Eseménynaptár

Válaszd ki a számodra megfelelő napot, és nézd meg az eseményeket

Nem találsz egy boros eseményt? Van olyan esemény amit feltöltenél? Kattints ide és segítünk!

Csopaki Kódex - Nyári jelentés 2020

Szervező:
Joó Tamás Pincészete

Sommelier fogadóóra

"Bevezető a borok világába" Fontosnak tartjuk, hogy a jó borok mellé élményt és tudást is átadjunk Nektek. Ezért a múlt heti eseményünk nagy sikerére való tekintettel, mostantól minden héten csütörtökön 18:00 - 18:45ig vezetett borkóstolót és sommelier bemutatót tartunk."Gyümölcsös jegyek, gurulós savak, hordó-fűszer, hosszú lecsengés, ásványos jelleg" Biztos Te is hallottál már hasonlókat borkóstolás közben. Gyere el csütörtökönként 18:00-18:45ig a Joó Pincészetbe, találkozz egy igazi sommelier-vel, és tudd meg mit jelentenek ezek a kifejezések, hogyan kell szakszerűen bort kóstolni, elemezni. Mi vár egy ilyen közös kóstolón?Irsai, Olivérrel --> Kékfrankos Rozé --> 3JOÓ CuvéeHárom tételen és egy elemzőlapon keresztül közösen értékeljük a borokat, teszteljük az érzékszerveket, valamint szó lesz a borászat múltjáról, jelenéről és jövőjérő :)Ha mindig is érdekelt a borok izgalmas és varázslatos világa:Asztalfoglalás és további információ 0630/216-75-62
Tovább olvasom

