Kóstolom Csapat |
|
4/12/2023 11:12:41 AM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Egyszerű, de nagyszerű bor a siller, ami már nem rozé, de még nem vörös kategória.
Sillert az első évjárattól készítünk, akkor még rozé nem is volt a pincénél, mert azt gondoltuk, hogy azt szinte minden pincészet készít a borvidéken, míg a sillernek nincs hagyománya Sopronban. 5 sor zweigeltünk van, amit ahhoz kevésnek találtunk, hogy önálló vörösbor legyen belőle, és ezért megpróbálkoztunk a sillerrel. Egyébként sokan nem is tudják, hogy ez nem egy szőlőfajta, hanem egy bortípus, ami teltebb, sötétebb, mint a rozé, de vékonyabb, mint egy vörösbor. Ez annak köszönhető, hogy a rozénál hosszabb ideig történik a héjon áztatás, így tanninosabb, magasabb beltartalmú bort kapunk.
Illatában és ízében is egy jó sűrű meggylére emlékeztet, egy kellemesen savanykás meggyes ízvilág köszön vissza a pohárból. Harmonikus, a színe, az illata, az íze nagyon passzol egymáshoz.
A gasztronómiában nagyon népszerű ez a bor, hiszen tökéletes párosítás a magyaros, paprikás, klasszikus ételvilághoz. Nagyon jól illik a halászléhez, töltött paprikához, a nyári bográcsozásokhoz, grillezésekhez. Ráadásul nem csak ételek kísérőjeként, de frissítőként is tökéletes, ha valaki nem szeretne fröccsözni, de a testesebb vörösborokra sem vágyik, egy behűtött siller igazán jól üdít a nyári melegben.
A Steigler Pincészet sillerét eddig minden évben zweigeltből készítettük, és egyelőre nem is tervezzük, hogy más szőlőfajtából kipróbáljuk. Ezzel viszont kísérleteztünk az évek során, többféleképpen is készült. Volt, hogy egy kis részét hordóba tettük, hogy még több vörösboros jegye legyen, a másik évben meg csak tartályban volt. A legfrissebb, 2022-es sillerünkből ezer liter született, amit ugyanolyan hűtött körülmények között erjesztettünk ki, mint egy fehérbort, majd 3 hónapot töltött tartályban, és februárban palackoztuk le. Természetesen ez is bio bor, mint ahogy a 2021-es évjárattól az összes borunk.
A bio felirat nem véletlenül szerepel a borainkon, fontosnak tartjuk, hogy a bort, amivel megörvendeztetjük magunkat és a fogyasztóinkat, amit élvezni szeretnénk, az egy naturális termék legyen, és ne legyenek benne olyan dolgok, amivel bánthatnánk a szervezetüket. A 14 hektáros területünk gyönyörűen él, felszívódó vegyszerek, gyomirtók, rovarölők nélkül működő rendszer, ami fenntartja önmagát. Kétszáz éve sem voltak gyomirtók, és akkor is megszületett a bor, ezért mi úgy gondoljuk, hogy így is lehet. Ez a terület életteret nyújt a legkisebb talajlakó mikroorganizmusoktól a gilisztának, a pocoknak, a vakondnak, a fátyolkának, a katicának és a fülbemászónak, a verébnek, a vércsének, a sólyomnak és az egerészölyvnek, de még hosszasan sorolhatnánk a lakókat – nagyon jól érzik itt magukat. Ez nem egy monokultúra, ahol csak szőlő van 14 hektáron, hanem számtalan nemes növény is, és olyan sokszínűség jellemző a területre, mint az egész világra. Nemrég vetettük el a sorköztakaró magjainkat, most azt próbálgatjuk, hogy melyik bírja legjobban a szárazságot, melyik fedi legjobban a talajt, mert az elmúlt két év tapasztalatai alapján a legfontosabb, hogy a nedvességet megőrizzük. Minden második sort vetünk csak be, a másik sorközben pedig eső után azonnal bezárjuk a repedéseket, hogy bent tartsuk a nedvességet. Együtt élünk a természettel, és ezt szőlő meghálálja, ezért tudnak a pincében ilyen jó minőségű, természetes borok születni.