Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
|
hétfő | 12:00 - 20:00 |
kedd | 12:00 - 20:00 |
szerda | 12:00 - 20:00 |
csütörtök | 12:00 - 20:00 |
péntek | 12:00 - 22:00 |
szombat | 12:00 - 22:00 |
vasárnap | 12:00 - 20:00 |
Egy borvidék egészen biztosan a borain keresztül tudja megmutatni a legigazabb arcát.
A legjobb, legérdekesebb borain keresztül...
Pláne Badacsony.
— NAGY ÖREGEK A HEGYRŐL SOROZAT —
IV. FEJEZET: NYÁRI ÖDÖN
(Ez is Pláne Péntek, csak nem fér ki...)
Szóval ez volna az idei szezon nagy dobása. Hat olyan ember, akik nélkül a borvidék nem volna a Badacsonyi borvidék.
Hat idősebb borász, fejenként hét borral.
Hat meghatározó ember, hat különböző péntek este.
Aztán a hetedik alkalommal leülnek egymás mellé, mi pedig közéjük dobjuk a gyeplőt.
Tökéletesen szubjektív válogatás.
Borsor később, de hát nyilván nagyágyúk jönnek.
Az este ára 7.000,- Ft lesz, mely ár tartalmazza a héttételes borkóstolót, a közben felszolgált falatkákat és nyilván a beszélgetést. Úgyis a beszélgetés a lényeg.
Foglalás az ismert elérhetőségeken lehetséges és szükséges.
Fotó: Nyári pincészet Facebook oldala (részben, szegény Emese le lett vágva)
— NAGY ÖREGEK A HEGYRŐL SOROZAT —
III. FEJEZET: DR. LAPOSA JÓZSEF
(Ez is Pláne Péntek, csak nem fér ki...)
Szóval ez volna az idei szezon nagy dobása. Hat olyan ember, akik nélkül a borvidék nem volna a Badacsonyi borvidék.
Hat idősebb borász, fejenként hét borral.
Hat meghatározó ember, hat különböző péntek este.
Aztán a hetedik alkalommal leülnek egymás mellé, mi pedig közéjük dobjuk a gyeplőt.
Tökéletesen szubjektív válogatás.
Borsor később, de hát nyilván nagyágyúk jönnek.
Az este ára 7.000,- Ft lesz, mely ár tartalmazza a héttételes borkóstolót, a közben felszolgált falatkákat és nyilván a beszélgetést. Úgyis a beszélgetés a lényeg.
Foglalás az ismert elérhetőségeken lehetséges és szükséges.
Fénykép: Halász Péter / Laposa Birtok
— TELTHÁZ —
— PLÁNE PÉNTEKEK: FÖLDI BÁLINT NYOLCSZOR (PALACKZÁRÁSI KÍSÉRLETEK —
A fene sem gondolná, hogy miből lesznek hagyományok...
Földi Bálintnak, A Két jóbarát meg az Anti és a Sabar Borház borászának pont 200 palack rajnai rizlinget adott a 2014- es év. Ha már így történt, úgy gondolta, végez egy kísérletet. 50-50 palackonként más zárási móddal tette el a bort a pince mélyére.
Lesz itt natúr parafa, diam, üvegdugó és csavarzár.
Három éve még csak baráti körben néztük meg, hogyan fejlődik a bor a világtól különböző módokon elzárva. Két éve már egy Pláne Pénteken tettük meg ugyanezt.
Most ismét ez következik.
Ugyanaz az ötéves rajnai, vakon, nyolcszor.
A 8 tételes borkóstoló és a közben felszolgált falatkák ára 5.000,- forint lesz. Foglalás, foglalás, foglalás. Az ismert elérhetőségeken.
Szóval fel kell gyűrni az ingujjakat, magyarázhatatlan színű gumikesztyűkbe bújni,
fel kell pimpelni a kicsit rozsdás sparheltet, tele kell vágni faszénnel,
rá kell rakni az otthoni sütőből kivett rácsot,
közben elő kell venni a Törökcsabi frissen degorzsált pezsgőjét, azt bele kell ejteni szépen indokolatlan mennyiségű jégbe,
aztán a vérnarancsot megpörzsölni kicsit a forró rácson, egy érintésnyi mézzel, hogy kapjon pár sötét csíkot, mert az jól mutat a vöröses-narancssárgán,
majd olajbogyóval, napokig olajban és fűszerekben pácolt, begörbített férfiujj méretű garnélákkal ügyesen elrendezve fel kell húzni őket egy nyársra,
futtatni őket a vöröslő parázson, aztán enni, inni, élvezni és élni.
