Adventi eseménnyel, a Decemberi Bor&Bárral zárul az idei Etyeki Piknik 12 rendezvénysorozat

Kóstolom Csapat

11/24/2022 8:15:25 AM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

December 3-án idei utolsó állomásához ér az Etyeki Piknik 12 rendezvénysorozat, az adventi esemény a Decemberi Bor&Bár nevet kapta és az adventi időszak ízeivel, illatával és programjaival várja az érdeklődőket.

December 3-án az etyeki Gasztrosétányon is megkezdik az ünnepvárást. Ebből az alkalomból az Adventhez kapcsolódó finomságokkal készülnek a helyiek és egyedi vidéki bárhangulattal, hiszen a szokásos kóstolók mellett ezúttal többek között forró koktélokkal és forró csokival, rumos teával és punccsal, groggal és fantasztikus „kézből degorzsált” nyerspezsgővel is találkozhatunk majd.

Ilyenkor nem csak a testet, de a lelket is melegíti a Gasztrosétányon gőzölgő forralt bor illata és látványa. De élményt nem csak a zamatokból és látványokból meríthetünk majd, hiszen többek között lesz vezetett pincetúra és sajtkészítő tárlatvezetés is. Tovább emeli majd az ünnepi hangulatot a sötétedésre tervezett, közös énekléssel egybekötött gyertyagyújtás a tábortűznél, amelybe bárki bekapcsolódhat, illetve hasonlóan felemelő élménynek ígérkezik az Etyeki Zeneiskola adventi koncertje.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy jövőre is az „Egész évben Etyek” mottójukat fogják követni, amelynek megfelelően az Etyeki Piknik 12 keretein belül havonta jelentkeznek majd tematikus, borkulturális eseményeikkel, a jól ismert etyeki hangulattal.

 

– PROGRAM és KÍNÁLAT –

 

  1. KALMÁRBOR (Deák Ferenc utca)
  • A Kalmárbor szeretettel várja vendégeit egy finom borra, fröccsre, vagy egy forró teára
  • Gulyáslevessel, grissinivel és sajtkrémes mártogatóssal kínálják a betérőket

 

  1. Aubergine pince
    • Etyeki padlizsánkrém és zakuszka
    • Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal
    • BBQ oldalas hagymás törtburgonyával, párolt káposztával
    • Vaslapos malaccsászár hagymás törtburgonyával, bajor káposztával
    • Grillezett pestós pulykamell, meleg céklás-almás bulgursalátával
    • Hot-dog grillkolbásszal
    • Beaujolais Nouveau
    • 14:00-22:00 - Etyeksession 4 dj-vel (Copyzor, Rizkid, Mrson, Leap Seconds)

 

  1. The Vine Hrvstd for You
    • Kedvenc The Vine tételeitek:
      • Eloquent: száraz nem mindennapi Cserszegi fűszeres-Bianca házasítás
      • Zöldbor: a portugál vinho verde stílusában Zöldvelteliniből készült száraz, élénk savaival csábító borkülönlegesség
      • Etyek Shade of Gray: száraz, elzászi stílusú elegáns Pinot Gris
      • More Than Words: félszáraz Sauvignon Blanc gyöngyöző borkülönlegesség
    • Balian Grande Cuvée: vadonatúj zászlóshajó tételünk, egy száraz kései szüret Zenit-Zöldveltelini házasítás, amely féléves finomseprős majd féléves zempléni tölgyes érlelést kapott - a megismételhetetlen alkalmak bora
    • Kézműves házi szörpök

 

  1. ÚJHEGYI KEREKES PINCE
  • A ház bora és pálinkája mellett a bárhangulatért forró koktélok, rumos tea, forró puncs, forralt bor, grog és forró csoki felel!
  • A ház különlegessége a kecskefasírt, de lesz zsíros kenyér is

 

  1. ÁRPÁS LACI SONKAMESTER
    • 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek
    • Kemencés és grillételek
  2. HALMI PINCE
    • Saját termesztésű, kistermelői termékek széles választéka
    • Gyümölcsös és gyógynövényes szörpök és kézműves ecetek
    • Folyóborok és kistermelői pálinkák, fröccsök és borkoktélok
    • Forró italok adventre hangolva:
      • gyermekeknek citromfüves-akácvirágos tea
      • fázós felnőtteknek feketeszedres-kardamomos fűszeres rozé forralt bor
    • Dióvásár
    • „Levendulaságok”

 

  1. REZEDA TERASZ

 

  • Nagy szeretettel mutatjuk be a Léránt Pince badacsonyi ürmös borát, amely titkos családi recept alapján készült "folyékony medicina"!
  • Dudok János konyhafőnök a lá carte ajánlata:
    • Gyöngytyúkleves zöldségekkel
    • Korhely harcsahalászlé
    • Gesztenyekrémleves és mézeskalács mousse
    • Házi kocsonya főtt tojással és tormával
    • Töltött káposzta tejföllel 
    • Mézes-mustáros sült, füstölt csülök 
    • Sous vide kacsacomb vörösboros mogyoróhagymával és zelleres burgonyapürével
    • Házi zserbó
    • Retró mézes-krémes
  • Etyeki borászatok széles választékával, saját készítésű szörpökkel, forró rozé kardamommal, etyeki kávéval, sörökkel várnak mindenkit szeretettel a RezeDa Teraszon!

