February

16

Michelin csillagok nyomában - Mátrai borvidék

Szervező: Zarándok Kaland
#esemény

Zarándok Kaland

2019. 02. 16. 16:00 - 2019. 02. 16. 20:00
Patavár Panzió És Étterem
Gyöngyöspata, Magyarország, Fő utca 47., 3035
Borvidék: Mátra
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Leírás

A Magna Mátra és a Tőkések kiemelkedő egyéniségei és borászai együtt a Mátraalján.
Akik miatt erőre kapott a mátrai borvidék és akik keze munkája tükröződik a borvidék folyamatosan erősödő elismertségében. Olyan borászok tételeit kóstolhatjuk februárban, akik miatt újra felkerült a bortérképre a Mátra és immáron ezt a területet tartják az ország legígéretesebb borvidékének. 
Öt különleges borász, akiknek a tételeivel a Michelin csillagos éttermek borlapjain is találkozhatsz és egy ígéretes ifjú mátrai titán, aki évről-évre gyönyörű borokkal bizonyítja tehetségét.

A Magna Mátra képviseletében Ludányi Balázs, Major Levente és Szignárovits Márk valamint a Tőkések teljes létszámban - Losonci Bálint, Szecskő Tamás és Karner Gábor is elhozzák nekünk legkülönlegesebb palackjaikat és egy grandiózus 18 tételes kóstolóval közösen várhatjuk a tavasz első rezdüléseit.
Egy felejthetetlen este emlékezetes tételekkel, amelyek jól tükrözik, hogy mit tud máris a mátrai borvidék és milyen lehetőségek rejlenek még benne.
Az esemény célja a mátrai borvidék, a mátrai borászatok valamint a minőségi borfogyasztás és borkóstolás népszerűsítése!
A „Michelin csillagok nyomában” eseménysorozat szeretné testközelből bemutatni Magyarország különleges bortermelőit, akik boraikkal már bekerültek a Michelin csillagos éttermek kínálatába illetve egy tehetséges fiatal borászt minden borvidékről.

Tovább olvasom

Programok részletei

2019/02/16 SZOMBAT

13.00 Könnyed gyalogtúra a Várhegyre 6 km, Szint 150 méter fel

16.00 – 17.30 BORKÓSTOLÓ a MAGNA MÁTRA borászaival
Tételsor:
Ludányi Balázs (Centurio Szőlőbirtok): Zenit Brut pezsgő 2016, Fáy-Domb Sárgamuskotály 2018, Diós Kékfrankos 2017
Major Levente (Levente Szőlőbirtok és Pince): Saár Olaszrizling Battonage 2015, Cibike Sár-hegy Olaszrizling 2012, Rajnai Rizling 2015
Szignárovits Márk (Szignárovits-Maka Pince): Furmint 2016, Merlot 2016, Cabernet Franc 2016

17.30 – 18.30 Hidegtálas vacsora mátrai különlegességekkel (Mátrai Bivalyrezervátum kolbászaival, Mekkentő Gazdaság sajtjaival valamint a G&D Kézműves Cukrászda és Pékség különlegességeivel) 

18.30 – 20.00 BORKÓSTOLÓ a TŐKÉSEK borászaival
Tételsor: 
Losonci Bálint (Losonci Pince): Rajnai Rizling 2017, Pinot Noir 2017, Kékfrankos 2016
Szecskő Tamás (Szecskő Pince): Pinot Gris 2016, Zöldveltelini 2015, Turán 2015
Karner Gábor Kézműves Borászata: Szőlőkert utca 2. Olaszrizling 2015/2016 (két évjárat és két erjesztési technológia házasítása), Tavaszföld Kékfrankos 2016, Vitézföld Kékfrankos 2013
A borkóstoló után rendelési lehetőség pinceáron a borászok által bemutatott tételekből.

2019/02/17 VASÁRNAP

10.00 Gyöngyöspata – Kecske-kő – Szűcsi 6 km csak oda 12 km oda vissza, Szint: 150 méter fel
15.00 Elbúcsúzás és a megrendelt palackos tételek átvétele

A mátrai borvidék természeti adottságai kiemelkedőek. A borvidék egészére jellemző jó vízháztartású talajok és a meleg, de nem szélsőségesen forró klíma együttesen aromagazdag, jó egyensúlyú, érett csersavú borokat adnak. A kitűnő alapadottságokon felül a Mátrában olyan különleges értékeket felmutató dűlők találhatóak, amelyek karakterének felkutatása és kibontása még hatalmas fejlődési lehetőségeket kínál a borminőség terén. 

