Barnabás Pince bemutatása
Pincészet: Barnabás Pince, Somló
Borrégió, borvidék: Somló-hegy déli oldal, Aranyhegy dűlő
Szőlőültetvény területe: 0,6 hektár (6.000m2)
Fajtaösszetétel: kizárólag őshonos magyar fajták: Hárslevelű és Furmint
Szőlőművelés: középmagas kordon, tőketerhelés: 0,6 - 0,8 kg/tőke.
Szőlőfeldolgozás: csak saját ültetvényről, bogyózással, kézi préseléssel.
Borkezelés: must-ülepítés, élesztő nélküli spontán tölgyfahordós erjesztés, 10-15 hónapos fahordós érlelés és a fogyasztók érdekében legalább 6 hónapos palackos érlelés.
A borok fogyasztását 12 C fok körüli hőmérsékleten és minimálisan félórás levegőztetés után javasolják.
A tulajdonos Tóth Barnabás 2000. évtől foglalkozik szőlőműveléssel, borászattal. Ekkor vásárolta meg Somló-hegy egyik legjobb adottságú területén, a déli fekvésű Aranyhegy dűlőn lévő szőlőbirtokát.
Már a kezdet sem volt sikertelen, 2001-ben az első évjáratú Hárslevelű borát a somlói borversenyen nagyaranyéremmel, az országos borversenyen ezüstéremmel díjazták.
A kézműves, természethű szőlőművelésének és borászatának legfőbb célja csúcsminőségű borok előállítása, mégpedig csakis hagyományos magyar és somlói őshonos szőlőfajták termesztésével. Ennek kapcsán tudatosan választották a Hárslevelű és Furmint szőlőfajtákat.
A kiváló minőségű bor-ízvilág érdekében a termesztés során nagy gondot fordítanak a metszésre, zöldmunkára, ésszerű terméskorlátozásra.
Csakis egészséges, érett jóízű fürtök kerülnek feldolgozásra, mely során a nem használnak vegyszereket sem élesztőt, hagyják, hogy főként a természetes folyamatok alakítsák, érleljék a borait.
2013 májusától új fejezet kezdődött, Barnabás Pince néven, családi vállalkozásként jelentek meg boraikkal. A Pincészet bemutatkozása rendkívül sikeresen alakult. Azon kevés számú megmérettetésen és borversenyen, ahol a Barnabás Pince borai részt vettek, mindig, mindenhol sikeresen szerepeltek.
A gazdaság
Talaj
A somlói borvidék ültetvényeinek talaja nem homogén, sem a felszínen, sem pedig az alatt. Akár egymástól néhány méter távolságra is meglehetősen különböző talajadottságokat találunk, de a talaj egyes rétegeinek is eltérő az összetétele.
Az egyes rétegek ásványi összetétele, tápanyag ellátottsága is komoly mértékben eltérő, emiatt az ültetvények korának itt nagy jelentősége van, hiszen a szőlő más-más talajrétegekből táplálkozik.
A somlói talaj főbb összetevői:
• bazalttufa (bazaltvulkánnak kőzetté szilárdult hamuja)
• kukoricabazalt, bazalttörmelék
• barna erdőtalaj
• homok
• törmelékes lösz
A legmagasabb bazalttartalmú területek a Somló magasabban fekvő részein találhatóak, míg a hegy szoknyájának alsóbb területein inkább a homok és lösz a jellemző.
A pincészet területének magas a bazalttartalma és egyes részein barna erdőtalajt is tartalmaz.
Klíma
A Somló időjárása – hasonlóan a régióhoz, illetve az országhoz – kontinentális jellegű.
Az éves csapadékmennyiség 650-700mm között mozog, a napsütéses órák száma éves szinten 1900 óra körüli. A bazalt jó hőtároló képességének köszönhetően éjszaka visszasugározza a nappal felvett hőt, amely segíti a szőlő érését. Az uralkodó szél jellemzően északnyugati. A Nyugat felé való nyitottsága miatt gyakori a szeles idő, ami az őszi esőzések idején gyorsan szárítja a vizes fürtöket, megelőzve ezzel a gombás fertőzéseket. A Somlót ritkán éri jégkár, mivel az északnyugat felől jövő viharfelhőket a hegy eltereli. Mindezek az időjárási adottságok hosszú és biztonságos vegetációs időszakot biztosítanak a szőlőnek.
A pincészet területének mikroklímája igen kedvező, mivel a keleti gerinc közelsége miatt állandó a légmozgás.
Eddig megjelent boraik
Nagy-somlói Hárslevelű 2011
- 2013 októberében a Népszabadság TOP 100 legjobb magyar borok között a száraz fehér borok kategóriájában 5. helyezést ért el.
- 2014-ben Nemzeti Borkiválóság (**** - négy csillag).
- 2014 Prestige Reserve: Vinum Bonum cím
Nagy-somlói Furmint 2011
- Furmint Február 2014 rendezvény egyik meglepetés bora volt, a 2011. évjáratú borok közül a 4. legjobb helyezését kapta és a Borászportál 89 pontra értékelte.
- 2014. Nemzeti Borkiválóság (**** - négy csillag).
Nagy-somlói Hárslevelű 2012
- 2015. Nemzeti Borkiválóság (*** - három csillag).
Nagy-somlói Furmint 2012
- 2014. Népszabadság TOP 100.
- 2015. Nemzeti Borkiválóság (**** - négy csillag).
- 2015. Prestige Reserve: Vinum Bonum cím
- 2015. Bor és Piac magazin országos Furmint teszt 4. helyezés
Nagy-somlói Hárslevelű 2013
- 2016. Nemzeti Borkiválóság (**** - négy csillag).
- 2016. Prestige Reserve: Vinum Bonum cím
Nagy-somlói Furmint 2013
- 2016. Nemzeti Borkiválóság (**** - négy csillag).
Furmint bor jellemzése (Bor és Piac magazin országos Furmint teszt):
Világos aranysárga, szépen csillogó megjelenés. Összetett, intenzív illatában gyógynövények, ásványosság, egy kis ananász, vanília, birs, fűszeres barack fedezhető fel. Lendületes, virgonc savai mellett komoly test, kirobbanó vitalitás, fűszeres-zamatos, hosszú utóíz érezhető. Utóízében kellemes grépfruitos kesernye jelentkezik.
A Barnabás Pince célja, hogy boraik egyre jobb minőségben a borszerető közönség kedvenceivé váljanak és a családi gazdaságuk mindent meg is tesz ennek érdekében.
Számukra fontos, hogy a boraikat ma főként a fiatalabb generációhoz tartozó és egyre igényesebb fogyasztók és az őket kiszolgálni hivatott, nívós borkereskedők és legkiválóbb éttermek is elismerik és értékelik.
A Barnabás Pince borainak kedvező fogadtatása arra kötelezi őket, hogy elkötelezettséggel és egyre igényesebben folytassák a munkát.
Elérhetőségek:
Székhely: 2094 Nagykovácsi, Berkenye u. 18. HUNGARY
Kapcsolattartó: dr. Tóth Barnabás
Tel: 36205371949, 3626355165
Publikus e-mail cím: tothbarnabas.dr@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/BarnabasPince/
Pincelátogatás, borkóstolás
Egyidejű maximális létszám kb 30 fő, kérés esetén étkezést is biztosítunk. Mivel Nagykovácsiban élünk, az időpont és a részletek egyeztetése a tervezett időpont előtt 1-2 héttel, e-mail-ben, vagy telefonon lehetséges.
Tovább olvasom