetlenül találkoznak velük, így első kézből látják, hogy milyen benyomásaik vannak a vásárlóknak, vendégeknek az egységes palackról.   Tüü Péter kétszeres sommelier-bajnok így látja a Szekszárd Palack helyzetét a vendéglátásban: „Szakmai oldalról jó ötletnek tartom; egyrészt azért, mert vizuálisan megkülönböztethető a fogyasztók számára, másrészt mert egy minőségi szűrő után kerülhetnek bele a helyben kiemelt fajták, és ez a vásárlónak is segítséget nyújt, bátrabban választja. A külföldiek is értékelik, mikor látják, hogy ez egy minőségorientált szemlélet, fontos gondolatisággal a termék mögött.”   Szekszárd palackban   Október 22-én a Société Budapest termeiben 16 szekszárdi pincészet mutatja be egy kötetlen sétálókóstoló keretében a Szekszárd Palackba töltött borait. A borkedvelők itt teljes képet kapnak majd a borvidék legjobb kadarkáiból, kékfrankosaiból és bikavéreiből.   Jegyvásárlás: https://szekszardibor.com/2019/09/18/szekszard-palackban/ Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/377475236530066/   (forrás: sajtóközlemény)