Eljönni.
Ennyi a feladat erre a két napra.
Elgondolkodhatunk rajta, ki hol volt, mit csinált tizenhárom évvel ezelőtt, 2006-ban.
Voltak akik a teljes évet Badacsonyban töltötték. Hosszan értek, növekedtek, forrtak, majd nyugalomba, hűvösre kerültek.
Ezen a mágikus estén előhívjuk őket hosszú álmukból. (Asztaltáncoltatás, varázsgömb nem lesz.)
A szeánszot Dömsödi Károly vezeti majd, mi pedig próbára tesszük az összegyűjtött tudását.
A nagy évjárat felébresztett tanúi:
- Villa Tolnay olaszrizling 2006
- Istvándy olaszrizling 2006
- Németh Pince olaszrizling 2006
- Villa Tolnay rajnai rizling 2006
- Szeremley kéknyelű 2006
- Bakó Ambrus rajnai rizling 2006
- Szeremley zeusz 2006
- Villa Tolnay kékfrankos 2006
- Szeremley kékfrankos 2006
A kóstolóra előzetes jelentkezés szükséges, mivel nem tudunk, de szeretünk tervezni.
Az este ára 6.000,- Ft lesz, mely tartalmazza a kilenc tételes kóstolósort és a közben felszolgált borkorcsolyákat.
--- PLÁNE PÉNTEKEK: TÖRÖK CSABI FELTÚRJA A PINCÉT ---
Általában azt szoktuk kérni a hozzánk érkező borászoktól, hogy ne a szokásos, esetleg jól ismert boraikat hozzák el hozzánk bemutatni, hanem, ha van rá mód, mutassunk valami különlegeset.
Török Csaba, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa ennek a kérésnek most olyan szinten tesz eleget, hogy csak.
Szóval olyan egyedi borok jönnek a Szent György-hegyről, amiket nem kóstolhatunk minden nap.
Ők:
- Csókaszőlő '17
- Csókaszőlő '15
- Petit verdot '17
- "A régi magyar vörös, amiről senki nem tudja, hogy milyen fajta" '16
- Tabunello '16 (ő az egyedüli forgalmi tétel)
- Merlot '12
Az este ára 6.000,- Ft / fő, amely tartalmazza a kóstolósort és a borkorcsolyákat.
A kóstolóra előzetes bejelentkezés szükséges, mivel idén télen sem lesz nagyobb a belső terünk, mint egy nappali. Egy kisebb nappali.
De elkezdjük végre újra belakni...
(A képért nagy köszönet Lili Chripko-nak!)
Tenger és édesvíz a GreenEggben és a tányéron.
A hétvégén beúszik a teraszra a Budaörsi Halpiac, The Fishmonger farvizén két ambiciózus séf, akik nem mellesleg jóbarátok is.
Mogyorósi Donát és Gergely Balogh megfordult már számos neves étterem konyháján, ahol egyre közelebb kerültek a halak precíz elkészítéséhez. Azt mondják, ez igazi maximalizmust igényel, ehhez a szakmai elkötelezettséghez tett hozzá a Petra Tischler melletti szakmai munka.
Hoznak a Dél-Balatonról (Balaton vízgyűjtő területe) pontyot, jól megsütik a bőrén és lencseraguval tálalják, és hoznak a Budaörsi Halpiacról tőkehalat, amit sütve és tatár formájában is megmutatnak majd.
MENÜ
- Bőrén sült ponty filé lencseraguval, sült salátával
- Tőkehal filé ecetes burgonyasalátával, friss borsó hajtással
- Tőkehal tatár kenyér ropogóssal
Inni pedig csak adnak valamit a környező hegyek.
Itt vagyunk egy gyönyörű hegyen a Balaton északi partján, de be kell valljuk, hogy van mit irigyelnünk a szomszédainktól és van is mit tanulni tőlük.
// Pláne Péntekek: Szent Donát Birtok & Homola Pincészet, aztán tánc //
A csopaki borászatok jó ideje élen járnak a védjegy és eredetvédelem tekintetében, a Csopaki Kódex az egyik legjobb eredetvédelmi minta itthon.
De nem csak ezért szeretjük Csopak-Paloznakot: az ottani kiemelkedő dűlőkön fontos munka zajlik, minden évben megrendezik az Olaszrizling Szerintünk kóstolót, a dombos vidéken pedig egymást érik az olyan borászatok, mint a Szent Donát, a Söptei, a Homola, a Jásdi, vagy a Petrányi.
