Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
hétfő | 00:00 - 00:00 |
kedd | 11:00 - 17:00 |
szerda | 11:00 - 17:00 |
csütörtök | 11:00 - 21:00 |
péntek | 11:00 - 21:00 |
szombat | 10:00 - 21:00 |
vasárnap | 10:00 - 16:00 |
Birtok története:
A Vylyan birtok a Villányi borvidéken, Magyarország leghíresebb vörösbortermő vidékén található. Az országban itt a legmagasabb a napsütéses órák száma. A Mecsek kelet-nyugati tájolása miatt védelmet nyújt a hűvös északi szelek elől. A tiszta mészkő alaprétegen kialakult löszös, agyagos talaj ideális a szőlőművelés számára. Az itt készült borok összetéveszthetetlenül villányiak.
A birtokot 1992-ben alapította Debreczeni Pál. Ekkor kezdtük telepíteni szőlőültetvényeinket is. Jelenleg 120 hektáron gazdálkodunk. Dűlőink déli, dél-keleti tájolásúak és nagyrészt 7000 tőke/hektár sűrűségűek annak érdekében, hogy nagyszerű beltartalmú szőlőt szüretelhessünk. Jellemzően csak saját szőlőt dolgozunk fel, aminek fontos szerepe van abban, hogy a boraink milyenségét a szőlőtől kezdve mi magunk határozzuk meg. Csak kiváló szőlőből lehet szép bort készíteni.
Vylyan = Villány régi megnevezése
Boraink
Classicus
Könnyed, gyümölcsös Classicus boraink rövidebb érleléssel készülnek, az elsődleges szőlőaromák a meghatározóak bennük. A classicus vörösboraink érlelése jellemzően ászokhordóban történik. Tiszta, jól érthető borok, amelyek méltán közkedveltek a fogyasztók körében. E kategóriában általában a legfrissebb évjárattal vagyunk jelen a piacon.
A Classicus borok címkéin egy régi helyi legenda szereplői köszönnek vissza, akik az Ördögszántotta hegyről – azaz a Szársomlyóról – és a szerelembe esett ördögről mesélnek.
Prémium
E borainkhoz dűlőink legszebb termését használjuk fel, ők munkánk esszenciájái. E kategória esetében kiemelkedően alacsony a termés, így a borokkoncentráltak, önálló személyiségűek,
érlelésük magyar és francia tölgyfából készült 225 literes hordókban történik. Fajtától és évjárattól függően a vörösborok 12-18 hónapot hordóban töltenek, majd minimum 3-4 hónapos palackos érlelés után kerülnek ki a pincéből.
A Prémium borok 2019 tavaszán új köntösbe öltöztek: címkéiken a művészetek iránti elkötelezettségünk mutatkozik meg. A címkék grafikáiból és a hátsó címkén megjelenő, kortárs hazai írók tollából született novellák részleteiből egy-egy önálló történet bontakozik ki.
Válogatás
E sorozat darabjai a mi nagy boraink, legjobb dűlőink válogatott terméséből készülnek kis tételben, kizárólag a legjobb évjáratokban. A legszebb hordós tételeket önállóan palackozzuk le,
Válogatás boraink egyediek, komolyak, elegánsak, hosszabb piceérlelésre is alkalmasak.
Ültetvény bemutatása
Szőlőültetvényeinken a hazai és a világfajták azonos súllyal szerepelnek. Szőlőfajtáink között megtalálható a rajnai és olaszrizling, a chardonnay, a csókaszőlő, a portugieser, a zweigelt, a pinot noir, a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot és a syrah.
Borkészítéskor a szőlő és az évjárat sajátosságait tartjuk szem előtt, nincs állandó „receptúra”.
Vendégfogadás és szolgáltatások
Birtokunk központját a kisharsányi Fekete-hegyen, szőlőterületeink szívében alakítottuk ki, ezzel is kifejezve kötődésünket ültetvényeinkhez. Itt a borkóstolási lehetőség mellett melegkonyhás étteremmel, mediterrán hangulatú terasszal, kulturális és gasztro programok sokaságával várjuk kedves borszerető vendégeinket.
