Idén is "Kóstold Körbe!" a Balatont, és kóstolj BalatonBorokat!

Kóstolom Csapat

5/25/2022 8:26:29 PM
Kedvencekhez adva
Kedvencekhez adás

Hetedik alkalommal mutatták be a balatoni borászatokat és vendéglátó vállalkozásokat tömörítő Balatoni Kör egyesület „Kóstold Körbe!” kiadványát a Szántód és Tihany között közlekedő kompon. A tóhoz tartozó 3 megyét, 6 borvidéket bemutató kiadványban idén összesen 68 minőségi, egész éves vendéglátást képviselő helyet találunk. A „Kóstold Körbe!” füzet megtalálható minden, a kiadványban szereplő helyszínen, és segít eligazodni a vendégeknek, ha család- vagy kutyabarát helyet keres, esetleg tóparti éttermet vagy romantikus szállást, rendezvényhelyszínt, borászatot, pálinkafőzdét vagy exkluzív hotelt.

 

A kiadvánnyal egyidőben debütáltak az új, 2021-es évjáratú BalatonBorok.

A BalatonBor olaszrizling szőlőfajtából készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, idén már a 7. évjárat került palackokba.

 

Pintér Zsolt, a BalatonBor projektvezetője az idei BalatonBorokról: „Második éve jövünk ki ezzel a vagány, új címkével, ami a borászoknak és a borfogyasztóknak is nagyon tetszik. A borászok egyre inkább ráéreznek erre a stílusra, nagyon feszes, friss, gyümölcsös, jóivású borokat készítenek, amik gyorsan elfogynak. Egyre többen szeretnének ebbe a közösségbe tartozni, és akik benne vannak, érzik is ennek a sikerét, így mostanra többen mernek nagyobb mennyiséget készíteni belőlük, és reméljük, hogy a következő évben még több borász vállalkozik erre, mert látszik, hogy van rá kereslet. Szeretnénk, ha a Balatonon mindenhol kapható lenne, vendéglátóhelyeken, boltokban, ezért arra biztatjuk a vendéglátósokat, kiskereskedőket, hogy keressék ezeket a borászokat, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy az ide látogató vendégek ilyen borokat tekintsenek a régióban alapnak. Ha ez lenne a Balaton alapbora, az elég előre mutató lenne az egész borvidék szempontjából, és ezután meg tudjuk mutatni a komolyabb borainkat is.

Ha süt a nap, ülünk a teraszon, vagy vitorlázunk, esetleg az ebéd mellé meginnánk egy pohár bort – a BalatonBor minden helyzetben tökéletes választás. Azt érezzük, hogy roppan a gyümölcs, kedvünk van belőle még egy pohárhoz. Ez az a bor, amit bármikor, bárhol jó inni.”

 

Dobosi Győző, a régiós bormárka egyik létrehozója a mindennapok megélésére hívta fel a figyelmünket.: „Vannak hétköznapi borok, amiket nem azért nevezünk így, mert értéktelen, alább való, hanem egyszerűen több hétköznap van, mint ünnepnap, szükség van ilyen borokra is. Én azt javaslom mindenkinek, hogy tartson legalább egy ilyen bort a hűtőjében, ami nem egy megtervezett borfogyasztásra való, hanem a spontán estékre. Ha például egy stresszes nap végén az ember hazaér a munkahelyéről, és szétnéz, hogy mit egyen, és rámosolyog ez az üveg bor, máris jobb kedvre derül. Összeüt gyorsan egy nagyon egyszerű ételt, mondjuk főz egy tésztát, közben roppan a csavarzár – ezekből a hétköznapi pillanatokból van több, és ezeket kell szerintem jól megélni. Ünnepelni mindenki tud, de megélni a mindennapjait sokkal kevesebben. Azt gondolom, hogy a BalatonBor erre egy jó társ.”

 

Pach Gábor pálinkamester, a Gyümölcs Wellness Központ tulajdonosa is a régiós összefogásra is felhívja a figyelmet: „Azért tartom jónak ezt az egész BalatonBor sztorit, mert tényleg arról szól, amit nagyon sokan hiányolunk itt a Balaton parton: ha például fürdőnadrágban bemegyünk egy parti helyre, akkor ott szeretnénk meginni egy jó balatoni bort, és nem alsókategóriás borokból válogatni, csak azért, mert egy strandbüfében, strandruhában nem jár más. Szeretnénk olyan bort kapni, ami jól fogyasztható, tisztán és fröccsként is jó bor. A BalatonBor ezt megtestesíti, ár-érték arányban is rendben van. Azt gondolom, hogy egyre jobban értik a borászok, hogy ezt miként kell készíteni, én pedig akár a déli parton, akár az északi parton kérek egy deci bort bármelyikből, akkor körülbelül tudom, hogy mire számíthatok, nem ér nagy meglepetés, mert biztos, hogy egy korrekt bort kapok.

