A kis hegy, ahol nagy borok készülnek

Kóstolom Csapat

1/25/2017 8:45:16 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

A Káptalantótin található Sabar Borház 2009-es alakulása óta eltelt pár év, a borászat területe is szépen bővül, jelenleg több, mint 7 hektárt művelnek. A kezdetekről, az alakulásról és jövőbeni terveikről is beszélgettünk a borászat vezetőjével, Ádám Gáborral, és természetesen megkóstoltuk boraikat is:


A Sabar Borház egy fiatal pincészet, mi a története?


Alföldi születésű, "vidéki srácként" mindig vonzott a természetközeli élet, a mezőgazdaság, a hagyományok. Jánoshalmán, a családomban mindennapos volt a tisztességes, kemény munka, a földre megbecsüléssel tekintettek. Szüleim pályája azonban már nem a mezőgazdaság felé tartott és nálam is úgy hozta a sors, hogy közgazdasági egyetemre mentem. Több külföldi ösztöndíjat követően, szép karrierívet futottam be nagy cégeknél, majd társaimmal együtt saját céget alapítottunk, amely mára több országban tevékenykedik. De valami mégis hiányzott... Ezt az űrt tölti be most az életemben a bor, amire titkon mindig is vágytam. Alkotás, értékteremtés... Úgy érzem, hogy a mai romboló világunkban a föld az egyik legnagyobb kincs. Azzal tesszük a legjobbat, ha műveljük. Ennek megvalósításában Nagy László volt segítségemre, akivel együtt dolgoztuk végig a Sabar Borház első hat évét. Laci jó érzékkel nyúlt a területekhez, fajtákhoz és nemzetközi mércével mérve is kiegyenlített, magas minőségű bor szortimentet alakított ki a Sabarnál. A jelenlegi csapattal ezt a szellemiséget visszük tovább és igyekszünk tovább hangolni, finomítani, gazdagítani.


Mi hozott Badacsonyra? Van valami kötődésed a helyhez?


Borkedvelőként sokfelé megfordultam, kóstoltam, ismerkedtem, de valahogy az itteni táj volt rám a legnagyobb hatással. Ezt nem igazán lehet megfogalmazni, ezt érzi az ember. Energia árad ezekből a hegyekből, ennek a tájnak kisugárzása van... 


Mi vitt rá a borászkodásra?


A kevésbé ismert, kicsit elfeledett és újra felfedezésre váró termőhelyekben rejlő potenciál volt az, ami igazán vonzott és izgatott. És persze egy idilli kép, hogy a pince előtt lévő diófa árnyékában a saját boromat kortyolgatom... Azóta tudom, hogy egy pincészet vezetése, a rengeteg adminisztráció már kevésbé idilli, de mégis megéri. Létrehozni valami jót és megosztani másokkal és látni az ő örömüket - ez a munkánk legszebb része, ez ad erőt a folytatáshoz.


Kik felelnek a borház működésért?


A borászat mindennapjait én irányítom, de mondhatom, hogy a Sabarnál csapatmunka zajlik. Minden területen tapasztalt és lelkes emberek dolgoznak a közös célért a szőlőmunkáktól, a borkészítésen, jövedéki ügyintézésen és marketingen át egészen az értékesítésig. A szőlőben Répási Tamás fogja össze a teendőket, aki a borászat alapítás óta velünk dolgozik. A borokért Földi Bálint felel, aki múlt év eleje óta erősíti a csapatot. Feleségem, Krisztina fotósként segíti a pince kommunikációját.


A Sabar-hegy kevésbé ismert: milyen adottságokkal bíró terület ez?


Mi csak úgy emlegetjük, hogy a kis hegy, ahol nagy borok készülnek :) A Sabar-hegyre Nagy Laci segítségével találtam rá, amely nyugati lejtőjén egyrészt ideális kitettségben van a szőlő, másrészt az anyagos talaj jó vízmegtartó képességű, ami a forró években a kívánatos savtartalom megőrzésében segít bennünket. Ugyanakkor nem nélkülözi az altalaj mélyen fekvő rétegeiben a Badacsonyra jellemző vulkáni ásványokat sem, így az itteni borokról bizton elmondható, hogy igazi badacsonyi karakterrel bírnak.


Hol találhatóak a szőlőterületeitek és mekkorák? 


Jelenleg bő 6 hektár területtel rendelkezünk Káptalantóti község területén, ám ebből mindössze 2,5 hektár a termő szőlőterület. A közelmúltban megváltam bizonyos területektől mely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Termő területeink jelenleg csak a Sabar-hegyen vannak: egy közel 30 éves Olaszrizling, valamint egy általunk telepített, fiatal Cabernet Franc ültetvény. Májusban telepítettünk Rajnai Rizlinget a Csobánc és Bács hegy között található Hercegföld-dűlőben. Idén tavaszi telepítésre vár közel egy hektár Kékfrankos a Sabar-hegyen. Boraink jelentős része vásárolt szőlőből készül. Néhány termelővel évek óta folyamatos kapcsolatban állunk, így a Bács-hegy, a Csobánc, a Badacsony-hegy valamint a badacsonyörsi Örsi-hegy több, kiváló adottságú dűlőjéből kerül hozzánk szőlő 


Milyen szőlőfajtákkal dolgoztok?


Fehér fajták vannak többségben, de rozét és vörösbort is készítünk. Balatoni pinceként, fő fajtánk az Olaszrizling, erre építjük pincénk identitását. Olaszrizlingből 2015-ben három különböző stílusú és kategóriájú bor is készült. Emellett a badacsonyi kuriózum Kéknyelű, valamint Szürkebarát, Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc és Muscat Ottonel található meg a kínálatunkban (bár ez utóbbi kettő "kifutó" tétel a kínálatunkban, 2016-tól már nem készítünk bort ezekből a fajtákból). Kékfrankosból Rozé, Cabernet Sauvignon-ból és Franc-ból pedig vörösbor készül a birtokon.