 

  1. OROSZ GYULA CSALÁDI PINCÉSZETE
    • Palackos tételek vására és kóstolója
    • Etyeki Játszma programok

 

  1. STELÁZSI – KULTÚRSPRICC
  • A hagyományőrző helyszín ínycsiklandó gasztronómiai kínálattal várja vendégeit:
  • Sütőtökkrémleves
  • Grilltál és magyaros tál
  • Tökös-mákos házi rétes
  • A Jammertál Birtok borai - 5 tételből álló borsor hozzá illő tapasokkal!

 

  1. DEBRECZENI CSALÁDI PINCÉSZET

12.00 -17.00 óra: Harmonikazene a fűtött téli kertünkben

16:00 óra: Gyertyagyújtás a tábortűznél, közös adventi énekléssel

  • Ételek:
    • Házi kocsonya és csülkös bableves,
    • Csirke gyros tál
    • Sült kolbász és bőrös malacsült bajor káposztával
    • Császármorzsa
  • Italok:
    • A pincészet etyeki és szekszárdi borainak kóstolója és vására
    • Forralt bor és citromos "menza" tea

 

  1. ETYEKI SAJTÚTÁLLOMÁS:
  • Sétálós sajttálak, sajtsaslik, valamint Raclette-bagett
  • Az Etyektej termékeinek vására
  • Zsíros kenyér lilahagymával
  • Házi rétes és sós perec
  • Forralt bor és gőzölgő tea

 

  1. RÓKUSFALVY BIRTOK
  • 00 óra: Nyílik a Birtok Pinceajtaja
    Kínálatunkban megtalálhatóak a minőségi és különleges etyeki italok (Forralt bor és borpárlat, Gin, Pálinka, Brandy)
  • 00 óra: A Rétescake kitelepülése - rétesvásár
  • 30 óra: Ínyencségeket tálal a Rókusfalvy Fogadó
  • 30 óra: Birtok Matiné rajzfilmvetítés
  • 00 óra: Pincetúra pohárral a kézben
  • 00 óra: Az Etyeki Zeneiskola Adventi koncertje

 

  1. Optimus Winery
  • Kézműves borok
  • Kézből degorzsált nyerspezsgő 2019’
  • Forralt bor és pálinka
  • Popcorn, valamint tortilla chips többféle ínyenc házi mártogatóssal, vegán és gluténmentes verzióban is!
  • Az utánozhatatlan hangulatról tábortűz gondoskodik!

 

  1. HEGEDŰS SAJTMŰHELY
  • 15:00 óra: Tárlatvezetés sajtkóstolóval - Jelentkezés és bővebb információ: hegedussajtmuhely.hu
  • 2 személyes SajtVarázs tál (11:00 órától)
  • Sült szijjács
  • Héjában sült burgonya
  • Kukorica csipsz
  • Bagett
  • Körte befőtt
  • Adventi ajándék - minden vásárláshoz sajtos ropogóst kínálunk!

