A kis hegy, ahol nagy borok készülnek

Kóstolom Csapat

1/25/2017 8:45:16 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

A Káptalantótin található Sabar Borház 2009-es alakulása óta eltelt pár év, a borászat területe is szépen bővül, jelenleg több, mint 7 hektárt művelnek. A kezdetekről, az alakulásról és jövőbeni terveikről is beszélgettünk a borászat vezetőjével, Ádám Gáborral, és természetesen megkóstoltuk boraikat is:


A Sabar Borház egy fiatal pincészet, mi a története?


Alföldi születésű, "vidéki srácként" mindig vonzott a természetközeli élet, a mezőgazdaság, a hagyományok. Jánoshalmán, a családomban mindennapos volt a tisztességes, kemény munka, a földre megbecsüléssel tekintettek. Szüleim pályája azonban már nem a mezőgazdaság felé tartott és nálam is úgy hozta a sors, hogy közgazdasági egyetemre mentem. Több külföldi ösztöndíjat követően, szép karrierívet futottam be nagy cégeknél, majd társaimmal együtt saját céget alapítottunk, amely mára több országban tevékenykedik. De valami mégis hiányzott... Ezt az űrt tölti be most az életemben a bor, amire titkon mindig is vágytam. Alkotás, értékteremtés... Úgy érzem, hogy a mai romboló világunkban a föld az egyik legnagyobb kincs. Azzal tesszük a legjobbat, ha műveljük. Ennek megvalósításában Nagy László volt segítségemre, akivel együtt dolgoztuk végig a Sabar Borház első hat évét. Laci jó érzékkel nyúlt a területekhez, fajtákhoz és nemzetközi mércével mérve is kiegyenlített, magas minőségű bor szortimentet alakított ki a Sabarnál. A jelenlegi csapattal ezt a szellemiséget visszük tovább és igyekszünk tovább hangolni, finomítani, gazdagítani.


Mi hozott Badacsonyra? Van valami kötődésed a helyhez?


Borkedvelőként sokfelé megfordultam, kóstoltam, ismerkedtem, de valahogy az itteni táj volt rám a legnagyobb hatással. Ezt nem igazán lehet megfogalmazni, ezt érzi az ember. Energia árad ezekből a hegyekből, ennek a tájnak kisugárzása van... 


Mi vitt rá a borászkodásra?


A kevésbé ismert, kicsit elfeledett és újra felfedezésre váró termőhelyekben rejlő potenciál volt az, ami igazán vonzott és izgatott. És persze egy idilli kép, hogy a pince előtt lévő diófa árnyékában a saját boromat kortyolgatom... Azóta tudom, hogy egy pincészet vezetése, a rengeteg adminisztráció már kevésbé idilli, de mégis megéri. Létrehozni valami jót és megosztani másokkal és látni az ő örömüket - ez a munkánk legszebb része, ez ad erőt a folytatáshoz.


Kik felelnek a borház működésért?


A borászat mindennapjait én irányítom, de mondhatom, hogy a Sabarnál csapatmunka zajlik. Minden területen tapasztalt és lelkes emberek dolgoznak a közös célért a szőlőmunkáktól, a borkészítésen, jövedéki ügyintézésen és marketingen át egészen az értékesítésig. A szőlőben Répási Tamás fogja össze a teendőket, aki a borászat alapítás óta velünk dolgozik. A borokért Földi Bálint felel, aki múlt év eleje óta erősíti a csapatot. Feleségem, Krisztina fotósként segíti a pince kommunikációját.


A Sabar-hegy kevésbé ismert: milyen adottságokkal bíró terület ez?


Mi csak úgy emlegetjük, hogy a kis hegy, ahol nagy borok készülnek :) A Sabar-hegyre Nagy Laci segítségével találtam rá, amely nyugati lejtőjén egyrészt ideális kitettségben van a szőlő, másrészt az anyagos talaj jó vízmegtartó képességű, ami a forró években a kívánatos savtartalom megőrzésében segít bennünket. Ugyanakkor nem nélkülözi az altalaj mélyen fekvő rétegeiben a Badacsonyra jellemző vulkáni ásványokat sem, így az itteni borokról bizton elmondható, hogy igazi badacsonyi karakterrel bírnak.


Hol találhatóak a szőlőterületeitek és mekkorák? 


Jelenleg bő 6 hektár területtel rendelkezünk Káptalantóti község területén, ám ebből mindössze 2,5 hektár a termő szőlőterület. A közelmúltban megváltam bizonyos területektől mely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Termő területeink jelenleg csak a Sabar-hegyen vannak: egy közel 30 éves Olaszrizling, valamint egy általunk telepített, fiatal Cabernet Franc ültetvény. Májusban telepítettünk Rajnai Rizlinget a Csobánc és Bács hegy között található Hercegföld-dűlőben. Idén tavaszi telepítésre vár közel egy hektár Kékfrankos a Sabar-hegyen. Boraink jelentős része vásárolt szőlőből készül. Néhány termelővel évek óta folyamatos kapcsolatban állunk, így a Bács-hegy, a Csobánc, a Badacsony-hegy valamint a badacsonyörsi Örsi-hegy több, kiváló adottságú dűlőjéből kerül hozzánk szőlő 


Milyen szőlőfajtákkal dolgoztok?