Mely bor (fajta, évjárat), amely a leginkább meghatározó volt a borház életében?


Az első tételek mindig emlékezetesek, még akkor is, ha ez nekünk éppen a csapadékos 2010-es évjárat volt. A 2010-es Olaszrizling egy nagyon jól iható és meglepően tartalmas bor volt. Ha csak rá gondolok, szinte érzem a számban, fel tudom idézni a zamatát. A piacra lépésünk nagyon jól sikerült, rögtön pozitív fogadtatásra találtunk a borszerető emberek körében. Gyorsan terjedt az új pince híre, ajánlottak, kézről-kézre adtak minket, pontosabban a borainkat. Természetesen azóta készítettünk a 2010-esnél jóval komolyabb, többszörös díjnyertes, dűlő-szelektált tételeket is. A 2013-as év nagyon szép tételeket hozott, mellyel vetekszik a 2015-ös is, de a még tartályban és hordóban pihenő 2016-ostól -  a nehéz évjárat ellenére is - nagyon szép borokat várunk.


Milyen jövőbeni terveitek vannak? 


A következő időszakban a vendéglátás fejlesztése lesz fókuszban. A helyi vendégfogadás több aspektusában is fejlődni szeretnénk, a Sabar-hegyen új kóstolópincét, a Káptalantóti központjában lévő vinotékánk épületében és annak szomszédjában pedig szálláshelyeket alakítunk ki. A vendéglátás, a kóstolók és különféle rendezvények kialakításában és szervezésében Tóth-Gruber Viktorra és párjára Nikire számítunk, akik sokak számára a Villa Fioréből lehetnek ismerősek. A szőlőművelésben és borászatban pedig tovább folytatjuk a finomhangolást, annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. 


Azt, hogy a Sabar-borház örömmel osztja meg másokkal is borait mi sem mutatja jobban, mint hogy három palackot kaptunk tőlük, hogy mi is megtapasztaljuk azt az élményt, amelyet ez a pincészet nyújtani tud. Balatoni borászat lévén természetesen Olaszrizlingeket, valamint egy Muscat Ottonelt kóstoltunk: ebben a sorrendben. Mindhárom bor alapanyaga 2015-ben látta meg a napvilágot. 

Nem hivatásos, de gyakorló borkóstolóként elmondhatjuk, hogy a tipikus balatoni ásványosság megjelenik mindhárom borban, emellett pedig mindegyik tételnek jellemzője a gazdag gyümölcsös ízvilág.  Szépen hozzák a fajta jelleget, érződik rajtuk a tudatos és szeretetteli munka. Mindkét Olaszrizling látott hordót, míg a Muscat Ottonel csupán reduktív technológiával készült. 


A 2015-osOlaszrizling Hegybort a Gault&Millau kalauz a  következőképpen jellemezte: 

"Virágos, gyümölcsös illatú, szájban az illat folytatásaként gyümölcsös aromavilágú bor, benne friss alma, barack. Élénk korty, szép gyümölcsösséggel, kellemes lecsengéssel. A szájban nagyon fiatalos, a savak élénkek, vibrálóak. Jó szerkezetű, szép egyensúlyú bor, érlelési potenciállal. Jól iható."


A Muscat Ottonelről a Sabar honlapon található rövid leírás: 

Rendkívül illatos, csak úgy ontja magából a virágos, szőlős és zöldfűszeres jegyeket. Reduktív eljárással készült, könnyed, légies, élénk savgerincű száraz bor a Csobánc és Bács-hegy közötti Hercegföld dűlőről. Az igazi nyári kedvenc!


És ezzel mi is csak egyet érthetünk, nekünk a hideg télbe becsempészte a balatoni nyár emlékét. 


írta: Kalmár Borbála


Még több hír

Mi is az a Kéknyelű?