Sommelier fogadóóra

2020. szeptember

3-29

  • 18:00 - 18:45
  • 7800 Siklós , Akasztófa dűló 194.,
Szervező:
Laposa Birtok

Borszerda // HosszúLépésváltás

Ha szerda, akkor Borszerda!A bor ugyanúgy kultúránk része, mint képzőművészetünk – keresve sem találhatnánk jobb párost náluk. A mindig nagy sikerrel zajló esti programsorozat ezúttal is garantálja az egyedülálló hangulatot, a város fölé nyúló páratlan panorámát, a mennyei borokat, a csodálatos műalkotásokat, kellemes élőzenét és hiánypótló művészettörténeti érdekességeket! Az est programja ezúttal a Lépésváltás című kiállításunkhoz kapcsolódik.Töltsön velünk egy kellemes estét és természetesen egy-két finom pohár bort, minden este más borászat jóvoltából!BOR | Laposa pincészetEgy család, egy borászat, egy birtok és sok-sok gasztronómiai élmény a beach foodtól a modern bisztrókonyháig. A Laposa Birtok mára Badacsony egyik legkedveltebb borászata lett. Családjuk alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek. Fontosnak tartják, hogy Badacsonyt és a badacsonyi borvidéket megismertessék a világgal. Olyan fenntartható fejlődésre törekszenek, amely összhangban van a természet ritmusával.ZENE | Karosi Júlia és Gáspár Károly duójaKarosi Júlia az egyik legeredetibb magyar jazzelőadó. Már a legelső lemeze (Stroller of the Streets) iránt érdeklődött egy japán kiadó, amely egy kislemezt is megjelentetett mellé, a második albuma (Hidden Roots) pedig a jazz „hazájában”, egy New York-i kiadónál jelent meg. A Magyar Nemzeti Galériában a lendületes, virtuóz játékáról ismert zongorista, Gáspár Károly kíséri az énekesnőt. Az esten fölcsendülnek amerikai és magyar nyelvű örökzöldek, részletek Karosi Júlia George Gershwin- és Cole Porter-műsorából, amellyel az énekesnő hatalmas sikert aratott mindenhol, ahol fellépett az utóbbi egy-két évben. Kettőjük lírai előadását sok improvizációval fűszerezik, ahogy az két vérbeli dzsessz-zenészhez illik.ELŐADÁS | 19.00–20.00 Pop volt, pop nem volt… – Fehér Dávid előadásaAz utóbbi években számos művészettörténeti kutatás és kiállítás kísérelte meg újragondolni az 1960–70-es évek művészettörténetét, a korábbi, „nyugati” dominanciájú elbeszélések helyett globális horizontú történetek kidolgozására vállalkozva. Alapvető kérdésként merült fel a kutatások során, hogy mennyiben alkalmazhatók az eredendően „nyugati” kontextusban megalkotott fogalmak eltérő társadalmi berendezkedésű országok összefüggésében. Létezett-e például pop-art a hatvanas évek keleti blokkjában? Az előadás a Lépésváltáson szereplő műveket is vizsgálva keres válaszokat a fenti kérdésre, többek között olyan művészek alkotásaira is reflektálva, mint Lakner László, Altorjai Sándor, Konkoly Gyula, Bak Imre, Nádler István, Tót Endre és Gyémánt László.BESZÉLGETÉS | 20.15–20.45 A BOR – és ami mögötte van…TÁRLATVEZETÉSEK18:00 és 20:30 – SpaceX – 20. századi képzőművészet más dimenzióban – Koós Nikolett tárlatvezetése18:30 és 21:00 – Új utakon- magyar képzőművészet 1945 után – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetéseA járványügyi helyzetre való tekintettel tárlatvezetéseinken korlátozott számban lehet részt venni. Maximális létszám: 20 fő. Regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben aznap 17 órától.ART BONBONS | Klasszikus és kortárs reflexiók – zene és tánc a gyűjteményekbenAz este folyamán a kiállítótérben meglepő dolgok történnek. Volt már olyan érzésed, hogy mennyire jól illene egy műtárgyhoz egy fülbemászó dallam vagy egy mozdulat, amely kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit egy műtárgy megfigyelésekor átélünk? Az este folyamán megelevenednek mozdulatok, amelyek színesítik, gazdagítják, kiegészítik a látható tárlatot.Nyereményjáték: a kérdéseinkre helyesen válaszoló vendégeink között egy kétszemélyes Sunday Brunch vouchert sorsolunk a Danubius Hotel Gellértben. Jegyvásárlás: https://tinyurl.com/y62cnu9uJavasoljuk, hogy takarják el szájukat és orrukat maszkkal vagy sállal, melynek viselése a tárlatvezetéseken résztvevők számára kötelező.A tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.MEGKÖZELÍTÉS: a Széll Kálmán térről és a Deák térről busszal, a Clark Ádám térről gyalog, busszal vagy siklóval, a Dózsa György tér felől az OSZK-gyorslifttel, vagy a Várkert Bazár felől gyalog.A rendezvény érvényes múzeumi belépőjeggyel vagy Borszerda jeggyel látogatható.A nappali kedvezmények érvényesek az estére váltott belépők esetében is.A kupola 21.30-ig látogatható.A rendezvényen a Baráti Kör Mecénások és a Baráti Kör Pártolók ingyenesen vehetnek részt.
Tovább olvasom

Borszerda // HosszúLépésváltás

2020. szeptember

30

  • 18:00 - 22:00
  • 1013 Budapest , Budavári Palota, Szent György tér 2.,
Szervező:
Kóstolom Borbár

Eltűnt borok nyomában / A Babel rejtett kincsei

A Babel ugyan jelenleg zárva van, a pincéjében azonban különlegesebbnél különlegesebb borok sorakoznak. Többek között olyan utolsó palackos tételek, amiket sehol máshol nem lehet kóstolni az országban! Egészen mostanáig! Blazsovszky Péter, a Babel Head Sommelier-je ugyanis most kicsempészett nekünk / nektek néhányat!Igazi kincseket, ritkaságokat kóstolunk majd az este folyamán, miközben Blazsónak hála, bepillantást nyerhetünk abba, hogyan és mi alapján választ egy fine dining étterem borokat.- BORSOR -Kreinbacher - Prestige Brut Magnum 2013Fekete - Ötsoros csopaki olaszrizling 2015Figula - Öreghegy 2015Figula - Száka 2015Centurio - Fáy-domb Hárslevelű 2018Szarka Dénes - Juharos Furmint 2015Szepsy - Bányász 2015Villa Sandahl - The Stamp 2010Barta - Furmint MT pezsgő 2010- JEGYEK - https://kostolomborbar.hu/termek/babel-rejtett-kincsei/JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 18.900,- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS A BORKORCSOLYÁT IS
Tovább olvasom

