Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
hétfő | 08:30 - 17:00 |
kedd | Zárva |
szerda | Zárva |
csütörtök | Zárva |
péntek | Zárva |
szombat | Zárva |
vasárnap | Zárva |
2016 nyarán indítottuk útjára a Kóstolom oldalunkat, amelyen egyedülálló módon az egész országot átívelően és azon is túlmutatva mutatjuk be a borpiaci szféra legjelentősebb régi és új szereplőit. Adatbázisunkban nemcsak pincészetekre, hanem vendéglátóhelyekre, szállásokra is rá tudsz keresni: több, mint 800 partnerünkről tudhatsz meg releváns információkat. Borászatokra kattintva találhatsz borlapokat, véleményeddel tudod segíteni a többieket. A Kóstolom azonban nem csupán egy adatbázis, hírfolyamunkat folyamatosan szerkesztjük, követjük az aktualitásokat és azokról beszámolókat, interjúkat, kritikákat fogalmazunk meg: tesszük mindezt szakmai szemmel.
Többet is nyújtunk, mint egy átfogó borturisztikai adattár és napi aktuális tartalom. Küldetésünk, hogy releváns szakmai tapasztalatainkra alapozva megoldást kínáljunk bormarketing, PR és vizuális megjelenés terén – mindezt minőségi színvonalon.
Csapatunk
Pintér Zsolt, Ügyvezető
Káli Balázs, Esemény és tartalomfelelős
Kalmás Borbála, Kommunikáció és marketing
Kun Luca, Marketing asszisztens
Székely Bence, Designer
Borikutya, Házikedvenc/ Irodakutya
Helyszín: 2476 Pázmánd, Szőlőhegy 1026/1 Hrsz
Időpont: 2023.11.25. I Szombat I 19:00
A két játékos:
—
5 – 5 bort hoz mindkét versenyző, melyek párban vannak felszolgálva a közönség számára. A játékosok döntik el minden borpár végén, hogy mely bor tetszett jobban és szavaznak a mobiltelefonjuk segítségével. Minden borpár után kihírdetjük a nyertest és felfedjük a borokat, majd mindegyik bor után mesélnek a játékosot a választásukról.
Early bird jegyek 2023.11.04-ig érhetőek le ezen a linken ITT.
A jegyár tartalmazza:
Lássuk a történetet, a BORPÁRBAJ következő összecsapása kapcsán:
Egyszer, a napfényes Borvárosban, ahol a finom borok és mulatság szelték át az étert, két elszánt étteremtulajdonos, gasztrohős, „Csakegykorty Feri” és „Gasztrokult Gyuri”, úgy döntöttek, hogy összecsapnak, és a borarénák világában közismert BORPÁRBAJ játékkal összemérik galaktikus erejüket.
Egy szikrázó kis borvidék szőlős lankáin varázslatos helyszín várja az eseményt, ahol tíz kiváló bor és számtalan történet készül arra, hogy lenyűgözze a közönséget, akik kezében lesz a DÖNTÉS. A városnak ez lesz az első ilyen, még sosem látott BORPÁRBAJA.
A kék sarokban „Csakegykorty Feri” a nevetés és míves beszéd, a szóforgatás nagymestere készül egy ötös borfogattal. Mintha a borszüret és a tréfák különleges elegyét préselte volna palackokba, minden korty után végtelen kacagás tör ki a vendégekből, varázslattal tölti meg a poharakat. „Csakegykorty Feri“ a bort nem issza, csak egy kortyot kóstol, és végtelen történet kerekedik belőle minden alkalommal. Még a mikrofon is egész jól áll a kezében, lássuk, a palackokkal ezúttal mit kezd.
A piros sarokban a „Hegy Janija” vagyis „ Gasztrokult Gyuri“, igazi gasztronómiai „borshow“-val készült. A borok mellett különleges kulináris élményekkel próbálja meg elcsavarni a vendégek gondolatait. Gyuri tündöklő szemekkel, igazi vendéglátósként, végtelen energiával mesél a különleges választásairól, mintha minden bor mögött egy személyes történet és örök mese bújna meg.
Hogy ki lesz az üveghegyen túl Pázmánd szőlősorain megbúvó „gasztrovár“ hőse és a BORPÁRBAJ győztese, az kiderül November 25-én A BÁLINT BORÁRIUMBAN. Aki lemarad, az örök életében bánni fogja, aki pedig jelen lesz, egy olyan élménnyel gazdagodik, amit még sokáig fog emlegetni országhatáron túl is a borissza népesség.
Ezúttal a hazai borsajtó két ikonikus személyisége méri össze tudását a Kóstolom Winebar Buda arénában. A két játékos a borok világában jártas, ilyen jellegű összecsapáson még közösen nem vettek részt, de megszámlálhatatlan sok borászt és bort ismernek, szóval nagyon izgalmas lesz a következő összecsapás.
Nézzük a hazai borsajtó jeles képviselői mit gondolnak a hazai borokról és borászatokról? Milyen tételeket választ egy újságíró, aki árgus szemekkel figyeli a fogyasztók kattintásait és pontosan tudja mikor izzik az internet és mire kíváncsiak a borkedvelők. Saját kedvenceiket hozzák vajon a párbajra, vagy a fogyasztók nyelvét ismerve, inkább közkedvelt tételekkel jönnek? Nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen lesz a következő a párbaj a hazai „szaksajtó” szemüvegén keresztül.
A két játékos a Vince Magazin csapatát erősíti:
- JEGYEK IDE KATTINTVA ÉRHETŐEK EL -
Időpont: 2023.11.16. 19:00
Helyszín: Kóstolom Winebar Buda I Budapest II. Káplár utca 19.
Mit kell tudni Ivettről?
A bölcsészettudományi karról a public relations világába kerültem, majd a pénzügyi szférában dolgoztam bankok és biztosítótársaságok marketing- és kommunikációs felelőseként, közel két évtizeden át. Életem első 25 évében gyakorlatilag a sör habján kívül nem kerültem kapcsolatba az alkoholos italokkal; munkahelyi barátaimmal kezdtünk el borkóstolókra, borismereti tanfolyamokra járni, innen pedig nem volt megállás: hobbiból hivatásommá vált a borkóstolás, és egy olyan világ nyílt ki előttem, amely minden nap új felfedezni valót kínál. Ádámmal a remek munkakapcsolaton és a boron túli témákban is könnyen megtaláltuk közös pontokat, többek között a társasjátékok világában – én csak önfeledt „júzer” vagyok, de ő saját fejlesztésű társasjátékkal is büszkélkedhet!
Mit kell tudni Ádámról?
A bor nekem sokáig csak hobbi volt, miközben hivatásszerűen újságírással foglalkoztam. A két út 2017-ben keresztezte egymást, akkor kerültem a Borászportál/Vinoporthoz, ahol Vancsik Ivett volt a főszerkesztő. Munkatársak lettünk, ma már barátok vagyunk, még közös bort is készítettünk 2020-ban, miután én elvégeztem a budafoki borásziskolát. 2021-ben követtem Ivettet a Vincéhez. Szabadidőmben Gasztrorégész néven gasztrotörténeti blogot vezetek és társasjátékot tervezek.Borpárbaj Story & Szabályok
„Az ötlet – részben onnan jött, hogy köpőversenyt nem szervezhettünk a borbárba- részben pedig onnan, hogy szeretem a bor szubjektivitását kiemelni és szeretek játszani. Nem szeretem viszont amikor egy borszakértő kategorikusan kijelenti, hogy ez a bor jó a másik meg nem. Minden bor lehet finom, csak kell hozzá a megfelelő pillanat. Demisztifikálásnak hívom, amikor a bor körüli misztikumok és előítéletetek gyakorlati úton megcáfolódnak. Ez történik egy ilyen borpárbajon is, ahol nem mindig a szakma álltal jobbnak tartott vagy kétszer olyan drága bor nyer.”
A borpárbaj célja a különböző sítlusú szakértők, borászok szemüvegén keresztül minél több borstílust és bor történetét megismerni és átadni a borkedvelő közönségnek. Továbbá, népszerűsíteni a hazai borkultúrát és játékos keretek között egy páratlan borkóstolóélménnyel gazdagítani a vendégeinket.
Borpárbaj Story & Szabályok
„Az ötlet – részben onnan jött, hogy köpőversenyt nem szervezhettünk a borbárba- részben pedig onnan, hogy szeretem a bor szubjektivitását kiemelni és szeretek játszani. Nem szeretem viszont amikor egy borszakértő kategorikusan kijelenti, hogy ez a bor jó a másik meg nem. Minden bor lehet finom, csak kell hozzá a megfelelő pillanat. Demisztifikálásnak hívom, amikor a bor körüli misztikumok és előítéletetek gyakorlati úton megcáfolódnak. Ez történik egy ilyen borpárbajon is, ahol nem mindig a szakma álltal jobbnak tartott vagy kétszer olyan drága bor nyer.”
A borpárbaj célja a különböző sítlusú szakértők, borászok szemüvegén keresztül minél több borstílust és bor történetét megismerni és átadni a borkedvelő közönségnek. Továbbá, népszerűsíteni a hazai borkultúrát és játékos keretek között egy páratlan borkóstolóélménnyel gazdagítani a vendégeinket.
A játék menete a következő:
Szabályok
5-5 bort hoz a két párbajozó. A borokat 5 kategóriában
Meghatározott maximális beszerzési árral. A két versenyző nem ismeri egymás borait. A kóstolón résztvevő vendégek vakon kapnak az adott kategórián belül két bort, majd telefonon névtelenül szavaznak egy online felületen, hogy „A” vagy „B” bor ízlett neki jobban. A kategória végeredménye miután mindenki szavazott megjelenik a képernyőn.
