„Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, az egész évben szomjazik.”
Nem vennénk a lelkünkre, ha miattunk éheznél és szomjaznál egész évben, ezért november 12-én, 10.00 órától ínycsiklandó libakülönlegességekkel és újborral várunk Etyeken!
November 12-én a Libadalomra nem csupán a pincesoron való séta miatt érdemes kényelmes cipővel készülni, hanem a méltán híres, rendkívül jó hangulatú Libafutam okán is. Etyeken már nagyon készülnek a találkozóra tollas barátainkkal és palackokat, kóstolópoharakat és fakanalakat is elővették, hogy fantasztikus őszi ízekkel és illatokkal, valamint musttal ó- és újborral, tüzes és forró italokkal töltsék meg a vendégváróhelyeket.
Az etyeki vendégvárók mindig is tiszteletben tartották a Márton-napi hagyományokat és mindegy, hogy hiszünk-e benne vagy sem, a babonának sem kívánnak esélyt adni, ezért készülnek számos ínycsiklandó libás étellel és újborral is. Tulajdonképpen túl is teljesítik a néphagyomány követelményeit, mert az étel és ital mellett különleges programmal, élménnyel is várják a vendégeket évről-évre: idén is megrendezik ugyanis a méltán híres libafutamot, a szőlősorok között tartott terelőversenyt. Lúdas Matyi szellemi örököseinek nevezését a helyszínen várják, ezért érdemes időben elindulni, nehogy lemaradjunk erről a kedves kalandról.
A szüret után már az újbort is meg lehet majd kóstolni több helyen, sőt lesz premier előtti pezsgőkóstoló is. Az őszi időszakban már bizony jól esik a forralt bor vagy valamilyen igazán tüzes ital, de forró sütőtökkrémlevessel is átmelegíthetjük majd magunkat. Az ételkínálat a mennyei libasülttől a tökös-mákos házi rétesig terjed, tehát biztosan senki nem fog sem éhezni, sem szomjazni a Libadalmon, pláne nem az egész jövő évben!
A Libadalom után az évet majd december 3-án a Decemberi Bor&Bár-ral zárjuk. No, de előtte böngésszük végig az októberi kínálatot!
– PROGRAM és KÍNÁLAT –
- KALMÁRBOR (Deák Ferenc utca)
- Kóstold meg újborainkat!
- A Kalmárbor szeretettel várja vendégeit egy finom borra, fröccsre, vagy egy meleg teára
- Libazsíros kenyérrel, kacsamájjal, libamájpástétommal kínálják a betérőket.
- Zoád Wine
- Olyan bortételek kóstolójával várja vendégeit a fiatal pincészet, amely megmutatja Etyek remek adottságait, kiemelik értékeit és megjelenik bennük a bor és szőlő iránti szenvedélyük.
- The Vine Hrvstd for You
- Kedvenc The Vine tételeitek:
- Eloquent: száraz nem mindennapi Cserszegi fűszeres-Bianca házasítás
- Zöldbor: a portugál vinho verde stílusában Zöldvelteliniből készült száraz, élénk savaival csábító borkülönlegesség
- Etyek Shade of Gray: száraz, elzászi stílusú elegáns Pinot Gris
- More Than Words: félszáraz Sauvignon Blanc gyöngyöző borkülönlegesség
- Balian Grande Cuvée: vadonatúj zászlóshajó tételünk, egy száraz kései szüret Zenit-Zöldveltelini házasítás, amely féléves finomseprős majd féléves zempléni tölgyes érlelést kapott - a megismételhetetlen alkalmak bora
- Kézműves házi szörpök
- ÚJHEGYI KEREKES PINCE
- A ház bora és pálinkája és forralt bor
- Mangalicazsíros és libamájas zsíroskenyér
- Tépett liba pitában
- ÁRPÁS LACI SONKAMESTER
- 2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek
- Kemencés és grillételek
- HALMI PINCE
- Saját termesztésű, kistermelői termékek széles választéka
- Gyümölcsös és gyógynövényes szörpök és kézműves ecetek
- Kistermelői pálinkák
- Folyóborok, fröccsök, borkoktélok
- SÁPI GYÜMÖLCSBOR
- A pincészet termékeinek kóstolója és vására
- TÁTRAI PINCE
- A pincészet termékeinek kóstolója és vására
- REZEDA TERASZ
- Dudok János konyhafőnök libadalmi ajánlata:
- Libazúzás lebbencsleves tejföllel
- Márton-napi libaleves lúdgégetésztával és zöldségekkel
- Kókusztejes sütőtökkrémleves curryvel
- Snidlinges libakocsonya savanyított tojással
- Sous-vide libacomb aszalt szilvás lilakáposztával és tócsnival
- Sólet füstölt libamellel és tojással
- Erdei gombás libavadas szalvétagombóccal
- Ludaskása
- Gesztenyés libamellragu kakukkfüves vajas galuskával
- Lúdlábtorta
- Saját készítésű szörpökkel, forró rozé kardamommal, etyeki borokkal, sörökkel, etyeki kávéval várnak mindenkit szeretettel a RezeDa Bisztróban!