Fontos, hogy a régióban fogjunk össze, és egymás termékeit tartsuk, egymást ajánljuk, és legyünk közösen erősek. A BalatonBornak pedig épp ez az egyik küldetése.” 

 

Ebben az évben eddig 18 balatoni borászat kezdhette meg a BalatonBor palackozását, egységes megjelenés alatt: Cseh Családi Pincészet, Barna Pince, Dombi Pince, Laposa Birtok, Zelna Borászat, Hujber Pincészet, Veszprémi Pince, Gyukli Pince, Fata Pincészet, Tagyon Birtok, Koronczai Pince, Dobosi Birtok, Bogáromi Borbirtok, Istvándy Pincészet, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Feind Pincészet, Szeremley Birtok, Pócz Pincészet.

 

 

 

WINEMINUTE. BORÁSZATOKRÓL RÖVIDEN - 4HÁZ BORÁSZAT

WINEMINUTE - borokról.röviden. I Gallay Kézműves Pince /Rozé 2020 / Bistronauta 2017

WINESHOP.HU - Mikor / Miért / Hogyan rendelj borokat, közvetlenül a borászatoktól?

ISMÉT MEGHIRDETTÉK A JÖVŐ BORÁSZA ÖSZTÖNDÍJPROGRAMOT!
November 15-ig lehet pályázni az 1.000.000 Forintért! Az 1 millió forintos Jövő Borásza Ösztöndíjra november 15-ig adhatnak be pályázatot szőlész-borász egyetemi hallgatók. Cél a fiatalok hazai és nemzetközi tapasztaltszerzése.   A Jövő Borásza Ösztöndíjprogramot meghirdető Vinum Praemium Alapítvány egyik fő célja, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel biztosítsa a magyar bor jövőjét. A nagyszerű borász teljesítmények elismerése mellett a fiatal generáció támogatása ennek egyik legfontosabb mozgatórugója. Kiemelten fontos, hogy a szőlész-borász hallgatók versenyképes és gyakorlati tudás birtokában hagyják el majdan az iskolapadot és széles látókörrel, hasznos tapasztalatokkal kezdjék el a saját útjukat építeni. A Jövő Borásza Ösztöndíjprogram éppen ehhez kíván segítséget nyújtani azzal, hogy a nyertes pályázónak 1 millió forintos ösztöndíjat biztosít, amelyet külföldi (és hazai) szüreti gyakorlatra fordíthat. Ehhez mindössze egy minimum 15, maximum 25 oldalas dolgozatot kell benyújtani 2022. november 15-ig a meghirdetett (és alább közölt) három téma valamelyikében:   Marketing: „Klímaváltozás és fenntarthatóság jelentősége a szőlő-bor ágazatban gazdasági szempontból” Szőlészet: „Klímaváltozás és fenntarthatóság a szőlőtermesztés területén” Borászat: „Klímaváltozás és fenntarthatóság a borászatban”   A pontos részleteket tartalmazó pályázati kiírás és jelentkezési lap megtalálható az illetékes tanszékeken, illetve elérhető és letölthető a https://boraszokborasza.hu/hu/osztondijprogram oldalról.   Az eddigi ösztöndíjasok az Egyesült Államokat, Kaliforniát, illetve Új-Zélandot és Franciaországot választották gyakorlati helyszínükként. Érdemes ellátogatni a Borászok Borásza weboldalára a képes beszámolóik miatt. A szervezők sok sikert kívánnak az idei pályázóknak, hajrá fiatal szőlészek és borászok, előttetek áll a nagy lehetőség!   >> Kisfilm a Jövő Borásza pályázatról <<     További információ, interjúszervezés: Mák Tamás (sajtó): +36 20 373-2760; www.boraszokborasza.hu; info@boraszokborasza.hu  
GOBRI Pince
  Egyértelmű lenne, hogy ha valakinek a felmenői több generáción keresztül szőlőtermeléssel foglalkoznak, akkor ő folytatja a hagyományokat? Ludányi Gábor, a gyöngyöstarjáni GoBri Pince tulajdonosa semmiképpen nem így gondolta, a közgazdasági szakközépiskola elvégzése után környezetgazdálkodás szakon tanult tovább. A főiskola alatt aztán bor- és pezsgőkészítő végzettséget is szerzett, és az Egri borvidéken tett kisebb kikacsintása után a Mátrai borvidék ikonikus borászának, Szőke Mátyásnak a pincéjében csiszolta a tudását. Időközben a borászkodást annyira megszerette, hogy a saját pincészetét is elkezdte építgetni, és néhány éve már csak a GoBri Pince borait készíti. De mit is jelent az, hogy GoBri? „Keresztapám kiskorom óta Góbri