🤍 Itt és Most Pince

5/0
(0 szavazat)

Jelenleg zárva

Adatok

Gyöngyöspata, Magyarország, Mátyás király utca 8., 3035
Borvidék: Mátra
http://ittesmostpince.wineshop.hu/
+36703108505
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Nyitvatartás

hétfő 00:00 - 00:00
kedd 00:00 - 00:00
szerda 00:00 - 00:00
csütörtök 00:00 - 00:00
péntek 00:00 - 00:00
szombat 00:00 - 00:00
vasárnap 00:00 - 00:00

A birtok 2017-ben kezdte működését Gyurasits Emőke és Hofmann Tibor közös vállalkozásaként. Ekkor vásároltuk első területeinket és pincénket Gyöngyöspata Hétsoros pincefalujában, a Vári úton. Célunk olyan borok készítése, melyek a Mátra mint termőhely valódi képességeit képesek megmutatni. Hisszük, hogy a Mátra nagyon magas minőségű borok készítésére alkalmas.

 Jelenleg 4 dűlőben van 4 hektár területünk, melyből 1,8 hektár termő. Gyöngyöspatán a Hótó, a Csákberek és a Gereg dűlőkben vannak területeink, Gyöngyöstarjánban a Paskom dűlőben. 

Jelenlegi szőlőfajtáink: Kékfrankos, Olaszrizling, Zöldveltelini, Rizlingszilváni. 

A Gereg hegyen a 2018-as évben telepítettünk további Kékfrankost, Csókaszőlőt és Tihanyi Kéket, 2020-ban pedig Kadarkát, Laskát, Hajnos Kéket. 

Szőlészeti és borászati tevékenységünk során olyan borok elkészítése a célunk, melyek tükrözik a termőhelyet és a fajtát. A borkészítés során igyekszünk a lehető legkisebb mértékben beavatkozni, a borok spontán erjednek és fél éves - éves tartályos vagy hordós érlelést követően kerülnek palackba. A szőlőművelés során a természetességre törekszünk, nem használunk műtrágyát vagy gyomirtókat, a növényvédelemben a jövőbeni célunk az organikus művelésre való átállás. A szőlőt alacsony terhelés (1-1,5 kg tőkénként) mellett termeljük, a talajművelés és növényvédelem kivételével minden munkát kézzel végzünk. A szőlő az érést követően kíméletes kézi szüret során kerül a pincébe, ahol bogyózás után rövid héjon áztatás és préselés következik, majd must ülepítés után spontán erjedés következik. 

A vörösborok hagyományos módszerrel kádakban héjon erjednek rendszeres kézi csömöszölés mellett, majd préselés és több hónapos – akár egy éves – hordós érlelés következik. 

Hogy miért is „Itt és most”? 

Ez arról szól, hogy itt és most élünk, egyetlen életünk van, foglalkozzunk avval ami szenvedélyesen érdekel minket. Itt és most, mert nincs másik lehetőségünk, nincs másik életünk. Merjünk nagyot ugrani, ha tényleg akarjuk, a sors adni fogja a lehetőségeket. Mi kiváló bort szeretnénk készíteni kompromisszumoktól mentesen, olyat, amit mi magunk szeretünk. Újrakezdők vagyunk, nem születtünk borászcsaládba, Budapestről költöztünk Gyöngyöspatára, hogy avval foglalkozhassunk, amiben hiszünk. Az itt és most azért is fontos, mert a civilizált ember számára egyre ritkább és nehezebben elérhető állapot a „mostban lét”, túl sokat gondolkodunk és mérlegelünk, keveset élünk. Olyan bort szeretnénk készíteni, ami picit hozzásegíthet ahhoz, hogy egy pillanatra kiragadja a fogyasztót a mindennapjaiból és segítse megélni és átélni a pillanatot."

Tovább olvasom

A pincészet borai

Események

Nincs közelgő esemény.

Nincs korábbi esemény.

Elérhetőség

3035 Gyöngyöspata Mátyás király utca 8.
http://ittesmostpince.wineshop.hu/
+36703108505