Kóstolás és szavazás után:
Felfedjük a borokat, a vesztes párbajozó mondhatja el először a védőbeszédet, ami szólhat arról, hogy szerinte miért vesztett és kísérletet tehet, hogy elmondja mi volt az ellenfelének a bora. Végül felfedi és ismerteti a borát. Majd a győztes teszi ugyanezt, aki akár azt is elismerheti, hogy ő az ellenfele borára voksolt volna, ha részt vett volna a szavazásban.
A kategóriák győztesei pontot kapnak:
Összesen 8 pont gyűjthető, akinek több lesz az nyer. Döntetlen esetén az összszavazat számít, tehát ilyenkor számít, hogy ki mennyivel nyerte az adott kategóriákat.
Körutazás a Whisk(e)y-k világában
Időpont: 2023.10.25. I Szerda I 19:00
Helyszín: Kóstolom Borbár, Budapest, Káplár utca 19.
Kóstoló témája, amiről Fruzsi feltétlenül mesélni fog többek között:
Utazást teszünk különböző whisky régiókban és megválaszoljuk a fenti kérdéseket
Kóstoló sor:
12 borászat helyszíni előadása és pop-up kóstolója, esténként zenei program DJ-vel, több mint 70 féle bor, és mindig jó hangulat a Kóstolom Csapatnál.
A Budapest Borfesztiválon a Csikós udvaron 65-66-os standon találjátok meg a Kóstolom Winebar Buda csapatát. A standunk mellett egy interaktív pop-up kóstolókkal felfűzött ingyenesen látogatható programsorozattal készülünk a VinAgora & Kóstolom Interaktív Bortéren. Borászatokkal és előadásaikkal várjuk minden nap 16:00 – 19:00 óra között a borkultúrára szomjas közönséget. Ezután minden nap 19:00 órától DJ fogja pörgetni a lemezeket, és zárásig kínáljuk a koncentrált napfényt a poharakba.
Standon megtalálható borászatok
Bakos Pincészet | Bubbly shop I Cseri Pincészet I Domäne Wachau | Fischer Birtok - Szent György-hegy és Burgenland| Holdvölgy Birtok | Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok | Kóstolom WineBar Buda | Kreinbacher Birtok I Pajzos Tokaj Borászat | Skrabski Pince | Steigler Pincészet | ST. DONAT Ökológiai Birtok és Borászat| Szijjártó Előd Borászat I TR művek I Villa Tolnay
NYEREMÉNYJÁTÉK
Standunknál, vagy akár otthonról se felejtsek el játszani velünk, amivel különböző értékű kedvezményeket kaphattok a kóstolom webáruházban. Sőt a napi sorsolásunkon is részt vehettek, ahol minden este egy borcsomagot sorsolunk ki!
JÁTSSZ VELÜNK!
https://winegroup.aborfesztival.hu/kostolom/nyeremenyjatek
Pop - up kóstolók*
* A kóstolóra nem szükséges előzetes regisztráció, érkezési sorrendben, korlátozott létszámban tudtok rajta részt venni.
2023.09.07. Csütörtök
16:00 – 16:30
Három talaj, három Olaszrizling
Előadó: Osváth István
Borok:
17:00 – 17:30
Minimális beavatkozással készült borok - közel a természethez
Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok
Előadó: Németh Miklós
Borok:
18:00 –18:30
Prosecco-felfedezések a Bubbly & Kóstolom iránytűje szerint
Bubbly Shop
Előadók: Csütörtöki Tamás, Dudás Alexander és Pintér Zsolt
Borok:
16:00: 16:30
Északi part - spontán!
Skrabski Pince
Előadó: Sümegi Gábor
Borok:
17:00: 17:30
Tokaj Hype - Aranyérmes pezsgőkóstoló a Pajzos Tokajjal
Pajzos Tokaj Borászat
Előadó: Espák Pál
Pezsgő:
18:00: 18:30
Furmint Sopronból
Steigler Pincészet
Előadó: Varga Tamás
Borok:
2023.09.09. Szombat
16:00 – 16:30
A Duna mentén - Rizlingek presztízs dűlőkből
Domäne Wachau
Előadó: Cseri Auguszta
Borok:
17:00 – 17:30
Rizling, ahogy mi látjuk…
Cseri pincészet
Előadó: Cseri Barnabás
Borok:
18:00 – 18:30
TR Borászat Tokaj - 10 évünk három borban
TR Művek Tállya Tokaj
Előadók: Kada Anikó és Uliczki Dénes
Borok:
2023.09.10. Vasárnap
16:00 – 16:30
Így néz ki a rajnai a Velencei tónál | Etyek-Budai borvidék
Bakos Pincészet
Előadó: Bakos László
Borok:
17:00 – 17:30
Grüner Veltliner és Rajnai párhuzam | Mi indítja be az exportpiacot igazán?
Kóstolom WineBar Buda
Előadók: Pintér Zsolt és Hegyi Gábor
Borok:
18:00 – 18:30
Mindent az Etyeki Pezsgőkről és eredetvédelemről
Szijjártó Előd
Előadó: Szijjártó Előd
Borok:
Zenei előadók DJ-k
Zene nélkül mi is félkarú óriásnak érezzük magunkat. A Borbárban is nagyon odafigyelünk a zenei kínálatra, és ezt a hangulatot itt is szeretnénk átadni Nektek. Borbárunk 5 éves születésnapja alkalmából minden este élő zenével készülünk. Minden DJ kötődik a borhoz, sőt van, aki kifejezetten borászattól érkezik. Különleges élmény lesz velük együtt, nem csak a boraikkal, hanem zenével is megtölteni a Csikós udvart.
2023.09.07 csütörtök
19:00-24:00
Illés Tamás
Bubbly party
2023.09.08 péntek
19:00-1:00
Sövény Bence
Skrabski party
2023.09.09 szombat
19:00-1:00
BMark (Márkus Balázs) – WineGroup fiatal zenei hangja
WineGroup party
2023.09.10 vasárnap
19:00-22:00
Bmark (Márkus Balázs) – WineGroup fiatal zenei hangja
WineGroup party
Kóstolom Winebar Buda
Az elmúlt öt évben több mint 5000 féle bort kóstoltunk végig, több mint 100 borászat fordult meg nálunk borkóstolókon és több mint 3000 vendég járt kóstolóinkon, eseményeinken. Nekünk a legfontosabb ezek után is, hogy a Ti igényeitek alapján a legjobb borokat válogassuk, és olyan hangulatot varázsoljunk a borbárba, hogy bármikor szívesen nálunk töltsetek pár órát, vagy akár egy egész estét barátokkal, párotokkal, kollégákkal Buda szívében a Milleráris Park mellett, a Kóstolomban.
Borkínálatunkat alapvetően a hazai top borászatok szortimentjéből válogatjuk, azon termelőktől, akikkel jól tudunk és szeretünk is együtt dolgozni. Fontos számunkra a fenntarthatóság és a természetes borkészítés, de a legfontosabb, hogy a borok finomak legyenek. A kínálatunk 70%-a kimagasló hazai termelők különleges tételeiből áll, de ezen felül a világ különböző pontjairól, több mint 17 országból tartunk különlegességeket és érdekességeket a borfanatikus, borkedvelő közönség számára.
Kiemelten fontos számunkra, hogy érdekes programokat és boros eseményeket szervezzünk hétről hétre Nektek. Különböző tematikák mentén (borászok, borvidékek, országok) alakítjuk az eseményeinket, és mindig van egy kis csavar, hogy eltérjünk a konvencionális kóstolóktól, és minél több játékosságot csempésszünk az eseményeinkbe. A borpárbaj az egyik legizgalmasabb kóstolónk, de havi rendszerességgel van borklubunk, vannak tematikus borestjeink, és szeptembertől beindul egy rég dédelgetett álmunk, a malátaklub.
Asztalfoglalás: https://kostolomborbar.hu/asztalfoglalas/
Szerettünk volna zárás után gyönyörű növények között egy díszfaiskolában borozgatni. Kitaláltuk, megszerveztük!
Tarts velünk, ha Téged is érdekel a Baráti Díszfaiskola és a Cseri Pincészet közös rendezvénye, ahol az 1+5 boros vezetett borkóstolót vers és novella is kíséri. Az estén Ferenczy Klára költő olvas fel saját verseiből és novelláiból. Hogy a jó boroktól és szép szavaktól el ne bóduljunk, kis harapnivalónkról a környék legfiatalabb péksége, a Napsugár Pékműhely gondoskodik, rozmaringos focacciával készülnek.
Cím: Baráti Díszfaiskola Győrújbarát, Templomsor utca 16.
Időpont: 2023. augusztus 11. péntek 18,30 h zárás után a Baráti Díszfaiskolában
Belépőjegy: 7.000,- Ft/fő, amelyből 2.000 ,- Ft ajándékutalvány, amely a Baráti Díszfaiskolában levásárolható
Dress code: laza, kényelmes
Helyszín: Kóstolom Borbár, 1024 Budapest, Káplár utca 19.
Időpont: 2023.07.04. kedd – 18:00
A kóstoló angol nyelvű!
Lenz Moser, miután eladta a családi pincészetet Ausztriában, új kihívások elé nézett. Ő volt Robert Mondavi borászatának kizárólagos európai képviselője, és részt vett számos, nagy presztízzsel rendelkező nemzetközi borászati projektben is.
