Jásdi Pince

5/5
(19 szavazat)

Jelenleg zárva

Adatok

Csopak, Magyarország, Arany János u. 2 , 8229
Borvidék: Balatonfüred-Csopak
http://www.jasdipince.hu/
+36307330113
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Nyitvatartás

hétfő 14:00 - 20:00
kedd 00:00 - 00:00
szerda 14:00 - 20:00
csütörtök 14:00 - 20:00
péntek 14:00 - 20:00
szombat 12:00 - 20:00
vasárnap 12:00 - 20:00

A szőlő: Összesen 17 hektár. De milyen 17! 2,5 a Siralomvágóban a ház mögött. Egymást fedő rétegekben Triász kori mészkő – márga, dolomit és vörös permi homokkő. Csak kapálni ne kellene soha! Ahol sok a humusz és könnyű dolgozni, ott gabonát kell termelni. Nagy borok csak ilyen nehezen művelhető dűlőkben születnek. 1,5 hektár a vastag vörös homokkőből képződött Lőczedombon. Ha megázik térdig járunk a vörös agyagban, ha kiszárad csak karcolgatja a kapa. Van még 1,5 hektár az Öreghegy közepében, a Nagykúton, 3 a Benében. Tóth Sanyi barátom szerint minden Bene nevű dűlő – mert több is van az országban- a bencéseké volt a közép-korban. Ők tudták, hova kell szőlőt telepíteni. És még Kishegy, Szerdahelyi dűlő, Kertmög… Az ültetvények nagyobbik részét magunk telepítettük 10 -11 éve. A többi úgy nevezett „szakcsoportos” – úgy 30-35 esztendősek. A végére hagytam a Berekhátot. Majd mindent beépítettek errefelé. Az a 800 tőke, amit itt művelünk velem egyidős. 17 hektáron kevesebb mint 1000 mázsát termelünk. Lehet átlagokat számolni. Borban 70%. A fajták: Elsősorban persze olaszrizling. Jól lejáratott fajta. De Csopakon alacsony és közép-kordonon, rövid csapra metszve csodákat tud. Tud persze későit is 100 gramm maradékcukorral, Botritiszest, vastagot, teltet. Ernyőművelésben vékony kocsmabort, jó savút – fröccshöz, hosszú lépéshez valót. Ez is fontos. Mi mostanában már a kevesebb alkoholt, frissebb, élénkebb ízeket keressük. Ha jókor szüretelünk, az alkohol 12,5 és 14% között marad, a csopaki talajok semmihez nem hasonlítható ásványossága nagyot emel az amúgy nem túl magas, elegáns savak érzetén. Harmónikus, karakteres és jó inni. Nem csak egy-egy pohárkával. A Chardonnay is szép Csopakon. Főleg a Nagykúton termő. Nemzetközi ízeit felül-írják a helyi ízek. Azért isszuk, hogy biztosak legyünk – Csopakra az olaszrizling való. A Szürkebarát nagy cukor-gyűjtő. Ha jókor szüreteljük buja, telt ízei nem nyomják el a könnyed savak frissességét. A Furmint. Itt volt már jóval a filoxera előtt. Szigetinek hívták. Ha nem lenne az olaszrizling egyedül lenne a legjobb magyar fajta. Ketten házasításban: Ranolder fehér A Cserszegi Fűszeres kegyeleti kérdés. Itt született a nappalimban Bakonyi Károly a nemesítője. Idén halt meg 89 évesen. Illat-bomba. Botritiszesen egyik másik évjáratban versenyre kél a legjobb Trocken-Baren-Auslesekkel. A Cabernet Franc. Nemcsak azért mert kell egy vörösbor is. A Siralomvágó tetejében majdnem minden évben csodákat tud. Ránézni nem jó. Akkora mint a fekete ribizli. Azt mondják a franciák, hogy aki franc-t termel az nem szőlőt, héjat szüretel. A présház Egyterű, 120 négyzetméteres késő-barokk tér. A berendezés talán illúzió-rombolóan modern. Szállítószalag a ládás szürethez, mérleg, csiga-szivattyú, membrán-prés, irányított erjesztés, acél csövek süllyesztett erjesztő-tartályok. Működő rendszer. A pince Terméskőböl rakták úgy 200 éve. 40 méter hosszú, 5 magas. Levegőztető kémények- léleklyukak. A levegő olyan mint a Kékesen. A padozat jól takarítható. 100 új és 2-3-4 esztendős kishordó. Zömmel francia fa. Sajnos amikor ezek a tölgyek kikeltek nálunk még nem volt erdő-gazdálkodás. Talán 100 év múlva a hordóink is magyarok lesznek. Acél tartályok az alap-boroknak. A pince végében tölgyajtó. Mögötte automata palackozó.

 

Jásdi Pince madártávlatból - videó megtekintése

Tovább olvasom

A pincészet borai

Események

Nincs közelgő esemény.

Elérhetőség

8229 Csopak Arany János u. 2
http://www.jasdipince.hu/
+36307330113