Magna Mátra:
A Kárpát-medence borászati múltja számos értéket rejt. Ezek felkutatása és modern interpretálása egyszerre kaland, misszió és kapaszkodó a Magna Mátra borászainak számára. Az elmúlt két évtizedben számos európai példa bizonyítja, hogy kizárólag olyan borvidékek tudnak tartósan fölemelkedni, ahol a borok a magas minőségen túl kellően erős identitást is képesek felmutatni. Azt a plusz izgalmat és egyediséget, amivel kitűnhetünk a borvidékek sokaságából, saját fajtáink: a jelenkorban elterjedtek és a majdnem eltűnt, újra felfedezendő ritkaságok adják. A Magna Mátra tagjai elhatároztuk, hogy a közös építkezésünk fő irányát kizárólag a Kárpát-medencei szőlők adhatják. Ezekkel a lokális fajtákkal dolgozva különleges közösségi értéket hozunk létre, ami azon túl, hogy a fogyasztóknak örömöt és fölfedezést jelent majd, valódi, tartós identitást is ad a Mátrai Borvidéknek. Fő hangszerünk az első években a Kékfrankos lesz, de már most körvonalazódik, hogy a Kadarkának is fontos szerepe lesz az izgalmas folyamatban, csakúgy, mint a magyar fehér fajtáknak. 
A Magna Mátra borászai egységes koncepciót és szigorú szabályrendszert követve végzik a munkájukat:
http://www.magnamatra.hu/alapelvek.html

Tőkések:
A Tőkések összefogásának fő alapja a mátrai terroirba vetett hit. Mindhárom borászatnál „hisznek abban, hogy a Mátrai borvidéken vannak olyan kivételes adottságú dűlők, ahol elsősorban a földben rejlő geológiai értékekből eredően összetett, tömör szerkezetű, harmonikus, és erős egyedi karakterrel rendelkező borokat készíthetnek”. A minőség forrása maga a szőlő, ezért megalkották chartájukat, amiben lefektették szőlészeti és borászati alapelveiket. Ennek lényegi elemei a hozamkorlátozás, műtrágya, gyomirtó és rovarölő szerek mellőzése, kézi szüret, kíméletes préselés, enzimek, fajélesztők és más segédanyagok mellőzése.

Jegyvásárlás részletei

Részvételi díj (szombat reggeltől vasárnap délutánig): 
Borkóstoló és a szombat esti vacsora 10.000 Ft 
Szombat esti szállás díja 5.000 Ft 
Van lehetőség csak a borkóstolón és a vacsorán való részvételre. A szombat esti szállás opcionálisan vehető igénybe.
A 2 napos túravezetés ingyenes, minden egyéb költség egyénileg fizetendő.
Lehetőség van már pénteken délután/este is csatlakozni a csoporthoz a szálláson, a péntek esti szállás díja (5.000 Ft) külön fizetendő.

AZ ELŐREGISZTRÁCIÓ ELKEZDŐDÖTT! A JELENTKEZŐKNEK CSAK 2019 FEBRUÁR ELEJÉN KELL UTALNIA A RÉSZVÉTELI DÍJAT.
Érdeklődés és jelentkezés: zarandokkaland@gmail.com

Február 16. szombaton egy másik programot is kínálunk számotokra:
Disznóvágás Nandi Magdinál
Részvételi díj: 12.000 Ft
A részvételi díj tartalmazza: disznótoros reggeli, ebéd és vacsora illetve korlátlan forralt bor és pálinka fogyasztás, borkóstoló a nap folyamán a varázslatos hangulatú 400 éves egykori dézsmapincében, csodálatos falusi környezetben és szívélyes vendéglátással.
https://www.facebook.com/events/327349617848597/

Kedvezményes csomagár: Borkóstoló + vacsora + szombat esti szállás + Disznóvágás Nandi Magdinál program 25.000 Ft

Elérhetőség

3035 Gyöngyöspata Fő utca 47.
www.zarandokkaland.hu
+36302061206