Az idei évad egyik legizgalmasabb kóstolójára négy különböző országból érkeznek hozzánk ismert borok, amik nagy elismerésnek örvendenek. Magyarországról kiemelten a Furmintot választotta Lenz, és egy rendkívül izgalmas projektbe kezdett Tokajban Takaró Ritával. Ausztriában a BIO és természetes borok világában elismert Markus Huberrel hoztak létre egy NEW Chapter nevű projektet és a Grüner Veltelinert emelték a következő szintre. Ausztráliában szorosan együttműködnek a Kilikanoon borászattal, amiről a világ egyik, ha nem a legbefolyásosabb borkritikusa, Robert Parker Jr. így nyilatkozott: "A Kilikanoon az egyik legbriliánsabban működő borászat Ausztráliában..."Végül, de nem utolsó sorban pedig Kínában is van egy projektjük. Mivel eddig kevés kínai bort kóstolhattunk, nagyon várjuk Lenz Moser kínai borait és történeteit a Changyu borászatról.
Összességében több mint 12 bort kóstolhatunk egy szaktekintély vezetésével, aki elkalauzol minket a világ különböző pontjaira, borai segítségével. Megtudhatjuk, mi mozgatja a nemzetközi borkereskedelmet, milyen trendek vannak jelenleg Amerikától Kínáig terjedő borpiacon, és mi érdekli a többi kontinensen élő borkedvelő közönséget. Ez egy izgalmas utazás lesz.
Szeretettel várjuk Lenz Mosert egy rendkívül izgalmas estére a Kóstolom Borbárban, Buda szívében!
Borsor:
1. Ausztria - New Chapter Grüner Veltliner 2021
2. Magyarország - Ma’d moser MM5 Tokaj Furmint 2021
3. Magyarország - Ma’d moser MM55 Tokaj Furmint 2021
4. Kína- Chateau Changyu Moser XV Moser family Cabernet Sauvignon
5. Kína - Chateau Changyu Moser XV Moser family Cabernet Sauvignon Blanc de Noir
6. Kína - Chateau Changyu Moser XV Cabernet Sauvignon Helan Mountain
7. Kína - Chateau Changyu Moser XV Cabernet Sauvignon Blanc de Noir Helan Mountain
8. Ausztrália - Kilikanoon Mort's Block Riesling 2022
9. Ausztrália - Kilikanoon Baudinet Grenach – Shiraz – Mataro 2018
10. Ausztrália - Kilikanoon Killerman's run Shiraz 2020
11. Ausztrália - Kilikanoon Killersman's run Grenach – Shiraz – Mataro 2020
12. Meglepetés
Helyszín: Kóstolom Borbár, 1024 Budapest, Káplár utca 19.
Időpont: 2023.06.07. szerda – 19:00
Megérkeztek a Valdobbiadene régió legkiválóbb proseccói a Kóstolom Borbárba!
Több mint prosecco! – ez nem egy szimpla headline, hanem a meztelen igazság.
Idén tavasszal új partnerrel, és ezzel együtt izgalmas tételekkel bővítettük proseccóink kínálatát. A Bubbly Shop jóvoltából nyolc olyan tétel került a portfóliónkba, amelyek a Prosecco Superiore DOCG, azaz a legmagasabb minőségi kategóriát képviselik.
Partnerünk az olaszországi Conegliano Valdobbiadene régió szakértője. A prosecco világ szívében termelt, gondosan válogatott szelekcióval álltak elő, fókuszálva az általuk szeretett tételekre. Nézzük el nekik ezt az önzőséget, mert valóban sikerült 9 olyan pincészetet kiválasztaniuk, amin nem lehet fogást találni!
Június 7-én lesz a nagy találkozás veletek! Írd be a naptáradba és regisztrálj most, mert a lehetőségek végesek!
Kóstolósor:
Vedova – Tranquillo
Ruge – Col Fondo
Le Bertole – Brut Magnum
Carpené-Malvolti – Extra Brut
Col Sandago – Wildbacher Brut
Col Sandago – Wildbacher Extra Brut Metodo Classico
Nani Rizzi – Extra Dry Gran Cuvée Ergi
Adami – Vigneto Giardino
Helyszín: Kóstolom Borbár, 1024 Budapest, Káplár utca 19.
Időpont: 2023.05.24. szerda – 19:00
Neked a külcsín vagy a belbecs fontosabb. Nekünk mindkettő😊 A vagányságot, az izgalmas dolgokat a palackon kívül és belül is szeretjük.
Szabó Hajni / Borkaller összegyűjtött nekünk 7 bort, ahol a figyelemfelkeltő címkéhez figyelemreméltó borok párosulnak. Ezen a borkóstolón nem csak a borokról, de a külső megjelenésükről is beszélgetünk.
Story:
„Ösztönösen odafigyelek arra, ami nem szokványos, ami kilóg egy kicsit a sorból. A boroknál is azt jegyzem meg mindig először, ami valamiért egyedi: a fajtája, az elkészítési módja, a fantázianeve, vagy éppen a címkéje. A boroscímkék nagyon vonzanak: a színek, a minták kavalkádja, a címke sztorija. Ezúttal olyan borokat kóstolunk, amiknél nem csak a palackon belül, de kívül is érdekességekre számíthatunk.” – Szabó Hajni / Borkaller
Borsor
Szíjjártó Előd fiatal tehetséges borász, az Etyek-Budai borvidékről.
Nem csak itthon tanult borászkodni, hanem Kaliforniában is. Nagy hatással volt rá a Napa-völgy és sokat tud mesélni nekünk az ottani tapasztalatairól. Ha szerencsénk van, sok érdekességet fog megosztani velünk a kóstolón!
Mivel a kínálatában Chardonnay és Pinot Noir stabilan szerepel és Napában is foglalkoznak mindkét szőlőfajtával, két kaliforniai tételt is becsempésztünk a borsorba.
Borsor:
1. Brut NV (pezsgő)
2. Sauvignon Blanc - 2022
3. Sauvignon Blanc - 2021
4. Meglepetés bor / Kalifornia /
5. Chardonnay - 2021
6. Meglepetés bor / Kalifornia /
7. Pinot Noir - 2020
8. Pinot Noir - 2021
„A borászatra és a borkészítésre mint művészetre tekintek. Alkotói folyamat, ahol a természet adta erőket és erőforrásokat tisztelve igyekszem megtalálni azt, ami friss, izgalmas, maradandó. Az Etyek-Budai borvidék tökéletes helyszíne a kreatív kísérletezésnek, adottságaival lehetőségem van különleges pezsgők és csendes borok készítésére.
A kaliforniai Napa-völgy egyik meghatározó borászatában tanulni és dolgozni nem csak hatalmas élmény volt, hanem a borvilághoz való hozzáállásomat is formálta, meghatározta. A kinti tapasztalataimat és a helyi lehetőségeket egyszerre kamatoztatva dolgozunk azon, hogy minden korty tükrözze ugyanazt az elhivatottságot és szeretetet, amit mi minden nap érzünk a szőlő és a borok iránt.
Összetett palackokat kínálunk, az adott fajtákat új nézőpontból vizsgálva, olykor a szélsőségektől sem tartva készítünk eredeti és egyedi, felfedezésre váró és vágyó borokat.”
Forrás: https://szijjartoelod.hu/
Zsolt nyugodtan tologatta a kilencvenes évek elején a csattogós lepkét, amikor Zsani „váratlanul” csatlakozott a családhoz. Azóta folyamatosan az agyára megy, és kritizálja jó testvér módjára lépten nyomon a döntéseit. Nincs ez másképpen a Kóstolomban sem, Zsolt talál egy jó bort, behozná a kínálatba, de Zsani rángatja mindig a vállát és nem engedi. Zsolt kitalál egy jó szöveget, Zsani kihúzza, Zsolt behoz egy ötletet, Zsani szétszedi. Zsani az utolsó bástya a vendégek és Zsolt őrülete között. Legutóbb Zsolt felfedezett egy pincészetet, de Zsani megint csak húzta a száját, Zsolt felfedezett egy jó bort, Zsani köpködni kezdett. Nincs béke, itt testvérharc van keményen a színfalak mögött.
Eddig és nem tovább lehetett ezt bírni, Zsolt kesztyűt rántott és kihívta Zsanit párbajra. A tét talán az eddigi párbajokhoz képest még nagyobb, mert nem csak a testvéri büszkeség, hanem a beszerzési vezérigazgató pozíciója forog kockán. Ki ismeri jobban a borokat, ki tud olyan bort hozni, ami tényleg tetszik a vendégeknek? Nyilván minden Zsolt mellett szól, aki Fefe, Hegyi Gábor, majd Kézdy Dani ellen is jobbnak bizonyult, így háromszoros borpárbaj győztes. Mondhatnánk örökös borpárbajgyőztesnek is, de ehhez le kell még győzni a Kóstolom háziasszonyát, testvérét, Zsanit. Ez igazi testvérharc lesz.
A Kóstolomban több mint 3000 ember fordult meg borkóstolókon az elmúlt években, több mint 2000 féle bor került be a készletbe, és jelenleg is több mint 200 féle borral dolgoznak. Van szép számban külföldi is, de nyilván a fókusz a hazai top pincészetek kínálatára összpontosul. Mindketten képben vannak, árakkal, savakkal, maradék cukorral és a vendégek igényeivel. Szoros lesz, nem mernék fogadni biztosan egyik testvérre sem. Reméljük Zsani elpáholja Zsoltot végre, de nyilván az sem tenne jót a hazai borásztársadalomnak, ha Zsoltot megfékeznék.
Ki tudja mi fog történni?
Borpárbaj Story & Szabályok“Az ötlet – részben onnan jött, hogy köpőversenyt nem szervezhettünk a borbárba- részben pedig onnan, hogy szeretem a bor szubjektivitását kiemelni és szeretek játszani. Nem szeretem viszont amikor egy borszakértő kategorikusan kijelenti, hogy ez a bor jó a másik meg nem. Minden bor lehet finom, csak kell hozzá a megfelelő pillanat. Demisztifikálásnak hívom, amikor a bor körüli misztikumok és előítéletetek gyakorlati úton megcáfolódnak. Ez történik egy ilyen borpárbajon is, ahol nem mindig a szakma álltal jobbnak tartott vagy kétszer olyan drága bor nyer.”
