Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
hétfő | 00:00 - 00:00 |
kedd | 00:00 - 00:00 |
szerda | 00:00 - 00:00 |
csütörtök | 00:00 - 00:00 |
péntek | 00:00 - 00:00 |
szombat | 00:00 - 00:00 |
vasárnap | 00:00 - 00:00 |
Eszünk, iszunk, beszélgetünk, sütünk-főzünk, utazunk, mint bárki más. Csakhogy mi meg is írjuk az élményeinket és tapasztalatainkat, be is mutatjuk beszélgetőpartnereinket, hogy mások is megismerhessék őket. Néha tesztelünk, főként borokat, de időnként, kávékat, ételeket, helyeket is, és elmondjuk, mit milyennek gondoltunk. A Borsmenta az élet mindennapi fűszereiről szól. Mindarról, amitől egy kicsit más lesz az egyik nap, mint a másik. Mindarról, amitől emlékezetessé válik egy-egy alkalom, mindarról, amit megélni jó. Hétköznapi örömök, apró csodák, emberek, akikkel együtt lenni élmény. Ezt nyújtja a Borsmenta. Mindenkinek.
BIO, NATÚR, TERMÉSZETES
Organikus, bio, biodinamikus, natúr, természetes... a szavakat értjük, a fogalmak jelentésével azonban nem vagyunk mindig tisztában. Hát még ha egy kis pét-nat, vagy narancsbor is bezavar a képbe. Kóstolónkon 6 borvidék 9 elhivatott termelőjének 9 borán keresztül igyekszünk megtalálni a talán el sem veszett jelentést, és azt reméljük, hogy közben kiderül: a borok világában a bio vagy a természetes nem a hibás szinonimája, sőt, épp ellenkezőleg.
Íme a borsor:
1. Meinklang: Foam Vulkán (pét-nat) 2019
2. Pálffy Attila: PINK (pét-nat) 2019
3. SZÓLÓ: Tempo (furmint) 2018
4. Bott Frigyes: Juhfark 2018
5. Somlói Apátsági Pincészet: Furmint 2017
6. Pálffy Pince: Héja (narancsbor) 2018
7. Bencze Családi Birtok: Atlasz (pinot noir) 2018
8. ApróKertek: Régi álom (néró) 2018
9. Tomcsányi: Syrah 2017
Az estet Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője vezeti.
A kóstoló ára 5.000 Ft, a helyszínen készpénzben fizetendő.
Kérünk benneteket, hogy részvételi szándékotokat feltétlenül jelezzétek előre a borsmenta.edit@gmail.com címen.
A kóstoló után Finta László vacsorával is készül; ha szívesen maradnátok egy igazi, Finta-féle kényeztetésre, ezt is jelezzétek.
A Sofitel Budapest Chain Bridge és a Borsmenta Magazin bemutatja:
CHERCHEZ LA FEMME, avagy GYENGÉBB? NEM!
Nőnapi borkóstoló Magyarország népszerű borásznőivel
Ez lesz a legjobb nőnapi program az idén…
Időpont: 2020. március 7., 16:00-21.30
Helyszín: Sofitel Budapest Chain Bridge
35 pincészet, 100 bor: pezsgők habzók, csendesek, édesek
Magyarország borásznői ismét összejönnek, hogy együtt ünnepeljék a nőnapot a borszerető közönséggel. A borkóstolók terepe általában a férfiaké, ezen a napon azonban megkülönböztetett szeretettel várjuk a hölgyvendégeket is!
Március 7-én kiürülnek a pincék, mert a Gyengébb? Nem című kötet főszereplői, és a könyv megjelenése óta feltűnt borásznők Budapestre jönnek, hogy együtt kóstoltassák az érdeklődőkkel a legjobb boraikat, és meséljenek erről a gyönyörű szakmáról, amit elsőre talán nem a nőkkel azonosítanánk.
A jegyek ára tartalmazza a borok, valamint a Sofitel Budapest Chain Bridge konyháján készült borkorcsolyák kóstolását, továbbá a vizet.
Sajtokról, érlelt sonkákról és egyéb francia finomságokról – térítés ellenében – Alain Losbar konyhafőnök és csapata gondoskodik.
A programot ezúttal mesterkurzusok is színesítik. A tematikát később közöljük.
