Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
hétfő | 00:00 - 00:00 |
kedd | 00:00 - 00:00 |
szerda | 00:00 - 00:00 |
csütörtök | 00:00 - 00:00 |
péntek | 17:00 - 21:00 |
szombat | 12:00 - 21:00 |
vasárnap | 12:00 - 21:00 |
Szeretettel várjuk Kedves Vendégeinket borteraszunkon, a csopaki Szitahegyen. Kínálatunkban megtalálhatóak a Csopakon tradicionális Olaszrizling, a zamatos Tramini, az illatos Sárga Muskotály, az üdítő Rosé, a régió vörösboros tradíciói mentén készítjük Derű és Syrah borunkat. Boraink mellett házias ételfogásokkal is várjuk kedves vendégeinket minden hétvégén!
A terület kiválasztásakor elvarázsolt minket a tóról visszaverődő „második” Nap fénye, mely kitűnő adottságot jelent a pince fölött és alatt fekvő Balatonra néző szőlőültetvényeknek, melyeket a forró nyári napokon az esti, erdőkből leáramló hűs parti szél üdít fel.
Már a régiek felismerték, hogy a közvetlenül az erdő alá telepített Tramini meghálálja a forró nyári napokat követő alkonyok hűvösebb, frissítő fuvallatait. Ízei, aromái így teljesednek ki. Kissé alacsonyabb fekvésben az Olaszrizling is igazán otthon érzi magát, bőségesen ontva az e tájra jellemző mandulás ízeket, zamatokat, finom illatokat.
Területünkön a kitűnő táptalaj jellegzetességét a meszes, márgával vegyes fillit-pala adja, melyben idősebb vulkáni kőzetek is találhatóak, felsőbb rétegekben pedig karbonát kőzeteket találunk, itt-ott lösszel, így adva meg a kitűnő talajkombináció elegyét, melyből boraink finoman összetett, harmonikus savtartalmát nyerjük.
A csopaki táj éghajlatára leginkább a mediterrán szó illik, mivel a nyári forróságot víztömegéből eredő páratartalmával jól csökkenti a Balaton közelsége, de ugyanez a hatás megvédi szőlőinket az erősebb fagyoktól is. A víztükörrel is felerősített sok napos óra alapvetően befolyásolják szőlőink érését. A levendula, a füge, a mandula mind-mind jól érzik magukat kertünkben.
Minden évben kedvenc szőlőfajtánkkal futunk neki a friss kihívásoknak, élményeknek, tennivalóknak. Így van ez 2o2o-ban is. A nagy, két helyszínen zajló sétáló kóstoló előtti pénteken borvacsorára invitáljuk a vendégeinket, ahol a jelenleg futó tételek mellett most is kibontunk pár régebbi évjáratot. Nekünk is izgalmas megtapasztalni, hogyan fejlődik egyik vagy másik borunk, Somogyi Károly, séfünk és a borterasz csapata pedig hozzá illő fogásokkal készül természetesen:
Köszöntő bor:
2019 Olaszrizling Hegybor (tartályminta, premier előtt)
2018 Olaszrizling
Hideg előétel: Kocsonya, malacfül, zöldalmás-tormahab
2017 Olaszrizling birtokválogatás
Csicsókakrémleves, kacsa ropogós
2018 Kódex Olaszrizling
Tokhalfilé, zöldséges kuszkusz, sabayon
2015 Kódex Olaszrizling
Borjú karaj, zeller, simei gomba, burgonya
2008 Olaszrizling "aszú"
Sajttorta, barack, zöldalma, zab
Ára: 14.900 Ft, mely tehát hat bort és 5 ételfogást foglal magába, valamint savas és mentes vizet.
A férőhelyek száma limitált, így a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melyet biztos részvétel itt lehet megtenni:
+36 30 515 7953
INFO@PETRANYIPINCE.HU
SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT AZ ÉV ELSŐ CSOPAKI ÜNNEPÉN!
Az Olaszrizling Szerintünk mindig az évnyitó eseménye Csopaknak. Ilyenkor egy egész nap a régió fő szőlőfajátájáról, az Olaszrizlingről szól és a helyzet az, hogy még soha nem volt nálunk rendes borvacsora, tehát duplán is szükségszerű volt ez az esemény. A koncepció egyszerű: retrospektív olaszrizling sor (2008-2017) és hozzá komponált ételek borteraszunk szakácsai által.
A jó hangulatú evés-ivás közben pedig beszélgetünk, valamennyi borról mesél valaki a pince színeiben és szeretnénk méltó módon megkoronázni ezt az amúgy is jeles alkalmat.
Ízletes vacsora, jó borok, kellemes társaság – így képzelünk el egy őszi estét a Petrányi Borteraszon
Október 21-én, szombaton 18:00 órától a csopaki Petrányi Borterasz fantasztikus panorámájában gyönyörködve Herczeg Ágnes, borakadémikussal beszélgetünk barátságról, borokról, a borászatról és a szenvedélyről, miközben elköltjük háromfogásos borvacsoránkat.
„(A bor) megfűszerezi az életet és az ételed. Nagyon izgalmas a borokat és az ételeket összepárosítani, mert teljesen új dimenziót adnak egymásnak. Ez egy igazi tudomány, érdemes kiképezned magad belőle. Ez a néhány általános alapelv segít eligazodni az elején: az egyszerűbb, nem túl fűszeres ételekhez könnyű fehérborokat igyál, a zsírosabb, fűszerekben gazdag fogások a testesebb vörösborokat kívánják, illetve az ízesebb, erősebb fehérborokat.” – meséli Herczeg Ágnes, az ország egyik legelismertebb, legképzettebb és legsokoldalúbb borszakértője, a Petrányi család barátja és szakmai segítője a WMN magazinnak.
A Füredről startoló vitorlásmezőnyt még mindig Csopakról lehet a legszebben, együtt figyelemmel kísérni a rajt perceiben. Ehhez a balatoni ünnephez kötődően immár második évben rendezzük meg a Kékszalag-reggelinket. Idén is különféle nemzetek jellegzetes fogásait készítjük majd el: angol, francia, olasz, magyar, amerikai ízekkel.
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött a limitált férőhelyek miatt!
Programsorozatunkkal hagyományt szeretnénk teremteni, melynek keretein belül találkozhatunk borokkal, ízekkel, a balatoni táj szépségével, s nem utolsó sorban egy különleges vendéggel, aki azért érkezik közénk, hogy ebben a környezetben meséljen nekünk balatoni kötődéséről és mindenféle témákról melyek foglalkoztatják. A 'Vacsorvendég a Teraszon' esték kötetlen, könnyed hangulat mellett, interkatív, de vezetett beszélgetésekről szólnak, hisz a bor pont ettől különleges ital: kapukat nyit meg ember és ember (ember és ételek) között is.