További gondolatok a birtokról:
„A nap süt, az ég kék, a fű zöld. A szőlő terem. A bor erjed és érik. Az ember dolgozik és remél, aggódik és örül. Élvezi munkája gyümölcsét és örömmel mutatja meg azt másoknak. Az idők kezdete óta így megy ez, így van ez most is. Aki belekavarodik a szőlő és a bor világába, azt e világ nem engedi soha. Így vagyunk ezzel mi is, itt a Vylyannál. A boraink erről a szenvedélyről mesélnek.”
Debreczeni Mónika – birtokigazgató
Az a célunk, hogy borainkban bárki megízlelhesse Villányt és megérezze e táj iránt érzett szeretetünket. Minden palack borunkban velünk együtt ott vannak a termőterület jegyei, és a borkészítés örök érvényű, de egyben állandó megújulást követelő tudáskincse.
A szüret számunkra az év egyik legfontosabb eseménye. Nem csupán kemény munka, hanem ünnep is, amihez a finom falatok, a zene és a mulatság is szorosan hozzátartozik, ezért különleges programmal várunk mindenkit szeptember 14-én Pincészetünkben.
Egy pohár szívmelengető bor és vendégváró pogácsa elfogyasztása után a látogatók próbára tehetik erejüket puttonycipelésben és szőlőpréselésben, aminek jutalmaként meg is kóstolhatják a friss mustot!
A remek hangulatot délelőtt 10 és délután 1 óra között a Büdös Vornyik zenekar fokozza vidám dallamokkal. Széles körű repertoárjukban megtalálhatóak a mulatós zenék és az örökzöld slágerek, sőt, délszláv dalok is.
Arról pedig, hogy senki ne maradjon éhes és szomjas, a Vylyan Teraszon felszolgált, bőséges étel- és italkínálat gondoskodik. Az eseményre különleges ebéddel készülünk.
Leves
• Orja leves
Főételek
• Csirkepaprikás, knédli
• Bográcsos bbq marhalábszár, knédli
Desszert
• Szőlős lepény
Egész napos korlátlan italcsomag:
• Vylyan Boszorkány Rizling
• Vylyan Kakas Rosé
• Vylyan Macska Portugieser
• Limonádé
• Kávé
• Ásványvíz
Prémium borkóstolási lehetőség:
• Vylyan Kékfrankos
• Vylyan Montenuovo Cuvée
• Vylyan Villányi Franc
• Vylyan Merlot
A kóstolómennyiség boronként 0,5 dl.
Árak:
Étkezés: 4.800 Ft +10 % szervízdíj
Prémium borkóstoló: 2.600 Ft / fő +10 % szervízdíj
Italcsomag: 4.000 Ft / fő +10 % szervízdíj
A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, a program maxium létszáma 30 fő, ezért érdemes időben foglalnod! 😊
Bővebb információ, asztalfoglalás: vendeglatas@vylyan.hu
Helyszín: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – Vylyan Terasz (7800 Kisharsány, Fekete-hegy)
Az őszi folytatás előtti utolsó epizódjához érkezett pincészetünk különleges estjeinek sorozata, ahol a prémium boraink címkéin szereplő idézetek íróival és költőivel beszélgetünk egy remek vörösbor társaságában.
Az V. Vylyan Estre nem éri majd meg éhgyomorral érkezni, és nem csupán azért, nehogy a fejedbe szálljon a kóstolásként elkortyolgatott Villányi Kékfrankos. :)
Csütörtökön talán még a jóllakott vendégek is megihletődnek, annyi szó esik majd finom ételektől és borokról: ezen az estén ugyanis nem csak a szépirodalom és az írás, hanem a gasztronómia területén is jártas vendégek érkeznek a Magvető Caféba.
Cserna-Szabó András író, újságíróval és Debreczeni Mónikával, a Vylyan Pincészet birtokigazgatójával Szabó Edit, újságíró, a Borsmenta főszerkesztője beszélget az este egyik főszereplője, a Villányi Kékfrankos társaságában.
Cserna-Szabó András: Az ifjú főpék és a tenger című, a Villányi Kékfrankos nyomán született verse Kaszás Gergő színművész előadásában hangzik el az este során.