vitéznek hív.” – kezdi mesélni a pince nevének eredetét a tulajdonos. – „Amikor a saját pincémnek kerestem nevet, sokat gondolkoztam, hogy mire essen a választásom, de mivel a faluban elég elterjedt a Ludányi vezetéknév, és több borászt is így hívnak, én mindenképpen szeretettem volna ettől eltérni. Egyszercsak bevillant, hogy itt van előttem a legegyszerűbb megoldás: a GoBrit akár a külföldiek is könnyedén ki tudják ejteni, le tudják írni, és ez a név engem foglal magába, nem csak egy márkanév, hanem én magam vagyok.” A családi történetek nem csak az elnevezésnél kerülnek szóba. Ludányi Gábor gyakran járt az édesapjával boros kirándulásokra az ország borvidékeire és a közeli országokba, de akkor még nem tudta, hogy ez egyben egy tanulási folyamat is volt számára. „Amikor eldöntöttem, hogy milyen borral szeretnék foglalkozni, akkor felsejlett, hogy hol mit ittam, ezek közül mi ízlett, és felvettem azokkal a borászatokkal a kapcsolatot. Érdeklődtem klónokról, művelései módokról, és onnantól tudatosan választottam ki, hogy melyik dűlőben mivel fogok foglalkozni. Tulajdonképpen tudtam, hogy milyen ízű bort szeretnék készíteni, és annak megfelelően kerestem meg a területet, illetve a klónt hozzá.” – árulta el a borász. Jelenleg 8 hektáron gazdálkodik, fehérszőlők közül zöldvelteliniből, olaszrizlingből és sárgamuskotályból készít borokat, a vörösek pedig cabernet franc-ból és kékfrankosból készülnek. A jövőben talán lesz kadarka is, de ennél szélesebb fajtaválaszték nem valószínű. A Mátrában az utóbbi időben igazán népszerűvé vált kékfrankosból a nagyon gyümölcsös, könnyedebb, fűszeresebb vonalat kedveli, ami jól csúszik, és szívesen megiszik belőle az ember még egy pohárral. A GoBri Pincénél azonban a legfontosabb szőlőfajta talán a zöldveltelini. A Mátrában mostanában kezdik többen is felfedezni ezt a fajtát, ami sok törődést igényel, kiszámíthatatlan és szeszélyes, de nagyon meghálálja a törődést, így érdemes rá odafigyelni. A prémium SKR borok közül a fehér szintén zöldvelteliniből készül, de a könnyen értelmezhető, nyáriasabb GoBri zöldveltelinihez képest ez krémesebb, összetettebb ízvilágú. Vajon mit jelöl a rejtélyes SKR? „Az anyai nagypapám a Sikar nevű falurészen lakott. Innen jött az elnevezés, amit egy barátommal találtunk ki egyszer, és gyorsan meg is szerkesztettük a borcsalád címkéjét. Egyértelművé szeretném tenni, hogy ezeket a borokat más kategóriába szánom, más a megjelenése, mások a palackok. 2021 tavaszán hoztam ki először ezeket a borokat. Nem célom, hogy minden évben elkészüljenek, mert ragaszkodom hozzá, hogy ebbe a kategóriába mindig magas minőségű borok kerüljenek, amit nem biztos, hogy minden évben tudok produkálni.” – meséli Ludányi Gábor. A magas minőség és a természetesség a további tervek között is fontos helyen szerepel. Egy környezetgazdálkodási program keretében például madárodúkat helyeznek ki a szőlőültetvények szélére, hogy a kártevőktől természetes úton sikerüljön megszabadulni, a borkészítésnél pedig nem használnak felszívódó szereket. Tapasztalatok szerint az egészséges szőlővel a pincében is egyszerűbb a munka, kevesebb odafigyelést igényel, az apróbb hibákat pedig könnyebb kiküszöbölni. Az egyszerűbb munkafolyamatok mellett pedig az is fontos, hogy így a környezet és az emberi szervezet is kevésbé van terhelve. A szőlőből egyébként egyelőre fajtaborok készülnek, de a birtokközpontnak tekinthető Puttonos dűlőből valószínűleg hamarosan készül majd egy birtokbor is, így a Mátrára jellemző házasítást is kóstolhatunk majd a GoBri Pincétől. Aki személyesen ellátogat Gyöngyöstarjánba, azt szívesen látják a pincénél, ahol a benti kóstoló helyiségben nagyjából 15 főt tudnak fogadni, de jóidőben a teraszon akár ötvenen is elférnek. Bár kóstolni csak bejelentkezés után lehet, nyáron ez szinte bármikor megoldható. Ha valaki mégis inkább az otthoni teraszán fedezné fel a mátrai borok ízvilágát, akkor a pince webshopjából megrendelheti a GoBri borokat: https://gobripince.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: GOBRI Pince - Facebook                 
