Kóstolom Csapat |
|
1/19/2022 8:58:16 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Szerelemből született a Szer-Elem Szőlőskert pár éve a Badacsonyi borvidéken, Ábrahámhegyen. Szilágyi Krisztina és Tóth Gábor egy borász tanfolyamon ismerkedtek meg, ismeretségükből pedig előbb házasság, majd közös szőlőbirtok lett. Az elnevezés tehát nem véletlen, bár az is igaz, hogy szerelmük nem csak egymás iránt, de a szőlő, a bor iránt is olthatatlan. Ahogy Gábor fogalmaz: „Imádjuk a szőlőt, szerintem kevés ember élvezi ennyire az ott végzett kemény munkát, mint mi. Januárban a metszést például úgy tekintjük, mintha szobrászkodnánk. Miközben a metszéssel meghatározzuk, hogy milyen legyen a szőlő abban az évben, mennyi fürt legyen a tőkéken, ezzel tulajdonképpen alkotunk, és ezt nagyon élvezzük, még akkor is, ha mondjuk mínusz 7 fokban tesszük mindezt.”
A Szőlőskert elnevezés ma még valóban csak a szőlőterületet jelenti, a feldolgozás egyelőre más pincékben történik. Az 1,2 hektárról viszont csodálatos alapanyag kerül ki évről évre mindhárom fehérszőlő fajtából, amivel jelenleg dolgoznak: a hárslevelű, a rajnai rizling és az olaszrizling is jól érzi itt magát. A hárslevelű Krisztina kedvence, a rajnait az édesapja szerette volna – ezeket a fajtákat együtt telepítették -, az olaszrizling ültetvényt pedig később vásárolták. A szőlő fölött ott az erdő, ennek a tövében folyik az építkezés, hogy az életüket minél előbb itt folytathassák az imádott szőlőtőkéik közelében, a kilátás a Balatonra pedig gyönyörű az egész területről. És ha lehet még fokozni ezt a sok szépséget, akkor azt a borász házaspár a boraik elnevezésével teszi. Napfordító, Csillagfogó, Holdfénylopó… A mesés elnevezéseknek persze története is van. „2017-ben az olaszrizlinget szeptember 21-én, azaz a nap-éj egyenlőség, a napfordító napján szüreteltük, és rögtön tudtuk, hogy ezt a bort Napfordítónak fogjuk hívni. Egy ismerősünkön keresztül jutottunk el egy nagyon kedves grafikushoz, akinek meséltünk arról, hogy mi mit gondolunk a világról, a szőlőről, a borról, és ezek után egy nagyon szép címkét tervezett nekünk. Azóta is ő tervezi a címkéinket az ősi magyar körkereszt motívummal, ebben gyakorlatilag benne van mind a négy elem, a Föld, a Levegő, a Tűz és a Víz. Ha pedig volt egy ilyen izgalmas első borunk, akkor a többinél is ezt a szellemiséget tartottuk szem előtt, így lett a hárslevelűnk Holdfénylopó, a rajnai rizlingünk pedig Csillagfogó. Olaszrizlingből és hárslevelűből gyöngyözőbort is készítünk, így jelenleg ezt az öt féle bor található a szortimentünkben, de terveink szerint a közeljövőben vörösborokat is készítünk majd.” – árulta el Tóth Gábor.
Krisztina és Gábor jelenleg még Budapesten élnek és a hét öt napján Monoron dolgoznak, így a szőlőt szabadidejükben tudják csak művelni, de nagy segítségükre van Weingartner Olivér, akire bármilyen munkafolyamatot rábízhatnak, míg ők a szőlőskertjüktől távol vannak. Vele egyetértésben arra jutottak, hogy fokozatosan átállnak a bio művelésre, mert a céljuk, hogy nem csak kiváló, de vegyszermentes borokat is készíthessenek. Tiszta borokat, tiszta szerelemből.
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: Szer-Elem Szőlőskert, WineGroup