Fehér fajták vannak többségben, de rozét és vörösbort is készítünk. Balatoni pinceként, fő fajtánk az Olaszrizling, erre építjük pincénk identitását. Olaszrizlingből 2015-ben három különböző stílusú és kategóriájú bor is készült. Emellett a badacsonyi kuriózum Kéknyelű, valamint Szürkebarát, Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc és Muscat Ottonel található meg a kínálatunkban (bár ez utóbbi kettő "kifutó" tétel a kínálatunkban, 2016-tól már nem készítünk bort ezekből a fajtákból). Kékfrankosból Rozé, Cabernet Sauvignon-ból és Franc-ból pedig vörösbor készül a birtokon.


Mely bor (fajta, évjárat), amely a leginkább meghatározó volt a borház életében?


Az első tételek mindig emlékezetesek, még akkor is, ha ez nekünk éppen a csapadékos 2010-es évjárat volt. A 2010-es Olaszrizling egy nagyon jól iható és meglepően tartalmas bor volt. Ha csak rá gondolok, szinte érzem a számban, fel tudom idézni a zamatát. A piacra lépésünk nagyon jól sikerült, rögtön pozitív fogadtatásra találtunk a borszerető emberek körében. Gyorsan terjedt az új pince híre, ajánlottak, kézről-kézre adtak minket, pontosabban a borainkat. Természetesen azóta készítettünk a 2010-esnél jóval komolyabb, többszörös díjnyertes, dűlő-szelektált tételeket is. A 2013-as év nagyon szép tételeket hozott, mellyel vetekszik a 2015-ös is, de a még tartályban és hordóban pihenő 2016-ostól -  a nehéz évjárat ellenére is - nagyon szép borokat várunk.


Milyen jövőbeni terveitek vannak? 


A következő időszakban a vendéglátás fejlesztése lesz fókuszban. A helyi vendégfogadás több aspektusában is fejlődni szeretnénk, a Sabar-hegyen új kóstolópincét, a Káptalantóti központjában lévő vinotékánk épületében és annak szomszédjában pedig szálláshelyeket alakítunk ki. A vendéglátás, a kóstolók és különféle rendezvények kialakításában és szervezésében Tóth-Gruber Viktorra és párjára Nikire számítunk, akik sokak számára a Villa Fioréből lehetnek ismerősek. A szőlőművelésben és borászatban pedig tovább folytatjuk a finomhangolást, annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. 


Azt, hogy a Sabar-borház örömmel osztja meg másokkal is borait mi sem mutatja jobban, mint hogy három palackot kaptunk tőlük, hogy mi is megtapasztaljuk azt az élményt, amelyet ez a pincészet nyújtani tud. Balatoni borászat lévén természetesen Olaszrizlingeket, valamint egy Muscat Ottonelt kóstoltunk: ebben a sorrendben. Mindhárom bor alapanyaga 2015-ben látta meg a napvilágot. 

Nem hivatásos, de gyakorló borkóstolóként elmondhatjuk, hogy a tipikus balatoni ásványosság megjelenik mindhárom borban, emellett pedig mindegyik tételnek jellemzője a gazdag gyümölcsös ízvilág.  Szépen hozzák a fajta jelleget, érződik rajtuk a tudatos és szeretetteli munka. Mindkét Olaszrizling látott hordót, míg a Muscat Ottonel csupán reduktív technológiával készült. 


A 2015-osOlaszrizling Hegybort a Gault&Millau kalauz a  következőképpen jellemezte: 

"Virágos, gyümölcsös illatú, szájban az illat folytatásaként gyümölcsös aromavilágú bor, benne friss alma, barack. Élénk korty, szép gyümölcsösséggel, kellemes lecsengéssel. A szájban nagyon fiatalos, a savak élénkek, vibrálóak. Jó szerkezetű, szép egyensúlyú bor, érlelési potenciállal. Jól iható."


A Muscat Ottonelről a Sabar honlapon található rövid leírás: 

Rendkívül illatos, csak úgy ontja magából a virágos, szőlős és zöldfűszeres jegyeket. Reduktív eljárással készült, könnyed, légies, élénk savgerincű száraz bor a Csobánc és Bács-hegy közötti Hercegföld dűlőről. Az igazi nyári kedvenc!


És ezzel mi is csak egyet érthetünk, nekünk a hideg télbe becsempészte a balatoni nyár emlékét. 