Gazdag Pince
Szőlőhegyen sétálva, a balatoni panorámát bámulva sokan álmodoztak már arról, hogy milyen jó lenne itt egy borospince, aminek a teraszán üldögélve a saját borukat iszogatnák, miközben belefeledkeznek az eléjük táruló látványba. Gazdag Gáborék sem voltak másként ezzel a kétezres évek elején, és az évek során ezt az álmukat valóra is váltották. A Dörgicsei-medencében, a Halomhegyi-dűlőben található szőlőikről mára nem csak saját maguknak készítenek bort: a 2020-as évjárat óta palackozott boraikat bárki a helyszínen, a mencshelyi Gazdag Pincében is megkóstolhatja, vagy meg is vásárolhatja. A Halomhegy-dűlőt régóta jegyzik, anno még királyi borászat is működött itt, ami jól mutatja a talaj kiváló adottságait. A világháborút követő időkben azonban ez a terület felaprózódott sok kicsi kertre, így az egybefüggő szőlőültetvények ritkák errefelé. Gazdagék eleinte egy közel másfél évszázados pincében kezdték el a szárnyaikat bontogatni, ott szerettek bele a környékbe, a hegynek az ízvilágába, és ott látták meg a potenciált magában a dűlőben is. A jelenlegi pincéjük nincs messze a régitől, ráadásul ennek a szomszédságában van az egyik szőlőjük, így minden adott, hogy a korábbi álmaikat valóra váltsák. Két éve palackba kerültek az első borok, mára pedig már vendégeket is tudnak fogadni. Igaz, egyelőre még csak hétvégenként vannak nyitva, de bejelentkezéssel bármikor meglátogathatjuk őket, biztosak lehetünk, hogy vagy a házigazdák, vagy valamelyik rokonuk, esetleg jóbarátjuk mutatja meg a pincét, és tölti poharunkba a borokat. Az anyai ágon Tokaj-Hegyaljáról származó tulajdonos gyerekkorában megismerkedett a szőlőben való munkával, de – mint a gyerekek többsége – nem volt elragadtatva tőle. „Most jobban értékelem a szőlővel való foglalatosságot, hiszen a látvány kárpótol a fáradságos munkáért. Na és a munkám gyümölcse is jobban érdekel felnőttként.” – mondja nevetve Gazdag Gábor. Arról is mesélt, hogy az édesapja ősei között lengyelországi borkereskedők is voltak, így tulajdonképpen több szálon is kötődnek a borok világához.  A Gazdag Pincénél egyelőre reduktív, tiszta, fajtajelleges borokat kóstolhatunk, amit a készítői is szívesen fogyasztanak - az általuk keresett ízvilágot ezekben találták meg, de ez nem azt jelenti, hogy ne kísérletezgetnének. Még csak a második évjáratot készítették el a saját pincéjükben, még keresik, hogy mi az az irány, ami a területnek és a szőlőnek is jól áll. Tavaly három nagyobb, 500 literes fahordót is beállítottak a pincébe, amiben a komplexebb ízvilágú boraik érnek olaszrizlingből és cabernet sauvignonból. Bár ezek csak később kerülnek palackba, de az olaszrizlingen, rajnai rizlingen, ottonel muskotályon és kékfrankos rozén, sőt, a fehér és rozé gyöngyözőboron keresztül már most is megismerhetjük a Dörgicsei-medence ízvilágát Gazdagék értelmezésében.  A pince jelenleg hétvégenként vagy bejelentkezés után látogatható, reményeik szerint azonban a jövőben egész évbe nyitva tartanak majd, és ha a panorámás terasz is téliesítve lesz, akár a hóesésben is lehet csodálni a kilátást és élvezni a borokat. A Gazdag Pincét a Kék túra útvonala mellett találjuk, nem messze egy gyönyörű kilátótól, így akár egy túrázás alkalmával is betérhetünk felfrissülni – aztán persze lehet, hogy a túra folytatása egy másik alkalomra halasztódik… A környékbeli pincészetek, szolgáltatók szívesen ajánlják egymást, hogy a régiót egyre többen megismerjék, így ugyanarról a környékről más-más felfogásban készülő borokat is kóstolhatnak az arra járók. Érdemes akár már most nyáron, egy balatoni kiruccanással egybekötve ellátogatni Dörgicsére, de aki mostanában épp nem jár arra, az sem marad a Gazdag Pince borai nélkül, hiszen bármelyik megrendelhető a pincészet webshopjából: https://shop.gazdagpince.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: Gazdag Pince - Facebook   
