October

26

Bortúra a badacsonyi borvidéken (Sabar Borház)

Szervező: Sabar Borház
#esemény

Sabar Borház

2019. 10. 26. 09:00 - 2019. 10. 27. 21:00
Sabar Borház
Káptalantóti, Magyarország, Sabari szőlő 2., 8283
Borvidék: Badacsony
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Leírás

Borban az igazság! – Túrasorozat 10. állomás Badacsonyi borvidék (Sabar Borház)

Tarts velünk! Lehetőséged lesz a túrázáson és kikapcsolódáson kívül sok optimista és életvidám emberrel megismerkedni!
A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Káptalantóti szívében található Sabar Borházban.
Könnyed badacsonyi gyalogtúránk után, minőségi borokat kóstolunk a Sabar Borház varázslatos hangulatú kóstolóteraszán.
A részvétel szabadon választott - Kedv, Vágy és Hangulat kérdése!
Várunk Benneteket sok szeretettel!
JELENTKEZÉS ÉS ÉRDEKLŐDÉS: zarandokkaland@gmail.com

Találkozó:
Október 26-án, szombat reggel 09:00-kor találkozunk a káptalantóti Turistaház parkolójában
Cím: 8283, Káptalantóti, Szent Márton templom
Budapestről 2 óra 30 perc utazási idővel érdemes számolni.
Megközelítés: Budapest – M7 – Székesfehérvár – 8-as főút – Veszprém – Nagyvázsony – Zánka - Káptalantóti

Túraútvonal:
Szombat: Káptalantóti – Gulács – Tóti-hegy – Salföld Kolostorrom – Kőtenger - Káptalantóti
https://www.gpsies.com/map.do?fileId=azwuybkgriynnktv
Vasárnap: Révfülöp körtúra
A túraútvonal változás jogát fenntartjuk!

Borkóstoló:
Sabar Borház, http://www.sabar.hu
6 tételes kóstoló: Pinot gris, Olaszrizling hegybor, Olaszrizling single vineyard, Rajnai rizling, Kéknyelű, Cabernet franc
A Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy a Balaton-felvidék hegyeinek egyik legkisebbike - adottságait tekintve viszont nagy reménységű termőhely -, a Badacsonyi borvidék része. Itt található a Sabar birtok központja és szőlőterületeinek nagy része. 2009-es megalakulásuk óta eltelt időben termőterületeik 7 hektárra bővültek, felújították és újra borral töltöttek meg két Sabar-hegyi pincét, gondoskodva róla, hogy az élet visszatérjen a kis szőlőhegyre. Kiemelkedő, a termőhelyet hűen tükröző fajtaboraikra hamar felfigyeltek a minőségi borok iránt elkötelezett fogyasztók. A végeredményben - egy pohár remek borban vagy egy hangulatos pincetúrában – mindenki keze munkája, szíve és lelkesedése benne van.
Az "örömborozgatás" mellett fontos küldetésük a helyi értékek megóvása, a hagyományok megőrzése, és a környezet szépségének folyamatos ápolása. Céljuk nem csupán az, hogy minél többen megvásárolják a boraikat, hanem hogy azoknak, akik egyszer is ellátogattak hozzájuk, átadhassák azt az életérzést, amit ők folyamatosan kapnak ettől a vidéktől.
Évmilliókkal ezelőtt a Balaton-felvidéket borító Pannon-tenger mélyén heves vulkáni tevékenység zajlott. A híres tanúhegyek, csak az ismertebbeket említve: Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc, Gulács, Tóti-hegy, Haláp valamint ezektől kissé távolabb a Somló-hegy, Kis-Somló és a Ság-hegy - e vulkanikus tevékenység során jöttek létre. A területet ma is pannon agyag és homok, helyenként lösz borítja, míg a hegylábakon bazalt, illetve bazalttufa törmelékkel kevert vályogos (helyenként mészköves és vörös homokkő) talajokat találunk. E vulkanikus alapkőzet adja az itteni talajok jó kálium- és mikroelem ellátottságát, s ennek köszönhető az itteni borok testessége, gazdag savai, magas extrakt- és alkoholtartalma, valamint jellegzetes minerális ízvilága. A sajátos szubmediterrán mikroklíma kialakulását a Balaton vízfelszínének közelsége segítette. A tó tükre a nap sugarát megsokszorozva veri vissza a kedvező lejtésű, hideg északi széltől védő bazaltfalakra és lágyabb lankákra. A bazalt jótékony tulajdonsága, hogy elnyeli a nap melegét, majd éjszaka visszasugározza azt a szőlőtőkékre, így védve az ültetvényeket a jelentősebb éjszakai lehűlésektől, s biztosítva számukra kiegyenlített hőmérsékleti viszonyokat.

