Kóstolom Csapat |
|
5/8/2023 1:47:16 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Májusban végre egyre több időt tölthetünk a szabadban, és akár egy parányi erkélyen borozgatva, akár egy nagy kertben a baráti sütögetés mellé egyre gyakrabban kívánunk meg egy pohár rozét. A Kaméleon borcsaládunkkal lefedjük a boros színskálát: fehér, rozé és vörös is van közöttük. Ebben a sorozatban a házasításainkat mutatjuk meg, és ahogy egy kaméleon, úgy ezek a borok is folyamatosan alkalmazkodnak – nálunk az évjáratokhoz. Természetesen ezek a borok ugyanúgy bio minősítésűek, mint a fajtaboraink, hiszen mára minden területünkön így termesztjük a szőlőt.
A Steigler Pincészetnél ez a bortípus nem szerepelt a kezdetektől a repertoárban, de annyian keresték, hogy úgy döntöttünk: lesz rozénk, de nem állunk be a sorba, és inkább egy tartalmasabb bort készítünk belőle. A rozékhoz általában korábban szokás szüretelni a szőlőt, mint a vörösborokhoz, hiszen ezekből lesznek a magasabb savú, alacsonyabb alkoholtartalmú borok. Mi viszont teljes érettségben szüreteljük a bogyókat, és a vörösborhoz felhasználható szőlőből veszünk ezekhez a borokhoz is alapanyagot, csak éppen azonnal kipréseljük. Az érett szőlőből kicsöpögő lé már tartalmazza a kellő színanyagot, és a gyümölcsös-virágos jegyei is megmaradnak, viszont az érettségnek köszönhetően nagyobb beltartalommal és általában 13% körüli alkohollal rendelkeznek.
A rozéinkat nem egy szezonra szánjuk, így most is két évjáratból kóstolhatjuk a rózsaszín kedvenceket. 2021-ben fele részben pinot noir, és egy-egy negyed részben merlot és kékfrankos alkotják a Steigler rozét. A kipréselt lét azonnal hűtött tartályba tettük, hogy megőrizzék frissességüket, ropogósságukat, majd a külön-külön erjedt borokat novemberben házasítottuk. Ezután tél végéig mindig érleljük még a palackban, mielőtt forgalomba kerülnek – ilyenkorra tudjuk megmutatni, hogy milyen a rozé szerintünk. 2021-ben a pinot noir túlsúlynak köszönhetően az epres-málnás ízvilág hangsúlyosabb. Salátákhoz, lazachoz, gyümölcstortához egyaránt remek választás.
2022-ben viszont 60% kékfrankos és 40% pinot noir alkotta azt az egyveleget, ami az évjáratban a legjobban kifejezte azt, amit mi a rozéról gondolunk – a Kaméleon borcsaládunk pedig erre is jó játékteret ad, hogy a cuvée-inkben mindig alkalmazkodjunk az adott év sajátosságaihoz. A kékfrankos túlsúlyának köszönhetően itt a szilvás és meggyes karakter került előtérbe. Mi most egy grillezés mellé nyitottunk egy (két…) palackkal, és nem bántuk meg!
A borkedvelők általában nagy tetszéssel fogadják a rozénkat, főleg a tartalmassága és a sokszínűsége miatt. Cseppet sem egysíkú, inkább egy emlékezetes borról van szó, és bár nem kérdés, hogy fröccsnek is nagyon jó, de mégis van benne egy kis plusz, ami a könnyed, egynyári rozékra nem jellemző. Bár tartályban erjesztjük, de az ízvilága akár egy hordós rozé komplexitásával is felveszi a versenyt. Igazán jó kísérője a késő tavaszi-kora nyári estéknek.
Rendeld meg 2+1-es ajánlatunkban: