🤍 Illés Borászat

5/0
(0 szavazat)

Jelenleg zárva

Adatok

Káptalantóti, Magyarország, VG66+99, 8283
Borvidék: Badacsony
illesbor.hu
+36305630606
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Nyitvatartás

hétfő 00:00 - 00:00
kedd 00:00 - 00:00
szerda 00:00 - 00:00
csütörtök 00:00 - 00:00
péntek 00:00 - 00:00
szombat 00:00 - 00:00
vasárnap 00:00 - 00:00

Az Illés Borászatot ma egy izgalmas badacsonyi butikborászatnak ismerjük, jelenleg 7,5 ha területet művelnek. Nem is gondolnánk, hogy a borászat indulásra három napjuk volt, miközben az eszközeik hiányoztak. A 2020-ban az álmatlan éjszakákat a megvalósult álmok váltották fel. Íme az ő történetük.

Illés Dávid szülei a 90-es évek végén vásároltak egy rossz állapotban lévő házat Badacsonyi hegyen, amihez felújításhoz engedélyt csak úgy kaptak, ha szőlőt telepítenek. Mivel jó fehérbort egyébként is sokan készítettek a környéken, ráadásul ők akkoriban a vörösbort kedvelték jobban, így a választásuk Kékfrankos és Cabernet Suvignon tőkékre esett. Bár eleinte csak hobbiként tekintettek a szőlőre, sok év elteltével mégis felmerült, hogy jó lenne bővíteni a szőlőterületek nagyságát, és már nem csak saját fogyasztásra készíteni a borokat. A 4 ha vásárolt Csobánc hegyi területen egy 130 éves kőház is állt, ahol régen is bort készítettek.  Az épületet fel kellet újitani, ahhoz hogy egy a mai követelményeket figyelembe véve egy borászat tudjon működni. A feleség, Anita el kezdte a szőlész-borász tanulmányait 2019-ben, de ebben az évben a termést más borászatoknak értékesítették.

A 2020-as szüret eleinte a terveik szerint alakult: gyönyörű volt a szőlő, és megvolt rá a vevők. Az Olasz rizling szüret előtt 3 nappal azonban visszalépett az egyik vásárló, és a szomszéd borászoknak sem volt szüksége több termésre, így cselekedni kellett. Illésék gyorsan tartályokat vásároltak, és bérelt helyen elkezdték feldolgozni a szőlőt. A mennyiség azonban soknak tűnt családi-baráti fogyasztásra, így új tölgyfahordókat is vásároltak, és az első évjáratból rögtön három Olasz rizlinget készítettek. Lett egy reduktív, és két hordós érlelésű boruk: a Napkő és a Holdkő. Egy megoldandó problémából így új pince született Badacsonyban: elindult az Illés Borászat.

A család sokáig Svédországban élt, ahonnan magukkal hozták a letisztultságot, a hitelességet, és a skandináv természethű szemléletmódot. A szőlőt organikusan művelik, és a borok készítésénél is a természetességre törekednek, alkalmazkodnak az évjárat sajátosságaihoz. Vulkanikus boraikkal a termőhely eleganciáját mutatják meg és így Illés Anita büszkén adja a nevét a boraihoz.

Rajnai Rizling, Olaszrizling, Sárga muskotály, Szürkebarát, Cabernet Franc, Kékfrankos, Zöld Veltelini, Chardonnay – színes a paletta a fajtaválasztékot illetően. A Rajnai Rizling és az Olaszrizling különösen jól érzi magát itt, de a Cabernet Franc és a Kékfrankos is figyelemreméltó termést hoz. A kékszőlők kevésbé jellemzőek ezen a vidéken, de ahogy Anita mondja: „Megbízható fajtának látom mindkettőt. Nem érzékenyek, megbízhatóan teremnek, fagytűrő képességük és rothadásellenállóságuk az átlagosnál jobb, és ha meg tudjuk védeni a vadkártól, akkor nagyon szépen be is tudnak érni.” Hisznek a vulkanikus vörösborokban, a borversenyeken a Kékfrankos már most is szép eredményt ért el, ami egy fiatal badacsonyi pincétől különösen elismert teljesítmény. Cabernet Franc boruk még nem indult versenyen, de nagyon keresett tétel több borbárban és étteremben.

A borvidék megkívánja a hordós érlelést, ezekkel a borokkal tudjuk igazán megmutatni a terroirt. Viszont aki nyáron túrázik a hegyre, az első körben nem egy érlelt bort szeretne inni, ezért mindenképpen szükség van reduktív tételekre is.”  Illésék így minőségre fókuszálva, egyaránt könnyed és testes borokat készítenek.

Az egyik népszerű acéltartályos boruk a Kavics nevet kapta – a Szürkebarát, Rajnai Rizling és Olaszrizling házasítás ízig-vérig badacsonyi. Napkő, Holdkő, Kavics – az elnevezések sem véletlenül születtek. „2020-ban francia tölgyfahordóban érlelt Olasz rizling lett a Holdkő, az osztrák tölgyfahordóban készült pedig a Napkő. A fantázianevek a kőpincénknek köszönhetőek. Akkoriban kezdtük a présház felújítását, és amikor levertük a vakolatot, előbukkant egy gyönyörű kőház. Egyébként is sok ott a bazaltkő, homokkő, és arra gondoltunk, hogy ez köszönjön vissza a boraink elnevezésénél is. A Kavics pedig mégiscsak játékosabb, könnyedebb, ami egy reduktív borhoz jobban illik.” – osztotta meg velünk Illés Anita a kulisszatitkokat.

Csobánc-hegy, Szent György-hegy, Szigligeti vár, Gulács hegy, Tóti-hegy – sorolhatjuk a tanúhegyeket is , ha körbe nézünk az Illés Borászat teraszáról. A vulkanikus hegyek ölelésében lévő idillikus helyszínen télen közel 15, nyáron akár 30 főt is le tudnak ültetni, de egyelőre mindenképpen szükséges az előzetes bejelentkezés, ha meg akarjuk látogatni őket. Később szakmai jellegű borkóstolókkal is készülnek, de ha csak egy pohár borral a kezünkben kikapcsolódnánk és élveznénk a természet közelségét, akkor is érdemes ellátogatni a borvidék egyik legújabb gyöngyszeméhez.

Az Illés Borászat borait azonban nem csak helyben kóstolhatjuk meg, hiszen mindenki kedvére válogathat a webshopjából is: https://wineshop.illesbor.hu/borok

 

Tovább olvasom

Események

Nincs közelgő esemény.

Nincs korábbi esemény.

Elérhetőség

8283 Káptalantóti VG66+99
illesbor.hu
+36305630606