Anna Grand Hotel Wine & Vital

Jelenleg zárva

Adatok

Balatonfüred, Magyarország, Gyógy Tér 1., 8230
Borvidék: Balatonfüred-Csopak
http://www.annagrandhotel.hu
3687581200
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Nyitvatartás

hétfő 00:00 - 00:00
kedd 00:00 - 00:00
szerda 00:00 - 00:00
csütörtök 00:00 - 00:00
péntek 00:00 - 00:00
szombat 00:00 - 00:00
vasárnap 00:00 - 00:00

A Balaton északi partján, Balatonfüred szívében, a híres Tagore sétány közelében, a Gyógytér északi térfalaként áll a több évszázadon keresztül folyamatosan épült és átépült épületegyüttes, az Anna Grand Hotel, melyet korábban Árkád SZOT Hotelként is ismerhettünk.

Az Anna Grand Hotel különlegessége a nagyon közeli Balaton szépségén túl, a Kossuth forrás és a híres Anna Bál. Az épületegyüttes történeti és építészeti ikon. Az Anna-bál épülete, építészeti háttér és sajátos díszlet a hagyományőrzésében, a kerengő, az emléktáblákkal szegélyezett „Pantheon” pedig turisztikai célpont éjjel-nappal.

 

A Balaton felvidéki Pannon táj festői szépségét, a tó és partjának tájenergiáit nagyon korán felismerték, a „savanyúvíz” jótékony hatását azonban az 1600-as évektől fogva fokozatosan tapasztalták meg. A köszvényre és egyéb „úri” betegségekre kimutatott gyógyító hatása miatt a pannonhalmi főapát itt emeltetett szerény szállást, a Kossuth forrás közvetlen környezetében, az Apáti házat. A gyakran odalátogató főrendek és egyéb vendégek számára az egyre népszerűbb fürdő és ivókúrák idejére emeltette a Főapát a Traktér-házat, mellyel az „Apáti –ház” egy világi toldalékkal bővült a forrás irányába. Ebben a házban „traktálhatta” a vendégeket.

 

Az épület a reformkor kiemelt vidéki kulturális helyszínévé vált, különösen a híres „Anna bál” hagyományteremtő ereje alapozta meg a Gyógyterem és a Kerengő megépítésének lehetőségét. Előzőleg a szemközti „Horváth-házban„ megtartott Anna-bál sikerén felbuzdult hazafiak egy – a rendezvényhez méltó – bálterem megépítésén gondolkodtak, és az épületeket összekötötték a Nagyvendéglővel. E vendéglő teraszán írta Kossuth a Báli tudósítását.

 

A XX. század elején az épület esztétikai és műszaki szempontból egyre kevésbé tudta követni a neki szánt feladatok kiszolgálását, méltatlan állapotban élte meg a háborút, és az azt követő átépítések pedig végleg elvették egykori karakterét, rangját. A „Kúrszalon” terét egy vasbeton födémmel kettéosztották, a telken folyamatosan jelentek meg méltatlan toldalék és melléképületek. A SZOT korszak átépítései, bővítései a működés elégséges feltételeit teremtették csak meg, de a hely szelleme, a „genius loci” eltűnt, visszatérése váratott magára. 

  

Az épületegyüttes olyan összetett, s olyan sok átépítést élt meg, hogy az értékes és az értéktelen megítélése sem volt azonnal evidens. Ebben a munkában nagy segítségünkre volt Dr. Winkler Gábor építész professzor, műemléki szakértő és László Csaba régész, falkutató,  akikkel az analízist elvégeztük és tárgyalható állapotba fejlesztettük a koncepciót. Fontos volt a különböző korokban épült épületek színezésének összehangolása, az egységek megjelölése, de az összhang megtartása. A fő épületek színeit végül a Gyógytér platánfái kérgének színei ihlették.

 

A történeti épületcsoport, az Apáti-ház, Traktér-ház, Nagyvendéglő és a Gyógyterem, Kerengő 2007-re , a történeti rész 2008 év végére készült el, a Szálloda működése elkezdődött. A teljes működéshez azonban szükség volt a SZOT korszakban átépített Erdei Szárny részbeni bontásával kialakuló új szállodai szárnyra, az alatta lévő pinceszinti jégvermek felhasználásával, és a támfalak visszabontásával kialakult terekben a wellness részleg megépítésére. 

 

Az újjászületett Anna Grand Hotel ma egy finom kiegészítésekkel egységgé gyúrt konglomerátum, megszilárdulása pillanatában működőképes, elegáns és nyers.

 

A régi-új kövekből gyúrt konglomerátum 2009 augusztusa óta teljes kapacitással üzemel, a szálloda szolgáltatás mellett konferenciák, koncertek és színházi előadások helyszíne. Reményeink szerint az épületben és környezetében új reformkor kezdődik.

Tovább olvasom

Nincs közelgő esemény.

Elérhetőség

8230 Balatonfüred Gyógy Tér 1.
http://www.annagrandhotel.hu
3687581200