Eltűnt borok nyomában / A Babel rejtett kincsei

2020. szeptember

30

  • 19:00 - 21:30
  • 1024 Budapest , Káplár utca 19.,
Szervező:
Bortársaság Borsuli

Olaszrizling vagy rajnai rizling? Vakkóstoló

Az egyik neutrális, a másik inkább aromás, mégsem parfümös. Az egyiket a keserűmanduláról, a másikat a citrusokról, a déli gyümölcsökről, a sárgabarackról ismerjük. A határozott savak és ásványok viszont minkét fajtának sajátjai, mégis másképp jelentkeznek a borokban. A rajnai rizling és az olaszrizling csak nevükben rokonok, valójában a legtöbb tulajdonságuk szőlőként és borként is különbözik. Ezen az estén vakon kóstoljuk a két fajtát, hogy közösen ismerjük meg legfontosabb jellemzőiket, hasonlóságaikat és különbségeiket. Honnan jött és hol érzi magát legjobban ez a két népszerű fajta? Melyik stílus áll nekik legjobban és hogyan változnak a korral? Hat olaszrizlinget és hat rajnai rizlinget kóstolunk, hogy közelebb jussunk a válaszokhoz.
Tovább olvasom

Olaszrizling vagy rajnai rizling? Vakkóstoló

2020. szeptember

30

  • 19:00 - 21:00
  • 1054 Budapest , Vécsey utca 5.,
Szervező:
Bortársaság Borsuli

Franciaország – Champagne-tól a Rhone-völgyig

Egy ország, ahol a bor nem csak egy ital, hanem maga a kultúra hordozója is. Champagne, Burgundia, Bordeaux, Provence, Rhone, csak ha a legnagyobbakat említjük, és sok évszázados hagyomány a bortermelésben. Mi a chateau, a vigneron, a village, és milyen fajtákat adott a világnak Franciaország? Itt kiderül.
Tovább olvasom

Franciaország – Champagne-tól a Rhone-völgyig

2020. szeptember

30

  • 19:00 - 21:00
  • 1054 Budapest , Vécsey utca 5.,
Szervező:
Vino Castillo Borház

Priorat 2.0 - A nagy érdeklődés miatt újrázunk 🙂

Casa Gran Del Siurana- GR 174- Cruor- Gran CruorMervm Priorati- Inici- Desti- El CelMeritxell Pallejá- NitaElixsea- Tenger alatt, 30 méter mélységben érlelt borokA kóstoló ára: 17.000.- FtA férőhelyek korlátozott száma miatt előfoglalás ajánlott, melyet az shop@vinocastillo.hu e-mail címen illetve a +361 287 6200 telefon számon lehet megtenni.
Tovább olvasom

Priorat 2.0 - A nagy érdeklődés miatt újrázunk 🙂

2020. október

1

  • 17:00 - 17:00
  • 1074 Budapest , Dob u. 7.,
Szervező:
VINO Kóstoló Ünnep Egerben

VINO Bor és Zene Ünnep 2020

VINO Bor és Zene Ünnep 2020 - AZ ÉLMÉNY KÖZTÜNK SZÜLETIK   Az idei Ünnep a Bor és a Zene jegyében telik, amely nem is valósulhatna meg máshol, mint Eger gyönyörű és történelmi belvárosában, a Dobó téren. A tér kora őszi hangulatában szeretnénk megmutatni az Egri borvidék ismert borászatait és éttermeit a kóstolni vágyó helyi és az ide látogató vendégek számára. A 2020-as Kóstoló Ünnepel egy időben kerül megrendezésre az  Utcazenészek Versenye Egerben 2020 , így a kóstolás mellett a zenéé is lesz a főszerep.   BOR ÉS GASZTRONÓMIAI KIÁLLÍTÓK HAMAROSAN!
Tovább olvasom

VINO Bor és Zene Ünnep 2020

2020. október

2-4

  • 16:00 - 20:00
  • 3300 Eger , Dobó István tér,
Szervező:
Bortársaság Borsuli

Helló cabernet!