írta: Kalmár Borbála


Még több hír

Kóstolom Műhelytitkok 11 - Tavaszi körképek

Villa Tolnay birtoktúra

Tavaszi Etyeki Piknik 2018

A borászok április 19-től nevezhetnek a 2018. évi Országos Borversenyre
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2018. június 8-9. napjain ismét megrendezi az Országos Borversenyt, amely a magyar borászatok legfőbb hazai megmérettetésének számít. Az 1955-ig visszanyúló hagyománnyal rendelkező esemény évről-évre átfogó képet ad hazánk bortermeléséről, és annak ellenére, hogy – a nemzetközi sztenderdekkel összhangban történő, szigorúan szakmai szempontokat érvényesítő bírálati rendszer miatt – elsősorban az ágazat „saját belső, szakmai megmérettetéseként” tekintenek rá, a 2017. évi fogyasztói szokásokat felmérő piackutatás alkalmával a legismertebb magyar borversenynek bizonyult. Ez a verseny büszkélkedhet a legszélesebb résztvevői körrel: 2017-ben közel 200 bortermelő összesen 628 tételét minősítették a bírálók (e számok minden korábbi nevezési rekordot megdöntöttek). A növekedés várhatóan tovább folytatódik: a rendezvény ez évben integrálja a korábban önálló Pusztai Bioborversenyt, valamint a kiemelt szakmai partnerként közreműködő Takarékbank is az Országos Borverseny keretében választja ki saját borválogatásának tételeit. A rendezvénynek idén a városi rangját épp 50 évvel ezelőtt, 1968-ban elnyert Siófok ad otthont, a fővédnöki tisztséget Dr. Áder János köztársasági elnök, míg a főtámogató szerepét az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vállalta. A XXXIX. Országos Borversenyre a jelentkezéseket 2018. május 21-ig várja a szervező HNT a megújult www.orszagosborverseny.hu honlapon, ahol a jól átlátható, kényelmesen kezelhető nevezési felületet a WineData Kft., az OBV informatikai partnere alakította ki. Légli Ottó, a HNT elnöke megerősítette, hogy a verseny egyik legfőbb erénye – egyúttal célkitűzése –, hogy átfogó és reprezentatív képet adjon a magyar bortermelés változatosságáról és gazdagságáról, ezért a szervezés során arra törekednek, hogy minél több borászat részére biztosítsák a részvétel lehetőségét. Ezzel összhangban a nevezési díjak összegét 2018-ban sem emelték, illetve megtartják azt az általános gyakorlatot, amelynek eredményeként az országos rendezvényt megelőző borvidéki versenyeken nagy arany-, vagy aranyérmet nyert bortételek a nevezési díj feléért, vagy akár nevezési díj fizetése nélkül vehetnek részt a XXXIX. Országos Borversenyen. A nevezett bortételek mintái a HNT budapesti irodájában (1117 Budapest, Budafoki út 111.), illetve az országban további 7 gyűjtőponton adhatók le 2018. május 25-ig. A nyertes borok – az előző évekhez hasonlóan – részesei lesznek annak a borválogatásnak, amelynek segítségével a magyar borokat külföldön népszerűsíti a HNT és a Magyar Turisztikai Ügynökség. A nemzetközi promóció keretében 2017. októberében 8 bortermelő Prágában, 26 pedig idén februárban, Varsóban mutatkozhatott be a külföldi szakmai közönségnek (elsősorban kereskedőknek, borszakíróknak, vendéglátóipari szakembereknek). A 2017. évi Országos Borversenyen nagy arany-, vagy aranyérmet szerzett tételek nemzetközi sikerét bizonyítja a tavaly júniusi csehországi Oenoforum-on elnyert 2 kategóriagyőzelem, 1 nagy aranyérem és 8 aranyérem, illetve az, hogy a 2018. februárjában rendezett Berliner Wine Trophy-ra a HNT által benevezett 6 díjnyertes borászat 10 tételéből 7 arany minősítést kapott. sajtóközlemény
Több százan kóstoltak bele Badacsony ízeibe
Jól teljesített Badacsony a New Yorkban: rekordszámú, 35 borászati kiállító és idén először 15 egyéb, turisztikai szolgáltató is bemutatkozott április 14-én szombaton a New York Palota Róma termében és annak előterében a valóban Nagy Badacsony Kóstolón. „Jó döntés volt a patinás kávéházi részből a Róma terembe költöztetni a rendezvényt.” – mondta Váli Péter a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület részéről. A megnövekedett látogatószám miatt vált szükségessé a költözés házon belül az új helyszínre, mely teljes mértékben elnyerte a kiállítók és a vendégek tetszését is. A tágas és vonzó térben valódi sétakóstolón vehettek részt a látogatók, a borvidék hegyeit járhatták be és ismerkedhettek az adott hegy borászataival és boraival. A teremben elhelyezett