WINEMINUTE. BORÁSZATOKRÓL RÖVIDEN - FISCHER BIRTOK

WINEMINUTE. BORÁSZATOKRÓL RÖVIDEN - VILLA GYETVAI

ÜNNEPI VÁLOGATÁSOK ✨ személyesen a borászoktó

Sümegi Ákos Pincészete
  „Régen mindenkinek volt itt egy zsebkendőnyi területe, és mindenki próbálta megteremteni magának azt, amit megevett, megivott, így a dédszüleim is készítettek saját maguknak bort az akkori technológia és adottságok alapján” – meséli Sümegi Ákos, akinek nevét mára a saját pincéje viseli szülőfalujában, Bátán. – „Gyerekként én is sokat jártam a szőlőhegyre, ahol dédnagyapám művelte a szőlőt, de akkor még nem gondoltam, hogy valaha ezzel fogok foglalkozni.” Ákos a Szekszárdi borvidék kis falujából Bajára, majd Budapestre került, de gyakran hazalátogatott. Az édesapja ekkoriban a kárpótlás útján visszakapott területeken termelt szőlőt, amit eleinte más pincéknek értékesített, de aztán három kóracél tartállyal nekiállt az önálló borok készítésének - az egyikbe fehérbor, a másikba rozé, a harmadikba vörös került. A fiát eközben az interneten fellelhető borkészítési titkok, trükkök felkutatására biztatta, hogy minél jobb legyen a végeredmény, majd 2013-ban a családi kupaktanács úgy döntött: a borok elérték azt a színvonalat, hogy érdemes velük piacra lépni. Innentől számítják a pince indulását.  Az első területeken kékfrankos, merlot és zenit volt, a többi fajtát a családtagok választották. „Édesapám a vörösek közül a cabernet franc-t szerette nagyon, a chardonnay-t és a viogniert pedig én választottam ki.” – árulja el a borász. – „A chardonnay egy rendkívül sokoldalú fajta, nagyon jól mutatja a terroirt, és a pezsgő alapbortól a battonage technologiával készített borig számtalan lehetőséget rejt magában. Mellé az Újvilágban népszerű viogniert választottuk, amiből egyelőre fajtabort készítünk.” A pincénél egyébként is fajtaborok készülnek, mert a tulajdonos úgy gondolja, hogy a jó házasításhoz a fajtáknak egyenként is nagyon jónak kell lenniük, nem szeretne „kényszerházasságot”. Ha már mindegyik bornak önálló karaktere és stílusa van, mindegyik jól megállja a helyét a piacon, akkor lehet akár egy bikavérben is gondolkozni – bár ehhez először kadarkát kellene telepíteni… Szóval mostanában még ne keressük a polcokon a Sümegi Ákos bikavéreket, de előbb-utóbb valószínűleg ennek is eljön az ideje.   Van szerencsére más, amit lehet keresni, hiszen a bátai pincészet borai két kategóriában is elérhetőek. Az alap borok fehér címkével, a válogatások sötét címkén elegáns rézszínű felirattal készülnek. Az alap szortimentben részben vagy egészben acéltartályban készült, jó ár-érték arányú borok vannak, a felsőbb kategóriában pedig izgalmas hordó válogatásokat találhatunk viognier vagy kékfrankos fajtákból. Igazi családi vállalkozás a Sümegiéké. Az alapításban oroszlánrészt vállaló édesapa sajnos már nem él, de Ákos édesanyja és párja is aktívan kiveszik a részüket a munkából. A borászati feladatokat azonban a pince névadója végzi, minden pohár bor az ő kézjegyét viseli. Sümegi Ákos számára fontos a természetközeliség. Igaz, így a vadak is előszeretettel látogatják az ültetvényeket… a borász azonban inkább a kiváló borokra koncentrál. S hogy mik a legközelebbi terveik? Régóta kérdezik tőlük, hogy mikor lesz lehetőség helyben bort kóstolni. A közeljövőben egy kóstolóhelyiség kialakításán fognak dolgozni, hogy személyesen is be tudják mutatni büszkeségeiket a borkedvelőknek. Addig azonban néhány delikát üzletben vagy borbárban lehet hozzájuk jutni, vagy megrendelhetőek a pincészet webshopján:   https://shop.sumegiakospinceszete.hu/borok     Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: Sümegi Ákos Pincészete, WineGroup
11. Borkonferencia
Március 3-án már a 11. Borkonferencia jön – a programról részletesen Bormarketing stratégia, zérótolerancia, eredetvédelem, generációváltás, szőlőtermesztés és klímavédelem, kóstolós masterclassok? Ez csak néhány téma, amiről szó lesz március 3-án, a 11. Borkonferencián.   A március 3-i Borkonferencia már elérhető programját böngészve úgy tűnik, valóban húsbavágó és igen aktuális témákat feszegetnek majd a tavaszi eseményen. Vélhetően a legtöbb szakmabelit az éppen készülő nemzeti bormarketing stratégia érdekli leginkább, amelyről rögtön a konferencia elején kaphatunk majd tájékoztatást. Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos beszél majd az ekkor már ismerhető részletekről. Már csak a téma mibenlétél fogva is ez igen erős felütésnek ígérkezik, de tovább olvasva a programot, a későbbiekben sem fognak a résztvevők unatkozni. Lesz szó például a generációváltásról is, amellyel kapcsolatban Gere Andrea mondja el az ikonikus villányi pincészet személyes tapasztalatait. A szakma profi művelőinek igazi csemege lesz Dr. Zsófi Zsolt, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem habitált egyetemi docense, intézetvezetőjének szőlőtermesztési előadása vagy az Agrárminisztériumot képviselő Gál Péter domináns szőlőfajtákról és az eredetvédelemről szóló prezentációja. Az erősen elméleti témákat kiválóan fogja illusztrálni és frissíteni a két kóstolós (!) fajta masterclass, amelyeknek keretein belül Kamocsay Ákosnak és Kiss Gábornak köszönhetően közelebbről is megismerkedhetünk az Irsaival, Cserszegivel és a Merlot-val. Ezek mellett a szőlőbirtokok mérethatékonyságáról is tanulhatunk Rábai László és Kovács Zoltán jóvoltából, valamint megismerkedhetünk Kiss Zsófia advanced sommelier nemzetközi tapasztalataival is. A konferencia végére pedig igazi csemege érkezik, hiszen az interaktív kerekasztal-beszélgetés témája az alkoholfogyasztással szembeni zérótolerancia lesz, amelyre olyan nagyágyúk érkeznek, mint Knezsik István, az autós nagykoalíció elnöke, Óberling József ezredes úr, rendőrségi főtanácsos, dr. Bátki Pál, ügyvéd, közlekedési szakjogász, illetve természetesen a téma borász szószólói.   A www.aborkonferencia.hu oldalon is nyomon követhetjük a program alakulását és minden további részletet és jelentkezési feltételt is megtalálunk. Végül, de nem utolsósorban, ne feledjük, hogy az elmúlt években bevezetett hagyomány szerint ezen az eseményen hirdetik ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát, azaz itt ismerhetjük meg a Borászok Borásza díj idei jelöltjeit!
Pannonhalmi rajnai rizling a borszakírók kedvenc fehérbora
A Magyar Borszakírók Köre a megalakulása, azaz 2016 óta minden évben díjazza a tagok által az előző évben kóstolt magyar borokat. A legtöbb jelölést kapó 12-12 fehér- és vörösbort két bizottság vakkóstolón értékeli és pontozza, és mindkét kategóriában egy-egy bor kapja meg végül a Magyar Bor Nagydíjat. Az elismerés először került a Pannonhalmi borvidékre, a fehérborok közül ugyanis a Cseri Pincészet Septimus Rajnai Rizling 2019-es évjárata bizonyult a legjobbnak. Az apró borvidék nagy bora az alig egy évtizede alapított Cseri Pincészetből került ki, akiknek a neve ismerősen cseng a rajnai rizlingek rajongóinak. Cseriék különösen kedvelik ezt a fajtát, így ebből többféle stílusban kerülnek ki borok a kezük alól a nyúli pincében. Római számokkal jelölt sorozatuk VII. tagját, a Septimust kiemelkedő évjáratokban készítik. A családi borászat ifjú borásza, Cseri Barnabás fél évet töltött a moseli Dr Loosen borászatban, hogy ellesse az általuk kedvelt stílusú rajnai rizlingek titkait, itthon ugyanis más filozófia mentén készülnek a borok ebből a fajtából. Ez az elismerés is jól bizonyítja, hogy jó úton járnak, hiszen kifejezetten erős mezőnyben sikerült kiérdemelniük a Magyar Bor Nagydíj 2022 Fehér kategóriájának győzelmét.   A 2022-es Super 12 lista ABC sorrendben: Fehérborok: Balassa Pince: Tokaji Furmint 2019 Szent Tamás (Tokaj) Barta Pince: KVG Furmint-Hárslevelű 2021 (Tokaj) Cseri Pincészet: Septimus Rajnai Rizling 2019 (Pannonhalma) Figula: Köves 2020 (Balatonfüred-Csopak) Holdvölgy: Meditation Király Furmint 2018 (Tokaj) Kősziklás Borászat: Juhfark 2021 (Neszmély) Pajzos Tokaj: Furmint Selection 2019 (Tokaj) Pálffy: Fekete-hegy Olaszrizling 2020 (Balatonfelvidék) Planina Borház: Fehér Kadarka 2021 (Pécs) Andrea: Mária 2019 (Eger) Szabó Zoltán: Rajnai Rizling 2021 (Pécs) Villa Sandahl: Oh Deer Rajnai Rizling 2018 (Badacsony)   Vörösborok: Gere: Fekete Járdovány 2019 (Villány) Almagyar Érseki Szőlőbirtok: Kadarka Superior 2020 (Eger) Eszterbauer: Grand 201 (Szekszárd) Günzer Tamás: GT 50 2019 (Villány) Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Infusio 2019 (Pannonhalma) Pécsi Egyetemi Borbirtok: Summa Merlot 2020 (Pécs) Sebestyén: Iván Bikavér 2019 (Szekszárd) Andrea: Agapé Nagy Eged-hegy Grand Superior Bikavér 2017 (Eger) Takler: Szenta-hegyi Cabernet Franc 2018 (Szekszárd) Vesztergombi: Alpha 2017 (Szekszárd) Von Beöthy Pince: Kékfrankos Várkút-dűlő válogatás 2018 (Badacsony) Vylyan: Mandulás Cabernet Franc 2017 (Villlány) Cseri pincészet webshop: https://cseripinceszet.wineshop.hu/ VII. Septimus Rajnai Rizling: https://cseripinceszet.wineshop.hu/borok/444/vii-septimus-rajnai-rizling-s-2020   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotók: Cseri pincészet
Folytatódik az Etyeki Piknik 12 rendezvénysorozat: az első állomás a Borkorcsolya január 21-én!