A nagy bordeaux-i klasszikus fajta, a cabernet sauvignon az egész világon elterjedt és népszerű, olyannyira, hogy több országban már cabernet-napot is tartanak augusztus végén. A kép úgy teljes, hogy a cabernet sauvignon mellett a franc és a merlot, illetve ezek házasítása is szóba kerül. A fajták eredete és jellemzői mellett beszélünk a legizgalmasabb trendekről és a régiókról, ahol ezekkel a legkomolyabban foglalkoznak, és - természetesen - kóstolunk is, több ikonikus borral a sorban.
Tovább olvasom

Helló cabernet!

2020. október

2

  • 19:00 - 21:00
  • 1054 Budapest , Vécsey utca 5.,
Szervező:
Csetvei Pincészet

TSCH x Bazsalikomos Kert x Csetvei borvacsora

Kedves Barátaink!Szeretettel invitálunk első közös halvacsora estünkre, ahol a halak- és fűsznövények királynői fognak Benneteket elvarázsolni fantasztikus illatokkal, ízekkel és textúrákkal és a fogások a Csetvei Pince boraihoz párosítva készülnek!Regisztráció és érdeklődés e-mailben: info@csetveipince.hu-Halak: Tischler Petra - TSCH-Fűszernövények, sóvirág és teák: Beh Mariann -Bazsalikomos Kert-Borok: Csetvei Krisztina - Csetvei PinceLétszám: maximum 27 fő - minimum 14 fő!Menüsor:-> vendégváró: kovászos miso-s kenyér, vaniliás barna vaj, Bazsalikomos kert Sóvirágok // Csetvei Chardonnay 2018 // Bazsalikomos kert Zöldike tea-> hideg előétel: pácolt spanyol makréla, vaniliás karalábé // Csetvei Kő-Papír-Olló KŐ 2017 // Bazsalikomos kert Hold tea-> Csetvei Ezerjó Amfora 2018-> langyos előétel: tengeri süllő, tökvariációk // Csetvei Ezerjó Hordó 2019 // Bazsalikomoskert Menta tea-> főétel: halibut (laposhal), gnocchi, gesztenye // Csetvei Napholdcsillag 2013 // Bazsalikomos kert Nap tea-> desszert: csokoládé, dió, lime // Csetvei Pinot Noir 2017 // Bazsalikomos kert ChaiÁr: 17.500 Ft/fő-a jelentkezés az összeg befizetésével válik véglegesséSzeretettel várunk!Petra Mariann Kriszti és a Csetvei Pince Csapata
Tovább olvasom

TSCH x Bazsalikomos Kert x Csetvei borvacsora

2020. október

3

  • 18:00 - 21:30
  • 8060 Mór , Hársfa utca 6.,
Szervező:
Bortársaság Borsuli

Helló rizling!

Az olaszrizling és a rajnai rizling együtt olyan, mintha Houdinit és Copperfieldet egy előadásban látnánk. Merthogy a két fajta hiába hasonló hangzású, valójában tökéletesen más karakterek, és külön-külön is komoly attrakcióra képesek. Az olaszrizling olyan, mint egy régi, jó ismerős, akibe folyton beleütközünk, és néha óriási meglepetéseket okoz. A legnépszerűbb és legelterjedtebb hazai fajta – aminek több tucat neve létezik a világon – megtanított minket, milyen az, amikor a termőhely felülírja a fajtajegyeket, ráadásul a könnyű, frisstől a tartalmas, komoly, cizellált olaszig nagyon széles a skála. A rajnai rizlinget, vagy ha úgy tetszik, rieslinget az osztrák és német példák emelték új szintre: az esszenciáját a gyümölcsösség, az üde karakter mellett a magas savak és a cukor játéka adják. Ezen az estén hazai és külföldi példákat is mutatunk mindkét fajtából, a borokkal Ausztrián, Németországon, Horvátországon át egészen Muzsláig és Pannonhalmáig jutunk.
Tovább olvasom

Helló rizling!

