6 puttonyos Aszú 2006

Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás
  • Pincészet: Szepsy Pince
  • Borvidék: Tokaj-Hegyalja
  • Fajta: Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály
  • Évjárat: 2006
  • Édes Fehérbor
  • Leírás
  • A 65%-ban Furmint, 20% Hárslevelű és 15% Sárgamuskotály aszúszemek válogatása december elejéig több fázisban történik a birtok teljes területéről. Ekkor kerül bele a még erjedő alapborba, mely 70% Furmint, 30% Hárslevelű a Szent Tamás és Úrágya dűlőkből. A 2006-os évjáratra jellemző élénk savkarakter tompítására és a túlérett gazdag jelleg erősítése érdekében az alapbort is a szüret második fázisában szüreteljük. 3 nap áztatás és préselés után négy évet töltött zempléni tölgyfahordóban a 2010 szemptemberi palackozásig. A Borigo magazin 2011 Decemberi tesztjén 100 pontra értékelte a bort. „Hihetetlenül komplex, tömény, rendezett, jó szerkezetű, egyensúlyos, és elsősorban harmonikus bor. Narancs, narancslekvár, színében és illatában egyaránt. Mintha egy mediterrán narancsligetben sétálnánk, és ott aszúsodott furmintot kóstolnánk. Mellette tea, curacao narancs, bergamott, ásványosság, könnyű narancshéjas fekete tea. Rétegződése fergeteges, kávéval, vaníliával. Egyensúlya tökéletes, íz komplexitása végtelen, az illatjegyeket halvány dohány egészíti ki, lecsengése pedig órák múltán is tömény. Az élet szép!” – Borigo, 2011.November

Értékelések

Deak László

5/5
Nagyon tiszta selymes.