Szállás:
Turistaházban 36 fő
Lehetőség van már pénteken délután/este is csatlakozni a csoporthoz a szálláson, a péntek esti borkóstoló és szállás díja külön fizetendő.

Túra részvételi díj (szombat reggeltől vasárnap estig):
A 2 napos túravezetés ingyenes, minden egyéb költség egyénileg fizetendő. Borkóstoló 8 tételes 5.000 Ft, a szombat esti vacsora 3.000 Ft és szállás díj 7.000 Ft (amely tartalmazza a vasárnapi reggelit is)
Összesen: 15.000 Ft

Az bortúra sorozat linkje: http://zarandokkaland.hu/magyar-borturak/

A bortúra sorozat 2019 évi helyszínei és időpontjai:
Mátrai borvidék Február 16-17. Magna Mátra és a Tőkések, Gyöngyöspata
Szekszárdi borvidék Március 16-17. Tűzkő Birtok, Bátaapáti
Balaton-felvidéki borvidék Április 06-07. Pálffy Pince, Köveskál
Balatonfüred- Csopaki borvidék Április 27-28. Petrányi Pince, Csopak
Badacsonyi borvidék Május 11-12. Málik Pince, Badacsony
Etyek-Budai borvidék Június 01-02. Lics Pince, Pákozd
Móri borvidék Június 22-23. Csetvei Pincészet, Mór
Badacsonyi borvidék Szeptember 07-08. Válibor, Badacsonyőrs
Balatonboglári borvidék Szeptember 28-29. Légli Szőlőbirtok, Balatonboglár
Balaton-felvidéki borvidék Október 26-27. Sabar Borház, Káptalantóti
Mátrai borvidék November 09-10. Dubicz Borászat, Gyöngyös
Tokaji borvidék November 30-December 01. Sanzon Tokaj, Erdőbénye
További információ: zarandokkaland@gmail.com
Telefon: +36302061206

Utazás:
Egyénileg vagy telekocsi rendszerben. Segítünk az autókat összeszervezni.

Étkezés:
Szombat esti vacsora pincepörkölt, házi vegyes savanyúsággal.
Aki vegetáriánus, tájékoztasson minket email üzenetben és jelezzük az igényeket a vendéglátó felé a szombat esti vacsorát illetően.
Mindenkinél legyen 2 napra elegendő hideg élelem, vásárlásra szombat reggel már nincs lehetőség illetve elegendő folyadék a szombati túrára. Javasolt mennyiség: 1,5 liter

Ruházat, felszerelés:
Kényelmes túraöltözet, több rétegben, esőkabát vagy esőponcsó, túra bakancs vagy beszálló cipő, kemény talpú rövid szárú túra cipő, túra zokni (+ tartalék mindkét napra), kamásli, 10-20 literes hátizsák, túrabot (saját igény szerint), nedves törlőkendők kicsi kiszerelésben, sapka, napszemüveg, naptej.

Lemondás:
A visszaigazolt részvétel lemondását csak az adott túra időpontját megelőző vasárnap éjfélig tudjuk elfogadni!
Ellenkező esetben a már megrendelt, lefoglalt szolgáltatások ellenértékét sajnos a jelentkezőre tovább kell hárítanunk. Megértéseteket nagyon köszönjük!
Esemény FB linkje:
https://www.facebook.com/events/
Ha esetleg a Facebook eseménynél bejelölnétek, hogy "Ott leszek", akkor első kézből értesülhettek az aktuális információkról. Nagyon hálásak vagyunk minden követőnknek, sok érdekes tartalommal próbáljuk megköszönni a bizalmatokat!
Badacsonyi borvidék:
A Badacsonyi borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony környékén található. Területe 1600 hektár.
A területen már a római korban is termesztettek szőlőt, Probus császár nagy telepítéseket is végeztetett itt. A középkorban az ültetvények nagy része egyházi tulajdonba került. A badacsonyi ürmös a 18–19. században a tokaji aszúhoz hasonló hírnévre tett szert.
Talaja bazalt alapon pannonagyag, pannonhomok, lösz. Éghajlata enyhe, kiegyenlített, magas páratartalommal. A Balaton közelsége miatt a déli lejtők a vízfelületről visszaverődő napfényt is élvezhetik, így nagyon kedvező mikroklíma alakult ki, mely természetes csemegebor készítésére ad lehetőséget.
A borvidékhez a következő települések szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei tartoznak: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Diszel, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca.

Tovább olvasom

Elérhetőség

8283 Káptalantóti Sabari szőlő 2.
www.sabar.hu/hu/
+36309846540