2020. október

6

  • 19:00 - 21:00
  • 1054 Budapest , Vécsey utca 5.,
Szervező:
Bortársaság Borsuli

Helló Bordeaux!

Közel ezer éves múlt, 120 ezer hektár, és több szőlőfajta, ami meghódította a világot. A legnagyobb francia borvidék, Bordeaux egyszerre klasszikus és kortárs a borvidékek között - az alapok sziklaszilárdak, a régió három fő szőlőfajtája - cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot - több száz éve egyeduralkodó, a stílus ezer közül is felismerhető. Ezen az estén alaposan megismerjük Bordeaux régióját, és a három folyó által szabdalt vidék alrégióit, stílusait, fajtáit. A vörösbor-stílusokon és a három fő fajtán túl szó esik híres chateau-król, a cabernet domináns bal-, valamint a merlot-hangsúlyos jobb partról is, és útmutatót adunk a régió nehezen értelmezhető címkéihez is.
Tovább olvasom

Helló Bordeaux!

2020. október

7

  • 19:00 - 21:00
  • 1054 Budapest , Vécsey utca 5.,
Szervező:
Winelovers

Winelovers Villány 2020

Nem túlzás: Villányt mindenki szereti. A villányi nedűk elsősorban nagy testű, magas tannin- és alkoholtartalmú vörösborokról szólna? Merre tart Villány a borkészítésben? Derítsük ki együtt több mint 100 bor társaságában. Ami biztosan várható:- közel 30 borászat- több mint 100 bor korlátlan kóstolása- vacsorakupon 2000 Ft értékben- tombola értékes nyereményekkel: 1.000 Ft/db Helyszín: InterContinental Budapest (1051 Budapest, Apáczai Csere János u. 10.) Corso ÉtteremKiállítók:- Agancsos Pincészet- Bíbor Birtok- Blum Pince- Bock Pince- Csányi Pincészet- Gere Attila Pincészete- Gere Tamás & Zsolt Pincészete- Günzer Családi Birtok- Heumann Pincészet- Jammertal Borbirtok- Koch Csaba VinArt Pincészet- Lelovits Tamás Pincészete- Maczkó Róbert Pincészete- Mokos Pincészet- Polgár Pincészet- Rácz Miklós Tamás Diósviszló- Rejiji Wines- Riczu Tamás Borászata- Ruppert Borház- Stier Pincészet- Streit-Zagonyi Borászat- Szemes Pincészet- Szende Pince- Tiffán Ede és Zsolt Pincészete- Villányi REDy közösségi stand- Vylyan Szőlőbirtok és PincészetJegyárak:Pre-early bird jegy 10.900 Ft helyett 7.900 Ft/főA pre-early bird jegy 2020. szeptember 4-ig vásárolható meg!4 fő felett 10%, 6 fő felett 15% kedvezmény!További részletek és jegyvásárlás: https://wineloversrendezvenyek.hu/villany/
Tovább olvasom

Winelovers Villány 2020

2020. október

8

  • 17:00 - 23:00
  • 1052 Budapest , Apaczai Csere J.U. 12-14,
Szervező:
Vino Castillo Borház