kivetítők segítségével a szervezők odavarázsolták a borvidéket a helyszínre. A Róma terem előterében 15 turisztikai szolgáltató várta a látogatókat: hotelek és családi panziók, a legismertebb és új vendéglátóhelyek, helyi termékek, programhelyszínek mutatkoztak be, akik kínálatukkal jól kiegészítették és tették teljessé a Badacsony és Balaton élményt. A látogatók örömmel vették számba a badacsonyi nyaralás tervezéséhez szükséges információkat. A Vivaldi teremben a rendezvényt kísérő két mesterkurzus program teltházzal zajlott: Sánta Zoltán WSET CE, Dip WSET (AIWS), Weinakademiker „Úri muri– a Kéknyelűről őszintén” című előadásában a badacsonyi Kéknyelű sokszínűségét mutatta be, Wolf András, a Salon Étterem és a New York Kávéház executive séfje, a Bocuse d' Or Akadémia tagja, a Séfek Séfe zsűritagja „Borok ételekhez vagy ételek borokhoz…” című előadása közben a résztvevők a badacsonyi borok mellé az általa kreált falatokat is megkóstolhatták. A látogatók kedvenceket is választhattak: nyereményjáték során a számukra legkedvesebb badacsonyi borászatukra és badacsonyi borukra, valamint a kedvenc turisztikai kiállítójukra adhatták le szavazatukat. A Sabar Borház tarolt a játékban: ők kapták a legtöbb szavazatot, Kékfrankos rosé boruk úgyszintén. A Turisztikai szolgáltatóknál holtversenyben a Hotel Bonvino Wine&Spa és a Lábdi Piac lett a közönség kedvence.A szervezők már tervezik a folytatást és a jövő évet. Az idei tapasztalatok alapján jövőre várhatóan még több kiállítóval március második felében kerül sor az eseményre. Sajtóközlemény
Borárverés és további események a héten
Csütörtök: St. Andrea Borvacsora a Zila Kávéházban A Zila kávéház számos borvacsorát tart egy hazai pincészetet társaságában. Ezúttal a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészetet látja vendégül, hogy tételeiket bemutatva érdekes bor-ételpárosításokat mutathasson be számotokra. A borok világába ifj. Lőrincz György vezet majd be titeket a pincészettől. Bor- és étlap bemutató vacsora A Tama Restaurant bemutatja új borlapját egy vacsora keretin belül. Természtesen az új borlaphoz új menü is párosul, amelyet Kovács Péter és csapata álmodott meg. A borokat pedig Fiath Attila Master of Wine jelölt fogja bemutatni. Minden fogáshoz két tételt lesz lehetőség megkóstolni, ennek miértjéről a rendezvényen tudhattok meg többet. Péntek: Borjour Csajok és Pasik Az Otthonkában péntek este megismerhetitek a fehér és vörös cuvée-k világát top borászatok révén. Az este folyamán több tombola ajándék kerül kisorsolásra, amelyet egy nő és egy férfi részvevő nyer meg közösen, és a nyeremény sorsáról is közösen dönthetnek. Borvacsora & koncert az Oroszlánosban / Nagy Tokaji Borárverés A Nagy Tokaji Borárverés előestéjén egy koncerttel egybekötött borvacsorával lepi meg vendégeit az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel. A 4 fogásos borvacsora tállyai borok fogják színesíteni, és ezen felül a ráadás Popp Péter énekes-zongorista előadása lesz. Szombat: Boristavasz 2018 / Sétáló borkóstoló Borista kóstolóműhely és delikát szervezésében 20 borászat 80 borát kóstolhatjátok meg A NEO étterem és Kávéházban Sárváron. Az ország szinte minden pontjából érkeznek majd a borászatok, de Vas megye és képviselői kiemelt szerepet kapnak. Kiemelt cél a termelőket bemutatni egy szakmai oldalról. Borbarangolás a Badacsonyban: Fata Pince és Borbarátok A Fata Pince és Borbarátok egy gasztronómiai estével vár titeket a Borbarangolás Badacsonyban eseménysorozat keretein belül. A négy fogásos menü mellett megízlelhetitek Fata Pince badacsonyi tételeit is, és ezen felül az estét élőzen kiséri majd. Péntek – Vasárnap : Szent Donát Borterasz megnyitó a Gastro-Hackkel Megnyitja kapuit a Szent Donát Borterasz, ahol természetesen a borok lesznek a főszerepeben, de a Gastro-Hack csapata is ott lesz, és GreenEgg segítségével kiváló ételeket nyújtanak majd az italok mellé. Nagy Tokaji Borárverés - Great Tokaj Wine Auction Egy három napos esemény révén olyan tételekre lesz lehetőség licitálni amelyeket bizonyos kritériumoknak alávetve a Tokaji Borlovagrend hagyott jóvá januárban. Ezek a borok egészen a száraz kategóriától a  6 puttonyos aszúig terjednek, és fontos kiemelni, hogy nincsenek kereskedelmi forgalomba. írta : Káli Balázs