Kóstolom Műhelytitkok 12 - Dolce Vita

Olasz meló: Planeta Winery Sicily

Heti Eseménybomba július 16-22
Elérkezett egy újabb izgalmakkal és programokkal teli hét! Hétvégén bulizni jó, jó… de én mindig úgy érzem, hogy hétköznap sokkal kielégítőbb, hiszen sokan mondják, hogy aludni kéne, mert másnap megyünk dolgozni. Így mintha rosszban sántikálnánk. :) Na nektek, lázadó, élet imádó társaimnak és mindenki másnak küldöm most az e heti boros programajánlónkat! ;) Kedd: 42.Boglári Fesztivál 2018 Kedden kezdődik és péntekig robog Balatonbogláron a 42. alkalommal megrendezett Boglári Fesztivál. Idén a fesztivál az eddigieknél izgalmasabb és több programmal várja a Balatonon nyaralókat. Élvezhetitek a koncerteket, a kitelepült borászatok borait, a gasztroudvart, lesz lézershow, főzőverseny, tűzijáték, horgászverseny, vízibicikliverseny és minden, ami szem szájnak ingere. Szerda: Illatos és üde teszt Budapesten, a Palackban szokásos tematikus tesztre várnak mindenkit sok szeretettel. Az este folyamán végig kóstolhattok és elemezhettek öt illatos, könnyen érthető, jól csúszó igazi nyári bort. Virágosság, mézesség, intenzív gyümölcsös illatok és jó fogyaszthatóság. Mi kell még a nyári nagy melegben? Csütörtök: Borjour Borhajó 3. - a Borhálóval! Tölts el egy izgalmas estét a Zsófia Hajó fedélzetén, ahol lehetőséged lesz jobbnál jobb borokat és pálinkát kóstolni 10 borászattól, akiket megtalálhatsz a Borháló kínálatában. Gyönyörködj a belváros esti fényeiben a Margitsziget és a Nemzeti Színház között, élvezd a korlátlan italfogyasztást és a Dj zenéjét. Péntek: Gál Tibor Nyár Mindenkit szeretettel várnak Egerben a Gál Tibor Pincészet borbárában, a Fúzióban egy újabb évszakos estre. Az eseménye teljes mértékben az nyáriegri gasztronómiára és a borra fókuszál, ahol megismerkedhettek fehér boraikkal és általuk a 25 éves pincészet életérzésével. Szombat: Mátra Open - Dűlő Parti Aki a Mátra környékén jár, azt a Kerekes szőlőbirtokon a Csipkés dűlőben várja a Mátra Open. Bulizz, kóstolj, piknikezz végig egy egész délutánt- estét Kovács Zitával, Dubicz/Dunai Dettivel, Babiczki Lacival, Kerekes Tomival és boraikkal! Vendég borász idén ismét GoBri (Ludányi Gábor) lesz. Vasárnap: Segway tereptúra & Borkóstoló Fedezd fel a neszmélyi borvidéket és gyönyörködj a Hilltop Borhotel panorámájában a Meleges-hegy tetején egy kalandos terepsegway túra keretében! Részt vehetsz Segway oktatásban, túravezetésben, ebédelhetsz a Hilltop Borhotel éttermében, kóstolhatsz 3 prémium bort és még a medencét is használhatod. Remélem ismét sikerül kiválasztani a hozzátok passzoló legjobb programokat ezen a héten is. Szép nyári hetet és jó szórakozást kíván: Liszai Csilla és a Kóstolom Csapata!
Hétvégi extravaganzzza - július 13 - július 15
Rozéfesztivál Villányban, egy laza borvacsora Balaton-felvidéken, focinézés a Soproni borvidéken, és egy kis sportolással egybekötött borkóstolás is vár titeket Velencei-tavon a hétvégén. Péntek: Villányi Rozé Fesztivál Villány is felkészült a nyárra és ezen a hétvégén a borvidék rozéival ismerkedhettek meg egy fesztivál keretein belül. Lesz itt borverseny, szakmai előadás, gasztronómiai újdonságok, gyerekprogram, és zenei fellépők. Minden ami egy igazi kikapcsolódáshoz szükséges, akár barátokkal, akár családosan látogatnátok el a rendezvényre. Live on the Terrace: Páros ínyencségek // Wine & Dine A Corso étterembe ezúttal egy külföldi pincészet látogat el, a portugál Reál Compahnia Velha Pincészet. A tételeket horvát, magyar és szerb hatások által ihletett ételekkel kóstolhatjátok össze, amíg a borászat magyar képviselője bemutatja számotokra a borokat. A zenei hangulatról a Flóra & Bálint Acoustic gondoskodik az este folyamán. Szombat: ESCA x Pálffy - an unusual dinner Az ESCA étterem és a Pálffy Szőlőbirtok összefogott egy este erejéig, hogy egy különleges borvacsorával lepjen meg titeket a pincészetnél Köveskálon. A különleges ételeken és tételeken felül egy új eljárásmóddal is megismertethettek, illetve annak végeredményével is a Pinot Noir Pét Nat 2017-tel. De hogy mit is jelent az hogy „pét nat” ?! Erről majd az eseményen tudhattok meg többet. BBQ, Bor és Foci! A Linzer – Orosz Borászat BBQ partyval, limonádéval, fröccsel várja a foci rajongókat. Kivetítőről nézhetitek a focit, illetve élvezhetitek a Soproni borvidék adta borokat egy hangulatos kerthelységben, és ha eleredne az eső, ne aggódjatok, mert erre is felkészültek. Vasárnap: Naplementés SUP & Borkóstoló Hogy egy kis mozgáshoz és sportoláshoz is kössük a borozást, újabb SUP borkóstolóval zárhatjátok a hetet a Velencei tavon. Az oktatást és a túravezetést követően három pincészettől kóstolhattok: a Homola, a Csetvei, illetve a Gál Lajos pincészettől készülnek egy-egy tétellel számotokra. Mindenkinek jó szórakozást kíván: Káli Balázs és a Kóstolom Csapata
Borsmenta Sajtóklub I. rész - habzók