Recaredo kóstoló

Részletek hamarosan...
Tovább olvasom

Recaredo kóstoló

2020. október

9

  • 17:00 - 20:00
  • 1074 Budapest , Dob u. 7.,
Szervező:
Bortársaság Borsuli

Újvilág – Chilétől Új-Zélandig

Az örök kérdés: Újvilág vagy Óvilág? Ezen az estén olyan újvilági borokat kóstolunk, amik néhány évtized alatt meghódították a világot, és ma már a legjelentősebb bortermelő vidékekként tartják őket számon. Mert Dél-Amerika, Dél-Afrika, Új-Zéland, és Ausztrália már szinte mindent tud a borról, amit tudni lehet.
Tovább olvasom

Újvilág – Chilétől Új-Zélandig

2020. október

9

  • 19:00 - 21:00
  • 1054 Budapest , Vécsey utca 5.,
Szervező:
Kányaváry Borbirtok

Kányaváry Borsuli - Kóstolási Alapok

Kányaváry Borsuli - Kóstolási alapokHa eddig csak simán szeretted a bort, most itt az idő, hogy még többet megtudj róla! Indítunk egy szuperjó rapid kurzust, abszolut kezdőknek. Borszakértő ugyan még nem leszel, de a baráti társaságban már csillogtathatod a frissen megszerzett tudást. Az egynapos workshop után könnyen és pontosan ki tudod választani az ételekhez illő bort az ünnepi vacsorához, . … srácoknak randin például nélkülözhetetlen egy ilyen ismeretanyag a biztos sikerhez :-)TEMATIKA- Borkóstolás alapjai- Borstílusok megismerése - Borászati technológia alapjai- Mire kell figyelni borkóstolás során?- Hogyan kell bort kóstolni?- Magyarország szőlészeti-borászati jellemzői- Magyarország borpiaci helyzeteÁR: 4 900 Ft / fő JELENTKEZÉS: E-mail: info@kanyavaryborbirtok.hu Tel.: +36-30-515-36-43TRANSZFER A BORSULIRA: +36-30-600-3216PROGRAM IDŐTARTAMA: 3 óra, 6 bor kóstolásával Maximális létszám: 30 fő / turnus IDŐPONTOK: 11:00-14:00, 15:00-18:00
Tovább olvasom

Kányaváry Borsuli - Kóstolási Alapok

2020. október

10

  • 11:00 - 18:00
  • 8743 Zalaszabar , Hrsz. 1565,
Szervező:
Hableány

Badacsonyi történetek dr. Laposa Józseffel - III.

Sztorizás és kalandozás a borvidék történelmében keresztbe-kasul Laposa Józseffel ›› // Az előadást mindenképp megtartjuk online, vagy személyesen.A harmadik téma: A Badacsonyi borvidék -elsősorban Badacsony - kiemelkedő építészeti értékei.Édesapánk Laposa József egyértelműen a borvidék egyik meghatározó alakja, több évtizede van jelen, számos borral, borvidékkel kapcsolatos könyv, tanulmány, esszé származik tőle. Ő és édesanyánk, a badacsonyi származású Barabás Eleonóra, vagy ahogy itt mindenki hívja, Nóri néni tették le a birtok alapjait, vásárolták az első területeket a kiemelt dűlőkön. Ha valaki, akkor édesapánk sokat tud meséli a borvidék múltjáról, jelenéről, és talán jövőjéről is. Tájépítész, esztéta, nem mellesleg doktori dolgozatát a Balaton-felvidéki szőlőhegyekről írta„Az élet és a táj jellemzője is a folyamatos változás. Feladatunk e változásban az értékek, hagyományok, a finom sajátosságok és az új technológiák, ismeretek, szokások közötti összhang megteremtése.”Időpontok:Minden alkalommal 15:00-kor kezdődnek az előadások és körülbelül 3 órán át tartanak. Az előadások alatt 3 bort kóstolunk amik mellé falatkákkal készülünk. Az előadások a Hableányban lesznek.// A változtatás jogát fenntartjuk
Tovább olvasom

Badacsonyi történetek dr. Laposa Józseffel - III.

2020. október

10

  • 15:00 - 18:00
  • 8261 Badacsonytomaj , Park utca 26.,

Iratkozz fel a hírlevelünkre