Érték, elegancia, élmény. A Villányi borvidéken néhány éve alapított Streit-Zagonyi Borászat ezeket előtérbe helyezve építi a jövőjét és stabilizálja a helyét Magyarország egyik legismertebb borvidékén. Fontosnak tartják, hogy a tradíciót átültessék a jelenbe, ezáltal a jövőbe is, és az innováció, valamint a nagyon régről magukkal hozott értékek jól kiegészítsék egymást. Ismerjük meg a Streit-Zagonyi Borászatot!
Streit György, a pincészet tulajdonosa a Villányi borvidék szerelmese, de amikor 2008 környékén elkezdett területeket vásárolni, ezt sokkal egyszerűbb volt Siklóson megvalósítani, mint a borvidék központjának tekintett Villányban. A birtok nagysága 2012-ben érte el az 5 hektárt Siklós Városhegyen illetve a Hidegkuti dűlőn, amire kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, hárslevelű és chardonnay tőkéket telepítettek. 2015-ben aztán megvolt az első szüret, és megszületett az Union névre keresztelt házasítás, ami cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot fajták tökéletes elegyéből áll össze, és a kezdetek óta őrzi a helyét a borászat képzeletbeli népszerűségi listáján. A remek ár-érték arányú borral megmutatták, hogy miről fog szólni ez a pince, milyen stílusú borokat képzelnek el a jövőben a szortimentben - a fajtajelleges, de mégis könnyed, lendületes, jóivású, gyümölcsös bort megszerették a villányi stílus kedvelői, és ezen keresztül elkezdtek figyelni a pince borai iránt. Van is mire figyelni, hiszen azóta izgalmasabbnál izgalmasabb komoly vörösborok kerülnek ki a pincéből, de a rozéból sem tudnak annyit készíteni, hogy ne fogyna el. A fajtaválasztékba időközben bekerült a portugieser, ami nélkül talán nincs is igazi pince a Villányi borvidéken, és hamarosan lesz syrah is. A borokat kezdetektől Horváth János, harmadik generációs villányi borász készíti, akinek mondhatni, hogy az ereiben is villányi bor csörgedezik.

De miért lett a pince neve Streit-Zagonyi? A nehezen megjegyezető név talán éppen könnyen megjegyezhetővé teszi a borászatot, hiszen oda kell figyelni a történetére, a megjelenésére. Streit Györgynek, a pince tulajdonosának egyik felmenője egy nem mindennapi történelmi személyiség: Zágonyi Károly. Az egykori 1848-as szabadságharcos nem csak Magyarországon, de Amerikában is komoly katonai érdemeket ért el, miután 1861-ben Észak-Amerikában a polgárháborúban az általa vezetett sereg felszabadította Springfieldet és vele együtt egész Missurit. Ezelőtt a virtus, valamint győzni és élni akarás előtt tiszteleg a leszármazottja azzal, hogy bő másfél évszázaddal a történelmi tettek után a pincészetét kettőjükről nevezte el. A formabontó címkevilág is ehhez kapcsolódik: a címkéken megjelenik Zágonyi Károly ezredes arcképe és története. Egyetlen kivétel ezalól a Dilara névre keresztelt vörösbor - az említett hölgy Zágonyi szeretője volt, így meg is van a kapcsolódás a könnyű vöröshöz...
Izgalmas a múlthoz való kapcsolódás, de nem kevésbé érdekfeszítő a jövő sem: Villányban, az Oportó utcában épül a feldolgozó üzem, ami energiafelhasználás terén igazán egyedülálló lesz. Az energiatudatos, fenntartható és környezetbarát létesítménnyel először a saját szőlőfeldolgozást oldják meg, de a jövőbeni tervek között kóstolótér, étterem és szálláshely egyaránt szerepel.
Érdemes megjegyezni a Streit-Zagonyi nevet, egészen biztos, hogy sokat hallunk még róluk! Addig is ismerkedjünk meg a boraikkal, amit a borászat új webshopjából gyorsan és egyszerűen megrendelhetünk:
https://streit-zagonyi.wineshop.hu/