A borpárbaj célja a különböző sítlusú szakértők, borászok szemüvegén keresztül minél több borstílust és bor történetét megismerni és átadni a borkedvelő közönségnek. Továbbá, népszerűsíteni a hazai borkultúrát és játékos keretek között egy páratlan borkóstolóélménnyel gazdagítani a vendégeinket.
A játék menete a következő:
Szabályok5-5 bort hoz a két párbajozó. A borokat 5 kategóriában
Meghatározott maximális beszerzési árral. A két versenyző nem ismeri egymás borait. A kóstolón résztvevő vendégek vakon kapnak az adott kategórián belül két bort, majd telefonon névtelenül szavaznak egy online felületen, hogy “A” vagy “B” bor ízlett neki jobban. A kategória végeredménye miután mindenki szavazott megjelenik a képernyőn.
Kóstolás és szavazás után:
Felfedjük a borokat, a vesztes párbajozó mondhatja el először a védőbeszédet, ami szólhat arról, hogy szerinte miért vesztett és kísérletet tehet, hogy elmondja mi volt az ellenfelének a bora. Végül felfedi és ismerteti a borát. Majd a győztes teszi ugyanezt, aki akár azt is elismerheti, hogy ő az ellenfele borára voksolt volna, ha részt vett volna a szavazásban.
A kategóriák győztesei pontot kapnak:
Összesen 6 pont gyűjthető, akinek több lesz az nyer. Döntetlen esetén az összszavazat számít, tehát ilyenkor számít, hogy ki mennyivel nyerte az adott kategóriákat.
Premium Single Malt Kóstoló "Házi kedvec whiskysorunk"
Lajos egy nagyon erős sort hoz nekünk, ahol a Single Maltok világába kalauzol el minket. Érdekesség, hogy a kóstoló hatodik tétele egy igazi ritkaság, gyüjtői, limitált darab az egyik legfüstösebb whisky-k egyike.
Whiskysor
• Arran 10 Single Malt
• Benriach 12 Single Malt
• Clynelish 14 Single Malt
• Kilchoman Machir Bay Cask Strength Single Malt
• Old Pulteney 15 Single Malt
• Bruichladdich Octomore 13.3
Minden évben tartunk egy olyan kóstolót, amit törzsvendégeink és belső szakmai csapatunk igényei szerint válogatunk össze.
Nemzetközileg is elismert nagy vörösborokat és különleges tételeket gyűjtöttünk össze, csak felső polcos ritkaságokból. Ilyen borokat azért mi is ritkábban bontunk nem csak az áraik miatt, hanem azért is mert ezek csak limitált palackszámban kerülnek be az országba.
12 kimagaslóan izgalmas tétel, 12 fő és egy emlékezetes este. A borokhoz finom falatokat is szolgálunk fel prémium választékunkból és ki tudja, lehet még 1-2 érdekesség is előkerül a kóstoló során.
- BORSOR -
Moric Lutzmannsburg Alte Reben (AT)
Kandell-Jackson Outland Ridge Pinot Noir (USA) 2019
Errazuriz Las Pizarras, Aconcagua Costa Pinot Noir (CHL) 2017
Anatiyal Kuyen, Maipo Valley (CHL) 2018
Grof Buttler Phantom - Syrah - (HU) 2012
Domaine des Sénéchaux Chateauneuf-du-Pape (FR) 2017
Roquette & Cazes Xisto (PTL) 2015
Real Agrado La Lobera, Cuatro varietales (ESP) 2010
Malatinszky Kövesföld (HU) 2009
Chateau Giscours Margaux 3eme Cru (FR) 2017
Stags' Leap Fay Cabernet Sauvignon (USA) 2013
Stags' Leap Fay Cabernet Sauvignon Cask 23 (USA) 2016
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 79.900.- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS A BORKORCSOLYÁT IS.
Hol tart a pannonhalmi rajnai rizling? Mitől különlegesek a Cseri borok? Hogyan készítik az ország legjobb rizlingjeit a pannonhalmi borvidéken Nyúlon és mitől izgalmasak a rajnaiak Nyúlon túl?
A borkóstolót Cseri Norbert tartja.
Borsor:
Rövid leírás a pincészetről:
Létezik egy kis borászat a Pannonhalmi Borvidék szívében, ahol egyedi panorámával, családias, baráti hangulattal és persze nem utolsósorban kitűnő borokkal várják a látogatót. A Cseri Pincészet hamar a gourmet éttermek kedvenc beszállítójává vált annak ellenére, hogy ők a borvidék legfiatalabb tagjai. A borászatot Cseri Róbert és Norbert alapította 2012-ben, s Norbert először egyedül készítette a borokat.
Most már Norbert fia, Barnabás is végzett szőlész-borász mérnök, s csatlakozott a családi borászathoz. A jelenleg tíz hektáron termelt rajnai rizling, sauvignon blanc, pinot blanc, fűszeres tramini, merlot, cabernet franc és kékfrankos amellett, hogy kiváló fajtaborokat ad, izgalmas házasítások alapanyaga.
A Cseri család a magas minőség mellett elkötelezett, kézi szürettel, kíméletes feldolgozással készítik egyedi ízvilágú boraikat. Jelentős hozamkorlátozás mellett, kíméletes feldolgozással, reduktív technológiával és hordós érleléssel készítik palackozott boraikat. Termőterület: 10 hektár.
Rum: A cukornád levéből vagy melaszból élesztő segítségével erjesztett, majd lepárolt alkoholos ital.
A rum készítésének nincs olyan szigorú szabályozása, mint mondjuk a whisky készítésnek, éppen ezért zavarba ejtően sok féle típusú és minőségi rum készül, amely között nagyon nehéz kiigazodni. Ami közös a rumokban az az alapanyag, mégpedig a cukornád, míg az érlelés és a hozzáadott adalékok nincsenek szabályozva.
A legtöbb rum sok gyártó párlatából összeálló blend – csakúgy, mint a blended whiskyk. Az igazán minőségi rumok egy lepárló koros érlelésű kiadásai.
Felosztása érlelés szempontjából:
• Fehér rum: üveg, vagy rozsdamentes tartályban pihentetett rum
• Arany rum: belülről kiégetett tölgyfahordóban rövid ideig – néhány évig érlelt rum
• Barna rum: belülről kiégetett tölgyfahordóban hosszabb ideig ~10 évig érlelt rum
Felosztása készítési stílus szempontjából:
• Spanyol stílus: könnyedebb, édesebb kerek kortyérzetű rum (pl: Kuba, Dominika, Panama, Puerto Rico, Venezuela, Kolumbia)
• Francia stílus: könyedebb, virágos-gyümölcsös ízű rum, amelyet a cukornád levéből erjesztenek (Haiti, Martinique, Guadeloupe)
• Angol stílus: testesebb, fűszeresebb magas észter tartalmú rum (Jamaica, Trinidad és Tobago, Barbados, Bermuda, Brit-Guyana)
A rumok karakterét az érlelés mellett az élesztő fajtája és az erjesztés módja határozza meg, így megkülönböztetünk:
• Magas észter tartalmú rumokat (általában Angol stílus) – lassú erjesztés magasabb hőmérsékleten
• Alacsony észter tartalmú rumokat (általában Francia stílus) – gyors erjesztés alacsonyabb hőmérsékleten
Adalékok: cukor, karamell, fűszerek, gyümölcsök
- Rumsor -
Clairin 2019 Le Rocher rum
Származási hely: Haiti
Stílus: Francia
Alapanyag: cukornádlé
Érlelés: palackban
ABV: 47,2%
Érdekesség: helyi cukornád, kézi betakarítás, spontán erjesztés vadélesztőkkel
Bielle Agricole Ambré Asta Morris rum
Származási hely: Guadeloupe
Stílus: Francia
Alapanyag: cukornádlé
Érlelés: bourbon hordó
ABV: 52%
Érdekesség: overproof rum, független palackozó
Santa Teresa 1796, Ron Antiguo de Solera rum
Származási hely: Venezuela
Stílus: Spanyol
Alapanyag: melasz
Érlelés: tölgyfahordó – solera rendszerben – kb. 5 évig
ABV: 40%
Érdekesség: solera rendszer
Diplomatico TDC N°3 Single Pot Still rum
Származási hely: Venezuela
Stílus: Spanyol
Alapanyag: melasz
Érlelés: bourbon hordó – 8 évig
ABV: 40%
Érdekesség: ismert lepárló, kisüsti lepárlás, limitált kiadás
Hampden 8 éves rum
Származási hely: Jamaica
Stílus: Angol
Alapanyag: melasz
Érlelés: tölgyfahordó 8 évig
ABV: 46%
Érdekesség: kisüsti lepárlás
Plantation Trinidad 2009 Single Cask Tokaji Cask finish rum WhiskyNet Edition
Származási hely: Trinidad és Tobago
Stílus: Angol
Alapanyag: melasz
Érlelés: 13 év: 10 év bourbon hordó, 2 év Ferrand cognac hordó, 1 év Patrícius tokaji hordó
ABV: 46%
Érdekesség: single origin, de nem megnevezett lepárló
A kóstolón bemutatjuk hazánk nemzetközileg is elismert borvidék kimagasló borászatának termékpiramisát a világon is elismert Wachaui termékpiramissal összevetve. Bálint László borakadémikus és borászati szaktanácsadó elkalauzol minket Wachauba és megismerhetjük a borvilág egyik legnagyobb sikertörténetét párhuzamot vonva a tokaji száraz borok helyzetével. Pajzos Tokaj borinak jelentős részét külföldön értékesíti, ezért nem csak a hazai borízlést, hanem nemzetközi kitekintést is kaphatunk a borsor segítségével. Mire kíváncsiak a külföldi borisszák ha Tokajról, vagy éppen Wachauról van szó? Hol tartunk a nemzetközi borpiacon száraz fehérborainkkal? Tényleg túlárázottak a hazai borok, vagy éppenséggel nagyon jó ár-érték arányban vannak? Miben különbözik a tokaji száraz fehérbor, miben különleges? Miért a GV-vel érdemes összehasonlítani a tokaji száraz fehérborokat?