A helyszínen megvásárolható Szabó Edit Gyengébb? Nem! című könyve, amelyben a jelenlévő borásznők többsége szerepel, így a vendégek azonnal dedikáltathatják a kötetet a szerzővel és a szereplőkkel.
Jegyek elővételben (2020. március 6-én éjfélig): 8 000 Ft
Jegyvásárlás: https://tixa.hu/CherchezLaFemme_avagygyengebb_nem
Jegyek a helyszínen: 10 000 Ft
Női lélek minden csepp borban!
Ezen az estén ők töltenek Önnek:
ÁRVAY ANGELIKA (Árvay Családi Pincészet), BABARCZI ZSUZSANNA (Babarczi Szőlőbirtok és Pince), BAI EDIT (Dereszla Pincészet), BERECZ STÉPHANIE (Kikelet Pince), BODÓ JUDIT (Bott Pince), BUSSAY DOROTTYA (Bussay Pincészet), CSETVEI KRISZTINA (Csetvei Pince), CSÓBOR-KISARI LINDA (Csóbor Pincészet), DEBRECZENI MÓNIKA (Vylyan Pincészet), DUNAI BERNADETT (Dubicz Borászat), ÉLESS TÍMEA (Szóló Pincészet), GÁLNÉ DIGNISZ ÉVA (Gál Szőlőbirtok és Pincészet), GERE ANDREA (Gere Attila Pincészete), HANAUER SUSANN (Wassmann Pince), HEIMANN ÁGNES (Heimann Családi Birtok), HOMOKY DOROTTYA (Homoky Dorottya Pincészete), JELENA SZAVERCSENKO (Kern Bor-és Pezsgőház), KONYÁRI BORBÁLA (Ikon Borászat), KOVÁCS ZITA (Kovács és Lánya Borászat), LAPOSA ZSÓFI (Laposa Birtok), LATORCZAI RÁCZ LILLA, (Rácz Lilla Brut Nature), LUKA ENIKŐ (Luka Pince), MAGYAR ANITA (Hangavári Pincészet), MÉSZÁROS GABRIELLA (Préselő Pincészet), MOLNÁR JÚLIA DÓRA (Csendes Dűlő Szőlőbirtok), MONORI ANETT (Bortársaság), NYÁRI EMESE (Nyári Pince), NYÚLNÉ PÜHRA BEÁTA (Nyakas Pincészet), PALKÓ GABRIELLA (Palkó Borok), RÁCZ ERIKA (Sanzon Tokaj), RÁCZ-TAKÁCS ADRIENN (Takács Pincészet), SZIEGL PETRA (Sziegl Pince), TÓTH KATALIN (Tóth Ferenc Pincészet), UJVÁRI VIVIEN (Ujvári), WILLE-BAUMKAUFF MÁRTA (Tokaj Pendits), ZSIRAI KATA (Zsirai Pincészet)
Koccintsunk az életre!
A neve miatt sokan úgy gondolják, hogy perzsa eredetű, pedig a syrah franciább már nem is lehetne. Szűkebb hazája a Rhone vidéke, onnan indult világhódító útjára, és ma már sok vörösboros borvidéken megtalálható. Európában syrah-nak nevezzük, az Újvilágban inkább shiraz névre hallgat, de mindkét név mögött ugyanaz a sötét, fűszeres, gyümölcsös bort adó szőlőt kell keresnünk. Magyarországra szűk két évtizede érkezett meg, jött, látott és győzött. De vajon milyen a syrah, ha magyar? Klubkóstolónkon erre a kérdésre keressük a választ, legalább 7 bor segítségével.
A borsort később közöljük.
Az estet Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője, és Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász szakmérnök vezeti.
A kóstoló ára 5.000 Ft, a helyszínen készpénzben fizetendő.
Kérünk benneteket, hogy részvételi szándékotokat feltétlenül jelezzétek előre a borsmenta.edit@gmail.com címen.
A kóstoló után Finta László vacsorával is készül; ha szívesen maradnátok egy igazi, Finta-féle kényeztetésre, ezt is jelezzétek.