Most két olyan fontos pincészet látogat el hozzánk, akik a fejlődés fősodrába tartoznak, legyen szó rendezvényekről, kommunikációról, gasztronómiáról, vagy borkészítésről. Kovács Tamás a Szent Donát Birtok borásza, a Csopaki Kódex egyik vezető személyisége. Zsandár Tamás a paloznaki Homola Pincészet birtokvezetője és kicsit lejjebb felsejlik egy nem túlzottan titkolt személyisége is.
Az a helyzet, hogy Ambrus Bakó elméleti szinten talán a legképzettebb magyar borász. (Visszafogottan fogalmazunk, diplomatáskodunk, nem mondunk ki ilyeneket... De.)
Eredetileg molekuláris biológus - amit nem is teljesen értünk -, egyetemen tanít, lassan kinevel egy fiatal borásznemzedéket és borokat készít.
Szóval Ambrus a borászat bizonyos területein többet tud, mint bárki más.
Ezt sokszor át is tudja ültetni a gyakorlatba, melynek példáit most megmutatja nekünk.
Van egy csöppnyi borvidék, nem is olyan messze innen, amely férfiasabb, keményebb, mint Badacsony.
Van ott egy hölgy, aki mondhatni vele él.
Szereti, ismeri minden porcikáját és most elhozza hozzánk vendégségbe a morcos öregurat.
Somlói kóstoló a Somlói Borok Boltjával. Cartwright Éva, Kis Tomi, Barcza Bálint és Tóth Péter.
Az új év első kóstolójára Cartwright Éva, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosa és lelke szép kis sort állított össze nekünk, hogy képzeletben bejárhassuk a hegyet. Ebben, ha minden igaz segítségünkre lesznek a borászok is: Kis Tomi, Barcza Bálint és Tóth Péter.
A szilveszter előtti este még fellőnénk az idei évre tartogatott tűzijátékainkat: a Szent György-hegy két meghatározó alakja látogat el hozzánk 30-án. Egyikük, Gilvesy Robi premier tételeket hoz, másikuk, Papa Áron bakelitlemezeket. Mindkettőt kóstolgatjuk majd, úgyhogy minden érzékszervre ható estére készülünk. A tervek szerint ezt az estét annyira kiélvezzük majd, hogy 31-én zárva tartunk.----- PLÁNE ÉVZÁRÓ a Gilvesy Pincészettel és Papa Áron DJ szettel ------
Punks not dead, tartja a népi megfigyelés. Ha ez nem is teljesen helytálló, azért az igaz, hogy szerencsére mindig érkezik az új generáció.
- PLÁNE PÉNTEKEK: PÁLFFY ATTI PREMIER BOROK BEMUTATÓJA KÖVESKÁLRÓL -
A nem teljesen szándékos (de most már azt fogjuk hazudni, hogy az) kitekintő tematikánk szerint egy kicsi Tokaj és sok Eger után most közelebbre kirándulunk. Csak innen a szomszédból látogat hozzánk egy mindig kisérletező, ösztönös tehetségű fiatal.
No, kérem.
Az első alkalom, hogy egy másik borvidék látogat el a Pláne nappalijába.
Egyeztetünk róla egy ideje, de most aztán eljön hozzánk Balázs Havas a Havas & Tímár Pincészet képviseletében és mesél nekünk arról, hogyan lesz egy budapesti fiatalból sikeres egri borász, elirigyeljük majd tőle, hogy pár nap alatt bővíti a pincéjét egy újabb ággal és bizony pár borát is elirigyeljük majd.
Elég jeles esemény történik nálunk hamarosan.
Az extravagáns címkéiről és rajnai rizlingjeiről híres Villa Sandahl pincészet nálunk mutatja be új évjáratát.
Közepesen nehéz túra, sok látnivalóval.
A túra végén meglátogatjuk a Pláne Badacsony Borteraszt, ahol kóstolható lesz a túra során érintett pincészetek, néhány bora.
Könnyű tavaszi este volt, mikor beleszerettünk ebbe az izgalmas vörösbe. Papa Áronhoz (PAP wines) tartozik, aki a Szent György-hegyen él. Nem volt ez mindig így, Áron Angliában nőtt fel, Dániában dj-zett húsz évig és még Indiában is főzött. De most itt van és itt is marad. Június utolsó péntek estéjén elhozza hozzánk a Bazalt névre hallgató vöröset és másik szerelmét, a bakelit lemezeket.
Úgy tervezzük, hogy mi ismerkedünk a vörössel, Áron pedig zenél nekünk.
Kellemes első randinak kell lennie.