Többek között erre is választ kaphatunk Bálint Lászlótól a kóstolón. Izgalmas kaland lesz.
Kóstoló borai:
VIP BORKLUB – Pinot Noir és társai
Időpont: 2023.03.06. 19:00 (hétfő)
EARLY BIRD JEGYÁR: 24900,- Ft / fő (december 31-ig)
NORMÁL JEGYÁR: 29.500 Ft / fő
Limitált létszám: 20 fő
A vörösborok királynője hol máshol készülne, mint Burgundiában! A legizgalmasabb tételek itt kerülnek palackba a fajtából. De biztos ez?
Ezt feszegetjük egy rendhagyó kóstoló keretein belül, ahol Tar Feri hoz három Pinot noir-t és Zsolt szintén hármat, melyek „más” világból valók. Ezután 3 majdnem pinot noir fog megütközni 3 pinot noir hasonmással.
Ez mit is jelent pontosan? Számos olyan fajta van, ami hordozza a Pinot noir karakterisztikáját, de nyilván több szempont tekintetében sem hasonlít a klasszikus pinot noirok-hoz. Keressük az eleganciát, a finom szerkezetet, a sokrétű mély vörösborokat, ami miatt igazán érdemes foglalkozni ezzel a szép szakmával.
„A borkedvelők azért szeretik ezt a fajtát szerintem, mert nagyon mély és elegáns, kifinomult. Hosszan lehet pörgetni a pohárban és elvarázsolja a borkedvelőket. Olyan borok ezek, amivel készülünk, hogy nélkülünk is elmesélik a termőhely karakterét és gyönyörködtetik a halandó borrajongókat.” mondta Zsolt.
12 TOP Pinot Noir (vagy valami hasonló) biztos lesz a kóstolón. Ha ismeritek Tar Ferencet (Finewines) vagy Zsoltot biztosra mehettek, hogy kisimulnak majd a ráncaitok ezektől a tételektől a világ különböző pontjairól.
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK DECEMBER 31-IG 24.900,- / DECEMBER 31-UTÁN 29.500.- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS A BORKORCSOLYÁT IS.
„A világ hatodik legnagyobb szőlőfajtagyűjteménye közel ezerhatszáz féle szőlővel Magyarországon található. Ti vajon hányat tudnátok közülük felsorolni?
Március elsején ritka, különleges magyar fajták kóstolójával robbantjuk be a tavaszt a Kóstolom borbárban! Hogy mire számíthattok? Elfeledett és újra felfedezett fajtákra, magyar nemesítésekre és hungarikumokra, meg persze sztorikra és érdekességekre.
A borkóstolót Szabó Hajnalka/Borkaller borszakíró és borblogger tartja, aki a ritka fajták óriási rajongója, és nem mellesleg a Kóstolom tollforgatója”
Borsor
/ borsrort és évjáratokat még pontosítjuk a kóstolóig /
Gedeon / Sárfehér Pezsgő
Somlói Apátsági Pincészet / Sárfehér
Pfneiszl / Zefír
Szászi / Rózsakő
Váli / Kéknyelű
Holdvölgy Kabar / Intuition Nr4.
Vylyan / Csókaszőlő
Gere A. / Fekete Járdovány
Helyszín: Kóstolom Borbár / Budapest, Káplár utca 19.
Időpont: 2023.02.15. 19:00
FIGYELEM - EARLY BIRD jegyek csak december 22-ig elérhetőek! Early Bird kedvezmény: 15.900,- Ft
Normál jegyár: 17.900,- Ft
Köztudott, hogy. a (1,5 l) MAGNUM palackok érési potenciálja és érési folyamata eltér a normál 0,75l-es palackoktól. Kevesebb készül belőle, sőt néhány tétel nem is elérhető kereskedelmi forgalomban. Igyekszünk minden olyan borból, ami szerintünk különleges minőséget képvisel, félretenni pár magnum palackot, hogy évente egy kóstoló keretein belül ezt megmutassuk Nektek.
Jó pár olyan tétel van a sorban, amiből az utolsó palackok kerülnek felbontásra az eseményen. Kíváncsian várjuk, milyen formájukat fogják mutatni majd ezek a különleges tételek.
A legutóbbi kóstolón Bott Frigyes - Super Granum bora teljesen levett minket a lábunkról. Nem túlzás azt mondani, hogy az egyik legizgalmasabb fehérbor élményünk volt a hazai magnum tételek közül.
Legnagyobb örömünkre, Günzer Család Ördögárok házasítása külön a mi kérésünkre került MAGNUM palackba.
A Szent Donát Kúria Slikker-je pedig a Csopaki Kódex egyik legszebb tétele a régióból, amit néhány éve kóstoltunk már és remek formában volt.
Kíváncsian várjuk hogyan fejlődtek a borok magnum palackokban. Gyertek és fedezzétek fel velünk egy a szokásosnál kicsit szűkebb létszámú kóstolón a MAGNUM palackok világát!
Helyszín: Kóstolom Borbár, Budapest, Káplár utca 19.
Időpont: 2023.02.08. 19:00
EARLY BIRD JEGYEK: december 31-ig elérhetőek 8500 Ft áron. / Normál jegyár 9900,- Ft/
Mit ér a magyar embernek a Borbár, ha nincsen benne pálinka?!
Igazi nemzeti kincsünknek tekintjük a pálinkát! Ezért a kínálunkba ennek megfelelően válogatjuk össze a jobbnál jobb tételeket.
Már a Borbár berendezésének válogatásakor egyértelmű volt számunkra, hogy a Balatoni Kör oszlopos pálinkafőző mesterének, Pach Gábornak a pálinkáit fogjuk a polcokra tenni. Olyannyira, hogy másnak esélye sem volt labdába rúgni a későbbiekben sem.
Szóljon most egy egész este a Gyümölcs Wellness Központ relaxált, kipihent és kisimult termékeiről, azaz a Fenegyerek pálinkakról, amelyeket személyesen Pach Gábor prezentál majd nektek!
"Pach Gábor pálinkamester látvány-lepárló üzeme mindenki előtt nyitva áll Zamárdiban. Különleges elnevezését onnan kapta, hogy a Gábor szerint a gyümölccsel itt csupa jó dolog történik: mosás, sérült részek eltávolítása, magozás, erjedés, hőkezelés, lepárlás, palackozás."
Igazi gyümölcseszencia a poharakban egy hamisítatlan pálinkamester előadásával kiegészítve!
Pálinkasor ( 1 cl / tétel)
VIP BORKLUB – Rizlingrajongók és tabudöntögetők
Időpont: 2023.01.23. 19:00 (hétfő)
EARLY BIRD JEGYÁR: 23.500,- Ft / fő (december 31-ig)
NORMÁL JEGYÁR: 26.900 Ft / fő
Limitált létszám: 12 fő !!!
Sokunk kedvenc fajtája a rajnai rizling, nem tagadás, nehéz nem szeretni. A világ legnépszerűbb fajtája borrajongók között. Lelőhelye már nem csupán Rheingau, Wachau és Elzász. A világ szinte minden pontján, ahol érdemben készítenek borokat megtalálni a fajtát már és egyre jobb tételeket hoznak az évjáratok. Loosen oregoni rizlingjeitől egészen Új-Zélandig találni érdekes és figyelemreméltó tételeket.
Erről fogunk többek között beszélgeti Tar Ferivel a 2023-as évad első borklubján és 12 fantasztikus bort hozunk Nektek.
Mit pontosan? Azt nem áruljuk el, de az biztos, hogy Feri 6 TOP Rajnia lesz az egyik oldalon, a másik oldalon pedig tabukat döntögetünk, és valószínű nem csak rizlingekkel.
12 TOP fehérbor a világ különböző pontjáról, főleg Rajnai Rizlingek. Történetek a borászatokról, fajtáról és borokról, szakértő, laza közegben.
Milyen borokra számíthattok? Utolsó palackok, különleges évjáratok, izgalmas rizlingek, meglepetések és top fehérbor vak kóstolással!
12 + 1 tétel és még ki tudja mit hoz az este.
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK DECEMBER 31-IG 23.500,- / DECEMBER 31-UTÁN 26.900.- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS A BORKORCSOLYÁT IS.
Maláta Klub - Világ whiskyjei III.
🕒Mikor: 2023. január 10.
📍Hol: Kóstolom Borbár
Nem csak a bort szeretjük kóstolni, és megismertetni veletek, hanem a Whiskyt is.
Ezért szeretnénk minél több embert elérni ezzel a kóstolóval, és megmutatni Nektek, hogy milyen is az igazán jó whisky. Ehhez több tételt is fogunk mutatni nektek különböző régiókból.
A világ whiskyeit vonultatjuk most is fel nektek! Elutazunk Japánba, Indiába, Taiwanra a kóstolásokon keresztül. Ezek a whisky készítés szempontjából egzotikusnak tűnő országok, de mégsem azok – sok tekintetben felértek a skótokok mellé. Majd meglátjátok Ti is!
A kóstolón beszélni fogunk a gyártási alapanyagokról (cefrézésről, lepárlásról, érlelésről) a kóstolási technikákról, a pohárról és a fogyasztási trendekről.