Malatinszky borkóstoló - James Suckling borajánlása
Tökéletes borok és filozofikus gondolatok - ez jellemezte a Kóstolom borbár június 8-i borkóstolóját, amit Malatinszky Csaba tartott. A villányi borászat, a Malatinszky Kúria gondolata 1997 januárjában fogalmazódott meg a tulajdonons-borász fejében, az első szürete pedig még annak az évnek a szeptemberéhez köthető. A hobbinak indult borászkodás rövid idő alatt komoly, sokak által elismert borászattá vált, melyről külföldi boros szakemberek is elismerően nyilatkoznak. Ezeknek az elismeréseknek a hatására született meg ennek a kóstolónak a gondolata is. Az első magyarországi sommelier kurzust elvégző Malatinszky Csaba világhírű helyeken nyert bepillantást a borászok világába. Külföldi kóstolási élményei során tapasztalta, hogy Medocban a nagy évjáratokban különleges cabernet francok készülnek, és egy ilyen borkóstolón megfogalmazódott benne a vágy, hogy ezzel a szőlőfajtával szeretne foglalkozni. Ma a 30 hektáros birtokon 12 hektáron van cabernet franc. Hogy ő is különleges borokat készít belőlük, mi sem bizonyítja jobban, hogy Steven Spurier, a neves borszakíró, aki a Decanter magazin egykori főszerkesztője egy londoni boros rendezvényen Malatinszkyt „Monsieur Cabernet Franc”-ként mutatta be. A június 8-i kóstolón szintén egy nemzetközi szaktekintély, James Suckling által magasan pontozott borok kerültek a poharakba. James egy amerikai bor- és szivar szakértő, a Wine Spectator európai borokkal foglalkozó rovatának vezetője. Évente mintegy négyezer bort kóstol egyedi stílusával: nem nézegeti a bor színét, nem vizsgálja az illatát, hanem egyből belekortyol, mert azt vallja: ha a kortyban megvan a harmónia, akkor jónak fogja ítélni. A bort olyannak tartja, mint a zenét, a lényeg a harmónia. A legfontosabb, hogy kimozdítson a hétköznapokból és érzéseket adjon, mint a zene, az irodalom vagy a szerelem. Nos, James Suckling négy Malatinszky bort is 92 pont felett értékelt, ami egészen egyedülálló a borvilágban. A Kóstolom borbárban pedig ezt a négy bort, és még néhány Malatinszky tételt kóstolhattunk most végig, és mi is felfedezhettük azt a harmóniát, amit a sokat tapasztalt külföldi szakemberek. A borsor igazán impozáns volt: Signatura Rajnai Rizling 2019 Nobless Chardonnay BIO 2018 Nobless Cabernet Sauvignon BIO 2015 Novum Conception BIO szűretlen 2020 // James Suckling – 92 pont Nobless Cabernet Franc 2015 // James Suckling – 95 pont Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2013 // James Suckling – 98 pont Malatinszky Cabernet Franc Maghari // James Suckling – 96 pont Ráadásul a hét boros kóstoló után még nem tudtunk leállni, így egy 2012-es Malatinszky Cabernet Franc-nal zártuk az estét. Tartalmas, strukturált, igazán élményszámba menő borok voltak. A kóstoló közönségben rengeteg kérdés megfogalmazódott, így az összetett ízek mellett az est során egy izgalmas beszélgetés is kerekedett. Mondhatnánk, hogy egyedülálló élmény volt, és ez részben igaz is, hiszen ezeket a borokat úgy kóstolni valóban élmény, hogy közben Malatinszky Csaba osztja meg velünk a gondolatait a borokról, az életről, a világról. Az élmény boros része azonban most bárki részére elérhető, a magasan pontozott borok ugyanis megrendelhetőek a Malatinszky Kúria webshopján: https://shop.malatinszky.hu/borcsomagok/1671/james-suckling-borajanlasa      szöveg: Szabó Hajnalka fotó: Kóstolom borbár 