Bontogatjuk a szárnyainkat. A borászok is, mi is. A borászok azért, mert próbálják követni a piac diktálta trendeket és nyáron bubikkal belecsempészett frissességgel könnyíteni az alkohol tartalmon, mi pedig, mert elhatároztuk, hogy az eddigiekkel merően ellentétesen beszámolunk nektek sikereikről. Legyél Kóstolom olvasó a kezdetek óta, vagy csatlakozz hozzánk csupán két hete, nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy mi nem szoktunk a borokról kóstolójegyzetet írni. Nem azért, mert nem tudnánk, csak mert nem ültünk fel a körhintára. Eddig. Még. Addig legalábbis, ameddig a (mostanában) Borsmenta színeiben lelkesítő Szabó Edit kedvesen meg nem invitált minket az úgynevezett Sajtóklubba (így, nagybetűsen). Hogy mi is ez? Lássuk. Szereplők: Ami közös bennünk, hogy nagyon szeretjük a borokat és itt-ott, ilyen-olyan médiumban jelennek meg írásaink. Lelkes amatőrök, profi, nagyhatalmú borbloggerek, Vince magazin oszlopos bortesztelői ülnek össze hónapról hónapra, hogy megvitassanak pár palack trendi bort, pontozzanak, értékeljenek, vitatkozzanak a jóságon. Értékelési metódus:Mert amelyik bor nem hibás, az mind jó, csak nem mindegy milyen közönség issza. De hát vagyunk mi itt sokan, különböző szubkultúrák oszlopos tagjai, akik nem Moet pohárral a kezünkben születtünk, majd mi osztunk-szorzunk és reméljük, hogy az eredményt ti is szeretni fogjátok. Ilyen hosszasra sikerült bevezető után pedig jöjjön az I. Borsmenta Sajtóklubról írt beszámoló, amelyen 10 év borkereskedésben eltöltött évben megedződött Zsolt is részt vett, így helyenként ő is szóhoz jut a borelemzéseknél. Reméljük élvezettel olvassátok majd, hiszen mindketten tudunk lelkesedni egy-egy tételnél, de ritkán ugyanannál, így 2in1 megoldásként tárjuk elétek kóstolásunk eredményeit. Szubjektív borelemzésünk következik, a pontozásokban talán kicsit szigorúbbak voltunk most, mint leszünk a későbbiekben. Tanuljuk még, nézzétek el nekünk. (Második) Előszó Szabó Edit tollából: A találkozóra próbáltunk olyan borokat összeválogatni, amelyekről akár újdonságuk miatt, akár valami már okból kevesebbet tudunk, vagy talán még egyáltalán nem hallottunk, így egy-egy tétel az asztaltársaság egy részének is meglepetést okozott. Találtunk igazán remek, jó arányú borokat a kínálatban, de sajnos voltak olyanok is, amelyek alatta maradtak a várakozásnak. Az értékelésnél a vásárlói szempontokat vettük leginkább figyelembe, azt vizsgáltuk, hogy egy-egy bor az adott kategóriában hol helyezkedik el, kóstolása milyen élményt jelent, és jó vételnek gondoljuk, avagy sem. Harmadik - Pintér ZsoltÉpp olaszországi túráról hazaérkezvén hálátlan feladatnak éreztem a hazai habzóborokat tesztelni, mert nehezen tudtam átállni a Proseccok és olasz buborékok világából a hazaira, de felvettük a kesztyűt és jónéhány remek magyar bubis tételt is kóstolhattunk,. Értékeléseket csak a számomra érdekes tételeknél írtam. A kóstoló remek társaságban és hangulatban zajlott. Remélem a hamarosan nyíló borbárunkban is lesz folytatása. Új és izgalamas tételeket szívesen látunk borászatoktól, ajánlásokat lelkes fogyasztóktól, hogy értékeljünk, írjunk és esetleg vásároljunk is a jövőben. Az alábbi borokat kóstoltuk:1. Kern Bor & Pezsgőház: Rizling pezsgő 201480% olaszrizling, 20% rizlingszilváni, methode traditionelle nyerspezsgőAlkoholtartalom: 12%Ára a pincészet webshopjában: 4200 Ft Bori: nehéz első bort kóstolni, pláne, ha az pezsgő és pláne, ha nem lett jól behűtve. Első kortyban nem volt tetszetős, másodikban már jobban muzsikált. Könnyed, illatos, citrusos ízvilág, kiváló buborékminőség. Ár-érték arányban teljesen korrekt, viszont nem igazán az én stílusom. 78pontot adtam rá, ha a sor végefelé iszom, talán jobban szerettem volna. Zsolt: Jó kezdés, szerettem a bubikat, éreztem ropogós barackos, csonthéjas jegyeket és frissítő könnyed lecsengést. Telt vastagabb tétel, de az alkolhol kicsit kilógott a végén és nem frissességgel zárult a korty, emiatt "csak" 81 pontot ért nekem 2. Il Primo (Jekl Flóra): Frizzante 2017- pinot noir-kadarkaAlkoholtartalom: 12,5%Ára a Veritasnál: 2125 Ft Bori: szeretem Jekl Flóra borait, de ez a tétel nekem a borsor csalódása volt. Nem győzött meg. Sajnálom. Talán, aki szereti az eperbort, ezt is fogja, ugyanis csak egy édes eperszörpöt írtam fel magamnak. Nem pontoztam. Zsolt: --- 3. Szászi Pince: Gyöngyös 2017- ottonel muskotály, szürkebarátAlkoholtartalom: 11,5%Ára a pincészet webshopjában: 1950 Ft Bori: hiába a vakkóstolás, alig egy hete ittam a Szent György-hegyen, Endre maga öntötte a bort, miközben a panorámával levett a lábamról, emlékszem a borra, az élményre, a kilátásra. Nem tudok objektív maradni, elragadtatásomban adok rá 81 pontot, de ér ez akár többet is. A bor kellemes íze hosszan elkísér, a buborékokkal nem spórolt a borász, nem vesznek el, de számomra nem is bántóak. Határozottan megvenném boltban én magam is, pedig tele a kredencem. Zsolt: Illatban tiszta szőlő és virágos jegyek. Ízben friss és üde, folytatódnak a szőlős, friss barackos ízek, nagyon behízelgő és kívánom a második kortyot, látom magam előtt a szigligeti várat a Szászi borteraszról és ennél nem is kell több jelenleg. A bubik frissek kerekek és kiemelik a lényeget. Ez egy nagyon eltalált szuper tétel a nyári időszakra főleg. Best-buy kategória ez 84 pontot rét nekem. 4. Babarczi Szőlőbirtok és Pince: Buborczi 2017-Müller Thurgau, irsai olivér, szürkebarátAlkoholtartalom: 12,5%Ára a pincénél: 1690 Ft Bori: kettős volt ez a bor, van aki József Attilát megszégyenítő ódákat zengett róla, miközben én semmi mást nem éreztem a bor illatában, csak a ként és az élesztőt. 