Folytatódik az Etyeki Piknik 12 rendezvénysorozat: az első állomás a Borkorcsolya január 21-én!   Január 21-én a Borkorcsolyával folytatódik az Etyeki Piknik 12 rendezvénysorozat! Etyek szerelmesei jól tudják, hogy ez csupán az első idei esemény, hiszen hónapról-hónapra jönnek majd az izgalmas tematikus programok. Igazán hangulatos elnevezést kapott az idei első Gasztrosétány esemény: a Borkorcsolya a nevéhez méltó izgalmas programokkal és gasztronómiai kínálattal vár minden érdeklődőt. Érdemes tehát január 21-én Etyekre látogatni, hogy igazán jóízűen kóstoljunk bele az új évbe, raktározzunk be minél többet a finom téli falatokból! Az év első Etyeki Piknikjén biztosan jól fog csúszni a sokféle gőzölgő forralt bor, tea, puncs, grog, forró csoki és számos vérpezsdítő ital. Természetesen nem hiányozhatnak mellőlük a gasztromeglepetések sem: akár a disznótoros finomságok, akár a szarvaspörkölt híve vagy, a megfelelő harapnivaló borpárosítással várnak rád a helyszínek. Falatozás közben hallgathatsz jazzt élőben vagy lemezen, de hüttés harmonika is gondoskodik a szívmelengető etyeki alaphangulatról.   A szervezők hangsúlyozzák, hogy idén is az „Egész évben Etyek” mottójukat fogják követni, amelynek megfelelően havonta jelentkeznek majd tematikus, borkulturális eseményeikkel, a jól ismert etyeki hangulattal, így februárban a Pincenyitogató, márciusban pedig a Dűlőbisztró következik majd. A Piknik weboldalán a teljes év programja elérhető már, alább pedig a Borkorcsolya kínálata böngészhető végig:   – PROGRAM és KÍNÁLAT – KALMÁRBOR (Deák Ferenc utca) A Kalmárbor szeretettel várja vendégeit egy finom borra, fröccsre, vagy egy forró teára Aubergine pince Etyeki padlizsánkrém és zakuszka Disznótoros tál Grillezett szűzérme sajtmártással, spagettivel 14:00–22:00 – Etyeksession 4 Dj-vel (Copyzor, Rizkid, Mrson, Leap Seconds) The Vine Hrvstd for You Kedvenc The Vine tételeitek: Eloquent: száraz, nem mindennapi Cserszegi fűszeres – Bianca házasítás Zöldbor: a portugál vinho verde stílusában zöldvelteliniből készült száraz, élénk savaival csábító borkülönlegesség Etyek Shade of Gray: száraz, elzászi stílusú elegáns pinot gris More Than Words: félszáraz sauvignon blanc, gyöngyöző borkülönlegesség Balian Grande Cuvée: vadonatúj zászlóshajó tételünk, egy száraz kései szüret Zenit-Zöldveltelini házasítás, amely féléves finomseprős, majd féléves zempléni tölgyes érlelést kapott – ez a megismételhetetlen alkalmak bora Kézműves házi szörpök ZOÁD WINE Különleges, több százéves és újkori recept alapján készített forralt borokat kóstolhattok a pincészetnél a Borivók Társaságával közös program keretében. ERDÉLYI ÍZEK UDVARA Megszokott erdélyi finomságaink mellett idei évtől vegetáriánus vendégeinket a nemzetközi konyha legjobb ízeivel várjuk. Januárban az indiai kultúrából merítve édesburgonyás, csicseriborsós curry-t kóstolhatnak nálunk. További kínálatunk mindenevő vendégeink számára: Húsgombócos parasztcsorba Erdélyi Miccs faszénen sütve Házi nyújtott rétes (túros, mákos-meggyes) Szijjártó Előd borász borai Etyeki szőlőpálinka ÚJHEGYI KEREKES PINCE A ház bora és pálinkája mellett a bárhangulatért forró koktélok, rumos tea, forró puncs, forralt bor, grog és forró csoki felel! A ház különlegessége a kecskefasírt, de lesz zsíroskenyér is. ÁRPÁS LACI SONKAMESTER 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek Délvidéki ízek: kemencés és grillételek REZEDA TERASZ Elővesszük a bakelitlemez-gyűjteményünket. Nosztalgiázzatok velünk miközben az etyeki borászatok színe-javának BORKORCSOLYA ajánlatait kósoltjátok Dudok János konyhafőnök összeállításában: Borleves habgaluskával, pirított mandulával Jókai bableves füstölt csülökkel Mozzarellás arancini, sült paradicsommártással, parmezán ropogóssal, nameko gombával Baconbe göngyölt sertésszűz vörösáfonyás gesztenyekrémmel töltve, burgonyapürével Vaslapon sült sertés tarja füstös kápiaraguval, házi steakburgonyával Rozmaringos báránycsülök gratin burgonyával Szilvalekváros mákosguba-felfújt tojáslikőrhabbal Forró kardamomos rozéval, etyeki kávéval, sörökkel, saját készítésű szörpökkel várjuk a hozzánk érkezőket.   OROSZ GYULA CSALÁDI PINCÉSZETE Vásárolj palackos tételeinkből az első negyedévben, és legyél te is borklubtag! Részletek a pincészetnél. STELÁZSI – KULTÚRSPRICC A hagyományőrző helyszín ínycsiklandó gasztronómiai kínálattal várja vendégeit: fő fogásunk a szarvaspörkölt vörösborosan, borókabogyóval, hagymás törtburgonyával. Borkorcsolyáink: Magyaros hidegtál, 100% szürkemarha kolbász, őzszalámi Libatepertő Sajttál és válogatás különleges sajtokból, gyümölcs, pirítós, olívabogyó Tepertős és zsíroskenyér lilahagymával, paradicsom, fűszerpaprika Sós és édes meglepetés – desszertválogatás, sajt Etyeki borsor Haraszthy pincészetből DEBRECZENI CSALÁDI PINCÉSZET A Debreczeni Pince az alábbi programokkal várjuk vendégeinket: „Neuberger Hütte" a Debreczeni Pincében, avagy alpesi hangulatú sí- és