Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
Nincs megadva |
"Ezen irányelvek alapján nevelt minket Édesapánk, ezek alapján keltette életre a Zsirai Pincészetet, és ezek alapján törekszünk beteljesíteni az álmát, az örökségét. A természet és a természetesség szeretete, az értékek megőrzése, a magyar bor tisztelete vezérelték, amikor szőlő-, és pincebirtokossá vált és elindult az úton, amelynek köszönhetően ma három jelentős hazai borvidéken vagyunk jelen, és készítünk borokat. A Villányi borvidéken: Palkonyán; Tokaj-Hegyalja szívében: Mádon és a magányos bazalthegyen, a Somlón.
Mondhatni " hungarikumok" előállításán dolgozunk: mindhárom borvidéken próbálkozunk őshonos, már-már feledésbe merült szőlőfajták termesztésével, a fajtáknak megfelelő művelésmód mellett.
Édesapánk hitvallását jelenleg Édesanyánkkal és pár alkalmazottal - akik inkább segítő barátok - visszük tovább, illetve tartjuk életben, törekedve arra, hogy méltó emléket állítsunk neki."
Zsirai Petra és Kata
Május 24-én csütörtökön Zsirai Katát látjuk vendégül, hogy bemutassa saját borait.
Aki a Zsirai Pincészetet nyomon akarja követni, az csak úgy kapkodhatja a fejét! Nem általános, hogy egy családi pincészet borait két lány készítse, három borvidéken. Zsirai Katának és Petrának mégis remekül sikerül a mutatvány. A lányok 2011-ben vették át a birtokot. Minden szempontból példaértékű az, ahogy dolgoznak. Kezdve a szőlő felé mutatott tisztelettel, a termőtáj megértésére való folyamatos törekvéssel, folytatva a pincében végzett precíz, kompromisszumok nélküli munkával, azzal, hogy sosem alkalmazottakról beszélnek, hanem segítő barátokról, egészen addig a személyes odafigyelésig, amit minden betérő vendég kap náluk egy pincelátogatás során. Az alázatos munkának meg is van az eredménye: a Zsirai borokat szakmai körökben a legmagasabb szinten jegyzik.
A villányi területek terméséből Palkonyán készül bor, a somlói ültetvényekről szüretelt szőlőt a Somló-hegyen levő pincében dolgozzák fel, a birtok életében viszont egyértelműen a Tokaji területek és a mádi pince a legfontosabb. Kilenc tokaji dűlőben gazdálkodnak: a Betsek, Középhegy Holdvölgy, Úrágya, Bohomály, Patócs, Padihegy, Teleki és az Előhegy területein többségében Furmint terem, de természetesen nem maradhat ki a Hárslevelű és a Sárgamuskotály sem. Ezek mellett kisebb mennyiségben foglalkoznak még Zétával, Gohérral és Kövérszőlővel is.
A cél minden esetben a termőhely értékeinek kifejezése, ezért a legjobb területekről mindig készülnek dűlőszelektált tételek is. Hagyományos stílusban, személyes gondoskodással készítik minden borukat. Érezhető is rajtuk minden: az első osztályú termőhelyek, a szigorú szakértelem és az is, hogy szívvel-lélekkel készülnek.