Új arculatot kaptak a Gere borok
Megújult a Gere Pincészet arculata, jelezve a harminc éve tartó történet következő szakaszát. A név is módosult: “A. Gere” olvasható a címkéken, utalva Gere Attilára és gyermekeire, Andreára és Attilára egyaránt. A címkéken túl a kínált borstruktúra is megváltozott, átláthatóbbá vált. A hetedik generáción átívelő borászat célja a váltással az volt, hogy a családi jellegen túl egy egységes, a palackok tartalmának minőségét méltó módon kifejező megjelenést hozzon létre, mely itthon és nemzetközi viszonylatban egyaránt, hosszú távon is megállhatja a helyét. Teljesen megújult a Gere Pincészet borainak arculata. Rendhagyó módon maga a márkanév is megváltozott, a borok ugyanis az “A. Gere” nevet viselik a jövőben. Ahogyan Gere Attila borász elmondta: “A borászat hagyománya már a hetedik generációt öleli fel családunkban, és ez a folytonosság különösen markánsan jelenik meg azáltal, hogy a lányom, Andrea és a fiam, Attila is aktívan bekapcsolódott a pincészet munkájába. Az új név ennek szellemében egyidejűleg jelöl engem és őket is.” A címkéken és csomagolóanyagokon túl valamennyi felületet érintő változás egy egyéves tervezési folyamat eredménye. A harminc éve indult és mára piacvezetőnek számító borászat alapítóiban már régebben megfogalmazódott, hogy az eddig organikusan, az éppen adott lehetőségeknek és elképzeléseknek megfelelően fejlődő márka tudatosan épüljön tovább. Ennek megalapozására Unger Zsolt márkaépítőt és csapatát kérték fel, akik nem csupán az arculat tervezésében, hanem a termékstratégia és -struktúra átalakításában is szerepet játszottak. Ennek nyomán a 17 tételből álló borsor átrendeződött: koherensebb lett és a Weninger & Gere márka beolvadásával egyszerűsödött. A borok kategóriái is (alap-, közép-, és csúcsborok) egyértelműen nyomon követhetők a külső megjelenésben, a korábbinál jobban elkülönülnek egymástól. Az új arculat és struktúra kialakítása során az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy teljesen új fejezet nyíljon a borászat történetében és összegezzék az elmúlt évtizedek tapasztalatait. Fontos volt az időtálló kortalanság és az egyértelmű, markáns külső is a beazonosíthatóság érdekében, ezenkívül az is, hogy a különböző célcsoportok számára is azonnal látható legyen az adott borok árkategóriája. “Munkánk során az állandóságot és a megbízható minőséget képviselő, széles körben elérhető Gere borokat kellett egy kozmopolita, időtlen megjelenéssel felruháznunk úgy, hogy közben a családi és a hungarikum jelleget is megmutatjuk. Már kimondani is nehéz, megvalósítani méginkább az. Viszont úgy gondoljuk, hogy sikerrrel jártunk.” - mondta Unger Zsolt a megbízásról. A megújulás nem azonnal válik láthatóvá, mert mindig csak az új évjáratok kapnak új címkéket. A teljes paletta így előreláthatólag fél év múlva cserélődik le és válik elérhetővé országszerte. A Gere PincészetrőlAz 1986-os volt az első évjárat, amelyből a ma ismert pincészetet létrehozó Gere Attila bort palackozott Villányban. A kínálat ezt követően folyamatosan bővült, egyaránt gondolva a fogyasztók széles körére és a top borok kedvelőire is. Ma már tizenhét féle Gere bor található meg a kereskedések polcain, melyek közül a Villányi Franc és a Kopar Cuvée csak a kiemelkedő évjáratokban készül el. Gere Attila mellett aktív szerepet vállalt a pincészet működésében a borász lánya, Gere Andrea és fia, ifj. Gere Attila is. sajtóközlemény
Elindult a visszaszámlálás, hamarosan kiderül, hogy ki lesz 2018-ban a Borászok Borásza
Április 20-án választják meg a Borászok Borászát. Az 50 jelöltből öten jutottak a döntőbe, tehát a borbarátok már csak két tokaji, két balatoni és egy villányi borászért izgulhatnak. A Borászok Borásza eddigi 11 nyertese a szabályzatnak megfelelően 50 borászt jelölt a díjra, akik maguk közül választhatnak győztest két fordulóban. Az első kör szavazatai alapján kialakult az 5 fős shortlist, akikre a második fordulóban szavazhatnak az ötvenek. Ismerjük meg őket! Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtoktól minden évben jelölt, de idén első alkalommal van az ötös döntőben. 