Remekeltek a magyar pezsgők a 2022-es Decanter World Wine Awards-on
A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői is aranyérmet vihettek haza a világ legrangosabb bor- és pezsgőversenyéről.   Idén 19. alkalommal rendezték meg a Decanter World Wine Awards-ot, a világ legnagyobb borversenyén négy platina mellett kilenc magyar tétel kapott aranyérmet, kiemelkedve a nemzetközi mezőnyből. Külön büszkeség, hogy a világ legbefolyásosabb bor- és pezsgő-megmérettetésén a somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgője és Brut Classic pezsgője is egy-egy aranyérmet hozott el. Budapest, 2022. június 7. A Decanter World Wine Awards (DWWA) a világ legtekintélyesebb és legbefolyásosabb borversenye, melyre idén mintegy 18 244 tételt neveztek 54 országból. A tételek elbírására pedig mintegy 250 borszakértő gyűlt össze Londonban, köztük 41 Master of Wine és 13 Master Sommelier. Az eredményeket a DWWA június 7-én tette közzé, a szervezők Magyarországnak összesen 4 platinát, 9 aranyat, 57 ezüstöt és 70 bronzérmet osztottak ki. A szigorú zsűrizés alapján kizárólag 95 pont felett adnak aranyérmet, míg platina díjjal az aranyérmeket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket (97-100 pont). Magyarország sikerét jelzi, hogy a négy platinával és kilenc arannyal díjazott tételek között Tokaj mellett egy-egy balatoni és egri tétel is szerepel, a hazai tradicionális pezsgők pedig újabb két aranyéremmel lettek gazdagabbak. Kiemelkedő sikerrel zártak a Kreinbacher pezsgők A Kreinbacher Birtok nyolcadik éve szerepel megszakítás nélkül az éremlistán pezsgőivel. Tradicionális pezsgői és borai még a legtöbbet tapasztalt sommeliér-ket is meglepik, illetve képesek kiemelkedni egy rendkívül erős nemzetközi mezőnyből is. A 2022-es DWWA-ra nevezett tételek közül a Prestige Brut 96 pontot, a Brut Classic pezsgő pedig 95 pontot elérve aranyérmet nyert el. A Prestige Brut, mely a Birtok legkiemelkedőbb tétele illatban citrusokkal és fehérhúsú gyümölcsjegyekkel nyit, melyet kalács gazdagít. Kristálytiszta pezsgő, melyet a citrusosság mellett lédús gyümölcsösség, ananász és finom érlelési jegyek jellemeznek. Hosszú utóízén a grapefruit és némi sósság vezet végig, kifejezetten friss karakterét a válogatott chardonnay és a furmint alapboroknak köszönheti. A DWWA jellemzésében a Prestige Brut komplex és fejlett aromáit, vibráló stílusát emelte ki érdemként. A Brut Classic pedig egy igazán friss és elegáns tétel, amely illatában olyan ígéretes aromákat sorakoztat fel, mint a citrusok, fehérvirágok és mandula. A chardonnay alapozza meg a friss és elegáns összképet, de a furmintra jellemző kellemes kesernye is megjelenik. Ízében a grapefuit és lime mellett csonthéjasok, birs és érlelési jegyek, toast és pirított mandula is megjelennek. Lendületes, telt habzású tétel, utóíze határozottan ásványos, sós karaktert ad neki. A DWWA jellemzésében a Brut Classic tiszta, fehérhúsú gyümölcsös profilját és érlelési jegyeit, hosszát hangsúlyozta erősségként. Mindezek mellett kellemes meglepetés, hogy a Kreinbacher Birtok egyik bora, a 2020-as szüretelésű Juhfark tétele is bronz minősítést nyert el a megmérettetésen, a helyi fajtára jellemző, kellemesen gyümölcsös aromájának köszönhetően.   