75 pont nálam, Zsolt majd úgyis felhúzza. Zsolt: Kenyérhéj, kicsit neutrális visszafogott illattal indít. Enyhe csonthéjas, barackos íz, szép savak, emiatt kellő energia és vibrálás van a kortyban, citrusos, kicsit “sós” hosszú utóíz. Itatta volna magát, ha nem épp szakmailag kóstolgatunk, így tovább kellett lépni a következőre, magunk mögött hagyva ezt a kiváló tételt. Nagyon jó ár-érték arányú habzóbor. Best-buy kategória - 85 pont 5. Tóth Ferenc Pincészete: Fehér Gyöngyöző 2017-királyleányka, leányka, ottonel muskotályAlkoholtartalom: 12,5%Ára a pincészet webshopjában: 1700 Ft Bori: ezt meg Zsolt lehúzza, úgyhogy jövök én a dicshimnusszal! Mondanám, hogy én nem iszom ennyire édesen a bort, a fahordó is hangsúlyosan érződik benne, aztán eszembe jut édesanyám, aki egyenesen imádná, amiért ilyen! Majd eszembe jut az egri vár, az egri táj és elveszek a borban olyannyira, hogy nem is jegyzetelek róla többet. Korrekt, jóivású tétel, amelyre 78 pontot adtam, de talán többet is ér. Zsolt: --- 6. Etyeki Kúria Borgazdaság: Pláne Frizzante White 2017- Királylányka, zenit, szürkebarátAlkoholtartalom: 12%Ára a pincészet webshopjában: 2100 Ft Bori: ismerős bor, május közepén volt szerencsém hozzá. Korrekt, penge, precíz, minden a helyén benne. Ha azt a szót hallom, hogy habzó, ez a bor jut eszembe. 80 pont viszont csak, mert tudom, hogy lesz a Kúriától még egy tétel és arra tartalékolom a magasabb pontokat. (Kezdem átérezni a tehetségkutatók hangulatát.) Az előzőek közül viszont kiemelkedik. Zsolt: Vakon is már sejtettem a termelőt és talán a tételt, termőhelyet is. Tetszik, a penge éles friss, üde, tiszta, zamatos, nagyon szerethető letisztult ízvilág. Korrekt “cucc” ahogy házon belül emlegetjük a hasonló tételeket és elégedetten kortyolnám a következő pohárral is belőle, valamint bátran ajánlanám is leendő vendégeink számára. Best-buy - 87 pont 7. Préselő Pince: Habzó Hárs 2017- hárslevelűAlkoholtartalom: 12%Polci ára: 3200 Ft Bori: meglepett a bor. Szeretem a Hárslevelűt, a tokaji borokat és szeretem, ha egy bor mer több és különlegesebb lenni, mint ahogyan az a nagy könyvben megvan írva. 83 pont, kezdek felengedni a kezdeti lámpaláz után. Lelkesen köpök amúgy, nem becsípve jegyzetelek. Zsolt: Egy nagyon precízen és pontosan elkészített habzó. Letisztult illatok, kerek savak, kis kenyérhéj az illatban, kis licsi, majd kortyban jönnek a gyümölcsök is, zöldes ringló, mandarin, lime és energikus hosszú utóíz. Szerettem ezért jár a 85 pont. 8. Megyer Tokaj sárgamuskotály gyöngyözőbor - Mousse 2016- sárgamuskotályAlkoholtartalom: 11,5%Ára az MMBB webshopban: 1990 Ft Bori: megosztó bor lett a Mousse is. Ha nem lennénk a magunk módján borsznobok, imádnánk! Mert kellemes illata van, elrepít a rózsaligetbe és megsimogatja lelkünket. Ha Tóth Ferenc kapott 78-at, hát erre is ugyanennyit adok. Zsolt --- 9. Etyeki Kúria Borgazdaság: Pláne Frizzante Rosé 2017-pinot noir, kékfrankos, zweigeltAlkoholtartalom: 12%Ára a pincészet webshopjában: 2100 Ft Bori: A másik Kúria bor. Bubis és rozé, kellemes illat, epres, mint a legtöbb rozé. Mérnöki műalkotás, amely ki is érdemelte tőlem az eddig adott legmagasabb, 85 pontot! Határozottan közönségkedvenc tétel. Zsolt: Piacos közkedvelt tétel. Meggy-, és málnaszörp illatjegyei és később ízei zúdulnak ránk illatban, majd ízben is, habzik ahogy kell és kellően vibráló a korty. Nekem kicsit sok a habzás, kevés az energia és az éle, de a többiek imádták és alapvetően egy korrekt habzóbor, be kell látni. Nem tudnak hibázni Etyeken:-) 81 pont. 10. Kovács és Lánya Pincészet: Fruska 2016 (félszáraz!)-muskotályAlkoholtartalom: 12,5%ára: nem találtam adatot Bori: engem meggyőzött. Az este tétele, amely 86 pontot érdemelt ki. Illata sokat ígér, az ízvilága sem hagy cserben, jól csúszik és nem zavar, hogy magasabb a maradékcukra, mint az előzőeknél. Újrakóstolós, megvevős, gratulálok Zita! Tőled sem kóstoltam még rossz bort. Zsolt: Ha a "csendes" borok világában a Figula Zenit a belépő tétel a fiatalok, borral ismerkedők számára, a bubis világban talán ugyanazt a szerepet betöltheti a kovács és Lánya Pincészet Fruskája. Gyümölcsös, könnyed habzóbor, behízelgő “cukros” gyümölcsös jegyekkel illatban és ízben is. Nem túl édes, de annyira pont, hogy aki a csontszáraz borokat keresi, nem ezt fogja inni a VB döntőhöz, de aki most ismerkedne ezzel a világgal, örülni fog és az első félidő végére már nyílik is a második palack. A végén még pukkant egy palack és egy szűretlen Zardetto habzóborral zártunk (Col Fondó Risolot) valamint mosollyal egy összességében kerek, remek hangulatú baráti és szakmai kóstolót. A Borsmenta Sajtóklub első közös kóstolóján a buborékos nyári italokat vettük górcső alá, és az alábbiak ülték körbe a nagy asztalt: Demők Nóra (Borigo), Hatvani Szabolcs (Borsmenta), Horváth Ágnes (Vendéglátás Magazin), Kalmár Borbála (Kóstolom), Kriston Orsolya (VinCE Magazin), Pintér Zsolt (Kóstolom), Szabó Edit(Borsmenta), Tóth Zoltán (Az Ihatóbb Magyarországért), Zacsek Ágnes (Wine is Fine blog). Cikket írta: Kalmár Borbála, kiegészítette Pintér Zsolt.
„Legyen az Ön bora is az ország büszkesége!” – Átadták a 2018. évi Országos Borverseny díjait