2000-ben alapították a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot Bodrogkeresztúrban. Családjukban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza. Két területen, a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkben, összesen 6 hektáron gazdálkodnak. Területeik első említését az 1600-as években találhatjuk meg. Ültetvényeikben 4 fajta terem: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Kövérszőlő. Bodó Judit, a Bott Pincétől, aki többször volt már döntős korábban így nyilatkozott a Borutazónak arról, hogy miért is borászkodnak: „…azért, hogyha úgy hozza kedvünk, ne kelljen a szomszédba menni borért. Azért mert így jó nekünk. Mert sosem unatkozunk: mert dolgozunk és imádkozunk a szőlőben (esőért, vagy száraz időért), szüretelünk, dolgozunk és imádkozunk a pincében (erjedéskor, palackozáskor, minden egyes kóstolónál.) Mert a döntő szó mindig a természeté.” Figula Mihály először jutott a döntőbe. A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. A hagyományok tisztelete mellett munkájuk során felhasználják a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket. A jelenleg 30 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőik termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva – mutatják be a borvidék sokszínűségét. Ipacs Szabó Istvánnak, a Vylyan főborászának gyakorlatilag bérelt helye van az ötös döntőben. Saját pincészetét 2009-ben alapította meg Villányban, ahol szívvel-lélekkel műveli a Tenkes-hegy Kövesföld dűlőben a szőlőt, és amelyről korábban így mesélt: „A család nagy örömére, a nászútra félrerakott összegből vettem ezt a szőlőt: „muszáj” volt, első látásra szerelem, ahol a világ számomra kitágul és épp belefér ebbe a másfél hektárba. E kicsiny birtok számunkra azóta is az együttlét, a kihívás, a boldogság újra megújuló jelképe”. Konyári János, többször volt már döntős nálunk. Több mint 15 éven át dolgozott a Balatonboglári Állami Gazdaságnál. Nagyüzemi borászati tapasztalatait, széleskörű szakmai tudását a rendszerváltás után Garamvári Vencellel megalapította St. Donatus Pincészetnél kamatoztatta, amelynek 2004-ig főborásza, ügyvezető igazgatója volt. A nevét viselő családi pincészetet 2000-ban alapította meg, majd az Ikon pincészetet is elindította. Jánost minden barátja és kollégája a legjobbak között tartotta számon. Sajnos már nincs velünk, de mindig büszkék leszünk rá, hogy a Borászok Borásza közösségéhez tartozott. Döntés hamarosan! A beérkezett szavazatokat a kuratórium összesíti, hogy az április 20-i díjátadó estéjén győztest hirdethessen. Az eredményt közlemény formájában még a gála ideje alatt, azonnal nyilvánosságra is hozzá.   sajtóközlemény
Ízek és történetek: Villa Tolnay birtoktúra
- Élvezzük az életünket itt kint a birtokon – meséli mosolyogva Nagy László, a Villa Tolnay birtokigazgatója a körülötte sétáló újságíróknak. Csobánc vára alatt vagyunk, a Balaton-felvidéken, fátyolfelhők szűrik meg a délutáni napot. Azért jöttünk, hogy közelebbről is megismerjük a pincészetet, hitvallását és borait. Tökéletes program. Bármerre is lépünk Magyarországon, a történelem lábnyomaiban járunk. Csobáncot számtalan alkalommal sikertelenül ostromolták, Gyulaffy László várkapitány már életében legendává vált hősi győzelmeivel. A Csobánc hegy zord külseje azonban érző belsőt takar – már ami a szőlőnek nyújtott kiváló talajt illeti – vulkanikus lejtőin változatos összetételű anyaföld táplálja a kétezer évesre saccolt helyi borkultúrát. Nagy László mesél. Egyfajta tanulmánytúrán vagyunk, ahol a szőlészeti-borászati technikákon és eljárásokon kívül az egyes dűlők sajátosságaival, benapozásával, a mikroklímákkal és a szőlő jellemzőivel ismerkedhetünk. Közben a történelemből előlép valaki más is: a pincészet névadója, Tolnay Klári színésznő, aki a második világháború vérzivatarából menekült egy sokkal szebb világba, és élte boldog éveit az öreg vár romjai alatt, a tanúhegyek megnyugtató sziluettjeire ébredve reggelente. Klári a jelenlegi főépületben lakott, a Villa Tolnay svájci tulajdonosa, Philipp Oser pedig fontosnak tartotta, hogy emlékezzen a helyi értékekre, így adott volt a névválasztás. Az értékek védelme egyébként is érezhetően fontos téma a birtokon. Jelenleg ugyan nagyszabású építkezések zajlanak, új palackozó és tároló épül, hogy még pontosabban figyelhessék a pincészetnél a borok születését, azonban László hangsúlyozta, hogy a „tájba simuló épületek elkészültével megszűnnek