Az alábbi whiskyket hozzuk el nektek a Kóstolom Borbárba:
🥃 Nikka Taketsuru Pure Malt
🥃 Togouchi Single Malt
🥃 Amrut Indian Malt Whisky
🥃 Paul John Edited
🥃 Kavalan Single Malt
🥃 Kavalan Triple Sherry Cask
Ha Te is kíváncsi vagy minden érdekességre a Whiskyket illetően, akkor ne habozz, kóstolj Velünk, és legyél ott Te is január 10-én!
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 10.900, - FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT, TOVÁBBÁ KENYERET ÉS OLÍVAOLAJAT.
USA IN DA HOUSE
2022. november 30. 19:00
Washingtontól Kaliforniáig
Igazán jó amerikai borok, amiket egy nagyon jó hangulatú borkóstolón tudtok megismerni és megízlelni.
6 borászat tételeit hozzuk el nektek. Na de miért is különlegesek ezek a pincészetek?
- Columbia Crest -
1983-ban alapított Columbia Crest pincészet a méltán híres Horse Heaven Hills-ben található. Washington állam keleti részén fekvő terület elismertsége Napa völgyhöz hasonló. A Columbia-folyó völgye tökéletes szőlőtermesztési körülményekkel rendelkezik. Ezt jól bizonyítja, hogy 1997-ben debütált a pincészet Chardonnay és Cabernet Sauvignon tétele a WineSpectator Top100-as listáján.
- A Chamisal Vineyards -
Az első szőlőültetvény, amelyet 1973-ban telepítettek az Edna Valley AVA területén, San Luis Obispo városától nem messze, Kalifornia központi partvidékén található. A Chamisal Vineyards a Chardonnay és a Pinot Noir specialista, és olyan borokat igyekszik készíteni, amelyek kifejezik Kalifornia központi partvidékének vad és inspiráló szépségét, pontosabban a 82 hektáros birtokunk szőlőültetvényét.
- "La Crema Viñera" -
Jelentése a "szőlő legjava" a pincészet neve hűen tükrözi a céljukat:
"A bor ízét, struktúráját, aromáit, meghatározza a szőlő származása"
A pincészet több mint 40 éve foglalkozik Pinot Noir és Chardonnay fajtával Oregon és Kalifornia legjobb területein belül. Igazi „cool climate” specialisták. Fenntartható gazdálkodást végeznek, a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot szeretnék hagyni maguk után. Céljuk, hogy boraik közvetítsék különböző termőhelyek egyedi terroirját. Craig McAllister ,mint borászati igazgató ötvözi Burgundiában megszerzett tudását a kaliforniai stílussal.
- Chateau Ste. Michelle -
Washington állam legrégebbi pincészete, mely szinte minden amerikai boros díjat bezsebelt már. Többször választották meg "Az Év Borászatának" Amerikában, a Wine Spectator Top 100 válogatásba pedig már 18 alkalommal került be valamelyik tételük. A francia stílusban épített chateau egy 35 hektáros birtokon helyezkedik el Woodinville-ben, Seattle mellett, az eredeti épületet még 1912-ben alapították. 1967 óta készítenek folyamatosan borokat, főbb szőlőfajtáik: rajnai rizling, chardonnay, sauvignon blanc, merlot és cabernet sauvignon. A fehér tételek a központi chateau-ban készülnek, míg a vörösborok a Canoe Ridge Estate-en, Washington keleti részén.
- Columbia Crest Winery -
1983-ban alapított Columbia Crest pincészet a méltán híres Horse Heaven Hills-ben található. Washington állam keleti részén fekvő terület elismertsége Napa völgyhöz hasonló. A Columbia-folyó völgye tökéletes szőlőtermesztési körülményekkel rendelkezik. Ezt jól bizonyítja, hogy 1997-ben debütált a pincészet Chardonnay és Cabernet Sauvignon tétele a WineSpectator Top100-as listáján.
- J.Lohr. -
Jerry Lohr 1970-es években vásárolt területet Montereyben, majd pár évvel később felfedezte Paso Robles-ban rejlő fantasztikus potenciált. Ide a bordeauxi fajtákat telepítette, főleg a cabernet sauvignonnak talált ideális helyet.
Ma már több mint 50 éve működő pincészet, még mindig a család tulajdonában van. 1500 ha területen Kalifornia legnevesebb régióiban, Monterey (Arroyo Seco, Santa Lucia), Paso Robles, Napa.
- Borsor -
Columbia Crest - Gran Estate Chardonnay
Chamisal - Stainless Chardonnay
La Créma - Monterey Chardonnay
Chateau Ste. Michelle - Indian Wells Merlot
Columbia CrestGran Estate - Cabernet Sauvignon
J. Lohr - Hilltop Cabernet Sauvignon
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 12.900,- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS A BORKORCSOLYÁT IS.
Maláta Klub - Világ whiskyjei II.
🕒Mikor: 2022. november 29.
📍Hol: Kóstolom Borbár
Nem csak a bort szeretjük kóstolni, és megismertetni veletek, hanem a Whiskyt is.
Ezért szeretnénk minél több embert elérni ezzel a kóstolóval, és megmutatni Nektek, hogy milyen is az igazán jó whisky. Ehhez több tételt is fogunk mutatni nektek különböző országokból.
A világ whiskyeit vonultatjuk most fel nektek, nálunk a kóstolom borbárba! Lesz 2 amerikai tétel, 2 írországi tétel, hozunk 1 whiskyt Walesből és 1-et Franciaországból is. Hasonló tételek, de mégis sok másság figyelhető meg az alapanyagokban és technológiákban is. Ezért lesz annyira izgalmas ezeket végig kóstolni.
A kóstolón beszélni fogunk a gyártási alapanyagokról (cefrézésről, lepárlásról, érlelésről) a kóstolási technikákról, a pohárról és a fogyasztási trendekről.
Az alábbi whiskyket hozzuk el nektek a Kóstolom Borbárba:
🥃Koval Bourbon
🥃 Templeton Rye
🥃 Bushmills Malt
🥃 Redbreast
🥃 Brenne Single Malt
🥃 Penderyn Rich Oak
Ha Te is kíváncsi vagy minden érdekességre a Whiskyket illetően, akkor ne habozz, kóstolj Velünk, és legyél ott Te is november 29-én!
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 10.900, - FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT, TOVÁBBÁ KENYERET ÉS OLÍVAOLAJAT.
CHAMPAGNE ÉS CAVA - VIP KÓSTOLÓ
2022. november 21. 19:00
3 champagne specialistát hozunk el nektek a Kóstolom Borbárba, amin keresztül jobban megismerhetitek a minőségi Champagne és Cava kínálatot.
- Champagne Thiénot
„Egy szenvedély: a bor. Egy elengedhetetlen követelmény: a kiválóság” Alain Thiénot
„…a Champagne ház jellegzetes stílusa: finomság, gyümölcs és frissesség…” Stanislas Thiénot
„…a vízióm a Champagne Thiénotról: karakter és elegancia…” Garance Thiénot
A Thienot ház kristálytiszta, élénk vibráló Champagne-ait kóstolva teljesen megértjük, mit sugall a fenti három mondat, melyekkel Alain Thienot, mint alapító, illetve lánya, Garance és fia, Stanislas jellemzi a pincészet célkitűzéseit.
- Nicolas Feuillatte
Egy Amerikában élő francia üzletember, aki kávé- és kakaókereskedelemből igen komoly vagyonra tett szert, visszatért Franciaországba, majd vásárolt egy kisebb szőlőt Champaigne-ban. Rá két évre megalkotta saját "Réserve particulier"-jét, azaz egy kis mennyiségben készülő csúcsminőségű champaigne-t. Ezt kizárólag magának és barátainak, úgy, mint Jackie Onassis, Sophia Loren, Yves Saint-Laurent készítette.
A siker óriási volt, a nyolcvanas évek közepére már olyan sokan keresték a Nicolas Feuillatte Champagne-t, hogy bővítenie kellett a szőlőültetvényeit.
- Roger Goulart
A legjobb tradicionális eljárással készült spanyol pezsgő elkészítése a céljuk. 1882 óta a nevük egyet jelent a kiváló minőséggel, eleganciával és a szakértelemmel. Roger Goulartnál tökéletesen elegyítik az örökséget az innovációval és a pezsgőik tökéletesen bemutatják a spanyol élet szépségeit.
Kóstolandó tételek:
Roger Goulart - Reserva Brut - 2019
Roger Goulart - Coral Rosé - 2018
Roger Goulart - Gran Reserva - 2017
Nicolas Feuillatte - Grand Réserve - NV
Champagne Thiénot - Brut - NV
Champagne Thiénot - Blanc de Blanc - NV
Champagne Thiénot - Millesimé - 2012
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 22.900, - FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS A BORKORCSOLYÁT IS.
A kóstolót Bálint Laci tartja, aki a Borkollégium csapatának egyik legrégebbi tagja. Korábban egri borászatot vezetett, de jelenleg a saját 0,4 hektáros tokaji területén készít bort. Kedvenc hazai fajtája a Furmint, amit erőszeretettel népszerűsít is.
Miről is fog szólni a borkóstoló?
Hát arról természetesen, hogy finomabbnál, finomabb borokat kóstolunk, jobbnál jobb borkorcsolyákat eszünk, és szuper jól érezzük magunkat.
Na de tematikája is lesz az estének, nem hiába lett a neve az eseménynek szőlőfajták a világ körül vs. Magyarország.
4 szőlőfajta lesz porondon - amiből lesz egy magyar és egy külföldi tétel is. Ezeket vakon, párosan fogjuk kóstolni (azaz a magyart és a külföldit egyszerre), majd megbeszéljük a benyomásokat, ízvilágot, illatjegyeket és minden lényegeset, amit tudni kell a tételekről.
Laci fog mesélni a kóstolón a szőlőfajtákról, éghajlatról, talajról. Megismerhetjük, hogy a magyar tételekhez képest milyenek a külföldi tételek.