- OROSZ GYULA CSALÁDI PINCÉSZETE
- Érkeznek az új tételek!
- Palackos tételek vására és nyereményjáték, ahol a díj Orosz Gyula pezsgő! Részletek a pincészetnél.
- STELÁZSI – KULTÚRSPRICC
- A hagyományőrző helyszín ínycsiklandó gasztronómiai kínálattal várja vendégeit:
- Sütőtökkrémleves
- Libasült, lilakáposztás rétessel
- Libahúsos káposzta
- Tökös-mákos házi rétes
- DVORÁK VENDÉGUDVAR
- Házias ízekkel és élménnyel várja a betérőket a Dvorák Vendégudvar:
- Libaraguleves és ludaskása
- Töltött libanyak és sült kacsacomb
- DEBRECZENI CSALÁDI PINCÉSZET
- 10 órától az alábbi finomságokkal várják vendégeiket a fedett, fűtött teraszon, a rózsákkal és leanderekkel ölelt télikertben:
- Libaaprólék-leves macesz gombóccal
- Tepsiben sült kacsacomb párolt lila káposztával
- Töltött libanyak „Libaropi" - tepsiben sült libaszárnytő
- Csirke gyros tál
- Pecsenyezsíros kenyér
- Rétes
- A pincészet etyeki és szekszárdi borainak kóstolója és vására
- Forralt bor
- Új boraink kóstolója
- Citromos "Menza" tea
- ETYEKI SAJTÚTÁLLOMÁS:
- Sétálós sajttálak, sajtsaslik
- Az Etyektej termékeinek vására
- Raclette-bagett
- Libazsíros kenyér lilahagymával
- Grillezett etyeki gomolya sajt
- Házi rétes és sós perec
- Színezősarok
- RÓKUSFALVY BIRTOK
- 00 óra: Nyílik a Birtok Pinceajtaja
- 00 óra: Indul a nevezés a Libafuttatásra
- 30 óra: Kató néni kürtőskalácsos kitelepülése a Rókusfalvy Birtokon
- 30 óra: Ínyencségeket tálal a Rókusfalvy Fogadó
- 30 óra: Etyeki Sörmanufaktúra téli erős barna sörökkel, sörpárlatokkal és a teljes dobozos és palackos szortimenttel várja a látogatókat.
- 00 óra: Libafutam – Rajthoz állnak Lúdas Matyi szellemi örökösei
- 30 óra: Libafutam eredményhirdetés
- 00 óra: Pincetúra pohárral a kézben
- Optimus Winery
- Újborkóstoló
- Premier előtti pezsgőkóstoló – Hagyományos eljárással készült nyerspezsgő 2019’
- Szőlőmust és forralt bor
- Libamájpástétom-falatok brióssal és lilahagymalekvárral
- Tábortűz
- HEGEDŰS SAJTMŰHELY
- 15:00 óra: Tárlatvezetés sajtkóstolóval - Jelentkezés és bővebb információ: hegedussajtmuhely.hu
- 2 személyes SajtVarázs tál (11:00 órától)
- Sült szijjács
- Héjában sült burgonya
- Kukorica csipsz
- Sült gesztenye
- Bagett
- Márton-napi ajándék - minden vásárláshoz túrós liba sütit kínálunk!