a hegy oldalába ütött sebek”. A panorámás séta után a pincébe vezet az utunk, ahol hordómintákat kóstolunk a legérdekesebb borokból. A Villa Tolnay tételeire jellemző elegáns stílus, a mindennél fontosabb terroir megismerése kifejezetten izgalmas borsort ad, mely az ötfogásos, csodálatos vacsoránál is folytatódik. László vezetésével vakon kóstolunk, az étel-bor párosítások pedig hibátlanok. A konyha minősége László feleségének, Beának az ügyességét dicséri: élmezőnyben a helye. Élménydús napot zárunk a Csobánc alatt. A történelem, a gyönyörűen művelt birtok, a kiváló borok és ételek kerek egésszé változtatják a programot, a környék varázsa pedig minket is könnyedén rabul ejt, nemcsak Tolnay Klárit. Jövünk még.   A kameráink is forogtak, nézzétek meg a hangulatvideónkat:   írta: Oláh Róbert
Új lovagkor köszöntött be Tokaj-Hegyalján. Óda egy "elfeledett" borvidékhez
Azt hiszem, hogy igazán csak az az ember láthatja meg, hogy mennyi temérdek kincset ölel magába kishazánk, aki hosszabb ideig volt távol. Aki, visszatérvén, túl tud lépni a magyarokra jellemző kesergésen, pesszimizmuson, és ezeknek mindenféle kellemetlen hozadékán és meglátja a nyilvánvalót, ami mindvégig ott volt a szemünk előtt: mennyire gyönyörű helyen is élünk.   Kis ország a miénk. Itt, ha az embernek csak 70 km-t kell autóznia, háromnapi hideg élelem nélkül el sem indul a nagy utazásra.  Kényelmesek vagyunk. Ha olyan szerencsésnek (?) mondhatjuk magunkat, hogy a főváros az otthonunk, hazánk borvidékei a lábaink előtt hevernek. Borkereskedések, borbárok és borkóstolók rengetege közül tudunk választani nap, mint nap.   Klisé, hogy a bor ott ízlik leginkább, ahol készül. Aki próbálta, tudja. Hogy a megvásárolt és otthon elfogyasztott bor nem ugyanaz az érzés, amikor a lágy tavaszi szellő végig simogat napsütötte arcunkon és megcsillan a kezünkben a boros pohár, miközben lábunk alatt megmutatja magát egy egész borvidék. Tokaj-Hegyalja hazánk szűkös kereteihez képest a legtöbb helytől látszólag messze esik. Budapestről autóval két és fél óra, vonattal pedig akár egy örökkévalóságnak is tűnhet rohanó világunkban. De aki ott van, aki megérzi, hogy mennyi szépséget nyújt ez az elvarázsolt mesebeli táj, aki beszél a termelővel, már tudja, hogy nem véletlen a borvidék 400 évre visszanyúló legendás történelme. Végig száguldozni az M3-ason és kilépni Mád/Erdőbénye/Tállya/Olaszliszka/Tarcal zöldjére: lelassul a szívverés, majd egy pillanatra megáll a világ. Vannak, akiket annyira magával ragadott mindezen érzés, hogy 2002-ben a Világörökség részévé nyilvánították ezt a lenyűgöző kultúrtájat. Az innen világkörüli útjára indult aszú sikersztori volt, a borvidéket megítélő laikusok szemszögéből nézve viszont még mindig sokszor pejoratív értelemmel társul a tokaji bor fogalma. Azt a hitet, hogy az igazi tokaji aszú maga a folyékony arany, amelyből minden nap illene fogyasztanunk desszert gyanánt egy pohárkával, kevesen vallják. Ma, Tokaj-Hegyalján 6 féle szőlő telepítése megengedett: Furmint, Hárslevelű, Kabar, Zéta, Sárgamuskotály és Kövérszőlő. A tisztán Furmintból, Hárslevelűből és Sárgamuskotályból készült borok is remekül megállják a helyüket, de a házasításból született izgalmas cuvée-k kínálják ízlelőbimbóinknak az igazi orgiát. "Ha tokajit iszunk, éreznünk kell, hogy van Gondviselés felettünk, mert annyi gyönyört, mint ez a bor, csak egy végtelen jóságos Isten nyújthat." Voltaire Tokajt látni kell és megélni ahhoz, hogy átérezzük a fenti sorok jelentőségét. Hiszem, hogy tokaji borok fogyasztásával én is hozzájárulok, hogy a borvidék ismét régi fényében tündököljön, vagy még annál is fényesebben, hiszen egy, a világon is egyedülálló adottságokkal rendelkező borvidékről beszélünk. Az itt élő emberek persze többet is tudnak tenni, mint én, az egyszerű borfogyasztó. Egyesületek alakulnak, teszik a dolgukat, viszik a jóhírét a tokaji bornak szerte a nagyvilágban. Az összefogásuk példamutató. Ilyen egyesület a hatodik éve sikeresen működő Tokaji Borlovagrend is, amely egyik fő küldetéseként a Tokaji borvidék ismételt piedesztálra való emelését tűzte ki céljául. A Lovagrend a borvidék legjobb termelőit, főként pedig a termőhely egyediségében és az itt készülő borok kivételes karakterében hívőket fogja össze egy szervezetbe, mely