A Kreinbacher Birtok Kreinbacher József 2002-ben vásárolta első dűlőit a Somló hegyen és alapította meg a Kreinbacher Birtokot, mely mára mintegy 60 hektárra nőtt, pezsgő alapboraihoz pedig további 20-30 hektárról szüretel. A Kreinbacher-féle borok és pezsgők egyedi sajátossága, hogy a helyi fajtákra és a terroir több millió éves vulkáni örökségére építenek. Tradicionális pezsgőik elkészítésekor évről-évre a furmint, a chardonnay és pinot noir optimális házasítását keresik, az eredményt palackos erjesztés és két év érlelés formálja teljessé. Az első itt készített pezsgők 2014-ben mutatkoztak be, melyek rögtön az évben díjakat nyertek. Az elkövetkező esztendőkben sem volt hiány sikerekből: a DWWA-n az arany- és ezüstérmeken túl 2017-ben és 2018-ban is platinát kaptak, míg a CSWWC Champagne és Pezsgő Világbajnokságon négyszer érdemelték ki a legjobb hazai pezsgőnek járó National Champion – Best Hungarian Sparkling Wine trófeát. „A kezdetektől fogva hittünk abban, hogy tudunk olyan pezsgőt készíteni, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét. Célunk, hogy az szakértő közönségen felül a szélesebb körökhöz is eljuttassuk a pezsgőzés különleges élményét és erőfeszítéseinket az elért eredmények is tükrözik. Szakmai csapatunkkal minden évben nívós díjakat tud elhódítani, ez alól az idei sem kivétel. Megtisztelőnek, egyúttal munkánk kiváló visszaigazolásának tartom az idei Decanter World Wine Awards-on elnyert díjainkat” – nyilatkozta Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketingvezetője. *** A DWWA 2022 versenyről Eredmények ezen a linken: https://www.decanter.com/wine-news/decanter-world-wine-awards-2022-results-announced-480910/ A szigorú zsűrizés vakon, panelekben történik, a bírák országonként és borvidékenként, szín és szőlőfajta, valamint stílus, évjárat és árkategória szerint kóstolnak. *** Kreinbacher Birtok: https://www.kreinbacher.hu/
Polgár Pincészet - Villány
A Villányi borvidék ikonikus borászának, Polgár Zoltánnak a borai és a történetei egyaránt magával ragadóak, és van is miről mesélnie. 1974-ben feleségével mindketten a Kertészeti Egyetem padjait koptatták, amikor arról álmodoztak, hogy Villányban szeretnének élni, ahol szőlőt termelhetnek és a saját borukat ihatják. A következő évben el is telepítették az első szőlőjüket Kisharsányban, aztán lett újabb szőlő, pince, panzió… Sorra jöttek az újabb álmok, és ők mindet valóra is váltották. A Polgár Pincészetnél mára már 65 hektáron gazdálkodnak, a fajtaválaszték pedig igen széles. Fehérszőlők közül chardonnay, hárslevelű, muscat ottonel és olaszrizling alkotják a szortimentet, a vörösborok pedig cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos, merlot, portugieser és syrah fajtákból készülnek. A szőlőtermesztés és a borkészítés során nem használnak az élő szervezetre káros anyagokat, ahogy fogalmaznak: „Környezettudatos manufakturális borokat termelünk.” A világra nyitott és világlátott Polgár Zoltán hisz Villányban, a Villányi Borvidék különlegességében, a villányi földben termelt szőlő különleges energiájában és a kézműves igényességgel készített boraik tisztaságában. Alázatossággal és elhivatottsággal készített elegáns boraiért nem csak a vendégeik rajonganak, de a pincészet az évtizedek során számos szakmai díjat is kapott, 1996-ban pedig Polgár Zoltánt választották az Év Borászának. A rengeteg elismerésen kívül büszke arra is, hogy a szakmában a kezdeti lépéseit a dédnagyapjának köszönheti, és életművével előtte is tiszteleghet.   