Kóstolom Csapat |
|
12/13/2021 8:31:05 PM |
Kedvencekhez adva |
Kedvencekhez adás |
Sommelier volt már akkor, amikor ez a szakma még szinte nem is létezett Magyarországon. Amikor később borászkodni kezdett, egy nemzetközi szőlőfajtából olyan borokat készített a Villányi borvidéken, hogy a világ egyik legnevesebb borszakírója elnevezte Monsieur Cabernet Franc-nak. Ezután kidolgozott egy borkészítési eljárást, melyet francia innovációs borászati nagydíjjal ismertek el. Borait kínálják a korábbi amerikai elnök szállodáiban, a Trump Hotelsben, de ezt itták Nicolas Sarkozy 60. születésnapján is. A páratlan életúttal rendelkező Malatinszky Csaba közel negyed évszázada borászkodik a Villányi borvidéken, és gyanítható, hogy van még néhány ötlet a tarsolyában, mellyel megörvendeztet majd bennünket, borkedvelőket.
Malatinszky földbirtokos családból származik, s bár a születésekor már nem voltak meg a régi szőlőbirtokaik, a bor kulturális örökségként mégis a kezdetektől jelen van az életében. Mégsem volt egyértelmű, hogy ezzel fog foglalkozni, sokmindent kipróbált, míg aztán egy hirdetés hatására kezdett el vendéglátást tanulni. Gyakorlatra a New York kávéházba került, ahol annak idején a nagyszülei is gyakran megfordultak, és ő is igazán otthonosnak érezte azt a közeget. De a legtöbb fiatalhoz hasonlóan ő is valami nagy dolgot szeretett volna létrehozni, amit a világ is észrevesz, és pénzt is lehet vele keresni - akkor azonban még nem tudta, hogy ez a nagy dolog a borhoz fog kapcsolódni.
Magyarországon az első sommelier kurzust Dr Rohály Gábor és Mészáros Gabriella jegyezték, és az azt elvégző Malatinszky Csabát mindketten biztatták, hogy komolyabban foglalkozzon a borokkal, mert van hozzá érzéke. Először a Petneházy Country Club, majd az akkor újra nyitó és a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot kapó Gundel Étterem bor- és italügyeit menedzselte. Akkoriban sok külföldi befektető érkezett az országba, közülük sokan érdeklődtek a borok iránt, és az ekkor született ismeretségeknek köszönhetően jutott el Malatinszky egy francia tanulmányútra. A gyakorlati borászatba világhírű helyeken nyert bepillantás magasra tette a mércét nála a borokkal kapcsolatban, ráadásul időközben nemzetközi borbíró lett, neves versenyeken zsűrizett. Az egyre kifinomultabb borízlése és a gyakorlati tapasztalatai végül afelé terelték, hogy saját borokat készítsen, s mivel azidőtájt a vörösborokra volt a legnagyobb kereslet, így Villányban keresett ehhez partnereket. 1997 januárjában döntötte el, hogy önállóan kezd borászkodni, és abban az évben szeptember 28-án a saját ültetvényéről szüretelt az akkor még Villány-Siklósi borvidék első modern borászatába. Ekkor kezdődött a Malatinszky Kúria története, ahol azóta is a magas érlelési potenciállal rendelkező borok állnak a középpontban.
Malatinszky Csaba a Franciaországban tett tanulmányútjai során a Cabernet Franc fajtát érezte magához legközelebb állónak, ezért a Bordeaux-i egyetemmel egy konzultációs együttműködést kezdett ennek a telepítéséről. A Cabernet Franc persze már korábban is jelen volt a Villányi borvidéken, a gazdák viszont akkor még inkább az Oportóra koncentráltak. A francia szakemberekkel a fajta igényeit összefésülték a helyi adottságokkal, és a talajtípust, éves hőösszeget és egyéb paramétereket is figyelembe véve végül Máriagyűdön jött létre az az ültetvény, amilyet akkoriban még nemigen telepítettek Magyarországon. Parcellánként készültek az oltványok, a parcella talajával és a borászati célokkal harmonizáló klónokat telepítettek, amik annyira jól beváltak, hogy máig ezekről készülnek a borok.
A borászat nevét nemzetközi szakmai körökben a 2003-as Cabernet Franc ismertette meg, sok ismert borszakíró, boros szakember jegyezte meg ezáltal a Malatinszky nevet. Londonban is több híres étterembe bekerültek a Malatinszky borok, és boros rendezvényekre is rendre érkeztek a meghívások. Egy elegáns londoni hotel adott helyet a neves Decanter magazin rendezvényének, ahol Steven Spurrier, a neves borszakíró, a lap akkori főszerkesztője egy társaságnak Malatinszky Csabára mutatva annyit mondott: „Szeretném bemutatni Monsieur Cabernet Franc-t.” Ez egy első generációs borásznak, aki csak néhány éve volt akkor még a pályán, különösen nagy elismerés.
Malatinszky borokkal szerte a világban találkozhatnak a borkedvelők, két évvel ezelőtt például Donald Trump washingtoni és new yorki szállodáiban, a Trump Hotelsben három borát is meg lehetett kóstolni. Párizsban a Four Seasons Hotel George V. a 2003-as Cabernet Franc-t választotta a borlapjára, Nicolas Sarkozy 60. születésnapján pedig a 2008-as évjáratú Kúria Cabernet Franc került a vendégek poharába. Budapesten többek között a Michelin csillaggal is büszkélkedő Stand étteremben szolgálnak fel Malatinszky borokat.
Ha az említett helyeken nem is fordulnak meg a kedves olvasók, a kiváló borokat akkor is megkóstolhatják, hiszen csak választani kell a webshopról, és néhány kattintással megrendelni: https://shop.malatinszky.hu/
Powered by WineGroup
Ha szeretnél Te is 24 órán belül egy profi webshopot, vedd fel velünk a kapcsolatot! https://winegroup.hu/#kapcsolat
Kövess minket csatornáinkon:
FACEBOOK https://www.facebook.com/winegroup/
INSTAGRAM https://www.instagram.com/winegroup.hu/
LINKEDIN https://www.linkedin.com/company/winegroup
PODCAST Spotify
Szöveg: Szabó Hajnalka
Fotó: WineGroup