Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
Nincs megadva |
Kedves Barátaink,
idén is sok szeretettel hívunk benneteket a legjobb hegyaljai fesztiválra, az erdőbényei kertekbe. A faluban feltehetően már nincs szállás, de kemping lesz és Tolcsván illetve a környék falvaiban biztosan van még szabad hely. Nálunk két program lesz: péntek este 19-kor a Szefárd trió lép fel, szombaton 15 órakor pedig egy natúr essencia kóstolót tartok. Várunk benneteket szeretettel!
Édes borok kóstolója, kedvezményes borvásár valamint előadás a zsidómentő Karl Lutz és az SS-tábornok Karl Pfeffer-Wildenbruch találkozásáról
Szeretettel hívunk 2019. december 4-én 18.30-kor a Magvető Caféba a Vayi borászat természetes édes borainak kóstolójára és egy izgalmas diavetítéses előadásra. A furcsa pár – Karl Lutz svájci konzul és Karl Pfeffer-Wildenbruch SS-tábornok egyaránt Budapesten élte át a főváros ostromát. Ennek során ugyan nem találkoztak, de kettejük között 1955-től érdekes kapcsolat alakult ki Budapest miatt. Fényképekkel illusztrált előadásom ennek nyilvánosság előtt nem ismert részleteit tárja fel.
Meglepetésként egy muzeális ritkaságot is kipukkantunk!
A borsor:
Édes Szamorodni 2010
Édes Szamorodni 2016
Cuvée 2017
Cuvée 2018
Aszú 2017
Aszú 1968
Belépődíj: 3500 forint - előre utalandó 11702043-20001742 (Ungváry O+F Kft.) Az előre utalásra azért van szükség, mert az 1968-as Aszú mennyisége korlátozott - aki előre utal, az biztos fog kapni belőle, aki a helyszínen fizet az nem biztos
Idén is sor kerül egy monumentális és vertikális Aszú-évjáratkóstolóra az 1956-2017 közötti évjáratokból. Gyűjteményem feláldozása következtében újjáélednek az 50-es, 60-as, 70-es és 80-as évek, legalábbis borászati értelemben. Minderre Erdőbényén, a Bor Mámor Bénye fesztiválon 2018. július 7-én szombaton 14 órakor kerül sor a Vayi Borászat teraszán (Kossuth utca 49). Korlátozott férőhelyek miatt tanácsos előre bejelentkezni, fizetni a helyszínen kell. A belépődíj 7000 forint/fő.
Kedves Barátunk!
III. Napóleon uralkodása fénykorában minden évi minimum 30 üveg tokaji rendelt, hogy legyen elegendő édes bor a francia királyi udvarban. Történészek feljegyezték, hogy XIV.Lajos és Nagy Frigyes rendszeresen azon versenyeztek, ki kínálja különlegesebb aszúval Voltaire-t, ha ellátogat hozzájuk. IV. Pius Pápa 1562-ben a tridenti zsinaton kijelentette: ez az a bor, aminek mindig egy pápa asztalán kell lennie. Thomas Jefferson a leghíresebb borszerető amerikai elnök a leghíresebb francia, olasz, portói borok mellett rendszeresen aszút kínált elnöki vacsoráin. Rajtuk kívül Ludwig Van Beethoven, Liszt Ferenc, Friedrich Goethe, Heinrich Heine, Friedrich von Schiller, Johann Strauss, Nagy Péter és Katalin cárnő is rendszeres vásárlói voltak a tokaji boroknak. Mindegyikük kapcsolata az aszúval egy-egy külön mesébe illő történet
Ezen neveket olvasván talán egyértelmű, hogy nemcsak Tokaj-hegyalja borai, de több évszázados történelme is izgalmas és megunhatatlan. Pláne, ha a történelem erről szóló fejezeteit olyan ember meséli el, aki nemcsak borász, tapasztalt borszakíró, de nagy tudással rendelkező történész is. A tokaji borok ízéhez, készítési módjához és világkörüli hódító útjához kevés hasonló magyar sikertörténetet ismerünk. Ennek ellenére gyakran tapasztaljuk, hogy az emberek hiába érdeklődőek, nem tudnak eleget arról, hogy miért egyedülálló borfajta például a tokaji furmint, miért különleges a tokaji aszú vagy a szamorodni. Még sok magyar számára is ismeretlen a máslás vagy a fordítás nevű bor, pedig ízük és illatuk a legtöbb édes bor ellenes kóstolót is azonnal magával ragadják.
Novemberi beaujolais bulink fergetegesre sikerült. A borok történelméről és az italokról azonban nem volt alkalmunk eleget mesélni. Ezért a vayi borokon keresztül egy kicsit komolyabb, de nem unalmasabb módon is szeretnénk bemutatni az érdeklődőknek a tokaj rejtelmeit. 2017. január végén egy szűkebb körű 8 soros kóstolót tartunk, ahol Ungváry Krisztián történész, a Vayi borászat borásza mesél Tokajról, annak történelméről, úgy ahogy mások nem nagyon szoktak. A borsor sem lesz szokványos, mert a végén megkóstolunk egy teljesen különlegesnek számító, muzeális tételként tárolt 1956-os Aszút – ennek jelenlegi kereskedelmi ára 73.000-215.900 forint között szóródik.
Szeretnénk az eseményt különlegessé tenni, hogy karácsonyi ajándékként is adhassátok. A kóstolóhoz egy ajándékutalványt is készítettünk, amelyet kinyomtatva borítékban is át tudunk adni, ha valakinek ezt szeretnétek ajándékozni.
Az est helyszínéről kedvenc éttermünk, a Bouchon tulajdonosa gondoskodik. Tisza Lajos nemrég nyílt új étterme ad majd otthont az estnek. Izgalmas falatokat készít ahhoz a nyolc féle borhoz, amelyeken keresztül Tokaj történelmét és ízvilágának egy részét szeretnénk bemutatni.