Közel 200 résztvevő − elsősorban bortermelők, valamint az agrárium számos szakmai szervezete és a kormányzati szervek képviselői − jelenlétében, ünnepélyes keretek között zajlott le július 10-én, Budapesten az Országos Borverseny (OBV) eredményeinek ismertetése, valamint a szakmai zsűri által kiválónak minősített borok termelőit megillető díjak átadása. A hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája idén mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött. A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, illetve Légli Ottó a Borverseny elnöke adta át. A budapesti rendezvényen Légli Ottó, az Országos Borversenyt szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a 2018-ban immáron 39. alkalommal megtartott verseny ismertsége, illetve elismertsége az elmúlt évek tudatos munkájának eredménye. A HNT, mint a szőlő-bor ágazat szakmai önkormányzata olyan feltételrendszert alakított ki, amely biztosítja, hogy a magyar bortermelők teljes köre − az egyéni termelőtől kezdve a családi borászatokon át a nagygazdaságokig − érdekelt legyen a szakmai megmérettetésben. Az OBV valójában nem egy önálló borverseny, hanem egy háromszintű országos borverseny-sorozat csúcsrendezvénye, amelyen a termelők a helyközségi, illetve borvidéki versenyeken már eredményesen szerepelt tételeikkel vesznek részt. A nevezés nem csak az objektív szakmai megmérettetés, a hazai és nemzetközi szakértők által alkotott zsűri részéről adott visszajelzés érdekében vonzó a termelők számára, de amiatt is, hogy az OBV-n eredményesen szerepelt borok alkotják azt az „elit borszalont”, ami meghatározó szerepet, illetve kiemelt támogatást kap a különböző a nemzetközi promóciós akciók lebonyolítása során. Az OBV folyamatosan növekvő presztízse a magyarázat arra, hogy az ez évben a Balatoni borrégióban, Siófokon június 8. és 9. között tartott szakmai bírálaton az 51 fős zsűri összesen 223 borászat 770 tételét értékelte, ami 2017-hez mérten a résztvevők számának közel 15%-os, a nevezett tételek mintegy 25%-os növekedését jelenti. A bírálat, illetve az eredményhirdetés idén is a hagyományos 6 kategóriához igazodott, de a korábbi évekhez képest ezúttal több különdíj átadására nyílt lehetőség. A tradicionális bírálati kategóriák legjobbjai – fehérborok, rozék, vörösborok, természetes édes borok, pezsgők, illetve gyöngyözőborok – mellett különdíjat kaptak a szőlő-bor ágazati stratégiában kiemelt bortípusok legjobbjai (a hazai nemesítésű fajtából készült legjobb illatos fehérbor, a Kárpát-medencei fajtából készült legjobb száraz fehérbor, illetve a legjobb Kékfrankos), valamint a legjobb biobor. A szervező HNT kiemelt szakmai partnere, a Takarék Csoport „A Takarékok Borait” termelő borászatoknak, míg a főtámogató MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a „Legjobb, ökológiai gazdálkodásból származó friss fehérbor” termelőjének adott át különdíjat. A 2018. évi Országos Borverseny legeredményesebb borászatának a Mészáros Borház bizonyult. Nagy aranyérem: 3Aranyérem: 119Ezüstérem: 112Érmes borok összesen: 234 A kategóriák győztesei:A legjobb fehérbor:Varga Pincészet / Aranymetszés Friss Olaszrizling 2017 A legjobb rozéborok:Paulus Molnár Borház / Paulus Rosé 2017Várszegi Pincészet / Rosé 2017 A legjobb vörösbor:Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015 A legjobb gyöngyözőbor:Fodorvin Családi Pincészet / Gyöngyike 2017 A legjobb pezsgő:Légli Szőlőbirtok / VILLA BOCLAR 2013 A legjobb természetes édes bor:Budányi Pincészet / 6 puttonyos Aszú 1999 Nagydíjak:A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából:Garamvári Szőlőbirtok / Irsai Olivér 2017 A legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából:Tornai Pincészet / Top Selection Aranyhegy Juhfark 2016 A legjobb Kékfrankos:Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015 Különdíjak:A legjobb biobor:Pendits / Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. különdíja:Szászi Birtok / Badacsonyi Rózsakő 2017 Smile Wine 2018 Hungary Különdíj:Takler Borbirtok / Szenta-hegyi Kékfrankos 2016 A WINEDATA különdíja:Petrény Winery / Egri Cabernet Franc Superior 2011 A Takarék Csoport különdíjai:A Takarékok Fehérbora: Bárdos és Fia Pincészet / Chardonnay „Selection” 2016A Takarékok Rozébora: Koch Borászat / Frisch Rosé Cuvée 2017A Takarékok Vörösbora és egyben A Takarékok Bora 2018: Ikon Borászat / Tulipán 2012A legeredményesebb 1000 hl alatti termelő: Budányi Pincészet A legeredményesebb borászat:Mészáros Borház (1 nagy aranyérem, 2 aranyérem) forrás: sajtóközlemény
Heti eseménybomba