A borok és a szállás mellett egy igazi kuriózum is tartozik a Polgár Pincészethez: a középkori, meghitt hangulatot árasztó Polgár Bortrezor, ahol a villányi dűlők legszebb borai és a környék egyedülálló pincerendszere vár a látogatókra. Számos olyan borgyűjtő van, akik elkötelezett hívei a borbefektetésnek, boraik minőségét pedig a legoptimálisabb helyen kívánják megóvni, de sokuk lakhelye nem teszi lehetővé ehhez az ideális környezetet. Ezen kívül Polgárék a saját muzeális boraikat is itt őrzik, amiket az első évjárattól mindig eltettek, így a Bortrezorban mára többszáz féle Polgár bor sorakozik. Igazi időutazásban vehet részt, aki eljut ide. Díjnyertes Polgár borok, tradicionális magyar ételek, mediterrán udvarral és igényesen berendezett szobákkal ellátott panzió – Polgáréknál minden a bor és a vendégek körül forog. Ha valaki elmélyülne a villányi borok világában, akkor is rengeteg információval gazdagodhat, de ha csak egy kellemes kikapcsolódásra vágyik, akkor sem fog csalódni. A panzióhoz konferencia terem is tartozik, így üzleti tárgyalásokhoz, több napos csapatépítésekhez is remek a helyszín. A komoly megbeszélést pedig könnyedén levezethetünk egy lazító borkóstolóval.   A Polgár Pincészet boraival akár az otthonunkban is megismerkedhetünk, elég csak szétnézni a webshopjukon: https://polgarpince.wineshop.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: Polgár Pincészet - Facebook 
5Ház Borbirtok
Fiatal somlószőlősi pince az 5Ház Borbirtok, akiket receptre kellene felírni azoknak, akik még csak most ismerkednek a somlói borokkal – persze a borvidék régi rajongói sem fognak csalódni, ha megismerik őket. Boraikat nem az elmélyült somlói karakter jellemzi, inkább a frissesség, de a vulkanikus jegyek itt is jól érvényesülnek, így akik ebben a műfajban a kicsit könnyedebb, közérthetőbb borokat keresik, azoknak jelezzük, hogy megtalálták. A borászkodást 2019 óta számítják a természetközeli szemléletű birtoknál, ahol 3,5 hektáron gazdálkodnak, de folyamatosan telepítenek, bővülnek. A jelenlegi területen juhfark, furmint, olaszrizling és hárslevelű terem. A belőlük készült borok az elmúlt három évjáratban más és más jellegűek lettek, hol az egyik, hol a másik mutatja a legszebb formáját. Olaszrizlingből gyöngyözőbort is készítenek, ami igazán jól felvezeti a borsort. Borászuk, Weingartner Olivér külföldi bio borászatokban szerzett tapasztalatait ötvözi a helyi adottságokkal, és az eddigi visszajelzések szerint ez az ötvözet nagyon tetszik a borkedvelőknek. A 2020-as évjáratban még a könnyen fogyasztható, reduktív borokon volt a hangsúly, de 2021-ben már nyitottak a kénmentes, naturális irányba. Bár bio minősítéssel nem rendelkeznek, a természethű szőlőtermesztés és borkészítés fontos a pincénél, hiszen hosszú távon szeretnék óvni a környezetet és az egészségünket is. 5Ház Borbirtok – valószínűleg mindenkinek az első kérdése, hogy honnan az elnevezés? A válasz pedig nagyon egyszerű: öt présház lett átalakítva szálláshellyé, így a borozás után akár a kedvenc szőlőfajtánkról elnevezett szobában térhetünk nyugovóra. Juhfark, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű és Somlai (ami a somlói cuvée-ről lett elnevezve) az öt présház neve, ráadásul mindegyik apartmanból egy saját pincébe juthatunk. A pincerendszer központja pedig a 120 fős kupolaterem, így az 5Házra akkor is számíthatunk, ha nagyobb rendezvényt szerveznénk. Rendezvényben egyébként is tele vannak ötletekkel, nyáron is több kisebb-nagyobb eseménnyel, piknikkel színesítik a somlói kavalkádot, érdemes figyelni a híradásokat. A vendégek a szobafoglaláshoz hétvégenként borkóstolót is kapnak, de kisebb-nagyobb társasággal bármikor bejelentkezhetünk, szívesen bemutatják a szortimentjüket. Aki mostanában nem jár a Somlón, az is megkóstolhatja az 5Ház Borbirtok borait, hiszen már elérhetőek a pince webshopján:https://shop.5hb.hu/   Powered by WineGroup Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat   Kövess minket csatornáinkon: FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/ INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/ LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup PODCAST Spotify   Szöveg: Szabó Hajnalka Fotó: 5Ház Borbirtok - Facebook