„Igyanak egy pohár villányi kékfrankost, élvezzék az izmos, életerős bor élénk savait, hagyják, hogy az érett, húsos, intenzíven gyümölcsös, főleg meggyes ízvilág birtokba vegye szájüregüket, és miközben az énekszóra és a virágesőre várnak, elmesélem a Titanic pékjének történetét, akinek életét a szesz mentette meg.”
Időpont:
2019. május 23. csütörtök 19:00-21:00
Helyszín:
Magvető Café – 1074 Budapest, Dohány utca 13.
Jegytípusok:
Kóstoló: 1900 forint (részvétel az esten és egy pohár bor)
Borbarát: 5900 forint (részvétel az esten, egy pohár bor, valamint egy palack művészi címkés Vylyan Villányi Kékfrankos, amit kérésre a helyszínen dedikál Cserna-Szabó András)
Jegyvásárlás:
Jegyek elérhetőek a Borból lett művészet honlapról (https://borbol-lett-muveszet.hu/esemenyek),
és a jegy.hu-n (https://www.jegy.hu/program/borbol-lett-muveszet-cserna-szabo-andras-es-a-villanyi-kekfrankos-103009 ).
Rövidesen negyedik epizódjához érkezik pincészetünk különleges estjeinek sorozata, ahol a prémium boraink címkéin szereplő idézetek íróival és költőivel beszélgetünk egy remek vörösbor társaságában.
Ezen az estén Parti Nagy Lajos író, költővel, Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója és Juhász Anna irodalmár beszélget, miközben bátorságot gyűjtenek az őszinte beszédhez egy-egy korty finom vörösborból. Méghozzá a közönséggel együtt, hiszen ezen a rendhagyó irodalmi beszélgetésen a nézők maguk is megkóstolhatják az est egyik főszereplőjét, a Pinot Noir-t.
Az est során Parti Nagy Lajos: Bormese című, a Villányi Pinot Noir nyomán született verse Rába Roland színművész előadásában hangzik el.
„Irgundum-burgundum, érzékeny, rubintos dög, így nevezgette a háta mögött a Pinot Noirt, ha csak a közelibe fért, de nem mer amaz dög vót, hanem mer emez szerelmes…”
Időpont:
2019. május 16. csütörtök 19:00-21:00
Helyszín:
Magvető Café – 1074 Budapest, Dohány utca 13.
Jegytípusok:
Kóstoló: 1900 forint (részvétel az esten és egy pohár bor)
Borbarát: 5900 forint (részvétel az esten, egy pohár bor, valamint egy palack művészi címkés Vylyan Villányi Pinot Noir, amit kérésre a helyszínen dedikál Parti Nagy Lajos)
Jegyvásárlás:
Jegyek elérhetőek a Borból lett művészet honlapról (https://borbol-lett-muveszet.hu/esemenyek),
és a jegy.hu-n (https://www.jegy.hu/program/borbol-lett-muveszet-parti-nagy-lajos-es-a-villanyi-pinot-noir-102848 ).
Szentiván-éj a Vylyan Teraszon! Ünnepeljük együtt az év leghosszabb napját egy hatalmas borozós-táncolós gasztromulatsággal!
Ételajánlat:
Leves:
Hideg uborkakrém-leves, chia maggal és rukkolapestoval 1.200 Ft
Főételek:
Grillezett mézes- chillis csirkenyárs, korianderes bulgurral 2.100 Ft
Tépett-húsos chillis bab, házi kenyérrel 2.300 Ft
Parázson sült, mentás-joghurtos bárány wrap 2.700 Ft
Grillezett zöldséges kous-kous saláta 1.800 ft
Desszert:
Epres- rebarbarás pohárdesszert 1.000 Ft
Program:
19.00: Tálos Áron trio Pocsai Krisztával
Előtte, utána:
TÁNCOS tüzes / fátylas VARÁZSLATOK a szerelemért - ördöngösségek, babonaságok, szenvedélyes tűztáncok és interaktív hagyományok - az Abrakadabra Hastánc és Művészeti Iskola és Komáromi Judit Nese előadásában
21:00 Szabadtéri Mozi: Acélmagnóliák
Egy nap, ami csak a Kékfrankosé... 😊 Gyertek el a Kékfrankos dűlőtúrára és vertikális borvacsorára a Vylyanhoz május 26-án!