Dübörög a nyár, szuper jó idő van, mi meg újra jövünk nektek az e heti remek boros eseményekkel. Remélem mindenkinek lesz ideje egy kis laza kikapcsra ezen a héten is. Mozduljatok ki, otthon uncsi! ;) Rozé, Rizling és Jazz Napok 2018 Egész héten tart Veszprémben, az Óváros téren a Rozé, Rizling és Jazz Napok, melynek keretében július 6 és 15 között ismét a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, plusz naponta 3 koncerttel a hazai jazz élet és a jazzel határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók. Sétáló borkóstoló: Dominium, Kohári, Obzidian Szerdán, ha Budapesten vagytok a mátrai Dominium Pince, az egerszalóki Kohári Pince és a hercegkúti Obzidian Pince mutatja be nektek borait az óbudai Stelázsi Étteremben egy sétálókóstoló keretében. Az esemény alkalmával lehetőségetek nyílik a kóstolás mellett arra is, hogy alaposan kifaggassátok a borászokat a borkészítés titkairól, hiszen mindig vannak olyan kérdések, amelyekre csakis ők tudnak választ adni. Astoria Prosecco Night I Aperitivo a Casa Pomo D'oro-ban Csütörtökön szintén Budapesen a Casa Pomo d'oroban szeretettel várnak mindenkit egy terasz partyra, ahol az este folyamán megismerhetitek közelebbről az Astoria Prosecco ház tételeit az alapoktól egészen a cartizze-ig, executive chef-ük, Alessandro Manna falatkáinak kíséretében. Villányi Rozé Fesztivál Pénteken és szombaton érdekesebbnél érdekesebb programokkal vár benneteket a Villányi Rozé Fesztivál. Lesz rozé maraton, rozé szépségverseny, jelmezmustra, táncház, borverseny, borpárbaj és koncertek tömkelege kicsiknek és nagyoknak is. ESCA x Pálffy - an unusual dinner Szombaton, ha a Balaton-felvidéken jártok, akkor Köveskálon Pálffy Attila és családja lát vendégül titeket 20 fő erejéig egy különleges borokkal kísért naplementés vacsorára. Az ESCA viszi néhány signature fogását és lesznek meglepő Pálffy bor párosítások is. Viszik a Big Green Eggünket és aminek jól áll, faszén felett készítik majd. A jó hangulathoz a zenét az Acoustic Köveskál biztosítja majd. Naplementés SUP & Borkóstoló Vasárnap pedig, aki a Velencei tónál nyaral, azt egy izgalmas SUP oktatással, túravezetéssel és három tételes borkóstolással várják a Velence Vízisí és Wakeboard Pályán. Szuper hangulat, jó kedv és különleges naplemente vár minden víz- és bor fanatikust. Remélem ismét sikerül valami szuper programot találnotok magatoknak a hétre! Jó szórakozást és verőfényes jó időt kíván: Liszai Csilla és a Kóstolom Csapata
Lezajlott az I. Kéknyelű Ízlelő
Kéknyelű Ízlelő néven először tartották meg a badacsonyi borászok a fajtának szentelt sétálókóstolót: megszülettek az első origó borok a Kéknyelűek körében is. 2018. július 4-én először szervezte meg az Istvándy Pincészet a Kéknyelű Ízlelő elnevezésű szakmai nappal összekötött sétálókóstolóját. A szakmai részen közel 30 borász sereglett össze és hozta el megmutatni a pincészet 1-1 kiemelkedő Kéknyelűjét, amelyeket vakkóstolás útján kóstoltak végig együtt. Horkay András és Istvándy Gergely vezetésével évjáratonként beszélték meg az összegyűltek az eredményeket és vitatkoztak arról, hogy mely bor, illetve borok állnak legközelebb az Origóhoz, azaz mely borok képviselik azt a stílust, amelyet a későbbiekben egységesen követnének majd a borászok. „Ez az esemény egy mérföldkő lett a fajta életében. A kéknyelűből szép borok készülhetnek, különböző stílusban: frissen, reduktívan is nagyon szép és élvezhető, valamint hosszabb érlelés után is lehet még forgalmazni a bort, nem fogunk benne csalódni. Mivel kevés ültetvény van belőle, így mindenképpen az egyediséget kell keresni benne. A fajta különlegessége az érlelésben rejlik, ez pedig más fajtákhoz képest többletet jelent. Ezt kell a gyakorlatba közösen átültetni. Szerencsére a borászokban megvan az erre való nyitottság, így optimista vagyok. Szerintem mindenünk adott ahhoz, hogy a bor presztízsét tovább emeljük és egyre nagyobb sikereket érjünk el a fajtával.” – mondta el a rendezvénnyel kapcsolatosan gondolatait Istvándy Gergely (Istvándy Pincészet) ötletgazda és szervező. A top 10-es Origó lista a következő lett (nem sorrendben): Szászi Birtok 2017Szabó Pince 2017Skizo Borház 2017Folly Arborétum és Borászat 2017Sipos Borház 2016Fölföldi Béla 2016Istvándy Pincészet 2016Istvándy Pincészet 2015Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013 A délelőtti szakmai kóstolást délután egy nyilvános sétálókóstoló követte az Istvándy Birtokon, ahol a közönség is megismerkedhetett a badacsonyi Kéknyelűvel. A sok friss tétel mellett többen készültek vintage borsorral, illetve az Első Magyar Borház – Szeremley-birtok jóvoltából 2006-os, illetve 2000-es évjáratos tételt is lehetett kóstolni. A rendezvényre Badacsonyból transzfer könnyítette meg az eljutást, a borkóstolás élményét pedig halk, élő zongorajáték egészítette ki. A délelőtt megbeszélteket, a Kéknyelű jövőképét Laposa Bence (Laposa Birtok), Földi Bálint (Sabar Borház), Istvándy Gergely, Horkay András és Ercsey Dániel foglalta össze a nagyközönségnek egy rögtönzött kerekasztal-beszélgetés formájában. Az eseménnyel a kiállító borászok és a házigazda Istvándy Gergely is szeretnének hagyományt teremteni.   sajtóközlemény
Hétvégi extravaganzzza - július 6 - július 8