korcsolyaszünet az Újhegyi úton! Melegedő tábortűz az épület előtt 13:00-18:00 harmonikazene a fűtött télikertünkben Ételek: - Májgaluskaleves - Székelykáposzta - Bajor fehér kolbász, bajor káposztával és édes mustárral - Sült oldalas - Kocsonya - Apfelstrudel vaníliaszósszal - Kaiserschmarrn (Császármorzsa) házi baracklekvárral - Pecsenyezsíros kenyér Italok: - Etyeki és szekszárdi borok és kétféle forralt bor - - Citromos „menzatea” RÓKUSFALVY BIRTOK 10:00 – Nyílik a Birtok pinceajtaja 10:30 – Birtok-Matiné vetítés 11:00 – Ínyencségeket tálal a Rókusfalvy Fogadó 13:00 – Pincetúra pohárral a kézben 14:00 – Élőzenei koncert – Estage Duo Jazz HEGEDŰS SAJTMŰHELY 11:00 órától 2 személyes SajtVarázs tál (sült szijjács, héjában sült burgonya, kukoricacsipsz, bagett, répahasábok) 15:00 óra: tárlatvezetés sajtkóstolóval – jelentkezés és bővebb információ: hegedussajtmuhely.hu Minden megvásárolt sajttálhoz és pohár borhoz sajtcsipszet kínálunk
Gondolatébresztő borkóstoló a Domäne Wachau boraival
 Gondolatébresztő borkóstoló a Domäne Wachau boraival – avagy mitől váltak sikeressé az osztrák borok a világpiacon   Ausztria egyik leghíresebb, történelmi múlttal rendelkező borvidékéről jöttek el hozzánk a neves osztrák pincészet, a Domäne Wachau képviselői, hogy bemutassák a Kóstolom borbár közönségének a boraikat. Bár eleinte „csak” arra számítottunk, hogy egy jó hangulatú borkóstolón izgalmas Grüner Veltlinereket és Rieslingeket kóstolunk, és kedélyesen elbeszélgetünk az osztrák és a magyar borok közötti hasonlóságokról és különbségekről, ez végül egy nagyon gondolatébresztő kóstoló lett számunkra. Sok kérdés felvetődött bennünk az osztrák borok nemzetközi elismertségéről, az ország bormarketingjéről, a tradícióra építő innovatív gondolkodásról, ami a nyugati szomszédaink borászataira jellemző, és ezeket a gondolatokat most veletek is megosztjuk.   Az osztrák precizitás Az osztrák bormarketing legnagyobb előnye szerintünk a pontosan megfogalmazott, érthető célkitűzés. A célok megfogalmazása a visszamérhetőség miatt elengedhetetlen, ami a hazai bormarketingből teljes mértékben hiányzik. Visszatérő kérdés, hogy vajon szükség van itthon ennyi borvidékre, ennyi szőlőfajtára? Nem lenne jobb ezt leszűkíteni, átláthatóbbá tenni? Bár időnként mintha elindulnának erről egyeztetések, változás végül nem történik. Ausztriában az eredetvédelem egyértelmű és világos termékpiramisra épül minden borvidéken. Nincs túlbonyolítva, egyszerűen megérthető és könnyen elmagyarázható pár mondatban a borkedvelő közönségnek. A termékek minden szinten közérthetőek és letisztultak, és pár kiemelt szőlőfajtára épülnek. A nemzetközi szinten is egyre népszerűbb osztrák borokat könnyű felismerni az ország zászlóját mintázó egységes csavarzárról. Az egységet jelölő kapszulával csak azokat a borokat lehet forgalomba hozni, amik fajtaspecifikusak és könnyen beazonosíthatóak, így nincsenek nagy kilengések egy-egy fajtánál, és ezáltal a kommunikáció is sokkal világosabb, egyszerűbb. A Domäne Wachau pincészet szövetkezeti formában működik, így egy, a hazaitól eltérő modell segítségével ismertük meg az osztrák borágazat jelenlegi működését. A szövetkezet mintaszerű működése jó példa lehet a magyar borágazat előtt is, hiszen több, nálunk felmerülő problémára ismertünk meg általuk jó alternatívákat.   A szőlőtermelés idehaza komoly problémákkal küzd Ezt mindannyian tudjuk, de azért meglepetten néztünk össze, amikor megtudtuk, hogy a szőlő kilónkénti felvásárlási ára a szövetkezetben 2,5 és 8 Euro között mozog, termőterülettől függően. Ez biztosít egy olyan stabil jövedelmet, ami érdekeltté teszi a szőlőtermelőket, hogy törekedjenek a magas minőségre. A közel 250 családból álló szövetkezet átlagos birtokmérete másfél és három hektár közötti, a területek fekvése miatt gépesítésre nem nagyon van lehetőség, a munka csak kézzel végezhető. A termelők így folyamatosan figyelni tudnak a szőlőre, melynek a minőségét a szövetkezet borásza ellenőrzi, aki szintén folyamatosan tanácsokkal látja el a szőlősgazdákat. Mit tapasztalunk itthon? A szőlőtermelőknek nincs igazán érdemi jövőképe a 70-140 Forint közötti átlagos átadási árral. A következő generáció számára nincs megélhetési potenciál, nem tudnak hosszú távon tervezni – pedig a szőlőtőkékről évente csak egyszer lehet szüretelni, így fontos lenne évekre, évtizedekre előre tervezni.   