Zsongjunk együtt, itt a tavasz!
A BorZsongás biztosan igazi tavasznyitány lesz! Töltekezés zenével, ízekkel, illatokkal és napsütéssel a Vylyan Teraszon, április 28-május 1-ig! Minden adott lesz, ami feltölt bennünket a tavasz kezdetén: a kulturális kínálat a szellemi töltekezésre, a gyönyörű környezet a tavasz éledésének átélésére, új étlapunk, pedig egy izgalmas íz utazásra várja a Vylyan Teraszon!
Múlt-jelen-jövő
Exkluzív vertikális kóstoló csúcsborunkból, kézműves desszert különlegességgel, Ipacs Szabó István főborász kalauzolásával.
Hogy igazán jól induljon a 2018-as év, a nyüzsgő Vince nap hétvégéje után egy szűkebb körű kulináris kalandozásra invitálunk! A Duennium hordóválogatás a múlt, a jelen és a jövő különleges találkozása. Címkéjén a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) jele az örökkévalóságot szimbolizálja. Kizárólag csak a legszebb évjáratokban készül. Egyszerre egyedi és megismételhetetlen, s közben a pincészet összessége, esszenciája. Nehéz pár mondatban leírni, épp ezért külön találkozást szentelünk e sokoldalú bornak, hogy elmélyülten kóstoljunk, beszélgessünk a pincészet zászlóshajójáról.
A kulináris kalandok folytatásaként október 21-én a Déli Part BBQ pitmasterével, Baricza Józseffel várjuk Önöket a Vylyan Teraszon!
Vendégséfeket nem csak vendégeink örömére hívunk szívesen, hanem a magunk örömére is. Szeretünk tapasztalatot cserélni, tanulni elhivatott szakemberektől, akik valami egyedülállót alkotnak. Ilyen Baricza “Dzsozi” József pitmaster is, aki országos szinten azon maroknyi elhivatott emberek közé tartozik, akik igazán komolyan gondolják azt az eszmeiséget, amit a barbecue magában hordoz. Ő a siófoki Déli Part BBQ tulajdonosa, amely hamar „felfutott” a fantasztikus konyhának és a megelégedett vendégek híresztelésének köszönhetően.
A Vylyan csapattal együtt most megtudhatják, mi is az igazi BBQ! Csodaműszerünk, a Tojás pedig kiegészül az újonnan beszerzett PitBox sütőnkkel, amelyet ezúton avatunk fel, az alábbi ínycsiklandó fogásokkal.
Nem akármilyen vendégséfet hívtunk meg a szüreti időszakra, szeptember 9-én Bernáth Józseffel találkozhattok!
Közönségtalálkozó, dedikálás, látványkonyha, örömfőzés egész nap a Vylyan csapattal!
Bernáth József jól ismeri pincészetünk borait, mi pedig régóta követjük a pályáját és nagyon szeretjük, amit csinál - ebből csak jó sülhet ki! :)
“Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha több ember álmodik egyszerre, az a valóság kezdete” (Friedensreich Hundertwasser)
Védnökök
Törőcsik Mari – †Cseh Tamás
Már a tizedik?!
Úgy látszik, ez az év a 10 éves évfordulóké: ahogyan az Ördögkatlan Fesztivál, úgy a megújult Vylyan Terasz is épp 10 éves, s a Művészi hordókat is az első Katlanon avattuk. (Az idei fesztiválon egy-egy varázslatos Háy, Cseh, Wahorn-Töttös, Rutkai művészi hordóval gazdagodik majd a jubiláló gyűjtemény!) A legenda szerelmes ördögének emléket állító bor, a Villányi Ördög cuvée első évjárata is épp tíz éve debütált, s azóta is szépen kíséri a kultúrmenüt.