A hétvégén aki Budapesten szeretne a borokkal ismerkedni annak Budafokra, illetve a Sas-hegyre lesz érdemes ellátogatnia. Aki pedig inkább elszakadna kicsit a nagyváros forgatagától, azok számra Sopront, illetve a tokaji Bor, Mámor, Bénye eseményt ajánljuk a figyelmébe. Válogassatok kedvetekre a jobbnál jobb programokból! Péntek: Borjour Lunático - Kóstoló a város felett! A Sas-hegyi kilátóban a hétvégét egy grillpartival egybekötött borkóstolóval kezdhetitek. A Jackfall Bormanufaktúra tételein felül elmerülhettek a városi panorámában, illetve a különleges grillhúsok világában. A pincészet tételei a rendezvény végén megvásárolhatók lesznek palackos formában is. Szombat: Díjnyertes borok és borkülönlegességek - Borkostoló 4 helyszínen Budafokon 4 pincészetet lesz látogatható, ahol aranyérmes, díjnyertes és különleges tételeket kóstolhattok. Mindezt borfalatokkal és pincesétával egybekötve vár titeket a Katon Borház, a Várszegi Pincészet, a Lics Pincészet, és a Sümegi Pincészet. A tételekről oldalunkon olvashattok részletesebben. Muzeális kóstoló 1956-2017 A Bor Mámor Bénye számos érdekes programot kínál Erdőbényén, és természetesen mi is bemutatunk egyet számotokra. A Vayi borászat egy vertikális Aszú-évjáratkóstolón szeretné feleleveníteni a pincészet 50-es, 60-as, 70-es, és 80-as éveit, illetve bemutatni milyen mélységekre is képesek ezen tételek. A férőhelyek korlátozottak!  Szombat - Vasárnap: Borban az igazság! - Túrasorozat 8. állomás Sopron A Zarándok Kaland ezúttal Sopronba invitál titeket, hogy jobban megismerhessétek a borvidék természeti kincseit, és természetesen egyben borait is. A könnyed túrát követően a Jandl Borászat vezet majd a soproni vörösek világába, és mutatja be a térség jellegzetességeit a tételeken keresztül. Péntek – Szombat – Vasárnap: Bor, mámor, Bénye 2018 A hétvégén Tokaj egyik legizgalmasabb rendezvényén vehettek részt Erdőbényén. 13 borászat összefogásával létrejött borfesztivál idén 10. alkalommal várja az érdeklődőket. A gasztronómiai élményeken felül, koncerteken, kulturális előadásokon, workshopok-on, és borkostolókon vehettek részt. A rendezvény természetesen család barát, így gyerekprogramok is várják az ide látogatókat. Mindenkinek jó szórakozást kíván: Káli Balázs és a Kóstolom Csapata
VinAgora Nemzetközi Borverseny – taroltak a magyar borok
4 nagyarany, 73 aranyérem, 87 ezüstérem, 6 champion díj, 3 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legeredményesebb fiatal borász” díja, a „VinAgora új felfedezettje”, a „legegységesebb pontozással odaítélt aranyérem” díj. Az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny nagyon jó hangulatban zajlott, hiszen a bírálók legtöbbször barátként üdvözlik egymást egy-egy nemzetközi borversenyen. Már az első órától egy hullámhosszon dolgoztak a szakemberek, ami nagy dolog egy ilyen volumenű borversenynél. A szigorú munka egyetértésben zajlott, a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók szerint az idei mezőny nagyon erős és kiegyenlített volt. Három napon át zajlott a zsűrizés, a délelőtti munka után a vendégek megismerhették Eger városát és néhány környező borászatot. Rengeteg érmet oszthatott volna ki a zsűri, de a szabályzat szerinti 30%-os éremkorlát miatt alakítani kellett a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ám idén mégsem kaphatott érmet.A néhány hete Egerben megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 545 nevezés érkezett 13 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Libanon, Montenegro, Oroszország, Tajvan és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az összesen 50 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a négy nap alatt.Talán minden borász számára legfontosabb a Champion díj, hiszen az adott kategória 5 legmagasabb pontszámot kapott borát a zsűri az utolsó napon újra értékeli, és egymással párhuzamosan összekóstolva kiválasztja a legjobbat. Idén az alábbi Champion díjak kerültek kiosztásra: Legjobb csendes fehérbor:Garamvári Szőlőbirtok Lellei Irsai Olivér 2017Legjobb rosé:Molnár Borház Paulus Rozé 2017Legjobb csendes vörösbor:Thummerer Pincészet Rébus Egri Cuvée Superior 2012Legjobb pezsgő:Garamvári Szőlőbirtok Brut Nature 2015Legjobb természetes édes bor:NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Szürkebarát 2015Legjobb botrytiszes bor:Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Muscat Lunel Aszú 6 puttonyos 2000 Pontszám alapján a legjobb magyar fajtaborok a következők: Chardonnay:Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2016Furmint: (holtverseny miatt 2 bor)Kovács Nimród Winery Furmint 2015Pajzos Megyer Furmint Selection 2015Olasz rizling:Schieszl Borház Nagykút Olasz rizling 2017Pinot noir:Haraszthy Pincészet Pinot noir Rosé 2017Kékfrankos:Fritz Borház Szekszárdi Kékfrankos Prémium 2013Cabernet sauvignon:Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon 2013Merlot:Gere Tamás és Zsolt Pincészete Merlot Válogatás 2012 Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi pincészetek borai kapták: Olaszország:TorreVento ’Since 1913’ 2016Románia:Cotnari Grasa de Cotnari 1985Szlovákia:Ostrozovic Tokajska vyberova esencia 2000 A VinAgora Borverseny különdíjai: Csonka és Fiai Kft különdíja a legeredményesebb családi pincészetnek:Gál Szőlőbirtok és Pincészet (5 arany- és 2 ezüstérem) A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak:Mogyorósi Lajos – Paulus Molnár Borház (a verseny legjobb roséja Champion díj, 2 aranyérem, 3 ezüstérem) A VinCE Magazin különdíja VinAgora felfedezettjének:NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (Champion díj a legjobb természetes édes bornak) A VINOFED különdíja a legegységesebb pontozással odaítélt aranyéremért:Varga Pincészet Aranymetszés Friss Olasz rizling 2017 A részletes eredménylista megtalálható a VinAgora weboldalán.