A borkészítés is profi kezekben van A borokat 3000 parcelláról szüretelik, és a legmodernebb technológia segítségével a kialakított termékpiramis szerint, valamint a piaci igényeket figyelembe véve készítik el. Csak megkérdőjelezhetetlen minőségű és jól felismerhető, termőhelyspecifikus borokat hoznak forgalomba. Ennek köszönhető, hogy a világ bármely pontján kóstolnak egy osztrák, jelen esetben egy wachaui bort, könnyen felismerhető a karaktere és a stílusa. A Domäne Wachau portfóliójában is megjelentek a trendinek számító „out of the box” hipszter borok is, de ez csak néhány százalékát teszik ki a kínálatnak. Nyitottak az újdonságokra, és jelen szeretnének lenni ezen a piacon is, de tudják, hogy erre nem lehet stabilan építkezni.   Mi a teendő? Gyakran szóba kerül, hogy a magyar bor világhírét csak a határainkon belül ismerjük, ami nyilvánvalóan kicsit sarkított kijelentés. Vannak időszakos sikerek, de a magyar borokra külföldön még csak egyszer-egyszer kapják fel a fejüket, stabil kereslet egyelőre csak nagyon kevés hazai borra van. Azt gondoljuk, hogy folyamatos egyeztetésre, egyszerűsítésre van szükség, a szőlő felvásárlási árának rendbetétele pedig égetően szükséges. Azt pedig el kell fogadnunk, hogy aki a borból szeretne megélni, annak figyelembe kell vennie azt is, hogy milyen borokra van kereslet.    >>> Domäne Wachau borcsomag   szöveg: Pintér Zsolt, Szabó Hajnalka fotó: Domäne Wachau Pincészet    
Tanulságos volt a Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolója
Az ősz utolsó hétvégéjén a szentantalfai Dobosi Birtokközpontban gyűltek össze a Nivegy-völgyi borászok, hogy szűkebb pátriájuk eredetvédett borait bemutassák a borkedvelőknek. A Balatonfüred-Csopaki borvidéken szinte minden szőlőtermelő foglalkozik olaszrizlinggel, de a helyi borászok a többi balatoni bort kóstolva azt tapasztalták, hogy a termőhelyükön a borok karaktere jobban beazonosítható, a gyümölcsös ízjegyek hasonlósága mellett jól felismerhető a Nivegy-völgyi meszes talajra jellemző ásványosság is. Tavaly vágtak bele az önálló szabályozás kialakításába, mellyel meghatároztak egy olyan önálló karaktert, ami a helyi borokra jellemző, és a szőlőtermesztésre valamint a borászati eljárásokra vonatkozóan kötelezően alkalmazandó. Akik ezeknek megfelelnek, boraikat „Nivegy-völgyi oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor” jelzéssel hozhatják forgalomba, a Nivegy-völgy megnevezést pedig innentől csak azok használhatják, akik ennek az eredetvédelemnek megfelelnek. A Nivegy-völgy öt falva – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó –, valamint a szomszédos Zánka borászközösségéből jelenleg tíz pincészet tüntetheti fel a borain az elnevezést: - Dobosi Pincészet- Dombi Pince- Holló Pince- Kisspince Szentantalfán- Lídia Borház- Martinus Birtok- Szabó és Fia Borpince- Tagyon Birtok- Tánczos Pince- Végh Pince Szombaton másodszor mutatták be együtt a pincék a boraikat, de mesterkurzus először szerveződött ezzel kapcsolatban. Itt öt Nivegy-völgyi eredetvédett bort öt nemzetközi példával hasonlíthattak össze az érdeklődők.„Egy adott, viszonylag szűk régió borait kóstolva fontos, hogy egymáshoz hasonlítsuk őket, és kialakuljon a mikrokörnyezet egységes stílusa. A borokat viszont fontos nemzetközi kontextusban is elhelyezni, világviszonylatban is értelmezni. Az összehasonlításnál olyan borokat keressünk, amik hasonló fogyasztói kört céloznak meg, hasonló ételekkel párosítva működnek jól. Most öt neutrális fajtát választottam Európa különböző bortermelő országaiból, amiket egy vakkóstoló keretében a helyi borokkal párban kóstoltunk.” – mondta el Dr Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, aki a mesterkurzust tartotta. A mesterkurzuson öt helyi bor kapott szerepet, de a délutáni közös borkóstolón a tíz borász közel ötven borát meg lehetett kóstolni, így a borkedvelők teljes képet kaphattak a Nivegyvölgyi borokról, a nap pedig egy borvacsorával zárult a Dobosi Birtokközpontban.  „Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az egész napról – mivel az egyes programokra külön-külön is lehetett jegyet váltani, így voltak, akik csak a borvacsorán, vagy csak a borkóstolón vettek részt, de mindenki jól érezte magát a rendezvényen. A mesterkurzus közösségépítő szereppel is bírt, a borászok számára nagyon tanulságos volt a 15 EUR felett megvásárolható külföldi borokkal összekóstolni a saját borainkat. A mostani tapasztalatok birtokában jövőre is szeretnénk megrendezni ezt az eseményt.” – árulta el Dobosi Győző, az eseménynek helyet biztosító Dobosi Birtokközpont vezetője. A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.     Sajtóközlemény alapján Fotó: Szabó Miklós     
Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolója mesterkurzussal (Veszprémi transzferrel)