Borfajták és borvidékek:
1. Chardonnay – Etyek
2. Chardonnay - Burgundia
3. Rajnai Rizling – Rheingau
4. Rajnai Rilzing - Pannonhalma
5. Furmint – Magyarország
6. Furmint - Szlovénia
7. Kalifornia - Cabernet Sauvignon
8. Villány – Cabernet Sauvignon
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 11.900,- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS A BORKORCSOLYÁT IS.
Borpárbaj: Tannint és Cirkuszt a népnek!
A magyar borszakma elfáradt. Nem tud már semmi újat mutatni. A gluténmentes bor már senkit sem érdekel. A borászok Augmented Reality címkékkel erőlködnek. A marketingeseket már senki nem tudja megfizetni. A borkóstolókat már csak ugyanaz a 15 ember látogatja. A magyar bor a maradék hírnevét is elvesztette a világban. A szivárványszínű bor még megmozgat egy-két fiatalt, de az íze már annak sem számít. Egy átlag külföldi turistának Tokajról már a Fesztiválkatlan jut az eszébe.
A magyar bor halott.
Valahol Bács-Kiskun megyében:
Egy augusztusi égető délelőtt 5 sommelier (3 súlyosan cefreszagú férfi és 2 kifésülhetetlen hajú nő, valamint 3 borszakértő, akik épp egymásnak adják a 1,5 literes szentkirályit) az idei évben kitalált “Az év Kövidinkája” díjátadót követő féknélküli afterparty utáni másnap, kigombolt fehér ingben, szenvedve várják a Soltvadkerttől 10 km sugarú kör valamelyik Volán buszmegállójában a helyi 82129-es járatot.
“Legalább csak 8 Kövidinka indult…” - szakította meg a perzselő csendet a 3-as számú Sommelier.
“Ezekből 1 is sok volt.” - reflektált 2-es számú női Sommelier.
“Amikor elkezdtem az Advanced Sommelier képzést, nem pont arra gondoltam, hogy ide jutok el vele… - folytatta a 3-as.
Egy fekete Volkswagen Multivan megáll a buszmegállóban. A tolóajtó kinyílik. Egy 44 éves öltönyös napszemüveges kinéz az anyósülésről majd nyugodt hangon megszólal: “Indul az utazás, csak erre vártatok…”
Mostantól Magyarország legjobb 8 sommelierje és borszakértője az ország bármelyik pontján megmérkőzhetnek! Útjára indul a Borok Gladiátorainak utazó cirkusza. Innentől kezdve címmérközések lesznek.
Az 1. boros palackokkal megvívott bunyó: Az I. Borpárbaj Bajnoka: Mr. Furmint azaz Kézdy Dani fog a 3 különálló meccset nyerő Mr. Kóstolommal (Pintér Zsolt).
Mindketten 3 meccset nyertek és 0-t vesztettek. Aki nyer az megnyeri a Borpárbaj Nehézsúlyú övét és tőle ezt csak a jövőben egy Párbajjal lehet majd elvenni.
A Borpárbaj mostantól cím mérkőzéseket szervez. Nincs többé kupa. Borpárbaj mostantól bárhol megrendezésre kerülhet, nem csak a Kóstolom Borbárban. A Borpárbajokon mostantól nincs kegyelem. A Borpárbajokon mostantól nincs jópofizás. A Borpárbajokon mostantól tét van. Nincs negyeddöntő. Nincs számolgatás. Bunyó van.
Let's get ready to rumble!!!!!! “
Ha nem ismered a Borpárbaj játék hivatalos játékszabályát, itt tudsz róla olvasni: https://kostolomborbar.hu/2020/02/07/borparbaj-story-szabalyok/
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 13.900,- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS A BORKORCSOLYÁT IS.
Tovább a jegyekre
IGAZI SKÓT WHISKYK - AHOGY MÉG SOSEM LÁTTAD!
Ismered a skót whisky régiókat? Nem? Hát akkor itt az ideje méllyebben is beleásnod magad ebbe a témába. Borbárunk új családtagja, Torzsa Lajos (whiskyszakértő) betekintést ad ebbe a különleges világba!
Mely whisky régiók lesznek bemutatva a kóstolón?
A legdélebbi régió, könnyed, friss, zöldséges, gyümölcsös whiskykkel. Az itt készültek nagyon hasonlítanak az Írországban készültekhez. A kóstolt tétel abszolút Lowland karakter, ahogyan korosabb maltok kerülnek bele a NAS-ba, egyre inkább lehet érezni az érettséget, de már fiatalon is nagyon szép jegyeket mutat.
A kóstolandó tétel: Kingsbarns Family Reserve
A legnagyobb régió, Speyside után itt található a legtöbb lepárló.A legtöbb itt készült whiskyre a könnyedség, a friss gyümölcsös és virágos jegyek jellemzőek.A kóstolandó tétel egy nagyon könnyű, alacsony alkoholtartalmú, könnyen értelmezhető whisky, amely nagy élményt szokott okozni azoknak, akik még nem ittak single malt whiskyt.
A kóstolandó tétel: Glenmorangie (10 éves)
Speyside arról nevezetes, hogy egy nagyon kis területű régió, mégis ide koncentrálódik a legtöbb lepárló. Területileg gyakorlatilag Highlandhoz tartozik, így a stílusjegyek nagyon hasonlóak. A kóstolandó tétel enyhén tőzegelt, sherry hordóban is érlelt, összetett ízvilágú whisky, amely azonban egy kicsit veszített a karakteréből.
A kóstolandó tétel: Benromach (10 éves)
Hivatalosan Highlandhez tartozik ez a régió, azonban a szigeteken készült whiskyk annyira eltérő jegyeket mutatnak, hogy külön régióhoz szokták sorolni őket. Haladó whiskyfogyasztóknak ajánljuk. A kóstolandó tétel Skye szigetéről származik, a Talisker lepárló üzemből. Jellemző rá az enyhén tőzeges - sós - vegetális ízvilág, amely összetéveszthetetlenné teszi.
A kóstolandó tétel: Talisker (10 éves)
A leginkább hypeolt régió, a helyi Springbank lepáró legtöbb whiskyje szinte elérhetetlen. Az itteni stílusra jellemzőek a cseresznyés - marcipános - gumicukros/mályvacukros - nem ritkán szénás/istállós jegyek. A kóstolandó tétel enyhén tőzegelt, igazi campeltowni stílusjegyeket mutat.
A kóstolandó tétel: Kilkerran (12 éves)
Ez a régió minden whisky fogyasztó fantáziáját megmozgatja. Az általában erősen tőzegelt, gyógyszeres - jódos - fenolos - animális jegyek nagyon könnyen felismerhetővé teszik ezt a régiót. A kóstolandó tétel egy flagship lepárló fiatal whiskyje, amely megmutatja, hogy a párlat hangsúlyos Islay malt is lehet érdekes.
A kóstolandó tétel: Ardbeg Wee Beastie (5 éves)
A régiók bemutatása mellett számos érdekes téma is kifejtésre kerül, és számos kérdésre is választ kaphatsz! Ilyenek például:
- Mi a whisky a skót terminológia szerint?
- Whisky készítés alapjai: árpa termesztés, malátázás, cefrézés, lepárlás, érlelés
- Blended whisky - vatted malt whisky - single malt whisky: tegyük rendbe az alapfogalmakat
- A hordók világa - párlat vs hordó hangsúly - fiatal vs koros - korjelölt vs NAS
- Régen minden jobb volt? Milyen irányba mennek az ízek? Old school vs új irányok (sok hordó, finishek)
- A whisky már nem a gazdag idős fehér férfi itala - trendek, reklámok
- Whisky gyűjtés és befektetés
Ha többet szeretnél megtudni, gyere el a kóstolónkra, és ízleld meg szuper tételeinket! Siess, nehogy lemaradj!
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 10.900,- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT, TOVÁBBÁ KENYERET ÉS OLÍVAOLAJAT.
"LEGJOBB FÖLDBŐL A LEGJOBB BOROK”
Te is szeretsz kalandozni a világban? Akkor nálunk a helyed!
A Borbár tovább folytatja a külföldi borászatok felfedezését a borkóstolóin keresztül.
Mikor? Október 19-én 19:00 kor kezdünk!
Ezen az eseményen Chilébe, a Errazuriz borászathoz fogunk elkalandozni a kiváló minőségű Spanyol borok által.
A Borászatról:
Don Maximiano Errázuriz telepítette az első szőlőfajtákat az Aconcagua-völgyben 1870-ben. Utódainak köszönhetően meg tudták szilárdítani a borászatot. Eduardo Chadwick Bordeauxi tanulmányai során tanulta ki az új borászati gyakorlatokat és technológiai korszerűsítéseket vitt a családi szőlőbirtokra, ezzel lehetővé tette számukra, hogy a pincészetet beilleszkedjen a huszonegyedik századba. Ezáltal került fel Chile a prémium borok világtérképére.
2004-ben Eduardo kidolgozott egy stratégiát a chilei borokra való figyelemfelkeltésre: vakkóstolót szervezett Berlinben, ahol a legprémiumabb borokat Franciaország és Olaszország híres boraival együtt kóstolták.
A Viñedo Chadwick 2000 és a Seña 2001 elnyerte a két első helyet ezen a versenyen, meglepve ezzel minden szakembert, és örökre megváltoztatva a chilei borok nemzetközi megítélését.
Így lehet, hogy boraikat a világ legnemesibbjei között tartják számon.
Ha Téged is érdekel a Chilei borászat, akkor ne habozz, irány a webshop, és szerezd be a jegyeidet!