nyitva áll minden olyan borszerető és szakmabeli előtt, aki szeretne hozzájárulni Tokaj-Hegyalja fejlődéséhez. A Tokaji Tavasz eseménysorozathoz kapcsolódván április 20-22 között nyitott pincék, vezetett borkóstolók, dűlőtúrák várják az idelátogatókat. Ezek a megszokott, hétköznapi dolgok, amelyektől időről-időre felmorajlik a Tokaj-Hegyaljai Borvidék, a hétvégének azonban van egy nem mindennapi attrakciója. Idén, április 21-én tartják a tokaji zsinagógában a határainkon is túlívelő Nagy Tokaji Borárverést, sorrendben a hatodikat. Az esemény jelentését nem kell túlmisztifikálni, szakértő zsűri által előkóstolt és előválogatott, több esetben kereskedelmi forgalomban nem kapható borok árverezéséről van itt szó. Többek között Disznókő, Béres, Barta, Tokaj-Hétszőlő, Zsirai, Pajzos és Kikelet tételekre lehet majd licitálni (a teljes lista megtekinthető itt), idén először online is, mert egy londoni pub is becsatlakozott a rangos eseményhez. Száraz tételekből egy-egy gönci hordó (136 l), az édes borokból fél gönci hordó (68 l) és az eszencia esetében 10 liter a legkisebb megvásárolható mennyiség. És hogy mi is az árverés célja azon kívül, hogy különleges tételekkel büszkélkedhet majd el pár szerencsés? Idén, a tokaji kultúrtáj megőrzése jegyében az Abaújszántó–Tokaj–Sátoraljaújhely-háromszögben elterülő borvidék újjáépítésén munkálkodnak a Lovagrend tagjai.  Szeretnél még többet megtudni a Lovagrendről? Töltsd le információs leafletüket.  Érdekel a Tokaji Borvidék és szívesen kalandoznál végig rajta? Vásárolj Tokaj Guide-ot és egy vonatjegyet és nyomás felfedezni hazánk rejtett kincsesládáját!    Írta: Kalmár Borbála képek: Pixeltaster / Tokaji Borlovagrend Facebook oldala
BalatonBor 2017 Premier
A trendet folytatva Egerben és Villányban is borvidéki márkát építenek, ami a magyar borpiac legfontosabb fejlődési iránya, ezért a balatoniak országos régiómárka-koncepció kialakítását kezdeményezik. Az első régiós bormárka, a BalatonBor harmadik évjáratát mutatják be idén április 26-án. A 2015-ös évjárattal debütált brand a Balatoni KÖR és a Rizling Generáció közösségi terméke. Az egységes dizájnnal megjelenő palackokba idén a tavalyinál több, 28 borász tölthette le Olaszrizlingjét, akik megfeleltek az előírt feltételeknek és akiknek bora kiállta a vakkóstoló próbáját. A névsort csak a premieren áruljuk el és természetesen a borokat is meg lehet kóstolni. Az idei premierre két olyan borvidék képviselőit is meghívtuk, ahol hasonló közösségi márkaépítésbe kezdtek: szintén áprilisban kerülnek piacra RedY közös névvel az első villányi bisztróborok és EgerBor néven szintén egy jó ivású, friss, gyümölcsös és trendi vörösborral rukkolna ki több ismert egri borász. Amellett, hogy a balatoniak örömmel fogadták a hírt, a sajtótájékoztatón a hazai borpiac és az ágazat jövőjére nézve fontosnak ígérkező közös bejelentésre is készülnek. Gasztronómiai meglepetéssel is készül a füredi Bergmann cukrászat: a sajtóeseményen először kóstolhatunk BalatonBor fagyit! * A BalatonBor nemcsak a trendiség új szimbóluma a hazai borpiacon, hanem létrehozásával a két egyesület a Balaton körül gazdálkodók piaci helyzetének javítását is fontos célnak tekintette. Az összefogást szimbolizáló termék hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítását szolgálja, végső soron pedig a balatoni szőlők megújítását, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítését, a tó körüli termőterületek megnövelését. A szabályrendszer részletes leírása: https://balatoni-kor.hu/hu-HU/BalatonBor 2018-ban 44 jelentkező közül Fiáth Attila vezetésével egy Origó-típusú vakkóstolón választották ki azt a 28 termelőt, aki idén lepalackozhatta saját BalatonBorát. Rendezvény részletei: Helyszín: Manna Euthentic Lounge, Budapest, Palota út 17, 1013Időpont: április 26-án15-17h: sajtótájékoztató és zárt körű kóstolóA rendezvényt, illetve sajtóeseményt megnyitja: Szalay-Bobrovniczky Alexandra Főpolgármester-helyettes A sajtótájékoztatón felszólal: Laposa Bence, a Balatoni KÖR elnökeGyukli Krisztián, a Rizling Generáció elnökeKardos Gábor, Balatoni KÖR szóvivőA BalatonBorhoz hasonló két új régiós brand, az EgerBor és a villányi RedY bisztróbor képviselői 17-21h nyilvános sétálókóstoló. Jegyek elővételben az alábbi linken kaphatóak.