November utolsó szombatján a Balaton-felvidék ékszerdobozának, a Nivegy-völgynek a boraival és borászaival ismerkedhettek meg a szentantalfai Dobosi Birtokközpontban. A Balaton Északi partjának ez az apró falvakkal tarkított, dimbes-dombos szeglete nem csak a csodás panorámájával, de a boraival is elvarázsolja az ide látogatókat. A Nivegy-völgy öt falva – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó –, valamint a szomszédos Zánka eredetvédett borai most egy napon, egy helyen mutatkoznak be. Ráadásul azon sem kell gondolkozi, hogy ki vezessen: a programra ingyenes autóbuszjárat indul Veszprémből Szentantalfára, majd este vissza.   A 2020 őszén a szőlőültetvények ölelésében megnyitott Dobosi Birtokközpont borfeldolgozó, borkóstoló helyiség, vendéglátóegység és szálláshely is egyben – de nem szálloda és nem étterem, hanem egy olyan borászat, ahol meg lehet szállni és jókat lehet enni. A lényeg azonban mégiscsak a bor. Ez a hely ad otthont az egész napos boros rendezvénynek, amelynek a programelemei egyenként is kifejezetten izgalmasak.   Délben egy mesterkurzussal indítjuk a programot, ahol Nivegy-völgyi olaszrizlingből készült, eredetvédett hegyborokat és dűlőborokat hasonlítunk össze nemzetközi példákkal, hogy megnézzük, mennyire állják meg helyüket a boraink a külföldiek között. Ebben a kitekintésben Dr Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus lesz segítségünkre. A 10 boros kóstolóhoz jól fog esni a két fogásos gourmet ebéd.      15 órakor kezdődik a háromórás sétáló kóstolónk, ahol a Nivegy-völgyi borok teljes spektruma felsorakozik. Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár, Balatoncsicsó és Zánka tizenhárom borásza (Brazsil Cseppek Borház, Cseh Családi Pince, Dobosi Birtokközpont, Dombi Pince, Gergely Borház, Holló Pince, Horváth Pince, Kisspince Szentantalfán, Lídia Borház, Szabó és Fia Borpince, Tagyon Birtok, Tánczos Pince, Végh Pince) személyesen hozza el a borait. Melléjük helyi sajtkészítők termékeit csipegethetjük, és a nap végére már csak az ábrándozás marad: de jó lehet a Nivegy-völgyben élni, ahol ilyen csodák készülnek!   Az est zárásaként egy hamisítatlan Dobosi borvacsorával várjuk vendégeinket. A négy fogásos ételsort kifejezetten erre az alkalomra készíti Klaus Deutschmann, a Dobosi Birtokközpont séfje, aki korábban több Michelin csillagos étteremben is dolgozott, manapság pedig a Balaton környéki gasztronómia egyik legfelkészültebb szakembere. Az ételek mellé a házigazda, Dobosi Győző kínálja a pincészet legkiválóbb olaszrizlingjeit.   Kedvet kaptatok egy egész napos gasztronómiai élményhez, vagy akár csak a borkóstolóhoz? Ezúttal igazán egyszerű lesz csatlakozni, hiszen a programra ingyenes autóbusz indul 11.15-kor és 14.15-kor Veszprémből Szentantalfára, 18.00-kor és 20.30-kor pedig vissza.   „A rendezvény célja, hogy a Veszprémben és vonzáskörzetében élőknek is elérhetővé tegyük az itt tartott programokat. Sokan épp azért nem keresik fel a környezetükben megtartott, de az otthonuktól kicsit messzebb eső boros rendezvényeket, mert azokat tömegközlekedéssel megközelíteni körülményes, a borfogyasztás miatt az autót nem preferálják, szállást viszont mégsem foglalnak, hiszen nem laknak messze. A mesterkurzussal és gasztronómiai programokkal tarkított, de a borokat a középpontba helyező napra ezért Veszprémből ingyenes buszjáratot indítunk.   Sok jó ötlet felmerül a borászokban év közben, amiket önerőből nem tudnak megvalósítani. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program segítségével viszont lehetőség van ezek életre hívására. Ezek a rendezvények segítenek a régió identitásának a kialakításában, és ez üzenet a helyi lakosoknak és az ide látogató turistáknak is.” – mondta Dobosi Győző.   A rendezvény Facebook eseménye:  https://bit.ly/nivegy-volgyi-kostolo  Jegyvásárlási lehetőség: https://bit.ly/bortura_jegyvasarlas   A rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.       Akik november 26-án nem érnek rá, de kíváncsiak a Nivegy-völgyi borokra, azoknak ajánljuk a Kóbor Bortúrákat. Egy völgy – négy borászat – egy étterem – végtelen élmény... A Balaton-felvidék ékszerdobozában 2013 óta hetente szervezünk az idelátogatóknak boros élménytúrát. A Dobosi Birtokközpont, a Holló Pince, a Kisspince és a Lídia Borház borai, valamint Zsóka fogadója házias ételei igazi kulináris kalandozásra hívja az idelátogatókat, akik a helyszínek között közlekedő bortaxinak köszönhetően a felejthetetlen panorámában is gyönyörködhetnek. Kóbor bortúra Facebook esemény:  https://bit.ly/kobor-bortura    Idén még két alkalommal, november 18-án és december 2-án még egyszerűbb részt venni a Kóbor bortúrán, hiszen a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében Veszprémből díjmentes transzferjárat indul a Nivegy-völgybe. Ne hagyjátok ki a lehetőséget!       Szöveg: Szabó Hajnalka Fotók: Dobosi Birtokközpont