Borsor:
Estate Sauvignon Balnc 2021
Estate Cabernet Sauvignon 2020
Estate Carmenere 2019
Aconcagua Costa Syrah 2018
Aconcagua Costa Pinot Noir 2020
Aconcagua Costa Chardonnay 2019
Errazuriz The Blend 2016
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 11.900,- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS A BORKORCSOLYÁT IS.
„Mi nem szabályt szegünk, mi magunk hozzuk a szabályokat!”
A kóstolót személyesen a borászat egyik tulajdonos tartja egyenesen a napfényes Kaliforniából:
Dave Phillips / Co Owner
Egy igazán rendhagyó kóstolót hozunk el nektek október 5-én a kóstolom borbárba!
Ízig-vérig amerikai borokat fogunk kóstolni Michael David Winery tételeiből. Ezt biztosan sokáig fogjátok emlegetni még, és mindenhol ezeket a borokat fogjátok keresni!
Néhány infó a borászatról:
A 150 éves családi gazdálkodásnak köszönhetően a Michael David név több mint egy borászat; EZ EGY KULTÚRA!
Nap mint nap azon dolgoznak, hogy a jövő generációjának is fennmaradjon Lodi. Pont ezért az úgynevezett „Lodi szabályok” mentén dolgoznak. Büszkék rá, hogy helyi termelőkkel, fenntartható borokat készítenek.
És mik is azok a Lodi szabályok?
Azt inkább nem sorolnánk most fel, mert több mint 100 szabályuk van, ami a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóságot hivatott megvédeni.
Kering egy legenda, ami szerint az egyik borászuk hátát egy „Lodi rules” tetoválás díszíti, de ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják. Hátha a kóstolón fény derül erre is! 😉
Ha kóstolnál néhány igazán jó amerikai bort, akkor itt a helyed!
- Borsor -
Chardonnay 2021
6th Sense Syrah 2020
Petite Petit 2020
Zinfandel 2020
Cabernet Sauvignon 2020
+ Welcome Magnum Pezsgő
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK 12.900,- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS A BORKORCSOLYÁT IS.
A Steigler pincészet számunkra azért is egy nagyon erős hazai partner, mert elkötelezettek a magas minőség mellett mindezt úgy, hogy a természetesség jegyében készítik a boraikat. Ezért mondja viccesen, de amúgy teljesen komolyan Varga Tamás a főborász, hogy a „kontrollált semmitevés művészete” írja le leginkább a pincetevékenységüket. Míg a területeiken a szőlőművelés már 100%-ban BIO művelésben zajlik, a pincében is a minimális beavatkozás hívei. Boraik természetesek, izgalmasok és a kimagaslanak a hazai TOP bortermelők közül is.
Tamás több osztrák nagynevű borászatnál is dolgozott, ahol olyan tapasztalatra tett szert, ami nagyon ritka a hazai szakmában. Domaine Wachaunál töltött ideje alatt mondhatni nyakik elmerült a Zöld veltelini világában, amit össze is kóstolunk a Steigler Veltelinikkel. Furmintjuk, Kékfrankosuk és Syrah boraik abszolút best-buy kategória, amit szintén kóstolhattok nálunk március 22-én.
Steigler Pince bemutatkozó:
Pincészetünk két karizmatikus, a természetesség-hagyományok-minőség hármasságát fő vezérlőelvnek tekintő ember, Lőrinczy Bálint tulajdonos és Varga Tamás borász vállán nyugszik. A Steigler Pince kiváló minőségű boraihoz, az alapanyagot, a saját 21 hektáros, organikus művelésű ültetvényein termeli meg. A szőlőbirtok a Soproni borvidék legjobb területein fekvő Steiger, Frettner és Spern Steiner dűlőkben helyezkedik el. Az ültetvények alapját a zöld veltelini, zweigelt, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon fajták adják, melyeket az újonnan telepített cabernet franc, syrah, és a „koronaékszer”, a furmint egészít ki. Izgalmas projektünk a furmint-telepítés, mivel ez a fajta volt a meghatározó a XX. század elejéig, a Soproni borvidéken. A Steigler Pince, Sopron poncichter negyedének szívében, a Balfi úton található, a belváros szélén. A valamennyi helyi jellegzetességet magán viselő pincerendszert évszázadokkal ezelőtt alakították ki, a lakóházak alatt. Ebből a korból maradt ránk a pince épülete, mely azonban magán viselte a különböző generációk keze nyomát. Jelentős helyreállítási munkákat követően, 2020-tól azonban újra szélesre tárta kapuit a vásárlók, borkostolók és érdeklődők előtt.
- BORSOR -
Welcome – Pinot Noire Rosé Pet Nat 2022
1. BIO Klasszik Zöldveltelini 2022
2. Domaine Wachau Terassen Federspiel 2021
3. BIO Prémium Zöldveltelini 2021
4. BIO Furmint 2021
5. MAD-MOSER Furmint MM55 2021
6. BIO Prémium Kékfrankos 2020
7. BIO Prémium Syrah 2020
8. Premier - Malbec 2021
JEGYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN KAPHATÓAK FEBRUÁR 25-IG 8.900,- / FEBRUÁR 26-UTÁN 9.900.- FORINTOS JEGYÁRON, AMELY TARTALMAZZA A KÓSTOLÓSORT ÉS A BORKORCSOLYÁT IS.
FURMINT NAPOK - KÖVESKÁLI GASZTROFALU
2022. Február 25. - 27.
2022 február utolsó hétvégéjén a Balatonon is beköszönt a Furmint Február: a helyi vendéglátók összefogásából született meg a Furmint Napok ötlete, amelynek keretében a Pálffy - Köveskál, a Káli Kövek Borászat, a Káli Art Inn**** hagyományteremtő szándékkal három teljes napot szentel a szőlőfajtának.
Február utolsó hétvégéjén, a Furmint Február jegyében Köveskál Gasztrofalu vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal negyedszer rendezik meg a Furmint Napok - Köveskál eseményt. A rendezvény szervezőinek (Pálffy - Köveskál, a Káli Kövek Borászat, és a Káli Art Inn) elsődleges célja, hogy megmutassák a Balaton környéki Furmint borokban rejlő potenciált, felhívják a figyelmet a szőlőfajta szerepére a borrégióban és egy remek hangulatú hétvégi programot biztosítsanak mindazok számára, akik minőségi boros-, és gasztroélményre vágynak Köveskálon, a Káli-medence ékszerdobozában.
---
Kóstolj együtt az összes meghívott borásszal és fedezzük fel hazánk kiemelkedő furmintjait.
Idei évben kétféle jegytípust lehet vásárolni:
1. Sétáló Kóstoló
2. Mesterkurzuson való részvétel és sétáló kóstoló
A Furminttal nagy tervei vannak a hazai borászatoknak export fronton, de időközben a hazai piacon is előkelő helyre sikerült pozícionálni a fajtát. Megszeretették a sommelierek a hazai csúcsgasztronómiában, a borbárok is előszeretettel ajánlják és a borissza vendégseregnek. Termőterület és dűlő alapján kérik a furmintokat a borkedvelők. és eljutottunk odáig, hogy a piac megismert nagy (száraz)furmintos évjáratokat és elképesztő adottságokkal rendelkező termőterületeket.
„A Balatonnál az Olaszrizling mellett a Furmint lehet a közös pont. Ma már egyre többen vagyunk akik, belevágtunk a fajta megismerésébe. Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az Olaszrizling elkényeztetett bennünket, mindenféle téren. A furmint teljesen más hozzáállást, sokkal nagyobb figyelmet igényel. Még a száz esztendővel idekerült Olaszrizlinget sem ismerjük, hiszen csak 10-15 éve foglalkozunk vele komolyabban, akkor honnan tudnánk, hogy a Furminthoz hogyan nyúljunk. Ezért van szükség ilyen szakmai kóstolókra, beszélgetésekre, vitákra a fajtával kapcsolatban. Mi nem adjuk fel, hiszünk a Furmintban, jövőre újra találkozunk.”
---
A jegy ára tartalmazza a sétáló kóstolón való részvételt. A jegy korlátlan kóstolást tartalmaz. Felhívjuk a vendégeink figyelmét, hogy a kóstoló célja a borásszal és a fajtával való ismerkedés, kérjük ne éljenek vissza a „korlátlan” kóstolás lehetőségével.
---
Részvevő borászok listája:
1.Balassa István (Tokaj-Hegyalja)
2.Béres Szőlőbirtok és Borászat (Tokaj-Hegyalja)
3.Borbély Családi Pincészet (Badacsony)
4.Csali Szőlőbirtok (Balaton-felvidék)
5.Csobánci Bormanufaktúra (Badacsony)
6.Demeter Pince (Eger)
7.Dereszla Pincészet (Tokaj-Hegyalja)
8.Egly Szőlőbirtok és Borászat (Balaton-felvidék)
9.Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak)
10.Garamvári Szőlőbirtok (Balatonboglár)
11.Gilvesy Pincészet (Badacsony)
12.Homola Pince (Balatonfüred-Csopak, Homonna Attila - Tokaj-Hegyalja)
13.Jásdi Pince (Balatonfüred-Csopak)
14.Káli Kövek Borászat (Balaton-felvidék)
15.Kolonics Károly (Nagy-Somló)
16.Kreinbacher Birtok (Nagy-Somló)
17.Laposa Birtok (Badacsony)
18.Légli (Balatonboglár)
19.Pálffy Pince (Balaton-felvidék)
20.Petrányi Pince (Balatonfüred-Csopak)
21.Skizo (Badacsony)
22.Skrabski Pince (Balatonfüred-Csopak)
23.Szent Donát Birtok (Balatonfüred-Csopak)
24.Trombitás Borház (Balaton-felvidék)
25.Villa Tolnay (Balaton-felvidék)
26.Von Beöthy Pince (Badacsony)
---
A változtatás jogát fenntartjuk a részt vevő borászok tekintetében.