MERLOT – A FOLYÉKONY BÁRSONY
Sokan „női borként” aposztrofálják, és ha létezne ilyen kategória, talán egyet is kellene értenünk ezzel. A merlot nevű francia szőlőfajta bora mélyvörös színével, bársonyos tanninjaival, mély tüzével és hanyag eleganciájával hódítja meg a férfi és a női szíveket egyaránt. Igényes borfogyasztók tömegei vallják kedvencüknek a fajtát, amely legyen akár könnyed, játékos és gyümölcsös, akár hosszan érlelt, gazdag és fűszeres, egyaránt izgalmas és felfedezésre csábít.
Kóstolónkon 8 hazai vörösboron keresztül alkotunk képet a fajtáról. Közülük a legfiatalabb 2018-as, a legidősebb 2012-es évjáratú.
Íme a borsor:
1. Babarczi Szőlőbirtok és Borászat (Pannonhalma) 2018
2. Heimann Családi Birtok (Szekszárd) 2017
3. Rubin Pince (Balatonboglár) 2017
4. Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak) 2017
5. Lavici Borházak (Villány) 2016
6. Garger Pince (Sopron) 2016
7. Etyeki Kúria Borászat (Sopron) 2016
8. Mikóczki Pincészet (Szekszárd) 2012
Az estet Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője, és Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász szakmérnök vezeti.
A kóstoló ára 5.000 Ft, a helyszínen készpénzben fizetendő.
Kérünk benneteket, hogy részvételi szándékotokat feltétlenül jelezzétek előre a borsmenta.edit@gmail.com címen.
A kóstoló után Finta László vacsorával is készül; ha szívesen maradnátok egy igazi, Finta-féle kényeztetésre, ezt is jelezzétek.
NEM SZERETED? AKKOR NEM ISMERED!
Az olaszrizling az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb fehér szőlőfajta hazánkban. Népszerűségét elsősorban sokoldalúságának köszönheti, hiszen könnyű fröccsborként éppúgy megállja a helyét, mint a vacsoraasztalon, de ha különös gonddal készítik el, akár a pince ékköve is válhat belőle. Készülhet acéltartályban, de érlelődhet hordóban is, lehet csontszáraz vagy akár édes; ha értő kezekbe kerül, minden stílus jól állhat neki.
Kóstolónkon 7 borvidék 8 borán keresztül ismerkedünk a fajtával, és lesz egy kilencedik is, egy késői szüret a végére, csak hogy lássuk, mit tud az olaszrizling, ha édes.
Az alábbi pincészetek borait fogjuk megkóstolni: Riczu Pincészet (Villányi borvidék), Varsányi Pincészet (Egri borvidék), Éliás Birtok (Badacsonyi borvidék), Dobosi Pincészet (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Havas & Timár Pincészet (Egri borvidék), Molnár és Fiai Pincészet (Mátrai borvidék), Maróti Pince (Mátrai borvidék), Györgykovács Pince (Somlói borvidék), Nyári Pince (Badacsonyi borvidék)
Az estet Szabó Edit, a Borsmenta főszerkesztője, és Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász szakmérnök vezeti.
A kóstoló ára 5.000 Ft, a helyszínen készpénzben fizetendő.
Kérünk benneteket, hogy részvételi szándékotokat feltétlenül jelezzétek előre a borsmenta.edit@gmail.com címen.
A kóstoló után Finta László vacsorával is készül; ha szívesen maradnátok egy igazi, Finta-féle kényeztetésre, ezt is jelezzétek.
PÁROSAN SZÉP! JÁTÉKOS BORKÓSTOLÓ
8 bor, 4 fajta, de vajon melyik milyen és honnan érkezett?
Kóstolónkon egy fehér, egy rozé és két vörös páros mentén barangolunk egy kicsit a szőlőfajták és a magyar borvidékek között. A borok kettesével érkeznek majd, és előbb a fajtát, utána a termőhelyet, végül a borászatot próbáljuk meg kitalálni.
Ne aggódj, segítünk! Ha elég jók a tippjeid, nem mész haza üres kézzel ;-)
A borsort most nem közöljük, de a tippek után mindegyik palackról lehull a lepel.
A programot a Borsmenta magazin szervezi, játékvezető: Szabó Edit és Pesti Eszter.
A Galéria12 és Laczi János jóvoltából a borok mellé hidegtálat kínálunk, rajta mindenféle finomsággal, hogy jobban csússzon a korty.
Az est ára a hidegtállal együtt: 4.500 Ft (a helyszínen fizetendő)
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékodat jelezd az alábbi e-mail-címen: borsmenta.eszter@gmail.com