A dolog érdekessége a természetes párhuzam, ahogyan az egymástól függetlenül megszülető szálakat az ’ördög’ egybefűzte. Ezen a teraszon ült össze anno a két ördögkatlan főszervező Bérczes Laci és Kiss Móni a Vylyanos és a Szoborparkos csapattal. Laciék egy álmot hoztak, amelyből közösen konkrét terv rajzolódott és megszületett az első Katlan, amely azóta is minden évben eufória-felhőt hagy maga után. Így lesz idén augusztusban is, tarts velünk!
Ízelítő a Vylyan Terasz programokból
A Vylyan Pincészet részletes programja itt olvasható:http://www.ordogkatlan.hu/2012/06/vylyan-programok.html
Tavaly rendeztük meg először a Szent Iván éji szerelemünnepünket és ugrottuk át a mágikus tüzet. A hagyományos tűzugrások célja egészség- és szerelemvarázslás volt, de annyi ’haszna’ már biztosan volt, hogy vidám, oldott és különleges hangulatú nyáresténk kerekedett, amely bizony minden évben ismétlést kíván!
Az év legmágikusabb nyárestéjén június 24-én, szombaton Szent Iván éjén a csillagok mellé újabb fényeket gyújtunk, a nyári napforduló jelképes tüzeit. Az est „főszereplői” a Szerelem és a Tűz, mámorító borok, lobogó tüzek, akrobatikus tűzzsonglőr előadással. Így válik az év legrövidebb éjszakája egy varázslatos, mágikus örömünneppé a Vylyan Teraszon.
Tarts velünk, ígérjük, tűzbe hozunk! 🙂
El vagyunk kényeztetve hosszúhétvégékkel, így mi Téged kényeztetünk a Pünkösdi hétvégén! Kóstolj bele a tavaszba és borainkba a Vylyan birtokon! Teraszunk már szinte nyári sütkérezős- napozós-piknikezős üzemmódban várja a jó borra, finom falatokra, s a természetre éhezőket. Gyermekes, családi programként is tökéletes választás!
Kirobbanó természet, lazítás, virágillat, fűben fekvés, napozás, exkluzív ételkülönlegességek, borok, szőlőséta, piknik, csodás túrák, jóga, koncertek, művészpiac, kézműves foglalkozások, gyerekprogramok, Sunday brunch, egyszóval BorZsongás a Vylyan Teraszon = igazi tavaszköszöntő majális az április/május 1-i hosszúhétvégén!
Keresd a tojást a Vylyan Teraszon
Hurrá, négy napossá válik a Húsvéti hétvége! A Vylyan Terasz kreatív gasztronómiával és programokkal vár, hogy örömteli legyen az együttlét kicsiknek, nagyoknak.
Háziasszonyok a konyhában? Nem! A terített asztal, s a pihenés mindenkinek jár. Erről most mi gondoskodunk!
Az ünnepek lényege az együttlét, a találkozások öröme, a feltöltődés, amikor kicsit megpihenhetünk a hosszabban megélt pillanatokban. A Húsvét a böjt vége, amikor összejöhet a család, s a természetben is az újjászületést is ünnepeljük. A Vylyan Teraszon újraszabott, „Húsvét kompatibilis” kreatív gasztronómiai kínálattal, ünnepi borokkal, madárcsicsergéssel, gyönyörű természeti környezettel, kreatív és mozgalmas gyerekprogramokkal várjuk!
Sztárvendég: az elmaradhatatlan nyuszi.
Különleges programra invitáljuk 2017. április 8-án szombat este 18.30 órai kezdettel az Ízlelő a családbarát étterembe (7100 Szekszárd, Bartina u. 12/A), amikor Debreczeni Mónika, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója mutatja be borait.
A kisharsányi Fekete-hegyen elhelyezkedő pincészet kezdetektől fogva a villányi termőhely jegyeit hordozó, a lehető legszebb borok készítését tűzte ki célul. A régi idők tudását az új idők kihívásainak megfelelően fogalmazták újjá, s a pince 2008-ban elnyerte az „Év Borászata” címet.
Az ételsort összeállította és a borvacsora házigazdája Kovács János, Venesz-díjas mesterszakács, aki az Ízlelő munkatársaival együtt készíti el a fogásokat.